Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Αρθογραφία

Αποκρυσταλλώματα της χωριάτικης παραδοσιακής Λαμπρής

308062_287156941298668_100000130946237_1369308_1592175318_n«Πρώτοι στο προσκλητήριο, το ’χαν από παλιά,
μεσήλικες και γέροντες να κάνουν το κουμάντο.
Αρχίζανε με κλήματα με κέφι και χαρά κι ό, τι 
από βλαστάρια λαίμαργα, αψιά και δυνατά, 
μες στα αμπελοχώραφα θέλουνε βιαστικά 
χωρίς καρπό την άμπελο να κάνουν,
εκεί με τέχνη και μεράκι κόβουνε οι παλιοί,
άχρηστους κλώνους και βλαστούς και στη συνέχεια τα απλώνουνε στον ήλιο κι αυτός με την αράδα του τους καίει τη χλωράδα.

Και όταν φτάνει η στιγμή, στα ζα τους 

τα φορτώνουν κι εκεί στην όμορφη πλατεία
φτάνουν κοντά στη χαραυγή με κέφι και ζωή.
Καμαρωτοί και ζωηροί τα βάζουν στη γραμμή,
λίγο ξερό δαδί από καρδιά γέρικου πεύκου θα δώσει την πνοή κι ολόγυρα μοσχοβολά ρετσίνι και βουνό.

Πέρα στις κορυφές, αργά σκάνε οι ηλιόχρυσες 
αχτίνες και τρέχουν ανυπόμονα συνάντηση 
να κάνουν στις βέργες τις ξερές.
Πνοή χλιαρή και απαλή της άνοιξης παιδί 
φυσάει το αγέρι κι όλα μαζί, άνθρωποι και στοιχειά ανάβουνε φωτιά, γίνεται πυρκαγιά 

Μαύρος καπνός ορμά μέσα στις φυλλωσιές,
τον πλάτανο αγκαλιάζει για κάμποσες στιγμές:
«Γκούχ! Γκούχ!» βρυχιέται σιγανά. «Ας είναι», λέει σκουπίζοντας τα δάκρυα απαλά,
«αφού είναι Πασχαλιά, πώς θα ψηθούν τα αρνιά».

Τίναξε λίγο τα κλαριά αφήνοντας τη μαύρη 
τη θαμπή, που μύριζε από μούστο να σηκωθεί ψηλά, εκεί στο φωτεινό και χαρωπό γαλαζωπό ουρανίσκο, όπου τον καρτερούσε η απεραντοσύνη, 
γαλάζια αγκαλιά. 

Σαν βιαστικός φαινότανε να ήτανε κι ο ήλιος.
Με λίγες δρασκελιές σηκώθηκε κάμποσες πιθαμές ψηλά και η φωτιά σαν έκανε κάρβουνο τα ξύλα, αρχίσανε το γύρισμα τις σούβλες με τ’ αρνιά.
Σαν ένα «Π» κάνανε τον τόπο στην πλατεία
κι εκεί που έμεινε κενό ήρθαν οργανοπαίχτες 
γλέντι να στήσουνε τρικούβερτο, τρανό.

Οι νέες κοπελιές ντυμένες με τα βλάχικα στήσαν 
το μεγαλείο. Κι οι νέοι έλαμψαν φορώντας τα καλά τους, καμαρωτοί κι αγέρωχοι, τσαρούχι,
φουστανέλα, με το σελάχι φουσκωτό, κουμπούρια και μαχαίρια και όση λεβεντιά είχαν μες στην ψυχή τους βγήκε στη στιγμή. 

Και να, αρχίζει ο χορός όπου τον σέρνει με χαρά,
η ελληνική ομορφιά. Κλαρίνο, κιθάρα και βιολί, λαούτο, ακορντεόν, μεράκι και καημός,
ήρθαν στα κέφια οι παλιακοί, τους πήρε ο οίστρος, ντόπιο το τσίπουρο κι αγνό, κόκκινο το κρασί,
όλους τους πόνους έλυσε, που είχαν στην ψυχή:

«Να ’ταν τα νιάτα δυο φορές..!» τραγούδαγαν και χόρευαν πολλοί κι ανάμεσα μερακλωμένος 
κι ο Κίτσος ο ψηλός, που σφύριζε και χόρευε πολύ, σαν έβλεπε τσαρούχια να κάνουν μεγάλες ψαλιδιές, μέσα κι αυτός με μια δρασκελιά, πιάστηκε στο χορό.

-Χριστός Ανέστη, χωριανοί! είπε και ο παπάς και ευλόγαγε που γιόρταζε μαζί.
Και να, και μια χαρά, που ήταν ξαφνική.
Η Δέσπω αρραβώνιαζε εκείνη τη στιγμή,
την κόρη την μονάκριβη στου Λάμπρου το παιδί. 

Το γλέντι κι η Ανάσταση δυνάμωσαν πολύ, 
μέσα στης μέρας τα αγαθά έλαμψε η αρετή.
Γιορτή μεγάλη έγινε εκείνη η Λαμπρή

Βάιος Φασούλας - -Συγγραφέας και Πρόεδρος της ΕΕΛΣΠΗ

Πως εξελίσσονται τα σημαντικά έργα για το χωριό μας

Ηλίας ΜπάλλαςΕπανέρχομαι  για μια ακόμα φορά στα σημαντικά για το χωριό μας έργα που έχουν αναγγελθεί, έχουν συζητηθεί, έχουν προγραμματισθεί εδώ και πολλά χρόνια, το κράτος μας έχει ξοδέψει πολλά χρήματα, αλλά τα έργα αυτά  βρίσκονται  πάντα στο ίδιο σημείο.

Αυτή τη φορά με την ελπίδα ότι  θα οργανωθούμε ,θα συμμετέχουμε  ενεργά και θα στηρίζουμε δημόσια   την προσπάθεια αυτή, με ενότητα, ειλικρίνεια, διαφάνεια και θα έχουμε μια πραγματική και ειλικρινή συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο και τους Δημοτικούς  Συμβούλους του χωριού μας.

ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ

Τα έργα στο δρόμο του Αι Γιάννη πήραν δύο παρατάσεις μια το καλοκαίρι επειδή έβρεχε, και μια το χειμώνα επειδή χιόνιζε, θα πρέπει ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο, να δεσμευθεί καιρού επιτρέποντος να αρχίσουν άμεσα τα έργα, αυτό δεν είναι παρέμβαση στο έργο του Αντιδημάρχου έργων κ. Μηνίστιου αλλά ενδιαφέρον να γίνει το έργο.

Το Ελληνικό χωριό Μπελογιάννης στην Ουγγαρία

stefanisgiorgosΕλληνικό χωριό στην Ουγγαρία; Κι όμως υπάρχει και είχα την τύχη και την τιμή να το επισκεφθώ από την  21η έως και την 25η Μαρτίου και να ξεναγηθώ σε αυτό από τον πρώην Δήμαρχο κ. Κώστα Ριζογιάννη.

"Το χωριό Μπελογιάννης είναι από τα νεότερα της Ουγγαρίας. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 6 Μαΐου 1950 και χτίστηκε από εθελοντές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεγέρθηκαν 418 σπίτια, το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, η βιβλιοθήκη, το λαϊκό μέγαρο, το ιατρείο και το δημαρχείο. Αρχικά ονομάστηκε Görögfalva, δηλαδή Ελληνοχώρι, αφού προοριζόταν να φιλοξενήσει εξόριστους Έλληνες, ηττημένους αριστερούς του ελληνικού εμφυλίου πολέμου 1946-49. Στις 3 Απριλίου 1952 μετονομάστηκε σε Μπελογιάννης (Beloiannisz στα ουγγρικά) προς τιμήν του ήρωα της αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη, ο οποίος είχε εκτελεστεί στην Ελλάδα λίγες μέρες νωρίτερα, επειδή ήταν κομμουνιστής. Τότε το χωριό είχε 1.850 κατοίκους. (wikipedia)"

Μετά από αυτό τον σύντομο πρόλογο, ας μιλήσω λίγο για αυτά που συνάντησα στην Βουδαπέστη και κυρίως στο ελληνικό χωριό Μπελογιάννης.

74242_136833006367217_100001215555277_239861_5226154_nΣυνάντησα ανθρώπους που διψούν για την διατήρηση των προγονικών τους ριζών, που κρατούν την ελληνικότητά τους για να επιβιώσουν σε μία ξένη χώρα, που πριν περίπου 65 χρόνια τους δέχτηκε με ανοιχτές τις αγκάλες της. Η Ουγγαρία άμεσα έκανε ότι μπορούσε για να δώσει χαμόγελο στους δυστυχισμένους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στην Ελλάδα. Πάρα πολλά ορφανά παιδιά, βρήκαν στέγη σε παιδικούς σταθμούς-ορφανοτροφεία, που νοιάστηκαν γι’αυτά, τα μεγάλωσαν σαν παιδιά τους προσφέροντάς τους όλες τις απαραίτητες αρετές.

Και μετά από πολλά χρόνια, οι Έλληνες τους το αναγνώρισαν, ευχαριστώντας τους με κάθε τρόπο. Ένας απ' αυτούς υπήρξε η συγγραφή ενός ενδιαφέροντος λευκώματος με τίτλο “Ευχαριστούμε Ουγγαρία” (ΙSBN 963060308X) και εκδότη τον “Οίκο του Ελληνισμού” με εξώφυλλο μία πανέμορφη φωτογραφική σύνθεση ορφανών παιδιών και των Ούγγρων δασκάλων τους. Το λεύκωμα μου το δώρισαν οι συλλέκτες του φωτογραφικού υλικού, ο κ. Γιάννης Ράπτης, μαθητής αυτών των παιδικών σταθμών, αδελφικός φίλος του συγχωριανού Γιώργου Γούσια και ο κ.Χαράλαμπος Βλάχος.

Βρέθηκα στο κτήριο όπου στεγάζεται το Ελληνορθόδοξο Παρεκκλήσιο των Ορθοδόξων Χριστιανών της Βουδαπέστης. Εκεί γνώρισα τον πατέρα-Ιωσήφ, Ούγγρο και ψυχή της Ορθόδοξης Κοινότητας της Βουδαπέστης. Μου μίλησε για την απουσία τόπου λατρείας, καθώς το Πατριαρχείο της Κων/πολης, στο οποίο ανήκει η Ορθόδοξη κοινότητα Βουδαπέστης, βρίσκεται σε διαμάχη με το Πατριαρχείο της Μόσχας για τον Ορθόδοξο Ναό στο κέντρο της Βουδαπέστης. Έμαθα πως οι Θείες λειτουργίες γίνονται κυρίως στα Ουγγρικά, καθώς η πλειονότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ουγγαρία δεν είναι Έλληνες, ενώ πολλοί ομοεθνείς μας που ζουν εκεί, μόνιμα απέχουν λόγω προσωπικών πολιτικών πεποιθήσεων από τα μυστήρια της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Έπειτα συναντήθηκα σε Ελληνική Ταβέρνα(!!!) της Βουδαπέστης με τον πρώην Δήμαρχο του χωριού Μπελογιάννης, κ. Κώστα Ριζογιάννη, ο οποίος κατάγεται από το Λουτρό Καρδίτσας και με τον εκ Καστρακίου Τρικάλων Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντή Γκίκα. Συζητήθηκε η δημιουργία Ομάδας Ελλήνων Ουγγαρίας με έδρα τον Δήμο Μπελογιάννη, υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής..

Την επόμενη μέρα βρέθηκα στο χωριό Μπελογιάννης. Υπάρχει ένα στενό ασφάλτινο μονοπάτι που ενώνει τον σταθμό τρένων Ivansca με το χωριό. Το περπάτησα και βρέθηκα στο εσωτερικό του χωριού. Όμοια κατασκευασμένα σπίτια, με διαφορετικό χρώμα βαφής και κυρίως χωματόδρομοι ήταν η πρώτη μου εντύπωση.

Άλλαξε, φτάνοντας στον κεντρικό δρόμο του χωριού, την Οδό Σαράφη(Szarafisz utca) ασφάλτινος, μεγάλος δρόμος, από τον οποίο εισέρχονται αυτοκίνητα στην πόλη και καταλήγει στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα δημόσια κτήρια. Βιβλιοθήκη, πολιτιστικό Κέντρο, δημοτικό σχολείο, νηπιαγωγείο και το Δημαρχείο περιβάλλουν την πανέμορφη πλατεία του χωριού και το μνημείο του ονοματοδότη του Νίκου Μπελογιάννη. “Η πλατεία αυτή έγινε επί των ημερών μου και με την βοήθεια της Βουλής των Ελλήνων” μου λέει με περηφάνια ο κ. Ριζογιάννης. Είναι το μέρος όπου κάθε βράδυ συγκεντρώνονται όλοι οι κάτοικοι του χωριού, Έλληνες και Ούγγροι και συζητούν τα γεγονότα της ημέρας. Εδώ γίνεται και η μεγάλη γιορτή της ίδρυσης του χωριού την 20η Αυγούστου κάθε χρόνου, με ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς!


Λίγο πιο δίπλα, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο θυμίζουν έντονα Ελλάδα, καθώς οι μαθητές έχουν στολίσει τα παράθυρα με ελληνικές σημαίες, φωτογραφίες ηρώων της Επανάστασης του 1821 και τσαρούχια...,  βλέπετε πλησίαζε η Εθνική μας Επέτειος! Έξω από το Δημαρχείο προβάλλουν οι σημαίες της Ουγγαρίας και της Ελλάδος ενώ το σήμα του Δήμου υπάρχει γραμμένο τόσο στα Ουγγρικά όσο και στα Ελληνικά..

536864_10150890797248642_533478641_12918543_1137051757_nΣτους δρόμους επιγραφές καταστημάτων και στις δύο γλώσσες, ο πρώην δήμαρχος να καλημερίζει τους κατοίκους που συναντούσαμε στον δρόμο πότε στα Ελληνικά και πότε στα Ουγγρικά, και συζητώντας φτάσαμε έξω από τον σχετικά νέο Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που δεσπόζει στην είσοδο του χωριού.
” Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, αλλά με τον μακαριστό μητροπολίτη Αυστρίας και Ουγγαρίας Μιχαήλ και την δωρεά τόσο των απλών πολιτών όσο και του μεγάλου δωρητή, επιχειρηματία κ.Δαφέρμου, καταφέραμε και εγκαινιάσαμε τον Ναό και έτσι έχουμε πλέον έναν δικό μας τόπο λατρείας”  μου λέει ο κ. Ριζογιάννης, καθώς ανάβουμε ένα κεράκι στο εσωτερικό της Εκκλησίας.

Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς το Κοιμητήριο του χωριού, όπου βρίσκονται ενταφιασμένοι όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Ανάμεσα τους και ο συγχωριανός μας Γεώργιος Λάζος (ή Λαζογιώργης, όπως τον θυμούνται ακόμα πολλοί στο χωριό), γραμματέας της τότε κομματικής οργάνωσης του χωριού. “Πολλοί Έλληνες έρχονται να βρουν τους προγόνους τους, πολλές φορές οργανώνονται και εκδρομές ολόκληρων οικογενειών” μου ψιθυρίζει ο πρώην Δήμαρχος και μου δείχνει την όμορφη περίφραξη του Κοιμητηρίου, την οποία επιμελήθηκε.


Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία. Οι Έλληνες εκεί με έκαναν να νιώσω σαν το σπίτι μου, ενώ το μυαλό μου γέμισε με σκέψεις και συναισθήματα και η φωτογραφική μου μηχανή με φωτογραφίες..

305683_10150890796903642_533478641_12918542_365646886_nΔεν επέλεξα τυχαία την σημερινή μέρα για να δημοσιεύσω αυτό το άρθρο, καθώς σαν σήμερα, 30 Μαρτίου του 1952 ο Νίκος Μπελογιάννης, με την “ταμπέλα” του “κομμουνιστή” στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα του Γουδιού και εκτελέστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας. 
60 χρόνια λοιπόν μετά τον θάνατο του Ν.Μπελογιάννη, αποτελεί αναγκαιότητα να πέσουν οι οποιεσδήποτε “ταμπέλες” και όλοι μαζί να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας...στο χωριό μας, στην χώρα μας...Θα κλείσω με ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που αφιέρωσε στο  Νίκο Μπελογιάννη:
Ο Μπελογιάννης μας έμαθε άλλη μια φορά
πώς να ζούμε και πώς να πεθαίνουμε.
Μ’  ένα γαρύφαλλο ξεκλείδωσε όλη την αθανασία.
Μ’  ένα χαμόγελο έλαμψε τον κόσμο  για να μη νυχτώνει.
Καλημέρα  σύντροφοι,
Καλημέρα  ήλιε,
Καλημέρα  Μπελογιάννη.
Γιάννης Ρίτσος, 1952

Όλες τις φωτογραφίες απο την επίσκεψή μου μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.
Περισσότερα για το χωριό Μπελογιάννης μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Περισσότερα για τον Νίκο Μπελογιάννη μπορείτε να δείτε εδώ

Γυναίκες και μαθηματικά

                                                                                    Συμβολή στην Ημέρα της Γυναίκας

Gyn.Math-YpatiaΣε όλους τους τόπους, σε όλες τις εποχές, σε όλες τις κοινωνίες, είναι γνωστό, ότι η θέση της γυναίκας ήταν πολύ δυσμενέστερη από αυτή του άνδρα. Αν αναλογισθεί κανείς ότι η γυναίκα απέκτησε πολιτικά δικαιώματα μόνο κατά τον 20ο αιώνα -η Ελληνίδα ψήφισε για πρώτη φορά (σε μερικές μόνο εκλογικές περιφέρειες) στις επαναληπτικές εκλογές του 1953-  είναι εύκολο να φανταστεί ποια είναι η συμμετοχή της στις επιστήμες, ένα χώρο που υπήρξε πάντοτε ανδροκρατούμενος. Και δεδομένης της άποψης ότι τα μαθηματικά είναι μια επιστήμη όχι και τόσο συμπαθής στον γυναικείο πληθυσμό, έχει διαμορφωθεί η εντύπωση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, ότι μαθηματικά  και γυναίκα είναι έννοιες ασύμβατες. Είναι όμως έτσι;
Δεν θα μιλήσουμε για την σημερινή εποχή. Σήμερα αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο επιστημονικό προσωπικό των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και να δει τα ποσοστά του διδακτικού μαθηματικού δυναμικού της μέσης εκπαίδευσης, για να αντιληφθεί ότι και τα μαθηματικά είναι ένας πολύ οικείος γυναικείος χώρος.
Πόσο είναι όμως γνωστό, ότι, παρ’ όλες τις δυσκολίες, παρ’ όλα τα εμπόδια, παρ’ όλες τις προκαταλήψεις, υπήρξαν στην ιστορία γυναίκες μαθηματικοί;
Στη συνέχεια και μόνο επιγραμματικά θα αναφερθούν ορισμένες γυναίκες μαθηματικοί και κυρίως του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Αν στεκόμαστε ιδιαίτερα στην Υπατία, είναι γιατί Gyn.Math-Ypatia_Dzielskaαποτελεί την πιο γνωστή φιλόσοφο και μαθηματικό που έζησε τον 4ο αιώνα μΧ. με την οποία κλείνει αυτός ο κύκλος των ελληνίδων μαθηματικών της αρχαιότητας, όπως άλλωστε και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Έκτοτε και για περίπου χίλια χρόνια, δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερες πρόοδοι στις θετικές επιστήμες και γι’ αυτό η Υπατία θεωρείται σύμβολο του τέλους της αρχαίας επιστήμης. Ιδιαίτερα όμορφη, υπήρξε αντικείμενο της ζωγραφικής και η προσωπικότητά της και το άγριο τέλος της αποτέλεσε θέμα για τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Τιμώντας την ιστορική αυτή μορφή, η επιστήμη έδωσε στον  αστεροειδή 238, που ανακαλύφθηκε το 1884, τον όνομα Υπατία.

Θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί γενικότερα στην συμβολή της γυναίκας στην ανάπτυξη των μαθηματικών κυρίως τους δύο τελευταίους αιώνες, αλλά τούτο θα έπρεπε να αποτελέσει μια ξεχωριστή παρουσίαση. Περιοριζόμαστε μόνο στην  αναφορά μερικών χαρακτηριστικών  περιπτώσεων, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται και οι δυσκολίες κάτω από τις οποίες οι γυναίκες υπηρέτησαν την μαθηματική επιστήμη.

Λαμπρινή Τζίμα-Γούσια
Μαθηματικός


Γυναίκες μαθηματικοί της αρχαιότητας
Gyn.Math-1
•    Αίθρα ( 10ος-9ος αι.πΧ.)                                                                                                                                                                                                                              

•    Πολυγνώτη ( 7ος –6ος π.Χ. αιώνας )
•    Θεμιστόκλεια ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Θεανώ ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Δαμώ ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Αριγνώτη ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Δεινώ ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Ελορίς η Σαμία ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Μυία ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Φίντυς ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Μελίσσα ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Τυμίχα ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Πτολεμαΐς ( 6ος π.Χ. αιώνας )
•    Διοτίμα από τη Μαντινεία ( 6ος – 5ος π.Χ. αιώνας )
•    Βιτάλη ( 6ος – 5ος π.Χ. αιώνας ) εγγονή του Πυθαγόρα
•    Περικτιόνη ( 5ος π.Χ. αιώνας )
•    Αξιόθεα ( 4ος π.Χ. αιώνας )
•    Νικαρέτη η Κορίνθια
•    Αρετή η Κυρηνεία ( 4ος – 3ος π.Χ. αιώνας )
•    Πυθαΐς ( 2ος π.Χ. αιώνας )
•    Πανδροσίων ( 4ος μ.Χ. αιώνας )    

Πυθαγόρειες γυναίκες (6ος -5ος αιώνας π.Χ.)
Gyn.Math-Pythagoras•    Ρυνδακώ, αδελφή Βυνδάκου.
•    Οκκελώ και Εκκελώ (αδελφές) από τις Λευκάνες.
•    Χειλωνίς, κόρη Χείλωνος του Λακεδαιμονίου.
•    Κρατησίκλεια, σύζυγος Κλεάνορος του Λακεδαιμονίου.
•    Λασθένεια η Αρκάς.
•    Αβροτέλεια κόρη Αβροτέλους του Ταραντίνου.
•    Εχεκράτεια η Φλιασία.
•    Θεανώ γυναίκα του Μεταποντίνου Βροντίνου.
•    Τυρσηνίς, η Συβαρίτις.
•    Πεισιρρόδη η Ταραντινίς.
•    Θεαδούσα η Λάκαινα.
•    Βοιώ η Αργεία.
•    Βαβέλυκα η Αργεία.
•    Κλεαίχμα αδελφή Αυτοχαρίδα του Λάκωνος.
•    Νισθαιαδούσα.

Υπατία η Αλεξανδρινή   (370-415μ.Χ.)
Gyn.Math-Ypatia_HistoryΓεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και σπούδασε στην Αθήνα στη νεοπλατωνική σχολή. Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια ανέλαβε τη διεύθυνση σχολής των Πλατωνιστών (400 μ.Χ.) και  δίδαξε φιλοσοφία και μαθηματικά. Με τον πατέρα της Θέωνα επιμελήθηκε τα Στοιχεία του Ευκλείδη. Υπήρξε πολυγραφότατη αλλά τα έργα της δεν διασώθηκαν.
Επινόησε τον επίπεδο αστρολάβο για τη μέτρηση των θέσεων των άστρων.
Ζώντας όμως σε μια πόλη όπου ο θρησκευτικός φανατισμός έκανε έντονη την παρουσία του, η Υπατία δολοφονήθηκε μετά από διαπόμπευση με εξαιρετική αγριότητα από μερίδα πλήθους χριστιανών.  Ηθικά υπεύθυνος για τη δολοφονία αυτή θεωρήθηκε ο Επίσκοπος Αλεξανδρείας Κύριλλος, γιατί δεν απέτρεψε τη δημιουργία αυτού του πολιτικού κλίματος που οδήγησε σε μια τέτοια θηριωδία.

Maria Gaetana Agnesi  (1718-1799)
Gyn.Math-Maria_Gaetana_AgnesiΚόρη πλούσιου εμπόρου από το Μιλάνο.

Ο πατέρας της για κοινωνική προβολή οργάνωνε συγκεντρώσεις, προσκαλώντας την αριστοκρατία του πνεύματος. Η Μαρία- παιδί θαύμα- υποχρεωνόταν να επιδεικνύει τις γνώσεις της. Σε ηλικία 17 ετών συνέταξε κριτικά σχόλια στην «Αναλυτική πραγματεία περί κωνικών τομών» του μαρκήσιου de l’Hopital.
To 1750 το Βατικανό την ονόμασε καθηγήτρια των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της ΜπολώνιαςSophie Germain  (1776-1831)
Gyn.Math-Sophie_GermainΚόρη πλούσιου εμπόρου μεταξιού.

Οι γονείς της δεν είδαν με καλό μάτι το ενδιαφέρον της για τα Μαθηματικά, της απαγόρευσαν να χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη του πατέρα της και αναγκαζόταν να μελετά κρυφά τα βράδια, τυλιγμένη σε μια κουβέρτα. Αλληλογραφούσε με τους κορυφαίους Μαθηματικούς Λαγκράνζ, Λεζάντρ, Γκάουζ, με το ψευδώνυμο «μεσιέ Λε Μπλάν». Αργότερα χρησιμοποίησε το πραγματικό της όνομα, τιμήθηκε από την Ακαδημία με το χρυσό μετάλλιο (δεν παρέστη στην απονομή για να μην «προκαλέσει»), αλλά δεν της αναγνωρίστηκε ποτέ ο τίτλος της μαθηματικού.

Gyn.Math-Ada_Byron_KingAda Byron King
(1815-1852) Κόμισσα Lovelace, κόρη του λόρδου Βύρωνα.
Εργάστηκε πάνω στον πρόγονο  των ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη Διαφορική Μηχανή του Carles BabbageSofia Kovalevskaya (1850 Μόσχα-1891 Στοκχόλμη )
Gyn.Math-Kovalevsaya
Tα Πανεπιστήμια της Πετρούπολης, Χαιδελβέργης και Βερολίνου αρνήθηκαν να την εγγράψουν. Το 1874 το πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν της απένειμε εν απουσία της τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφίας. Δεν της επέτρεψαν να διδάξει στα Πανεπιστήμια Πετρούπολης, Μόσχας, Βερολίνου, Παρισιού.  Το 1884 ανακηρύχθηκε υφηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης 
Βραβεύτηκε από τις Ακαδημίες Επιστημών Σουηδίας, Παρισιού, Πετρούπολης.

Προβλήματα στους δρόμους του xωριού

sakisathanasiouΤο χωριό μας και ιδιαίτερα οι συνοικισμοί του αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο στην ποιότητα του οδοστρώματος όσο και στο πλάτος.

Για παράδειγμα στον συνοικισμό Σπάθες του χωριού μας, σε πολλές περιπτώσεις αν βρεθούν 2 αυτοκίνητα με αντίθετες κατευθύνσεις, δεν υπάρχει καν χώρος ώστε να διευκολυνθεί κάποιος από τους 2 και πρέπει να κινηθούν με την όπισθεv για πολλές εκατοντάδες μέτρα.

Επίσης, σε κάποιους άλλους δρόμους, που οδηγούν σε σπίτια συγχωριανών όπως το Τσαρούχι ή η προς το σπήλαιο "Δρακότρυπα" η διέλευση είναι δυνατή μόνο με οχήματα 4Χ4.

Και όλα τα παραπάνω μόνο όταν ο καιρός είναι αίθριος. Όταν υπάρχει κακοκαιρία, πολλές φορές η διέλευση είναι αδύνατη, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για χιονοπτώσεις κλπ.

Περισσότερα Άρθρα...

Σελίδα 4 από 6

<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information