Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Τα νέα μας Κοινωνικά Σελίδες από τη ληστοκρατία στην περιοχή μας - Μέρος Α'

Σελίδες από τη ληστοκρατία στην περιοχή μας - Μέρος Α'

"Γεννήθηκα στις 9 Αυγούστου 1915 στο χωριό Δρακότρυπα (Σκλάταινα) της Καρδίτσας. Είναι ένα ορεινό χωριό στη νότια Πίνδο και η ζωή εκεί ήταν δύσκολη, όπως σε κάθε ορεινό χωριό. Εκεί τελείωσα το δημοτικό το 1927. Όπως σε κάθε χωριό υπήρχε φτώχια και δεν είχε να μου προσφέρει τίποτα για το μέλλον μου. Ο μεγάλος αδελφός μου  (σ.σ. ο Γιώργος Δ.Κυρίτσης γνωστός ως Γιωργαλής) την εποχή εκείνη υπηρετούσε στην χωροφυλακή. Σε κάποιο φαρμακείο ήθελαν έναν βοηθό για διάφορες δουλειές. Ο αδερφός μου είχε γνωριστεί με το φαρμακοποιό και με πήγε. Η δουλειά μου ήταν να σκουπίζω και να πλένω τα διάφορα σκεύη και να πηγαίνω κάθε μέρα στην Καλαμπάκα να παίρνω το φαγητό από τη μητέρα του για να τρώμε, γιατί το φαρμακείο ήταν στο χωριό Καστράκι. Εν τω μεταξύ ο φαρμακοποιός άρχισε να μου μαθαίνει τα λατινικά. Αρχίσαμε από την αλφάβητο και σε έναν χρόνο άρχισα να εκτελώ συνταγές. Εκεί έρχονταν κάθε μέρα από την Καλαμπάκα δύο γιατροί, ο ένας λεγόταν Παπαγιάννης και ο άλλος Ρέμος.
Αυτοί λοιπόν όταν έγραφαν συνταγή νόμιζες ότι είναι γράμματα αραβικά και δεν μπορούσα να τα ξεχωρίσω, ήταν μεγάλος μπελάς για μένα. Και μια μέρα τους παρακάλεσα να γράφουν πιο καθαρά, να μην τρέμω για κανένα λάθος.
Είχα σχεδόν ένα χρόνο και μισό όταν συνέβη ένα σοβαρό γεγονός. Ήταν απόγευμα μήνας Σεπτέμβριος, ώρα δύο ή τρεις, επέστρεφα με το φαγητό από την Καλαμπάκα. Κοντά στο χωριό, δεξιά μου, κάτω από τα βράχια των Μετεώρων ήταν αμπέλια, ήταν μέρες που τρυγούσαν τα σταφύλια. Και όπως βάδιζα αμέριμνος ακούω τρομακτικές κραυγές και ουρλιαχτά. Γυρίζω να δω τι συμβαίνει και βλέπω δύο άντρες με φουστανέλες και ο ένας κρατούσε ένα μεγάλο μαχαίρι και χτυπούσε έναν άλλον πολίτη τον οποίο και σκότωσε τελικά. Εγώ μόλις είδα τι γίνεται πάγωσα κι άρχισα να τρέμω και να τρέχω. Από το φόβο μου όταν πήγα στο φαρμακείο δε μπορούσα να μιλήσω. Να φωνάζει ο φαρμακοποιός: «-Τι έχεις; Τι έπαθες;». Άρχισα να του λέω τι είδα και δεν πίστευε. Ακριβώς την ώρα αυτή φέρανε τον σκοτωμένο μέσα στο τσουβάλι. Τα έχασε ο άνθρωπος. «-Τι μου τον φέρατε; Αυτός είναι πεθαμένος».
Symploki_me_listesHans_Hanke_1836_205_x_170Τώρα απορείτε κι εσείς όπως κι όλοι εκεί. Ακούστε την ιστορία. Αυτά γίνονταν το 1928-29 και τα γράφω σήμερα, Δεκέμβριος 2006. Ο σκοτωμένος πιο μπροστά από την εποχή που συνέβη αυτό το γεγονός ήταν χωροφύλακας και στην περιοχή του Ασπροποτάμου δρούσαν διάφορες συμμορίες ληστών. Εκεί βρέθηκε κι ένα απόσπασμα χωροφυλάκων που κυνηγούσε τους ληστές. Έπρεπε να περάσουν ένα ποτάμι το οποίο είχε πολύ νερό. Όλοι πέρασαν μέσα στο νερό, αλλά ένας δεν ήθελε να βραχεί. Εκεί κοντά κάποιος βοσκός έβοσκε τα πρόβατα. Τον υποχρέωσε ο χωροφύλακας με το ζόρι να τον πάρει στον ώμο και να τον περάσει απέναντι. Τι να κάνει ο βοσκός τον πήρε στην πλάτη του και τον πέρασε, αλλά ορκίστηκε ότι θα τον βρει και θα τον σκοτώσει. Όταν έφυγαν οι χωροφύλακες ο βοσκός φώναξε τους δικούς του να προσέχουν τα πρόβατα κι έφυγε. Πήγε και βρήκε τον λήσταρχο Μπαμπάνη  τού είπε τι ακριβώς έγινε, ο ληστής φαίνεται ότι τον ήξερε γιατί ο βοσκός τους έδινε τρόφιμα και πληροφορίες και τον δέχτηκε. Μάλιστα από τον ζήλο που έδειξε ο βοσκός τον έκανε πρωτοπαλίκαρο. Ο βοσκός λεγόταν Παπαγεωργίου. Αυτός φρόντισε κι έμαθε για τον χωροφύλακα κι αποφάσισε να τελειώνει μαζί του. Κι έφτασε στον τρύγο και τον έσφαξε. Όπως καταλαβαίνετε στην ηλικία που ήμουνα, το τι τρομάρα πήρα δε λέγεται, μόνο που δεν κατουρήθηκα από το φόβο μου".

Με αυτό το δραματικό περιστατικό ξεκινά την αυτοβιογραφία του, που μου εμπιστεύθηκε, ο αιωνόβιος Νίκος Τασιάκος.
Την εποχή εκείνη η ληστοκρατία  συμπλήρωνε έναν αιώνα. Εμφανίστηκε με τη δημιουργία του ελληνικού κράτους και εξαφανίστηκε οριστικά περί το 1935. Στο διάστημα αυτό η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε πολλές φορές, το κράτος ταπεινώθηκε επανειλημμένα και μια τουλάχιστον φορά δοκιμάστηκαν και οι διπλωματικές σχέσεις με δύο μεγάλες δυνάμεις. Αναφέρομαι ασφαλώς στη σφαγή του Δήλεσι το 1870 και στον κλονισμό των σχέσεων με την Αγγλία και την Ιταλία, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Ζαΐμη.
Giagoulas_132_x_222Όσο όμως κι αν οι ληστές αποτελούσαν μια πληγή για την κρατική διοίκηση και για τους πλούσιους της εποχής και παρά το ότι συντηρούνταν σε βάρος των ανθρώπων της υπαίθρου, στη λαϊκή συνείδηση -σε πάρα πολλές περιπτώσεις- είχαν περάσει με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο. Το ότι προέρχονταν από τα λαϊκά στρώματα, το ότι κατά κανόνα έβγαιναν στο κλαρί όχι γιατί σώνει και καλά ήσαν εγκληματικά στοιχεία αλλά πολλές φορές από την κρατική υπεροψία, το ότι σε πολλές περιπτώσεις βοηθούσαν τους κατοίκους της υπαίθρου, όλα αυτά συνέβαλαν στο να έχουν τη λαϊκή αποδοχή. Ένας από τους πρώιμους πολύ γνωστούς ληστές ήταν ο Χρήστος Νταβέλης (1832-1856) και νταβέλης στα αρβανίτικα σημαίνει παλικάρι, ο οποίος πέρασε στα λαϊκά αναγνώσματα και στα θεατρικά έργα του 18ου αιώνα, έγινε τραγούδι και αποτέλεσε και το θέμα ομώνυμου πίνακα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.
Την περίοδο 1920-1935 η ληστοκρατία γνωρίζει μια απίστευτη έξαρση. Φώτης Γιαγκούλας, Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης, Περικλής Παπαγεωργίου, αδελφοί Ρετζαίοι, Μήτρος Τζατζάς, Θωμάς Γκαντάρας, ήταν μερικά από τα ονόματα που την εποχή εκείνη έγιναν πολύ γνωστά στο πανελλήνιο. Η περιοχή που κυρίως ήταν το θέατρο της δράσης τους περιλαμβανόταν στο τρίγωνο Βελεστίνο – Γιάννενα - Κατερίνη.
Στη δυτική ΘεApagogi_Xatzigaki-reporter_156_x_150σσαλία το σημαντικότερο ίσως γεγονός της δράσης των ληστών είναι η απαγωγή του γερουσιαστή Χατζηγάκη από τη συμμορία του Μήτρου Τζατζά που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο του 1929 στην Τύρνα, καθώς επέστρεφε με μεγάλη συνοδεία στα Τρίκαλα από το Περτούλι όπου παραθέριζε.

Για το χωριό μας δεν υπάρχει καμία μαρτυρία για δράση ληστών και ούτε διασώθηκε τίποτα στη λαϊκή μνήμη. Σκαλίζοντας τις εφημερίδες της εποχής, εντόπισα στο Σκριπ της 23/11/1903 το παρακάτω ειδησάριο. "ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΛΗΣΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ. Τηλεγραφούν εκ Καρδίτσης εις το υπουργείον των Εσωτερικών. Ότι συνελήφθη εν Σκλαταίνη ο διαβόητος ληστής Κόκκινος. Ο συλληφθείς ληστής εκρύπτετο εις το ανωτέρω χωρίον υπό το όνομα Ευθ. Δαγκόπουλος". Κανείς όμως από τους εν ζωή γέρους και υπέργηρους του χωριού μας δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα του Ιούλιο του 1897, όταν ήδη είχε συμβεί η ταπεινωτική ήττα στον πόλεμο που προκαλέσαμε με την Τουρκία, συμμορίες ληστών καταδυναστεύουν τον χειμαζόμενο πληθυσμό. Στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλίας  γράφει η εφημερίδα Εμπρός στο φύλλο της 11/6/1897 "ισχυρά ληστοσυμμορία εξ 140 περίπου ανδρών υπό τους Τσούκαν και Νάκον περιερχομένη την επαρχίαν της Ευρυτανίας και τα πέριξ των Αγράφων υποβάλλει τους κατοίκους εις καταθλιπτικάς φορολογίας, μετερχομένη παν εν χρήσει εις τους ληστάς μέσον προς λήστευσιν αυτών".  Ο Τσούκας ο οποίος είχε δραπετεύσει από τις φυλακές της Χαλκίδας, την 7/7/1897 βρισκόταν στο Μουζάκι αλλά στις 5/8/1897 δημοσιεύεται η είδηση, ότι η ληστοσυμμορία Νακοπούλου και Δράκου κατέσφαξε στο χωριό Καππά τρεις κατοίκους από τα Κανάλια επειδή προμήθευσαν φυσίγγια στους κατοίκους του Μεσενικόλα οι οποίοι φόνευσαν τον Τσούκα και ένα τέταρτο γιατί τους παρατήρησε, ότι ως Χριστιανοί δεν κάνουν καλά να σφάζουν!

GantarasΜία από τις πιο γνωστές ληστείες ήταν αυτή ενός τραίνου στο χωριό Δοξαρά, όπου η συμμορία του Μπλαντένη φιλοδοξούσε να συλλάβει τον υπουργό Θ.Πάγκαλο ή ενδεχομένως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ.Παπαναστασίου, οι οποίοι θα ταξίδευαν την ίδια μέρα ο ένας για Θεσσαλονίκη και ο άλλος θα επέστρεφε στην Αθήνα από τη Λάρισα! Μετά τη ληστεία η συμμορία περιπλανήθηκε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, πέρασε το Πάσχα του 1924 στα Άγραφα και κατέβηκε στο Μουζάκι και Μαυρομμάτι και από κει στον Κόζιακα. Το τέλος της συμμορίας ήρθε σε ένα χρόνο με άλλους σκοτωμένους, όπως ο αρχηγός της που φονεύθηκε από τον υπαρχηγό του και άλλους καταδικασμένους σε θάνατο.


Ενδιαφέρον έχει η απολογία ενός ντόπιου λήσταρχου από την Καρδίτσα και έδρασε στην περιοχή μας, του Γεωργίου Αντωνάκη, ο οποίος επαίρεται για το ότι πάντρεψε είκοσι φτωχά κορίτσια με πλούσιους νέους από τα χωριά τους, αλλά κατηγορείται από τριάντα εμπόρους του Μουζακίου, οι οποίοι του υπέβαλαν μηνύσεις για ληστεία! Αλλά αυτή, όπως και ένα συναρπαστικό ρομάντζο της εποχής, θα τα δούμε σε επόμενα σημειώματά μας.
Για την ώρα ας αρκεσθούμε στην παρατήρηση, ότι το γεγονός που εξιστορεί ο Νικ.Τασιάκος δεν έχει καταγραφεί στις εφημερίδες της εποχής. Να σημειώσουμε ακόμα ότι η πρώτη εικόνα είναι πίνακας που αποδίδει μια συμπλοκή με ληστές τα πρώτα χρόνια μετά την επανάσταση, η δεύτερη είναι η φωτογραφία του περιβόητου λήσταρχου Φώτη Γιαγκούλα με λεζάντα "Όταν παιδί ακόμα μ' εκλείσανε για ζωοκλοπή χωρίς να είμαι ένοχος στις φυλακές Κοζάνης" και η τρίτη είναι το εξώφυλο της εβδομαδιαίας επιθεώρησης "Ο Ρεπόρτερ" που δείχνει την απαγωγή του Χατζηγάκη. Η τέταρτη φωτογραφία έχει τη δική της ιστορία. Είναι του γνωστού σε μας φωτογράφου των Τρικάλων Αθ. Μάνθου ο οποίος κλήθηκε από το λήσταρχο Θ.Γκαντάρα να τον φωτογραφήσει στο κρυσφήγετό του και δείχνει τον ίδιο (ο τρίτος με τη γενειάδα) και τους συντρόφους του αδελφούς Παπαγεωργίου και  Ελεθ. Πλάτανο. Προσθέτουμε, ότι το γεγονός πέρασε στην ποίηση και το τραγούδι από τον πρόωρα χαμένο ποιητή Χρήστο Μπράβο και τον συνθέτη Θαν. Παπακωνσταντίνου και έγινε και ταινία την οποία μπορείτε να δείτε στη σύνδεση: http://tinyurl.com/ofotografostontrikalon/


Γιώργος Γούσιας
Γενάρης 2011

(Οι συνέχειες δημοσιεύθηκαν ΕΔΩ το Β' μέρος και ΕΔΩ το τέλος)

Σελίδες από τη ληστοκρατία στην περιοχή μας - Μέρος Α'


Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Τα νέα μας - Κοινωνικά

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information