Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1405
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 3 Μήνες  
Η ταινία «Seasons» («Οι Εποχές») στο δίκτυο Natura 2000

Ο Γάλλος Jacques Perrin, αφού απέκτησε τη φήμη του διεθνούς κινηματογραφικού αστέρα τη δεκαετία του 1960, αφιέρωσε για σχεδόν τρεις δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της επαγγελματικής ζωής του για την παραγωγή μιας σειράς αξιόλογων ντοκιμαντέρ με θέμα την άγρια ζωή.

Ένα σημαντικό τμήμα της πιο πρόσφατης δουλειάς του, ονόματι «Seasons», με συμπαραγωγό τον Jacques Cluzaud, η πρώτη προβολή της οποίας έγινε στη Γαλλία τον Ιανουάριο 2016, γυρίστηκε μέσα στο δίκτυο Natura 2000 της ΕΕ —το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/11/400-7/


Όταν ο Ληθαίος έπνιξε 400 ανθρώπους


Τρίκαλα και Ληθαίος είναι ταυτόσημα και πορεύονται πλάι-πλάι και από κοινού το περιβαλλοντικό, αισθητικό και γεωγραφικό τους πεπρωμένο.

Αυτός ο νοήμων και ευφυέστατος πολεοδομικός σχεδιασμός, καθόλα αναγκαίος και προωθημένος για την εποχή εκείνη, εγκυμονούσε και πολλούς κινδύνους που αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα προληπτικά μέτρα για την προστασία της πόλης, αργά η γρήγορα, με ακραία καιρικά φαινόμενα, θα εμφανίζονταν και θα εκδηλώνονταν ανεπιθύμητες καταστάσεις με πολύ δυσμενείς επιπτώσεις.

Η δίαιτα συμπεριφοράς τέτοιου ελκυστικού, προσιτού και συνάμα απρόβλεπτου φυσικού στοιχείου στο κέντρο μιας πόλης, εξ ορισμού προδιαγράφει θετικές ενέργειες λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που έχει, αλλά και αρνητικές και επιβλαβείς παρενέργειες λόγω των ρυπογόνων καταστάσεων και κυρίως των κυμαινόμενων παροχών και των πιθανών πλημμυρών ως συνέπεια των απρόβλεπτων καιρικών φαινομένων και των βροχομετρικών εντάσεων που τα συνοδεύουν.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/14/1237-2-2/


Αμπελιτσιά: Tο εμβληματικό δέντρο της Κρήτης


Γράφει: Δημήτρης Μαριδάκης

H Κρήτη είναι γνωστή για τα ενδημικά βότανά της όπως τη μαλοτήρα και το δίκταμο. Αντίθετα ελάχιστοι -ακόμα και ντόπιοι- γνωρίζουν το μοναδικό ενδημικό δέντρο του νησιού. Ο λόγος για την περίφημη αμπελιτσιά που έχει ταυτίσει το όνομά της με ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν της Κρήτης, την παραδοσιακή κατσούνα. Eνα δέντρο που αγαπά το ορεινό κλίμα των Λευκών Ορέων αλλά που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του έχει μειωθεί με συνέπεια να έχει τεθεί υπό προστασία. Οι “διαδρομές” παρουσιάζουν σήμερα πτυχές του περιβαλλοντικού αυτού θησαυρού της Κρήτης αλλά και της τοπικής παράδοσης που είναι συνυφασμένη με το ξύλο της αμπελιτσιάς.

ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ

Από το 2014, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) συντονίζει σε όλη την Κρήτη ένα τριετές πρόγραμμα ειδικό για την αμπελιτσιά, που υλοποιείται σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Δασών και τοπικούς φορείς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/12/607-7/


Μόνοι και αβοήθητοι οι φύλακες των ελληνικών δασών

του Νίκου Αβουκάτου | greenagenda.gr

Αρκούν δύο οχήματα τύπου τζιπ και μόλις 11 υπάλληλοι στο δασαρχείο Σταυρού για την εποπτεία των 650.000 στρεμμάτων και του δεύτερου μεγαλύτερου υδροβιότοπου της χώρας, της Βόλβης; Σίγουρα όχι, καθώς υπάρχουν και τα μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω περιορισμού των ποσοτήτων σε καύσιμα.

Όπως μας εξήγησε ο δασάρχης Σταυρού του νομού Θεσσαλονίκης Βασίλης Καρυπίδης, «χρειάζεται να γίνει ένα δρομολόγιο και να μπουν στο ίδιο όχημα όλοι όσοι είναι απαραίτητοι για έλεγχο, περιπολία και αυτοψία».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/15/952-6/


Ξανά στο φως απολιθωμένο πεύκο ηλικίας 140 εκατομμυρίων ετών


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στη Νέα Σκωτία του Καναδά το αρχαιότερο μέχρι σήμερα απολίθωμα πεύκου, το οποίο χρονολογείται προ 140 εκατομμυρίων ετών, περίπου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Χάουαρντ Φάλκον-Λανγκ του πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Geology (Γεωλογία), σύμφωνα με το BBC.

Τα απολιθώματα του πεύκου, μήκους μόλις μερικών χιλιοστών, βρέθηκαν σε μορφή απολιθωμένων κάρβουνων ανάμεσα στις πέτρες ενός λατομείου. Αυτό δείχνει ότι οι πυρκαγιές ήσαν συχνές στα πρώτα πευκοδάση, καθώς εκείνη την εποχή υπήρχε πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, η οποία ήταν συνεπώς πιο εύφλεκτη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/11/318-5/


Τα αποτελέσματα της 2ης αξιολόγησης της κατάστασης διατήρησης τύπων οικοτόπων και ειδών Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στην Ελλάδα


Παρουσιάζονται στον Δικτυακό Τόπο για τη Φύση και Βιοποικιλότητα (www.biodiversity-info.gr)

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης των τύπων οικοτόπων και των ειδών Κοινοτικού ενδιαφέροντος, με βάση τα αποτελέσματα των προγραμμάτων παρακολούθησης που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη. Η αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο εκπόνησης της 3ης Εθνικής Έκθεσης για την εφαρμογή της Οδηγίας των Οικοτόπων (92/43/ΕΟΚ – Άρθρο 17).

Η 3η Εθνική Έκθεση καλύπτει την τυπική περίοδο αναφοράς 2007 – 2012 διευρυμένη κατά δύο έτη (έως το 2014), και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) τον Δεκέμβριο 2014 υπό τη μορφή βάσης δεδομένων (Reporting Tool) η οποία αναπτύχθηκε για τον σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (European Environment Agency – EEA). Οριστικοποιήθηκε το 2015 κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου και αξιολόγησης από το Θεματικό Κέντρο Βιοποικιλότητας του ΕΕΑ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/13/415-6/


Βρήκαν καταφύγιο στην παραλία της πόλης


Συντάκτης: Στελίνα Μαργαριτίδου | www.efsyn.gr

Λένε ότι το ταξίδι ανοίγει το μυαλό. Κι αυτό ισχύει για τους ανθρώπους και τα πουλιά!

Αυτά τα ταξίδια, σύντομα στη διαδρομή, φέρνουν από τα γύρω δάση και το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου, από το Δέλτα έξω από τη Θεσσαλονίκη και από τις γύρω περιοχές, τσαλαπετεινούς, πελεκάνους και χαβαρόνια μέσα στα πάρκα της πόλης.

«Από τα πιο εντυπωσιακά είδη που αποτυπώσαμε στον Οδηγό Αναγνώρισης «Τα πουλιά της Θεσσαλονίκης» είναι: ​τα χαβαρόνια, ένα είδος κορακιού που απαντά μόνο σε ακόμη τρία μέρη της Ελλάδας, οι πελεκάνοι, που πετούν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και έρχονται από το Δέλτα του Αξιού στην πόλη, η βουνοσταχτάρα, που μοιάζει με χελιδόνι και απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς σε ψηλά βουνά, αλλά και οι παπαγάλοι, που απελευθερωμένοι αρχικά από τα κλουβιά αναπαράχθηκαν και βρίσκονται τώρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, την Τριανδρία και αλλού», λέει ο βιολόγος Δημήτρης Μπούσμπουρας που έχει την επιμέλεια του Οδηγού.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/13/556-7/


Καλώστονα...
Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_691.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1406
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 2 Μήνες  
Ευρωπαϊκός Άτλαντας Δασικών Ειδών

Την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας επέλεξε η ΕυρωπαΙκή Επιτροπή για να εκδόσει τον Ευρωπαϊκό Άτλαντα Δασικών Ειδών. Πρόκειται για ένα περιεκτικότατο έργο 202 σελίδων (και 802 MB), το οποίο προσφέρει πληροφορίες για την εξάπλωση, την οικολογία και τη χρηστική αξία των δασικών ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην συγγραφή συνέβαλλαν κορυφαίοι επιστήμονες και επαγγελματίες ερευνητές , που συμμετείχαν σε όλα τα στάδια της παραγωγής αυτού του άτλαντα , μέσω της συλλογής στοιχείων πεδίου, χαρτογράφησης της κατανομής των ειδών, της φωτογραφικής καταγραφής και της συγγραφής του τόμου καθεαυτού.

Όλο το άρθρο εδώ και το βιβλίο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/22/1612-3/


Ανακοίνωση της Ε.Δ.Α.ΔΙ.Μ.Α.Θ. για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Ε.Δ.Α.ΔΙ.ΜΑ.Θ.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ- ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (FAO – UN), με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για την πολύ-λειτουργικότητα των δασικών οικοσυστημάτων, τα οποία εξυπηρετούν οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/21/1052-9/


5.7 εκατ. ευρώ για την Μελισσοκομία


Έγκριση πίστωσης για το έτος 2016 για την εφαρμογή του Προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας

Υπογράφηκε από τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών κ. Γεώργιο Χουλιαράκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη, Κοινή Υπουργική Απόφαση για την «Έγκριση πίστωσης για το έτος 2016 για την εφαρμογή του προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016, σε εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) 1234/2007, 797/2004 και 917/2004».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/18/425-4/


Στην ανάγκη έρχομαι ως δέντρο


Ένα από τα πιο εκπληκτικά έργα της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας αναπτύσσεται εδώ και 30 χρόνια μέρα με τη μέρα αθόρυβα στο Κάσελ της Γερμανίας.

Στη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης, documenta 7 (1982), αρχικά σχεδόν απαρατήρητο από τους περισσότερους, είτε απλούς πολίτες είτε θιασώτες της σύγχρονης τέχνης, θα θυμίσει αργότερα μια φράση που ο δημιουργός του είχε διατυπώσει πολύ πριν το συγκεκριμένο έργο τον απασχολήσει: Χαρακτηριστικό γνώρισμα μεγάλης τέχνης, είναι ότι δεν επιδιώκει την αυτοπροβολή και την επίδειξη, αλλά εισρέει, συγχωνεύεται με το περιβάλλον, σχεδόν εξαφανίζεται μέσα στη φύση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/20/1040-11/


FAO: Γιορτάζοντας τα δάση και το νερό


Κάθε χρόνο, την 21η Μαρτίου (Διεθνής Ημέρα Δασών) γιορτάζουμε τους τρόπους με τους οποίους τα δάση και τα δέντρα μας στηρίζουν και μας προστατεύουν. Αυτό το έτος, o Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με πως τα δάση αποτελούν το βασικό παράγοντα για τον ανεφοδιασμό του πλανήτη σε γλυκό νερό, το οποίο είναι απαραίτητο για τη ζωή.

Το γνωρίζατε;

Οι δασωμένες λεκάνες απορροής και οι υγρότοποι παρέχουν το 75% του παγκόσμιου διαθέσιμου γλυκού νερού.
Περίπου το ένα τρίτο των μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό του πόσιμου νερού τους άμεσα από τις δασικές προστατευόμενες περιοχές.
Τα δάση λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα ύδατος.
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων. Ανακαλύψτε πως τα δάση συμβάλλουν στις ανάγκες μας για νερό διαβάζοντας τα βασικά μηνύματα του FAO για τα δάση και το νερό.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/20/903-3/


Οι δρυοκολάπτες χρειάζονται μύκητες για να φτιάξουν φωλιά

Οι δρυοκολάπτες που χρησιμοποιούν το ράμφος τους για να διανοίξουν μια κοιλότητα στους κορμούς των δέντρων και να φτιάξουν την φωλιά τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για δουλειά που απαιτεί πολύ χρόνο και… πολλές χιλιάδες κτυπήματα.

Το απειλούμενο είδος Picoides borealis ξεχωρίζει από τους άλλους δρυοκολάπτες διότι επιλέγει να χρησιμοποιεί τα υγιή δένδρα, παρά τα νεκρά, για να ανοίγει οπές. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ χρονοβόρα. Κάθε δρυοκολάπτης χρειάζεται τη φωλιά του και η προσπάθειά του να την ολοκληρώσει απαιτεί χρόνο από ένα έτος έως και μια δεκαετία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/26/916-6/


Η φερομόνη που λέει «όχι απόψε αγάπη μου» – Χημικό μήνυμα «αντικούκου»


Μια ουσία που καταστέλλει τη σεξουαλικότητα των αρσενικών απελευθερώνουν τα θηλυκά σκαθάρια κατά τη διάρκεια της ανατροφής των μικρών τους

Θυμίζει το φάρμακο «αντικούκου» που σύμφωνα με τον αστικό μύθο χορηγείται μυστικά στους Έλληνες φαντάρους: θηλυκά σκαθάρια βρέθηκαν να εκπέμπουν μια «αντιαφροδισιακή φερομόνη» όταν η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για σεξ.

Τα σκαθάρια του ευρωπαϊκού είδους Nicrophorus vespilloides ενώνονται σε ζευγάρια την περίοδο της αναπαραγωγής και φροντίζουν μαζί τα μικρά τους τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/24/957-7/


Καλώς ήλθατε στον πλανήτη γη


Όσον αφορά τη βιοποικιλία του πλανήτη δεν υπάρχουν μόνο κακές ειδήσεις. Από τις αρχές του αιώνα έχουν ανακαλυφθεί εκατοντάδες άγνωστα μέχρι σήμερα είδη φυτών και ζώων. Κάποια από αυτά είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά

Ανάμεσα στις τελευταίες καλές ειδήσεις που ακούστηκαν τελευταία είναι και η ανακάλυψη πέντε άγνωστων μέχρι σήμερα ειδών καβουριού στα ινδικά όρη Δυτικά Γκατς. Αυτή η περιοχή της Ινδίας είναι ένα από τα σημαντικότερα hotpsots της βιοποικιλότητας στον πλανήτη λόγω του μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών που υπάρχουν εκεί.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/22/1213-7/


Η τέλεια παγίδα...Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_245.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1407
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 2 Μήνες  
840 χιλ. ευρώ για την βιολογική καταπολέμηση του έλκους καστανιάς

Στα πλαίσια του Χρηματοδοτικού προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2016» εγκρίθηκε, από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ, η δέσμευση πίστωσης συνολικού ύψους 840.857 ευρώ για χρηματοδότηση της συνέχισης του έργου βιολογικής καταπολέμησης του έλκους καστανιάς στα καστανοδάση και τους καστανεώνες της χώρας για το 2016 (Μέτρο 5).

Το Μέτρο 5 περιλαμβάνει δυο δράσεις:

Tην Δράση 1: «Παρασκευή και προμήθεια μυκητικών εμβολίων» (301.364 ευρώ), και
Tην Δράση 2: «Τοποθέτηση μυκητικών εμβολίων» (539.493 ευρώ)

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/01/511-8/


Αίτημα εξαίρεσης των μυκήτων από τις ΔΑΔ συλλογής δασικών προϊόντων


Το δελτίο τύπου που ακολουθεί, στάλθηκε στο ιστολόγιο dasarxeio.com με την παράκληση να δημοσιευτεί «για την ενημέρωση των δασικών υπαλλήλων», όπως αναφέρει το e-mail που λάβαμε.

Ενιαία Πρόταση της οργανωμένης μανιταροφιλικής κοινότητας της Ελλάδας

ΘΕΜΑ: Αίτημα εξαίρεσης των μυκήτων από τη «δασική ρυθμιστική διάταξη συλλογής- προστασίας αρωματικών φυτών, μυκήτων, κλώνων, θάμνων»

Οι πρόεδροι όλων των μανιταροφιλικών συλλόγων της Ελλάδας εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις δημοσιευθείσες εκ μέρους ορισμένων Δασαρχείων δασικές ρυθμιστικές διατάξεις που, αυθαίρετα και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση, ενσωμάτωσαν απαγορεύσεις για τη συλλογή μανιταριών στις διατάξεις προστασίας που αφορούν φυτά, κλώνους και θάμνους και ζητούμε την εξαίρεση των μυκήτων από την εν λόγω δασική, ρυθμιστική διάταξη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/02/418-5/


Βιοδιασπώμενο γυαλί με βάση το ξύλο

Σουηδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα διαφανές υλικό με βάση το ξύλο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την παρασκευή βιοδιασπώμενων παραθύρων και φωτοβολταϊκών κυττάρων.

Για να δημιουργήσει το γυαλί με βάση το ξύλο, η ερευνητική ομάδα του Βασιλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Σουηδίας (ΚΤΗ) αφαίρεσε χημικά τη λιγνίνη από τα κυτταρικά τοιχώματα του ξύλου.

«Το ξύλο είναι μακράν το πιο διαδεδομένο βιολογικό υλικό στις κατασκευές», δήλωσε ο Λαρς Μπέργκλουντ, καθηγητής του KTH. «Το πλεονέκτημά του είναι ότι προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, προσφέρει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες, όπως αντοχή, σκληρότητα, χαμηλή πυκνότητα και χαμηλή θερμική αγωγιμότητα»

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/31/1047-7/


Πρόγραμμα εναέριου εμβολιασμού των αλεπούδων με εμβόλια – δολώματα

Την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016 η Δ/νση Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/σης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ με την συνδρομή των αρμόδιων περιφερειακών κτηνιατρικών αρχών της χώρας, ξεκινάει την 4η εκστρατεία για το από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων κατά της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων – εμβολίων από αέρος με ειδικά αεροσκάφη.

Οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν σε 21 Περιφερειακές Ενότητες (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ευρυτανία, Πρέβεζα).

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/01/1127-9/


Υπογράφηκε η ΚΥΑ για την Κάνναβη που προορίζεται για βιομηχανική χρήση


Υπογράφηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των Κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 809/2014 και 639/2014 της Επιτροπής, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης για βιομηχανικής χρήσης με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη μέχρι 0,2%. Με αυτή καθορίζεται πλήρως το θεσμικό πλαίσιο για την εισαγωγή της καλλιέργειας των ποικιλιών αυτών που προορίζονται αποκλειστικά για βιομηχανική χρήση.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/03/31/542-8/


Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες


Όπως έγινε την Τετάρτη γνωστό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαβούλευση του οποίου ξεκινά αύριο Πέμπτη:

– Επαναφέρεται στις διευθύνσεις δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων η αρμοδιότητα για την κατάρτιση του δασικού χάρτη και την εκτέλεση όλων των εργασιών έως την κύρωση του η οποία είχε υπαχθεί στο Κτηματολόγιο ( με τον νόμο 4164/ 2013 ).

– Προβλέπεται η αποτύπωση στους δασικούς χάρτες και των δημοσίων χορτολιβαδικων, βραχωδών και πετρωδών εκτάσεων –οι οποίες υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της δασικής νομοθεσίας- ως φυσικά οικοσυστήματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/30/451-4/


Λαθροθηρία ωδικών πτηνών: Ένα συνεχές περιβαλλοντικό έγκλημα


Η λαθροθηρία ωδικών πτηνών είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που καταγράφεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και όχι μόνο. Υφίσταται σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στις περιοχές όπου υπάρχει έντονη μετανάστευση πουλιών.

Πρόκειται για ένα εκτεταμένο, παράνομο και ανήθικο λαθρεμπόριο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ σοβαρά από τις αρχές, γι’ αυτό και συνεχίζεται, έχοντας τα τελευταία χρόνια κατά περιοχές αυξητική τάση. Τα πουλιά αυτά, είτε τοποθετούνται σε κλουβιά και πωλούνται για λόγους διακόσμησης- ψυχαγωγίας (…!), είτε σύμφωνα μία νέα μόδα πωλούνται ως πολύ ακριβά εδέσματα σε gourmet εστιατόρια (π.χ. σε εστιατόρια της Κύπρου το κόστος φτάνει τα 80 ευρώ ανά μερίδα).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/03/30/236-4/


Κατηγορίες σπόρων


Τα είδη των σπόρων

Συνήθως στους νέους καλλιεργητές επικρατεί μια μικρή σύγχυση σχετικά με τους σπόρους. Το βλέπω από τις αγγελίες που ψάχνουν σπόρους όχι μεταλλαγμένους κλπ. Θα προσπαθήσω να τους το εξηγήσω τι είναι η κάθε κατηγορία για να ξέρουν τι ψάχνουν. Οι βασικές κατηγορίες σπόρων είναι τέσσερις.

1.ΥΒΡΙΔΙΑ. F1.
Πρόκειται για σπόρους που προέρχονται από τεχνητή διασταύρωση δυο ποικιλιών της ιδίας οικογένειας. πχ ντομάτα η αγγούρι. Ο σκοπός της διασταύρωσης είναι να έχουν ένα νέο φυτό με μεγαλύτερη παραγωγή, ομοιομορφία παραγωγής, αντοχή σε ασθένειες, κλπ.
Αυτοί είναι οι λόγοι που κυριαρχούν στις εμπορικές καλλιέργειες.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2016/01/katigories-sporon.html


Οι τουλίπες της Χίου σε ένα υπέροχο βίντεο!Οι τουλίπες της Χίου σε ένα υπέροχο βίντεο!

Πανέμορφα τοπία στη Χίο δημιουργούνται από τρία είδη άγριας τουλίπας (Tulipa praecox, Tulipa agenesis και Tulipa clusiana), τα οποία φύονται κατ’ αποκλειστικότητα στο νοτιοανατολικό μέρος του νησιού που ονομάζονται λαλάδες. Την άνοιξη και κυρίως τον Μάρτιο πλημμυρίζουν με χρώμα οι καλλιέργειες με τα υπέροχα άνθη να διατηρούνται πάνω από 7 με 10 μέρες. Τα τοπία είναι υπέροχα στο νησί και ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube τραβηγμένο από drone είναι η καλύτερη απόδειξη.

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/03/blog-post_687.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1408
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 2 Μήνες  
Ελπίδα για τα ευρωπαϊκά ελαιόδεντρα

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια των Τροφίμων επιβεβαιώνει ότι η καταστροφή εκτάσεων ελαιόδεντρων σε Ιταλία και Γαλλία οφείλεται στο βακτήριο Xylella fastidiosa. Σε επιφυλακή και η Ελλάδα.

Εδώ και τρία χρόνια τα ελαιόδεντρα της Ιταλίας και της νότιας Γαλλίας βρίσκονται σε κίνδυνο, δίνοντας μια μεγάλη μάχη επιβίωσης απέναντι σε ένα ξενόφερτο παθογόνο μικροοργανισμό που καταστρέφει το φύλλωμα και τους καρπούς τoυς. Το πρόβλημα έλαβε μεγάλη έκταση καθώς το συγκεκριμένο βακτήριο δεν ήταν μέχρι τώρα γνωστό στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αποτελεσματικά φυτοφάρμακα για την αντιμετώπισή του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/09/1015-9/


Δύο έργα από την Ελλάδα κερδίζουν Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016


Δύο σημαντικές διακρίσεις που αναγνωρίζουν το έργο των ελλήνων επιστημόνων στην προστασία και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η χώρα στα Βραβεία Europa Nostra 2016.

Ειδικότερα, στη λίστα των βραβείων περιλαμβάνονται τα έργα αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγ. Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης και του παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών.

Τα βραβεία θεσπίστηκαν το 2002 και απονέμονται ετησίως, από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Οι φετινοί 28 νικητές από 16 χώρες επιλέχθηκαν μεταξύ 187 υποψηφιοτήτων. Στο σκεπτικό της βράβευσης επισημαίνεται πως τα έργα που επιλέχθηκαν αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα δημιουργικότητας, καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη της Ευρώπη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/10/355-5/


Τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για Κιρκινέζια στα Λεχαινά


ΤΟ ΚΙΡΚΙΝΕΖΙ

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni) είναι ένα μικρόσωμο γεράκι που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική και έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να φωλιάσει και να μεγαλώσει τα μικρά του. Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 79/409/ΕΕ για τα άγρια πουλιά, και χαρακτηρίζεται ως «Τρωτό» σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο για τα Ζώα της Ελλάδας.

Τα πουλιά αυτά ζουν σε ομάδες και σχηματίζουν αποικίες που μπορεί να αποτελούνται ακόμα και από δεκάδες ζευγάρια. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στις στέγες παλιών σπιτιών και σε τρύπες πέτρινων τοίχων, κυρίως μέσα σε χωριά και πόλεις που βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τα Κιρκινέζια τρέφονται με έντομα, όπως ακρίδες και γρύλλους. Γι΄αυτό και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμα για τη γεωργία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/06/201-5/


Προκηρύχθηκε ο τελευταίος διαγωνισμός για το Κτηματολόγιο


Προκηρύχθηκε και ο τελευταίος διαγωνισμός για την ανάθεση συμβάσεων μελετών κτηματογράφησης των υπολειπόμενων περιοχών της χώρας (ΚΤΙΜΑ 16).

Σύμφωνα με την εταιρία Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ (ΕΚΧΑ), πρόκειται για έναν διαγωνισμό με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 460 εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος αφορά την κτηματογράφηση περίπου 86 εκατομμυρίων στρεμμάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο 63,5% της ελληνικής επικράτειας. Με την ολοκλήρωση και αυτού του έργου κτηματογράφησης, αναμένεται να εγγραφούν στο Κτηματολόγιο άλλα 16,5 εκατομμύρια δικαιώματα, ενώ το έργο, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/08/834-9/


Η φωνή της άνοιξης


Γιώργος Απηλιώτης | Ηπειρωτικός Αγών

Αφορμή για τούτες τις γραμμές αποτέλεσε μια νυχτερινή βόλτα πλάι σε πάρκο του κέντρου (σχεδόν) της πόλης, όπου προχθές είχαμε την τύχη ν’ ακούσουμε το χαρακτηριστικό «κελάηδισμα» του γκιώνη. Τη «φωνή της άνοιξης» όπως έλεγε κάποιος δικός μας άνθρωπος, φευγάτος πια. Στα σχολεία μας έμαθαν να συνδυάζουμε τον ερχομό της άνοιξης με την άφιξη των πιο χαρακτηριστικών αποδημητικών πουλιών. Των χελιδονιών κατά κύριο λόγο ή των πελαργών σε κάποιες υγρές περιοχές της χώρας όπως η δική μας. Παλαιότερα, μέχρι τη δεκαετία του ’60 που η πόλη ήταν γεμάτη από χαμηλά σπίτια με στέγες καλυμμένες από το χαρακτηριστικό ρωμαϊκό κεραμίδι είχαμε και την άφιξη ενός μικρόσωμου είδους γερακοειδούς μορφής του κιρκινέζου ή κίληλα (στα γιαννιώτικα) που φώλιαζε στις άκρες της στέγης. Σήμερα, αφού στερήθηκε του χώρου «κατοικίας» δεν υπάρχει ούτε ένας. Τον βρίσκουμε ακόμη στην παλιά πόλη και χωριά της Κέρκυρας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/09/921-8/


Αρκούδα και άνθρωπος συμβιώνουν ομαλά


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την καφέ αρκούδα δεν μπορεί να υπάρξει, έτσι ορίζει η φύση. Μπορεί όμως η συνύπαρξη να είναι ομαλή, αν λάβουμε ορισμένα μέτρα ώστε και ο άνθρωπος να μη νιώθει ανυπεράσπιστος και η αρκούδα να μην απειλείται».

Με αυτή τη μικρή εισαγωγή, ο διευθυντής της «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, περιγράφει τη δουλειά που η οργάνωση έκανε τα προηγούμενα πέντε χρόνια στον νομό Καστοριάς (με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα Life). Και η οποία είναι σήμερα μια από τις προτεινόμενες για βράβευση σε μία από τις πέντε κατηγορίες του πανευρωπαϊκού βραβείου Natura 2000 στα τέλη Μαΐου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/09/828-7/


«Ασπίδα» προστασίας για το ανοιξιάτικο τρυγόνι

Αναδημοσίευση από www.protinews.gr

«Απόβαση» στις Στροφάδες θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα (15 Απριλίου) από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, με σκοπό την προστασία των πτηνών που μεταναστεύουν και κυρίως των τρυγονιών, που περνούν από την ευρύτερη περιοχή.

Η μετάβαση στις νήσους των Στροφάδων θα γίνει με πλωτά μέσα του Λιμεναρχείου και θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες, ενώ οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες θ’ αναχωρούν ανά πέντε ημέρες σε γκρουπ τριών ατόμων.

Η φύλαξη των Στροφάδων γίνεται με επιτυχία από τη Γ’ ΚΟΠ τα τελευταία 16 χρόνια (από το 2000), έχοντας έτσι περιοριστεί στο ελάχιστο η λαθροθηρία κυρίως του ανοιξιάτικου τρυγονιού, που παλαιότερα παρουσίαζε έξαρση με εναέρια αλλά και πλωτά μέσα!

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/09/1243-5/


Προσλήψεις: 22 θέσεις για δασολόγους & δασοπόνους


Αρχίζει στις 8 Απριλίου, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από εγγεγραμμένους ανέργους του Οργανισμού για συμμετοχή στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας πεντάμηνης απασχόλησης σε Επιβλέποντες Φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Η σχετική Δημόσια Πρόσκληση Νο 3/2016, που εκδόθηκε σήμερα, τονίζει ότι πρόκειται να δημιουργηθούν 413 θέσεις απασχόλησης για ανέργους, μόνο πτυχιούχων ΑΕΙ – ΤΕΙ, ηλικίας 18 ετών και άνω. Επίσης, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 18η Απριλίου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/06/859-7/


ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΟΙΞΗ...! Δείτε τον Ερχομό της μέσα από 11 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του Δημήτρη Σωτηρόπουλου!


ΕΦΤΑΣΕ Η ΑΝΟΙΞΗ...!

Άνοιξη! Χαρά Θεού...! Η φύση ξυπνά από την χειμωνιάτικη ανάπαυση και όλα ζωντανεύουν! Λουλούδια ολάνθιστα και πολύχρωμα, ζωηρά έντομα που τρέχουν στους καρπούς τους, βουνοπλαγιές που πρασινίζουν ξανά, δέντρα που δειλά - δειλά γεμίζουν τα κλαδιά τους με φρέσκα στολίδια...!

Φωτογραφίες:
hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2016/04/11.htmlundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1409
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 2 Μήνες  
«Κάντε παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο της δασοπονίας»

Αρθρογράφος: Γιώργος Βάμβουκας | www.kontranews.gr

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας παράγεται στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα, στον δευτερογενή (βιομηχανικό) τομέα και στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα εθνικολογιστικά στοιχεία του 2015, η συμβολή του αγροτικού τομέα στην παραγωγή του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας ήταν μόλις 3,7%, του βιομηχανικού 15,4% και του τριτογενούς τομέα των υπηρεσιών 80,9%. Στον πρωτογενή τομέα περιλαμβάνονται οι κλάδοι της γεωργίας (οπωροκηπευτικά, δημητριακά, εσπεριδοειδή, κ.ά.), της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της πτηνοτροφίας και της δασοπονίας.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/14/807-10/


Απαγόρευση αλιείας στα εσωτερικά ύδατα της Θεσσαλίας

Την απόφαση για την απαγόρευση ενάσκησης της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους ποταμούς (Πηνειό, Αχελώο), λίμνες (Πλαστήρα-Σμοκόβου), παραποτάμους, χειμάρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με κάθε μέσο και κάθε εργαλείο από Δευτέρα 18 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών.

Ειδικότερα σε ότι αφορά την έκταση της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, στις τάφρους και σε όλες τις υδατοσυλλογές μέσα και γύρω από αυτήν η απαγόρευση ισχύει για ένα χρόνο ήτοι από 30/3/2016 έως 30/3/2017.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/15/1237-8/


Επιτυχής εμβολιασμός τρούφας σε τοπικά είδη δένδρων


Το εργαστήριο ταυτοποίησης φυτοπαθογόνων μυκήτων και βακτηρίων του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου επιβεβαίωσε τον επιτυχή εμβολιασμό τρούφας σε τοπικά είδη δένδρων από τους Βασίλη Μυλωνά και Γιώργο Λάμπρου (Μέλη της ομάδας Troufoclub και των μανιταρόφιλων Ηπείρου) σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΤΕΙ.

Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αφού δίνεται η δυνατότητα:

1. Να μελετηθούν και να αξιολογηθούν τοπικά είδη της μυκοχλωρίδας μας.

2. Να προωθηθεί η καλλιέργεια της τρούφας σε τοπικά είδη δένδρων και θάμνων ώστε να αποφευχθεί γενετική μόλυνση από εισαγόμενα είδη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/15/225-8/


Προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Κήπου

Για την εκτέλεση έργων στον Εθνικό Κήπο, στην έννοια των οποίων περιλαμβάνεται κάθε επέμβαση στη φυσική του βλάστηση, όταν δεν περιορίζεται στις τρέχουσες εργασίες συντήρησής της καθώς και για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τέχνης εντός αυτού, απαιτείται η σύνταξη ολοκληρωμένης μελέτης, η οποία αφού εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, πρέπει να υποβληθεί στον Υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο να εγκρίνει ή όχι αυτήν ή να επιτρέψει την πραγματοποίησή της υπό όρους. Συνεπεία δε του δασικού χαρακτήρα του Εθνικού Κήπου, για κάθε μελέτη διαχείρισής του απαιτείται έγκριση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοικήσεως, ύστερα από σχετική θεώρηση της δασικής υπηρεσίας, εκτός από τις περιπτώσεις συντήρησης υφισταμένων έργων και υποδομών και τρεχουσών φυτοτεχνικών περιποιήσεων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/14/822-8/


Ίδρυση Ιδιωτικής Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ιδρύεται Ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή (Ι.Ε.Κ.Π) με την ονομασία «Ι.Ε.Κ.Π Κτήματος Ανοιξης», σε έκταση 2.954 στρεμμάτων, στο ανατολικό τμήμα του ιδιωτικού δάσους «Ξηρού» Τ.Κ. Άνοιξης του Δήμου Δεσκάτης της Π.Ε Γρεβενών.

Θέση

Η ανωτέρω Ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή βρίσκεται στα βόρεια της Τ.Κ. Άνοιξης, νοτιοδυτικά της Τ.Κ Καρπερού, ανατολικά της Τ.Κ Ανθρακιάς του Δήμου Δεσκάτης Π.Ε Γρεβενών, νότια του ποταμού Αλιάκμονα και οριοθετείται ως προς το βόρειο και νότιο όριο της από τα ρέματα Βατσινιό και Σιούτσα αντίστοιχα που εκβάλλουν στον ποταμό Αλιάκμονα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/14/1213-8/


«Ανοίγει» το φαράγγι της Σαμαριάς

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Λευκών Ορέων (Φαραγγιού Σαμαριάς) σε όλο το μήκος του κεντρικού μονοπατιού αύριο Παρασκευή 15 Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν οι καιρικές συνθήκες μεταβληθούν, σε βαθμό που να δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή διέλευση των επισκεπτών, η Διεύθυνση Δασών μπορεί να αποφασίσει για την ρύθμιση της διέλευσης ή και να απαγορεύσει την είσοδο των επισκεπτών στον Δρυμό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/14/239-4/


Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας


Τα ιερά δάση της Ηπείρου λειτούργησαν ως καταφύγια διατήρησης της βιοποικιλότητας, πολύ πριν ακουστούν λέξεις όπως «αειφορία» ή «προστασία της φύσης», που πια έχουν ενταχθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Αυτό σημειώνουν στην εισαγωγή του βιβλίου «Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας» οι συγγραφείς, τονίζοντας τη σημασία παραδοσιακών πρακτικών και τη βαθιά σοφία που αυτές εμπεριείχαν, στη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/12/243-9/


Η άγρια ζωή κινδυνεύει από την ασυδοσία και την άγνοια


Η σύλληψη και η πώληση άγριων ειδών της πανίδας απαγορεύεται εξίσου με τα είδη της χλωρίδας, σύμφωνα με τη Συνθήκη CITES.

Eντούτοις και εδώ οι παρανομίες και η άγνοια βασιλεύουν, αν και τα πράγματα είναι καλύτερα από τις προηγούμενες δεκαετίες. Η πανίδα της χώρας μας περιλαμβάνει πολλά ενδημικά είδη, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των ερπετών και των εντόμων, τα οποία προσελκύουν δεκάδες συλλέκτες κάθε χρόνο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/12/443-8/


Από την Εποχή που οι Καλλιεργητές Κρατούσαν Το Σπόρο τους

Από τον ιστότοπο ftiaxno.gr: "Ο πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Παράρτημα γεωργικού δελτίου μηνός Ιανουαρίου 1940"

www.ftiaxno.gr/2016/04/paragogi-sporon-lachanikon.html#more

Πως συλλέγουμε και φυλάμε σπόρους από λαχανικά

Αγγούρια

Η απόκτηση καλού αγγουροσπόρου βασίζεται στην εκλογή των μητρικών φυτών, τα οποία πρέπει να είναι παραγωγικά και προ πάντων, να ανταποκρίνονται στην επιθυμητή ποικιλία. Αφού διαλεχτούν οι μάνες πρέπει σε κάθε ρίζα να αφήνονται μόνον 1-2 καρποί, από τους πρώτους, οι οποίοι να διατηρούνται μέχρις ότου να κιτρινίσουν και ωριμάσουν τελείως. Κατόπιν όταν σαπίσουν πλένονται και αποχωρίζονται οι σπόροι, οι οποίοι αφού στεγνώσουν φυλάσσονται σε μέρος ξηρό και σκοτεινό. Η βλαστική δύναμη των σπόρων διαρκεί 4-6 χρόνια

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...%3Aspora&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1410
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Ορθές πρακτικές προστασίας των μελισσών κατά τη διάρκεια ψεκασμών με γεωργικά φάρμακα

Αυτή την εποχή, που οι περισσότερες καλλιέργειες είναι σε περίοδο ανθοφορίας, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των μελισσών από τους ψεκασμούς με γεωργικά φάρμακα.

Πολλές Δ.Α.Ο.Κ. ανά την Ελλάδα βγάζουν μάλιστα και οδηγίες για το θέμα αυτό με συμβουλές προς τους παραγωγούς και τους μελισσοκόμους. Παλιότερα μάλιστα, και πριν τη θέσπιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων από το ΥΠ.Α.Α.Τ., πολλές Περιφερειακές Υπηρεσίες προχωρούσαν και σε καθολικές "απαγορεύσεις" ψεκασμών (αυθαίρετες οι πιο πολλές) κατά τη διάρκεια της περιόδου ανθοφορίας.


Το θέμα έχει ρυθμιστεί νομοθετικά με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων το οποίο θεσπίστηκε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. με την υπ' αριθ. 8197/90920/22-7-2013 Υπουργική Απόφαση με τα άρθρα13 και 28.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Orthes-praktikes-pros...-me-gewrgika-farmaka


Συλλογή βρόχινου νερού για άρδευση κήπουΛαμβάνοντας υπόψη ότι η παγκόσμια κατανάλωση του νερού αυξάνεται με ρυθμό διπλάσιο σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού, ο όγκος του γλυκού νερού συνεχίζει να είναι σταθερός και μόλις το 2,5% των παγκόσμιων υδάτινων πόρων.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, διάφορες περιοχές του πλανήτη πλήττονται από ξηρασία, πλημμύρες, και τυφώνες κάθε στιγμή. Ακόμα κι αν ελάχιστα μπορούν να γίνουν, πλέον, για την αποτροπή αυτών των καταστροφών, μπορούμε να μειώσουμε την επιρροή τους μέσω της εφαρμογής οικολογικών πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η συλλογή και αποθήκευση όμβριων υδάτων μπορεί να μειώσει τις επιδράσεις της ξηρασίας, των σφοδρών θυελλών, της υπερχείλισης και την διάβρωση του εδάφους. Επίσης, μειώνει τη μόλυνση του αέρα, επιτρέπει την αναζωογόνηση των υπόγειων υδάτων και βελτιώνει τις οικολογικές πρακτικές διαχείρισης των υδάτων.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/syllogi-vrochinou-nerou-gia-a...sthash.7APjUoHg.dpbs


1,8 εκ. ευρώ στις δασικές υπηρεσίες για έργα «αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας»
Με την αρ. πρωτ. 139767/2318/25.4.2016 (ΑΔΑ: 75ΚΑ4653Π8-ΔΡΥ) απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.854.800,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2016 για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών «αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας» που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2016» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2016.», σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα της απόφασης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/25/244-4/


«Τρουφόδενδρα» στην Ήπειρο

Τα πρώτα βήματα για την ελεγχόμενη καλλιέργεια τρούφας κάνει στο Δεμάτι το Troufa club σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου.

ΣΤΕΛΛΑ ΣΚΟΤΙΝΙΩΤΗ & ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Εδώ και δύο χρόνια περίπου, το Troufa club έχει ξεκινήσει συστηματική καλλιέργεια φυτών εμβολιασμένων με τρούφα, σε μεγάλη έκταση στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου, μια περιοχή στην οποία ήδη αναπτύσσεται στο φυσικό περιβάλλον τρούφα πολύ καλής ποιότητας.

Με αφορμή τον επιτυχή εμβολιασμό τρούφας σε τοπικά είδη δέντρων – τον πρώτο στην Ελλάδα – που επιβεβαιώθηκε και με ανάλυση DNA από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, η «τρουφοπαρέα» διοργάνωσε για τους μανιταρόφιλους μια όμορφη εκδήλωση και γευσιγνωσία στο Δημοτικό σχολείο στους Βουτανσαίους. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν και να μυρίσουν από κοντά φρέσκια μαύρη τρούφα, καθώς και να γευτούν ένα μενού, στο οποίο πρωταγωνιστούσε.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/18/1234-10/


Σε πιλοτική λειτουργία το forestryservice.gr


Στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Εκμετάλλευσης Δασών, υποσυστημάτων Μηχανολογικού εξοπλισμού, ζώων σύρσης, εργατικών ατυχημάτων, δασικών κτηρίων, δασικού οδικού δικτύου» ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας forestryservice.gr της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/25/1130-6/


Πολιτιστικά Τοπία


Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς με αφορμή τον φετινό εορτασμό του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», προγραμματίζει καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου σειρά σχετικών δράσεων.

Τι είναι τα πολιτιστικά τοπία

Τα πολιτιστικά τοπία έχουν αναγνωριστεί ως φυσική έκταση με φυσικά χαρακτηριστικά και με στοιχεία δημιουργημένα και/ή τροποποιημένα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με υλικά ή άυλα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία που διατάσσονται στο τοπίο και αντικατοπτρίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις με το τοπίο αυτό. Τα πολιτιστικά τοπία μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, ενώ αντιθέτως μια κρίσιμη προϋπόθεση για την ταυτοποίηση ενός πολιτιστικού τοπίου είναι η αναγνώριση της σχέσης που είχαν (ή συνεχίζουν να έχουν) οι άνθρωποι με τα μέρη τα οποία δημιουργούν και στα οποία ζουν. Ουσιαστικά, τα πολιτιστικά τοπία δεν είναι μουσειακά αντικείμενα, είναι κατοικημένα, ζωντανά τοπία.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/22/204-4/


Ημερίδα με θέμα «Η Αποκατάσταση του Τοπίου της Ολυμπίας και ο Βοτανικός Κήπος»


Σημαντικά επιστημονικά δεδομένα ανακοινώθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η Αποκατάσταση του Τοπίου της Ολυμπίας και ο Βοτανικός Κήπος» που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 18 Απριλίου στο δημαρχείο Ολυμπίας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Αφή της Φλόγας.

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» – Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Συστημάτων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Ολυμπίας. Όπως ανέφερε ο βασικός εισηγητής της ημερίδας, Δρ Γεώργιος Λυριντζής, μέλος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας, η αποκατάσταση του τοπίου της Ολυμπίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 είναι παγκοσμίως η πιο εκτεταμένη σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι έχει πλέον δημιουργηθεί ένα επιστημονικό μοντέλο με πάνω από είκοσι επιστημονικές εργασίες δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και με μια τεχνογνωσία που είναι διεθνώς περιζήτητη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/22/1151-7/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 25/04/2016 09:24 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information