Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Μικρό Υδροηλεκτρικό Δρακότρυπας

mpallasiliasΤο έργο αυτό αφορά στη κατασκευή ενός μικρού υδροηλεκτρικού συνολικής ισχύος 1,68 ΚW από την ιδιωτική εταιρεία  ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ με έδρα την Αθήνα.

Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί επί του ρέματος Κακόρεμα.
Θα έχει μια κυρία υδροληψία Β και μια βοηθητική Α.
Η κυρία υδροληψία Β θα γίνει σε υψόμετρο 918 μ και η βοηθητική σε υψόμετρο 915 μ και σε απόσταση περίπου 300 μέτρων.

Η κυρία υδροληψία Β θα πηγάζει απο τις κορυφές Τυμπάνου και Αέρα και η βοηθητική Α θα πηγάζει από τις κορυφές Σουφλί και Προφήτη Ηλία.

Τα νερά που συλλέγονται μέσω της υδροληψίας Α θα οδηγούνται μέσω τσιμενταύλακα στην κύρια υδροληψία Β και στην συνέχεια το σύνολο των νερών θα ξεκινά από την υδροληψία Β ο αγωγός πίεσης.

Ο αγωγός πίεσης θα έχει μήκος 2.982 μ και θα οδηγεί τα νερά στο κτίριο του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής σε υψόμετρο 423 μ.

Η θέση του σταθμού είναι πλησίον του τοπωνυμία ΜΗΛΕΑ.
Και στην συνέχεια το νερό θα επιστρέφει στο ρέμα.

Το έργο αυτό θα έχει ισχύ 1,680 ΜV και όταν θα καλύπτει το 100 % της απόδοσης του θα παράγει ρεύμα 14,7 GWh ετησίως.

Αυτό όμως από πληροφορίες που είχα είναι αδύνατον να γίνει και το πιθανότερο είναι να καλύπτει το 30 με 35% της απόδοσης του κατά μέσω όρο ετησίως (λόγω καλοκαιριού, 3 μήνες θα είναι κλειστό, λόγω συντήρησης, πιθανές βλάβες, αλλά και η ποσότητα του νερού που θα υπάρχει κάθε χρόνο θα διαφέρει.)


ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η εταιρεία  ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ ασχολείται με το έργο αυτό εδώ και 4 περίπου χρόνια, κάνει μετρήσεις, μελέτες της περιοχής, περιβαντολλογικές μελέτες, τοπογραφικά, υπολογισμούς απόδοσης κλπ.

Κατέθεσε στην ΡΑΕ σχετική αίτηση με το τοπογραφικό, τις σχετικές μελέτες και την τεχνική περιγραφή του έργου και πήρε την σχετική άδεια.

Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία αυτή κατοχύρωσε το έργο γα λογαριασμό της.

Πληροφορήθηκα οτι η Εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ για να κάνει τις μετρήσεις αυτές και να πάρει την σχετική άδεια  από την ΡΑΕ δεν απαιτείται η άδεια από κανέναν τοπικό φορέα (Δήμο, Περιφέρεια και τοπικό συμβούλιο).

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Δήμος και το τοπικό Συμβούλίο δεν γνώριζαν για τις κινήσεις αυτές της εταιρίας.

Για να κατασκευαστεί όμως αυτό το έργο, θα πρέπει η εταιρία να πάρει την άδεια του τοπικού Συμβουλίου και του Δημοτικού Συμβουλίου, για να έχει πρώτα απ΄όλα την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και την άδεια από το Δήμο να εγκαταστήσει το σταθμό παραγωγής σε κοινοτικό χώρο.

Δηλαδή σήμερα βρισκόμαστε στην κατάσταση κατά την οποία η Εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ κατοχύρωσε για λογαριασμό της το έργο αυτό, αφού εξασφάλισε την άδεια από την ΡΑΕ, επομένως κανένας άλλος δεν μπορεί να πάρει άδεια για το συγκεκριμένο έργο.

Αλλά παράλληλα η εταιρία αυτή δεν μπορεί να κατασκευάσει το έργο αυτό αν δεν πάρει άδεια από το τοπικό συμβούλιο και τον Δήμο Μουζακίου.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

1. Εξασφαλισμένο είναι το 3% που λέει ο νόμος με το 80% από αυτά να πηγαίνουν στο τοπικό διαμέρισμα για έργα ανάπτυξης (αυτό όμως χρειάζεται διασφάλιση).
2. Πέραν αυτού πρέπει να ζητήσουμε, ένα  επί πλέον ποσό   
Α) θα μπορεί αυτό να είναι ένα ετήσιο σταθερό ποσό που θα παίρνει το χωριό μας απευθείας για έργα ανάπτυξης.
Β) ή  ένα ποσοστό πάνω στα μικτά  ετήσια έσοδα της εταιρίας το οποίο με κάποιο τρόπο να δίδεται απευθείας στο χωριό μας (το πως θα γίνει αυτό, να πηγαίνουν δηλαδή τα χρήματα αυτά στο χωριό μας θα μας το διασφαλίσουν οι Δικηγόροι του χωριού μας.)

3. Πέραν των ετήσιων απολαβών θα ζητήσουμε από την Εταιρεία να μας παραχωρήσει ένα ποσό εφ΄άπαξ, προκειμένου να κατασκευάσουμε κάποια έργα, ή να υποδείξουμε εμείς τι θέλουμε και να μας το κατασκευάσει η εταιρία.
Και τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστεί το τοπικό Συμβούλιο.

Θα μπορούσε π.χ. στην είσοδο του χωριού μας να γίνει μια μονάδα παραγωγής και προώθησης τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, να μας κατασκευάσει η εταιρία το κτίριο και να μας αγοράσει και τα μηχανήματα.

Την μονάδα αυτή να την λειτουργεί ένας Σύλλογος Γυναικών του χωριού μας ο οποίος θα συσταθεί, και θα μπορούν οι χωριανοί μας να κάνουν τον τραχανά και τις χυλοπίτες, γλυκά κλπ.  χωρίς να πληρώνουν και ο Σύλλογος των Γυναικών να παράγει και να προωθεί τα προϊόντα αυτά στην αγορά, αλλά και να πληρώνετε από ανθρώπους έξω από το χωριό μας που θέλουν να κάνουν τον τραχανά τους και τις χυλοπίτες τους.

Και ένα ποσό από τα χρήματα που θα πάρουμε από την εταιρία, να πάνε για την αποπεράτωση του Λαογραφικού Μουσείου.

Για να είμαστε  αντικειμενικοί και να ζητήσουμε εφικτά ποσά για αντισταθμιστικά οφέλη κατά την διαπραγμάτευση θα πρέπει να γνωρίζουμε τα πραγματικά οικονομικά στοιχεία του υδροηλεκτρικού, την αναλογιστική μελέτη, να έχουμε την άδεια που έχει εκδοθεί από την ΡΑΕ, τοπογραφικά κλπ., να γνωρίζουμε τα αντισταθμιστικά άλλων υδροηλεκτρικών στην περιοχή μας, να ζητήσουμε από τον κ. Θεοχάρη πρόεδρο του Υδροηλεκτρικού Βατσουνιάς ενημέρωση των οικονομικών στοιχείων, και το σημαντικότερο να εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα αυτά από τα αντισταθμιστικά να πηγαίνουν στο χωριό μας.

Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά  είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Επειδή  αυτά τα έργα  είναι σημαντικά  και μεγάλα, και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, θα πρέπει να γίνονται με ανοιχτές διαδικασίες, να ακουστούν όλες οι απόψεις και να υπάρχει συνδρομή ειδικών.

Για το λόγο αυτό Θα πρότεινα στον  πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο να καλέσει τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Πρωήν προέδρους και Δημοτικούς Συμβούλους, τον Σύλλογο, τον Συνεταιρισμό και όποιον άλλο έχει ασχοληθεί με το θέμα αυτό ή και όποιος άλλος θέλει να ασχοληθεί και να βοηθήσει το χωριό του, να γίνει μια συζήτηση, να κατατεθούν προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν και να δρομολογηθούν καλύτερα τα συμφέροντα του χωριού μας και η απόφαση να είναι όσο το δυνατόν συλλογική.

Αν θέλουμε να προχωρήσουν τα τέσσερα μεγάλα και σημαντικά έργα για το χωριό μας, το αιολικό πάρκο, ο βιολογικός καθαρισμός, το μικρό υδροηλεκτρικό και η συντήρηση των τοιχογραφιών του Μοναστηριού μας, θα πρέπει έτσι οργανωμένα, με διαφάνεια και ενότητα να δουλέψουμε.

Έγραψα για τα έργα που αναφέρθηκαν στην επιτροπή διαβούλευσης και αφορούν κατά βάση το χωριό μας, ( Βιολογικός καθαρισμός – Μοναστήρι ) ο κ. Παππάς  έκανε ένα  θετικό σχόλιο και τον ευχαριστώ, καμία συνέχεια, θα περίμενα κάποια πρωτοβουλία, κάποια πρόταση, διότι όπως γίνεται συνήθως όλα παραμένουν στα λόγια.

Είναι πραγματικά δύσκολο, να οργανωθούμε και να δουλέψουμε ενωμένοι για να γίνει κάτι καλό για το χωριό μας;

Αυτό βέβαια  είναι που εξυπηρετεί κάποιους σαν τον κ Μηνίτσιο Α., Αντιδήμαρχο έργων  του Δήμου, που έτσι δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, γιατί  στην Δρακότρυπα δεν έγινε κανένα έργο από αυτά που αναφερόταν στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του χωριού μας για το 2011, γιατί ο Πολιτιστικός Σύλλογος της  Δρακότρυπας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τα 83.000 ευρω που μοιράσθηκαν στους υπόλοιπους Πολιτιστικούς Συλλόγους.

Φαντάζομαι στο χωριό του κ. Μηνίτσιου και έργα θα έγιναν το 2011 και ο Πολιτιστικός Σύλλογος θα χρηματοδοτήθηκε.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

Θα πρέπει η Εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΠΕ να μας παραδώσει μελέτη ειδικών επιστημόνων με την οποία θα μας διασφαλίσει ότι δεν θα μειωθεί το νερό του υδραγωγείου, ότι δηλαδή δεν θα έχει σχέση το νερό αυτό με το νερό του Πόρου,και  μάλιστα η διασφάλιση αυτή να αναφέρεται ρητώς στο συμφωνητικό μίσθωσης  και παραχώρησης του έργου.

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά μήκος του αγωγού πίεσης δεν θα υπάρχουν χωράφια που ποτίζονται.
Και στο ρέμα να υπάρχει πάντα νερό για τα ζώα και τα πουλιά.

Διασφαλίζοντας τα παραπάνω θέματα, εξασφαλίζοντας για το χωριό μας πέραν του 3% ότι θα παίρνει ενα σημαντικό ετήσιο έσοδο, το οποίο θα διασφαλιστεί, ότι θα διαχειρίζεται από τους τοπικούς φορείς (Πρόεδρο και τοπικό συμβούλιο ), θα πάρουμε κάποια  επί πλέον χρήματα με την κατασκευή τα οποία θα επενδυθούν  κατάλληλα.

Πιστεύω πρέπει να γίνει αυτό το έργο.

Το χωριό μας από εδω και μπρος μόνο τέτοια έσοδα θα προσδοκά να έχει, το κράτος δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα βασικά, μας έχουν χρεοκοπήσει και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Ο Δήμος Μουζακίου με τις μικρες δυνατότητες που θα έχει, έχει άλλες προτεραιότητες, και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε καλά, να ενωθούμε και να  δούμε μόνοι μας τι θα κάνουμε.

Τέλος για να κάνουμε εμείς το έργο αυτό με εταιρία Λαικής βάσης που αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, το θεωρώ κατ΄αρχάς πολύ δύσκολο, ασχολήθηκα και διαπίστωσα ότι είναι σχεδόν αδύνατον.

Έάν όμως υπάρχει μια σοβαρή πρόταση και βρεθεί κάποιος συγχωριανός μας που θα  αναλάβει το βάρος αυτού του έργου, να απασχολείται αποκλειστικά με το έργο αυτό, να συσταθεί ένα ΔΣ το οποίο θα έχει την αποδοχή των συγχωριανών μας, προσωπικά θα στηρίζω αυτή την προσπάθεια, θ6α είμαι μέλος και μέτοχος του ΔΣ και θα βοηθήσω ενεργά.

Ηλίας Μπάλλας
17.12.2011Μικρό Υδροηλεκτρικό Δρακότρυπας


Σχόλια  

 
#1 glynosgiannis 18-12-2011 15:00
Εδώ να αναφερθεί ότι την πρώτη συζήτηση για το θέμα του μικρού υδροηλεκτρικού Σταθμού την οργάνωσε ο Σύλλογος στην ετήσια συνέλευσή του. Ποτέ δεν υπήρξε πρωτοβουλία για συζήτηση του θέματος από κανένα θεσμικό φορέα (Δήμο, τοπικό συμβούλιο κτλ.)

Πέραν αυτού, αποδείχθηκε πρίτρανα φέτος ότι το χωριό μας δεν πήρε χρήματα για κανένα σκοπό και δεν έγινε κανένα έργο που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο τεχνικό πρόγραμμα έργων.

Τέτοιες ευκαιρίες (αιολικό, υδροηλεκτρικό κτλ) πρέπει να τις αρπάζουμε από τα μαλλιά, να παίρνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, αφού απ'ότι φαίνεται τέτοιες κινήσεις θα είναι και το μοναδικό εισόδημα του χωριού μας!
 
 
#2 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 31-12-2011 16:21
κ. Μηνίτσιο,

Σας εύχομαι υγεία ,χρόνια πολλά , καλή χρονιά σε σάς την οικογενειά σας , στον κ.Δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μουζακίου .

Είναι αλήθεια ότι έχετε να επιτελέσετε ένα τεράστιο έργο μέσα στις ποιό δύσκολες καταστάσεις που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας , γ΄αυτό χρειάζεται ενότητα ,συνεργασία , κατανόηση και αλληλεγγύη από όλες τις πλευρές.

Σας ευχαριστώ για την παρέμβασή σας αυτή , αυτό σημαίνει ότι εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας , και πραγματικά θέλετε την ειλικρινή συνεργασία και είμαι αισιόδοξος ότι η συνεργασία αυτή από τον καινούργιο χρόνο θα υπάρξει και θα αποβεί χρήσιμη για το χωριό μας και το Δήμο γενικότερα.

Μας διευκρινίσατε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30.8.2011 να πάρει παράταση μέχρι 27.2.2012 η εκτέλεση του έργου ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΔ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ αφορά το δρόμο στον Αι Γιάννη και ότι τα χρήματα αυτά είναι διασφαλισμένα , είναι ένα καλό νέο για το συνοικισμό και το χωριό μας.

Καθώς επίσης ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 23.11.2011 Ανακεφαλαιωτικός πίνακας εργασιών ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΔ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ αφορά 31.000 ευρω τα οποία θα διατεθούν για διάφορα έργα οδοποιίας στο χωριό μας ,και ότι το έργο ήδη έχει ανατεθεί στον εργολάβο κ Γκαραβέλα Δημήτριο .

Συμφωνώ επίσης ότι τέτοια έργα όπως είναι το υδροηλεκτρικό θα στηρίξουν από εδω και μπρος τις τοπικές κοινωνίες , και δεν πρέπει να μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες , όπως τεράστια χαμένη ευκαιρία είναι το αιολικό πάρκο της Δρακότρυπας και Βατσουνιάς , ένα σημαντικό έργο για το Χωριό, το Συνεταιρισμό ,την Περιοχή και την Πατρίδα μας.

Εύχομαι μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες , με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων , το αιολικό πάρκο και το μικρό υδροηλεκτρικό να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012 και να μην χρειασθεί να μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες .

Υγεία , χρόνια πολλά καλή χρονιά σε όλους
Μπάλλας Ηλίας
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information