Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Τελευταία νέα

Συνέντευξη Ηλία Μπάλλα στην "Γνώμη" για το Αιολικό

aiolikoefimeridagnwmiiliasmpallas_250_x_188Συνέντευξη παραχώρησε στην τοπική καθημερινή εφημερίδα "Η Γνώμη" που κυκλοφορεί σήμερα, Σάββατο 11 Ιουνίου 2011, ο πρώην Πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δρακότρυπας "Η Ανάπλαση", Ηλίας Μπάλλας σχετικά με το Αιολικό Πάρκο Δρακότρυπας-Βατσουνιάς.

Ακολουθεί το άρθρο που έχει τίτλο: «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΒΑΖΕΙ Η ΒΑΤΣΟΥΝΙΑ
-Την άμεση επέμβαση των τοπικών φορέων ζητά η Δρακότρυπα

Πόσες ανεμογεννήτριες αντέχει μια μικρή περιοχή; Ογδόντα επτά, σύμφωνα με τις μελέτες, καμιά, σύμφωνα με την αγέρωχη αντίσταση. Η άρνηση για τα αιολικά πάρκα έχει λάβει περίπου ιδεολογικό χαρακτήρα και προκαλεί εύκολες κινητοποιήσεις. Επιπόλαιη και θλιβερή αντιμετώπιση μιας από τις πιο ελπιδοφόρες τεχνολογικές προοπτικές της εποχής μας. Κάποιοι δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες από άγνοια ή απλώς συντηρητισμό. Κάποιοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες, ακόμα και αναπτυξιακοί τεχνοκράτες δεν δέχονται την αλλαγή του τοπίου, αν και αντιλαμβάνονται την απειλή της κλιματικής αλλαγής, όπως και την υποκειμενικότητα της θέσης τους. Η ποικιλία των απόψεων περιλαμβάνει καχυποψία έναντι των ιδιωτών επενδυτών, δυσπιστία έναντι μιας επιδοτούμενης δραστηριότητας, αμηχανία έναντι μιας οικολογικής τεχνολογίας που έρχεται από τη Δύση. Πάντως, ο φανατισμός των κινητοποιήσεων πηγάζει από άλλα κίνητρα, που καθόλου δεν σχετίζονται με τη διατήρηση του τοπίου. Κάποιοι επιδιώκουν έναν τουρισμό χωρίς όρια, βλέποντας τη γη σαν ιδανικό πεδίο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης. Διώχνουν τις ανεμογεννήτριες, φοβούμενοι μήπως η θέα τους εμποδίσει την προώθηση υποψήφιων οικοπέδων. Αν έχει απομείνει μια πραγματική αξία σ' αυτό τον τόπο, αυτή είναι η αξία της γης. Η μετατροπή του φυσικού τοπίου σε δομημένο, με εύκολα και γρήγορα κέρδη, δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Σ' ένα βασίλειο ακαλαισθησίας και επιδεικτικού νεοπλουτισμού, οι παντοειδείς ενοχές συμπυκνώνονται στο υποκριτικό επιχείρημα: οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν το τοπίο. Οι αγωνιζόμενοι εναντίον των ανεμογεννητριών δεν παραδέχονται μια απλή αλήθεια: επιφέρουν καίριο χτύπημα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα αιολικά πάρκα είναι σήμερα, λόγω τεχνολογικής ωριμότητας και περιβαλλοντικής ασφάλειας, η μόνη ανανεώσιμη πραγματική εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας. Η εξοικονόμηση ενέργειας ή τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν την ίδια δυνατότητα. Όταν αμφισβητείται η χωροθέτηση και απαιτείται «να πάνε αλλού», είναι προφανές ότι ναρκοθετείται η ανάπτυξη των αιολικών για τον απλούστατο λόγο ότι είναι χρήσιμα μόνον εκεί όπου φυσάει αρκετά.

Το παράδειγμα της Δρακότρυπας & Βατσουνιάς Καρδίτσας


Η χωροθέτηση μιας σειράς ανεμογεννητριών στην περιοχή «Αφεντικό» στα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων Δρακότρυπας και Βατσουνιάς, έχει διχάσει τους κατοίκους των δύο περιοχών. Όπως μας πληροφόρησε σχετικά ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Δρακότρυπας και εκπρόσωπος του συνεταιρισμού κ. Ηλίας Μπάλλας μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γνώμη», οι μεν κάτοικοι της Δρακότρυπας έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια τη διαδικασία για τη μελέτη, χρηματοδότηση και εγκατάσταση του πάρκου, οι μεν Βατσουνιώτες αντιδρούν, χωρίς ωστόσο να δίνουν επαρκείς εξηγήσεις. Να σημειωθεί ότι ο χώρος που πρόκειται να εγκατασταθεί το πάρκο είναι ιδιωτικός και ανήκει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και των δύο χωριών, τον οποίο αγόρασαν από τη Μονή Κορώνης το 1936 έναντι του ποσού των 450.000 δρχ.

Πως εμπλέκεται η ΔΕΗ

Μετά από 73 χρόνια και συγκεκριμένα το 2005 η ΔΕΗ διαπίστωσε μετά από μελέτες που έκανε, ότι στην περιοχή ΑΦΕΝΤΙΚΟ μπορεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο και χρησιμοποιώντας τον αέρα της περιοχής να λειτουργήσουν 20 ανεμογεννήτριες, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 30 MW. Με την παραπάνω ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί μια πόλη 100.000 κατοίκων.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει εξασφαλίσει την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 30 ΜW από τη ΡΑΕ με την εγκατάσταση 20 ανεμογεννητριών στην περιοχή ΑΦΕΝΤΙΚΟ ιδιοκτησίας όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εξασφάλισε επίσης την άδεια εγκατάστασης και όλες τις αδειοδοτήσεις (περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και του Δασαρχείου Μουζακίου). Επειδή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βατσουνιάς δεν συμφωνούσε στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου, το 2007 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε και συμφώνησε με τον Συνεταιρισμό της Δρακότρυπας, υπογράφοντας σχετικό συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου από 1-9-2007 και κατέβαλε στον συνεταιρισμό το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ από 1-9-2011 θα καταβάλλεται κάθε χρόνο το ποσό των 30.000 ευρώ. Η παραπάνω διαδικασία με τον τρόπο που έγινε, εξήγησε ο κ. Μπάλλας, προκάλεσε τον Συνεταιρισμό της Βατσουνιάς να καταφύγει στο ΣτΕ κατά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με αποτέλεσμα την τελευταία 4ετία να μην έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το έργο.

Ανύπαρκτοι οι τοπικοί φορείς

Μια ώριμη κοινωνία συνειδητοποιημένων πολιτών, που απαιτεί άφθονο ηλεκτρισμό, θα χωροθετούσε πάρκα χωρίς περιορισμούς, παντού όπου υπάρχει αιολικό δυναμικό. Παράλληλα, θα μεριμνούσε για τη μέγιστη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, όχι με στείρα άρνηση, αλλά με αποτελεσματικό έλεγχο των έργων, περιορίζοντας π.χ. τη διάνοιξη δρόμων ή την επίδραση σε διαδρομές αποδημητικών πτηνών. Λίγες μόνο περιοχές θα έπρεπε να εξαιρεθούν, όπως οικισμοί και φυσικά ή πολιτιστικά τοπία που, σύμφωνα με αντικειμενικές αναλύσεις, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Στην περίπτωση όμως της θέσης «Αφεντικό», δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω που να παρακωλύει το έργο, παρά μόνο οι κάτοικοι της Βατσουνιάς. Παρ' ότι όμως η συμβολή των τοπικών φορέων θα μπορούσε να είναι καθοριστική για το συγκεκριμένο έργο, αυτοί λάμπουν δια της απουσίας τους. Ο Σύλλογος της Δρακότρυπας, με τον τότε Πρόεδρό του κ. Μπάλλα, ενόχλησε για το θέμα τον πρώην Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο αλλά και τον Δήμαρχο Μουζακίου κ. Κωτσό, ωστόσο -παρά την καλή τους θέληση- το θέμα παρέμεινε ως έχει. Ήδη πάντως ο κ. Μπάλλας είχε μια πρώτη επαφή με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκο, ο οποίος δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα. Από τη μεριά του ο Σύλλογος της Δρακότρυπας υποστηρίζει πως για το συγκεκριμένο έργο που ήδη έχουν δαπανηθεί κάποια χρήματα, θα είναι άδικο να μην υλοποιηθεί προς όφελος της περιοχής και γενικότερα. Σημειώνει δε πως δύο λύσεις υπάρχουν για να απεγκλωβιστεί το έργο: α) να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τοπικών φορέων, εκπροσώπων συνεταιρισμών και δικηγόρων αυτών, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες) ώστε να εξεταστεί η νέα προσφορά της εταιρείας προς τα δύο χωριά με την προϋπόθεση να αποσύρει την προσφυγή που κατέθεσε η Βατσουνιά κατά της εταιρείας και β) σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσέγγιση, να υπογραφή σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του Συνεταιρισμού της Δρακότρυπας, ώστε το έργο να υλοποιηθεί στην πλευρά της περιοχής «Αφεντικό» που ανήκει στη Δρακότρυπα και αυτό να γίνει άμεσα, έπειτα από αίτημα του κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκου, του Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού και του συνεταιρισμού της Δρακότρυπας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό.

Γενικά πλεονεκτήματα αιολικού πάρκου Δρακότρυπας (και Βατσουνιάς)

1. Κατά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο
2. Είναι ένα έργο που θα στοιχίσει 65 εκ. ευρώ και θα γίνει στην περιοχή
3. Οι εργαζόμενοι και κατά την κατασκευή και κατά τη λειτουργία θα είναι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού
4. Με τη διάνοιξη των δρόμων για την κατασκευή, θα δώσει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης στην περιοχή αυτή και ο χώρος του αιολικού αλλά και της ευρύτερης περιοχής θα έχει επισκεψιμότητα ειδικά από σχολεία, περιβαλλοντικούς συλλόγους κ.α.
5. Η αγορά υλικών για την κατασκευή και κατά τη συντήρηση θα γίνει από την τοπική αγορά
6. Ανταποδοτικά έργα κοινής ωφελείας από την εταιρεία κατασκευής του έργου
7. Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το αιολογικό πάρκο, θα διαβιβάζεται απ'ευθείας στην υψηλή τάση που διέρχεται από την περιοχή αυτή και έτσι δεν θα χρειαστεί να μεταφερθεί με κολώνες στο κοντινότερο σταθμό της ΔΕΗ

Ειδικά πλεονεκτήματα για τη Δρακότρυπα και τους κατοίκους της (και της Βατσουνιάς)

Σύμφωνα με καινούρια τροποποίηση του νόμου 3468/2006 (το 3% από την τιμή πώλησης προ ΦΠΑ της ηλεκτρικής ενέργειας θα αποδίδεται στην τοπική κοινωνία) και από αυτά το 80% στο δ.δ. όπου είναι εγκατεστημένο το αιολικό πάρκο για έργα ανάπτυξης.

•1. Το 1% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας, θα αποδίδεται κατά προτεραιότητα στους κατοίκους του χωριού πιστώνοντας τον ατομικό λογαριασμό της ΔΕΗ κάθε συγχωριανού

•2. Το 0,5% της επί προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ενέργειας θα αποδίδεται στο πράσινο ταμείο με σκοπό την παρακολούθηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων ειδικά στις περιοχές ΝΑTURA

•3. Το υπόλοιπο ποσό 1,5% θα αποδίδεται κατά ποσοστό 80% στο χωριό για έργα ανάπτυξής του (εκτός αυτών που δικαιούται από τον Δήμο)

Προσωπικά πλεονεκτήματα των 142 συνεταιρισμών του Αγρ. Συνεταιρισμού Δρακότρυπας (αντίστοιχα και Βατσουνιάς)

Σύμφωνα με την τελευταία προσφορά της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 250.000 ευρώ με την υπογραφή του συμφωνητικού για κάθε Συνεταιρισμό χωριστά, τα οποία θα μοιραστούν τα μέλη των Συνεταιρισμών. Και 50.000 ευρώ κάθε χρόνο για κάθε συνεταιρισμό χωριστά τα οποία θα μοιράζονται επίσης στα μέλη των συνεταιρισμών, ή αυτά τα χρήματα ο συνεταιρισμός θα τα επενδύσει σε μικρές επενδυτικές μονάδες στα χωριά, δίνοντας εργασία σε μόνιμους κατοίκους και εισόδημα στον κάθε συνεταιρισμό.Συνέντευξη Ηλία Μπάλλα στην

Σχόλια  

 
#1 stefanisgeorge 11-06-2011 15:13
Εξαιρετικα δομημένη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κύριος Μπάλλας,αποσαφηνίζει πολλές απο τις απορίες που έχουν οι συγχωριανοί για το υπο κατασκευή Αιολικό Πάρκο και αν μη τι άλλο φανερώνει πως απο την πλευρά της Δρακότρυπας υπάρχει η τεχνογνωσία, αλλα κυρίως η διάθεση για καλύτερη διαπραγματευση με την ΔΕΗ Ανανεωσιμες,με στόχο το όφελος των συγχωριανών.

Γεώργιος Στ.Στεφανής
Πρόεδρος ΜΕΣ Δρακότρυπας "Η Ανάπλαση"
 
 
#2 ggousias 17-06-2011 22:15
Συγχαρητήρια Ηλία, που με τη συμβολή σου, κάποια εφημερίδα του τόπου μας έκανε -επί τέλους- μια καλή παρουσίαση της επένδυσης αυτής, η οποία παραμένει στάσιμη και ημιθανής.
Γιώργος Γούσιας
 
 
#3 glynosgiannis 17-06-2011 23:33
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η εφημερίδα εξαντλήθηκε και με δυσκολία βρήκαμε 2-3 από τα πιεστήρια!

Απ'οτι έμαθα, πολλές τις είχαν κρατήσει και από την ΔΕΗ...
 
 
#4 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 09-10-2011 10:30
Διάβασα σε τοπική εφημερίδα
Ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων φορέων της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Δημαρχείο Μουζακίου. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης, ανήκει στο στη Περ. Ενότητα Καρδίτσας και στο Δήμο Μουζακίου.
Σε αυτή παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Κος Γιώργος Κωτσός, περιφερειακοί Σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι των τοπικών διαμερισμάτων, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη συνέχεια ο κ. Κωτσός έκανε γνωστά τα έργα που είναι ώριμα από την πλευρά του Δήμο Μουζακίου και θα υποβληθούν στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση:

Δεν έγινε καμία κουβέντα και φυσικά δεν συμπεριλαμβάνονται στα έργα αυτά το αιολικό πάρκο στη Δρακότρυπα , ένα τεράστιο έργο για την περιοχή μας και την χώρα μας , το οποίο είναι έτοιμο αφού για χρόνια τώρα έγιναν όλες οι σχετικές μελέτες .

Μπορεί να περιμένουμε τους Γερμανούς .

Επίσης δεν συμπεριλαμβάνετε στο ΕΣΠΑ ο βιολογικός καθαρισμός της Δρακότρυπας , για το οποίο έργο όπως αναφέρετε από τον Δήμο Μουζακίου υπάρχει σχετική μελέτη και πρόσφατα είδαμε να εγκρίνετε από την περιφέρεια και η περιβαντολλογική μελέτη .

Αν υπάρχουν οι σχετικές μελέτες πιστεύω είναι τεράστιο λάθος να μην ενταχθεί στο ΕΣΠΑ , δεν θα έχουμε τα επόμενα 100 χρόνια άλλη ευκαιρία .

Παράκληση στους Συμβούλους του χωριού μας ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΚΑΤΙ.

Μπάλλας Ηλίας
 
 
#5 glynosgiannis 16-11-2011 00:30
Μιας και το θέμα του αιολικού είναι πάντα επίκαιρο... παραθέτω και το link το οποίο ανέφερε παραπάνω ο Γιώργος Στεφανής και αφορά την τοποθέτηση του Δημάρχου Στυλίδας, Απόστολου Γκλέτσου , σχετικά με το ζήτημα:

/.../
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information