Έφυγε απ’ τη ζωή, λίγες μέρες πριν μας αφήσει το 2017, σε ηλικία 84 ετών η Αγορίτσα σύζ. Αθανασίου Κουτρομάνου.
Η Αγορίτσα ήταν ένα από τα έξη παιδιά του Απόστολου (1896-1978) και της Ερασμίας (1905-1989) Κατσάνου και ήταν η μόνη που ζούσε στο χωριό. Τα αδέρφια της Γιώργος, Διονύσης, Κώστας και Βασίλης που ζούσαν σε διάφορα μέρη της Θεσσαλίας, έχουν πεθάνει και η μόνη που βρίσκεται πλέον στη ζωή είναι η Σία (Αναστασία) που ζει μεταξύ Βατσουνιάς και Σουηδίας. Με το θάνατο της Αγορίτσας έφυγε και το τελευταίο άτομο στο χωριό που έφερε το επώνυμο Κατσάνου.
Από τα μητρώα του χωριού συμπεραίνεται ότι δεν προϋπήρξε κανείς του Απόστολου Κατσάνου του οποίου η γυναίκα με το σπάνιο αυτό όνομα καταγόταν απ΄την Πορτή.
Ετυμολογικά το επώνυμο προέρχεται από την τούρκικη λέξη κατσάν που σημαίνει φυγάς, κατσάνοι όμως αποκαλούνται και οι κάτοικοι των Κατσανοχωρίων των Ιωαννίνων και πιθανότατα από κει προέρχεται το επώνυμο, δεδομένου ότι ως καταγωγή του φερόταν γενικώς η περιοχή των Τζουμέρκων η οποία γειτνιάζει με τα Κατσανοχώρια. Ο Απόστολος Κατσάνος ήταν ένας καλοκάγαθος άνθρωπος, που του άρεσε το πιοτό, το καλαμπούρι και το τραγούδι, ήταν δε γνωστός στην περιοχή ως μιναδόρος γιατί με την παραμίνα του τρυπούσε τα βράχια και έβαζε φουρνέλα!
Στα παιδιά και στα εγγόνια της Αγορίτσας καθώς και στην αδερφή της Σία, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.