Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Τα νέα μας Εκδηλώσεις Παρουσίαση του βιβλίου "Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας" στην Αθήνα.

Παρουσίαση του βιβλίου "Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας" στην Αθήνα.

afisa05022010_300_x_425Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας σας προσκαλεί στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες - Ναοί - Νεότερα Μνημεία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Αθήνα, την Παρασκευή 05 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός', που βρίσκεται στην Καρύτση 8, Πλατεία Αγ. Γεωργίου. Συνδιοργανωτές στην εκδήλωση είναι η «Η Πανθεσσαλική στέγη» και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοι της Καρδίτσας που έχουν έδρα την Αθηνά.

Για τη θεματική ενότητα του βιβλίου «Προϊστορικοί και Ιστορικοί Χρόνοι» θα μιλήσει ο κ. Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την ενότητα «Βυζαντινοί & Μεταβυζαντινοί Χρόνοι» ο κ. Ιωάννης Καρατζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας του Χώρου- Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ενώ για τα Νεότερα Μνημεία του νομού καθώς και για την πόλη της Καρδίτσας ο κ. Νικόλαος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτονας - Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεώτερων & Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Για τη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία αποτελεί ένα συλλογικό συγγραφικό έργο, θα μιλήσουν επίσης ο Νομάρχης Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος καθώς και ο κ Επαμεινώνδας Μπακάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής.

Η παρουσίαση γίνεται με αφορμή την πρόσφατη ανατύπωση του συγκεκριμένου βιβλίου το 2009 καθώς και αιτήματα Καρδιτσιωτών που ζουν στην Αθήνα για τη διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου στην πόλη τους. Η διοργάνωση της παρουσίασης θα κλείσει με μουσική εκδήλωση, με την ηθοποιό- σοπράνο κα Άννα Τσουκαλά στο τραγούδι και τον σολίστα-πιανίστα κ Αλέξανδρο Φάρης στο πίανο.

Στη βιβλιοπαρουσίαση έχουν προσκληθεί και οι συγγραφείς του βιβλίου: ο κ. Λεωνίδας Π. Χατζηαγγελάκης, Προϊστάμενος της ΛΔ' Ε.Π.Κ.Α., η Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος της 7ης Ε.Β.Α., ο κ. Δημήτρης Παλιούρας, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και η κα Φωτεινή Λέκκα, Προϊσταμένη του Ιστορικού - Λαογραφικού Μουσείου «Λ. & Ν. Σακελλαρίου». Έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι συλλόγων Καρδιτσιωτών που έχουν έδρα στην Αθήνα, συμπολίτες μας που ζουν στην πρωτεύουσα καθώς και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων και φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ενόψει της εκδήλωσης της παρουσίασης, ο Νομάρχης έκανε τις παρακάτω δηλώσεις: «Το βιβλίο «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας» έχει ως στόχο να μας «ταξιδέψει» νοερά πίσω στον χρόνο, όπως άλλωστε δηλώνει και ο τίτλος του. Να μας αποκαλύψει, μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες του, το ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν του νομού μας. Ένα παρελθόν, για το οποίο οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τον πλούτο, την ποικιλία και τη βαθιά απαρχή του μέσα στο χρόνο. Και η γνώση του παρελθόντος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που μάς βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το παρόν αλλά και να σχεδιάσουμε ορθότερα το μέλλον.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πολιτισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Στόχος μας είναι η έκδοση αυτή να συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη του «πολιτιστικού τουρισμού», να αποτελέσει ένα εργαλείο διεκδίκησης πόρων για την ανάδειξη του μνημειακού μας πλούτου αλλά και ένα μέσο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε πολιτιστικά ζητήματα.

Για το λόγο αυτό διοργανώσαμε τρεις συνολικά παρουσιάσεις, στην Καρδίτσα, στη Θεσσαλονίκη και τώρα στην Αθήνα. Αυτό που επιθυμούσαμε, και που ακόμα επιδιώκουμε, είναι το βιβλίο αυτό να φθάσει στα χέρια όλων εκείνων που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του νομού Καρδίτσας. Σας περιμένουμε, λοιπόν, την Παρασκευή στις 5 του μήνα στην παρουσίαση στην Αθήνα, στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκομένους».

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

18:30 - 19:00 Προσέλευση

19:00 - 19:10 Χαιρετισμός του Νομάρχη Καρδίτσας, κ. Φώτη Αλεξάκου

19:10 -19:15 Χαιρετισμός του Προέδρου της Ένωσης Θεσσαλικών

Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη", κ. Επαμεινώνδα Μπακάλη

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

19:15 - 19:30 Πάνος Βαλαβάνης, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

19:30 - 19:45 Ιωάννης Καρατζόγλου, Επίκουρος Καθηγητής Θεωρίας του Χώρου - Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Θεωρίας & Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

19:45 - 20:00 Νικόλαος Χαρκιολάκης, Αρχιτέκτονας - Μηχανικός, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων & Συγχρόνων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Μουσική εκδήλωση:

20:00 - 20:15 Τραγούδι: Άννα Τσουκαλά, ηθοποιός - σοπράνο. Πιάνο: Αλέξανδρος Φαρής, σολίστας - πιανίστας

Παρουσίαση του βιβλίου


Σχόλια  

 
#1 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 06-02-2010 21:48
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε η εκδήλωση από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας,
για την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Οδοιπορικό στα Μνημεία του Νομού Καρδίτσας: Αρχαιότητες - Ναοί - Νεότερα Μνημεία», η οποία πραγματοποιήθηκε στη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου Αθηνών.

Η κατάμεστη αίθουσα επιβεβαίωσε, με τον καλύτερο τρόπο, το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για τον αρχαιολογικό και μνημειακό πλούτο της περιοχής μας .

Όλοι οι ομιλητές εξήραν τη συμβολή των συγγραφέων του βιβλίου – του κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, της Δρος Σταυρούλας Σδρόλια, του κ. Δημήτρη Παλιούρα, και της κας Φωτεινής Λέκκα – όχι μόνο στην παρούσα έκδοση αλλά, γενικότερα, στη μελέτη, διάσωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού & μνημειακού πλούτου της περιοχής, μέσα από την πολυετή εμπειρία και γνώση τους αλλά και τις συνεχείς επιτόπιες έρευνές τους.

Ιδική αναφορά έγινε στο Μοναστήρι μας την Αγία Τριάδα Δρακότρυπας απο την Δρ. Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος της 7ης Ε.Β.Α.,

Οι ομιλητές συνεχάρησαν τον κ Αλεξάκο Φώτιο Νομάρχη Καρδίτσας για την πρωτοποριακή αυτή ενέργεια να εκδώσει ένα τόσο σημαντικό έργο .

Όλοι επίσης οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι πολλά από τα μνημεία αυτά σήμερα βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση , με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να γκρεμιστούν και να εξαφανιστούν.
 
 
#2 mavrommatianos 08-02-2010 14:52
Γειά σοας κ. Μπάλλα . Γιατί γράφεις οτι τα μνημεία αυτά βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση , με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να γκρεμιστούν και να εξαφανισθούν; Δηλαδή αν βρίσκονταν σε κακά χάλια; Νομίζω έκανες ορθογραφικό λάθος έτσι;
Οσο για το άλλο σχόλιό σου σχετικά με τα έσοδα του Μαυρομματίου είμαστε στη διάθεσή σου όποτε θέλεις να στα κάνουμε γνωστά. Αλλά δεν καταλαβαινω γιατί τόσο πολύ γι αυτό . Μόνο το οικονομικό είναι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ;
 
 
#3 mavrommatianos 08-02-2010 15:07
Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί καίγεστε τοσο πολύ.....
 
 
#4 stefanisgeorge 08-02-2010 23:33
Αγαπητό μέλος απο το Μαυρομμάτι,
1.Σίγουρα προκειται για τον "δαιμονα του πληκτρολογίου"..προφανώς τα μνημεία της περιοχής μας βρίσκονται σε άσχημη κατασταση και απαιτείται η Δημοτική Αρχή να προβει στις απαραίτητες ενέργειες,ώστε να σωθούν...
2.Επειδή το σχόλιο του Κου Μπάλλα είναι σε παλιότερη ανάρτηση (/.../) και δεν είναι εύκολο στον καθένα να καταλάβει τί εννοείτε,αν μπορείτε την επόμενη φορα να είστε πιο σαφής...
3.Η συζήτηση για το Σχέδιο Καλλικράτης (που έχει τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον των χωριών μας..) βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση: /.../ και όχι στο παρόν άρθρο που αναφέρεται σε πολιτιστικά μνημεία.Αν θα θέλατε πάντως την άποψη μου,η χρηματοδότηση των νέων Δήμων είναι το κυριότερο σε αυτη τη νέα προσπάθεια αναδιοργάνωσης του πρώτου Βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης..

Φιλικά,
Στεφανής Γεώργιος
 
 
#5 glynosgiannis 09-02-2010 00:57
Προφανώς ο κ. Γιώτης (Mavrommatianos) αναφέρετε στο κείμενο που είχαμε βάλει σχετικά με τις επιστολές που είχαν στείλει. Το άρθρο στο σύνδεσμο που ακολουθεί /.../
 
 
#6 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 10-02-2010 04:00
Αγαπητέ φίλε Μαυρομματιανέ ,

Ο αγώνας που κάνετε να αναγνωρισθεί το Μαυρομμάτι ανεξάρτητη κοινότητά τιμής ένεκεν για τον ήρωα Γ. Καραϊσκάκη, και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ιστορικών πόλεων και κοινοτήτων ,τιμώντας έτσι εκτός από τους ήρωες αλλά και τους τόπους της γέννησής τους σας τιμά , είναι σωστός και δίκαιος .

Β.- Συμπληρώνετε όμως στις ανακοινώσεις σας και το οικονομικό λόγο, ότι δηλαδή δεν μπορεί το Μαυρομάτι να έχει έσοδα 335.000 ευρω και να μην γίνονται τα ανάλογα έργα ,και συνεχίζει η ανακοίνωση ότι ο Δήμος Μουζακίου έχει και 9 ορεινά χωριά .

Σ΄αυτά τα έσοδα που αναφέρεστε συμμετέχουν και εκατοντάδες πολίτες από τα ορεινά αυτά χωριά , που έχουν εγκατασταθεί οι περισσότεροι μόνιμα στο Μαυρομάτι και, κυρίως στον συνοικισμό ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ και οι περισσότεροι με μεγάλες επιχειρήσεις , συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στα έσοδα αυτά.

Το σχόλιο μου για τα έσοδα δεν αφορά τις ανακοινώσεις που έγιναν για να γίνει το Μαυρομμάτι ανεξάρτητη κοινότητα , ούτε τον αγώνα που κάνετε και καλά κάνετε και για μια ακόμα φορά σας τιμα΄.

Αφορά τα σχόλια που έχω ακούσει κατά καιρούς ότι το Μαυρομμάτι έχει μεγάλα έσοδα και γίνονται έργα στα ορεινά χωριά τα όποια δεν έχουν τα ανάλογα έσοδα.

Έχω πολλούς φίλους Μαυρομματιανούς και γνωρίζω ότι δεν το αποδέχονται αυτό.

Και για να καταλάβουν όλοι για ποια διαφορά μιλάμε
Μαυρομάτι εγγεγραμμένοι 1,673
Δρακότρυπα εγγεγραμμένοι 1.171

Αυτό αγαπητέ φίλε δεν είναι δίκαιο και δεν είναι και σωστό , αν το Μαυρομμάτι δεν απορροφά τα έσοδα να το καταγγείλετε και να απαιτήσετε αυτά που δικαιούστε.

Τώρα όσο αφορά αυτό που έγραψα για τα μνημεία είναι φανερό ότι το σωστό είναι τα μνημεία μας είναι σε ΚΑΚΗ κατάσταση , ( και το καλή γράφτηκε από λάθος ), και δυστυχώς οι αρμόδιοι φορείς δεν κάνουν τίποτα γ΄αυτό .

Στο τέλος της εκδήλωσης έθεσα το θέμα αυτό στο Νομάρχη κ Αλεξάκο Φώτιο και στην κα Σταυρούλα Σδρόλια και αναφέρθηκα στα πρόβλημα που έχει σήμερα το Μοναστήρι της Δρακότρυπας η Αγία Τριάδα σχετικά με την υγρασία,και που κανένας αρμόδιος δεν κάνει κάτι γ΄αυτό.
Τέλος αγαπητέ φίλε όπως θα κατάλαβες δεν καίγομαι καθόλου.
 
 
#7 mavrommatianos 10-02-2010 22:25
Γειά σου κύριε Μπάλλα . Απογραφή του 2001 2020 κάτοικοι.Μόνιμοι αποδειγμένα κάτοικοι 2500 το χειμώνα.Τις επειχηρίσεις που λες αν ήθελαν έρχονταν στο Μαυρομμάτι, αν όχι ας πήγαιναν όπου αλλού ήθελαν ας έκαναν τις επειχηρήσεις τους στην πλατεία του Μουζακίου.Και επειδή συμβάλουν στα έδοδα αυτά δεν κατάλαβα δεν πρέπει να επιστρέφουν στο Μαυρομμάτι; Αμφισβητείς οτι από τα έσοδα του Μαυρομματίου πηγαίνουν σε διάφορα άλλα χωριά του Δήμου; Εκτός από την Δρακότρυπα. Όσο για τους κατοίκους από τα άλλα χωριά που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στο χωριό μας τι ήθελες να μη συμβάλουν και αυτοί όπως όλοι μας στο μέρος που μένουν; Αναφέρουμε οπως λες και το οικονομικό, για να βλέπετε τις διαφορές μεταξύ του Μαυρομματίου και της του Μουζακίου, και γιατί μερικοί σαν και σένα μας προκαλείτε να το αναφέρουμε και μας Διαολίζετε. Σας το ξαναλέω , δεν μας αφορά καθόλου το οικονομικό μέρος . Εσάς γιατί σας καίει τόσο πολύ;Οσο για τους φίλους σου Μαυρομματιανούς που δεν τα συμμερίζονται αυτά οταν θα έρθεις στο Μαυρομμάτι να μας τους πεις και σε μας. Το άν καίγεσαι το καταλάβαμε και από άλλες δηλώσεις σου σχετικά με το Μαυρομμάτι, το καλοκαίρι που μας πέρασε.
 
 
#8 mavrommatianos 10-02-2010 22:35
Για τον κ. Ηλία Μπάλλα
Ο Οικισμός λέγεται Γ. Καραίσκάκης και όχι Άγιος Γεώργιος στο παραπάνω κείμενο ο διάολος μου έφαγε τη λέξη του Μουζακίου , στη συλαβή ....διαφορές μεταξύ του Μαυρομματίου και της Πόλης..... Παντα φιλικά και λίγο ίσως απότομα Mavrommatianos
 
 
#9 mavrommatianos 10-02-2010 22:38
O Διάολος επειμένει να μου τρώει την λέξη Πολη του Μουζακίου
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Τα νέα μας - Εκδηλώσεις

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information