Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ
#391
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Εγω νομίζω με μια πρόχειρη ματιά που έριξα και άν ισχύει αυτό το ποσό που αναφέρεται μπορεί να γίνει στεγανοποίηση περιμετρικά και στην ταράτσα του κτιρίου. Εσωτερικά ολα τα μερεμέτια βαψιμο του κτιρίου και των μεταλικων πορτών και αλλαγή των σπασμένων τζαμιών
gkonstantakos (Μέλος)
Fresh Boarder
Δημοσιεύσεις: 0
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#410
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 11 Χρόνια, 4 Μήνες  
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Προσπάθησα και ασχολήθηκα ζητώντας την συγκατάθεση των τοπικών συμβούλων να μεταστεγάσουμε το λαογραφικό Μουσείο στο κοινοτικό γραφείο, διότι πίστευά ότι είναι η μόνη λύση , επειδή ο χώρος είναι μικρός ,χωρίς μεγάλα προβλήματα και με λίγα χρήματα που έχει ο Σύλλογος να διαμορφωθεί ο χώρος.

Κάποιοι απο τους συγχωριανούς μας είχαν αντίθετη άποψη και δεν στήριξαν την προσπάθειά μου αυτή .

Ας ελπίσουμε ότι αυτοί είχαν δίκιο καθώς επίσης δίκιο είχε ο κ Πρόεδρος του χωριού μας που επέμενε να μην παραχωρηθεί η μια αίθουσα του κοινοτικού Γραφείου και το υπάρχον κτίριο θα επισκευασθεί και το χωριό μας θα αποκτήσει το λαογραφικό Μουσείο που του αξίζει .

Εγω θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι θα στηρίξω την προσπάθεια αυτή διότι το ζητούμενο για μένα είναι να έχουμε ένα αξιοπρεπές λαογραφικό Μουσείο και όχι που θα γίνει.

Ας ελπίσουμε ότι 15 Αυγούστου 2009, Σάββατο βράδυ στην κεντρική εκδήλωση του Συλλόγου στην πλατεία,, να τους ευχαριστήσουμε απ την καρδία μας για την ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβαν .

Ηλίας Κωνσταντίνου Μπάλλας
ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 123
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#993
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 10 Χρόνια  
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑ

Θα ήθελα να αναφερθώ στο ιστορικό της υπόθεσης αυτής διότι πιστεύω μόνο έτσι με συνέχεια και δημόσιο διάλογο ,( η αρχή έγινε στην Γενική Συνέλευση του Αύγουστου 2010 ) , θα βρούμε μια λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα .

Το τεχνικό γραφείο ΙΣΤΟΔΟΜΙΚΗ με την μεσολάβηση του Δημάρχου κ Κώστου Γ, το 2003 μας ετοίμασε δωρεάν την μελέτη για την ανακατασκευή του λαογραφικού μουσείου συνολικού κόστους 50.000 ευρώ.

Το 2004 τη μελέτη αυτή την καταθέσαμε με επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού για χρηματοδότηση και επισκεφθήκαμε πολλές φορές τον Διευθυντή του κ .Υπουργού και τον ίδιο τον Υπουργό κ Βενιζέλο, ζητώντας την χρηματοδότησή της.

Μετά την καθοριστική παρέμβαση του κ Χρήστου Ταμπάκου και του Ολυμπιονίκη μας Δημοσθένη Ταμπάκου, τελικά ο Υπουργός κ Βενιζέλος ενέκρινε το ποσό των 30.000 ευρω .

Και ο Βουλευτής κ Σαλαγιάννης Νίκος ανακοίνωσε την έγκριση αυτή του κ Υπουργού για δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στην Δρακότρυπα στον τοπικό τύπο.

Το υπουργείο Πολιτισμού μας ζήτησε ένα συμφωνητικό παραχώρησης του κτιρίου , το οποίο ετοίμασε ο Δικηγόρος του χωριού μας κ Τσιρογιάννης Ηλίας, με τον ιερέα πατήρ Νικόλαο και το εκκλησιαστικό συμβούλιο να συμφωνούν.

Η Ιερά Μητρόπολη Καρδίτσας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Συλλόγου του Ιερέα , του τοπικού εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Δημάρχου ,να μας υπογράψει αυτό το παραχωρητήριο , το οποίο φυσικά διασφάλιζε ότι το κτίριο ανήκει στην εκκλησία .

Και έτσι αφού δεν εξασφαλίσαμε το παραχωρητήριο , χάσαμε την μεγάλη ευκαιρία να υλοποιηθεί η έγκριση των 30.000 ευρω και να χρηματοδοτηθεί η μελέτη αυτή

Η έγκριση αυτή του κ Βενιζέλο δεν πέρασε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ,για να κατοχυρώσουμε το ποσό αυτό των 30.000 ευρω ,διότι αμέσως μετά μεσολάβησαν οι εκλογές του 2004, άλλαξε κυβέρνηση και έπρεπε να γίνουν όλα από την αρχή. ( στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους )

Το 2005 άρχισε καινούργια προσπάθεια με συμπαραστάτες πάντα τον κ Χρήστο Ταμπάκο και τον Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο , επιστολές παντού , προσωπικές παρεμβάσεις παντού, του Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου και του Συλλόγου ,σε όλα τα υπουργεία ,σε προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης ,προσπαθώντας να βρούμε χρήματα .

Ο τεράστιος αυτός αγώνας όπως θα διαπιστώσετε απο τα στοιχεία που επισυνάπτω έγινε από όλους μας, με πίστη και ελπίδα να δημιουργήσουμε ενα Λαογραφικό Μουσείο αντάξιο της ιστορία μας και της παράδοσής μας, τιμώντας έτσι και τον πρωτεργάτη της προσπάθειας αυτής αείμνηστο Πρόεδρο του Συλλόγου, Ηλία Π. Χαρίση.

Μέρος του αρχείου από την υπόθεση αυτή του λαογραφικού Μουσείου είναι εδώ.

www.drakotrypa.gr/index.php?option=com_d...id=23&Itemid=205

ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Μετά την συζήτηση που είχαμε στην Γενική Συνέλευση της 15.8.2010 και το ενδιαφέρον για προσφορά ( σε υλικά και χρήματα ) και εθελοντική εργασία πολλών συγχωριανών μας (ιδιαίτερα του κ Αθανασίου Τάκη) για το σκοπό αυτό , θα ήθελα σαν ένας και εγώ που συμμετείχα στην προσπάθεια αυτή από το 2003 ,και που γνωρίζω από κοντά όλα τα προβλήματα της υπόθεσης αυτής, να μου επιτρέψετε να καταθέσω την πρότασή μου δημόσια , στον Πρόεδρο , το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου μας.

Κατ΄αρχάς πιστεύω ότι υπεύθυνοι να χειριστούν και να διεκπεραιώσουν όλες τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν , για την επαναλειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου είναι ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του Συλλόγου μας και καμία άλλη επιτροπή , φυσικά και θα ακούσουν προτάσεις και εισηγήσεις ,αλλά αυτοί θα είναι που θα πάρουν την τελική απόφαση.

Με δεδομένα λοιπόν τα παραπάνω , και χωρίς να γνωρίζω τις προτεραιότητες των δραστηριοτήτων που έχει θέσει το νέο ΔΣ για την νέα περίοδο , η πρότασή μου είναι .

1.- Το ΔΣ του Συλλόγου μας να συνέλθει και να αποφασίσει αν θα διαθέσει , ένα ποσό μεταξύ 5.000 και 7.000 ευρω για το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο.

Το νέο ΔΣ παρέλαβε στις 15.8.2010 περίπου 11.000 ευρω χρήματα που προέρχονται από τα προηγούμενα ΔΣ, πολλά δε από αυτά τα χρήματα είχαν συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό του Λαογράφου Μουσείου

2.- Αν αποφασίσει θετικά το ΔΣ, να απευθυνθούν στον ιερέα του χωριού μας , και το εκκλησιαστικό συμβούλιο και να ζητήσουν την άδεια για κεραμοσκεπή , πλακόστρωση δαπέδου ,προστασία από την υγρασία (τοίχους) , αλλαγής της πόρτας εισόδου , επένδυση με πέτρα στην πρόσοψη ,αλλαγή ραφιών , σοβάτισμα όπου χρειάζεται και τέλος βάψιμο ( υπάρχει παλαιά εκτίμηση του κόστους αυτού νομίζω στα 10.000 ευρω περίπου ( χωρίς τα ράφια) , με εθελοντική εργασία , μεροκάματα στους τεχνίτες και όχι εργολαβικό κόστος , (όπως έγινε η ανακαίνιση της πλατείας )

3.- Αν εξασφαλιστεί η έγκριση αυτή , να ζητήσουν από τους χωριανούς μας τεχνίτες να αναλάβουν αυτή την εργασία και να αρχίσουν τώρα το Σεπτέμβριο
( πιστεύω με την υγρασία που υπάρχει εκεί τον ερχόμενο χειμώνα θα καταστραφούν ακόμα περισσότερα εκθέματα ή και άλλα να χαθούν )

4.- Αν ξανά υπάρχει πρόβλημα από την Αρχιεπισκοπή ,και δεν μπορούμε να επέμβουμε τελικά στο κτίριο αυτό , η γνώμη μου είναι να το εγκαταλείψουμε στο χάλι του , και να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που αντιδρούν

Στην περίπτωση αυτή πιστεύω δεν υπάρχει άλλος δρόμος ,εκτός αυτός της μεταφοράς του Μουσείου στην μια αίθουσα του κοινοτικού γραφείου ,( με δεδομένο ότι 4 τοπικοί σύμβουλοι συμφωνούν )

Η μεταφορά στο Δημοτικό Σχολείο που αναφέρθηκε στην Γενική Συνέλευση είναι και αυτή μια λύση ,προσωπικά όμως πιστεύω δεν ενδείκνυται , επειδή είναι χώρος απομονωμένος και μακριά σχετικά από το κέντρο του χωριού μας, θα αποτελούσε όμως την τελευταία λύση .

5.-Να αρχίσουν αμέσως οι εργασίες εκεί στο κοινοτικό γραφείο ,αρχίζοντας από την πόρτα εισόδου , το παράθυρο και την ανακαίνιση και μετατροπή της αίθουσας σε λαογραφικό Μουσείο δηλαδή , πόρτα εσωτερική ,δάπεδο ,ράφια σε τρεις και περισσότερες σειρές ( ξύλινα από φυσικό ξύλο ) , σοβάτισμα όπου χρειάζεται βάψιμο,και τέλος ενα μικρό γραφείο και μια μικρή βιβλιοθήκη , και να μεταφερθεί εκεί το Μουσείο το συντομότερο τώρα τον φθινόπωρο , φυσικά θα χρειαστεί να γίνει επιλογή των εκθεμάτων επειδή ο χώρος είναι μικρότερος.
Το κόστος θα είναι σίγουρα εκεί πάρα πολύ μικρότερο από αυτό του κτιρίου της εκκλησίας.

6.- Τέλος αν δεν θα γίνει τίποτα τώρα το φθινόπωρο θα πρότεινα , τουλάχιστον να καταγραφούν και να μεταφερθούν σε ασφαλές μέρος ( λόγο της υγρασίας) π.χ στο Δημοτικό Σχολείο , όλα τα εκθέματα που υπάρχουν σήμερα στο Μουσείο .

Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν θέλουμε πολύ κάτι , στο τέλος το πετυχαίνουμε. .

Και ένα είναι σίγουρο ότι θέλουμε όλοι πάρα πολύ , ένα Λαογραφικό Μουσείο αντάξιο της ιστορίας και της παράδοσής μας.

Ευχαριστώ
Ηλίας Μπάλλας
3.9.2010
ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 123
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 04/09/2010 04:32 απο ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#994
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 10 Χρόνια  
www.drakotrypa.gr/index.php?option=com_d...id=23&Itemid=205

Το σύνολο των εγγράφων που εστάλησαν τα προηγούμενα χρόνια για το μείζον θέμα της ανακατασκευής του Λαογραφικού Μουσείου της Δρακότρυπας.
stefanisgeorge (Μέλος)
Moderator
Δημοσιεύσεις: 75
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Αρρεν sakaflias_4 sakaflias_4@hotmail.com Τοποθεσία: ΤΡΙΚΑΛΑ-ΛΑΡΙΣΑ Γενέθλια: 1987-08-21
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do." P.Coelho
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#998
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 10 Χρόνια  
Σχετικά με τις προτάσεις του φίλου μου Ηλία Μπάλλα για τις εργασίες στο Λαογραφικό μουσείο θέλω να παρατηρήσω ότι δεν συμφωνώ με την κατασκευή της κεραμοσκεπής.

Αφενός πρώτα γιατί μεγαλώνει το κόστος αρκετά και αφετέρου γιατί για επεμβάσεις τέτοιου τύπου χρειάζεται οικοδομική άδεια(έξοδα,γραφειοκρατεία,αντιδράσεις)
Και απ'όσο ξέρω είναι αντίθετη και η Μητρόπολη και μάλλον και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του χωριού μας στην κεραμοσκεπή.

Η λύση είναι να μονωθεί η ταράτσα με διάφορα μονωτικά υλικά τα οποία εξασφαλίζουν το αδιαπέραστο της υγρασίας.
Ετσι ούτε άδειες οικοδομικές χρειαζόμαστε,ούτε άδειες της Μητρόπολης,ούτε υπερβολικά έξοδα και νομίζω συμφωνεί και το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Και η "δουλειά" μας θα γίνει πατ-κιούτ!

Ως προς τις υπόλοιπες εργασίες που αναφέρει ο Ηλίας συμφωνώ απόλυτα.

Αρα νομίζω ότι το ΔΣ του συλλόγου πρέπει να 'ρθει σε συνεννόηση ΜΟΝΟ με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και να αποφασίσουν από κοινού - ΣΗΜΕΡΑ

Και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του!
Για να τελειώνουμε μ'αυτό το θέμα!

Ολες οι άλλες λύσεις περί μεταφοράς του μουσείου είναι ημίμετρα και απλώς θα διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Και όπως λέει και ο Ηλίας "Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι όταν θέλουμε πολύ κάτι , στο τέλος το πετυχαίνουμε. ." ΕΝΩΜΕΝΟΙ !

Γιώργος Δ.Κατσιώτης
6-9-10
Γιώργος Κατσιώτης (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 131
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1024
Απ:ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΚΟΤΡΥΠΑΣ πριν 9 Χρόνια, 12 Μήνες  
ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 123
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 06/10/2010 11:45 απο ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information