Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1398
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 6 Μήνες  
Χαρουπιά, ένα πολύτιμο δέντρο

Η χαρουπιά ήταν γνωστή στους αρχαίους Έλληνες οι οποίοι την καλλιεργούσαν για τους καρπούς της. Ο Πλίνιος περιγράφει τα γλυκά φασόλια της χαρουπιάς σαν τροφή για τα γουρούνια. Από τον Θεόφραστο μαθαίνουμε ότι το δέντρο, οι Ίωνες το αποκαλούσαν κερωνία ενώ ο καρπός ονομάζονταν και αιγυπτιακό σύκο. Ο Θεόφραστος περιέγραψε σωστά πως οι καρποί της βγαίνουν από τον κορμό του δένδρου, κι αυτό γιατί τα λουλούδια φυτρώνουν πάντοτε στις μασχάλες των φύλλων ή απευθείας από τα παλιά κλαδιά.

Το δένδρο αναφέρεται και στην παραβολή του Ασώτου. Το χαρούπι το έτρωγαν στην Αρχαία Αίγυπτο και το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντική ουσία για το γλυκό «νεντζέμ».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/31/1255-2-2/


Άθως, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου

Θα ‘τανε στα τέλη της δεκαετίας του 80, όταν βρεθήκαμε από τη Θεσσαλονίκη στην Ουρανούπολη κι από εκεί στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Χειμώνας καιρός. Η απόφαση είχε ληφθεί όπως παίρνονται οι αποφάσεις από τους φοιτητές. Πάνω στην τρέλα μας.

Δεν μας είχε τραβήξει στο Άγιον Όρος κάποιο ιδιαίτερο θρησκευτικό συναίσθημα. Η Αθωνική Πολιτεία ήταν ένας αγαπητός προορισμός για μας τους άφραγκους άρρενες, όταν θέλαμε να ξεσκάσουμε από την πίεση των εξεταστικών και τις λοιπές φοιτητικές “σκοτούρες”

Ταυτόχρονα μας έλκυε το παρθένο -τότε – της περιοχής, η μυσταγωγία και η ατμόσφαιρα, η αρχιτεκτονική των μοναστηριών. Ήταν σαν να επισκεπτόμαστε έναν τόπο που δεν τον άγγιζε ο χρόνος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/27/1030-2-3/


Στη Γυάρο το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Ελλάδας


Η Γυάρος αποτελεί πλέον το πρώτο θαλάσσιο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) στην Ελλάδα και η θεσμική της θωράκιση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην προστασία της μεσογειακής φώκιας, σπάνιων θαλασσοπουλιών, όπως ο Μύχος, αλλά και ενός μοναδικού βυθού, το 50% του οποίου καλύπτεται από λιβάδια Ποσειδωνίας και τραγάνες.

Με την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στις 24/12/2015, θωρακίζεται μια μοναδική σε αξία περιοχή της Ελλάδας, καθώς η Γυάρος αποτελεί «καταφύγιο» για το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, αλλά και μια από τις σημαντικότερες στην Ελλάδα αποικίες ενός μοναδικού θαλασσοπουλιού, του Μύχου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/31/2017-5/


Μια βόλτα στο δάσος, ωφέλιμη για την υγεία και την ψυχολογία


Οταν περπατάμε μέσα στο δασικό περιβάλλον, σχεδόν πάντα έχουμε μια ευχάριστη αίσθηση. Σήμερα, δημοσιευμένες σε έγκυρα διεθνή περιοδικά επιστημονικές έρευνες, αποδεικνύουν πως η ωφέλεια από το δάσος είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια αίσθηση. «Ο Ιπποκράτης πρώτος περιγράφει τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος στην υγεία του ανθρώπου. Στην Ιαπωνία, η Δασική Ιατρική αναγνωρίζεται ως επίσημη ιατρική ειδικότητα και έχει πιστοποιηθεί ως επάγγελμα, με ανάλογες σπουδές και εξετάσεις, αυτό του Δασικού Θεραπευτή. Οι βάσεις της τέθηκαν στα αρχαία ελληνικά Ασκληπιεία» λέει στην «Κ» ο δρ Χρίστος Γαλλής, τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και εκ των ιδρυτών της Δασικής Ιατρικής στην Ιαπωνία (διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hyogo), εκπροσωπώντας την επιστήμη της Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/30/510-6/


Χανιά – Σε κίνδυνο τα αυτοφυή αρωματικά φυτά

Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος «Μακροχρόνια παρακολούθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο Νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους», που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, και διανύει ήδη το δεύτερο έτος υλοποίησής του, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/29/1925-4/


Θέση εργασίας Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου ΠΕ στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Το Ινστιτούτο Kτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ενδιαφέρεται για την πρόσληψη ενός Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου ΠΕ με σύμβαση μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος «Νέα προσέγγιση πρόληψης της κοκκιδίωσης στα χοιρίδια».

Αντικείμενο του έργου θα είναι:

Η διενέργεια βιοχημικών και παρασιτολογικών εξετάσεων σε συνθήκες εργαστηρίου που αφορούν τη μελέτη της σύστασης και των ιδιοτήτων φυτών που διατρέφονται τα ζώα.
Η διενέργεια παρασιτολογικών εξετάσεων για τη διάγνωση του παρασιτισμού στα ζώα.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/01/28/1000-1-4/


Βόρεια Ελλάδα: Σβήνει το επάγγελμα του δασεργάτη


Σε απόγνωση βρίσκονται οι δασεργάτες της χώρας, καθώς τα χρόνια προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο παραμένουν άλυτα, ενώ η ίδρυση των δασικών συνεταιρισμών, με νόμο της κυβέρνησης Σημίτη από το 2000, με τη συμμετοχή μικρού αριθμού μελών, δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες για την επιβίωσή τους.

Η σύσταση δασικών συνεταιρισμών έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό πολλών εικονικών εργολαβικών δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο στην κατανομή των συστάδων από το οικείο δασαρχείο για υλοτόμηση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/01/30/2045-2/


Έλα δω μικρούλη μου!
Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/01/blog-post_708.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1399
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 5 Μήνες  
Δασική Βοτανική – Αυτοφυή δέντρα και θάμνοι της Ελλάδας

Το βιβλίο «Δασική Βοτανική – Αυτοφυή δέντρα και θάμνοι της Ελλάδας» του Γεώργιου Κοράκη, Επίκουρου Καθηγητή του ΔΠΘ, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Προστέθηκε στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» το οποίο είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα».

Μπορείτε να κάνετε λήψη του βιβλίου από ΕΔΩ

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/03/1220-2-3/


Οι «μαγικές» ιδιότητες της λεβάντας – Στα «μωβ» η Βόρεια Ελλάδα


Υπάρχουν τρία είδη λεβάντας που καλλιεργούνται περισσότερο, με πιο διαδεδομένη τη στενόφυλλη λεβάντα (Lavandula angustifolia), είναι η πιο μυρωδάτη ποικιλία και παράγει το καλύτερο αιθέριο έλαιο.

Τα βουνά της Βόρειας Ελλάδας μεταμορφώνονται σε μια «μωβ θάλασσα» από ανθισμένες λεβάντες. Θεωρείται η βασίλισσα των βοτάνων, κυρίως για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, αλλά και για το χρώμα και την υπέροχη ομορφιά της.

Nτύθηκαν στα «μωβ», εκτάσεις της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα της Κοζάνης, με το υπέροχο άρωμα αναζωογόνησης και χαλάρωσης της λεβάντας να κυριαρχεί. Πρόκειται για ένα αειθαλή θάμνο που φτάνει μέχρι 80 εκατοστά με στενά γκριζοπράσινα φύλλα και με ανθοφόρους βλαστούς να καταλήγουν σε ταξιανθία τύπου στάχεος με λιλά ανθάκια.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/04/251-4/


Ντοκιμαντέρ: Τα Δάση Αρκεύθου στην Κύπρο

Το ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Τα Δάση της Αρκεύθου στην Κύπρο», είναι μια παραγωγή του Πανεπιστημίου Frederick, η οποία υλοποιήθηκε με τη συμβολή του χρηματοδοτικού μέσου LIFE + της ΕΕ. Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για τη σημασία της προστασίας των δασών Αρκεύθου (Αοράτου), τα οποία θεωρούνται οικότοπος προτεραιότητας στην Ευρώπη, δηλαδή διατρέχουν κίνδυνο εξαφάνισης.

Για την υλοποίησή του, συνεργάστηκαν ακαδημαϊκοί από τα προγράμματα Audio Visual Communication, Δημοσιογραφίας, Graphic & Advertising Design, καθώς επίσης και από τη Μονάδα Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick. Πρόκειται για μια παραγωγή, διάρκειας 20 λεπτών, που ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Δασών και του Τμήματος Περιβάλλοντος, της ΜΚΟ ΑΚΤΗ αλλά και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/08/0001/


Το θαύμα της καστανιάς

Φαφούτη Λαλίνα | TO BHMA

Τα θεωρούμε κοινά και δεδομένα, τα βλέπουμε γύρω μας και τις περισσότερες φορές τα προσπερνάμε χωρίς να βρίσκουμε σε αυτά τίποτε άλλο πέρα από την ομορφιά ή το άρωμά τους που μπορεί να θαυμάσουμε εκείνη τη στιγμή. Και όμως, τα ελληνικά φυτά δεν είναι καθόλου συνηθισμένα: ξεχωρίζουν παγκοσμίως για τις ιδιότητές τους, και μάλιστα με τη «βούλα» του μεγαλύτερου στο είδος του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, που ολοκληρώθηκε πριν από δύο χρόνια. Τώρα γίνονται όχημα και για μια επαναστατική καινοτομία στον χώρο της κοσμετολογίας. Απομονώνοντας από την καστανιά της Αρκαδίας τη λουπεόλη, δραστική ουσία πολλαπλώς ευεργετική αλλά δύσκολη στον χειρισμό της, έλληνες επιστήμονες κατορθώνουν για πρώτη φορά να την «περάσουν» σε καλλυντικά που όπως έδειξαν οι μελέτες στο εργαστήριο και οι κλινικές δοκιμές έχουν εξαιρετική αντιγηραντική δράση.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/09/631-10/


Τα βακτήρια του εντέρου «ρίχνουν» τις αρκούδες σε χειμέριο ύπνο

Οι εποχικές αλλαγές στην μικροχλωρίδα του εντέρου βοηθούν τα ζώα να ανταπεξέλθουν στις ενεργειακές απαιτήσεις του ύπνου κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Κατά την διάρκεια των θερμών μηνών οι αρκούδες καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες τροφής με σκοπό να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος ώστε να προετοιμάσουν τον οργανισμό τους για την διαδικασία του χειμέριου ύπνου. Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εποχικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στα βακτήρια της μικροχλωρίδας του εντέρου των καφέ αρκούδων, τις βοηθούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της χειμερίας νάρκης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/06/1210-9/


Οι λύκοι έχουν περισσότερες από 2.000 διαφορετικές «διαλέκτους»

Τα διάφορα είδη της οικογένειας των κυνιδών (Canidae) έχουν περισσότερες από 2.000 ξεχωριστές «διαλέκτους», καθεμία εκ των οποίων αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο είδος ή υποείδος.

Το φαινόμενο αυτό είναι παρόμοιο με το σύστημα γλώσσας των ανθρώπων και οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη του μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της ανθρώπινης γλωσσικής εξέλιξης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/09/839-5/


Φωτογραφία άγριας φύσης – Οι καλύτερες φωτογραφίες του φθινοπωρινού διαγωνισμού

Νικητές στον φθινοπωρινό διαγωνισμό «Wild Seasons Photo Competition»

«Κατηγορία Πουλιά»
Στην πρώτη θέση μια πολύ όμορφη, κατά μέτωπο, φωτογραφία ενός από τα πιό μυστηριώδη είδη της ελληνικής ορνιθοπανίδας, μιας Δασόκοτας του Αντώνη Στούμπα.

Όλες οι φωτογραφίες εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/06/2150-5/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 09/02/2016 15:44 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1401
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 5 Μήνες  
Η διακριτική γοητεία του λευκού τοπίου στην Ορεινή Πίνδο

Πηγή: WWW.ETHNOS.GR,
Φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης, www.viewsofgreece.gr

Κατάφορτα από χιόνι έλατα, άσπρα χαλιά στα υψίπεδα και στις κοιλάδες, ολόλευκες καμινάδες στα χωριά και διάφανοι παγοκρύσταλλοι στις στέγες.

Ενας από τους σημαντικότερους υδροκρίτες της Ελλάδας θεωρείται η Θεσσαλική Πίνδος, αφού από τα χιόνια των κορυφογραμμών της γεννιούνται και εμπλουτίζονται με νερό μερικά από τα σημαντικότερα ποτάμια της χώρας.

Ο Αχελώος, ο Πηνειός, ο Αραχθος, ο Αγραφιώτης, ο Μέγδοβας και εκατοντάδες παραπόταμοί τους πηγάζουν από τα κορφοβούνια της Νότιας Πίνδου και των Θεσσαλικών Αγράφων. Επίσης από τα άφθονα ρυάκια και τα μικρότερα ορεινά ποτάμια τους τροφοδοτούνται σημαντικές τεχνητές λίμνες και λιμνοδεξαμενές που υπάρχουν διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό όγκο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/13/233-7/


Λιβαδοπονία – Οικολογία, διαχείριση και βελτίωση λιβαδικών εκτάσεων


Το βιβλίο «Λιβαδοπονία – Οικολογία, διαχείριση και βελτίωση λιβαδικών εκτάσεων» του Μιχαήλ Βραχνάκη, Δρ. Δασολόγου, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο. Προστέθηκε στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» το οποίο είναι ένας ιστοτόπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που παρήχθησαν στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/16/1435-3/


Το δασικό φυτώριο που παράγει εκατομμύρια φυτάρια

Το δασικό φυτώριο της Οργάνης παρήγαγε περίπου 1.500.000 φυτάρια μαύρης πεύκης, που φυτεύτηκαν στον Πάρνωνα και αναγέννησαν από τις στάχτες του το καμένο δάσος.

Ρεπορτάζ: Όλγα Τσιούλφα

Τη δυνατότητα της παραγωγής έως και 5 εκατομμυρίων φυτών έχει το φυτώριο της Οργάνης που ανήκει στη Διεύθυνση Αναδασώσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Είναι το ένα από τα δύο φυτώρια που υπάρχουν στο νομό μας, καθώς εκτός από αυτό της Οργάνης που παράγει δασικά φυτά, λειτουργεί και δεύτερο στην Αμβροσία το οποίο παράγει καλλωπιστικά φυτά, θάμνους και δέντρα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/10/827-5/


Το δέος και η μελαγχολία της Πίνδου

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

Το αποτύπωμα της Ελλάδας στον χάρτη αποτελείται από δύο, χονδρικά, σημεία αναφοράς. Από τη μία ο πιτσιλωτός καμβάς των εκατοντάδων νησιών κι από την άλλη η κάθετη χερσόνησος με το σκληρό ανάγλυφο και πρωταγωνιστές τους ψηλούς ορεινούς της όγκους. Για εμάς τους «περίεργους» που προτιμούμε το βουνό από τη θάλασσα, η Πίνδος, «βασίλισσα των βουνών» του τόπου, είναι εκείνο το μέρος που αισθανόμαστε σαν καταφύγιο από την καθημερινή, εκτός φύσης, πραγματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, το φωτογραφικό λεύκωμα του Δημήτρη Διβάνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέλισσα, ομώνυμο της ξακουστής οροσειράς, είναι πολύτιμο τόσο για τους λάτρεις της Πίνδου όσο και για εκείνους που θέλουν νοητά να ταξιδέψουν σε ένα μέρος, από κάθε άποψη μοναδικό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/15/622-6/

Φωτογραφίες του Δημήτρη Λιβάνη εδώ:
www.divanisgallery.com/el/?page_id=53


Photophysis: το δωρεάν e-περιοδικό για την ελληνική φύση και τη φωτογραφία φύσης


Το δωρεάν ηλεκτρονικό περιοδικό PhotoPhysis, το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το κοινό, με πάνω από 6000 αναγνώστες, αποτελεί μία από τις καλύτερες προσπάθειες στη χώρα μας για να αναδειχτεί η ελληνική φύση και η φωτογραφία φύσης και άγριας ζωής.

Στις 170 σελίδες του θα δείτε το έργο Ελλήνων φωτογράφων που εξειδικεύονται στη συγκεκριμένη θεματολογία και θα μάθετε για την άγρια ζωή και φύση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Πρόσφατα εκδόθηκε το 12ο τεύχος issuu.com/tassossakoulis/docs/photophysis_issue-12_final.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/15/143-7/


Νοσοκομείο για άγρια ζώα


Κάθε χρόνο πάνω από 3.000 ζώα, κυρίως πουλιά και μικρά θηλαστικά, περιθάλπονται από τους ανθρώπους της ΑΝΙΜΑ με σκοπό να επιστρέψουν στη φύση. Είναι μια διαδικασία επίπονη και κοστοβόρα και στηρίζεται αποκλειστικά σε χρήματα από χορηγίες και προσφορές ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και βοηθούν είτε με χρήματα, είτε με εθελοντική δουλειά.

Κώστας Πλιάκος , CNN Greece

Πρωί Κυριακής στα Μέγαρα, στον υγροβιότοπο Βουρκαρίου. Δεν είχα ιδέα ότι στα Μέγαρα απέναντι από τη Σαλαμίνα υπάρχει υγροβιότοπος, στον οποίο μπορεί κανείς να δει από ερωδιούς μέχρι φλαμίνγκος….

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/14/1700-4/


Το μυστικό της κατσούνας

«Αν θες η κατσούνα να είναι γερή, τα ξύλα θα τα κόψεις στη λίγωση του φεγγαριού». Αυτό είναι το πρώτο που μαθαίνει κανείς αν συναντήσει τεχνίτη που ασχολείται ακόμα με τις βέργες.

Αυτός μας είπε και ο κύριος Κώστας Βαμβουκάκης από τον Κρουσώνα, o οποίος άρχισε να κατασκευάζει ποιμενικές ράβδους, πριν 8 χρόνια όταν βγήκε στη σύνταξη.

Εργολάβος, χρόνια στις οικοδομές πήγε με ένα συγγενή και συνονόματο του, τον οποίο πολλές φορές ευχαρίστησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, για να μαζέψουν ξύλα στο δάσος, και άρχισε σιγά – σιγά να μαθαίνει τη τέχνη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/14/0956-2/


Η επίθεση 30 σφηκών σε ένα μελίσσι στο οποίο υπήρχαν 30 χιλιάδες μέλισσες καταγράφηκε σε ένα εκπληκτικό βίντεο


Η επίθεση των σφηκών και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των μελισσών να αμυνθούν καταγράφονται με συγκλονιστική λεπτομέρεια. Το βίντεο αποτελεί μέρος ενός ντοκιμαντέρ του National Geographic που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι Σφήκες της Κολάσεως». Οι σφήκες που εξαπέλυσαν την επίθεση ανήκουν στο ασιατικό είδος σφηκών Vespa velutina. Οι V.velutina πιστεύεται ότι έφτασαν στην Ευρώπη από την Κίνα πριν από 8 χρόνια μέσα σε φυτά μαριχουάνας. Οι σφήκες επιτέθηκαν σε ένα μελίσσι ευρωπαϊκών μελισσών οι οποίες επειδή δεν έρχονταν στο παρελθόν σε επαφή με αυτό το είδος δεν έχουν αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι του. Αντίθετα οι ασιατικές μέλισσες έχουν βρει τρόπους να τις αντιμετωπίζουν.


Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2016/02/30-30.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1402
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 5 Μήνες  
Οι αίγαγροι του φαραγγιού της Σαμαριάς

Από την παιδική μου ηλικία, κάθε καλοκαίρι όταν κατέβαινα στο Ηράκλειο, άκουγα ανθρώπους να μιλούν με περηφάνεια για τον πασίγνωστο Κρητικό Αίγαγρο που οι Κρήτες αποκαλούν Αγρίμι (ένα αρσενικό Αγρίμι που είχε δωρηθεί στον Τρούμαν, τον πρόεδρο των Η.Π.Α., ήταν το περίφημο ‘Κρι-κρι’).

Του Αλκιβιάδη Γκέσκου

Θυμάμαι που ο παππούς μου με πήγαινε σε ένα ζωολογικό κήπο όπου υπήρχε ένας μεγάλος αγριμότραος (ενήλικο αρσενικό) σε ένα μικρό κλουβί. Η ανάμνηση που συγκράτησα είναι ενός λευκού οπληφόρου ζώου που του έφτανα στο μπόι όσο σε ένα ψηλό άλογο σήμερα…Μετά από πολλά χρόνια, η μοίρα (;) το έφερε να μελετώ, ως βιολόγος, το Αγρίμι στα άγρια βουνά των Σφακίων. Μύθος για μένα τότε, και γενικώς άγνωστο στο ευρύ κοινό εκτός από όσους το κυνηγούσαν ή έβοσκαν τα κοπάδια τους στις περιοχές του.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/21/1137-6/


Yπό την προστασία το μεγαλύτερο εύκρατο δάσος στον κόσμο

Το «Great Bear Rainforest» στη Βρετανική Κολομβία έχει διπλάσια έκταση από το Βέλγιο και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη ζώων στον κόσμο όπως η αρκούδα «Kermode»

Αυτόχθονες φυλές, επιχειρήσεις ξυλείας και περιβαλλοντικές ομάδες στο δυτικό Καναδά καλωσορίζουν την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να προστατεύσει ένα από τα μεγαλύτερα εναπομείναντα κομμάτια δάσους στον κόσμο.

Το «Great Bear Rainforest» στην ακτή του Ειρηνικού της Βρετανικής Κολομβίας είναι το μεγαλύτερο εύκρατο, παράκτιο, δάσος στον κόσμο και φιλοξενεί μερικά από τα πιο σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η αρκούδα «Kermode» ( ή πιο γνωστή ως «Spirit Bear»), ένα σπάνιο υποείδος της μαύρης αρκούδας με λευκή γούνα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/20/303-8/


Νέo επιδοτούμενo πρόγραμμα ΕΣΠΑ για ανέργους με χρηματοδότηση 100%


Προκήρυξη προγράμματος ΕΣΠΑ: Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

Το πρόγραμμα αφορά στην ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων από ανέργους και από ασκούντες επαγγελματική δραστηριότητα που δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.
Στοχεύει στην δημιουργία πολύ μικρών και μικρών, βιώσιμων επιχειρήσεων με έμφαση σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια και στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία βιώσιμων νέων θέσεων απασχόλησης.

Μπορούν να συμμετέχουν:
1. Ανεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης.
2. Ατομικοί επιχειρηματίες παροχής υπηρεσιών οι οποίοι είναι ενεργοί επιτηδευματίες χωρίς να έχουν σχέση μισθωτής εργασίας και δεν λαμβάνουν σύνταξη γήρατος κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2016/02/neo-epidotoumeno-...imatodotisi-100.html


Ο Δ/ντης Δασών Ηλείας για την καλλιέργεια της Παυλώνιας


Νέες μορφές αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των εδαφών της χώρας προτείνει ο διευθυντής Δασών Ηλείας, κ. Παναγιώτης Κορισιάνος, με την καλλιέργεια του δένδρου «Παυλώνια», το οποίο ήδη έχει φυτευτεί πειραματικά στο νομό Ηλείας.

Ο κ. Κορισιάνος μιλώντας στην ΕΡΑ Πύργου τόνισε ότι το δένδρο αυτό παράγει ξυλεία υψηλής ποιότητας αλλά και βιομάζα, γίνεται παραγωγικό μετά από 8 χρόνια και μπορεί να αποδώσει μεγάλα εισοδήματα στους καλλιεργητές του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/18/1007-5/


Τα οικονομικά οφέλη της παυλώνιας

Σημαντικό αριθμό νέων αγροτών προσέλκυσε η ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με θέμα: «Φυτείες ξυλωδών ειδών μικρού περίτροπου χρόνου για παραγωγή βιομάζας και θερμικές χρήσεις», στο πλαίσιο της 26ης AGROTICA στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Στη Greenagenda.gr μίλησε ο Κωνσταντίνος Σπανός, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για τη καλλιέργεια της Παυλώνιας και επεσήμανε τα σημαντικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ως μια ενεργειακή φυτεία με προοπτικές για τον έλληνα αγρότη ή όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο φυτό.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/22/225-7/


Πουλιά του παραδείσου

Υπάρχουν πάνω από 40 είδη πτηνών που ανήκουν στην οικογένεια Paradisaeidae, γνωστά ως πουλιά του παραδείσου. Τα περισσότερα διακρίνονται για το εντυπωσιακό και έντονο φτέρωμά τους σε κίτρινο, μπλε, έντονο κόκκινο και πράσινο χρώμα. Χάρη σε αυτά τα χρώματα, έχουν χαρακτηριστεί ως κάποια από τα πιο θεατρικά και όμορφα πτηνά στον κόσμο. Τα αρσενικά συνήθως έχουν έντονους φτερωτούς λαιμούς ή εντυπωσιακά επιμήκη φτερά τα οποία είναι γνωστά ως κεραίες ή γιρλάντες. Μερικά είδη έχουν τεράστιο λοφίο ή άλλου είδους χαρακτηριστικό κοσμητικό φτέρωμα όπως η ασπίδα στο στήθος ή η βεντάλια που σχηματίζουν τα φτερά στο κεφάλι τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/21/749-10/


Απέραντος θησαυρός της ελληνικής φύσης τα βότανα


Κατεβάζουν τον πυρετό και ηρεμούν τον πονοκέφαλο, ανακουφίζουν από ημικρανίες, νευρικούς πόνους και πόνους στα αφτιά, διαλύουν τις πέτρες στα νεφρά, βοηθούν το πεπτικό σύστημα, ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών και σταματούν τον πονόδοντο.

Έχουν αφροδισιακές ιδιότητες, είναι τονωτικά του πεπτικού, αυξάνουν την έκκριση πεπτικών υγρών και χολής και βοηθούν στη δυσπεψία και τον τυμπανισμό. Πρόκειται για τις ελάχιστες από τις ιδιότητες που εμφανίζουν τα βότανα, ένας απέραντος θησαυρός της ελληνικής φύσης, ο οποίος μένει αναξιοποίητος και πιο πολύ άγνωστος στο πλατύ κοινό.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Aperantos-thhsayr...ikhs-fyshs-ta-botana


Επίσκεψη Μπόλαρη στις εγκαταστάσεις της APIVITA


ο βιοκλιματικό εργοστάσιο της APIVITA, που βρίσκεται στο βιομηχανικό πάρκο Μαρκόπουλου Αττικής, επισκέφτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάρκος Μπόλαρης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης στην διεθνούς επιπέδου πρωτοπόρα επιχείρηση περιελάμβανε την ενημέρωση και την ξενάγηση του Υπουργού από τον ιδρυτή της εταιρίας κ. Νίκο Κουτσιανά και τους συνεργάτες του, στο πρότυπο εργοστάσιο της εταιρίας, που εκτείνεται σε 6.830 τ.μ. Ο εργοστασιακός χώρος αποτελεί προσομοίωση κυψέλης, η οποία στοχεύει να λειτουργεί ως χώρος διαδραστικής επαφής με την ελληνική βιοποικιλότητα.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Episkepsh-Mpolarh...astaseis-ths-APIVITA


Σεμινάρια με αγροτικά θέματα από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών για το 2016


Κατά την Α’ περίοδο του 2016 (Φεβρουάριος 2016 - Ιούνιος 2016) το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών προτίθεται να διεξάγει σεμινάρια με αγροτικά θέματα σύμφωνα με το συνημμένο Πρόγραμμα. Για την αποφυγή ταλαιπωρίας στους συμμετέχοντες οι εγγραφές για την Α’ περίοδο του 2016 θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 11 Ιανουάριου 2016 και θα ολοκληρωθούν μέχρι την κάλυψη των θέσεων των τμημάτων.

Το μοναδικό κριτήριο συμμετοχής είναι η σειρά προτεραιότητας που θα χορηγηθεί την παραπάνω ημερομηνία. Για να συμμετάσχει ο κάθε ενδιαφερόμενος πρέπει:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2016/01/seminaria-me-agro...-epistimon-2016.html

Περισσότερα εδώ:
www.ige.gr/index.php/education/lessons/120h


Online σεμινάρια:

agrosimvoulos.gr/shop/


Κύκλος: μια μικρή ταινία για την Ελληνική φύσηO «ΚΥΚΛΟΣ» είναι μια ταινία μικρού μήκους, όπου μέσα σε ένα δωδεκάλεπτο ταξίδι στις τέσσερις εποχές του χρόνου, αναδεικνύει την μοναδική φυσική ομορφιά της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Παρθένα δάση, υγρότοποι που σφύζουν από ζωή, παραλίες απομονωμένες από οποιοδήποτε στοιχείο του πολιτισμού, ποτάμια με εντυπωσιακούς καταρράκτες και μαγευτικά βουνά … ένας πραγματικός παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης.
Ο συνδυασμός των εικόνων και της υπέροχης μουσικής, κατασκευάζουν αριστουργηματικά αυτήν,ακριβώς,την χαμένη γέφυρα μεταξύ του ανθρώπου και της φύσης.


Video:
www.ftiaxno.gr/2016/02/kyklos-mia-mikri-...n-elliniki-fysh.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1403
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 5 Μήνες  
Τα αποδημητικά πτηνά που ταξιδεύουν μεγαλύτερες αποστάσεις είναι «εξυπνότερα»

Τα πτηνά που διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις όταν αποδημούν έχουν περισσότερους νέους νευρώνες στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την πλοήγηση και τον προσανατολισμό στον χώρο, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι νευρώνες, δηλαδή τα κύτταρα που ειδικεύονται στην επεξεργασία και τη διαβίβαση των πληροφοριών, συνεχίζουν να παράγονται στον εγκέφαλο των ζώων, ακόμη και όταν ενηλικιωθούν. Αφού δημιουργηθούν σε ένα μέρος του εγκεφάλου, οι νευρώνες στη συνέχεια μετακινούνται στις περιοχές του εγκεφάλου που τους χρειάζονται περισσότερο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/02/504-5/


Σπάνιοι γύπες βρέθηκαν νεκροί


Άσχημο τέλος είχαν επτά γύπες του είδους “Gyps fulvus”, τρεις από τους οποίους απελευθερώθηκαν στην κυπριακή φύση στα πλαίσια του επιτυχημένου προγράμματος “Γύπας”, που συγχρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 ενώ άλλοι τρεις ήταν πουλιά από τον εξαιρετικά μειωμένο κυπριακό πληθυσμό και ένας γεννήθηκε στον Ζωολογικό Κήπο Λεμεσού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/01/1823-5/


Δεν υπάρχει μαγική λύση για τη γεωργία


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τ​​α ποικίλα περιβάλλοντα της πατρίδας μας, που αντανακλώνται στα ποικίλα γεωργικά συστήματα της φυτικής παραγωγής, της ζωικής, της δασικής, της ιχθυοπαραγωγής-αλιείας, οδηγούν σε διάφορα προβλήματα για τα οποία δεν υπάρχει μία μαγική λύση. Απαιτούνται ειδικές λύσεις, εστιασμένες σε καθένα εξ αυτών.Πάρτε για παράδειγμα το υψηλό κόστος παραγωγής, ένα από τα αίτια των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων. Το κόστος του πετρελαίου που απαιτείται για τη θέρμανση των θερμοκηπίων είναι υψηλό. Αυτό άρχισε να αντιμετωπίζεται με την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας. Η λύση αυτή όμως δεν σημαίνει τίποτα για την ακριβή ηλεκτρική ενέργεια της ποτιστικής αντλίας για την άντληση των υπόγειων υδάτων για άρδευση. Η λύση εδώ έρχεται είτε από το νυκτερινό τιμολόγιο ή κυρίως από την αξιοποίηση επιφανειακών υδάτων με κατασκευή φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, υπόγειων αρδευτικών συστημάτων που λειτουργούν με φυσική ροή. Η υπογειοποίηση μάλιστα της στάγδην άρδευσης μηδενίζει την απώλεια εξάτμισης του νερού. Χώρια που τα χωράφια δεν χρειάζονται ισοπεδώσεις για να αρδευτούν και τα φράγματα μπορούν να δώσουν ηλεκτρισμό σε ώρες ανάγκης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/29/1043-9/


Διεθνής ομάδα ορνιθολόγων μάρτυρες λαθροθηρίας στο Δέλτα του Έβρου


Ειδικοί επιστήμονες από 5 χώρες κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας και εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν ξανά στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς Συνάντησης Εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας. Τα νούμερα δείχνουν πως οι προσπάθειες δεκαετιών για την προστασία του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού φέτος, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο πληθυσμός των Νανοχηνών που έφτασαν στη χώρα μας ήταν τριψήφιος: 112 πουλιά. Ευτυχής συγκυρία ήταν η άφιξη στον Έβρο μέρος του κοπαδιού των Νανοχηνών, μετά από την τρίμηνη παραμονή τους στη λίμνη Κερκίνη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/29/442-5/


Οικονομική ενίσχυση για προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) περιόδου 2014-2020 που εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2015 προβλέπονται και ενισχύσεις για γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα (Μ10). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Υπομέτρο 10.1 όπου περιλαμβάνεται δράση με αντικείμενο την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας.

Σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση και προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας, της οποίας το ενδιαίτημα συνδέεται στενά με τις αγροτικές γαίες. Η δράση είναι εστιασμένη σε βιοτόπους σημαντικών, σπάνιων ή απειλούμενων ειδών της ορνιθοπανίδας. Οι γεωργικές εκτάσεις αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα των βιοτόπων της άγριας ορνιθοπανίδας, προσφέροντας τροφή και χώρους φωλιάσματος και αναπαραγωγής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/02/28/955-9/


Ένα βήμα πριν από το Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την προστασία των οικοτόπων


Η οδηγία για τους οικοτόπους: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να εντείνει τα μέτρα για την προστασία της φύσης

Διορία δύο μηνών δίνει η Κομισιόν στην Ελλάδα με την αιτιολογημένη γνώμη που απέστειλε διαπιστώνοντας ότι η χώρα μας δεν έχει καθορίσει προτεραιότητες ούτε έχει λάβει μέτρα για τη διατήρηση σε ικανοποιητική κατάσταση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης του Δικτύου Νatura 2000.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να εντείνει την προστασία των αυτοχθόνων ειδών και οικοτόπων, θεσπίζοντας κατάλληλο επίπεδο προστασίας των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί από το δίκτυο Natura 2000.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/02/28/622-7/


Δύτες συνάντησαν το σπάνιο ψάρι Mola-Mola στα ανοιχτά της Πορτογαλίας


Αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο θέαμα ήρθαν πέντε δύτες στα νησιά Αζόρες, στα ανοιχτά της Πορτογαλίας, όταν αντίκρισαν το σπάνιο γιγάντιο ψάρι Mola-Mola.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/02/mola-mola.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1404
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 4 Μήνες  
39 νέα είδη φυτών στην Ελλάδα

Συντάκτης: Φάνης Νίκος Σακελλαράκης*

Mια από τις πιο μαζικές ανακαλύψεις φυτών στην πρόσφατη ελληνική -και πιθανότατα μεσογειακή- βοτανική επιστήμη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό. Οχι ένα, αλλά 39 νέα είδη φυτών έρχονται να προστεθούν στα περίπου 5.760 είδη της ελληνικής χλωρίδας, σύμφωνα με εργασία που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Phytotaxa».

Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν συλλογιστεί κανείς ότι τα 38 από τα 39 είδη είναι ελληνικά ενδημικά.

Και τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στη χώρα μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/08/850-6/


«Flora Graeca»: έκθεση για το σπάνιο αριστούργημα βοτανολογίας


της Αργυρώς Μποζώνη

Flora Graeca σημαίνει Ελληνική Χλωρίδα. Η σπάνια και γεμάτη κρυμμένους θησαυρούς ελληνική χλωρίδα, που αντικατοπτρίζει τον πλούτο και την ποικιλότητα του φυσικού κόσμου της Μεσογείου.

Όλος αυτός ο πλούτος και η ομορφιά, που βρίσκονται παντού γύρω μας, αλλά ελάχιστοι αναγνωρίζουν, παρακίνησε, στα τέλη του 18ου αιώνα, τον Άγγλο καθηγητή Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, John Sibthorp, να εξορμήσει στη χώρα μας και να δημιουργήσει ένα μνημειώδες 10τομο έργο με τον τίτλο «Flora Graeca», μια βοτανολογική «Βίβλο», στην οποία περιέχονται 966 υδατογραφίες από τα αποξηραμένα φυτά που συνέλεξε ο Sibthorp και φιλοτέχνησε ο Αυστριακός καλλιτέχνης Ferdinand Bauer.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/09/1245-10/


Διαδικτυακός χάρτης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου από το Δασαρχείο Ιωαννίνων


Η διαδικτυακή πλατφόρμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός συστήματος απεικόνισης των καταγεγραμμένων πλατάνων. Σε κάθε καταγεγραμμένο σημείο παρέχεται μία πλήρης σειρά πληροφοριών, όπως ακριβής τοποθεσία, ημερομηνία δειγματοληψίας, αριθμός δέντρων με συμπτώματα, αριθμός προσβεβλημένων δέντρων, γεωγραφικές συντεταγμένες κ.ά.

Γύρω από κάθε προσβεβλημένο δέντρο έχουν αποτυπωθεί και οι δύο ζώνες καραντίνας, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, μία σε ακτίνα 100 μ. (ζώνη καταστροφής) και μία σε ακτίνα 1000 μ. (ζώνη απομόνωσης).

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα χρήσης τριών διαφορετικών χαρτογραφικών υπόβαθρων: χάρτες Google (προεπιλογή), χάρτες Bing και χάρτες του Εθνικού Κτηματολογίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/10/0830/


Η άγρια ζωή επιβιώνει και στην Αθήνα


ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ – Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σε μια πόλη τεσσάρων εκατ. κατοίκων γεμάτη πολυκατοικίες, λεωφόρους, αυτοκίνητα και θόρυβο μπορεί να υπάρχει άγρια ζωή; Κι όμως, μπορεί. Η προσπάθεια καταγραφής της, που πραγματοποιήθηκε το 2015 από την αντιδημαρχία Πρασίνου και Προστασίας Ζώων του Δήμου Αθηναίων, απέδειξε ότι η πόλη διαθέτει μια πλούσια άγρια πανίδα.

«Οι άγριοι “φίλοι” μας κρύβονται κυρίως στα άλση και στους λόφους που συντηρεί η Διεύθυνση Πρασίνου, φυλάσσοντας με προσοχή την παρουσία τους» εξηγεί στην «Κ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αποστολόπουλος. «Υπήρχαν αρκετές αναφορές από δημότες για την παρουσία άγριων ζώων που σε ορισμένες περιπτώσεις επιβεβαίωναν και υπάλληλοι του δήμου, ωστόσο δεν είχε γίνει οργανωμένη ενέργεια για την καταγραφή της βιοποικιλότητας στην πόλη. Ετσι πήραμε την πρωτοβουλία και προχωρήσαμε σε συνεργασία και με άλλους φυσιολάτρες στην καταγραφή ειδών».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/05/359-6/


Υπουργική Απόφαση για την καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, (minagric.gr/images/stories/docs/sxedio_kya_kanavis040316.pdf) Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis sativa L με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) κάτω του 0,2%.

Πρόκειται για το είδος της κάνναβης που χρησιμοποιείται ως «κλωστική», και η χώρα μας είναι από τα λίγα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί με το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νόμιμη καλλιέργειά της.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/07/758-5/


Το πτηνό που «μιλάει» με σύνταξη


Η σύνταξη θεωρείται μοναδικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης γλώσσας, πλην όμως φαίνεται ότι ούτε αυτό είναι πραγματικά ξεχωριστό ανθρώπινο γνώρισμα. Μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα κατέληξε στο μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα ότι ένα τουλάχιστον πουλί, ο ιαπωνικός καλόγερος (ένα είδος παπαδίτσας), που φημίζεται για το φωνητικό ρεπερτόριο του, έχει αναπτύξει και αυτό σύνταξη.

Τα νοήματα

Η ανθρώπινη επικοινωνία βασίζεται σε κανόνες, που επιτρέπουν τον συνδυασμό περιορισμένων λέξεων για να δημιουργηθούν ποικίλες εκφράσεις με πιο πολύπλοκο νόημα. Η δύναμη της γλώσσας έγκειται ακριβώς στο ότι συνδυάζει ήχους χωρίς νόημα για να δημιουργήσει λέξεις, οι οποίες με τη σειρά τους -χάρη στη σύνταξη- σχηματίζουν εκφράσεις γεμάτες νοήματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/09/200-6/


Πώληση Σπόρων Παραδοσιακών Ελληνικών ποικιλιών

Πωλούνται παραδοσιακοί σπόροι απο τον κρατικό φορέα ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη (μόνο μέχρι τέλος Μαρτίου).

Μπορείτε να βρείτε την ανακοίνωση του Οργανισμού που έχει ημερομηνία 1/3/2016 στο www.elgo.gr/news.html

Η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ δεν αναφέρει τα είδη που πωλούνται ούτε τις τιμές.

Δίνει όμως τηλέφωνα και μέηλ για επικοινωνία, επομένως αν επικοινωνήσετε με τους αρμόδιους θα ενημερωθείτε:

τηλ. 2310471544 εσωτερικό 114 ή μέηλ seeds@ipgrb.gr

Μπορείτε επίσης να περάσετε από τα γραφεία τους στη Θέρμη Θεσσαλονίκης καθημερινά μεταξύ 8-14.30 (κτήριο Ινστιτούτου Σιτηρών)

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=16&lang=en


Οι Πατέντες Bλάπτουν την Αγροτική Βιοποικιλότητα

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών αποδίδει πατέντες σε συμβατικά βελτιωμένους σπόρους κάτι που είναι πρωτοφανές. Το Πελίτι έστειλε σχετική επιστολή προς την υφυπουργό βιομηχανίας και θα παρακολουθήσει τις θέσεις που θα εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνοντας σχετικά τους πολίτες.

Προς την κ. Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργό Βιομηχανίας

Υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού

22/2/2016

Κυρία Υφυπουργέ,

Στις 29/2/16 θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Μεταξύ άλλων θα συζητηθεί το θέμα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) επί των σπόρων που έχουν βελτιωθεί με συμβατικές μεθόδους (δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι). Θα είναι τιμή για την Ελλάδα εάν ο εκπρόσωπος της ψηφίσει ενάντια σε αυτές τις πατέντες που δεν μας συμφέρουν γιατί απειλούν την αγροτική βιοποικιλότητα, ένα φυσικό πόρο πολύτιμο για την πατρίδα μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ:
«ΤΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΕΩΣ» – ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΥ ΙΒΗΡΙΤΗ

Ο γέρων Μάξιμος ο Ιβηρίτης είναι ένας ταξιδεμένος μοναχός. Στα 35 χρόνια που διακονεί στο Περιβόλι της Παναγιάς έχει περιδιαβεί όλη τη χερσόνησο του Αθω και ορισμένες περιοχές τις ξέρει σαν την παλάμη του.

Μια φορά που βρέθηκε στη Νικομήδεια και στην Προύσα έκπληκτοι οι περαστικοί τον είδαν να φωτογραφίζει σε πλατείες και δρόμους τις ενημερωτικές - αριθμημένες πινακίδες των μεγάλων δένδρων που έχουν χαρακτηριστεί Μνημεία της Φύσης στην Τουρκία. «Εμείς στην Ελλάδα δεν κάνουμε κάτι τέτοιο, και ας έχουμε χιλιάδες Μνημεία της Φύσης που αξίζουν την προσοχή μας», τους είπε όταν τον ρώτησαν.

Στα συρτάρια και στις κόγχες του κελιού του είχε σχεδόν έτοιμο το πρώτο υλικό από χρόνια έρευνας, καταγραφής και παρακολούθησης για τα Μνημεία της Φύσης του Αθω.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
www.kathimerini.gr/450127/article/epikai...y-oroys-se-enan-tomo

και εδώ:

www.enromiosini.gr/epistrofi-stin-ypaith...%CF%89%CF%83-%CE%BC/undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 10/03/2016 07:33 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information