Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Δρακότρυπα Φύση Νέα του χωριού Η χλωρίδα της Δρακότρυπας

Η χλωρίδα της Δρακότρυπας

hlorida-drakotrypas18102017Του Σάκη Αθανασίου(Δασολόγος) Α.Π.Θ.

Καλησπέρα σας αγαπητοί επισκέπτες του www.drakotrypa.gr. Μετά από τις εξορμήσεις μου στα δάση της Δρακότρυπας όλες τις εποχές του χρόνου για περπάτημα αλλά και για φωτογραφία έχω καταγράψει με την φωτογραφική μου μηχανή εκτός από τα καταπληκτικά τοπία και διάφορα είδη της ελληνικής μας χλωρίδας που απαντώνται στο ευρύτερο περιβάλλον του χωριού.

Κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα και κάποια άλλα κοινά. Εδώ σας παρουσιάζω 21 από αυτά με την επιστημονική τους ονομασία, την οικογένεια την οποία ανήκουν, τον βιότοπο που ευδοκιμούν, την γεωγραφική τους εξάπλωση αλλά και την περίοδο ανθοφορίας τους.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά τα φυτικά είδη που αποτελούν την χλωρίδα της Δρακότρυπας αλλα εκατοντάδες ακόμα, απλά αυτά έχω φωτογραφίσει και παρουσιάζω σε αυτό το άρθρο.


Μερικά από τα είδη που παρουσιάζω δεν αναγράφεται το είδος αλλά μόνο η οικογένεια και το γένος διότι σε κάποια γένη υπάρχουν αρκετά είδη τα οποία δεν μπορούν να αναγνωριστούν με το μάτι αλλά χρειάζεται μικροσκοπική παρατήρηση που γίνετε σε εργαστήριο για την αναγνώριση του συγκεκριμένου είδους.
Ας δούμε λοιπόν τα 21 αυτά είδη.

image1
Digitalis ferruginea L. / Οικογένεια: Scrophulariaceae
Η Digitalis ferruginea είναι διετής ή πολυετής πόα με ύψος που μπορεί να φτάσει το 1,2 μ. Άνθη καφε κόκκινα, σε σχήμα κύπελου, τα οποία σχηματίζουν πυκνή ταξιανθία. Φύλλα εναλλασσόμενα λογχοειδή.Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε υψόμετρο περίπου 1300m.

Βιότοπος:
Ξέφωτα δασών,υποαλπικά λιβάδια και δάση έως 2000m.

Γεωγραφική εξάπλωση:

Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Δυτικό Αιγαίο, Γράμμος , Δίρφη , Μαίναλο , Παρνασσός

Aνθοφορία:
Ιούλιος - Άυγουστος


image2

Digitalis laevigata sunsp. graeca / Οικογένεια: Scrophulariaceae
Η Digitalis laevigata subsp.graeca είναι πολυετής πόα με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 μ. Τα άνθη διατάσσονται σε επιμήκη βότρυ, χρώμα πιο ανοιχτό από την Digitalis ferruginea. Φύλλα επιμήκη-λογχοειδή.

Βιότοπος:
Αναπτύσσεται στον υπόροφο και σε διάκενα δασών,σε υψόμετρο συνήθως μεταξύ 600 και 1400m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βαλκανικό ενδημικό είδος με εξάπλωση στην Ελλάδα και την Αλβανία.Στην Ελλάδα εξαπλώνεται σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές.Το συγκεκριμένο έιδος παρατηρήθηκε στην Δρακότρυπα σε διάκενο δάσους σε υψόμετρο περίπου 750m.

Ανθοφορία:
Ιούλιος - Άυγουστος


image3

Lilium chalcedonium / Οικογένεια: Liliaceae

Βιότοπος:
Υπώροφος και κράσπεδα δασών ελάτης,ανοίγματα δάσους με δροσερά περιβάλλοντα μεταξύ 200 έως 1700m.
Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε άνοιγμα δάσους σε υψόμετρο περίπου 1500m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ενδημικό της Ελλάδας και της Αλβανίας.Στη χώρα μας κατέρχεται έως του Ταυγέτου.

Σχόλια:
Αν και θεωρείτε γενικώς σπάνιο δεν δέχεται ιδιαίτερες απειλές, πλήν ίσως από τις έντονες εκριζώσεις για την χρήση του ως διακοσμητικού.

Ανθοφορία:
Ιούνιος - Ιούλιος - Άυγουστοςimage4

Οικογένεια: Fabaceae
Υποοικογένεια: Viceae
Γένος: Βίκος (Vicia)

Είναι ψυχανθές.Ψυχανθή ονομάζονται όλα τα φυτα που ανήκουν στη οικογένεια Fabaceae.Πρόκειτε για μία πολύ μεγάλη οικογένεια που περιλαμβάνει ποώδη και ξυλώδη είδη.Στα λιβάδια, τα ψυχανθήδεν είναι κυρίαρχα είδη , όπως τα αγροστώδη , αλλά αποτελούν σημαντικό ποσοστό της χλωρίδας.Η σημασία τους έγκειτε στην υψηλή θρεπτική αξία που έχουν τα περισσότερα απο αυτά αφ'ενός και αφ'ετέρου στη βελτίωση του εδάφους πουπροσφέρουν με την αζωτοδέσμευση.

Μια πολύ σπουδαία λειτουργία των ψυχανθών είναι η ικανότητά τους να δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και να το διοχετεύουν στο έδαφος, ώστε να εμπλουτίζεται με το σημαντικό αυτό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των φυτών.

Το ριζικό σύστημα των ψυχανθών έχει φυμάτια,τα οποία είναι μικρά διογκώματα τόσο στην πλάγια όσο και στις κύριες ρίζες, τα οποία δημιουργούνται απο βακτήρια τους γένους Rhizobium.Τα βακτήρια αυτά συμβιώνουν αρμονικά με τα ψυχανθή διότι δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και το δίνουν στα φυτά, ενώ παίρνουν σε ανατάλλαγμα υδατάνθρακες και γενικότερα ενέργεια.Η αζωτοδέσμευση των ψυχανθών συμβάλλει αποφασιστικά στον κύκλο του αζώτου στη φύση και στη
διατήρηση της παραγωγικότητας των λιβαδικών οικοσυστημάτων σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα σε φτωχά και εδάφη.

Βιότοπος:
Τα ψυχανθή απαντούν σε όλες τις οικολογικές ζώνες της Ελλάδας, απο τη θάλασσα μέχρι και τις κορυφές των ορέων.Πετρώδεις πλαγιές, ακαλλιέργητοι αγροί και όρια καλλιεργούμενων αγρών, φρύγανα.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή.

Οικολογικά χαρακτηριστικά:
Είναι ποώδη ή ξυλώδη, μονοετή ή πολυετή.Τα ποώδη ψυχανθή αποτελούν βασικό συστατικό των ποολίβαδων, στα οποία η συμμετοχή τους κυμαίνεται γύρω στο 10% του συνολικού αριθμού των ειδών.Μεταξύ των ποωδών ειδών, ταετήσια ψυχανθή αποτελούν συστατικά των αρχικών σταδίων της διαδοχής στα λιβάδια και συχνά είναι αποτα πρώτα είδη που απεικίζουν μία γυμνή ή καμένη απο δασική πυρκαγιά επιφάνεια.Κι αυτό γιατί ειναι φωτόφιλα κια δεν εντέχουν στον ανταγωνισμό.Επίσης
τα ψυχανθή δεν αντέχουν στην βόσκηση.Ξυλώδη ψυχανθή απαντούν κια στα ποολίβαδα, ιδιαίτερα όμως στα θαμνολίβαδα.Απο τα ψυχανθή αυτά, τα περισσότερα είναι θάμνοι ενώ τα δέντρα είναι ελάχιστα.

Ανθοφορία:
Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιοςimage5

Οικογένεια: Orchidaceae
Γένος Dactylorhiza

Βιότοπος:
Υγρά λιβάδια,δροσερά ανοίγματα δασών,μεταξύ 1000-2000m.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε δασολίβαδο.Στην Ελλάδα παρατηρήθηκε δίπλα σε ρέμα σε υψόμετρο περίπου 1000m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρασιατικό είδος,στην Ελλάδα εξαπλώνεται απο τα όρη της Β.Πελλοποννήσου και βορειότερα.

Ανθοφορία:
Μάιος - Ιούνιοςimage6

Οικογένεια: Fabaceae
Υποοικογένεια: Genisteae
Chamaecytisus hirsutus

Περιλαμβάνει θαμνώδη ή ποώδη φυτά με όλους τους στήμονες συμφυέις και με φύλλα απλά ή σύνθετα(πτερωτά ή τριμερή).Στην Ελλάδα το γένος αυτό αντιπροσωπεύται απο 10 είδη.

Βιότοπος:
Αναπτύσσεται σε ανοιχτά δάση,διάκενα δασών,θαμνώνες,πρανή ρεμάτων σε σχετικά σκιερές ή δροσερές θέσεις, άκρες δρόμων σε υψόμετρο 400-2200m.Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε διάκενο δάσους σε υψόμετρο 700m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Εξαπλώνεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη και στην Ανατολία.Στην Ελλάδα σε ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιοςimage7

Οικογένεια: Liliaceae
Γένος: Muscari
Είδος: Muscari neglectum ή Μούσκαρι το παραμελημένο ή Μούσκαρι το βοτρυανθές ή βορβός ή βολβός ή του κούκου το ψωμί ή καλογριά.

Πολυετές βολβώδες φυτό, ενδημικό της μεσογείου όπου κυκλοφορούν περί τα 45 είδη, με τα 17 από αυτά να τα βρίσκουμε στην Ελλάδα. Το ύψος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά, τα εύοσμα άνθη του τα αναπτύσσει σε βότρυ, κρεμαστά και πυκνά, χρώματος μελανοκυανά με το οδοντωτό χείλος των λευκό.Θα το βρούμε σχεδόν παντού στην Ελλάδα σε χαμηλά υψόμετρα, σε εγκαταλελειμμένους ή και καλλιεργημένους αγρούς, ξέφωτα, λιβάδια και πετρώδεις τοποθεσίες.

Το όνομα του γένους, Muscari, προέρχεται από την λατινική λέξη musk, που προέρχεται από την ελληνική λέξη "μόσχος" (μοσχοβολιά), και αναφέρεται στο γλυκό άρωμα των λουλουδιών, που μαζί με το συχνά βαθύ μπλε χρωματισμό τους, έχουν κάνει την καλλιέργεια των μούσκαρι πολύ δημοφιλή.  Η κοινή του ονομασία είναι σταφυλουάκινθος (grape hyacinth) για το λουλούδι του μοιάζει με αυτό του υάκινθου.

Το μούσκαρι, έχει, όπως και ο άγριος υάκινθος, δηλητηριώδη βολβό. Τα μικρά σκουρο-μπλε λουλούδια, που σχεδόν μοιάζουν με μικρά μούρα και έχουν γλυκιά μυρωδιά. Μερικά από τα καλύτερα μούσκαρι έχουν απαλό μπλε χρώμα, είναι ευθυτενή, πιο στενά και χωρίς στήμονες και ύπερο. Επειδή τα λουλούδια των διάφορων ειδών Muscari εκκρίνουν πολύ νέκταρ, συγκαταλέγονται μεταξύ των χρήσιμων για τις μέλισσες φυτών, την άνοιξη. Το μούσκαρι ονομάζεται μερικές φορές
αμυλο-υάκινθος ( Starch Hyacinth), καθώς τα λουλούδια του μυρίζουν όπως το υγρό αμύλο.

Βιότοπος:
Πετρώδεις πλαγιές, ακαλλιέργητοι αγροί και όρια καλλιεργούμενων αγρών.
Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε λιβάδι μερικά μέτρα μακρυά απο πρανές δασικού δρόμου.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Mάιοςimage8

Sambucus ebulus / Οικογένεια Caprifoliaceae

Κοινές ονομασίες: Σαμούκος ο έβουλος, ράγαλο, ασσιές, βούσσες, φρουσκλιά, ζαμπούκος, σαμπούκος, βρωμούσα, βουζουλιά, αβουγιά, αβυζιά, χαμαιάκτη.

Είναι πολυετές φυτό με ύψος από 0,5-2 μέτρα, με όρθιους ποώδεις βλαστούς και ξυλώδες ρίζωμα. Έχει έντονη δυσάρεστη, πικρή οσμή και επίσης δυσάρεστη γεύση.Ο καρπός είναι μικρή γυαλιστερή τοξική μαύρη ράγα, σε μέγεθος μπιζελιού.

Βιότοπος:
Ενοχλητικό ζιζάνιο των αγρών που εξαπλώνεται λαίμαργα όπου φύεται. Διαδεδομένο στη χώρα μας μέχρι τα 1200 μέτρα, το συναντάμε σε δάση, ξέφωτα δασών, σε υγρές τοποθεσίες, σε υγρές πεδιάδες, σε όχθες ρυακιών, κατά μήκος των δρόμων, κοντά σε εγκαταλελειμμένα σπίτια και σε φράκτες.Στη Δρακότρυπα εθεάθει σε πρανές δασικού δρόμου σε υψόμετρο άνω των 1000m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή

Ανθοφορία:
Ιούλιος – Αύγουστοςimage9

Hypericum perforatum / Οικογένεια: Hypericaceae
Κοινή ονομασία: Σπαθόχορτο – Βαλσαμόχορτο – Υπερικό

Ονομάζεται σπαθόχορτο, γιατί στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό, στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά. Η κοινή του Αγγλική ονομασία St John's wort, προέρχεται από την παραδοσιακή του ανθοφορία και συγκομιδή, που συμβαίνει στις 24 Ιουνίου, κατά την εορτή του Αγίου Ιωάννου.

Βιότοπος:
Πολυετές ποώδες φυτό που φύεται σε ξηρές περιοχές. Θα το συναντήσουμε ακόμη και στις άκρες των δρόμων, σε κάμπους, λόφους, φράκτες, αμπελώνες, με άλλα λόγια, σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και ακαλλιέργητους τόπους.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Είναι εγγενές σε τμήματα της Ευρώπης και της Ασίας αλλά έχει εξαπλωθεί και σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένα κοσμοπολίτικο αγριόχορτο εισβολέας, συμπεριλαμβάνοντας τις εύκρατες περιοχές της Ινδίας, Κίνας, Αφρικής και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανθοφορία:
Ιούνιος - Ιούλιος - Άυγουστος - Σεπτέμβριοςimage10

Phlomis fruticosa / Οικογένεια: Lamiaceae
Κοινές ονομασίες: Φλωμίς η θαμνώδης, Φλόμις, Ασφάκα

Η οικογένεια περιλαμβάνει περίπου 4000 είδη και 200 γένη σε ολόκληρη τη γη,με ευμενέστερη περιοχή εξαπλώσεως και αναπτύξεως,εξαιτίας κλιματεδαφικών συνθηκών,την παραμεσόγεια περιοχή, όπου τα φυτά αυτά αφθονούν.Στην χώρα μας φύονται αντιπρόσωποι 32 γενών, που ανέρχονται σε 250 είδη.Μία απο τα σπουδαιότερα γένη ειναι και αυτό του Phlomis.Το γένος περιλαμβάνει 12 ευρωπαϊκά είδη, απο τα οποία 7 στη χώρα μας και ένα εξ αυτών στην Δρακότρυπα.

Είναι κοινός πολυετής αυτοφυείς αειθαλής θάμνος, με όρθιους χνουδωτούς βλαστούς, με ύψος που φτάνει τα 2 μέτρα και έως 2 μέτρα διάμετρο.

Βιότοπος:
Φύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε βραχώδεις τοποθεσίες.
Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε δίπλα σε δασικό δρόμο σε υψόμετρο περίπου 1000m.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, Κρήτη, Κυκλάδες, Δυτικό Αιγαίο, Όρη Ανατολικής Λακωνίας, Όχη , Πάικο, Πάρνηθα , Πάρνων , Υμηττός

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιοςimage11

Οικογένεια:Rosaceae
Υποοικογένεια: Rosoideae
Γένος Rosa

Γένος Rosa: Με 200 περίπου είδη, απο τα οποία 18 στη χώρα μας.
Ένα απο αυτά υπάρχει και στη Δρακότρυπα.

Βιότοπος:
Η αγριοτριανταφυλλιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών (Rosaceae) είναι θάμνος αυτοφυής, πολυετής, φυλλοβόλος, πολύκλαδος, αγκαθωτός που φτάνει έως και τα 3 μέτρα ύψος, οι βλαστοί είναι καλυμμένα με μικρά, αιχμηρά, αγκάθια.Τα είδη του γένους Rosa τα συναντάμε σε πλαγιές σε ξέφωτα δασών, σε ηλιόλουστες περιοχές, σε χαράδρες, σε ρυάκια, σε ποτάμια, σε πλαγιές ή ως φυσικό φράχτη ανάμεσα σε χωράφια.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε δίπλα απο δασικό δρόμο.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή.

Μελισσοκομικό ενδιαφέρον:
Η άνθισή του αρχίζει τέλος Μαρτίου και έχει διάρκεια που ξεπερνά τις είκοσι ημέρες. Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη της, από πολύ νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το απόγευμα για συλλογή γύρης. Οι πολλοί στήμονες δίνουν μεγάλη ποσότητα γύρης που εμπεριέχει βιταμίνες με πολλά ωφέλημα για τον γόνο της εποχής. Επίσης δίνει ικανοποιητική ποσότητα σε νέκταρ, αν μια εβδομάδα πριν την άνθηση της έχει πέσει βροχή. Το χρώμα μελιού της αγριοτριανταφυλλιάς είναι λαμπερό κίτρινο, ευωδιαστό, με επίγευση που διαρκεί και σπάνιο.

Χρήσιμη πληροφορία:
Χρησιμοποιείται και ως υποκείμενο της δενδροειδούς τριανταφυλλιάς.

Ανθοφορία:
Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιοςimage12

Οικογένεια: Iridaceae
Γένος:Crocus

Η οικογένια περιλαμβάνει πολυετή ,ποώδη φυτά, με ριζώματα, κόνδυλους ή βολβούς κια με φύλλα σπαθόμορφα,στενά-αγροστιδόμορφα δίσειρα.Ενα απο τα γένη της οικογένειας ειναι και το γένος Crocus με 17 είδη στη χώρα μας, ένα εκ των οποίων απαντάται και στη Δρακότρυπα.
Ο κρόκος είναι πολυετής βολβώδης πόα, με μεγάλο βολβό σφαιρικό, 2-3 cm, εσωτερικά υπόλευκος και σαρκώδης, εξωτερικά σκεπασμένος με γκρίζο-πράσινα λέπυρα (όπως το κρεμμύδι) και κιτρινωπές ινώδεις ρίζες, ο βλαστός του είναι  κοντός και μεμβρανώδης, φτάνει σε ύψος τα 30 εκατοστά.

Ο κρόκος γνωστός και με τις ονομασίες ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Το σαφράν(ι) προέρχεται από τον ύπερο του άνθους του φυτού κρόκος, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των Ιριδoειδών (Iridaceae).

Το φυτό του κρόκου αποτελεί φυσική μετάλλαξη που συνέβη πριν από πολλά χρόνια σε περιοχές της Περσίας και της λεκάνης της Μεσογείου. Ανήκει στην κατηγορία των τριπλοειδών φυτών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στείρο και δεν μπορεί να αναπαραχθεί εγγενώς. Δεν παράγει σπόρους. Ο μόνος τρόπος για την αναπαραγωγή του είναι μέσω της διάσπασης και σποράς των βολβών του. Η διαδικασία αναπαραγωγής του είναι περίπου ίδια με αυτής του σκόρδου. Ο ένας βολβός
παράγει νέους βολβούς και αυτοί μπορούν να δώσουν νέα φυτά όταν φυτευθούν.

Βιότοπος:
Αναπτύσσεται σε ορεινά λιβάδι, διάκενα δασών, πρανή δρόμων και άλλους ορεινούς βιότοπους, σε υψόμετρο 1000-2600m.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε πλαγιές λίγο πριν την κορυφή του Τύμπανου.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βαλκανικό ενδημικό είδος,με εξάπλωση στην Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιοςimage13

Mentha pulegium L. / Οικογένεια: Lamiaceae

Είναι πολυετής πόα. Έχει βλαστό όρθιο ή πλαγιαστό,λίγο τριχωτό ή σχεδόν λείο,πρασινωπό 15-20 εκ.

Βιότοπος:
Αυτοφύεται σε  υγρά μέρη και σε όχθες ποταμιών και ρυακιών σε όλη την Ελλάδα.Ευδοκιμεί σε δροσερές πεδινές ή ημιορεινές και ορεινές περιοχές και σε χωράφια.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή, Άγραφα , Λίμνη Κερκίνη, Ταΰγετος.

Ανθοφορία:
Ιούνιος έως Οκτώβριοςimage14

Οικογένεια:Fabaceae
Υποοικογένεια: Loteae
Γένος:Lotus

Είναι και αυτό ψυχανθές.Αναλύσαμε σε προηγούμενο είδος τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τα οικολογικά χαρακτηριστικά των ψυχανθών.

To γένος Lotus περιλαμβάνει 30 είδη στην Ευρώπη και 19 στην χώρα μας. Το παραπάνω παρατηρήθηκε στη Δρακότρυπα δίπλα απο δασικό δρόμο.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιος - Ιουνιοςimage15

Equisetum arvense / Οικογένεια: Equisetaceae

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος τα 60 εκατοστά και έχει σπείρες από βελονοειδή φύλλα. Ο βλαστός του είναι κιτρινωπός και τα φύλλα του είναι σαν βελόνες πεύκου με πράσινο χρώμα.
Είναι βότανο που φυτρώνει σε υγρά μέρη. Λέγεται και πολυτρίχι, ουρά του άλογου. Συλλέγεται στο τέλος του καλοκαιριού. Αποξηραίνεται και φυλάσσεται σε σκιερό μέρος. Φυτό πλούσιο σε πυρίτιο. Το συγκεκριμένο είδος όπως και άλλα των Pteridophyta (φτέρες και οι συγγενείς τους), δεν παράγει άνθη ή σπόρους. Απωθεί τους μύκητες από τα φυτά.

Βιότοπος:
Υδροβιότοποι, υγρές τοποθεσίες.Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε πρανές δασικού δρόμου όπου διερχόταν νερό μέσα σε αυτό.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Δυτικό Αιγαίο, Ξηροβούνι Ευβοίας

Φτιάχνω εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών:
http://www.ftiaxno.gr/2008/11/blog-post_26.htmlimage16

Orchis provincialis / Orchidaceae

Βιότοπος:
Ευδοκιμεί σε δάση,θαμνώνες και ξέφωτα δασών.Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε ξέφωτο δάσους.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Ευρεία κατανομή, Κέα, Πάρνηθα , Πάρνων , Υμηττός.

Ανθοφορία:
Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιοςimage17

Silybum marianum / Οικογένεια: Asteraceae
Κοινή Ονομασία: Γαιδουράγκαθο

Μονοετής αγκαθωτή πόα, ύψους έως 1,5 μ. Τα φύλλα του είναι εναλασσόμενα, με παρυφές οδοντωτές, ανοιχτοπράσινα με άσπρα νεύρα, ενώ οι κεφαλές των ανθέων είναι μεγάλες και μωβ χρώματος κυρίως. Το γαϊδουράγκαθο ή σίλυβο είναι αυτοφυές κυρίως στη λεκάνη της Μεσογείου, ενώ καλλιεργείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και στη Νότια Αμερική.Τρώγεται από τους γαϊδάρους.

Βιότοπος:
Είναι φυτό ιθαγενές της Μεσογείου και φυτρώνει σε όλη την νότια Ευρώπη. Είναι αυτοφυές, ευδοκιμεί σε χερσότοπους αλλά και σε καλλιεργημένες εκτάσεις, σε ορεινές και πετρώδεις περιοχές αλλά και σε πεζοδρόμια ή στην άκρη της ασφάλτου. Προτιμά τα ηλιόλουστα μέρη και τα καλά στραγκιζόμενα εδάφη. Πολλαπλασιάζετε εύκολα από μόνο του με τους σπόρους του και αντέχει μέχρι και τους -15 βαθμούς κελσίου.

Μελισσοκομική χρήση:
Τα άνθη του γαϊδουράγκαθου έχουν χρώμα μοβ, αγαπημένο χρώμα των μελισσών, διότι πλησιάζει προς το υπεριώδης, που αυτές βλέπουν. Έτσι αντιλαμβάνονται ακριβώς τα σημεία των ανθών που υπάρχει νέκταρ, ακόμη και την ποσότητα του.Η μεγάλη ποσότητα γύρης σε μπλε χρώμα και η πολύ θρεπτική αξία της, εκτινάσσει τον γόνο κάθε μελισσιού που είναι δίπλα σε μεγάλες εκτάσεις γαϊδουράγκαθου.

Τις ημέρες που το άνθος βγάζει την γύρη στους ανθήρες οι μέλισσες έχουν πανηγύρι, λούζονται στην κυριολεξία από την γύρη. Κάθε τριχίδιο του σώματος τους γεμίζει γύρη, ακόμη και τα τριχίδια των ματιών τους. Αυτό όμως τις κάνει απρόσεκτες και πολλές συλλέκτριες χάνουν την ζωή τους.
Θύτες είναι οι αράχνες. Πλησιάζουν τις απρόσεκτες και λαίμαργες μέλισσες και τις συλλαμβάνουν χωρίς κόπο και χωρίς αντίσταση. Ο θάνατός τους είναι ακαριαίος από το δηλητήριό τους.
Το νέκταρ του βρίσκεται σε ικανοποιητική ποσότητα και είναι πλούσιο σε ζάχαρα. Κάποιες ημέρες, μπορούμε να δούμε ακόμη και δέκα μέλισσες σε ένα άνθος γαϊδουράγκαθου.

Παραγωγοί που έχουν έτοιμα μελίσσια το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και τα πάνε σε περιοχές που υπάρχουν εκτάσεις γεμάτες με γαϊδουράγκαθα, σίγουρα θα τρυγήσουν καλές ποσότητες μελιών, εφ'όσον βέβαια το επιτρέψει ο καιρός. Ο δυνατός άνεμος και τα ξεροβόρια αναστέλλουν τις νεκταροεκκρίσεις. Την ίδια ζημιά κάνει και η βροχή, ξεπλένει το νέκταρ και την γύρη από τα άνθη.

Το μέλι του γαϊδουράγκαθου είναι ανοιχτόχρωμο κίτρινο, εύγευστο, με μέτριο ιξώδες.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιοςimage18

Helleborus cyclophyllus / Οικογένεια: Ranunculaceae

Δηλητηριώδες φυτό που το βρίσκουμε στα ξέφωτα των ορεινών δασών σε υψόμετρο 800-1200m, τα άνθη του έχουν χρώμα ανοιχτό κιτρινοπράσινο και εμφανίζονται νωρίς την άνοιξη, μετά το λιώσιμο των χιονιών. Ο ελλέβορος είναι φυτό ποώδες και πολυετές.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Eίναι ένα πολυετές  ενδημικό φυτό της Βαλκανικής Χερσονήσου. Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόνησσος, Νησιά Ιουνίου, Δυτικό Αιγαίο, Όλυμπος, Παρνασσός, Εύβοια.Στην Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε ξέφωτο δίπλα απο δασικό δρόμο σε υψόμετρο 800m.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιοςimage19

Cyclamen graecum subsp. graecum / Οικογένεια: Primulaceae

Ευρωμεσογειακό κονδυλώδες φυτό.Κόνδυλος σφαιρικός με χοντρό και άγριο φλοιό. Ρίζες χοντρές, σαρκώδεις.

Βιότοπος:
Ασβεστολιθικοί βράχοι, πετρώδης πλαγιές, θαμνότοποι,φρυγανότοπους, βραχώδη εδάφη, κάτω απο δέντρα.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε κάτω απο δέντρο δίπλα σε επαρχιακό δρόμο.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Θεσσαλία, Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Δυτικό Αιγαίο, Όρη Ανατολικής Λακωνίας, Τουρκοβούνια, Υμηττός.

Ανθοφορία:
Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριοςimage20

Silene italica / Οικογένεια: Caryophyllaceae

Βιότοπος:
Ασβεστολιθικοί βράχοι, πετρώδες θαμνότοποι, βραχώδοι εδάφη, ξέφωτα δασών.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε σε θαμνότοπο.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Κεντρική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Δυτικό Αιγαίο.

Ανθοφορία:
Απρίλιος - Μάιοςimage21

Ficaria vernus subsp. Chrysocephalus / Οικογένεια: Ranunculaceae

Βιότοπος:
Υγρές τοποθεσίες, υγρά λιβάδια σε υψόμετρο έως 1900m.Στη Δρακότρυπα παρατηρήθηκε δίπλα απο χείμαρρο.

Γεωγραφική εξάπλωση:
Βόρεια Ανατολική Ελλάδα, Βόρεια Πίνδος, Νότια Πίνδος, Ανατολική Κεντρική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Ιονίου, Κρήτη, Κυκλάδες, Ανατολικό Αιγαίο, Όσσα.

Ανθοφορία:
Μάρτιος - Απρίλιος - Μάιος


Πηγή πληροφοριών:

1.ΔΑΣΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ - ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΣΠΕΡΜΑΤΟΦΥΤΩΝ ΜΕΡΟΣ Ι, ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

2.ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ - ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΚΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΕΤΣΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ

3.http://greekflora.gr

4.http://www.agriamanitaria.gr

5.http://fytologio.blogspot.gr/
Η χλωρίδα της Δρακότρυπας


Σχόλια  

 
#1 Γιώργος Κατσιώτης 22-10-2017 07:45
Μπράβο Σάκη. Αξιόλογη προσπάθεια. Εύχομαι σε λίγα χρόνια να έχεις καλύψει όλη (περίπου) την χλωρίδα της περιοχής !
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Φύση - Νέα του χωριού

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information