Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1411
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας,

Σάββατο 7 Μαΐου 2016 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα.

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 16η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 7 Μαΐου 2016. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 21 χρόνια Πελίτι (1995-2016).

Η γιορτή του Πελίτι για το 2016 έχει ως θέμα: "Σπόροι-Πρόσφυγες-Μετανάστες-Αλληλεγγύη"

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr

με την υποστήριξη:

του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr

του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr

του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info

του κινήματος Navdanyaαπό την Ινδία www.navdanya.org

Όλο το άρθρο,πως θα φτάσετε,που θα μείνετε εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=4&lang=en


Ενημερωτικό φυλλάδιο για το έντομο Dryocosmus kuriphilus – Σφήκα της καστανιάςΕνημερωτικό φυλλάδιο (ΕΔΩ) και αφίσα (ΕΔΩ) για το έντομο Dryocosmus kuriphilus (σφήκα της καστανιάς), εξέδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς των υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ΣΦΗΚΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ

Το έντομο Dryocosmus kuriphilus (σφήκα της καστανιάς) αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και έκτοτε εξαπλώθηκε και στις γειτονικές χώρες. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Πιερίας.

Τι προσβάλλει:

Προσβάλει τα διάφορα είδη της καστανιάς.

Τι ζημιά προκαλεί:

Μείωση παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

Πως εξαπλώνεται:

Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με ενεργή πτήση των ενηλίκων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/28/549-6/


Η καλλιέργεια φαρμακευτικών μανιταριών σε κορμούς δένδρων


Κάσσανδρος Γάτσιος
Γεωπόνος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων SymAgro

Η καλλιέργεια των μανιταριών σε κομμένους βλαστούς δένδρων είναι μία πολύ παλιά μέθοδος που αναπτύχθηκε στην Ασία πριν από 2000 χρόνια. Οι πρώτες μαρτυρίες της καλλιέργειας μανιταριών με αυτή την μέθοδο χρονολογούνται στην Κίνα από το 600 πΧ. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου για την παραγωγή φαρμακευτικών μανιταριών και κυρίως του Shitake και του Ganoderma. Είναι μία σχετικά απλή μέθοδος που δεν απαιτεί από εκείνον που την εφαρμόζει ειδικές γνώσεις. Με τη μέθοδο αυτή μπορούν να καλλιεργηθούν και άλλα είδη μανιταριών, που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική όπως είναι τα πλευρώτους.

Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στον εμβολιασμό των ιστών του ξύλου με το μυκήλιο του κατάλληλου μύκητα (μανιτάρι).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/03/345-4/


Ίδρυση ΠΜΣ «Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας»

Με απόφαση του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύεται Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας» το οποίο θα λειτουργήσει, από το ακαδημαϊκό έτος 2016−2017, στο Τμήμα Βιολογίας.

Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η προαγωγή της γνώσης και της έρευνας στους τομείς αιχμής που περιλαμβάνονται στο ευρύτερο φάσμα της Οικολογίας, με έμφαση στο χερσαίο περιβάλλον, της Διαχείρισης της Βιοποικιλότητας και των εφαρμογών της επιστήμης της Οικολογίας.

Το Πρόγραμμα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην «Οικολογία και Διαχείριση της Βιοποικιλότητας».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/27/120-5/


Μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών ζητά το ΚΚΕ

Να ληφθούν μέτρα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών της Εύβοιας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών.

Αναλυτικά το κείμενο:

Θέμα: Μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών.

Είναι γνωστό ότι η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια – Κεντρική Εύβοια.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/04/29/159-8/


Με εθελοντές, συχνές περιπολίες και χρησιμοποίηση drones η πρόληψη των πυρκαγιών


Σύσκεψη, υπό τον Αν. ΥΠΕΝ, Γιάννη Τσιρώνη, για την προετοιμασία της δασοπροστασίας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με την συμμετοχή φορέων για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 25 Απριλίου, υπό τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/04/27/937-2/


Του κότσυφα

Συντροφιά είχαμε καλωσορίσει πριν από μερικές ώρες το Μάη. Εγώ είχα κρεμάσει γιορντάνι πολύχρωμο, λαμπερό, τις μνήμες και τις ευχές μου κι εκείνος είχε στείλει τριγύρω, στη δρόσο και στις αυγινές ανάσες των ρόδων και της αγγελικούλας, της γαριφαλιάς και των λεμονανθών, τους πιο μελωδικούς κελαηδισμούς του. Και τους δυνατότερους. Θα τον άκουσαν τα άλλα πουλιά και θα καρδιοχτύπησαν γλυκά, αναπολώντας δάση μακρινά, θα τον άκουσαν τα παιδιά και θα χαμογέλασαν στα στερνά όνειρα, οι γάτες θα τεντώθηκαν ράθυμα και τα δέντρα θα έγειραν μια ιδέα για να τον ακροαστούν καλύτερα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/02/922-8/


Πως να Κάνετε Εμβολιασμό (Μπόλιασμα) σε Καρποφόρα Δέντρα στον Κήπο Σας (Μέρος Α’)


Η τεχνική του εμβολιασμού (μπόλιασμα) περιλαμβάνει την συνένωση δύο διαφορετικών φυτών σε συγκεκριμένα σημεία και την ταυτόχρονη συνεργηστική ανάπτυξή τους, προκειμένου να πάρουμε από τα δύο αυτά φυτά τα καλύτερα χαρακτηριστικά τους. Όπως είναι γνωστό οι άγριες ποικιλίες των οπωροφόρων δέντρων δεν καρποφορούν φρούτα αρκετά θρεπτικά ούτε είναι ανθεκτικά σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών που πλήττουν τους καρπούς και τους κλάδους των δέντρων. Απ’ την άλλη, το ριζικό τους σύστημα παρουσιάζει ανθεκτικότητα στα παθογόνα του εδάφους. Αυτά τα ζητήματα λύνονται με το μπόλιασμα κατάλληλων ποικιλιών πάνω στα άγρια υποκείμενα. Αυτές οι κατάλληλες ποικιλίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη της κόμης των δέντρων και των καρπών που θα παραχθούν. Εξασφαλίζουν μεγάλη παραγωγή και φρούτα με μεγάλο μέγεθος και ομοιομορφία. Για τον κορμό και τις ρίζες οι καλλιεργητές επιλέγουν μια ποικιλία από ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, που ο καρπός του , όμως είναι ακατάλληλος για κατανάλωση. Ο συνδυασμός των καλύτερων και επιθυμητών χαρακτηριστικών των δύο φυτών επιτυγχάνεται μέσω του εμβολιασμού ή αλλιώς μπολιάσματος.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/pws-na-kanete-emvoliasmo-mpol...entra-ston-khpo-sas/


Πως να Κάνετε Εγκεντρισμό (Μπόλιασμα) σε Καρποφόρα Δέντρα στον Κήπο Σας (Μέρος Β’)

Στο προηγούμενο Μέρος του αφιερώματός μας στον εμβολιασμό των καρποφόρων δέντρων είδαμε την μέθοδο του ενοφθαλμισμού που είναι κατάλληλη να εφαρμόζεται μέσα στην άνοιξη και είναι η πιο απλή και ανέξοδη μέθοδος για κάποιον που ασχολείται ερασιτεχνικά με τα δέντρα του κήπου του. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε την μέθοδο του εγκεντρισμού με μοσχεύματα νεαρούς βλαστούς με τους οποίους θα εμβολιάσουμε το υποκείμενο δέντρο.
Ας επαναλάβουμε με δυο λόγια για ποιο λόγο πρέπει να κάνουμε εγκεντρισμό στα οπωροφόρα δέντρα μας. Αν επιχειρήσουμε να πάρουμε ένα καρποφόρο δέντρο φυτεύοντας σπόρο, το δέντρο που θα προκύψει θα είναι πολύ διαφορετικό από την ποικιλία από την οποία πήραμε τον σπόρο. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπορόφυτο προκύπτει μέσω εγγενούς αναπαραγωγής, δηλαδή δεν έχει τον ίδιο γενότυπο με το αρχικό φυτό και επομένως τα χαρακτηριστικά του καρπού και του δέντρου θα είναι τελείως διαφορετικά (ξινά φρούτα, μικρότερο μέγεθος καρπού, άγρια χαρακτηριστικά σε βλαστούς και κλάδους). Για να μπορέσουμε να αναπαράγουμε την ποικιλία δέντρου που επιθυμούμε πρέπει να εφαρμόσουμε μια τεχνική εμβολιασμού και εγκεντρισμού ώστε τα νέα μας δέντρα να έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την αρχική ποικιλία (κλώνοι).

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/pos-na-kanete-egkentrismo-bol...on-kipo-sas-meros-v/


20 απο τα πιο Όμορφα Μπονσάι Δέντρα που Έχετε Δει Ποτέ!

Τα δέντρα μπονσάι είναι εντυπωσιακά από μόνα τους. Ομορφαίνουν τον χώρο σας, χαρίζουν θετική ενέργεια στο σπίτι σας και σας ενθαρρύνουν να είστε δημιουργικοί γεμάτοι έμπνευση σε ό,τι κάνετε. Επίσης σας απαλλάσσουν από το άγχος και βοηθούν να ανανεώνεται το οξυγόνο στο δωμάτιό σας.
Οι κάτοικοι της Άπω Ανατολής ασχολούνται με τα δέντρα μπονσάι για πάνω από χίλια χρόνια. Η αρχαία κηπευτικά πρακτική προέρχεται από την Κίνα, όπου ήταν γνωστή ως «Penzai», και αργότερα αναθεωρήθηκε κάτω από την επιρροή του Ζεν στο Βουδισμό. Τα φυτά διατηρούνται μικρά λόγω συγκεκριμένων τεχνικών που περιορίζουν την ανάπτυξή τους, όπως η αφαίρεση οφθαλμών, το κλάδεμα, η κατευθυνόμενη διακλάδωση του βλαστού και η περιορισμένη χρήση λιπασμάτων. Είναι μια λεπτή και χρονοβόρα διαδικασία, αλλά όπως μπορείτε να δείτε σε αυτήν τη λίστα, όσοι επιμείνουν ανταμείβονται με κάτι εκπληκτικό.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
share24.gr/20-apo-ta-pio-omorfa-bonsai/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1412
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Βούλγαροι λαθροθήρες αλωνίζουν στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού (φωτο)

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Είναι μέρα μεσημέρι και τα αγριόγιδα στο Παρθένο Δάσος του Φρακτού στα ορεινά της Δράμας έχουν κατέβει στην αγαπημένη τους χαράδρα για να βοσκήσουν

Την ίδια ώρα τρεις Βούλγαροι κυνηγοί περνάνε ανενόχλητοι τα σύνορα κατευθυνόμενοι προς το κοπάδι των άγριων ζώων. Επτά ώρες μετά οι κυνηγοί επιστρέφουν με τα σακίδιά τους τόσο γεμάτα που ίσα, ίσα τα σηκώνουν. Προφανώς μέσα τους βρίσκεται το τεμαχισμένο πτώμα ενός αγριόγιδου. Αυτή είναι μια συνηθισμένη μέρα σε μια παρθένα περιοχή της χώρας μας που υποτίθεται ότι προστατεύεται αυστηρά από το κράτος.

Και δεν πρόκειται απλά για φήμες αλλά για γεγονότα που αποδεικνύονται από φωτογραφικά ντοκουμέντα και που φανερώνουν μόνο ένα μικρό μέρος από την εγκατάλειψη των συνόρων, την παράλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και το όργιο της παρανομίας σε ένα από τα 4-5 κορυφαία άγρια δάση της Ευρώπης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/15/6-16/


Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών

Με το μήνυμα «Ολοι μαζί ας εργαστούμε για να προστατέψουμε τα μεταναστευτικά πουλιά από την παράνομη θανάτωση, σύλληψη και το παράνομο εμπόριο!», γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών (10 Μαΐου) -μία ημέρα που θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πουλιών και του περιβάλλοντός τους.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου | www.ert.gr

Για να μπορέσουν να επωφεληθούν οι μελλοντικές γενιές από τους φυσικούς πόρους, οι κυβερνήσεις θέσπισαν νόμους (σε εθνικό και διεθνές επίπεδο) για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, προστατεύοντας τα άγρια ζώα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών πουλιών, περιορίζοντας ή απαγορεύοντας την εκμετάλλευσή τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/10/908-8/


«Oι πυρκαγιές είναι μέρος του οικοσυστήματος»


Πυρκαγιές μεγάλης έκτασης συνεχίζουν να πλήττουν τον Καναδά. Ο ειδικός σε θέματα πυροπροστασίας Ντ. Μάρτελ εξηγεί στη DW γιατί ενίοτε επιβάλλεται να προκαλούνται μικρές φωτιές για να αποτρέψουν τις μεγαλύτερες.

Ο Καναδάς εξακολουθεί να υποφέρει από τις πρωτοφανείς πυρκαγιές που έχουν πλήξει μεγάλες εκτάσεις στην Αλμπέρτα. Μέχρι στιγμής οι ζημίες που καταγράφουν οι αρμόδιες αρχές σε δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και σε κατοικίσιμες περιοχές είναι μεγάλες, ενώ εκκενώνονται σχολεία, νοσοκομεία και λοιπά δημόσια κτήρια. Η DW επικοινώνησε με τον ειδικό σε θέματα πυροπροστασίας και καθηγητή στο Τμήμα Δασολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Ντέιβιντ Μάρτελ, ο οποίος συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους της πυροσβεστικής για την κατάστρωση σχεδίων πρόληψης και αντιμετώπισης κινδύνων από πυρκαγιές.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/12/936-7/


Πρόγραμμα Δασοπροστασίας έτους 2016 – Κατανομή πιστώσεων


Στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά κυμαίνεται συνολικό ποσό των πιστώσεων του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα διατεθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2016.

Με την αριθμ. 140577/2480/26-4-2016 (ΦΕΚ Β´ 1348) απόφαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, καθιερώνεται υπερωριακή εργασία κατά τις απογευματινές ώρες των εργασίμων ημερών, τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες και τις νυχτερινές ώρες, πέραν των ορίων της υποχρεωτικής απασχόλησης για τη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Δασοπροστασίας έτους 2016 και κατανέμονται οι διατιθέμενες πιστώσεις.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/14/1253-10/


«Τοπία Μακεδονίας – Θράκης: Εθνικά Πάρκα και Υγρότοποι»

«Τοπία Μακεδονίας – Θράκης: Εθνικά Πάρκα και Υγρότοποι»

Επιστημονική διημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία και Πολιτιστικά Τοπία», διοργανώνει επιστημονική διημερίδα με τίτλο «Τοπία Μακεδονίας – Θράκης: Εθνικά Πάρκα και Υγρότοποι», την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Μαΐου (ώρα έναρξης 17:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/12/1201-5/


Πιο κοντά στον αφανισμό το φοινικόδασος του Βάι από το «απτόητο» σκαθάρι


του Νίκου Αβουκάτου

Το παγκοσμίου φήμης φοινικόδασος του Βάι στον νομό Λασιθίου της Κρήτης κινδυνεύει με αφανισμό από το κόκκινο σκαθάρι. Η παρουσία του στην περιοχή έχει ανιχνευθεί και μάλιστα απειλεί τον πυρήνα του δάσους, όπως αναφέρουν στη Greenagenda.gr τόσο ο δήμαρχος Σητείας όσο και ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου.

Η εξωτική του ομορφιά, λοιπόν, δεν προσελκύει μόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρονιά, αλλά και τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο των φοινίκων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/12/1013-14/


10 Τρόποι Για να Προσελκύσετε Ωφέλιμα Έντομα στον Κήπο Σας!


Προσπαθείτε καθημερινά να κρατήσετε μακριά και να απωθήσετε τους πληθυσμούς των βλαβερών εντόμων από τα φυτά του κήπου σας. Για το σκοπό αυτό, δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε φυτοφάρμακα και άλλα παρόμοια χημικά του εμπορίου, γιατί φοβάστε τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν σε σας και στα κατοικίδιά σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να αφήσετε τη Φύση να κάνει τη δουλειά για σας, εισάγοντας και διευκολύνοντας τα ωφέλιμα έντομα και άλλους μικροοργανισμούς να τραφούν με όσα κακά ζωύφια σπέρνουν τον όλεθρο στα τα φυτά σας!

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/10-tropi-gia-na-proselkysete-...ntoma-ston-kipo-sas/


Φωτογράφος - Στράτος Καλαφάτης

www.stratoskalafatis.com/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1414
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Απαντήσεις από… το παρελθόν σε σύγχρονα ερωτήματα των τοπικών κοινωνιών

Ο καθηγητής Λαογραφίας Βασίλης Νιτσιάκος μιλά στα “Χ.Ν.” για το επίκαιρο μοντέλο βιωματικής αειφορίας από το Πεκλάρι της Κόνιτσας

Γράφει ο Δημήτρης Μαριδάκης | www.haniotika-nea.gr

«Η παράδοση δεν είναι ένα απολίθωμα από το παρελθόν ή ένας μηχανισμός συντήρησης αλλά κάτι που μπορεί να μας δώσει νέες ιδέες και να λειτουργήσει ως μηχανισμός ανταρσίας και αντίστασης». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής κοινωνικής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος ο οποίος επέστρεψε στο… παρελθόν για να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα.

O λόγος για την ορεινή κοινότητα Πεκλάρι -την οποία μελέτησε- καθώς μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η συγκεκριμένη κοινότητα λειτουργούσε ακολουθώντας ένα μοντέλο “βιωματικής αειφορίας”: αξιοποιούσε τους φυσικούς πόρους χωρίς να τους καταστρέφει, με γνώμονα το συμφέρον της Κοινότητας και αγνοώντας την έννοια της ατομικής ιδιοκτησίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/21/1212-9/


Η Ιταλία υποχρεώνεται να προστατεύσει τους ελαιώνες της Ευρώπης


Σε μια απόφαση που φέρνει ανακούφιση στους ελαιοπαραγωγούς της Ελλάδας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ιταλία πρέπει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό μιας επιδημίας που έχει καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Απουλία, και απειλεί να επεκταθεί σε γειτονικές χώρες με ολέθρια αποτελέσματα.

Το ξενόφερτο βακτήριο Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στην Ιταλία πριν από τρία χρόνια και μέχρι σήμερα έχει καταστρέψει σχεδόν δύο εκατομμύρια στρέμματα ελαιόδεντρων στην περιοχή της Απουλίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/18/712-5/


Ανακοινώθηκε το Top 10 των σημαντικότερων νέων ειδών για το 2016

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια νέα προσθήκη στο οικογενειακό δέντρο του ανθρώπου, έναν προϊστορικό πίθηκο, μια γιγάντια χελώνα, ένα πανάσχημο ψάρι, ένα σαρκοβόρο φυτό που βρέθηκε μέσω…Facebook, μια λιβελούλα με πολύ ροκ όνομα, ένα σκαθάρι-οικοδόμο που χτίζει λασπόσπιτα κ.α.

Για μια ακόμη χρονιά το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εξερεύνηση των Ειδών (IISE) του Πανεπιστημίου SUNY της Νέας Υόρκης παρουσίασε τον καθιερωμένο πλέον κατάλογο με τα δέκα σημαντικότερα είδη που ανακαλύφθηκαν στη Γη το προηγούμενο έτος.

Η λίστα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια νέα προσθήκη στο οικογενειακό δέντρο του ανθρώπου, έναν προϊστορικό πίθηκο, μια γιγάντια χελώνα, ένα πανάσχημο ψάρι, ένα σαρκοβόρο φυτό που βρέθηκε μέσω…Facebook, μια λιβελούλα με πολύ ροκ όνομα, ένα σκαθάρι-οικοδόμο που χτίζει λασπόσπιτα κ.α.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/23/138-5/


Δασικές πυρκαγιές: Πρόληψη και Καταστολή.

Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος συνεδρίασε στις 18/5 με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δασικές πυρκαγιές: Πρόληψη και Καταστολή».

Η Επιτροπή ενημερώθηκε από:

Τον κ. Φοίβο Θεοδώρου, Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,

Τους κ.κ. Κωνσταντίνο Δημόπουλο, Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, Δημήτριο Βακάλη, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών, Αθανάσιο Γκουντούφα, Προϊστάμενο του Τμήματος Δασοπροστασίας και Αγροτικής Ασφάλειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντιστοίχως,

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/22/2017-3/


Η ενδημική Fritillaria thessala subsp. reiseri

Το πιο ακριβοθώρητο από τα τρία υποείδη του είδους Fritillaria thessala, η ενδημική F. thessala subsp. reiseri, απαντά αποκλειστικά στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Φύεται σε βραχώδεις θέσεις, ανάμεσα σε μικρούς θάμνους ή φρύγανα, σε χαμηλά υψόμετρα, από το επίπεδο της θάλασσας έως τα 400 μ. Η ανθοφορία της ξεκινά γύρω στα τέλη Μαρτίου και επεκτείνεται μέχρι τον Απρίλιο.

Η όμορφη αυτή φριτιλλάρια συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων του 1995 με τον χαρακτηρισμό «Τρωτό». Οι δύο μόλις μικροί υποπληθυσμοί της που έχουν ανευρεθεί κινδυνεύουν να συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο από υπερβόσκηση.

Κ. Γούλα

Πηγή:
dasarxeio.com/2016/05/22/1017-5/


Τα δέντρα κοιμούνται το βράδυ


Μελέτη έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας τα κλαδιά τους χαλαρώνουν και πέφτουν ελαφρώς, ενώ ανεβαίνουν και πάλι με την ανατολή του ήλιου

Ειρήνη Βενιού | ΤΟ ΒΗΜΑ

O νυχτερινός ύπνος δεν αποτελεί προνόμιο μόνο του ζωικού βασιλείου. Μελέτη ερευνητών από την Αυστρία, την Φινλανδία και την Ουγγαρία έδειξε ότι ακόμα και τα δέντρα «κοιμούνται» κατά τις ώρες της συσκότισης.

Με τη βοήθεια σαρωτών λέιζερ, οι επιστήμονες μελέτησαν τις κινήσεις μεγάλων δέντρων με «ανάστημα» πάνω από 15 μέτρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είδαν λοιπόν, ότι μόλις πέσει το σκοτάδι χαλαρώνουν τα κλαδιά τους, ενώ τα επαναφέρουν στην αρχική τους θέση μόλις ο ήλιος σκαρφαλώσει στον ουρανό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/19/1036-11/


1η απογραφή Πελεκάνων ΝΑ Ευρώπης και Τουρκίας

Το Σάββατο 07/05/2016 το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΦΔΥΚΣ) συμμετείχε με επιτυχία σε συνεργασία διεθνούς επιπέδου, στην 1η απογραφή πελεκάνων ΝΑ Ευρώπης και Τουρκίας. Σε συνέχεια των επιτυχημένων πανελλαδικών απογραφών πελεκάνων που υλοποιήθηκαν τις 3 προηγούμενες χρονιές, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Πρεσπών (ΕΕΠ), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ), με την συμμετοχή του προσωπικού από δώδεκα (12) Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) της χώρας και πλήθος εθελοντών, φέτος για πρώτη φορά διοργάνωσε μια ακόμα φιλόδοξη δράση: την ταυτόχρονη απογραφή ατόμων πελεκάνων σε Υγρότοπους της ΝΑ Ευρώπης και της Τουρκίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/20/511-9/


Φτιάξτε Μόνοι Σας Οικολογικό Εντομοκτόνο για να Καταπολεμήσετε τα Έντομα στον Κήπο!


Παρατηρείτε καθημερινά στα φύλλα των φυτών σας κάμπιες και άλλα μικρότερα έντομα και δεν ξέρετε πως να τα καταπολεμήσετε χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο επικίνδυνο χημικό σκεύασμα που βάζει σε κίνδυνο την υγεία σας;

Ευτυχώς, υπάρχει η λύση ενός οργανικού σπρέι για όλες τις χρήσεις, το οποίο συνδυάζει τις εντομοαπωθητικές ιδιότητες του σκόρδου, του κρεμμυδιού και της καυτερής πιπεριάς με παρόμοιες ιδιότητες του σαπουνιού.
Πολλές ιδέες έχουν αναφερθεί κατά καιρούς σε διάφορα άρθρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο των παρασίτων. Εδώ προσπαθούμε να συνδυάσουμε τις καλύτερες από αυτές, ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα από συστατικά που μπορεί να βρει ο καθένας στην κουζίνα του. Καταλήξαμε σε ένα σπρέι που επωφελείται των εντομοαπωθητικών ιδιοτήτων του σκόρδου, του κρεμμυδιού, και της καυτερής κόκκινης πιπεριάς συνδυασμένες με τις αντίστοιχες εντομοκτόνες και επιφανειοδραστικές ιδιότητες του σαπουνιού. Πριν φτιάξετε το μείγμα και το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να λάβετε υπόψιν ότι τα οργανικά σπρέι που περιέχουν σαπούνι μπορεί να βλάψουν εκτός από τα ενοχλητικά έντομα και τα ωφέλιμα, αλλά και τους επικονιαστές, όπως είναι οι μέλισσες. Εφαρμόστε το, μόνο στα σημεία του φυτού που έχουν πρόβλημα από τέτοιους επιβλαβείς οργανισμούς ή σε σημεία που χρειάζεται να προλάβετε μια τέτοια προσβολή.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/ftiaxte-moni-sas-ikologiko-en...ta-entoma-ston-kipo/undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1415
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
Η Wikipedia θέλει να φωτογραφίσεις την ελληνική Φύση

Πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός φωτογραφίας «Wiki Loves Earth», που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου. O διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας απευθύνεται τόσο σε ερασιτέχνες όσο και επαγγελματίες φωτογράφους, που θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους και θα τα επιφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Wikipedia (Βικιπαίδεια), στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/30/839-6/


Το τέλος του βίσωνα


Του Κωνσταντίνου Μαυρίδη από Ρήξη φ. 123

Η ιστορία του βίσωνα και του αφανισμού του είναι μια ιστορία-σύμβολο της λευκής κυριαρχίας πάνω στην αμερικανική ήπειρο και της γενοκτονίας που συντελέστηκε στη γεωγραφική ενότητα που σήμερα ονομάζεται Βόρεια Αμερική. Η μεθοδική και ανελέητη εξολόθρευση των εκπληκτικών αυτών ζώων, που κάποτε διέτρεχαν τις απέραντες Μεγάλες Πεδιάδες κατά εκατομμύρια, θα έσπαγε το μαχητικό φρόνημα των ινδιάνικων φυλών που πολεμούσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και θα έθετε τέρμα σε έναν οικολογικά ισορροπημένο πολιτισμό χιλιετιών.

Οι Ινδιάνοι των πεδιάδων, έχοντας στερηθεί τη βάση της διατροφής και πρώτων υλών που τους παρείχαν τα κοπάδια των βισώνων, θα ηττώνταν ολοκληρωτικά από τον ομοσπονδιακό στρατό και έκτοτε θα στοιβάζονταν στους θλιβερούς καταυλισμούς και θα τίθονταν αμετάκλητα στο ιστορικό περιθώριο. Ίσως να πρόκειται για το πρώτο τη τάξει οικολογικό έγκλημα που έχει διαπράξει ο άνθρωπος από την άποψη του συμβολισμού και του μεγέθους της ύβρεως. Τα εγκαταλειμμένα σπίτια, που ρημάζουν στα προάστια-φαντάσματα των πόλεων των Μεγάλων Πεδιάδων των ΗΠΑ, σήμερα μάλλον επιβεβαιώνουν την ύβρη, αλλά και το έγκλημα που συντελέστηκε στις ίδιες περιοχές μόλις έναν αιώνα πριν.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/28/951-10/


Στο Καλαμόκαστρο Ροδόπης η σημαντικότερη αποικία κιρκινεζιών σε ολόκληρη τη Θράκη!

Την Τέταρτη 11 Μαΐου 2016, επιστημονικό προσωπικό και εθελοντές του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας πραγματοποίησαν την ετήσια απογραφή φωλιών Κιρκινεζιών στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Απογραφής Κιρκινεζιών που διοργάνωσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το πρόγραμμα «LIFE για το Κιρκινέζι».

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είναι ένα μεσαίου μεγέθους γεράκι που συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Μοιάζει πολύ με το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) που είναι και το πιο κοινό γεράκι τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Πρόκειται για έναν καλοκαιρινό επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής των παλιών κτηρίων στα οποία φωλιάζει αλλά και της εντατικοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/27/936-9/


Επιδημία από κάμπιες προξενεί μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις


Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι στο Χρώμιο Κοζάνης, μετά την επιδρομή εκατομμυρίων εντόμων που έχουν κατακλύσει την περιοχή, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις με βελανιδιές και πουρνάρια.

Οι κάμπιες έκαναν την εμφάνισή τους πριν από δέκα ημέρες στην περιοχή του Φράγματος του Ιλαρίωνα και καθημερινά πολλαπλασιάζονταν.

Ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Χρωμίου, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τόνισε ότι «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει 15 με 20 χιλιάδες στρέμματα δάσους βελανιδιάς και πουρνάρι, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους της περιοχής, ενώ για κάποιες ημέρες είχαν κατακλύσει ακόμη και τους δρόμους του χωριού». Το Χρώμιο διαθέτει 3.500 αιγοπρόβατα και, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «οι κάμπιες έχουν καταστρέψει τις περιοχές που χρησιμοποιούν ως βοσκοτόπια. Οι κάμπιες είναι παντού, στα χόρτα, στα φύλλα, ακόμη και στους κορμούς των δένδρων, με αποτέλεσμα τα ζώα μας να μη μπορούν να βοσκήσουν».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/26/616-5/


Οι πολίτες αξιολογούν τα αστικά πάρκα

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρότι σε πολλές περιοχές της χώρας παρατηρείται έλλειψη χώρων πρασίνου, σχεδόν σε κάθε γειτονιά μπορούμε να εντοπίσουμε ένα πάρκο. Γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες η WWF έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια καταγραφής των χώρων πρασίνου στα αστικά κέντρα όλης της Ελλάδας.

«Παρά την αναγκαιότητα ύπαρξης χώρων πρασίνου στις αστικές περιοχές, οι χώροι αυτοί είναι ελάχιστοι» λέει στην «Κ» ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή, συμπληρώνοντας ότι η ελλιπής συντήρηση των πράσινων χώρων είναι ένα εξίσου βασικό πρόβλημα, που οδηγεί στην απαξίωση, στην εγκατάλειψη και τελικά στον περιορισμό των χώρων πρασίνου. «Γι’ αυτό δημιουργήσαμε την εφαρμογή για κινητά WWF Greenspaces, για να βελτιώσουμε την ποιότητα των χώρων πρασίνου και ταυτόχρονα να πείσουμε τους πολίτες να συμμετέχουν περισσότερο στις δράσεις ευαισθητοποίησης».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/29/1038-6/


Προκήρυξη: 211 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα


Το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών προκηρύσσει πρόγραμμα υποτροφιών συνολικά διακοσίων έντεκα (211) θέσεων σε τρεις (3) επιστημονικούς τομείς, με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, χρονικής διάρκειας το ανώτερο έως τριάντα έξι (36) διαδοχικούς μήνες.

Με την αριθμ. 82871/Ζ1/23-5-2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β´ 1506) καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία επιλογής για τη χορήγηση υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με σκοπό την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση νέων ερευνητών και η παραγωγή υψηλών ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω της διδακτορικής έρευνας με κριτήριο επιλογής την επιστημονική επάρκεια των υποβληθεισών προτάσεων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/27/1201-6/


Εμπλουτίζονται με ιχθύδια πέστροφας τα ορεινά ρέματα Τρικάλων και Καρδίτσας


Με 70.00 ιχθύδια πέστροφας από τη φετινή παραγωγής του Πεστροφογεννητικού Σταθμού Ασπροποτάμου Καλαμπάκας θα εμπλουτιστούν τα ορεινά ρέματα των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένη Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, 10.000 από αυτά τα ιχθύδια θα δοθούν στο Δασαρχείο Τρικάλων για τον εμπλουτισμό των ορεινών πεστροφόρων ρεμάτων της περιοχής αρμοδιότητάς του και άλλα τόσα στο Δασαρχείο Καρδίτσας, για τον εμπλουτισμό των πεστροφόρων ρεμάτων του ποταμού Καριτσιώτη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/27/756-8/


Το κρινάκι της θάλασσας (Pancratium maritimum)

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα ωραιότερα είδη της ελληνικής χλωρίδας, με μεγάλα, λευκά και εύοσμα άνθη. Το επιστημονικό του όνομα είναι Pancratium maritimum L., ενώ ο απλός κόσμος το γνωρίζει ως κρίνο ή κρινάκι της θάλασσας.

Ζει κυρίως στις αμμώδεις ακτές της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας και τα άνθη του μπορεί να τα συναντήσει κανείς από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/05/28/1238-9/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1416
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια  
39 νέα είδη φυτών ανακαλύφθηκαν στην Ελλάδα τα περισσότερα στα νησιά της

www.philodassiki.org

Η χλωρίδα της λεκάνης της Μεσογείου είναι αξιοσημείωτη. Τα 11.700 ενδημικά φυτικά είδη ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό όλων των ειδών που έχουν αναφερθεί στην υπόλοιπη ήπειρο. Στην Ελλάδα και ειδικότερα στις νότιες περιοχές της χώρας, 5.760 διαφορετικά είδη από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά. Όμως μια νέα ανακάλυψη έρχεται να προσθέσει 39 νέα είδη φυτών στα περίπου 5.760 είδη της Ελληνικής χλωρίδας, σύμφωνα με εργασία στην επιστημονική επιθεώρηση Phytotaxa. Το γεγονός γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό, αν συλλογιστεί κανείς ότι τα 38 από τα 39 είδη είναι ελληνικά ενδημικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο παρά μόνο στη χώρα μας. Η μονογραφία, 212 σελίδων, των Salvatore Brullo από το Πανεπιστήμιο της Κατάνια και Matthias Erben από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου αφορά αποκλειστικά το γένος Λιμόνιο (Limonium) στην ελληνική επικράτεια, ένα έργο ζωής του πρώτου συγγραφέα, ο οποίος τα τελευταία 27 χρόνια έχει επικεντρωθεί στη μελέτη των συγκεκριμένων ειδών στην Ελλάδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/05/1232-4/


Η μέλισσα ως βιολογικό όπλο


«Καθόλου, ασφαλώς, δεν ευθύνεται η αξιαγάπητη εργάτρια για το ότι ο άνθρωπος μεταχειρίζεται τον αμυντικό της οπλισμό για τους στρατιωτικούς του σκοπούς και για να εξαπολύει έναν πρωτόγονου τύπου βιολογικό πόλεμο. Γεγονός πάντως είναι πως αυτό συμβαίνει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, από τότε, μάλλον, που ο άνθρωπος έκανε τα πρώτα του βήματα ως μελισσοτρόφος.»

Του Ορέστη Δαβία, Βιολόγου – συγγραφέα. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Μελίαμα (τεύχος 18)

Τοποθετημένο κάπου ανάμεσα στις σελίδες του ανά χείρας περιοδικού, το οποίο μόνο σκοπό του έχει την τεκμηρίωση και διάδοση των ωφελειών που εκπορεύονται από την κυψέλη, τούτο το αρθράκι για τις πολεμικές ικανότητες της μέλισσας κινδυνεύει να θεωρηθεί σκέτη παραφωνία. Δεν είναι όμως τα πράγματα πάντοτε έτσι όπως φαίνονται σε πρώτη ματιά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/03/1202-3-2/


Βιολογική Καταπολέμηση Αφίδων (Μελίγκρα) Με Φυσικές Μεθόδους!


Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χημικές ουσίες και σκευάσματα του εμπορίου για να αντιμετωπίσετε τις αφίδες (μελίγκρα) που παρασιτούν τους νεαρούς βλαστούς των φυτών σας, υπάρχουν αρκετοί φυσικοί τρόποι που θα σας διευκολύνουν.

Ένας έξυπνος τρόπος, που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι η χρησιμοποίηση ενός φυσικού σπρέι και η προσέλκυση στα φυτά σας ωφέλιμων εντόμων, τα οποία θα εγκατασταθούν σε αυτά και θα απωθήσουν τις αφίδες.

Φυτέψτε τα Φυτά Σας Έξυπνα και Προσεκτικά

Ένας τρόπος για να απαλλαγείτε από τις αφίδες είναι να φυτέψετε διάφορα φυτά που έχουν την ιδιότητα να απωθούν τη μελίγκρα μεταξύ των σειρών και ανάμεσα στα λαχανικά, κηπευτικά, αλλά και καλλωπιστικά φυτά σας. Σε αυτά τα φυτά θα αναφερθούμε παρακάτω.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/viologiki-katapolemisi-afidon...e-fysikes-methodous/


Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ένα μουσείο για τον φυσικό πλούτο και την πολύπλευρη μοναδικότητα του πιο εμβληματικού βουνού της χώρας, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. To Κέντρο Πληροφόρησης βρίσκεται στο Λιτόχωρο Πιερίας, στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 12 Ιουνίου 2016, ώρα 11.00, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/03/903-4/


Το ψηλότερο τροπικό δέντρο της Γης

Εντοπίστηκε στη Μαλαισία και έχει ύψος περίπου 90 μέτρα

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στην Μαλαισία ένα τροπικό δέντρο, το οποίο είναι το ψηλότερο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Φθάνει σε ύψος τα 89,5 μέτρα, δηλαδή περίπου όσο 65 άνθρωποι που στέκονται ο ένας πανω στους ώμους του άλλου.

Απειλούμενο

Το δέντρο -που είναι λίγο μικρότερο από το «Μπιγκ Μπεν» του Λονδίνου- ανήκει στο είδος «Κίτρινο Μεράντι» και είναι γνωστό στους gamers, επειδή κάνει την εμφάνισή του στο διάσημο βιντεοπαιγνίδι Minecraft.

Η επιστημονική ονομασία του είναι Shorea faguetiana και ανήκει στον «κόκκινο» κατάλογο με τα επαπειλούμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), καθώς το «κυνηγούν» οι υλοτόμοι. Αστειευόμενοι οι ερευνητές, δήλωσαν πως -χάρη στο Minecraft- πιθανώς στον ψηφιακό κόσμο υπάρχουν περισσότερα τέτοια δέντρα από ό,τι στον πραγματικό.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/08/2247-2/


Εμπλουτισμός βιοτόπων της αρκούδας στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Οίτης

Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ ο εμπλουτισμός των βιοτόπων της αρκούδας στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Οίτης μετά την έγκριση της σχετικής μελέτης από τις Δασικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE11 NAT/GR/1014 “ForOpen Forests”, που πραγματοποιείται στην περιοχή των ορεινών όγκων και των προστατευόμενων περιοχών της Οίτης και του Καλλίδρομου.

Ο εμπλουτισμός έγινε στο πλαίσιο των δράσεων διατήρησης προτεραιότητας για την Καφέ Αρκούδα του προγράμματος LIFE+ For Open Forest (Δράση C.9: Action C.9 Priority conservation actions for Ursus arctos*) με χρήση ενδημικών καρποφόρων φυτών όπως αγριοκερασιά, γκορτσιά, κράταιγος, κορομηλιά, καστανιά και καρυδιά το οποία μπορούν και προσφέρουν διατροφικές επιλογές για την αρκούδα σε διαφορετικές εποχές κατά τη διάρκεια του χρόνου με στόχο την ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών σε ανθρώπινες παραγωγικές δραστηριότητες και κυρίως στη μελισσοκομία η οποία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στην Οίτη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/08/1029-2-2/


Ενημέρωση σχετικά με την προσβολή του πρίνου και της δρυός

Ενημέρωση σχετικά με την προσβολή του πρίνου και της δρυός στην περιοχή της Δ.Κ. Αιανής και του Τ.Κ. Χρωμίου, Δήμου Σερβίων – Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης

Αναφορικά με το θέμα που έχει ανακύψει το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορά την εκτεταμένη προσβολή του πρίνου και της δρυός στην περιοχή της Δ.Κ. Αιανής και του Τ.Κ. Χρωμίου, Δήμου Σερβίων – Βελβεντού της Π.Ε. Κοζάνης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας (Δασαρχείο Κοζάνης), απέστειλαν άμεσα προς εξέταση δείγματα του εντόμου προς το εργαστήριο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/07/2247/


Διατμηματικό ΠΜΣ:«Κτηματολόγιο: Νομικές, Τεχνικές και Περιβαλλοντικές Διαστάσεις»

Αντικείμενο – Σκοπός

1. Το παρόν ΔΠΜΣ έχει ως αντικείμενο την παροχή εξειδικευμένων νομικών, τεχνικών και περιβαλλοντικών γνώσεων στο γνωστικό αντικείμενο του Κτηματολογίου.

2. Σκοπό του ΔΠΜΣ αποτελούν:

α) Η διάνοιξη νέων οριζόντων σε αποφοίτους Νομικών Σχολών, Τμημάτων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και Τμημάτων Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος για την ερευνητική και, ιδίως, την επαγγελματική τους ενασχόληση με το «Κτηματολόγιο».

β) Ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών με εξειδικευμένες και σφαιρικές νομικές, τεχνικές και περιβαλλοντικές γνώσεις στον κατεξοχήν διεπιστημονικό τομέα του «Κτηματολογίου», έτσι ώστε να καταστούν ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας, της αγοράς εργασίας και των σχετικών επαγγελματικών πεδίων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/05/31/938-5/


Αγρια ζώα, θύματα τροχών

Η εικόνα των σκοτωμένων ζώων, θύματα κι αυτά των τροχών, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που αποδίδεται στην αυξημένη κίνηση των οχημάτων σε δρόμους ορεινούς ή παραλιακούς.

Δρόμοι που διέρχονται από δασικές περιοχές και ως εκ τούτου, μέσα από το φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων, το οποίο δεν εγκατέλειψαν λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, με αποτέλεσμα να …θυσιάζονται στον Μολώχ της ασφάλτου.

Τυχαίνει βέβαια άγρια ζώα να εντοπίζονται αυτό το χρονικό διάστημα και έξω ή μακριά από τους τόπους όπου συνήθως διαβιούν, πιο κοντά δηλαδή σε κατοικημένες και αγροτικές περιοχές, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. Μοιραία λοιπόν τα αγροτικά επαρχιακά οδικά δίκτυα βρίθουν νεκρών ζώων με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι αλεπούδες.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/06/2141/


Η Πάτμος από ψηλά

Εκπληκτικά διαφημιστικά βίντεο από drone με τις ομορφιές του νησιού

Διάφανα νερά, πράσινοι λόφοι σε αντιδιαστολή με το ξερό τοπίο.
Ένα βίντεο από drone του δήμου Πάτμου είναι κινητή διαφήμιση για το νησί.
Από τη μία ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η αρχοντιά του και και από την άλλη η ηρεμία, απομόνωση, βόλτες με ποδήλατα και παράδοση.
Η κάμερα μας ξεναγεί στο φημισμένο Μοναστήρι, το σπήλαιο της Αποκάλυψης, τα δρομάκια της πόλης που στέκεται αρμονικά στην κορυφή του νησιού και μας γνωρίζει τους κατοίκους του.

Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2016/06/blog-post_681.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1417
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 12 Μήνες  
Η σφήκα της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus στην Πιερία

Σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στις 15 Ιουνίου 2016 στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικης Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάρκου Μπόλαρη με τον βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Αστέριο Καστόρη συζητήθηκε εκτός άλλων και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στις Καστανιές του Νομού Πιερίας από την Σφήκα της καστανιάς

Ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή Πιερίας, ότι το Υπουργείο παρακολουθεί το πρόβλημα δεδομένου, ότι η σφήκα της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2014 στα πλαίσια επισήμων ελέγχων επισκοπήσεων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/17/1357/


Ταΐζοντας Μαυροπετρίτη με κομμάτια… πλαστικού


ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Της γερακίνας ο γιος τρέφεται με πλαστικό! Με έκπληξη παρατήρησαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» ένα ενήλικο γεράκι (Μαυροπετρίτη) να δίνει για τροφή στους νεοσσούς του, ένα κομμάτι πλαστικό!

Το αποκαλυπτικό περιστατικό καταγράφηκε στη βραχονησίδα Ανυδρο, η οποία βρίσκεται βόρεια της Πάτμου και ανήκει στο Μόνιμο Καταφύγιο Αγριας Ζωής Αρκιών και νησίδων Βορείου Πάτμου. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διεθνώς Μαυροπετρίτης να τρέφεται με πλαστικό και γι’ αυτό πραγματοποιήθηκε επιστημονική ανακοίνωση στο περιοδικό «Marine Pollution Bulletin».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/19/2148/


Μεγάλες οι προοπτικές για την καλλιέργεια κρίταμου

«Ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα, μια χώρα με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, είναι να αυξηθούν τα στρέμματα σε 100.000 με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και να ανέβει ο εξαγωγικός δείκτης στο 5%, ο οποίος μόλις αγγίζει το 0,5%».

Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, η Δρ Ελένη Μαλούπα, Διεθύντρια Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφερόμενη στο πρώτο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) στη Θράκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στον Αστέρα Αλεξανδρούπολης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/12/1447/


Ρόδος: τεράστια οικολογική καταστροφή από έναν σπινθήρα

Τεράστια οικολογική καταστροφή προκάλεσε στη Ρόδο η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου στην περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και ποιμνιοστάσια, γεωργικά μηχανήματα και αποθήκες έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με τη Δημοκρατική της Ρόδου, η Απολακκιά, αλλά και το χωριό Ίστριος εκκενώθηκαν προληπτικά.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, καθώς είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι προσπάθειές τους καθώς υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του, όπως αναφέρει η Δημοκρατική.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/19/1933/


Κοντά στην απόκτηση 20 ημιφορτηγών 4×4 για τις δασικές υπηρεσίες

Ανατέθηκε στην εταιρεία ΝΙΚ. Ι. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ ΑΕ η προμήθεια είκοσι (20) πετρελαιοκίνητων διπλοκάμπινων ημιφορτηγών αυτοκινήτων τύπου 4×4 για την κάλυψη των αναγκών των δασικών περιφερειακών υπηρεσιών.

Με απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασικών Έργων και Υποδομών, κ. Δ. Ντινόκα, εγκρίθηκε το πρακτικό κρίσεως οικονομικών προσφορών της επιτροπής αξιολόγησης του έργου για την προμήθεια των είκοσι (20) αυτοκινήτων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/15/830-5/


Καθόλου χαζά τα πουλιά, που έχουν περισσότερους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και από τα θηλαστικά!

Τα ωδικά πτηνά, οι παπαγάλοι και τα κοράκια έχουν «στριμωγμένους» στον μικρό εγκέφαλό τους τους ίδιους και μερικές φορές περισσότερους νευρώνες (εγκεφαλικά κύτταρα) από ό,τι τα -υποτίθεται πιο έξυπνα- θηλαστικά, όπως οι πίθηκοι.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανο-τσεχική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να ανατρέψει την όχι και τόσο καλή εικόνα που οι άνθρωποι έχουν για το «μυαλό» των πουλιών. Και αυτό παρόλο που έχουν βρεθεί πουλιά, τα οποία κάνουν εντυπωσιακά πράγματα, όπως μετρούν, φτιάχνουν εργαλεία, λύνουν προβλήματα, προγραμματίζουν για το μέλλον και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει τελικά στον εγκέφαλο των πουλιών η νευρωνική βάση για τέτοιες…εξυπνάδες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/14/1053-10/


ΠΕΡΙ ΡΕΜΑΤΩΝ: Οριοθέτηση – Διευθέτηση – Εκτροπή – Δόμηση – Αστυνόμευση – Αμμοληψία – Πλεύσιμοι ποταμοί

ΠΕΡΙ ΡΕΜΑΤΩΝ
Οριοθέτηση – Διευθέτηση – Εκτροπή – Δόμηση – Αστυνόμευση – Αμμοληψία – Πλεύσιμοι ποταμοί

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΚΑΒΟΥ, Εισηγήτρια ΣτΕ, ΔΝ
ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Σειρά: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ & ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ

Το έργο «Περί ρεμάτων» αποτελεί το δεύτερο της σειράς «Τεχνικές Εφαρμογές Διοικητικού Δικαίου για Δικηγόρους & Μηχανικούς», η οποία δημιουργήθηκε για να προσεγγίσει μία σειρά θεμάτων με μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο από την πλευρά του νομικού όσο και από την πλευρά του τεχνικού – μηχανικού. Το πρώτο βιβλίο της σειράς αφορούσε τον αιγιαλό και την παραλία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/14/230-7/


Χρηματοδότηση δασικών υπηρεσιών για την υλοποίηση έργων «ανάπτυξης θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων»


Με την αριθμ. 139798/3303/13-6-2016 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 168.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2016 για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών ανάπτυξης θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων στα πλαίσια του Μέτρου 1 «Ανάπτυξη θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων» του Α.Π.4 του χρηματοδοτικού προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2016», σύμφωνα με τον συνημμένο πίνακα της απόφασης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/14/2348/undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information