Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Τελευταία νέα

Η Κασσιανή, οι μνήμες, τα βιβλία

01.Biblia-Kassiani_RoussosΜεγάλη Τρίτη σήμερα, στις εκκλησίες ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής  και πάντα έρχονται στο νου μου οι δυο φράσεις του διαλόγου ανάμεσα στον αυτοκράτορα Θεόφιλο και στην ψυχωμένη κοπέλα, που  είχε το θάρρος  να εκφέρει τη γνώμη της μπροστά του, σε κείνο το νυφοδιάλεγμα που οργάνωσε η μάνα του.
-Εκ γυναικός ερρύη τα φαύλα, της είπε περιφρονητικά ο αυτοκράτορας σαν στήθηκε μπροστά της.
-Και εκ γυναικός πηγάζει τα κρείττω, αποκρίθηκε με αυτοπεποίθηση εκείνη και αυτός έφυγε οργισμένος.

Ήμουνα πολύ μικρός τότε, αλλά έχω έντονη τη σκηνή μέσα μου, όταν ο πατέρας μου έχωνε στη φαρδιά τσέπη του αμπέχονου την «Κασσιανή» του Γεωργίου Ρούσσου και κρατώντας το γκαζοκάντηλο πήγαινε με τη μάνα μου  στο μύλο μας και ξενυχτούσανε για να προλάβουν τα αλέσματα που έφερνε ο κόσμος. Και στα ενδιάμεσα διαστήματα που γέμιζαν το καρίκι και άδειαζαν την αλευροθήκη, διάβαζε φωναχτά ο πατέρας μου, με κείνο τον ωραίο τρόπο, που έμαθε σε ένα περιστασιακό μάθημα στο σχολείο από τον νεαρό τότε δάσκαλο και μετέπειτα «Γενικό» Κωνσταντίνο Μπάλλα, και το κλάμα πήγαινε γόνα, όταν το ερωτευμένο πλουσιοκόριτσο,  πληγωμένο από τη συμπεριφορά του αυτοκράτορα κλείστηκε στο μοναστήρι!
Πολλά χρόνια αργότερα, όταν έμαθα στο γυμνάσιο τους βαθμούς του επιθέτου "καλός", κατάλαβα ακριβώς τι ήταν τα κρείττω, και όταν η πολιτική της εποχής αυτοχαρακτηριζόταν ως φαυλοκρατία, κατάλαβα τι ακριβώς ήταν τα φαύλα! Μα την Κασσιανή ποτέ δεν τη διάβασα. Ήθελα νάχω μέσα μου αυτό το μυστήριο για κείνα που ερρύουν και τα άλλα που πηγάζουν!

Η Κασσιανή όμως διαβάστηκε από πολύ κόσμο. Ήταν αυτό που θα λέγαμε σήμερα μπεστ σέλλερ, χωρίς όμως πωλήσεις! Το πολύ πολύ να υπήρχαν δύο αντίτυπα στο χωριό, που κυκλοφορούσαν όμως  με τη σειρά από σπίτι σε σπίτι και ήταν το θέμα συζήτησης σε πολλές αυλές και σε πολλά νυχτέρια. Κι ήταν τέτοια η συμπάθεια την οποία ενέπνεε η όμορφη μοναχή, που το όνομά της δόθηκε ως βαφτιστικό και σε κορίτσια του χωριού.

02.Biblia-Amartolon_SotiriaΑνατρέχοντας τώρα σε κείνα και σε προγενέστερα χρόνια, ήταν εύλογη η απορία μου για τα βιβλία που διάβαζε ο κόσμος. Σε εποχές που η οικογένεια δεν χόρταινε ψωμί, διαθέτονταν άραγε χρήματα για αγορά βιβλίων;
Ο παππούς μου ο Γιωργούλης, κάθε που γύριζε τα Σάββατα στο χωριό, πότε στις 15 και πότε στο μήνα, από τις περιπλανήσεις του για δουλειά στον κάμπο, θα έφερνε οπωσδήποτε εφημερίδα και που και που και κανένα βιβλίο. Και φυσικά αντιμετώπιζε τη γκρίνια της αναλφάβητης μανιάς μου (γιαγιάς).
–Πάλι βιβλίο αγόρασες;  Έχουμε κορίτσια για παντρειά!
Το Αμαρτωλών Σωτηρία ήταν το αγαπημένο του.  Ως τα βαθειά του γεράματα το είχε μέσα στη μπουλίτσα (ντουλαπάκι-εσοχή στον τοίχο) μαζί με το ιδιοκατασκευασμένο τσιμπούκι  του και τον λαθραίο καπνό του. Και Βίους Αγίων είχε και τους διάβαζε και τους ξαναδιάβαζε! Τον παππού μου04.Biblia-Konstantinoupolis2577_1920_160_x_228 φαίνεται μιμήθηκα κι εγώ , όταν μια μέρα ανακάλυψα κρυμμένο στα χατίλια (το επίπεδο τελείωμα της τοιχοποιίας πάνω στο οποίο εδράζεται η στέγη του σπιτιού) ένα πολύ ωραίο αλουμινιένο παγούρι, το οποίο το πούλησα στο γύφτο που τριγύριζε στο χωριό και με τα 50 λεπτά που εισέπραξα (έμπορος να σου πετύχει!) πήγα στο Λάμπρο Κατσώνη  και αγόρασα γεμάτος περηφάνεια μια φυλλάδα με το βίο κάποιου αγίου. Εννοείται πώς όταν γύρισα στο σπίτι άκουσα τις φωνές της θείτσας μου της Θέαινας και τις μάζεψα κανονικά από τη μάνα μου. Έκτοτε δεν πούλησα άλλο παγούρι και ούτε άλλη φυλλάδα αγόρασα!

Ο Γεροστάθης ήταν ένα άλλο βιβλίο για το οποίο γινόταν λόγος στο σπίτι μας, αλλά κάπου δανείστηκε, όπως και πολλά άλλα, και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Αντίθετα, το βαρύ χαρτί και η δύσκολη καθαρεύουσα του βιβλίου  Η Κωνσταντινούπολις ελληνική επί 2577 έτη δεν το έκαναν πολύ συμπαθές και το θυμάμαι καταχωνιασμένο σε ένα κασόνι.
05.Biblia-Golfo_160_x_246Τα βιβλία που γνώρισαν δόξες ήταν τα θεατρικά, με πρώτη τη Γκόλφω του Περεσιάδη. Από το συχνό διάβασμα στο σπίτι, οι αδερφές του πατέρα μου, το είχαν μάθει απ’ έξω και ήταν συνηθισμένες οι οικιακές παραστάσεις του έργου! Η Γκόλφω, ο Αγαπητικός της βοσκοπούλας, η Εσμέ, ο Αθανάσιος Διάκος και μερικά άλλα έργα, αγοράστηκαν και διαβάστηκαν σε πολλά σπίτια. Ήταν συνηθισμένο το φαινόμενο, όταν παιζόταν κάποια απ΄αυτά τα «δράματα» στην πλατεία του χωριού ή πάνω στο μοναστήρι, οι πιο πολλοί θεατές ήξεραν τα λόγια και βοηθούσαν τον ηθοποιό αν κόμπιαζε!

Όμως τα βιβλία που κυκλοφορούσαν στο χωριό μέχρι πριν τον06-Biblia-Agapitikos_tis_voskopoulas_1949_160_x_240 δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ήταν ελάχιστα. Πέρα απ’ αυτά που αναφέραμε, ένα βιβλίο που γνώρισε δόξες ήταν η Χαλιμά και μια ιδιαίτερη κατηγορία ήταν εκείνα που αναφέρονταν στους ληστές και στους «ιππότες των ορέων» και ιδιαίτερα μετά τη μικρασιατική εκστρατεία, στην οποία πήραν μέρος αρκετοί στρατευμένοι του χωριού, πολλοί ήταν εκείνοι που επιστρέφοντας είχαν να μιλούν και για έναν λαϊκό ήρωα της Ανατολής, τον 08.Biblia-Xalima_1921_160_x_229Τσακιτζή. Ένα τέτοιο βιβλίο διάβαζε ο Μήτρο-Πούλιος που έφτασε ως το Σαγγάριο, ο δε Λάμπρος Η.Τσιρογιάννης βυθιζόταν στις περιπέτειες του Μαύρου αρχιληστή. Οι Νταβέλης, Γιαγκούλας, Τσουλής και Παπακυριτσόπουλος και άλλοι αστέρες της ληστοκρατίας, ήταν οι ήρωες διαφόρων ληστρικών αναγνωσμάτων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα συμπαθή στους παλληκαράδες και τους μορφονιούς της εποχής .

Μια άλλη κατηγορία δημοφιλών εντύπων ήταν ο Καζαμίας,  ο12.Biblia-kazamias1915_160_x_230 Ονειροκρίτης και φυσικά  ο Καραγκιόζης. Ο Καζαμίας περιείχε κατ’ αρχήν τα μηνιαία ημερολόγια με τις γιορτές της ημέρας, την ανατολή και δύση του ηλίου, τις φάσεις της σελήνης κι ακόμα την παραπομπή για το Ευαγγέλιο της Κυριακής. Φυσικά την πρόβλεψη (!) του καιρού, τον ονειροκρίτη και διάφορα άλλα περίεργα και ενδιαφέροντα θέματα. Λόγω της ετήσιας χρήσης του, ήταν το πιο πολυαγορασμένο έντυπο στο χωριό. Ο Oνειροκρίτης έδινε ελπίδες στα νυχτερινά όνειρα ή βύθιζε στη μελαγ13.Biblia-Karagkiozis_160_x_112χολία τις ανύπανδρες κοπέλες, οι οποίες με χίλιες προφυλάξεις κατέφευγαν στις σελίδες του. Το σπίτι που διέθετε ονειροκρίτη δεχόταν συχνά τις επισκέψεις εκείνων που τα όνειρα ήταν συγκλονιστικά και επιζητούσαν άμεση ερμηνεία! Ο Καραγκιόζης τέλος, ήταν το αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών, τα οποία βέβαια ποτέ δεν είχαν χρήματα για να τον αγοράσουν, αλλά όλο και θα βρισκόταν κάποιος ταξιδεμένος μπάρμπας ή κανένας παππούς που θα πήγαινε σε κανένα κοντινό παζάρι.

15.Biblia-Oi_athlioi_1922Ένα τραγικό συμβάν έμελλε να αποτελέσει την αιτία μιας ευδιάκριτης μεταβολής στο χώρο του βιβλίου και της ανάγνωσης στο χωριό. Τον Φεβρουάριο του 1941 σκοτώθηκε στο αλβανικό μέτωπο, μια προσωπικότητα του χωριού, ο λοχαγός Ηλίας Θεοδώρου. Ο Ηλίας Θεοδώρου διέθετε μια αξιόλογη βιβλιοθήκη στο σπίτι του στην Κοζάνη, την οποία μετέφερε ο αδερφός του Κώτσιος στο χωριό. Η βιβλιοθήκη αυτή αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο και πολλοί νέοι επωφελήθηκαν από την ύπαρξή της και αξιοποίησαν τον πλούτο της. Στα περιέχομενά16.Biblia-Anna_Karenina της μπορούσε κανείς να βρει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε στερεότυπη έκδοση, ιστορικά βιβλία, γεωγραφίες και άτλαντες και φυσικά λογοτεχνία. Οι Άθλιοι, η Αννα Καρένινα, ο Πόλεμος και Ειρήνη και άλλα κλασσικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έγιναν προσιτά σε πολλούς κατοίκους του χωριού.

Η άνοδος του βιοτικού και κυρίως του μορφωτικού επιπέδου των κατοίκων του χωριού μετά τους πολέμους της δεκαετίας του ’40, είχε επίδραση σε όλο τον πληθυσμό. «Μικρό παιδάκι άκουγα για τον εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία, αφηγείται ο Μήτσος Κατσιώτης, και όταν διάβασα το Για ποιόν χτυπά η καμπάνα ήταν σαν να ζούσα κι εγώ τις περιπέτειες του Τζόρνταν». Το 18.Biblia-Gia_poion_xtypa_h_kampana_160_x_244βιβλίο αυτό, που πρωτοκυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1953, ήταν του νεαρού τότε φοιτητή της νομικής Χρυσόστομου Θεοδώρου και διαβάστηκε και από άλλους συγχωριανούς.
21.Biblia-Geop.-Laxanokipos_160_x_234
Ο Σύλλογος Αγροτοπαίδων και οι πολύπλευρες δραστηριότητες που ανέπτυξε υπό την καθοδήγηση του γεωπόνου Τέτα, έδωσε το ερέθισμα στους νέους αγρότες να μελετήσουν σχετικά βιβλία και να τα χρησιμοποιήσουν ως εργαλεία στη δουλειά τους. Ένα τέτοιο ήταν η Πρακτική Γεωπονία και διάφορα εκλαϊκευμένες εκδόσεις του οίκου Σπύρου.

Παράλληλα η μόρφωση των κοριτσιών δημιούργησε ένα άλλο αναγνωστικό κοινό. Μαζί με το Θησαυρό και το Ρομάντζο, το Ντομινό και τη Φαντασία και σπανιότερα με το Ελληνικό 25.Biblia-Perio.Ntomino_160_x_147Τραγούδι,   κυκλοφορούσε και η Ωραία του Πέραν και η Γενοβέφα, το Κβο-Βάντις και  ο Ρωμαίος και Ιουλέττα.

Οι έφηβοι της δεκαετίας του ’60 παράλληλα με τον Μικρό Ήρωα, «εντρύφησαν» ιδιαίτερα στις εξωτικές περιπέτειες του Γκαούρ-Ταρζάν και διασκέδαζαν κάθε εβδομάδα40.Biblia-Gkaour_Tarzan_160_x_220 με τον «φοβερό και τρομερό Ποκοπίκο, γόη των φιδιών και των κοριτσιών», με την αγαπημένη του χοντρούλα τη Χουχού, ονειρεύονταν τη μελαψή Ταταμπού και εξοργίζονταν με τη σατανική Τζέην!  Η λειτουργία όμως την ίδια εποχή της βιβλιοθήκης του συλλόγου μας «Η Ανάπλαση», ήταν η αιτία να κυκλοφορήσουν και να διαβαστούν πολλά βιβλία. Η Αιολική Γή και η Γα51.Biblia-Krystalli_160_x_224λήνη του Ηλία Βενέζη, Η ζωή εν τάφω και Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια του Στρατή Μυριβήλη, οι Μαυρόλυκοι του Θ.Πετσάλη-Διομήδη, το σύνολο του έργου του Κώστα Κρυστάλλη, οι Σουλιώτες του Μιχάλη Περάνθη, είναι ελάχιστοι τίτλοι που μου έρχονται στο νου από τα αναγνώσματα εκείνης της περιόδου.

Στα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση έγινε μία πραγματική έκρηξη στον εκδοτικό τομέα. Εκδόθηκαν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία για κάθε ανάγκη, ενδιαφέρον και γούστο, και το κάθε σπίτι απέχτησε τη δική του βιβλιοθήκη. Σήμερα σε πολλούς φίλους του βιβλίου, το ίδιο τους το αγαπημένο αντικείμενο αποτελεί πλέον πρόβλημα γιατί έχουν γεμίσει ασφυκτικά όλα τα ράφια και οι διαθέσιμοι χώροι και αρκετοί νοσταλγοί του παρελθόντος, ανάμεσά τους και εγώ,  αναπολούμε με συγκίνηση εκείνη  την εποχή που η αγορά ενός τόμου ήταν μια σπουδαία υπόθεση και μας γέμιζε με απέραντη χαρά.

Γιώργος Γούσιας
10.4.2012 Μεγάλη Τρίτη
Η Κασσιανή, οι μνήμες, τα βιβλία

Σχόλια  

 
#1 glynosgiannis 11-04-2012 08:01
Πάντως όπως ο Γιώργος Γούσιας περίμενε πως και πως το να διαβάσει ένα βιβλίο, έτσι κι εμείς περιμένουμε πως και πως να διαβάσουμε υπέροχα άρθρα σαν το σημερινό.
Ευχαριστούμε που το μοιράζεσαι μαζί μας.
Σίγουρα όσοι το διαβάσουν θα συγκινηθούν...
 
 
#2 tsiro 19-05-2012 17:09
..συγχαρητήρια Γιώργο.
Έτσι έχουν τα πράγματα.
Κι εγώ μικρός περίμενα τα βράδια να ρθει ο πατέρας μου απ΄το καφενείο μπας και έφερνε κράκα και νά διαβάσει τη συνέχεια απ΄τη Γκόλφω,
τον Μαύρο Αρχιληστή και για ένα διάστημα είχε δανειστεί απ΄τον πατέρα σου την Κασσιανή.
Κι η Γκόλφω μάλλον δικιά σας ήταν.Ο Μαύρος Αρχιληστής ήταν χοντρό βιβλίο και περάσαμε πολύ καιρό μ' αυτό. Χρόνια μπορώ να πώ.
Μόνο που έλειπαν οι πρώτες σελίδες και δεν έμαθα ποτέ την αρχή. Ούτε ποιός τόγραψε.
Αλλά κάπου σε βρήκα λάθος....
Η μελαψή σύντροφος του Γκαούρ δεν ήταν η Τατιάνα αλλά η Ταταμπού.
Είχα όλα τα τεύχη του ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ.του Νίκου Ρούτσου. 111 τεύχη.
Μου έλειπε μόνο το πρώτο.
Όπως βλέπεις σε όλα μου έλειπε η αρχή.
Είχα όμως απ΄τα ΚΛΑΣΣΙΚΆ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΈΝΑ και το 1ο τεύχος. ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ του Βικτωρ Ουγκώ
Τι τα έκανα όμως όλα αυτά.
Ολόκληρες συλλογές. Τα ΓΚΑΟΥΡ-ΤΑΡΖΑΝ (τα είχα δέσει σε τόμους να μή χαθούν κι έχασα τους τόμους)
πρέπει να τάδωσα στο Θωμά τον Τοτόμη ένα συμμαθητή που ο πατέρας του ήταν εφοριακός στο Μουζάκι και τον έχασα.
Tα HMOYN KI ΕΓΩ EKEI μια καταπληκτική έκδοση του ROL της Γεωργίας Ταρσούλη και εικογράφηση γνωστών Ελλήνων ζωγράφων 6 τεύχη.
Αυτά πρέπει να τα δάνεισα στό Γιώργο το Σάλτα κολητός μου απ΄το Μαυρομάτι.
Πάρα πολλά τεύχη απ' τα ΚΛΑΣΣΙΚΑ ούτε θυμάμαι.
Αμέτρητα τεύχη απ' το Μικρό Ήρωα, το Μικρό Σερίφη με τον Τζιμ Ανταμς (Δημήτριος Αδάμος) τη Ντιάνα τον Πεπίτο Γκονζάλες,
τον Τσιπιρίπο τον Μικρό Καου μπόυ (απόδοση στα Ελληνικά Κώστας Φωτεινός).
Κάποια βρέθηκαν στο ματζάτο ποντικοφαγωμένα....
...είδες πόσα θυμήθηκα;

Βασίλης Τσιρογιάννης
 
 
#3 ggousias 19-05-2012 18:30
Ευχαριστώ το Βασίλη Λ.Τσιρογιάννη που το επισήμανε.
Πράγματι, το κορίτσι του Γκαούρ ήταν η Ταταμπού και όχι η Τατιάνα, πού είχα γράψει και ήδη το διόρθωσα.
Μετά από τόσες δεκαετίες είναι υπέροχο που θυμάται τέτοιες λεπτομέρειες και συμπλήρωσε τα παιδικά μας αναγνώσματα με τόσους πολλούς τίτλους, για τους οποίους περισσότερα μπορεί να δει κανείς στις παρακάτω συνδέσεις:

tinyurl.com/Imoun-ki-ego
tinyurl.com/tarsouli

όπου παρατίθενται όλα τα βιβλία της σειράς

tinyurl.com/klassika
tinyurl.com/mikros-iros
mikrosserifis.blogspot.com/


Ανέφερε όμως ο Βασίλης και τη λέξη "κράκα" και είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι την ξέρουν, αφού δεν υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο!
Ήταν μια λέξη εύκολη και με καλή ηχητική, που δημιούργησε ο αείμνηστος και δαιμόνιος περιπτεράς μας Χρήστος Λαμπρίδης για να αποδώσει ένα καινούργιο προϊόν που εμφανίστηκε στην αγορά, ένα τετράγωνο γεμιστό μπισκότο σε ατομική συσκευασία!
Όταν τον ρώτησα πολλά χρόνια αργότερα από τι παρακινήθηκε και το βάφτισε έτσι, μου απάντησε πως είχε στο μυαλό του τα κράκερς!
Γ.Γούσιας
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information