Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1392
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος;

«Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις για αυτό;»

Με θέμα «Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις για αυτό;» συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 10.12.2015 η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής υπό την προεδρία της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνας Ιγγλέζη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/13/203-8/


Αναζήτηση Διαθεσιμότητας Αεροφωτογραφιών Αρχείου ΕΚΧΑ

Τέθηκε σε εφαρμογή η υπηρεσία αναζήτησης αεροφωτογραφιών από το αρχείο του ΟΚΧΕ και μπορείτε με απλά βήματα να δείτε αν υπάρχουν αεροφωτογραφίες για την περιοχή που σας ενδιαφέρει και τις αντίστοιχες χρονολογίες.

Η υπηρεσία «Αναζήτηση Διαθεσιμότητας Αεροφωτογραφιών Αρχείου» δημιουργήθηκε από την Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. (Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.) με σκοπό την αναζήτηση αεροφωτογραφικού υλικού που διαθέτει η Εταιρεία στο αρχείο της.

Μέσα από την υπηρεσία «Αναζήτηση Διαθεσιμότητας Αεροφωτογραφιών Αρχείου» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν μόνο τις αεροφωτογραφίες που είναι καταχωρημένες σε αυτή, οι οποίες αποτελούν τμήμα του αρχείου αεροφωτογραφιών που διαθέτει η Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/11/906-6/


Μεταφύτευση υπεραιωνόβιων δέντρων στην Αθήνα


Η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε. Α.Ε.» στο πλαίσιο της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, απαλλοτριώνει τις απαιτούμενες εκτάσεις μαζί με το περιεχόμενό τους, μεταξύ των οποίων είναι και πολλά ελαιόδεντρα. Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής της ευαισθησίας έχει αναπτύξει μια καινοτόμο δράση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα από φορέα του Δημοσίου, που σχετίζεται με την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων ελαιόδεντρων, κυρίως μέσω της διαδικασίας της μεταφύτευσης. Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκε ένας μηχανισμός δωρεάν διάθεσης σε Δήμους και άλλους φορείς του Δημοσίου, μέσω χορηγιών που εξασφαλίζει η «ΕΡΓΑ Ο.Σ.Ε Α.Ε.».

Πρόσφατα εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου και ειδικότερα στην Τ.Κ. Ελαιώνα, πέντε υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα τα οποία, σύμφωνα με βεβαίωση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, είναι ηλικίας από 700 έως 1500 χρονών. Ήδη τα δύο εικονιζόμενα ξεριζώθηκαν το πρωί της Παρασκευής και μεταφέρονται με φορτηγό του Στρατού στην Αθήνα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/12/126-6/


Διεθνής Ημέρα Βουνών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11 Δεκεμβρίου 2015
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Στην Οίτη και το Καλλίδρομο για τη Διεθνή Ημέρα Βουνών

Σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Βουνών που έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003. Βουνά καλύπτουν το 1/4 της χερσαίας επιφάνειας του πλανήτη, και σε αυτά κατοικούν περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι κιβωτοί βιοποικιλότητας, αλλά και θρέφουν, προστατεύουν και δίνουν πολιτισμό σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι ορεινή – η 5η ορεινότερη χώρα της Ευρώπης. Μια χώρα που στο μεγαλύτερο κομμάτι της καλύπτεται από βουνά και οροσειρές – ακόμη και δίπλα στη θάλασσα ή τα νησιά. Τα βουνά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου, της φύσης, και του ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της χώρας μας. Υπήρξαν επίσης χώρος ανάπτυξης σημαντικών οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η κτηνοτροφία. Αυτή και άλλες ήπιες δραστηριότητες συνδιαμόρφωσαν το ορεινό τοπίο και επηρέασαν την εξέλιξη και τη μορφή των οικοσυστημάτων με αποτελέσματα που εμείς σήμερα αξιολογούμε ως θετικά και προστατευτέα. Τώρα πια που η ορεινή κτηνοτροφία έχει υποχωρήσει σημαντικά, βλέπουμε αντίστροφη εξέλιξη των οικοσυστημάτων και του τοπίου συχνά με επέκταση των δασών σε βάρος άλλων σημαντικών οικοτόπων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/11/210-6/


Κοπή δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης

Για την κοπή δένδρων σε κοινόχρηστο χώρο πόλης ή οικισμού* απαιτείται έκδοση Έγκρισης Εργασιών Μικρής Κλίμακας από την οικεία Υπηρεσία ∆όμησης, μετά από αίτηση της αρμόδιας υπηρεσίας του οικείου ∆ήμου και σχετική Απόφαση του αρµοδίου οργάνου του ∆ήμου (Επιτροπή ποιότητας ζωής ή δημοτικού συμβουλίου), προσκομίζοντας τα ειδικά δικαιολογητικά που προβλέπονται από την παρ. 1 η του αρθ. 2 της 55174/4-10-2013 Απόφασης (ΦΕΚ 2605/Β’/15-10-2013).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/11/243-8/


Νέο Νομοσχέδιο για καλλιέργεια Γ. Τ. Ο.

Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δυνατότητα απαγόρευσης καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών («μεταλλαγμένα») βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης από 9-17 Δεκεμβρίου. www.opengov.gr/minenv/?p=6914

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ευρώπη σήμερα (Δεκέμβριος 2015), είναι κεντρικά εγκεκριμένο ένα μόνο Γ. Τ. φυτό για καλλιέργεια, το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο, όμως στην Ελλάδα και σε άλλες 18 ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη απαγορευθεί η καλλιέργεια του. Επομένως στην Ελλάδα δεν υπάρχει σήμερα (Δεκέμβριος 2015) νόμιμη καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών. Με αυτό το νομοσχέδιο το υπουργείο ενσωματώνει την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για καλλιέργεια Γ. Τ. Ο. Ο νόμος θα δίνει την ευκαιρία στο υπουργείο, να απαγορεύσει στο μέλλον την καλλιέργεια γ.τ. φυτού που ενδέχεται να εγκριθεί από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ. Ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει λήψη μέτρων προστασίας από ενδεχόμενη διασυνοριακή επιμόλυνση.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


Ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου Ν. Λάρισας για την καλλιέργεια της καρυδιάς


Ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας διοργανώνει την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015 & ώρα 6:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΔΕΥΑΛ (Τέρμα Τυχερού) ημερίδα με θέμα:

«Η καλλιέργεια της καρυδιάς «

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των καθηγητών, Δρ. Αλεξάνδρου Παπαχατζή, Αναπληρωτή Καθηγητή Δενδροκομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας, & του Δρ. Γεωργίου Ζακυνθινού, Αναπληρωτή Καθηγητή Δενδροκομίας – Λαχανοκομίας ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Ακολούθως θα παρουσιαστούν από παραγωγούς & θα συζητηθούν εξειδικευμένα θέματα, που αφορούν στην καλλιέργεια της καρυδιάς.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Κ.Ε., η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ. Λαρισαίων & ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας


Πηγή:

www.onlarissa.gr/2015/12/11/imerida-tou-...iergia-tis-karidias/


ΑΓΡΙΑ ΡΩΣΙΑ - Wild Russia | Ντοκιμαντέρ National GeographicVideo:
funnytup.blogspot.gr/2013/07/wild-russia...onal-geographic.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1393
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Στηρίξτε

Στηρίζοντας το Πελίτι

Βοηθάτε να κάνουμε το έργο μας ευκολότερο.
Βοηθάτε να συνεχίσουν να υπάρχουν ποικιλίες που καλλιεργούνται χιλιάδες χρόνια.
Βοηθάτε στο να διατηρηθεί η γεωργική βιοποικιλότητα.
Βοηθάτε να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα

Πελίτι 20 χρόνια σπέρνοντας όνειρα

Για την οικονομική υποστήριξη του Πελίτι έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Πηγή:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...seedbank&lang=en


Τσιρώνης: η προστασία της φύσης είναι πυλώνας ανάπτυξης

Διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία, με διαδοχικές επισκέψεις σε Φλώρινα, Πρέσπες, Καστοριά, Κοζάνη και Γρεβενά πραγματοποίησαν το Σαββατοκύριακο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης μαζί με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουίκ.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων, που είχαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης των τεσσάρων νομών και με υπηρεσιακούς παράγοντες, συζητήθηκαν και αναδείχθηκαν τοπικά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά, η αειφορία, η αξιοποίηση της βιομάζας, η τηλεθέρμανση, οι μετεγκαταστάσεις οικισμών λόγω της ΔΕΗ, η λαθροϋλοτομία, αλλά και ζητήματα προστασίας της βιοποικιλότητας (δάση, λίμνες, μανιτάρια, αρωματικά φυτά), οι δυνατότητες μεταποίησης, κ.α.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/21/847-5/


Πενταετής απαγόρευση θήρας σε τρεις ταμιευτήρες νερού στη Λάρισα

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων επί μια πενταετία, στους κάτωθι ταμιευτήρες νερού που κατασκευάστηκαν για αρδευτικούς σκοπούς ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν και ως πολύτιμοι υγροβιότοποι:

Στην υδάτινη επιφάνεια νερού και στο χωμάτινο ανάχωμα που την περιβάλει, του ταμιευτήρα νερού περιοχής Καλαμακίου, έκτασης 2208,57 στρ. που βρίσκεται στο 3ο km της βόρειας πλευράς του επαρχιακού δρόμου Αχίλλειου − Καλαμακίου καθώς και στην γύρω περιοχή μέχρι 200 μ περιμετρικά αυτού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/16/1110-3/


Δίχτυα-θανατηφόρες παγίδες για τα ελάφια της Ρόδου (video)

Αυξάνεται ο αριθμός των ελαφιών (Dama dama) που εγκλωβίζονται κάθε χρόνο στα δίχτυα που τοποθετούνται γύρω από τις γεωργικές καλλιέργειες στο νησί της Ρόδου. Πολλά από αυτά δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν το δίχτυ από τα κέρατά τους και αργά ή γρήγορα οδηγούνται στο θάνατο.

Η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού (Dama dama) και αποτελεί μέρος του φυσικού πλούτου και της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Στους κατοίκους του νησιού είναι γνωστό ως ροδίτικο ελάφι ή ελάφι της Ρόδου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/21/1014-9/


Οι φράχτες για τους πρόσφυγες σκοτώνουν άγρια ζώα

Σαν να μην έφτανε το ανθρώπινο δράμα, οι φράχτες που στήθηκαν στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα για να ανακόψουν τη ροή προσφύγων αποκαλύπτεται ότι έχουν επιπτώσεις και στην άγρια ζωή: βιότοποι απειλούμενων ειδών κατακερματίζονται και αρκετά ελάφια έχουν ήδη βρει φριχτό θάνατο στα κοφτερά συρματοπλέγματα.

«Πολλές αναφορές έχουν έρθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κυνηγετικούς συλλόγους, των οποίων τα μέλη έχουν παρατηρήσει ελάφια να μπερδεύονται στα συρματοπλέγματα και να βρίσκουν αγωνιώδη θάνατο, συχνά έπειτα από αρκετές μέρες» αναφέρει στο περιοδικό New Scientist o Βέντραν Σλιγέπτσεβιτς, ζωολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρλοβατς στην Κροατία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/19/114-7/


Έντονη διαμαρτυρία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας

Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Κα Ιγγλέζη Αικατερίνη, απέστειλε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος για την μη πρόσκληση συμμετοχής των Κυνηγετικών Οργανώσεων στη συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες με θέμα: «Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις για αυτό;», ζητώντας την συμμετοχή τους στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αναλυτικά η επιστολή.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/17/846-8/


Νανόκυκνοι με περιλαίμιο και πομπό

Tον περασμένο Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ερευνητική αποστολή, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Φυσικών Επιστημών του Βελγίου, το Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης Α.Ν. Servetsov της Ρωσικής Ακαδημίας και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, στη Χερσόνησο Yamal της Σιβηρίας για να πιάσουν και να δακτυλιώσουν Νανόκυκνους και Νανόχηνες, δύο είδη που διαχειμάζουν στη χώρα μας αλλά δεν είναι ακόμη απόλυτα γνωστό από που ακριβώς έρχονται.

Αν και δεν καταφέραν να πιάσουν Νανόχηνες πιάσαν 23 Νανόκυκνους κι έναν Αγριόκυκνο. Όλα τα πουλιά δακτυλιώθηκαν με μεταλικό δακτυλίδι κι ένα πλαστικό, λευκό περιλαίμιο με ένα τετραψήφιο μαύρο κωδικό (δύο γράμματα και δύο αριθμούς). Σε έξι από τα πουλιά βάλαμε πομπό στο περιλαίμιο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/16/254-3/


Ιδιαίτερα αισιόδοξες προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Τεράστιες καταγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, με τα ελληνικά προϊόντα να διαθέτουν ήδη εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό, όπως επισήμανε η επικεφαλής της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος -ΕΑΦΦΕ, Κατερίνα Γρηγοριάδου, γεωπόνος -Βιοτεχνολόγος.

Μιλώντας, με αφορμή εκδήλωση της ΕΑΦΦΕ στη Θεσσαλονίκη, η Κ. Γρηγοριάδου τόνισε «θα είχα εξασφαλισμένη την εξαγωγή προϊόντων ακόμα και αύριο», η κ. Γρηγοριάδου σημείωσε πως «δυστυχώς, ως χώρα δεν έχουμε την ποσότητα που μεγάλοι πελάτες του εξωτερικού ζητούν, με αποτέλεσμα να στερούμαστε παρουσίας σε αγορές που διαθέτουν το οικονομικό κεφάλαιο, τόσο για να απορροφήσουν την παραγωγή όσο και να την πληρώσουν σε πολύ καλές τιμές».

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε παραγωγούς που ήδη δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά να ενταχθούν στην ΕΑΦΦΕ, προκειμένου να ενισχυθεί τόσο η διαπραγματευτική της δύναμη όσο και να αυξηθούν οι ποσότητες που θα μπορεί να αποστέλλει σε αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, η ίδια απηύθυνε κάλεσμα και σε παραγωγούς που βρίσκονται σε τέλμα, προτρέποντάς τους να προχωρήσουν στην καλλιέργεια ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, «πάντα βέβαια στο πλαίσιο μιας επιστημονικής προσέγγισης, που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του νέου εγχειρήματος για τον καθένα».

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Idiaitera-aisiodoxes-...-farmakeytikwn-fytwn

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1394
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Κλιματική αλλαγή. Μια ενοχλητική αλήθεια ή μια εξαιρετικά δημοφιλής αυταπάτη?

Του Σταύρου Αλεξανδρή, Λέκτορα ΓΠΑ

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών οι έννοιες της προκαλούμενης από τον άνθρωπο παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας λόγω του φαινόμενου του θερμοκηπίου και η προκαλούμενη αλλαγή του κλίματος από τον άνθρωπο έχουν έρθει να γίνουν αποδεκτές ως πραγματικότητα δημιουργώντας μια βαθειά ριζωμένη αντίληψη μέσα σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Η ιδέα συσχέτισης της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, με την αντίστοιχη αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα, φαντάζει αρκετά λογική στους περισσότερους.

Η έννοια της «κλιματικής αλλαγής» έχει γίνει πλέον συνώνυμη με την «υπερθέρμανση του πλανήτη». Αυτό συντηρείται καθημερινά, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Πολλές κυβερνήσεις, και τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν δηλώσει την πίστη τους ότι κατά μεγάλο μέρος ο άνθρωπος είναι εκείνος που προκαλεί την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος. Αλλά αυτό είναι μια απόλυτη αλήθεια, ή θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής αυταπάτη;

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς ότι ο άνθρωπος είναι και ήταν υπέρμετρα καταστροφικός και ασύδοτος με το ίδιο του το περιβάλλον (ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση, καταστροφή των φυσικών πόρων και της φυσικής βλάστησης, πυρηνικές δοκιμές – ραδιενεργά κατάλοιπα, όξινη βροχή κ. α.), αλλά θα ήταν μάλλον παράλογο να αποδεχθεί εξ ολοκλήρου την άποψη της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) όσον αφορά τις αιτίες που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη , ειδικότερα δε τα υπέρμετρα και ακραία μελλοντικά σενάρια που αγγίζουν τα όρια μιας ακραίας περιβαλλοντικής τρομοκρατίας.


Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/30/1620-2/


Σχόλιο undisputed:

Θυμάστε που σας τα έλεγα πρίν χρόνια τα περί κλιματικής αλλαγής και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι κυβερνητική προπαγάνδα εθνική και υπερεθνική(παγκόσμια);;;;;;;
Τώρα σας τα λέει ένας λέκτορας Πανεπιστημίου(ΓΠΑ),ο κύριος Σταύρος Αλεξανδρής.Τους ξεφτίλισε...Διαβάστε το όλο το άρθρο όμως...
Καλή Χρονία!!!
Με λιγότερη προπαγάνδα στα μυαλά μας...
Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα στο πλαίσιο του Π.Α.Α. 2014-2020


Στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπονται ενισχύσεις για την δημιουργία αγροδασικών και αγρολιβαδικών συστημάτων για την εγκατάστασή τους αλλά και για την συντήρησή τους τα πρώτα πέντε έτη.

Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα

Επιμέρους μέτρο 8.2 – Στήριξη για την εγκατάσταση και συντήρηση γεωργοδασοκομικών συστημάτων

Περιγραφή του τύπου πράξης

Τα γεωργοδασοκομικά (αγροδασικά) συστήματα αποτελούν μια παραδοσιακή μορφή χρήσης της γης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/29/1245-2-2/


Ορισμένα στοιχεία για τη ρητίνη και την παραγωγή της

Στην αρχαιότητα, η νύμφη Πίττυς μεταμφιέστηκε σε πεύκη, για να αποφύγει το θεό του δάσους Πάνα. Η μεταμφίεσή της έμελλε, χιλιάδες χρόνια αργότερα, να αποβεί σωτήρια για εκατοντάδες οικογένειες ορεινών περιοχών που ζουν από το «αίμα που ρέει στις φλέβες της», τη ρητίνη.

Η ρητινοκαλλιέργεια είναι γνωστή στην Ελλάδα τουλάχιστον από το 300 π.Χ., οπότε και συναντάμε την πρώτη αναφορά στο έργο του μαθητή του Αριστοτέλη, Θεόφραστου, «Περί Φυτών». Στο ίδιο έργο γίνεται αναφορά και στη διαδικασία παραγωγής μιας κολοφώνιας πίσσας, που χρησιμοποιούνταν για φωτισμό, για τη στεγανοποίηση των ξύλινων ενώσεων των πλωτών μέσων της εποχής κ.ά. Αργότερα, στην εποχή του Βυζαντίου στη ρητίνη βασίστηκε το υγρό πυρ και στην επανάσταση του ’21 το προϊόν πυρπόλησης του τουρκικού στόλου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/27/1258-7/


Έγκριση επέμβασης για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια σε διάκενα δάσους και σε δασικές εκτάσεις


Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθορίζεται ο τρόπος, και η ακολουθητέα διαδικασία έγκρισης γεωργικής εκμετάλλευσης του άρθρου 47 Ν. 998/1979 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 Ν. 4280/2014, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και οι υποχρεώσεις του δικαιούχου.

Προυποθέσεις

Η έγκριση επέμβασης για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια ασκεπών εντός δασών εκτάσεων, περί ων η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του Ν. 998/1979 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 36 του Ν. 4280/2014 ως και η έγκριση επέμβασης των δυναμένων να εκχερσωθούν δασικών εκτάσεων ή δημόσιων εκτάσεων της περίπτωσης α της παρ. 5 άρθρου 3 Ν. 998/1979 όπως ισχύει, ή τμημάτων αυτών, διενεργούνται με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/29/1014-10/


Εγχειρίδιο διαδικασιών ελέγχου Μέτρου 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών»


Με εγκύκλιο – εγχειρίδιο που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα δασαρχεία και τις διευθύνσεις δασών άνευ δασαρχείων περιγράφονται οι διαδικασίες επιτόπιων ελέγχων του Μέτρου 221 «Δάσωση γεωργικών γαιών».

Το εγχειρίδιο περιλαμβάνει δύο κύριες ενότητες. Στη πρώτη αναλύονται οι υποχρεώσεις των γεωργών-δικαιούχων του μέτρου και στη δεύτερη η διαδικασία ελέγχου από το φορέα υλοποίησης (Δασική Υπηρεσία).

Δασοπεριβαλλοντικός φάκελος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο κάθε γεωργός-δικαιούχος του μέτρου υποχρεούται να τηρεί δασοπεριβαλλοντικό φάκελο με τα απαραίτητα υποστηρικτικά έγγραφα από το 1ο έτος εφαρμογής και μέχρι τη στιγμή του ελέγχου και να είναι διαθέσιμος αν ζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές. Ο δασοπεριβαλλοντικός φάκελος πρέπει να περιέχει:

Αντίγραφο των παραστατικών ένταξης
Απόφαση έγκρισης της επένδυσης και τυχόν τροποποιήσεις
Αντίγραφα των ετήσιων αιτήσεων πληρωμής
Δήλωση Εφαρμογής
Αντίγραφα εντύπων επιτόπιου ελέγχου –εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί και ο δικαιούχος έχει κρατήσει αντίγραφο
Κάθε άλλο έγγραφο που αφορά το Μέτρο 221 (εγκρίσεις δασικής υπηρεσίας για διενέργεια δασοκομικών παρεμβάσεων, μητρώα, τιμολόγια, κ.α.)


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/30/812/


Ενισχυμένοι στον αγώνα κατά της λαθροθηρίας

Το έργο και οι δυνατότητες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτέλεσαν αντικείμενο μίας παραμέτρου του έργου Volnet, που υλοποιήθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και μετά τη μεγάλη παρέμβαση της Ε’ ΚΟΗ και των συναρμόδιων δασικών υπηρεσιών όπως και των εταίρων του προγράμματος, με την αναδάσωση μίας μεγάλης δασικής έκτασης που είχε καεί παλαιότερα στην Πλαταριά, ολοκληρώθηκε η προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/12/30/655-5/


Έκθεση: «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ»

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου έκθεση για το απολιθωμένο δάσος Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παρουσιάσει από 25 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2016 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα την περιοδική έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/30/323-4/H πρόπολη, ο βασιλικός πολτός, η γύρη, ακόμη και το δηλητήριο των μελισσών, όλα έχουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες. Eκμεταλλευτείτε τις.Kι όμως, εκτός από τη συμβολή της στη γονιμοποίηση των φυτών και στη χρήση των προϊόντων της στις γαστρονομικές μας απολαύσεις, η μέλισσα και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες στην πρακτική θεραπευτική. Ήδη ο Iπποκράτης, αλλά και αιώνες πριν από αυτόν οι θεραπευτές στην Iνδία, την Kίνα και την Aίγυπτο είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές επιδράσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, μόλις τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκε ειδικός κλάδος, γνωστός ως Mελισσοθεραπεία (Apitherapy), αφιερωμένος στη μελέτη των θεραπευτικών αυτών ιδιοτήτων και στις εφαρμογές τους για τη βελτίωση της ζωής μας.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.pentapostagma.gr/2015/12/h-%CF%80%CF...%B1%CE%BA%CF%8C.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1395
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Ιξός, το μυστηριώδες φυτό με την αντικαρκινική δράση

Το είδος Viscum album, γνωστό στην Ελλάδα ως ιξός, μηλιός, βίσκον το λευκό ή γκι (από το γαλλικό gui), είναι ένας αειθαλής, δίοικος θάμνος που αναπτύσσεται σαν ημιπαράσιτο πάνω σε κλαδιά δασικών και οπωροφόρων δέντρων-ξενιστών.

Τρία υποείδη, τα οποία διαφέρουν στην επιλογή του ξενιστή και ένα τέταρτο υποείδος, γνωστό στην Κρήτη, έχουν αναγνωριστεί στην Ευρώπη:

To V. album album L. που παρασιτεί στα δικoτυλήδονα δέντρα.
To V. album abielis που παρασιτεί στα είδη Abies (Έλατα).
To V. album austriacum που παρασιτεί στα είδη Pinus (πεύκα) και σπανιότερα στα είδη Larix (λάρικα) και Picea (ερυθρελάτη).
To V. album creticum που παρασιτεί στην τραχεία πεύκη αποκλειστικά στην Κρήτη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/06/819-8/


Φτηνή αγροτική γη σε καλλιεργητές


Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: www.efsyn.gr

Το Δημόσιο ετοιμάζεται να… μοιράσει τον κλήρο του! Στην τελική ευθεία μπαίνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αξιοποίηση παραγωγικών ακινήτων που βρίσκονται στην ιδιοκτησία του, με την ενοικίασή τους, έναντι χαμηλού αντιτίμου, σε νέους αγρότες, οργανώσεις παραγωγών και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Οι βασικοί στόχοι που τίθενται με τη μίσθωση σχολαζουσών γαιών, πέραν της στήριξης της αγροτικής δραστηριότητας, είναι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές υπάρχουσες εκμεταλλεύσεις με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να εισαχθεί -στον πρωτογενή τομέα- μια κουλτούρα συνεκμεταλλεύσεων, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/04/443-7/


Ο οικισμός «φάντασμα» με το φημισμένο Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου


Ο οικισμός «φάντασμα» με τον ένα κάτοικο που καταρρέει. Κάποτε εκεί λειτουργούσε το φημισμένο Κρατικό Εργοστάσιο Επεξεργασίας Ξύλου. Είχε βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο για τη συνεισφορά στην οικονομία…

Μόρνα θα πει «σκοτεινός τόπος». Έτσι αποκαλούσαν τον συγκεκριμένο ορεινό οικισμό οι κάτοικοι του νομού Πιερίας, μέχρι το καλοκαίρι του 1926, όταν τον μετονόμασαν σε «Σκοτεινά».

Ένας καταγεγραμμένος κάτοικος στην απογραφή του 2011 και αυτομάτως όλοι άρχισαν να μιλούν για έναν οικισμό «φάντασμα».

Όσο τρομακτικό και αν ακούγεται όμως, ο οικισμός «Σκοτεινά» που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων, πήρε το όνομα του επειδή πλαισιώνεται από πυκνή βλάστηση και εξαιτίας αυτού του γεγονότος παραμένει ανήλιαγος τους περισσότερους μήνες του χρόνου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/07/111-2/


ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Για την φωτογραφία με τους λύκους που έγινε viral

Τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα ο σχολιασμός της παραπάνω φωτογραφίας και πολλοί φίλοι έχουν ζητήσει την γνώμη της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ.

Σύμφωνα λοιπόν με τον σχολιασμό που έγινε πολύ δημοφιλής, στην φωτογραφία απεικονίζονται ως προπορευόμενα της αγέλης τα 3 πιο ευάλωτα/ηλικιωμένα άτομα- τα οποία καθορίζουν και τον ρυθμό της πορείας. Στην συνέχεια υποτίθεται ότι πορεύονται 5 νεαρά αρσενικά, οι «πιο ικανοί πολεμιστές», που θα επέμβουν όταν παραστεί ανάγκη. Πίσω τους 11 θηλυκά, «τα ευάλωτα γυναικόπαιδα». Στην συνέχεια άλλα 5 νεαρά και υγιή αρσενικά-«πολεμιστές», ως οπισθοφυλακή, και τέλος ο αρχηγός της αγέλης (αρσενικό) που έτσι επιτηρεί όλη την ομάδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/05/555-9/


Η γυναίκα που κέρδισε το σεβασμό των λύκων

Γνωρίστε την εκπαιδεύτρια λύκων Tonya Carloni Littlewolf

Το να γνωρίσεις κάποια η οποία ασχολείται με τους λύκους από τότε που γεννήθηκε δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά για την Tonya Littlewolf ή αλλιώς «Mamawolf» το να έχει στη ζωή της αυτά τα όμορφα πλάσματα είναι απολύτως φυσιολογικό. Πράγματι το έχει ως σκοπό να υπερασπίζεται και να προστατεύει αυτό το ζώο το οποίο αποκαλεί πνευματικό αδερφό της.

Με ρίζες από το Νέο Μεξικό, η Littlewolf είναι μισή Τσιρικάουα Μεσκαλέρο Απάτσι και μισή Σικελή και όπως λέει η ίδια αστειευόμενη «δεν είναι καλός συνδυασμός». Ο παππούς της την έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με την άγρια ζωή προκειμένου να γνωρίσει τους λύκους και τα κούγκαρ με τα οποία συνδέονται σε πνευματικό επίπεδο και με τα οποία πολύ γρήγορα δημιούργησε έναν δεσμό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/06/948-4/


Στήνουν «ξόβεργες» στο παράνομο κυνήγι

H Ιταλία βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το παράνομο κυνήγι πουλιών. Ωστόσο εδώ και χρόνια Γερμανοί και Ιταλοί προσπαθούν να βάλουν φρένο κι έχουν ήδη καταφέρει πολλά.

Ένας τρομαγμένος κοκκινολαίμης πιασμένος σε ένα δίχτυ. Τα φτερά του σκορπίζονται και το βλέμμα του είναι πανικόβλητο. Τέτοιες σκηνές δυστυχώς δεν είναι σπάνιες στην Ευρώπη. Το παράνομο κυνήγι είναι ευρέως διαδεδομένο και απειλεί άμεσα πολλά είδη πουλιών.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/01/07/321-4/


Επανεύρεση δακτυλιωμένου Βουβόκυκνου

Στις 04/01/2016, με την έλευση του νέου έτους, μας ήρθε στο Δέλτα και ένας δακτυλιωμένος Βουβόκυκνος! Ο Βουβόκυκνος παρατηρήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, στην λιμνοθάλασσα Παλούκια (η οποία λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παγωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της).

Το συγκεκριμένο πουλί (ένα ενήλικο θηλυκό) δακτυλιώθηκε και του τοποθετήθηκε κολλάρο (με την ένδειξη ΜΡ31), στις 02/08/2009 στην περιοχή Kalankshak bay της Ουκρανίας. Η τοποθεσία αυτή χρησιμοποιείται από τους κύκνους για την αλλαγή του πτερώματός τους και έτσι είναι ευκολότερη η παγίδευσή τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/08/934-4/


Υπερθέαμα με 10.000 φλαμίνγκο στην Κύπρο


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/01/10000.html


Εκδήλωση Ιερού Καθίσματος Μεταμορφώσεως Δολών για το Σκυριανό άλογο.

Μία πολύ όμορφη εκδήλωση για την διάσωση του Σκυριανού αλόγου με ομιλητές διάφορους καθηγητές και τον θεολογικό λόγο του γέροντος Γαβριήλ με παράλληλη παρουσίαση πολλών εικαστικών έργων από ζωγράφους από όλη την Ευρώπη.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_4.htmlundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1396
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Στηρίξτε την αποπληρωμή του σπιτιού των σπόρων του Πελίτι

Στηρίξτε την αποπληρωμή του σπιτιού των σπόρων του Πελίτι

Την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015 εγκαινιάσαμε το σπίτι των σπόρων του Πελίτι. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2010 αλλά ο μεγαλύτερος όγκος εργασιών ολοκληρώθηκε από τον Οκτώβριο του 2014 ως τον Απρίλιο του 2015. Η ολοκλήρωση του μας άφησε ένα μεγάλο οικονομικό χρέος σε μαστόρους και οικοδομικά υλικά που προσπαθούμε να αποπληρώσουμε.

Να διευκρινίσω ότι όλη η ακίνητη περιουσία του Πελίτι (γη και κτήριο) ανήκουν στο νομικό πρόσωπο του Πελίτι.

Παρακαλώ βοηθήστε μας να αποπληρώσουμε το χρέος μας. Σας ευχαριστώ.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...seedbank&lang=en


«Εξαιρετικές προοπτικές στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από την κτηνοτροφική και τη γεωργική παραγωγή»


Για εξαιρετικές προοπτικές στην ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων από την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στον χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΕΜΠ με θέμα την «ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αειφόρου διαχείρισης».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, και οι δύο τομείς έχουν «εξαιρετική προοπτική για ανανεώσιμη πηγή ενέργειας βάσης, είτε μέσω βιοαερίου, είτε μέσω καύσιμης βάσης, δημιουργίας πέλετ για εμπορική δραστηριότητα».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/15/913-8/


Αξιοποίηση ορεινών αγρών με καλλιέργεια τρούφας


Βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εναλλακτικών τρόπων αξιοποίησης της γης.

www.ethnos.gr

Μπορούν να εκμεταλλευθούν άγονες εκτάσεις, το επενδυτικό ρίσκο είναι ελάχιστο καθώς αρκεί πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, η απαιτούμενη καλλιεργητική φροντίδα είναι μικρή καθώς δεν χρειάζεται καν φυσική παρουσία και παρ’ όλα αυτά οι προοπτικές κέρδους που εμφανίζουν είναι πολύ μεγάλες.

Ο λόγος για τις καλλιέργειες της τρούφας στις ρίζες δέντρων και των μανιταριών πάνω σε κορμούς ξύλων, δύο σύγχρονες και πρωτότυπες αγροτικές δραστηριότητες που, αν μη τι άλλο, μπορούν να αποτελέσουν μια καλή πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/17/851-10/


Aνιχνευτής τρούφας στα ελληνικά βουνά


Eίναι κάπως ασυνήθιστο να βλέπεις στην περιοχή της Χαλανδρίτσας έναν…ψαγμένο τύπο με μαλλιά ράστα και τατού να ζει στην γαλήνη της φύσης και να οργώνει κυριολεκτικά τα βουνά, παρέα με δύο σκύλους. Αλλά τίποτε δεν είναι τόσο ασυνήθιστο όσο ο λόγος για τον οποίο οργώνει τα βουνά, περπατώντας 8 με 10 ώρες την ημέρα, μετατρέποντας σε προσοδοφόρο επάγγελμα την περιπετειώδη αναζήτηση ενός υπόγειου μανιταριού, με οδηγό τα δέντρα, τον καιρό και το χώμα.

Ο Δημήτρης Δημόπουλος, είναι ένας ανιχνευτής τρούφας, ο μόνος στην ευρύτερη περιοχή και ένας εκ των επτά περίπου επαγγελματιών στην Ελλάδα που τόλμησαν να επενδύσουν σε ένα προϊον που μοιάζει με …χρυσάφι αλλά η «σοδειά» του παραπέμπει στην αβεβαιότητα της στροφής ενός ζαριού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/16/1133-1/


Legusia snogerupii – Νέο είδος της ελληνικής χλωρίδας

Legusia snogerupii
Νέο είδος της ελληνικής χλωρίδας

Ένα νέο είδος για την ελληνική χλωρίδα περιγράφηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Phytologia Balcanica» από τους Kit Tan, Burkhard Biel και τον υπογράφοντα. Πρόκειται για ένα είδος του γένους Legousia στο οποίο δόθηκε το όνομα Legusia snogerupii, στη μνήμη του εκλιπόντος το 2013 καθηγητή της βοτανικής Sven Snogerup, από το Πανεπιστήμιο του Λουντ της Σουηδίας, που επί πολλά χρόνια μελετούσε τη χλωρίδα του Αιγαίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/16/105-6/


Τα δάση που …φύτρωσαν στον κάμπο

Από το 1992 μέχρι και σήμερα, 50.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων έγιναν δάση, απ’ τα χωριά του κάμπου του νομού Λάρισας, τα Φάρσαλα μέχρι την Καλλιπεύκη και τον Πυργετό, περιοχής αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λάρισας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση δάσωσης γεωργικών γαιών, που καταγράφεται στη χώρα μας, από την εφαρμογή του επιδοτούμενου προγράμματος «Δάσωσης γεωργικών γαιών», υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 1992 μέχρι και σήμερα καθώς και για το μεγαλύτερο ενδιαφέρον που εμφανίστηκε πανελλήνια, από αγρότες και μη, να μετατρέψουν τα χωράφια τους, για είκοσι χρόνια ο καθένας, σε …δάσος.

Από το 1992 μέχρι σήμερα, το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε δύο φορές, με φορέα υλοποίησής του το Δασαρχείο Λάρισας, στην περιοχή αρμοδιότητάς του και ειδικότερα η πρώτη με τον κανονισμό 2080 του 1992 και η δεύτερη με τον κανονισμό 1257 του 1999.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/01/16/2206-5/


Ημερίδα: «Δάσος- Βιοπορισμός- Αναψυχή»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις δια βίου μάθησης για το περιβάλλον και την αειφορία στις δεκατρείς (13) Περιφέρειες» το οποίο χρηματοδοτείται από Εθνικούς Πόρους οργανώνει ημερίδα με τίτλο:

«Δάσος- Βιοπορισμός- Αναψυχή»,

την Δευτέρα 18/01/2016 στις 1700 έως 2130. Η ημερίδα απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Μεταξουργείου Ν.Ιωνίας στο Βόλο.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. «Το Δάσος» που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Μουζακίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/17/106-7/


Στο μάτι της μπεκάτσας


Τα μάτια είναι ένα από τα πολλά αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά της μυστηριώδους βασίλισσας του δάσους, που της χάρισε και το πετυχημένο προσωνύμιο «βελουδομάτα». Δεν είναι το χρώμα όμως αυτό που σηματοδοτεί το θαυμαστό «μάτι της μπεκάτσας», παρόλο που ανάμεσα στα καφετιά φυλλώματα, το μαυριδερό αυτό βελούδινο κουμπί φαίνεται σαν να φωτίζει τον περίγυρο, τόσο έντονα ξεχωρίζει.

Δεν υπάρχει άλλο πουλί με τα αντιστοίχων δυνατοτήτων μάτια. Μπορεί οι κουκουβάγιες να έχουν μάτια που βλέπουν στο σκοτάδι, μπορεί ο αετός να έχει μάτια-τηλεσκόπια, όμως κανένα από τα είδη αυτά δεν έχει το μάτι-περισκόπιο της μπεκάτσας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/13/1458-5/


Ομορφιά! Κρήτη το 1964
Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/12/1964.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1397
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Ντοκιμαντέρ Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου δημιούργησε ένα πολύ όμορφο ντοκιμαντέρ στο οποίο παρουσιάζεται το Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου και οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Πρόκειται για ένα οδοιπορικό στο Εθνικό Πάρκο, το οποίο παραμένει άγνωστο σε πολλούς από εμάς. Η φύση έχει προικίσει την περιοχή με μοναδικά μαγευτικά τοπία, αλλά και με μια τεράστια ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων οικοτόπων ενέταξε την περιοχή στο Δίκτυο Natura 2000 ως μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Όλο το άρθρο και το ντοκιμαντέρ εδώ:

dasarxeio.com/2016/01/24/1845-4-2/


Εντυπωσιακές καταγραφές υδρόβιων πουλιών στο Δέλτα του Έβρου

Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) στο Δέλτα Έβρου, από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στις 15 Ιανουαρίου. Οι μετρήσεις γίνονται κάθε χρόνο σε πάνω από εκατό χώρες, στα πλαίσια του παγκόσμιου προγράμματος καταγραφών της οργάνωσης Wetlands International εδώ και ακριβώς 50 χρόνια!

Οι καταγραφές, έδωσαν εξαιρετικά στοιχεία, με αριθμό ρεκόρ για την Πρασινοκέφαλη πάπια Anas platyrhynchos με 58.729 άτομα, έναν αξιοσημείωτο πληθυσμό, συγκρινόμενο μόνο με τις επίσης μεγάλες μετρήσεις του 2000 (52.350 άτομα) και του 2013 (52.160 άτομα).

Το δεύτερο πολυπληθέστερο είδος στον υγρότοπο, ήταν το Κιρκίρι Anas crecca με 26.783 άτομα και επίσης σημαντικό αριθμό συγκέντρωσε ένα από τα τρία είδη κύκνων που διαχειμάζουν στο Δέλτα, ο Νανόκυκνος Cygnus columbianus, με πάνω από 5.000 άτομα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/21/1855-4/


Οι λιγότερο γνωστές πλευρές της χειμερίας νάρκης

Προς το τέλος του φθινοπώρου, αλλού λίγο νωρίτερα και αλλού λίγο αργότερα, αρκούδες, σκίουροι και πολλά άλλα είδη του ζωικού βασιλείου πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Μια παρατεταμένη περίοδος αδράνειας μπορεί να ακούγεται χαλαρωτική, αλλά η χειμερία νάρκη και η πιο ελαφριά παραλλαγή της, ο χειμέριος ύπνος, διαφέρουν πολύ από την ξεκούραση. Στην πραγματικότητα, μοιάζουν πιο πολύ με το να έχουν πάθει τα ζώα εγκεφαλικό.

Η ροή οξυγόνου στη φαιά ουσία των ζώων που πέφτουν σε χειμέρια νάρκη μπορεί να πέσει μέχρι και στο 2% της φυσιολογικής. Η μεταβολική δραστηριότητα και οι καρδιακοί παλμοί επίσης βυθίζονται. Ενας σκίουρος του εδάφους μπορεί να πέσει από τους 300 παλμούς το λεπτό σε μόλις 3 ή 4 στο ίδιο χρονικό διάστημα κατά τη χειμερία νάρκη του.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/01/24/1315-2/


Σε πρωτοφανή επίπεδα η λαθραλιεία στη Βεγορίτιδα

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει φέτος η λαθραλιεία στη λίμνη Βεγορίτιδα, στα όρια των νομών Πέλλας και Φλώρινας, χωρίς να εξαιρείται το ψάρι «Κορέγονος», το οποίο σε ολόκληρη τη νοτιανατολική Ευρώπη απαντάται μόνο στα συγκεκριμένα νερά.

Όπως καταγγέλλει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας, Νίκος Μούλας, τα δίχτυα που έχουν παράνομα τοποθετηθεί στη λίμνη υπολογίζεται, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ότι ξεπερνούν τα έξι χιλιόμετρα, παρότι κατά την περίοδο Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου κάθε έτους απαγορεύεται η αλιεία στη λίμνη, ώστε να προστατευτεί η αναπαραγωγή των ψαριών και ιδίως του κορέγονου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ευάλωτο («vulnerable») είδος από τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/24/1520-3-2/


Πόλος έλξης τουριστών ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

Εξαιρετικά σημαντική στην τουριστική ανάπτυξη του Νομού Χανίων είναι η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μεγάλο ποσοστό επισκεπτών επιλέγει τα Χανιά, αντί για άλλους τουριστικούς προορισμούς, λόγω της ύπαρξης του Δρυμού. Επομένως, προκύπτει ότι η ανάδειξη και προστασία του Εθνικού Δρυμού και η στήριξη του Φορέα Διαχείρισης πρέπει να αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για τους τοπικούς φορείς.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης και Ανάλυσης Δεδομένων – Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Χανίων. Το 2015 συγκεντρώθηκαν από εθελοντές του Φορέα Διαχείρισης πρωτογενή δεδομένα από δείγμα 1.100 επισκεπτών μέσα στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Μετά το κλείσιμο της σεζόν έγινε στο Μ.Α.Ι.Χ. επεξεργασία των απαντήσεων, κωδικοποίηση και ανάλυση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/22/2010-4/


Ενα απολιθωμένο δάσος μετακόμισε στην Αθήνα

Φτάνουν από τη Λέσβο στην Αθήνα έχοντας διανύσει ένα ταξίδι 20 εκατομμυρίων ετών. Είναι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων που ήρθαν στο φως πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου στη Μυτιλήνη, στη μεγαλύτερη σωστική ανασκαφή απολιθωμάτων που έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Τα καλά κρυμμένα μέχρι πρότινος ευρήματα, η θέα των οποίων εντυπωσιάζει, θα φιλοξενούνται από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στο Ιδρυμα Ευγενίδου σε έκθεση υπό τον τίτλο «Το Δάσος κάτω από τον δρόμο».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/22/1140-2-3/


Μετά από 23 χρόνια αιχμαλωσίας έπεσαν σε χειμέριο ύπνο

Για πρώτη φορά στη ζωή τους, μετά από 23 χρόνια στην αιχμαλωσία όπου δεν ακολουθούσαν το βιολογικό τους «ρολόι», έπεσαν σε χειμέριο ύπνο δυο αρκούδες που είχαν μεταφερθεί από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο Φλώρινας.

Η Σάσα και η Αλεξάνδρα, οι δύο αρκούδες – αδερφές, ήταν από τις πρώτες του Καταφυγίου που αποσύρθηκαν για να κοιμηθούν, αφού πρώτα άρχισαν να μαζεύουν φύλλα για να στρώσουν στη φωλιά τους, όπως κάνουν και οι αρκούδες στη φύση!

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/22/0835-1-2/


Κατασκευή καλύβας-καταφύγιου


Κατασκεύασα αυτή τη καλύβα στο δάσος, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά και πρωτόγονα εργαλεία. Η καλύβα είναι 2m πλάτος και 2m μήκος, τα πλευρικά τοιχώματα είναι 1m ύψος και η κορυφογραμμή (υψηλότερο σημείο) είναι 2 μέτρα ύψος δίνοντας μια γωνία στην οροφή 45 μοιρών. Ένα κρεβάτι χτίστηκε μέσα και καταλαμβάνει λίγο λιγότερο από τη μισή καλύβα.

Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ένα πέτρινο τσεκούρι χεριού για την κοπή των ξύλων, ξύλινα ραβδιά για το άναμμα της φωτιάς, ένα ραβδί για το σκάψιμο και πήλινα αγγεία για τη μεταφορά νερού.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_73.html


Βιβλιοπωλείο EXLIBRIS

Ποιοτικά,οικονoμικά και διαχρονικά βιβλία.

Καλώς ήρθατε στο exlibris-oldbooks.gr! To site μας ανανεώνεται καθημερινά προσφέροντάς σας ποιοτικά και αξιόλογα βιβλία ακόμα και για τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλ. Σβώλου 55, TK 54621, Θεσσαλονίκη
Τηλ.: 2310 260 615
info@exlibris-oldbooks.gr

www.exlibris-oldbooks.gr


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information