Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Δρακότρυπα Φύση Νέα της περιοχής Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου

axelloskomisionΗ Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρό της Παν. Πικραμμένο, με την υπ' αριθμ. 141/2010 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτηση του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς», που ζητούσε να ανασταλούν προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου ποταμού.

Να επισημανθεί ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ακυρώσει τρεις φορές τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τα έργα εκτροπής του Αχελώου (1994, 2000 και 2005). Το ΣτΕ θα ασχοληθεί εκ νέου με την εκτροπή του Αχελώου, αφού σταλούν οι απαντήσεις από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επί των 14 ερωτημάτων που έχουν σταλεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ το περασμένο έτος.

Η WWF Ελλάς ζητούσε από το ΣτΕ να ανασταλεί η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου, όπως είναι, μεταξύ των άλλων, τα έργα αποπεράτωσης του φράγματος της Συκιάς, οι αποπερατώσεις των έργων της ΔΕΗ κ.λπ.

Ειδικότερα, η WWF Ελλάς υποστηρίζει ότι η συνέχιση των έργων «θα έχει ως αποτέλεσμα α) να κλονισθεί ανεπανόρθωτα η φέρουσα ικανότητα του Αχελώου (αφού οι υδροταμιευτήρες της Μεσοχώρας και της Συκιάς κατασκευάζονται και θα λειτουργήσουν στον άνω ρου του ποταμού, δηλαδή στην κρίσιμη περιοχή, όπου τελούνται οι φυσικές διεργασίες εμπλουτισμού και ενδυνάμωσης του υδάτινου στοιχείου, β) να αλλάξει λόγω της δημιουργίας τεχνητών λιμνών το κλίμα από υποαλπικό σε λιμναίο με συνέπεια τη μείωση των χιονοπτώσεων και εν γένει την αλλαγή των ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που καθορίζουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού με επιπτώσεις στο Δέλτα και τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, γ) να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το κοιλαδικό και φαραγγιακό τοπίο της Νότιας Πίνδου σε στάσιμες υδάτινες επιφάνειες με έντονη πτώση της στάθμης και αντίστοιχη αποκάλυψη νεκρής ζώνης κατά τη θερινή περίοδο, δ) να υποβαθμισθεί η βιοποικιλότητα της Πίνδου, ε) να εκλείψει ολόκληρος ο οικισμός της Μεσοχώρας και τμήματα πολλών άλλων παρόχθιων οικισμών, στ) να αφανισθούν δάση και δασικές εκτάσεις επιφάνειας 17.510 στρεμμάτων από την αποψίλωση που θα διενεργηθεί για την πλήρωση των ταμιευτήρων και να προκληθούν έντονες επεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού Αχελώου, ζ) να υποβαθμιστεί το Μνημείο του Μοναστηρίου του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλου Τρικάλων και η) να αφανισθεί πλήθος άλλων πολιτιστικών αγαθών».

Από την πλευρά του το Δημόσιο ισχυρίζεται ότι η συνέχιση των εργασιών στα τμήματα του έργου που βρίσκονται σε εξέλιξη, ήτοι στο φράγμα της Συκιάς και στη σήραγγα εκτροπής, ουδεμία δυσμενή επίπτωση θα έχει στο περιβάλλον, αφού στο μεν πρώτο έχουν ολοκληρωθεί κατά 95% οι εκσκαφές και απομένει μόνο η ανέγερση το φράγματος στην κοίτη του ποταμού, η οποία θα απορροφήσει τα υλικά εκσκαφών που έχουν εναποτεθεί στην κοίτη, στο δε δεύτερο είναι έργο στήριξης των πρανών της ήδη διανοιγμένης σήραγγας αναγκαίο για την ευστάθειά της, που επιβάλλεται να ολοκληρωθεί ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση των τοιχωμάτων της, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος αποκατάστασής της σε περίπτωση απορρίψεως της αιτήσεως ακυρώσεως.

Ακόμη, το Δημόσιο προβάλλει ότι η ενδεχόμενη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής και διακοπή των εργασιών τής εν εξελίξει εργολαβίας κατασκευής του φράγματος της Συκιάς θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές συνέπειες σε βάρος του Δημοσίου λόγω διάλυσης της σύμβασης ανερχόμενες περίπου στο 1 εκατ. ευρώ.

Τέλος, με τα κατατεθέντα υπομνήματά τους τόσο η ΔΕΗ Α.Ε. όσο και το Δημόσιο ζητούν την απόρριψη τής υπό κρίση αιτήσεως κατά το μέρος που με αυτή ζητείται η μη λειτουργία του ήδη κατασκευασθέντος φράγματος της Μεσοχώρας, διότι το έργο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, ενώ, κατά τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, μπορεί να αυτονομηθεί από τα λοιπά έργα της εκτροπής.

Το ΣτΕ αναφέρει στην απόφασή του ότι μεγάλο τμήμα των έργων της εκτροπής είναι ακόμη ανεκτέλεστο, «η δε συνέχιση των εργασιών και η τυχόν λειτουργία των κατασκευασθέντων επιμέρους έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, δηλαδή περαιτέρω αλλοίωση της μορφής του τοπίου, κλονισμό του ποταμίου και των παραποταμίων οικοσυστημάτων του Αχελώου και επιβάρυνση του υδατικού δυναμικού του ποταμού και κατάκλυση μεγάλου μέρους του οικισμού της Μεσοχώρας».

Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον και την οικονομική βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο και η ΔΕΗ ότι θα υποστούν από την διακοπή των εργασιών, έκανε δεκτή την αίτηση της WWF Ελλάς και αποφάσισε: α) «την άμεση διακοπή όλων των εργασιών που διενεργούνται και αποσκοπούν, αμέσως ή εμμέσως, στην κατασκευή του έργου της εκτροπής, καθώς και την αποχή από κάθε υλική ενέργεια που κατατείνει στην ολοκλήρωση και λειτουργία των έργων που συνδέονται με το επίμαχο εγχείρημα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου ποταμού και β) τη μη λειτουργία όσων εκ των έργων χρήσης και αξιοποίησης υδάτων έχουν ήδη ολοκληρωθεί».

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα εκτροπής του Αχελώου


Σχόλια  

 
#1 mavrommatianos 12-02-2010 16:22
Να τα βλέπουν αυτοί που έπερναν αγγαλιά τον Γιωργάκη στην Καρδίτσα . Προσωρινά; Εδώ γελάμε ή κλαίμε;
 
 
#2 mavrommatianos 12-02-2010 16:24
Αγκαλιά είπα; Στα αυτιά τον είχαν και τον έχουμε και εμείς τώρα στον σβέρκο μας.
 
 
#3 glynosgiannis 13-02-2010 01:45
Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι της τωρινής ή της προηγούμενης κυβέρνησης.

Από τότε που ξεκίνησε το έργο είναι "παράνομο" σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία περί μεταφοράς υδάτων από την μία λεκάνη απορροής σε μία άλλη. Και σύμφωνα με τα όσα βγαίνουν στα δικαστήρια, οι κυβερνήσεις (από τότε που ξεκίνησε το έργο μέχρι σήμερα) κάλυπταν μία "παρανομία" με χρήματα του λαού χωρίς να υπολογίζουν ότι κάποτε κάποια οικολογική οργάνωση θα κινηθεί εναντίον τους. Απλά ήταν θέμα χρόνου και "τζογάρισαν" στο ότι θα το ολοκληρώσουν πριν κινηθεί κάποιος δικαστικά.

Όπως υποστηρίζει και το WWF, δεν έχει γίνει καμία μελέτη για την διαχείριση των υδάτων στο κάμπο και στο πως αυτός θα ποτίζεται οικονομικά με αποτέλεσμα γεωτρήσεις και ασύμφορες σε νερό καλλιέργειες όπως του βαμβακιού έφτασαν τον Θεσσαλικό κάμπο στο όριο της ερημοποίησης.

Με αποτέλεσμα τελικά η εκτροπή του Αχελώου να είναι η μόνη λύση. Από εδώ και πέρα, όλη η κατάσταση είναι δίκοπο μαχαίρι, απλά θα πρέπει να επιλέξουμε την λιγότερο επώδυνη! Το ποια θα είναι αυτή, είναι θέμα των ειδικών...
 
 
#4 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:34
ΦΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΚΟΣ
(ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΕ)
«Η απόφαση του τμήματος αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή αναστολή των εργασιών μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, αποτελεί αναμφίβολα μια αρνητική εξέλιξη. Ως ΠΑΣΕ θα συνεδριάσουμε την Τρίτη 16 του Φλεβάρη για να εξετάσουμε από κοινού τα επόμενα βήματά μας, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Ως πρώτο βήμα θα εξαντλήσουμε τις δικαστικές δυνατότητες για ανάκληση της απόφασης αναστολής. Η δυνατότητα αυτή εξαρτάται από όσα περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της απόφασης το οποίο θα μελετήσουμε και εμείς και οι νομικοί μας μόλις το λάβουμε πλήρες στα χέρια μας. Ως δεύτερο βήμα θα εντείνουμε την πίεσή μας για την άμεση προκήρυξη των μελετών σύνταξης των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και Θεσσαλίας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/60. Η προκήρυξη σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας. Η πίεση θα εστιαστεί στη συνέχεια στην ταχεία αξιολόγηση των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος, την ταχεία ανάθεση της μελέτης και ακολούθως στην παρακολούθηση της σύνταξης των σχεδίων ώστε να βασιστούν σε απολύτως πραγματικά δεδομένα και τη συμμετοχή μας στην προβλεπόμενη διαβούλευση. Ως τρίτο βήμα και ιδιαίτερα σημαντικό, θα απαιτήσουμε την κατηγορηματική δέσμευση της κυβέρνησης, ότι έχει την ισχυρή πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου και ότι θα εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για την επανέναρξη των εργασιών και αποπεράτωσή του. Ως τέταρτο βήμα θα προβούμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προετοιμασίας για τη νομική υποστήριξη της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης των έργων της μερικής εκτροπής και την αντίστοιχη επιχειρηματολογία για κάθε ένα από τα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, που έθεσε το ΣτΕ, κατά τη συζήτησή τους στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν ακόμη περισσότερο επιτακτική την ανάγκη επικοινωνιακής υποστήριξης της αναγκαιότητας κατασκευής των έργων Αχελώου, πέραν των γεωγραφικών ορίων της Θεσσαλίας και στην κατεύθυνση αυτή θα εστιάσουμε την προσοχή μας».
 
 
#5 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:35
ΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί ενδιάμεσο στάδιο της όλης δικαστικής διαμάχης και είναι προσωρινής χρονικής ισχύος. Την απόφαση αυτή είμαστε αναγκασμένοι να την δεχθούμε, για όσο χρόνο ισχύει, αλλά παράλληλα έχουμε την επιστημονική και πολιτική υποχρέωση να την κρίνουμε ως ασυνήθιστα και ακραία αυστηρή και απόλυτη, πράγμα που δεν δικαιολογείται σε περιπτώσεις έντονης επιστημονικής διαμάχης, όπως αυτής σχετικά με την αξιοποίηση μικρού μέρους των υδάτων του Αχελώου.
Δυστυχώς οι πολέμιοι του έργου της αξιοποίησης του Αχελώου είναι επίμονοι και εμπαθείς. Παρότι αποτελούν μια ελάχιστη μειοψηφία του ελληνικού λαού (κάτω του 5%), κατασκευάζουν αβάσιμες θεωρίες και φοβίες περί δήθεν προσβολής του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να καθυστερούν το έργο. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει, αρκετές φορές, και με άλλα μικρότερα έργα στη χώρα μας. Σε αυτούς τους πολέμιους του έργου, τους απαντάμε και τους βεβαιώνουμε: το έργο της αξιοποίησης του Αχελώου θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει με ουσιαστικό σεβασμό στο νόμο, στο περιβάλλον και στις πραγματικές ανάγκες τόσο της Θεσσαλίας, όσο και της Αιτωλοακαρνανίας.
Η πολιτική βούληση του ΠΑΣΟΚ για την ολοκλήρωση του έργου είναι δεδομένη. Όποιος την αμφισβητεί, εσφαλμένα το πράττει. Ο Αχελώος δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση, αλλά για συστράτευση. Δεν φταίει το ΠΑΣΟΚ αν αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό έργο το περιφέρουν κάποιοι «από δικαστηρίου εις δικαστήριον». Η μάχη συνεχίζεται, τόσο στα ελληνικά δικαστήρια, όσο και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Θα σεβαστούμε τη νομιμότητα, αλλά και τη λογική. Το περιβάλλον δεν είναι μουσειακό έκθεμα. Στο περιβάλλον ζούμε και αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας. Το περιβάλλον το διαχειριζόμαστε με σύνεση και με βάση τις υποδείξεις της επιστήμης. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε και με το έργο της αξιοποίησης του Αχελώου. Είναι ακριβώς αυτό που δεν (;) αντιλαμβάνονται οι αυτόκλητοι κατήγοροι της Θεσσαλίας.
 
 
#6 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:35
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

«Με θλίψη, οι πολίτες της Θεσσαλίας, η οποία κινδυνεύει με ερημοποίηση, πληροφορούνται για μια ακόμη φορά την, τέταρτη από το 1994, αναστολή εκτέλεσης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, μετά από αποδοχή της αίτησης του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) Ελλάς».
Σεβόμαστε απόλυτα τόσο τις αποφάσεις της δικαιοσύνης όσο και τις οικολογικές ευαισθησίες που διατυπώνονται από διάφορους φορείς. Η μερική, ωστόσο, εκτροπή του Αχελώου είναι πρωτίστως έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για τη Θεσσαλία που αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό έλλειμμα. Η περάτωση του έργου έχει αντισταθμιστικά οικολογικά οφέλη, όχι μόνο για τη βιωσιμότητα του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και διότι διασφαλίζει, από την κατασκευή του φράγματος της Μεσοχώρας, σημαντικές ποσότητες «πράσινης» φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Ας μην λησμονούμε ότι αναφερόμαστε σε ένα έργο το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του χάρη και στη σημαντική προώθησή του επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας με τη δυναμική παρέμβαση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά.
Σε εποχές που οι αγρότες μας ήδη έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους και νιώθουν τον εμπαιγμό της κυβερνητικής ασυνέπειας, η απόφαση αναστολής των έργων της εκτροπής του Αχελώου, που εκτός των άλλων θα μειώσει το κόστος παραγωγής, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της ενασχόλησής τους με τη γεωργία και την παραμονή τους στην περιφέρεια».
 
 
#7 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:36
ΑΠ. ΠΑΠΑΤΟΛΙΑΣ
(ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ)
«Η απόφαση του ΣτΕ ελέγχεται για τη νομική και ουσιαστική ορθότητά της, δεδομένου ότι δεν συνεκτιμήθηκαν όπως θα έπρεπε όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν υπέρ της συνέχισης εκτέλεσης του έργου», σημειώνει χαρακτηριστικά ο νομάρχης Μαγνησίας κ. Απόστολος Παπατόλιας και χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «ιδιαιτέρως δυσμενή για το μέλλον του έργου, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή του». Ο κ. Παπατόλιας καλεί τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς φορείς της Θεσσαλίας «να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση». Τέλος, ζητά, από την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τη στάση της, να διορθώσει τα λάθη των προκατόχων της, που άφησαν το έργο εκτεθειμένο σε δικαστικές παρεμβάσεις, και να αναλάβει πλέον συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μεταβληθούν τα δεδομένα που επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου. «Στόχος μας –καταλήγει ο νομάρχης- πρέπει να είναι η δημιουργία νέων προϋποθέσεων, ώστε να καταστεί εφικτή η συνέχιση του έργου, έως ότου κριθεί το ζήτημα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
 
 
#8 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:38
ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Νέα ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καρδίτσας με τη Ν.Δ. Κος Σπύρος Ταλιαδούρος σχετικά με το θέμα της εκτροπής του Αχελώου ώστε να διασαφηνιστεί ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Αναλυτικά η ερώτηση του Κου Σπ. Ταλιαδούρου προς τους αρμοδίους υπουργούς:
"Η διγλωσσία που παρατηρείται στους κόλπους της Κυβέρνησης για το θέμα της συνέχισης ή μη του έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου θίγει την αξιοπιστία της κυβέρνησης αλλά κυρίως προσβάλλει κάθε Έλληνα φορολογούμενο πολίτη και δη τους Θεσσαλούς που ενωμένοι σε ΜΙΑ θέση υπεραμύνονται της συνέχισης και της άμεσης ολοκλήρωσης του έργου του Αχελώου, έργου εθνικής σημασίας για τον τόπο μας. Προκαλεί δε ιδιαίτερο προβληματισμό.
Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική του ομιλία στη Λάρισα δήλωνε ότι εγγυάται και δεσμεύεται «για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους, που θα συμπληρώνεται με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο» και ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων δηλώνει ότι «το έργο συνεχίζεται» και ότι η εκτροπή θα είναι έτοιμη «σε δυόμισι - τρία χρόνια το πολύ», η μη ρητή υποστήριξη της συνέχισης του έργου από την Υπουργό Περιβάλλοντος και η δήλωση της για επανεξέταση της σκοπιμότητας του έργου υποσκάπτουν την προοπτική συνέχισης ενός αναπτυξιακού, με οικονομικά, ενεργειακά και περιβαλλοντικά οφέλη για τη χώρα έργου. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες φορολογούμενοι αισθάνονται εξαπατημένοι που επί τριάντα και πλέον έτη πίστεψαν στο έργο αυτό και πλήρωσαν μέχρι σήμερα περίπου 400 εκ. Ευρώ ενώ οι Θεσσαλοί οργίζονται που το μέλλον τους, στον τόπο τους βρίσκεται σε ομηρία με τη συναίνεση της κυβέρνησης αυτή τη φορά.
Ειδικότερα, η κατασκευή του φράγματος της Συκιάς, ανεξαρτήτως του θέματος της εκτροπής, θα οδηγήσει στην ταμίευση 600 εκατ. κ.μ. νερού από τα οποία 440 εκατ. κ.μ. ωφέλιμα. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος πλημμυρών, όπως πριν 20 μέρες στο Δέλτα του Αχελώου και επιπλέον ταμιεύεται μια πολύ σημαντική ποσότητα νερού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας κατά το δοκούν από την πολιτεία.
Επιπλέον η υδροληψία της σήραγγας εκτροπής 17.504 μ. βρίσκεται στον ταμιευτήρα του έργου Συκιάς και αφού διασχίσει την οροσειρά της Πίνδου, πλησιάζει την επιφάνεια του εδάφους στη Θεσσαλία στην περιοχή της Δρακότρυπας. Εργασίες ύψους 178 εκατ. Ευρώ έχουν ήδη γίνει και έχει ολοκληρωθεί η διάτρηση των 17.500 μ. Απομένει η επένδυση 12.000 μ. της σήραγγας καθώς και ορισμένα άλλα έργα (το φρέαρ ανάπλασης & τα έργα εξόδου) με τη νέα εργολαβία ύψους 34,3, εκ. Ευρώ, μετά την έκπτωση που έδωσε ο μειοδότης, για την οποία έγινε η δημοπράτηση και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
Συνολικά για το έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου έχει ολοκληρωθεί το 86% των εργασιών και πληρώθηκαν 177,4 εκ. Ευρώ σε πραγματικές πληρωμές που αντιστοιχούν σε 210 εκ. Ευρώ σε σημερινές τιμές από το σύνολο των 244,3 εκ Ευρώ, που απαιτούνται. Το σταμάτημα ενός έργου έτοιμου κατά 86% προσκρούει στην κοινή λογική αφού με ελάχιστα χρήματα μπορούμε να έχουμε μια υποδομή, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν ανάλογα με τις ανάγκες μέσα στο χρόνο.
Όταν το έργο της εκμετάλλευσης των υδάτων του Αχελώου αποτελεί δέσμευση της κάθε κυβέρνησης από το 1985, που άρχισε η κατασκευή του, μέχρι σήμερα που έχει ολοκληρωθεί το 86% του συνόλου των εργασιών, όταν ο κίνδυνος ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου είναι ορατός και η αγροτική μας οικονομία συρρικνώνεται, το θέμα της συνέχισης της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου γίνεται θέμα πολιτικό και ταυτόχρονα εθνικό.
 
 
#9 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 15-02-2010 20:39
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
«Βαρύτατες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες για την αρνητική εξέλιξη του έργου του Αχελώου. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) για προσωρινή αναστολή του έργου δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το όλο «κλίμα» αμφισβήτησης και απόρριψης του έργου που δημιούργησαν ο σημερινός Πρωθυπουργός κατά την προεκλογική περίοδο, και στην πορεία η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη αλλά και ο Υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας, καθώς και η λειψή υποστήριξη του έργου στο ΣτΕ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συνέβαλαν σημαντικά στην έκδοση αυτής της απόφασης».
Αυτά αναφέρει, στη δήλωση του ο βουλευτής του ΚΚΕ Λάρισας κ. Αντώνης Σκυλλάκος και συμπληρώνει:
«Ταυτόχρονα, όλα δείχνουν ότι το διαχειριστικό σχέδιο που αφορά στην εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, θα εξετάσει από μηδενική βάση, το αν και πόσο νερό χρειάζεται η Θεσσαλία και ποιες θα είναι οι περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανία, διότι τάχα δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες. Δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος πετάει στον «κάλαθο των αχρήστων», ό,τι μέχρι σήμερα έχει γίνει και έχει εκτιμηθεί από μελέτες και τα αρμόδια όργανα ακόμη και επί θητείας Λαλιώτη. Είναι φανερό, ότι πρόκειται για συγκεκριμένη κυβερνητική μεθόδευση, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι Υπουργοί και άλλοι παράγοντες στα Υπουργεία επικαλούνταν συνεχώς ότι θα υπάρξουν εμπόδια από το ΣτΕ και από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Η κυβέρνηση δείχνει καθαρά, ότι έχει ξεγράψει τις δυναμικές καλλιέργειες στη Θεσσαλία, δίνοντας ακόμη ένα χτύπημα στη μικρομεσαία αγροτιά και ότι αδιαφορεί για την ύδρευση και τα τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα στη Θεσσαλία. Μόνο ένας μεγάλος και συνεχής αγώνας όλων όσων θίγονται από αυτές τις πολιτικές μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι «περνάει από το χέρι του».
 
 
#10 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 17-02-2010 23:09
Ειδική συνεδρίαση για τις αρνητικές εξελίξεις στα έργα του Αχελώου & της Ε-65 της ΤΕΔΚ του Νομού

Με αφορμή τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις για την συνέχιση των έργων του Αχελώου πρωτίστως αλλά και της Ε-65, το Δ.Σ της ΤΕΔΚ του Νομού συνεδρίασε χθες Τρίτη 16 Φεβρουαρίου ώστε να προγραμματίσει τις ενέργειες για την άρση των αδικιών που γίνονται σε βάρος του Νομού το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα μέλη του Δ.Σ της ΤΕΔΚ στις τοποθετήσεις τους για τα έργα της μερικής εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου έκαναν σαφές, ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να αποσαφηνίσει την θέση της και να σταματήσει η διγλωσσία, ως προς την βούληση συνέχισης των έργων.
Η αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί νέα δεδομένα που θέτουν πλέον σε αμφιβολία την ολοκλήρωση του έργου. Η συνέχιση των έργων μπαίνει σε νέες περιπέτειες κάτι που άλλωστε είχε επισημανθεί εδώ και λίγο καιρό.
Δεν αντιλαμβάνονται όσοι είναι αντίθετοι στην συνέχιση των έργων εκτροπής του Άνω ρου του Αχελώου, ότι η σπουδαιότητα του έργου συνίσταται στην ανάγκη διατήρησης της ζωής και ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας της Θεσσαλικής πεδιάδας. Στην ουσία μιλάμε για την επιβίωση των ανθρώπων της περιοχής της Θεσσαλίας και για αυτό πρέπει να συνεχισθούν τα έργα χωρίς χρονοτριβές και πισωγυρίσματα.
Το Δ.Σ ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ να καταθέσει στην συνεδρίαση της ΠΑΣΕ στα Τρίκαλα τις εξής τέσσερις προτάσεις της ΤΕΔΚ :
1. Να ζητηθεί συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου, ώστε να πάρουμε τη δέσμευση από το υψηλότερο επίπεδο της Κυβέρνησης αναφορικά με την ολοκλήρωση του έργου.
2. Να συνεδριάσουν όλα τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της Θεσσαλίας καθώς και τα Νομαρχιακά Συμβούλια των τεσσάρων Νομών με θέμα τον συντονισμό των αντιδράσεων μας για την κατάφορη αδικία που συντελείται σε βάρος της Θεσσαλίας.
3. Να πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα ενημέρωσης από ειδικούς για να γίνει γνωστό σε όλους το μέγεθος του έργου καθώς η σημασία του για το μέλλον της Θεσσαλίας.
4. Να απαιτηθεί από την Κυβέρνηση το ποσό των 10 εκ ευρώ που χρειάζονται για τις εργασίες ώστε να μην καταρρεύσουν τα έργα που έγιναν μέχρι σήμερα.
5. Να ζητηθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος οι κατευθύνσεις ως προς την σύνταξη των διαχειριστικών μελετών των λεκανών απορροής ώστε να λάβουμε γνώση πριν αυτές εκπονηθούν.
Ακόμη το Δ.Σ της ΤΕΔΚ αποφάσισε να πραγματοποιήσει νέα συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα με όλους τους φορείς, με μοναδικό θέμα τις εξελίξεις στις εργασίες του οδικού άξονα Ε-65.
Ο κ. Καραδήμος υπογράμμισε στη συνεδρίαση , ότι είναι γνωστό σε όλους μας πως η εκτροπή του Άνω ρου του Αχελώου είναι έργο ζωής για όλους μας. Πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση να πάρει την πρέπουσα θέση. Το έργο του Αχελώου είναι έργο πολλαπλής σκοπιμότητας. Είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι εργασίες στον Αχελώο καθώς αυτό το έργο είναι για τη Θεσσαλία έργο ζωής. Θέλει μεγάλη συστράτευση και μεγάλη πίεση ειδάλλως το έργο δεν έχει καμία τύχη.
Η κ. Χαντοπούλου παρομοίασε την κυβέρνηση με τις νοικοκυρές που δεν θέλουν να ζυμώσουν και δέκα μέρες κοσκινίζουν. Είναι σχιζοφρενές αυτό που κάνει η κυβέρνηση καθώς, ενώ δεν θέλει ένα έργο, το χρηματοδοτεί κατά τα ¾. Η κυβέρνηση πρέπει να τοποθετηθεί επίσημα, ανεξάρτητα από αυτά που λέει η Υπουργός Περιβάλλοντος η οποία ήρθε τώρα στην κυβέρνηση, διότι ο Ελληνικός λαός έχει πληρώσει από το υστέρημα του το έργο.
Ο κ. Φαλούτσος ανέφερε ότι για να προχωρήσει τι έργο πρέπει να έχουμε τη νομική στήριξη, ενώ εμείς πηγαίνουμε να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας. Θέλουμε δουλειά σε νομικό επίπεδο. Οφείλουμε να δρομολογήσουμε αντιδράσεις με έντονη δυναμική.
Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η Αργιθέα ήταν μια πανέμορφη περιοχή ενώ τώρα έχει καταστραφεί. Στη σήραγγα άρχισαν να δημιουργούνται προβλήματα με τις έντονες κατολισθήσεις. Επίσης μεγάλος είναι και ο κίνδυνος κατάρρευσης της. Ζητάμε τη στήριξη όλων των αρμοδίων ώστε οι δρόμοι να μείνουν ανοιχτοί. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός η Θεσσαλία να μην έχει νερό και να το αφήνουμε να φεύγει.
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Φύση - Νέα της περιοχής

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information