Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Πως εξελίσσονται τα σημαντικά έργα για το χωριό μας

Ηλίας ΜπάλλαςΕπανέρχομαι  για μια ακόμα φορά στα σημαντικά για το χωριό μας έργα που έχουν αναγγελθεί, έχουν συζητηθεί, έχουν προγραμματισθεί εδώ και πολλά χρόνια, το κράτος μας έχει ξοδέψει πολλά χρήματα, αλλά τα έργα αυτά  βρίσκονται  πάντα στο ίδιο σημείο.

Αυτή τη φορά με την ελπίδα ότι  θα οργανωθούμε ,θα συμμετέχουμε  ενεργά και θα στηρίζουμε δημόσια   την προσπάθεια αυτή, με ενότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια και θα έχουμε μια πραγματική και ειλικρινή συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς  Συμβούλους του χωριού μας.

ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ

Τα έργα στο δρόμο του Αι Γιάννη πήραν δύο παρατάσεις μια το καλοκαίρι επειδή έβρεχε, και μια το χειμώνα επειδή χιόνιζε, θα πρέπει ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο, να δεσμευθεί καιρού επιτρέποντος να αρχίσουν άμεσα τα έργα, αυτό δεν είναι παρέμβαση στο έργο του Αντιδημάρχου έργων κ. Μηνίστιου αλλά ενδιαφέρον να γίνει το έργο.

Περιμένουμε από τον κ Αντιδήμαρχο έργων  κ Μηνίτσιο Α να δρομολογήσει την εκτέλεση αυτού του έργου το συντομότερο μέσα στον Μάρτιο ή Απρίλιο του 2012

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Το θέμα αυτό το  έθιξε ο κ Αθανασίου, και πρέπει με κάθε τρόπο ο Δήμος Μουζακίου και το τοπικό συμβούλιο, να φροντίσουν να συντηρηθούν οι δρόμοι έτσι ώστε όλοι οι συγχωριανοί μας τουλάχιστον να έχουν πρόσβαση στα σπίτια τους.

Θα ήταν χρήσιμο να καταγραφούν   τα σημεία  που υπάρχει το πρόβλημα  από τους ίδιους τους ενδιαφερομένους  , να κάνουν μια αίτηση  στο τοπικό συμβούλιο και στο Δήμο Μουζακίου με το συγκεκριμένο αίτημα και αν  το πρόβλημα  αντιμετωπίζεται  με κάποιο μηχάνημα του Δήμου ή με κάποια κυβικά χαλίκι  ή και με τσιμέντο σε λακκούβες,   να παρέμβει ο Δήμος  το συντομότερο.
Και σε δεύτερη φάση να προγραμματιστούν ασφαλτοστρώσεις  όπου απαιτούνται από προγράμματα που υπάρχουν, αν υπάρχουν ακόμα.

Η εταιρία που θα κατασκευάσει το υδροηλεκτρικό δεσμεύθηκε ότι με τα Μηχανήματα που θα έχει για την εκτέλεση του έργου, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν οι δρόμοι που οδηγούν στα σπίτια.


ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ

Το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε και δύο μέλη συμφώνησαν να γίνει το έργο και ένα διαφώνησε.

Και αυτό έγινε χωρίς να γνωρίζουν ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για το χωριό μας
και πως αυτά θα διασφαλιστούν.

Το ίδιο έκανε και το Δημοτικό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ του έργου.

Και βέβαια πρέπει να γίνει αυτό το έργο το συντομότερο δυνατόν  μάλιστα , και βέβαια  δεν πρέπει να χάνονται τέτοιες  μεγάλες ευκαιρίες σε τόσο δύσκολες  για όλους  εποχές , θα πρέπει όμως και το χωριό μας να εξασφαλίσει  αλλά και να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά οφέλη  από αυτό το έργο, και θα πρέπει επίσης να σεβαστούμε το περιβάλλον.

Για το λόγο αυτό έκανα την έγγραφη παρέμβασή μου  στο Δημοτικό συμβούλιο στις 28.12.2011 και ζήτησα να εγκρίνει την εισήγηση της κας Τσιρογιάννη για να γίνει το έργο , με την παράκληση να συσταθεί μια επιτροπή  για να διαχειριστεί και να διαπραγματευθεί τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Η  επιτροπή  αυτή θα  έχει την ευθύνη της τελικής πρότασης προς την εταιρεία ΥΔΡΟΦΙΛΗ Α.Ε για τα αντισταθμιστικά οφέλη ,και την διασφάλιση ότι το χωριό μας τελικά θα εισπράττει τα αντισταθμιστικά αυτά οφέλη .

Έτσι ώστε όλα αυτά να γίνουν μέσα από διαφανείς διαδικασίες  συλλογικά , σεβόμενοι το περιβάλλον και με εμπεριστατωμένη εξέτασης όλων των  πραγματικών δεδομένων του έργου

Η κ Τσιρογιάννη Φανή  είχε  ήδη δρομολογήσει και προγραμματίζει την συνάντηση αυτή.


ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Δεν συμφωνώ ότι είναι θέμα αγκυλώσεων του Συμβουλίου Επικρατείας  όπως είπε στο λόγο του ο κ Δήμαρχος στην ετήσια εκδήλωση το Συλλόγου μας στο Μουζάκι .

Η Βατσουνιά πράγματι έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας  κατά της αδειοδότησης  του έργου , και  όποιος θα ήταν στη θέση της Βατσουνιάς όπως είχαν εξελιχθεί τα γεγονότα  το 2007 το ίδιο θα έκανε, το έκανε  για να προστατεύσει το χωριό του,

Στην συνέχεια όμως   ο  Συνεταιρισμός της Βατσουνιάς  έχει εγκλωβιστεί σε μια αδιάλλακτη στάση   μικρής μειοψηφίας  πιστεύω , έχει παραπλανηθεί  από αεριτζήδες επιχειρηματίες,   αδιαφορώντας για τα  πραγματικά συμφέροντα του Συνεταιρισμού τους  , του χωριού τους και της περιοχής μας  γενικότερα .

Από κει και πέρα  όμως ούτε ο Δήμος Μουζακίου , ούτε η Νομαρχεία , ούτε η Περιφέρεια ,αλλά και ούτε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες  έκαναν κάτι    προκειμένου να ξεμπλοκάρουν την υπόθεση αυτή .

Στην εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ πριν ένα χρόνο είχα κάνει την παρακάτω πρόταση.

δύο λύσεις υπάρχουν για να απεγκλωβιστεί το έργο: α) να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων (τοπικών φορέων, εκπροσώπων συνεταιρισμών και δικηγόρων αυτών, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες) ώστε να εξεταστεί η νέα προσφορά της εταιρείας προς τα δύο χωριά με την προϋπόθεση να αποσύρει την προσφυγή που κατέθεσε η Βατσουνιά κατά της εταιρείας και β) σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσέγγιση, να υπογραφή σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του Συνεταιρισμού της Δρακότρυπας, ώστε το έργο να υλοποιηθεί στην πλευρά της περιοχής «Αφεντικό» που ανήκει στη Δρακότρυπα και αυτό να γίνει άμεσα, έπειτα από αίτημα του κ. Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκου, του Δημάρχου Μουζακίου κ. Κωτσού και του συνεταιρισμού της Δρακότρυπας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Αρθούρο Ζερβό.

Η λύση  όπως  έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση  πρέπει να αναζητηθεί μέσα από την παραπάνω πρόταση , για την οποία πρόταση  κανένας θεσμικός παράγοντας  της περιοχής μας δεν ενδιαφέρθηκε .

Θα πρέπει το συντομότερο  ο κ Δήμαρχος να προετοιμάσει  με την συνεργασία του κ Αντιπεριφερειάρχη την συνάντηση  με τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή , να γίνει μια αρχή με εμπεριστατωμένη ενημέρωση για το έργο ,να κατατεθεί η τελική πρόταση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  προς τους δύο Συνεταιρισμούς , να καταγραφούν τα οφέλη γενικότερα  για όλους
(   Συνεταιρισμούς ,  Δρακότρυπα ,Βατσουνιά ,Δήμο  Μουζακίου .Περιφέρεια και την  πατρίδα μας ) και να αναλάβουν όλοι την προσωπική ευθύνη των όποιων επιλογών  τους ,  και η ευθύνη  και η στάση τους να γίνει γνωστή στον κόσμο .

Δεν είναι δυνατόν τρία , τέσσερα άτομα να εγκλωβίζουν ένα τεράστιο  έργο για την περιοχή μας και  όλοι εμείς απλά να τους παρακολουθούμε .

Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνδράμει  και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου,  που έχει σαν στόχο την αειφόρο ανάπτυξη , με ημερίδες ενημέρωσης  και άλλες πρωτοβουλίες .

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ  ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η υπόθεση αυτή ξεκινάει από τον αείμνηστο Δήμαρχο Αντώνη Βασιλείου , ο οποίος και με την συμβολή του Δημοτικού Συμβούλου του χωριού μας κ Σκυλογιάννη Παύλο είχαν εντάξει  στην μελέτη για το  βιολογικό καθαρισμό του Μουζακίου και το βιολογικό καθαρισμό της   Δρακότρυπας , και υπήρχε η σχετική μελέτη .

Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι  για το έργο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει 24.000.000 δρχ,  ( τεράστιο για την εποχή ποσό ) και το  1991 η κοινότητα  επί προεδρίας του κ. Κίτου Βασιλείου είχε  κατασκευάσει το δίκτυο αποχέτευσης , η μελέτη έγινε από τον  κ. Γεωργατζά  Μηχανικό  της ΤΥΔΚ.

Όταν αργότερα άλλαξαν τα πλάνα του Δήμου Μουζακίου  και η Δρακότρυπα βγήκε έξω από την μελέτη αυτή , προγραμματίσθηκε από τον Δήμο Μουζακίου ο βιολογικός καθαρισμός της Δρακότρυπας να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ.

Πιστεύω έγιναν λάθη, παραλείψεις, αργοπορίες  και τελικά  το έργο δεν εντάχθηκε  στο   πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, το οποιο πρόγραμμα στην συνέχεια σταμάτησε τον Ιούνιο του  2010 , και έτσι σταμάτησε  και η προσπάθεια αυτή .

Στην τρίτη προσπάθεια που γίνεται  σήμερα να ενταχθεί το έργο στο  πρόγραμμα ΕΣΠΑ ,θα πρέπει να έχουμε οδηγό τις προηγούμενες προσπάθειες και ιδιαίτερα την τελευταία με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και να αποφύγουμε τα ίδια λάθη  και αργοπορίες  , αυτό προϋποθέτει  ανοιχτές και καθαρές διαδικασίες και θα πρέπει αυτή τη φορά να γνωρίζουμε  και να διασφαλίσουμε το συντομότερο τα παρακάτω,

1,- Αν σήμερα έχει τελειώσει η μελέτη της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων  από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καρδίτσας  ( μας είχε πει  ο κ Δήμαρχος  ότι θα τελειώσει  μέχρι 4.1.2012  απαντώντας σε ερώτηση της κ. Βλαχογιάννη  Γ )

2.- Επίσης το δίκτυο ακαθάρτων που είχε κατασκευασθεί επί προεδρίας κ Κίτου Βασιλείου  αν σήμερα βρίσκεται σε καλή κατάσταση , αν έχει ελεγχθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, είναι ένα άλλο σοβαρό ερώτημα που θα πρέπει να γνωρίζουμε , διότι πιστεύω το δίκτυο είναι η  μεγαλύτερη  δαπάνη του έργου αυτού.

3.- Είναι η αγορά του οικοπέδου  όπου θα εγκατασταθεί ο βιολογικός καθαρισμός προυπόθεση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, και αν ναι πότε θα γίνει αυτό.

Πρέπει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του χωριού μας να αναλάβουν πρωτοβουλία και να διερευνήσουν αν είναι εφικτό να ετοιμαστεί ο πλήρης φάκελος  που θα κατατεθεί στο ΕΣΠΑ

Το 1991 ξοδεύτηκαν  24.000.000 δρχ  είναι  άδικο τόσα  πολλά χρήματα  να πάνε χαμένα  και να μην ολοκληρωθεί αυτό το  έργο  και μάλιστα από χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ακούμε   ότι  είναι εθνική υπόθεση η απορρόφηση  των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ .

Όπως  άδικο είναι επίσης   για όλους τους πολίτες , να έχουν ξοδευτεί  εκατομμύρια ευρω , για την εκτροπή του Αχελώο , για  την σήραγγα του τυμπάνου , και πάρα πολλά άλλα έργα ,  και τα έργα αυτά να είναι σήμερα  στο ψυγείο..   

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ  ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Τελευταία   γνωρίζαμε ότι  αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ ,  τελικά  δεν υπάρχούν  μελέτες για την στεγανοποίηση του Ναού και   την συντήρηση των τοιχογραφιών ,προκειμένου τα έργα αυτά να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Επομένως χρειαζόμαστε δύο μελέτες , μια για την στεγανοποίηση του Ναού και μια για την συντήρηση των τοιχογραφιών του κυρίως Ναού ,διότι το υπόλοιπο έχει συντηρηθεί από την 7η
Εφορία Αχαιοτήτων Λάρισας  από το Σύλλογό μας ,με πρωτοβουλία του χρυσού Ολυμπιονίκη μας κ. Δημοσθένη  Ταμπάκου και του πατέρα του κ Χρήστου Ταμπάκου.

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων όπου ανήκει το Μοναστήρι  θέλει να βοηθήσει ,αλλά  μας λένε ότι δεν έχουν χρήματα  για την εκπόνηση των δύο αυτών μελετών , το  ίδιο και ο Δήμος Μουζακίου.

Συζήτησα με εταιρίες που αναλαμβάνουν τέτοια έργα , και γνωρίζουν . έχουν επισκεφθεί το Μοναστήρι, και έχουν ασχοληθεί και  με τα  δύο  αυτά προβλήματα του Μοναστηριού .

Το  κόστος της μελέτης  για την στεγανοποίηση του ναού είναι 2.000 ευρω και το κόστος για την μελέτη της συντήρησης των τοιχογραφιών είναι 4.000 ευρω .

Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ορεινής περιοχής των Αγράφων του 1742  ,  και  το σπουδαιότερο από πλευράς καλλιτεχνικής ποιότητας των τοιχογραφιών ,  με τεράστια  συμβολή στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Το έργο αυτό πρέπει να γίνει για να μπορέσουμε  να προστατεύσουμε ,να  διαφυλάξουμε
και να σεβαστούμε τον πολιτισμό  και την ιστορία μας .

Σήμερα 22.3.2012 είχαμε μια απρόσμενη , πολύ θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη ,

Ενημερωθήκαμε ότι τελικά στην Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων υπάρχει η μελέτη και η έγκριση για την συντήρηση των τοιχογραφιών του κυρίως ναού και του ιερού .
Το μόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή και να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ  είναι να συνταχθεί ο οικονομικώς προυπολογισμός για την συντήρηση των τοιχογραφιών .

Ο κ Δήμαρχος σήμερα επικοινώνησε με την Διευθύντρια της Εφορίας Τρικάλων και εντός των ημερών θα στείλει επιστολή για την σύνταξη του οικονομικού προυπολογισμού , έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη,

Τουλάχιστον για την συντήρηση των τοιχογραφιών η ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης είναι θέμα ημερών. .
Και θέμα χρόνου είναι επίσης  η ένταξη της σχετικής μελέτης στο  ΕΣΠΑ

Θα είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον κ Δήμαρχο για να τελειώσουν όσο το δυνατό γρηγορότερα όλα τα διαδικαστικά ,  να ολοκληρωθεί η μελέτη και να κατατεθεί στο ΕΣΠΑ...

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η τεράστια προσφορά του Προέδρου και του ΔΣ του Συλλόγου για την μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών , έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια και με μεγάλο κόστος   προσωπικό , προκειμένου να  ξοδέψουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα από το ταμείο του Συλλόγου .

Και αυτό διότι αντιλαμβάνονται παρά τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν για να εξασφαλίσουν χρήματα  από την τοπική αυτοδιοίκηση , την περιφέρεια και την  πολιτεία ,το αποτέλεσμα τους έχει απογοητεύσει,  και φροντίζουν τουλάχιστον με τα χρήματα που  έχουν  και με την εθελοντική προσφορά   όπως αυτή  σήμερα του κ Αθανασίου  , αλλά και άλλων συγχωριανών μας  με μεγάλη  και διαχρονική προσφορά , να προχωρήσουν το έργο όσο γίνεται ποιο κοντά στην ολοκλήρωση.

Θα πρέπει να επισημανθεί  ότι πολύ μεγάλη  συνεισφορά στο έργο αυτό έχει  ο προηγούμενος πρόεδρος και  Δ.Σ του Συλλόγου  μας, που μέσα από ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες εξασφάλισε  με  μεγάλο  αγώνα, ένα  πάρα πολύ σημαντικό ποσό για το έργο , αυτό  των  12.000 ευρω, και  πάνω σ΄αυτό το ποσό  βασίστηκε  το σημερινό Δ.Σ του Συλλόγου μας  να ανακαινιστεί το υπάρχον κτίριο.

Τα χρήματα αυτά σίγουρα δεν φθάνουν , αλλά είμαι σίγουρος ότι με την θέληση και την ακούραστη προσπάθεια του προέδρου και των μελών του ΔΣ  και  την στήριξη όλων μας , θα βρούμε τον τρόπο   το έργο αυτό θα τελειώσει και θα είναι ένα πραγματικό στολίδι στο κέντρο του χωριού μας.

Και η επιθυμία του αείμνηστου προέδρου του Συλλόγου  μας  Ηλία  Π. Χαρίση  και των δεκάδων συγχωριανών μας που δούλεψαν  για  πάρα πολλά χρόνια να συγκεντρώσουν όλο αυτό το υλικό ,αλλά και  για να στήσουν το Λαογραφικό Μουσείο  στο κτίριο  της Εκκλησία , με την αμέριστη συμπαράσταση του ιερέα του χωριού μας κ Ταμπακου Νικολάου  θα ολοκληρωθεί , και έτσι θα διαφυλάξουμε και θα αναδείξουμε την ιστορία, τον πολιτισμό  και τις παραδόσεις μας .

Θυμάμαι την αμέριστη στήριξη στην προσπάθεια αυτή του αείμνηστου Χρήστου Λαμπρίδη ο οποίος αγωνιούσε κατά τους χειμερινούς μήνες για την τύχη των εκθεμάτων απο την υγρασία που είχε το κτίριο .     

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΑΠΟ  ΤΟ ΕΣΠΑ

Για όλα τα παραπάνω έργα η μεγάλη ευκαιρία λέγετε ΕΣΠΑ, αν δεν ενταχθούν καλύτερα να
τα  ξεχάσουμε , δεν υπάρχει περίπτωση  η τοπική αυτοδιοίκηση , η περιφέρεια και το κεντρικό κράτος   να μπορέσουν για πάρα πολλά χρόνια να χρηματοδοτήσουν τέτοια έργα.

Ακούμε ότι είναι εθνική υποχρέωση να απορροφηθούν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ ,αλλά δεν βλέπουμε εθνική συστράτευση .

Περάσανε χιλιάδες προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  όλα αυτά τα χρόνια ,για τους αγρότες , τους κτηνοτρόφους, τους επαγγελματίες , τους πολιτιστικούς Συλλόγους τα οποία δυστυχώς  , οι αρμόδιοι  παράγοντες της περιοχής μας  δεν φρόντισαν στο βαθμό που θα έπρεπε να  αξιοποιηθούν και να βοηθήσουν ουσιαστικά  την ανάπτυξη της περιοχής μας .

Κάποιοι  αρμόδιοι παράγοντες σήμερα ευθύνονται γιατί δεν καλλιεργείται τίποτα στην περιοχή μας (και αγοράζουμε πατάτες  κρεμμύδια και ντομάτες  από την Αίγυπτο  το Ισραήλ και την Τουρκία) , γιατί η κτηνοτροφία  δεν στηρίχθηκε και είναι σχεδόν ανύπαρκτη , γιατί οι συνεταιρισμοί  δεν δούλεψαν  για τα συμφέροντα των συνεταιριστών ,  γιατί κανένας πολιτιστικός Σύλλογος δεν μπήκε στα προγράμματα  αυτά ,για την  ανάδειξη και  την  διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εξαίρεση  αποτελούν   οι  βιοτεχνίες ξύλου ,κρασιού , κρέατος και μερικές τουριστικές  μονάδες  που έγιναν με τα πρόγραμμα αυτά και βοήθησαν  πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια  την ανάπτυξη της περιοχής μας, και μεγάλη συμβολή σ΄αυτό είχε ο Δήμαρχος κ Κωτσός Γεώργιος.   

Πρέπει να καταλάβουμε  ότι ο κ Δήμαρχος μπορεί να έχει την καλύτερη πρόθεση να προχωρήσουν όλα τα έργα , και  είναι σίγουρο ότι θέλει να γίνονται έργα στο Δήμο που υπηρετεί.

Ο ίδιος όμως έχει να αντιμετωπίσει 28 Δημοτικά Διαμερίσματα και εκατοντάδες  θέματα
και  είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί  ο ίδιος με τα διαδικαστικά  θέματα του κάθε έργου χωριστά , τα οποία είναι πολλά , δύσκολα και πολλές  φορές  σύνθετα .

Τα διαδικαστικά αυτά προβλήματα  θα πρέπει να αντιμετωπιστούν   από το Τοπικό Συμβούλιο, τους Δημοτικούς συμβούλους και από  όλους εμάς   ,και για να γίνει θα πρέπει

1.- Πρώτα πρώτα να το θέλουμε εμείς  ,να είμαστε ενωμένοι ,να ασχοληθούμε ενεργά , μεθοδικά , σοβαρά  και συντονισμένα .
2.- Να έχουμε την στήριξη και την αρωγή του κ. Δημάρχου  και των κ.κ Δημοτικών Συμβούλων του χωριού μας.
3.-Και το σημαντικότερο  απαιτείται η συμμετοχή μας   με διαφάνεια , ειλικρίνεια και πραγματική συνεργασία .

Το Μοναστήρι υπάρχει σήμερα  και λειτουργεί επειδή το  ήθελαν  όλοι οι Δρακοτρυπιανοί .

Η  ανακατασκευή της πλατείας του χωριού μας  έγινε επειδή το θέλαμε όλοι  , επειδή πιστέψαμε  ότι μπορούσε ένας Πολιτιστικός Σύλλογος να  καταφέρει ένα τόσο σημαντικό έργο.

Μπάλλας  Ηλίας
Αθήνα  21.3.2012Πως εξελίσσονται τα σημαντικά έργα για το χωριό μας


Σχόλια  

 
#1 ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ 07-04-2012 10:37
Περάσανε 20 μέρες χωρίς να συζητηθούν , χωρίς να σχολιασθούν όλα αυτά τα σημαντικά για το χωριό μας έργα.

Πραγματικά πιστεύω ότι αν θέλουμε να προωθηθούν κάποια από τα σημαντικά αυτά έργα για το χωριό μας θα πρέπει να τα στηρίξουμε δημόσια .

Ο αρμόδιοι φορείς αυτό θέλουν , και προσπαθούν τέτοιες ενέργειες να τις απομονώνουν ,και έχουν πάντα τον τρόπο να το πετύχουν , διότι θέλουν ανεξέλεγκτοι να κάνουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν , έτσι αγαπητοί φίλοι ο δρόμος στον Αι Γιάννη θα πάρει ξανά παράταση για τον επόμενο χειμώνα , το υδροηλεκτρικό μόνοι τους θα το αποφασίσουν, και τα έργα του Μοναστηριού και του βιολογικού καθαρισμού δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ .

Είναι πολύ απλό , αν οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στα έργα αυτά έχουν καθαρή πρόθεση και διάθεση να γίνουν αυτά τα έργα και να βοηθήσουν το χωριό μας , θα έπρεπε να ζητήσουν την πραγματική συνεργασία του Συλλόγου ,την δική μου που έχω ασχοληθεί σε βάθος με τα έργα αυτά, του Γιώργου Γούσια και με όποιον άλλον έχει ασχοληθεί και γιατί όχι να απαντήσουν δημόσια στο site για την εξέλιξη των έργων , αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο

Πρέπει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιδιώκει και να συνεργάζεται με πολίτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά, είναι το μεγάλο ζητούμενο για κάθε τοπική κοινωνία.

Βέβαια το καλύτερο θα ήταν να συζητηθούν όλα αυτά τα έργα σε μια Γενική Συνέλευση που πρέπει θα διοργανώσει ο Σύλλογός μας το Πάσχα ( Σάββατο , Κυριακή ή Δευτέρα ) ημέρες που θα έχει κόσμο το χωριό μας , και με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

Εύχομαι Καλό Πάσχα καλές γιορτές και υγεία σε όλους
 
 
#2 ggousias 08-04-2012 23:28
Θεωρώ ότι έχει πολύ δίκιο ο Ηλίας Μπάλλας να ανακινεί και να υπενθυμίζει το θέμα των έργων που αφορούν το χωριό μας, με την ελπίδα ότι θα δραστηριοποιηθούμε οι ίδιοι οι συγχωριανοί μας ως πολίτες και ότι τα αιτήματα αυτά θα φτάσουν στα αυτιά των εκπροσώπων του χωριού μας στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ίδια την ηγεσία του δήμου.

Η αλήθεια είναι πως όσοι ζούμε μακριά από το δήμο Μουζακίου και έχουμε το πάθος, ίσως τον ηρωισμό, αλλά και πιθανόν την αφέλεια να διατηρούμε τα πολιτικά μας δικαιώματα στον τόπο που γεννηθήκαμε, έχουμε ελλιπέστατη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας και η μόνη μας πηγή ειδήσεων είναι η ιστοσελίδες του συλλόγου μας και του δήμου μας.

Δυστυχώς, ο δήμαρχος που έχει μια χαρισματική επικοινωνιακή ικανότητα, κάτω από το βάρος των μεγάλων υποχρεώσεων που έχει επωμισθεί με τον καλλικρατικό δήμο, αλλά και εξ αιτίας ατυχών αντιπαραθέσεων από πλευράς ορισμένων χρηστών της σελίδας, απέχει πλήρως απ’ αυτήν.

Οι δύο κυρίες, που μέσα από ένα πλήθος 62 υποψηφίων του δήμου, τιμήθηκαν από τους πολίτες του χωριού μας και εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι λαμβάνοντας περί το 35% των συνολικών ψήφων του εκλογικού σώματος η μία και το 25% η άλλη και οι οποίες εκπροσωπούν τους συμπολίτες μας στο δημοτικό συμβούλιο, φαίνεται πως δεν είναι επαρκώς εξοικειωμένες με τις σύγχρονες διαδικτυακές μεθόδους επικοινωνίας και απέχουν και εκείνες ολοκληρωτικά από αυτή τη διαδικασία.

Θα περίμενε κανείς, ότι πρώην, καθώς και μη εκλεγέντες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι στο παρελθόν έδωσαν δείγματα επικοινωνίας μέσα από τούτο το χώρο, θα συνέχιζαν αυτή την πρακτική και θα συνέβαλαν με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους σε ένα δημιουργικό διάλογο, αλλά και αυτές οι ελπίδες διαψεύσθηκαν.

Για τα μέλη του Συμβουλίου της Τοπικής Κονότητας δεν μπορεί να γίνει λόγος, γιατί πέραν των άλλων, οι απαράδεκτα χαμηλές ταχύτητες του internet στο χωριό και το υψηλό κόστος σύνδεσης, αποτρέπουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια.

Θέλω να τονίσω, όπως και άλλοτε έκανα στο παρελθόν, ότι δεν υπάρχει καμία θεσμική υποχρέωση των προσώπων που ανέφερα παραπάνω να παίρνουν μέρος σε ένα τέτοιο βήμα διαλόγου, πλην της διάθεσής τους να ενημερώνουν τους πολίτες.
Ελλείψει λοιπόν αυτής της ενημέρωσης, πορευόμαστε με όσα πληροφορούμαστε από τη Διαύγεια, από το site του δήμου και με όσα οι ακάματοι «ρεπόρτερς» Γιώργος Στεφανής, Γιάννης Γλυνός και Ηλίας Μπάλλας τροφοδοτούν τη σελίδα μας.

Συμπληρωματικά τώρα με τα όσα έγραψε ο Η.Μπάλλας και ανατρέχοντας στις προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που δημοσιεύτηκαν στο mouzaki.gr τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τις 9/5/2011, θα ήθελα να σημειώσω, ότι τα θέματα που αφορούν το χωριό μας φτάνουν τον αριθμό 10 και συζητήθηκαν σε διάφορες συνεδριάσεις. Στις συζητήσεις αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου δεν γίνεται, δυστυχώς, λόγος για κανένα νέο έργο. Συγκεκριμένα:

Τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης έχουν σχέση με υποδομές οδοποιίας, εκ των οποίων τα δύο αφορούν παρατάσεις προθεσμίας εκτέλεσης των έργων (ή του έργου;) και τα άλλα δύο αφορούν εγκρίσεις ανακεφαλαιωτικών πινάκων εργασιών, ο ένας του 2008 (ΑΜ 35/08) και ο άλλος του 2010 (ΑΜ 38/10).

Στις 9/5/2011 εγκρίθηκε η παραλαβή του έργου Βελτίωση δρόμου Αη- Γιάννη Δρακότρυπας, χωρίς να αναφέρεται το έτος στο οποίο ξεκίνησε και το είδος βελτίωσης.

Στις 23/12/2011 εγκρίθηκε η παραλαβή του έργου διαμόρφωσης της παιδικής χαράς και του γηπέδου μπάσκετ στην είσοδο του χωριού, που εκκρεμούσε από το 2006 (ΑΜ 15/06).

Στις 23/3/2012 εγκρίθηκε η παραλαβή του έργου Κατασκευή πεζοδρομίου με λιθοδομή στην είσοδο του χωριού, που εκκρεμούσε από το 2008 (ΑΜ 25/08).

Στις 17/10/2011 έγινε «Έγκριση 1ου Συγκριτικού πίνακα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: Αποχέτευση ακαθάρτων Δρακότρυπας- Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΠ) οικισμού Δρακότρυπας Δήμου Μουζακίου», μια τυπική διαδικασία για ένα έργο το οποίο φοβάμαι –και μακάρι να βγω ψεύτης- ότι δεν απασχολεί πλέον κανένα!

Στις 2/12/2011 το Δ.Σ. τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού, ένα έργο στο οποίο κάνει ειδική αναφορά ο Η.Μπάλλας, βλέπε καιstatic.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΟΖΦΩΚΕ-1ΕΗ και τέλος,

Στις 30/1/2012 εγκρίθηκε η «Τροποποίηση οριοθέτησης οικισμού Δρακότρυπας» η οποία δημοσιεύθηκε και στη Διαύγεια et.diavgeia.gov.gr/f/mouzaki/ada/%CE%924%CE%A9%CE%9A%CE%A9%CE%9A%CE%95-%CE%A6%CE%A3%CE%91

αλλά η πληροφορία η οποία δίνεται είναι ελλιπέστατη: Το Δ.Σ. γνωμοδοτεί θετικά σχετικά με την τροποποίηση οριοθέτησης του οικισμού Δρακότρυπας (σύμφωνα με το πρακτικό 10/2011 της ΤΚ Δρακότρυπας).

Κλείνοντας την παρέμβασή μου αυτή, με την οποία ευχαριστώ τον φίλο Ηλία Μπάλλα για την πρότασή του να με εντάξει στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να προσφέρουν βοήθεια στα θεσμικά όργανα, θεωρώ ότι οι άνθρωποι που τα υπηρετούν, γνωρίζουν όλα τα προκύπτοντα ζητήματα σε βάθος και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν επαρκώς, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι αρνούμαι την οποιαδήποτε προσφορά, την οποία είμαι έτοιμος να παράσχω ανά πάσα στιγμή μου ζητηθεί.

Τέλος και για να δώσω ένα δείγμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, όσον αφορά τα κοινοτικά κονδύλια για τον πολιτισμό, παραθέτω ένα απογοητευτικό πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και -όπως ο καθένας μας- θα ένιωθα τεράστια έκπληξη και χαρά, εάν ο Δήμος Μουζακίου θα ήταν μακριά απ΄ αυτά τα δραματικά ποσοστά απορρόφησης.

Γιώργος Γούσιας

tinyurl.com/tanea-politismos


Κομισιόν: Αναξιοποίητα 400 εκατ. ευρώ για τον πολιτισμό
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Αναξιοποίητοι παραμένουν πόροι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα έχει απορροφήσει μόλις το 20% των συνολικών κονδυλίων ύψους 483 ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.Αυτό απάντησε ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γ. Χαν σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.
Συγκεκριμένα, οι πόροι για την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού κατανέμονται ως εξής: 284 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 160 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής και 39 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών.

Κατά την περίοδο 2007-2013, οι πολιτιστικές παρεμβάσεις υλοποιούνται μέσω των 13 ελληνικών περιφερειακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ελληνικές αρχές επιτεύχθηκαν τα ακόλουθα ποσοστά μέχρι σήμερα: Ανατεθέντα σχέδια: 78% - Απορρόφηση: 20%.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Στην σημερινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η ανάπτυξη αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, η ταχύτατη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων για τον πολιτισμό θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη.

Είναι πραγματικά κρίμα, χώρες με πολύ μικρότερη από την Ελλάδα πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία να πετυχαίνουν συνεισφορά του συγκεκριμένου τομέα έως και 3% στο ΑΕΠ τους, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την χώρα μας είναι κάτω του 2%.

Η Ελλάδα, έχει προοπτικές ανάπτυξης, έχει τομείς ανεκμετάλλευτους που σε συνδυασμό με το πολύτιμο εργαλείο των διαρθρωτικών ταμείων μπορούν να ξεδιπλώσουν την δυναμική τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιστροφής της σημερινής οικονομικής της εικόνας».
 

Για να σχολιάσετε το άρθρο θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information