Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Προστασία μοναστηριού (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Προστασία μοναστηριού
#532
Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Αγαπητοί φίλοι,
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Πρωινός Τύπος της Καρδίτσας δημοσιεύονται οι προτάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την ένταξη έργων στα πλαίσια του Δ’ ΠΕΠ. Εξ αυτών 7 έργα αφορούν την 7η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, οι μελέτες των οποίων έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι κατά σειρά τα εξής:
1. Αποκατάσταση Βυζαντινού κάστρου Φαναρίου, ΥΠ.ΠΟ/ΔΑΒΜΜ/2573/72141/12.12.2005
2. Αποκατάσταση Ι.Μ. Κατουσίου Ανθηρού (δεν αναφέρεται απόφαση για την μελέτη)
3. Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ.Γενήσεως Θεοτόκου Κορώνης, ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/356/3.2.2000
4. Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Οξυάς, ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/3047/6903728.7.06
5. Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Ν.Αγ.Ιω.Προδρόμου Δ.Κάμπου, ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/229/31063/3.4.2006
6. Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Μ.Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας, ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/1705/58895/1.11.1995
7. Συντήρηση τοιχογραφιών Ι.Ν.Παναγίας Γελάνθης, ΥΠ.ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/229/31063/3.4.2006
Εύχομαι κατ’ αρχήν να ενταχθούν όλες οι προτάσεις της αρμόδιας Εφορίας, αλλά επειδή η εμπειρία την οποία έχουμε αλλά και η οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας δεν επιτρέπει σε κανένα μας τέτοιου είδους αισιοδοξία, ελπίζω, ότι στην επιλογή των έργων προς χρηματοδότηση θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψη η χρονολογία των αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και όπως παρατηρεί κανείς, ο χρόνος έγκρισης των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μ.Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας, μακράν απέχει από το αμέσως επόμενο έργο.
Με την ευκαιρία επανέρχομαι και στο θέμα της εξεύρεσης πόρων για τη σύνταξη μελέτης για την στεγανοποίηση του ναού που έθεσε στην ιστοσελίδα μας πριν από επτά μήνες ο φίλος Ηλίας Μπάλλας, της οποίας η έγκριση και η υλοποίηση επείγει για να αποφευχθούν προβλήματα τα οποία είναι ήδη ορατά.
Φιλικά
Γιώργος Γούσιας
22/10/2009
ggousias (Μέλος)
Senior Boarder
Δημοσιεύσεις: 62
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Γιώργος Φ.Γούσιας
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#533
Απ:Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Το κείμενο αυτό το έστειλα στο site της Νομαρχίας Καρδίτσας το πρωί σήμερα με την προσδοκία ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου K Κατσαρός Ευάγγελος να μας απαντήσει.

Διάβασα σήμερα στην εφημερίδα Ο ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ Δ ΠΕΠ

Το νο 6 αφορά την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας

Ι.Μ.Αγ.Τριάδος Δρακότρυπας Δ.Μουζακίου (17ος αι) Συντήρηση τοιχογραφιών ,η μελέτη των οποίων εγκρίθηκε με την απ.αριθ ΥΠ-ΠΟ/ΣΥΝΤ/Φ07/1705/58895/1-11-95

Παρακαλούμε πολύ τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας κ ΚΑΤΣΟΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ να μας εξηγήσει στο site drakotrypa.gr τι ακριβώς σημαίνει αυτό στην πράξη , ποιά θα είναι η διαδικασία χρηματοδότησης - με ποιό ποσό -πότε θα εγκριθεί

δηλαδή πως θα υλοποιηθεί η απόφαση αυτή του Νομαρχιακού Συμβουλίου και πότε προβλέπετε να γίνει αυτό .
ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 123
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#534
Απ:Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Με επιστολή του προς το Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκο ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός επισημαίνει πως από τα προτεινόμενα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για χρηματοδότηση από το Δ’ ΠΕΠ απουσιάζουν τρία πολύ σημαντικά έργα που αφορούν το Δήμο Μουζακίου και το Νομό μας γενικότερα.
Πρόκειται για τα έργα «Σήραγγα Τυμπάνου» «Βελτίωση της Οδού Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα» και η μελέτη του Φράγματος Μουζακίου
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Μουζακίου προς το Νομάρχη είναι το παρακάτω:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον τύπο ότι απουσιάζουν από τα προτεινόμενα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έργα για ένταξη στο Δ’ ΠΕΠ τρία πολύ σημαντικά έργα που αφορούν το Δήμο Μουζακίου και το Νομό μας γενικότερα.
Αναφερόμαστε:
1. Στην υλοποίηση της σήραγγας του Τυμπάνου, ενός έργου καθοριστικής σημασίας για το Νομό μας, το Μουζάκι και την Αργιθέα καθώς να φέρει πιο κοντά και με ασφάλεια τους Νομούς Καρδίτσας και Άρτας. Θυμίζουμε ότι ήδη οι Τρικαλινοί έχουν ολοκληρώσει τη σήραγγα στις Γκρόπες στον αντίστοιχο άξονα Τρίκαλα – Άρτα.
2. Στο έργο «Βελτίωση της οδού Μουζάκι – Λίμνη Πλαστήρα, η μελέτη του οποίου εντάχθηκε το 2004 στο ΕΑΠΝΑ ΙΙ με το ποσό των 600.000 ΕΥΡΩ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο που θα συντελέσει τα μέγιστα στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη τόσο της περιοχής του Μουζακίου και της Αργιθέας, όσο και της Λίμνης Πλαστήρα, καθώς θα φέρει πιο κοντά αυτές τις περιοχές με τις ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές του Περτουλίου και των Μετεώρων. Ενώ λοιπόν εδώ και 5 χρόνια υπάρχει γενναία χρηματοδότηση από το ΕΑΠΝΑ ΙΙ δυστυχώς παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην εκπόνηση της μελέτης μ’ αποτέλεσμα το έργο να μην είναι ώριμο και εσείς να μην το προτείνεται για χρηματοδότηση από το Δ΄ΠΕΠ
3. Στη χρηματοδότηση της μελέτης του Φράγματος Μουζακίου, ώστε να είναι ώριμο το έργο για μελλοντική χρηματοδότηση. Εδώ να επισημάνουμε πως αν η μελέτη του Φράγματος Μουζακίου δεν ξεκινήσει άμεσα τότε το έργο της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά καθώς θα απουσιάζει ο χώρος που θα συγκεντρώνεται το νερό από τον Αχελώο πριν διατεθεί κατάντι της εξόδου της σήραγγας εκτροπής της Δρακότρυπας. Σας υπενθυμίζουμε πως η Νομαρχία Τρικάλων κατάφερε να χρηματοδοτήσει τη μελέτη του Φράγματος της Πύλης και αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει καθώς το Φράγμα της Πύλης δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο του λόγω της μικρής χωρητικότητας της λίμνης που θα δημιουργηθεί και γι’ αυτό στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν σήραγγα προσαγωγής προς τη λίμνη του Μουζακίου η οποία θα διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλο χώρο συγκέντρωσης νερού.

Σας παρακαλώ να μας γνωρίσετε τις προθέσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφορικά με τα τρία παραπάνω έργα και επίσης να μας γνωρίσετε τους λόγους της ιδιαίτερα μεγάλης καθυστέρησης της υλοποίησης της μελέτης για το Δρόμο Μουζάκι Λίμνη Πλαστήρα καθώς υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση εδώ και 5 χρόνια.»
Δήμαρχος (Μέλος)
Senior Boarder
Δημοσιεύσεις: 48
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#535
Απ:Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Επειδή πάντα έβλεπα την ανάπτυξη του χωριού μου και μέσα απο την ανάπτυξη της περιοχής μας , και επειδή όπως έγραψα και σε μια προηγούμενή μου τοποθέτηση για τα έργα αυτά , ήμουν νιος και γέρασα.να ακούω ότι γίνονται αυτά τα έργα ,
συμφωνώ απόλυτα με την επιστολή που έστειλε ο κ. Δήμαρχος στον κ.Νομάρχη ,και προτείνω να στηρίξουν το κείμενο αυτό του Δημάρχου με την υπογραφή τους όλοι οι Σύλλογοι του Δήμου Μουζακίου και να κατατεθεί σχετικό δελτίο τύπου όλων των Συλλόγων του Δήμου μα, στο επερχόμενο 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Καρδίτσας .

Όσον αφορά τα 7 έργα που πρότεινε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να ενταχθούν στο Δ ΠΕΠ ,θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά ύ όψη η τοποθέτηση του κ Γούσια Γεωργίου , ότι στην επιλογή των έργων προς χρηματοδότηση να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψη η χρονολογία των αποφάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και όπως παρατηρεί κανείς, ο χρόνος έγκρισης των εργασιών συντήρησης των τοιχογραφιών της Μ.Αγίας Τριάδος Δρακότρυπας, μακράν απέχει από το αμέσως επόμενο έργο.
ΜΠΑΛΛΑΣ ΗΛΙΑΣ (Μέλος)
Expert Boarder
Δημοσιεύσεις: 123
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#540
Απ:Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια, 5 Μήνες  
Ηλία
Όπως γνωρίζεις οι μελέτες τόσο για το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Δρακότρυπας, όσο και για την Αγία Τριάδα Οξυάς, αλλά και για το Ι.Ν. της Γελάνθης είναι έτοιμες εδώ και χρόνια και όλοι περιμέναμε να ανοίξει το ΕΣΠΑ, ώστε να προταθούν για χρηματοδότηση από την αντίστοιχη εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εδώ οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κ. Ματζανά που καθ' όλη την προηγούμενη περίοδο είχαμε πολύ στενή συνεργασία και καταφέραμε σε συννενόηση με τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γκούπα στη σύσκεψη που έγινε πριν 2 μήνες περίπου στο Υπουργείο ΠΟλιτισμού τα Θρησκευτικά μας μνημεία να προταθούν για χρηματοδότηση στο Δ' ΠΕΠ.
Εδώ να σημειώσουμε ότι ώριμη μελέτη διαθέτουμε και για το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη, όπου όμως οι εργασίες συντήρησης των εικόνων έχουν ολοκληρωθεί.
Εκτιμώ ότι στόχος μας θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση όλων των έργων ώστε το συντομότερο αυτά τα ιδιαίτερα αξιόλογα Θρησκευτικά μας μνημεία να πάρουν τη λάμψη που τους αξίζει.
Γιώργος Κωτσός
Δήμαρχος
Δήμαρχος (Μέλος)
Senior Boarder
Δημοσιεύσεις: 48
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#884
Απ:Προστασία μοναστηριού πριν 11 Χρόνια  
Προκήρυξη 10 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού στη Θεσσαλία

Ποσό 10 εκ. ευρώ, θα διατεθεί μέσω του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Η σχετική πρόσκληση είναι έτοιμη και θα εκδοθεί άμεσα ενώ δικαιούχοι των έργων που θα χρηματοδοτηθούν είναι οι φορείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ενημερωτική σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία των δυνητικών δικαιούχων εν όψει της έκδοσης της πρόσκλησης.

Στη σύσκεψη που οργανώθηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας συμμετείχαν συγκεκριμένα εκπρόσωποι υπηρεσιών του Υπουργείου όπως οι: ΙΓ ΕΠΚΑ, ΙΕ ΕΠΚΑ, ΛΔ ΕΠΚΑ, 7η ΕΒΑ, 19η ΕΒΑ, Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΥΝΜΤΕ, Εταιρία Παλαιοντολογίας –Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στόχος των έργων που θα ενταχθούν είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτισμού και η σύνδεση με τις τουριστικές διαδρομές και την οικονομία καθώς επίσης η ενίσχυση των βασικών πολιτιστικών υποδομών και η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πράξεις που θα ενταχθούν θα πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας καθώς και στην βελτίωση των υποδομών που θα αυξήσουν το βαθμό επισκεψιμότητας και το τουριστικό απόθεμα.
Ειδικότερα επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν είναι οι δράσεις, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, αποκατάσταση ιστορικών και βυζαντινών -μεταβυζαντινών μνημείων και ενοποίηση πολιτιστικών χώρων. Η υποβολή των προτάσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα.

Πηγή: www.trikalanews.gr/article/10826/

Μήπως αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία και μιας και έχουμε έτοιμες τις μελέτες να το κυνηγήσουμε περισσότερο το θέμα;
glynosgiannis (Μέλος)
Απλά βοηθάω...
Administrator
Δημοσιεύσεις: 260
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Αρρεν glynosgiannis Δρακότρυπα glynos23@yahoo.gr Τοποθεσία: Λαγονήσι Γενέθλια: 1983-12-19
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 14/04/2010 17:48 απο glynosgiannis.
 
Σε εποχές που κυριαρχούν το χρήμα και η αμάθεια, το να είσαι εθελοντής και να διαδίδεις τη γνώση είναι πράξεις επαναστατικές!!!
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information