Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1418
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Χωρίς παυλώνια, ψευδακακία και ευκάλυπτο το πρόγραμμα δάσωσης

Κοντονής Γιώργος | www.agronews.gr

Ανοίγει το πεδίο των επιλέξιµων εκτάσεων στα Μέτρα ∆άσωσης των Προγραµµάτων, σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο που ζυµώνεται. Χορτολίβαδα, βοσκοτόπια και περιοχές «υπό κίνδυνο ερηµοποίησης και διάβρωσης» κάτω από την οµπρελά των µη γεωργικών γαιών, δύναται να πριµοδοτηθούν για την καλλιέργεια δέντρων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda.

Βέβαια, ο οριστικός χαρακτήρας των επιλέξιµων εκτάσεων µένει να αποσαφηνιστεί στις διατάξεις των επερχόµενων προκυρήξεων. Ωστόσο τα παραπάνω ανοίγµατα και η «ασάφεια» που προς το παρόν χαρακτηρίζει τους ορισµούς, αφήνει ενδεχόµενο «φωτογράφισης» ορισµένων αγροτεµαχίων που είτε για παράδειγµα δεν καλλιέργηθηκαν ποτέ, είτε αφορούν µεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/22/1218-7/


Πως Κλαδεύουμε την Ντομάτα για να Δέσουν Καλύτερα οι Καρποί!

Πολλοί δεν ξέρουν ότι και η τομάτα χρειάζεται κλάδεμα ή αμελούν αυτή την εργασία, που στην πραγματικότητα είναι υπεύθυνη για την ποιότητα των καρπών.

Έξι καλοί λόγοι για να κλαδέψετε και να κορυφολογήσετε τις ντομάτες είναι:

Για να είναι ο καρπός την ντομάτας πιο γευστικός.
Για να έχουν οι καρποί μεγαλύτερο μέγεθος.
Για να αξιοποιήσετε το 100% την ανάπτυξής της όλη τη σεζόν.
Για να διατηρήσετε φύλλα τους καρπούς και το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται κοντά στο έδαφος απαλλαγμένο από παράσιτα, έντομα και ασθένειες από μύκητες.
Για να διατηρήσετε το σχήμα των φυτών ομοιόμορφο και εύκολα διαχειρίσιμο.
Για να επιτρέψετε τις ντομάτες που θα αναπτυχθούν στο τέλος της σεζόν να ωριμάσουν πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/pos-kladevoume-tin-ntomata-gi...soun-kalytera-karpi/


Ένταξη 100 νέων περιοχών στο ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000»


Δημόσια διαβούλευση νέων περιοχών προς ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000

Από αξιολόγηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προκύψει ότι το Δίκτυο Natura 2000 της Ελλάδας χρειάζεται να συμπληρωθεί με νέες περιοχές ώστε να θεωρείται επαρκές σε ότι αφορά στην προστασία των τύπων οικοτόπων και των ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό έχει αποσταλεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετική επιστολή EU PILOT.

Με βάση μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ (ΕΠΠΕΡΑΑ – έργο εποπτείας) αλλά και λοιπές τεκμηριωμένες μελέτες και χρησιμοποιώντας κατάλληλα κριτήρια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Αν. Υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, έχουν καταλήξει σε πρόταση 100 νέων περιοχών Natura 2000, η οποία θα παραμείνει αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΝ από 22.6.2016 μέχρι 22.7.2016.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/23/2005/


Νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών

Μέσα στους επόμενους πέντε μήνες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη η πρόταση της ειδικής εννιαμελούς επιτροπής για τη διαχείριση των αυτοφυών μανιταριών.
Η εν λόγω πρόταση της επιτροπής, η οποία πλαισιώνεται από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μυκητολόγους, θα αποτελέσει τη βάση για τη θέσπιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Τα παραπάνω τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, μέλος και ο ίδιος της επιτροπής.
Στις δραστηριότητες της επιτροπής, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η έκδοση του «κόκκινου» καταλόγου, στον οποίο θα είναι καταγεγραμμένα τα σπάνια είδη μανιταριών στην Ελλάδα που πρέπει να προστατευθούν.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/29/2308/


3.000 μαθητές από 59 σχολεία ενημέρωσε ο Φ.Δ. Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου


«3.000 μαθητές από 59 σχολεία ενημέρωσε τη σχολική χρονιά 2015-2016 ο Φορέας Διαχείρισης»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου με την ολοκλήρωση του σχολικού έτους 2015 – 2016 απέστειλε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων τον Απολογισμό των δράσεων του που αφορούν την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση μαθητών.

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ο Φορέας Διαχείρισης διαπίστωσε, για ακόμη μία χρονιά, την αύξηση του αριθμού των μαθητών που συμμετείχαν στα Προγράμματα Ευαισθητοποίησης και τις Εκδρομές Ερμηνείας Περιβάλλοντος που σχεδίασε και υλοποιεί. Συγκεκριμένα, φέτος ο αριθμός των μαθητών άγγιξε τις 3.000 καθώς 2.998 μαθητές από 59 σχολεία της περιοχής των νομών Ιωαννίνων, Γρεβενών καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδος, ενημερώθηκαν και γνώρισαν την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/28/923-9/


Πώς αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης τις ζημιές αρκούδων στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο


Οι ζημιές που προκαλούνται από αρκούδες στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, σε συνάρτηση με τον τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών αυτών αλληλεπιδράσεων τέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης σχετικής πανευρωπαϊκής μελέτης στην οποία συμμετείχε και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ. Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 26 χώρες της Ευρώπης στο διάστημα 2005-2012, ώστε να εξετάσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν και αυξάνουν ή μειώνουν τα περιστατικά.

Το πιο σημαντικό εύρημα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι ο αριθμός των ζημιών δεν σχετίζεται με το μέγεθος του πληθυσμού της αρκούδας σε μία περιοχή, αλλά πολύ περισσότερο με τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών, όπως π.χ. με το σύστημα αποζημιώσεων, τις πρακτικές διαχείρισης και τη χρήση γης. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι οι ζημιές ελαττώνονται όταν το σύστημα αποζημιώσεων θέτει ως προϋπόθεση να έχουν λάβει οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προστατευτικά μέτρα (πχ. Ηλεκτροφόρα περίφραξη, ποιμενικός σκύλος, κ.α.).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/29/2020/


Η Ευρώπη υψώνει φράχτες, η άγρια ζωή εγκλωβίζεται

Ένα δεύτερο, αφανές δράμα συνοδεύει την τραγωδία των προσφύγων πίσω από τα συρματοπλέγματα: φράκτες που στήθηκαν στην Ευρώπη σε μήκος δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων δείχνουν να βάζουν τέρμα στην ελεύθερη μετακίνηση της άγριας ζωής, μια σημαντική κατάκτηση των προηγούμενων δεκαετιών.

Περίπου 30.000 χιλιόμετρα από φράχτες περιτύλιξαν χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και την εισροή προσφύγων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, επισημαίνει διεθνής μελέτη στην επιθεώρηση PLoS Biology.

Τα συρματοπλέγματα κατακερματίζουν τα οικοσυστήματα, εμποδίζουν την εποχική μετακίνηση απειλούμενων ειδών όπως οι αρκούδες και τα ελάφια, και επιπλέον παγιδεύουν ζώα αυξάνοντας τα επίπεδα θνησιμότητας, εξηγεί η διεθνής ομάδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/24/0059/


Μια τραγική δηλητηρίαση… στέλνει μήνυμα ελπίδας

Δώρα Σκαρτσή | www.wwf.gr

Δαδιά στον Έβρο: το μοναδικό μέρος σε όλα τα Βαλκάνια όπου φωλιάζει και αναπαράγεται ο απειλούμενος μαυρόγυπας. Eδώ και χρόνια δουλεύουμε για να προστατεύσουμε το θαυμαστό οικοσύστημα που στηρίζει έναν πληθυσμό περίπου 30-35 ζευγαριών, αλλά που αυξάνεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης όπου βρίσκει τροφή

Εδώ και χρόνια ελπίζαμε ότι οι μαυρόγυπες της Δαδιάς δεν είναι εντελώς απομονωμένοι. Αν πράγματι είχαν επαφή με τον τούρκικο πληθυσμό, σύμφωνα με την υπόθεσή μας, τότε θα είχαν μεγαλύτερες άμυνες απέναντι σε φυσικές απειλές και θα είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες για αναπαραγωγική επιτυχία. Όμως δεν είχαμε τα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε την υπόθεση: ούτε η μελέτη των μετακινήσεων του είδους με τη βοήθεια δορυφορικών πομπών μας είχε δώσει τέτοια στοιχεία, ούτε υπήρξε ως τώρα οπτική παρατήρηση στην Τουρκία πουλιών «μαρκαρισμένων» στη Δαδιά.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/06/23/2252/


«Εμφύλιος» για τα… ελάφια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η φωτιά που κατέκαψε πριν από μια εβδομάδα 18.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών στη Ρόδο έρχεται να επιδεινώσει την ήδη προβληματική σχέση ανάμεσα στους αγρότες και το προστατευόμενο τοπικό είδος ελαφιού. Οι αγρότες διαμαρτύρονταν τους τελευταίους μήνες ότι είχαν αυξηθεί τα περιστατικά καταστροφής καλλιεργειών από τα ελάφια, φαινόμενο που λογικά θα επιδεινωθεί λόγω της πρόσφατης καταστροφής του βιότοπού τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελαφιών της Ρόδου πάντως είναι… η καλή νομική εκπροσώπηση των «αντιπάλων» τους: τα δεκάδες χιλιάδες αιγοπρόβατα, τα οποία παρότι προφανώς προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά, τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, όντας ιδιοκτησία κάποιων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/06/25/2311/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1419
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Τα Φυτά Μπορούν να Επικοινωνούν Μεταξύ Τους Μέσω του Δικτύου Των Μυκήτων!

Κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στις περιοχές της Γης που κυριαρχεί το πράσινο με απέραντες εκτάσεις δασών, υπάρχει ένα βιολογικό σύστημα δικτύων που συνδέει μεταξύ τους κάθε φυτό. Οι ερευνητές συγκρίνουν τη δομή του δικτύου αυτού με τη δομή του ίντερνετ επειδή έχει πολλές ομοιότητες. Αυτό το δίκτυο ριζών λειτουργεί ακριβώς όπως το διαδίκτυο και επιτρέπει στα φυτά να επικοινωνούν, να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά, ή να ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Όλη η χλωρίδα εντός μιας περιοχής είναι συνδεδεμένη μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου που αποτελείται από λεπτές υφές μυκήτων είναι γνωστό ως μυκήλιο.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/ta-fyta-boroun-na-epikinonoun...diktyou-ton-mykiton/


Αντιμετωπίστε τον Τετράνυχο με Αυτούς τους Εύκολους και Αποτελεσματικούς Τρόπους! Ένας Ολοκληρωμένος Οδηγός!


Ένα από τα πιο κοινά παράσιτα των φυτών την περίοδο του καλοκαιριού είναι τα ακάρεα, με ποιο γνωστό από αυτά τον τετράνυχο. Ο τετράνυχος βρίσκεται στην κάτω πλευρά των φύλλων και μπορεί να παρατηρηθεί ως μικροσκοπικές σκουρόχρωμες κουκκίδες που μπορούν να κινούνται και να δραστηριοποιούνται γύρω από το φυτό.

Αυτά τα ακάρεα ανήκουν στην κλάση των αραχνοειδών, στην οποία ανήκουν επίσης, τα τσιμπούρια και οι αράχνες. Και όπως συμβαίνει με τις αράχνες, αυτά τα μικροσκοπικά ακάρεα σχηματίζουν ιστούς που γίνονται πιο εμφανείς όταν ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος.

Τα ακάρεα προκαλούν ζημιές στα φυτά από την απομύζηση των υγρών των φυτικών κυττάρων. Τρέφονται κυρίως σε φυτά θερμοκηπιακών καλλιεργειών και σε υπαίθριες καλλιέργειες.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/antimetopiste-ton-tetranycho-...lokliromenos-odigos/


Αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και πιστώσεις για τα δάση και το περιβάλλον


Αναβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και πιστώσεις για τα δάση και το περιβάλλον ζητά ο Δήμος Ικαρίας

Την αναβάθμιση του Δασονομείου Άγιου Κήρυκου σε Δασαρχείο, και τη δημιουργία Δασονομείου στις Ράχες ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του σχετικά με τη δυνατότητα των δασικών υπηρεσιών και του Δήμου Ικαρίας να παρέμβουν αποφασιστικά στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Με την επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στην Περιφέρεια Αιγαίου και τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων εκτός της ΧΑ, ο δήμαρχος περιγράφει αναλυτικά τα προβλήματα, και αποδεικνύει την ανάγκη για αναβάθμιση των Δασικών Υπηρεσιών στο νησί.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/05/517-4/


Το δίκτυο Natura επεκτείνεται


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μια νησιωτική χώρα, όπως η Ελλάδα, οφείλει να φροντίζει ως κόρην οφθαλμού τα μοναδικά παράκτια οικοσυστήματά της. Ωστόσο, οι θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 καλύπτουν μόλις το 6% των εθνικών μας υδάτων, αφήνοντας έτσι ένα σοβαρό κενό. Το κενό αυτό επιχειρεί σήμερα, έστω και με καθυστέρηση, να καλύψει το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνοντας τον χαρακτηρισμό 19,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων θαλάσσιων περιοχών. Ανάμεσα σε αυτές, το μεγαλύτερο μέρος του Κορινθιακού Κόλπου, η θαλάσσια περιοχή στην Κρήτη, η ευρύτερη περιοχή των Παξών, της Πύλου, της Ανδρου, του στενού ανάμεσα στην Καβάλα και στη Θάσο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/02/2118/


Οδηγός χλωρίδας προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού– Ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη

Μία νέα έκδοση του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού βρίσκεται σε έντυπη και ηλεκτρονική κυκλοφορία από τις αρχές του 2016. Η έκδοση με τίτλο “Οδηγός χλωρίδας προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού – Ενδημικά, σπάνια και απειλούμενα είδη” (ISBN: 978-960-99424-3-0) πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Παραγωγή υλικών ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης» για την υλοποίηση του Υποέργου 11 της Πράξης «Προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού» του Άξονα Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του ΕΠ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013» και κυκλοφορεί σε δύο ξεχωριστές γλώσσες: ελληνικά με τον παραπάνω τίτλο και αγγλικά με τον τίτλο “Plant Guide to Mount Parnon and Moustos wetland protected area. Endemic, rare and threatened species” (ISBN: 978-960-99424-4-7).

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/01/1640/


Αποστακτήριο σχεδιάζουν οι παραγωγοί αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Ροδόπης-Έβρου


Είκοσι τέσσερα μέλη αριθμούν τα μέλη της Ομάδας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) Ροδόπης-Έβρου, με 100 στρέμματα με καλλιέργειες λεβάντας, ρίγανης και χαμομηλιού.

Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η αντιπρόεδρος της Ομάδας Σταυρούλα Τζεβελέκη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το πρώτο πετυχημένο Πανελλήνιο Συνέδριο ΑΦΦ στη Θράκη.

Το συνέδριο έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη και χαρακτηρίσθηκε από το γεγονός της αθρόας προσέλευσης των νέων ανθρώπων, που αναζητούν νέους τρόπους καλλιέργειας και νέας αντίληψης για τον μοντέλο του αγρότη.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Apostakthrio-shediazo...-fytwn-Rodophs-Ebroy


Ένας είναι ο Φάραγγας ... τ' άλλα όλα είναι φαράγγια

To εντυπωσιακότερο βίντεο που έχουμε δει μέχρι σήμερα για ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης και εκ των κορυφαίων αξιοθέατων της Κρήτης ... Με περίπου 17χλμ μήκος και αναπτύγματα πλευρών που ξεπερνούν τα 2χλμ σε μπόι, η Σαμαριά αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού δρυμού των Λευκών ορέων φιλοξενώντας μια σπάνια βιοποικιλότητα και βέβαια το ενδημικό Κρητικό αγρίμι, τον Κρητικό Αίγαγρο ... Πάρτε μια ανάσα κι αντέστε να το φέρουμε μια βόλτα μετά Κρητικής μουσικής (πυργώσετε οπότες τον ήχο)

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/07/blog-post_817.html


Οι φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του National Geographic

Για μια ακόμη φορά είναι άκρως εντυπωσιακές. Ο λόγος για τις φωτογραφίες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό National Geographic Travel Photographer για το 2016.
Και φέτος, οι φωτογράφοι που πήραν μέρος στο διαγωνισμό ταξίδεψαν σε απομακρυσμένες περιοχές, πλησίασαν άγνωστους και απόμακρους πολιτισμούς και κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν με το φακό τους καρέ μοναδικά, που έκαναν τη διαφορά και τους έφεραν και το βραβείο.
Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού είναι ο Anthony Lau, ο οποίος ταξίδεψε στη Μογγολία και απαθανάτισε μια εκπληκτική εικόνα ενός ιππέα με τα άλογά του στην ομίχλη.
«Όταν είδα Μογγόλους ιππείς να επιδεικνύουν τις ικανότητές τους άρπαξα γρήγορα τον τηλεφακό μου και απαθανάτισα τη στιγμή που ένας από αυτούς ξεπροβάλλει από την πρωινή ομίχλη», είπε ο ίδιος για τη μοναδική αυτή φωτογραφία που έβγαλε και περιγράφοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έβγαλε την εν λόγω φωτογραφία είπε πως η θερμοκρασία είχε αγγίξει τους -20 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι έπεφτε πυκνό από κάθε κατεύθυνση!

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/07/national-geographic.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1420
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Παυλώνια, το Δέντρο του μέλλοντος

Μια εντελώς άγνωστη δενδρώδης καλλιέργεια, που μπορεί πολύ εύκολα να ευδοκιμήσει στη χώρα μας, υπόσχεται εντυπωσιακές οικονομικές αποδόσεις, οι οποίες φθάνουν και ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ ανά στρέμμα, σε βάθος πενταετίας. Η Παυλώνια είναι ένα δένδρο φυλλοβόλο, το οποίο αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ελάχιστη φροντίδα, ενώ δεν απαιτείται μεγάλη αρχική επένδυση για την εγκατάστασή της.
Η Παυλώνια είναι γένος φυτών της μονογονικής οικογένειας Paulowniaceae, που αποτελείται από 23 είδη (P. tomentosa, P. fortunei, P. Kawakamii, P. elongata, P. catalpifolia, P. australis, P. viscosa κ.ά.). Όλα κατάγονται από την Κίνα εκτός από το P. fortunei, το οποίο απαντάται στο Βιετνάμ και το Λάος. Η P. tomentosa επίσης φύεται στην Κορέα και την Ιαπωνία. Σήμερα η Παυλώνια καλλιεργείται σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική. Το ξύλο της Παυλώνιας έχει ανοιχτόχρωμο καρδιόξυλο και από αιώνες χρησιμοποιείται στην Ασία επειδή είναι ευκατέργαστο και έχει όμορφη δομή.
Όλα τα είδη της Παυλώνια είναι ταχέως αναπτυσσόμενα δέντρα- η Παυλώνια έχει την καταπληκτική ετήσια ανάπτυξη των 3-5 μέτρων τον χρόνο και δικαίως έχει πάρει τον τίτλο του πιο γρήγορα αναπτυσσομένου δέντρου στον κόσμο. Ένα δέντρο τριών ετών φτάνει τα 10-15 μέτρα, ενώ ένα ώριμο δέντρο Παυλώνιας φτάνει το μέγιστο ύψος των 20 μέτρων. Λόγω αυτής της ιδιότητάς τους, κάποια από τα είδη της Παυλώνιας, όπως η Paulownia tomentosa, η Paulownia elongata, η Paulownia fortunei κ.ά., χρησιμοποιούνται εντατικά σε φυτείες για υλοτομία, για παραγωγή βιομάζας και βιοκαυσίμων, για ζωοτροφή, αλλά και σε αναδασώσεις, ως καλλωπιστικό δέντρο, στην μελισσοκομία κ.ά.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.apenantioxthi.com/2014/02/pavlonia-t...o-tou-mellontos.html


Αρώνια: μια καλλιέργεια με ιδιαίτερη προοπτική


Ας δούμε τι είναι: Η αρώνια είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος με ύψος 1-3 μέτρα που απαντάται στη βορειοανατολική Αμερική και στο Νότιο Καναδά. Από τα τρία είδη αρώνιας (aronia melanocarpa, aronia prunifolia, aronia arbutifolia) μόνο το πρώτο είδος θεωρείται φαρμακευτικό, κατέχοντας τις πρώτες θέσεις στη διεθνή κλίμακα φαρμακευτικών φυτών.
Καλλιεργείται για τους καρπούς αλλά και για τα φύλλα της που συλλέγονται, και αποξηραίνονται για να χρησιμοποιηθούν ως αφέψημα. Οι καρποί μπορούν να διατεθούν ως νωποί ή κατεψυγμένοι, ενώ η μεταποίηση τους έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων όπως μαρμελάδες, χυμοί, αλκοολούχα ποτά, τσάγια και φαρμακευτικά σκευάσματα.(δείτε στο τέλος για μια ολοκλήρωμενη επένδυση με αρώνια).

Όσο αφορά την καλλιέργεια, αναπτύσσει ευρύ ριζικό σύστημα, έτσι είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδος εκτός από τις πολύ θερμές περιοχές ( >42οC) και σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών (αμμώδη έως πηλώδη, όξινα, ουδέτερα, αλκαλικά). Πρέπει όμως να υπάρχει καλή στράγγιση του εδάφους διότι η Αρώνια παρουσιάζει ευαισθησία στην περίσσεια του νερού. Αναπτύσσεται ιδανικά σε εδάφη ελαφριά, βαθιά και πλούσια σε οργανική ουσία, με τιμές pH κοντά στην ουδέτερη ζώνη (6.5-7.1). Απαιτεί ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και σε ημισκιερό περιβάλλον. Επίσης πρέπει να αρδεύεται κατά τα πρώτα έτη μετά τη φύτευση για τη βελτίωση των τελικών αποδόσεων. Ο καρπός ωριμάζει ανάλογα με το κλίμα την περίοδο Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου και η παραγωγή καρπών αρχίζει από το 3ο έτος και σταδιακά αυξάνεται.

Όλο το άρθρο εδώ:
agroepidotiseis.blogspot.gr/2013/01/blog-post.html


Το Καλοκαιρινό Κλάδεμα Καρποφορίας Σε Μηλιές Και Αχλαδιές!

Θα ήταν πολύ καλύτερο για τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας να δαπανούσαν περισσότερη από την ενέργειά τους στην παραγωγή φρούτων και στην καρπόδεση, αντί να δημιουργούν ζωηρή βλάστηση. Για να βελτιώσουμε την ποιότητα των καρπών εφαρμόζουμε θερινό κλάδεμα.

Το καλοκαιρινό κλάδεμα εφαρμόζεται σε μηλιές και τα αχλαδιές διαμορφωμένες στο σχήμα παλμέτας ή κυπέλλου ή σε παρόμοιες παραλλαγές. Αποφεύγουμε να κάνουμε τέτοια κλαδέματα σε δέντρα μικρής ζωηρότητας ή σε μεγάλα ψηλά δέντρα και ζωηρές ποικιλίες. Οι σύγχρονες πρακτικές επιβάλλουν οι μηλιές και αχλαδιές να εμβολιάζονται σε νάνα υποκείμενα μέτριας ζωηρότητας. Αν έχετε τέτοια γιγαντόκαρπα δέντρα μπορείτε να τα κλαδέψετε το καλοκαίρι για να έχετε καλύτερης ποιότητας καρπούς.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/kalokerino-kladema-karpoforia...milies-ke-achladies/Κιρκινέζι, το γεράκι που φωλιάζει μαζί με τα περιστέρια


του Δημήτρη Μπούσμπουρα

Το κιρκινέζι (Falco naumanni), ένα γεράκι που μοιάζει πολύ με το βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus), το κοινότερο γεράκι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Η κατηγοριοποίηση αυτή δεν γίνεται πιστευτή από τους κατοίκους ορισμένων χωριών της Θεσσαλίας, της Τρίπολης, των Ιωαννίνων και του Γαλαξιδίου.

Όλοι όμως συμφωνούν με τη διαπίστωση της BirdLife International ότι τις τελευταίες δεκαετίες η μείωση των πληθυσμών του είναι ραγδαία. Εξάλλου, από πολλά άλλα χωριά έχει ήδη εξαφανιστεί, όπως και από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Όταν κανείς ξεκινάει την παρατήρηση πουλιών, ένα από τα πρώτα πουλιά που μαθαίνει να ξεχωρίζει είναι το βραχοκιρκίνεζο και με αυτό ως πρότυπο ταυτοποιεί τα υπόλοιπα γεράκια. Συγκρίνει το μέγεθος, το χρώμα, τα σχέδια στην ουρά, το μέγεθος της οφθαλμικής λωρίδας, τον τρόπο πετάγματος κ.λπ.. Το κιρκινέζι όμως, είναι πραγματικά δύσκολο για τον αρχάριο παρατηρητή πουλιών.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/17/1650/


Το επικίνδυνο «τραγούδι» των τζιτζικιών

Το καλοκαιρινό «τραγούδι» των αρσενικών τζιτζικιών προσελκύει τα θηλυκά κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Όχι μόνο. Κι άλλα είδη εντόμων παρασύρονται από το κάλεσμα των τζιτζικιών, συχνά με θανατηφόρα έκβαση.

Για κάποια είδη εντόμων το καλοκαιρινό «ερωτικό κάλεσμα» των αρσενικών τζιτζικιών μοιάζει σαν… σαγηνευτική μουσική που τα συνεπαίρνει. Ο ήχος των τζιτζικιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους δεν προσελκύει μόνο τα θηλυκά τζιτζίκια αλλά και άλλα είδη εντόμων, όπως αρσενικές και θηλυκές σαρκοβόρες μύγες.

Αυτό το παράξενο «τραγούδι» των τζιτζικιών αποβαίνει όμως συχνά θανατηφόρο, ακόμη και για τα ίδια τα τζιτζίκια. Για παράδειγμα οι θηλυκές μύγες αφήνουν τα αυγά τους πάνω στο σώμα των αρσενικών τζιτζικιών, με αποτέλεσμα όταν αυτά εκκολαφθούν να μετατρέπονται σε μικρά σκουλήκια, τα οποία στη συνέχεια καταβροχθίζουν σιγά σιγά το ίδιο το τζιτζίκι. Τα τζιτζίκια με το τραγούδι τους δεν προσελύουν μόνο μύγες αλλά και παρασιτικούς οργανισμούς που επίσης… ψάχνουν «ταίρι» για να ζευγαρώσουν. Αυτά τα στοιχεία που αφορούν την αναπαραγωγική συμπεριφορά εντόμων και παρασίτων προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Εντομολογίας (ESA).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/12/2301/


Πως ο αίγαγρος έγινε Κρικρί το 1950


Το αγρίμι της φωτογραφίας, στάλθηκε στον Αμερικανό πρόεδρο Τρούμαν το 1950, προσφορά στους πολίτες των ηνωμένων πολιτειών, από τους κατοίκους του Επαναχωρίου Χανίων, ως ένδειξη φιλίας και ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια του σχεδίου Μάρσαλ.

Ο ορειβάτης Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης κατάφερε και αιχμαλώτισε το αγρίμι στα Λευκά όρη. Τον κρητικό αίγαγρο, το σύμβολο της ελευθερίας για τους κρητικούς σε καμιά περίπτωση δεν το έλεγαν ΚΡΙ ΚΡΙ.

Η απαράδεχτη αυτή ονομασία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Cretan Creature (Cre-Cre). Το όνομα Κρικρί το απέκτησε μετά την…επίσκεψή του στην Αμερική το 1950.

To αγρίμι που πηδούσε 15 μέτρα δεν μπορούσε να φιλοξενηθεί στο Λευκό Οίκο και για το λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο ζωολογικό κήπο της Ουάσινγκτον.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/16/1218-8/


Ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι τα φαρμακευτικά φυτάΒιοποικιλότητα υψηλής οικονομικής αξίας σε επίπεδο αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, εξαιρετικό αριθμό ειδών με μοναδικούς χημειότυπους πολύ υψηλών αποδόσεων σε αιθέρια έλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στην ανταγωνιστικότητα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφουν επιστημονικές έρευνες στο νομό Έβρου και τη Θράκη γενικότερα.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΑΜΘ) αντιλαμβανόμενη τον πλούτο που κρύβει η θρακική γη, αποφάσισε να προχωρήσει την τελευταία τριετία, μέσω συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), στην καταγραφή, περιγραφή και χημική ανάλυση, σε πρώτη φάση, των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που φύονται στη Σαμοθράκη, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αισιόδοξα όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε αιθέρια έλαια, αποτελέσματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/13/1752/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1421
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά

Τα τελευταία χρόνια, κατηγορίες διαφόρων καταναλωτικών προϊόντων, βασισμένων σε Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ), κυκλοφορούν ευρέως και ανάλογα με τους περιορισμούς ή τις ανοχές των εθνικών νομοθεσιών μπορεί να εμφανίζονται με διάφορες ονομασίες οι οποίες είναι βοτανικά τσάγια και ροφήματα, διαιτητικά συμπληρώματα, λειτουργικά τρόφιμα, ομοιοπαθητικά φάρμακα, διατροφικά φαρμακευτικά, φυτικά φάρμακα, βοτανικά φάρμακα, αρωματοθεραπευτικά έλαια.

ΜΟΣΧΟΣ ΠΟΛΥΣΙΟΥ*

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Το μεγάλο παγκόσμιο ενδιαφέρον για την συστηματική καλλιέργεια των ΑΦΦ προκύπτει επίσης από το γεγονός ότι οι δευτερογενείς μεταβολίτες τους ως αιθέρια έλαια ή υδατικά εκχυλίσματα, μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν αντί για τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά συνθετικής προέλευσης, με τις πολύ θετικές επιπτώσεις για την υγεία των καταναλωτών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/24/1523/


Αναγνωρίστε τις Ασθένειες της Ντομάτας και Αντιμετωπίστε τες με Βιολογικό Τρόπο!


Η ντομάτα υπάρχει σε όλους τους λαχανόκηπους και είναι το αγαπημένο φυτό των κηπουρών. Προσαρμόζετε ιδανικά στα περισσότερα εδάφη της χώρας μας και είναι ιδανική για μικρούς κήπους. Οι ντομάτες έχουν υψηλή απόδοση και λίγα μόλις φυτά μπορούν να ικανοποιήσουν άνετα τις ανάγκες της οικογένειας για όλη τη σεζόν. Η καλλιέργειά της είναι εύκολη, όμως υπάρχουν κάποιες παθήσεις στις οποίες είναι ευαίσθητη.

Περονόσπορος

Ασθένειες Ντομάτας Περονόσπορος Ντομάτας

Η ασθένεια οφείλεται στο μύκητα Phytophthora infestans. Προσβάλλει όλα τα υπέργεια όργανα του φυτού. Στα κατώτερα φύλλα εμφανίζονται υποκίτρινες κηλίδες (λαδιές) που αργότερα μαυρίζουν και ξεραίνονται. Στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, κάτω από τις κηλίδες, σχηματίζεται λευκή εξάνθηση, τα καρποφόρα όργανα του μύκητα. Στους μίσχους και τους βλαστούς εμφανίζονται επίσης παρόμοιες νεκρωτικές περιοχές.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/anagnoriste-tis-asthenies-tis...tes-viologiko-tropo/


Τι σκοτώνει τις μέλισσες σε όλο τον πλανήτη; Οι επιστήμονες ίσως τελικά έχουν μια εξήγηση


Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος

Ο παγκόσμιος πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση εδώ και μερικά χρόνια και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες. Έντομα όπως οι μέλισσες είναι απαραίτητα για την επικονίαση του 75 τοις εκατό των καλλιεργειών που παράγουν την τροφή μας και την ίδια ώρα αποτελούν έναν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας στη φύση.

Πριν από λίγες μέρες, οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο φαίνεται να παίρνουν μια απάντηση για το πώς ευθύνεται ο άνθρωπος ως προς το ζήτημα των μελισσών.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/30/2057/


Πώς οι πυγολαμπίδες «έσωσαν» πευκοδάσος στο Μεξικό από την εντατική υλοτομία

Το πευκοδάσος Piedra Canteada βρίσκεται 75 χλμ ανατολικά της πόλης του Μεξικού. Είναι ένας πνεύμονας οξυγόνου για την πόλη που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο, όμως πριν από μερικά χρόνια απειλούνταν με εξαφάνιση.

Οικονομικοί παράγοντες ασκούσαν πιέσεις να μην περιορίζονται οι εργασίες των υλοτόμων, με αποτέλεσμα το δάσος να απειλείται με αποψίλωση. Το 2011 όμως, ο κοινοτάρχης Genaro Rueda Lopez είχε μια εναλλακτική ιδέα για το πώς θα μπορούσαν σταδιακά να απεξαρτηθούν οικονομικά από την υλοτομία και να εκμεταλλευτούν το δάσος με έναν λιγότερο καταστροφικό τρόπο.

Το Piedra Canteada προσφέρει κάθε βράδυ ένα μοναδικό θέαμα, καθώς χιλιάδες πυγολαμπίδες πετούν ανάμεσα στα δέντρα, φωτίζοντας τα ξέφωτα. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να προωθήσουν τον συγκεκριμένο προορισμό ως ένα ξεχωριστό μέρος για να κατασκηνώσει κανείς ή να κάνει ρομαντική πρόταση γάμου. Και η ιδέα απέδωσε.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/07/28/225-9/


Διπλάσιες καταστροφές από πυρκαγιές το εφετινό καλοκαίρι

«Ρεκόρ» στη Χίο με 52.500 καμένα στρέμματα, ακολουθούν Ρόδος, Μαρμάρι και Δερβενοχώρια

Η μεγαλύτερη καταστροφή από πυρκαγιές σημειώθηκε εφέτος -ως τώρα- στη Χίο όπου, σύμφωνα με δορυφορικές καταγραφές, η καμένη έκταση ανήλθε σε 52.420 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, κυρίως μαστιχόδεντρων. Στην πρόσφατη πυρκαγιά στο Μαρμάρι η αποτεφρωμένη έκταση υπολογίζεται σε 15.150 στρέμματα ενώ η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 16 Ιουλίου στους Γόννους Λαρίσης και είχε διαρκέσει περίπου μία ημέρα είχε κατακάψει 9.140 στρέμματα κυρίως εκτάσεων με ελαιόδεντρα.

Μέχρι στιγμής το εφετινό καλοκαίρι έχουν καεί (στις μεγάλες πυρκαγιές) περίπου 150.000 στρέμματα δασών και καλλιεργειών ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν αποτεφρωθεί 80.000 στρέμματα. Δηλαδή ως τώρα οι εφετινές καμένες εκτάσεις είναι διπλάσιες των περσινών. Αποδίδεται στις λιγότερες βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/28/802-5/


Η ανεπαρκής προστασία απειλούμενων πτηνών στέλνει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στο Δικαστήριο της ΕΕ λόγω ανεπαρκούς προστασίας απειλούμενων ειδών πτηνών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή το εν λόγω κράτος μέλος δεν προστατεύει μοναδικούς οικοτόπους και σημαντικά είδη πτηνών στα όρη Ρίλα. Οι βουλγαρικές αρχές δεν διεύρυναν την περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ζώνη ειδικής προστασίας, ώστε να παρέχουν επαρκή προστασία σε απειλούμενα είδη αγρίων πτηνών. Τα όρη Ρίλα, η υψηλότερη οροσειρά της Βουλγαρίας και της βαλκανικής χερσονήσου, συγκαταλέγονται μεταξύ των πολυτιμότερων εκτάσεων στη Βουλγαρία και στην ΕΕ όσον αφορά τη διατήρηση 20 ευάλωτων ειδών πτηνών.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών (οδηγία 2009/147/ΕΚ), τα κράτη μέλη οφείλουν να καθορίσουν ζώνες ειδικής προστασίας για τη διατήρηση των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, των ειδών που είναι ευπαθή σε ορισμένες μεταβολές των οικοτόπων τους, ή των ειδών που θεωρούνται σπάνια ή που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής.

Όλο τo άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/26/1817/


Διάθεση θηραμάτων από το Κρατικό Εκτροφείο Γρεβενών

Με απόφαση του Διευθυντή Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση κυνηγετικών φασιανών από το Κρατικό Εκτροφείο Γρεβενών σε κυνηγετικούς συλλόγους με σκοπό τον εμπλουτισμό βιοτόπων.

Συνολικά θα διατεθούν 2.750 κυνηγετικοί φασιανοί σε 11 κυνηγετικούς συλλόγους. Οι δαπάνες παραλαβής, μεταφοράς & υλοποίησης του εμπλουτισμού των βιοτόπων θα βαρύνουν τις φιλοθηραματικές δαπάνες των Κυνηγετικών Συλλόγων και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά στον εγκεκριμένο από τις εποπτεύουσες δασικές υπηρεσίες προϋπολογισμό των Κυνηγετικών Συλλόγων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/26/2212/


2 θέσεις εργασίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα εκδηλώνει ενδιαφέρον για σύναψη δύο (2) συμβάσεων μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικά πρόσωπα, για τις ανάγκες υλοποίησης του προγράμματος/έργου: «Βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς στα καστανοδάση και στους καστανεώνες της χώρας για το έτος 2016 – Παρασκευή και προμήθεια μυκητικών εμβολιών». Συγκεκριμένα ενδιαφέρεται για την υποβολή πρότασης προς σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου ιδιωτικού δικαίου, με φυσικά πρόσωπα και ειδικότερα με δύο (2) άτομα:

Α- Έναν πτυχιούχο Δασολόγο με ειδίκευση στην Δασική Οικολογία
Απαιτούμενα προσόντα:
– Πτυχίο Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
– Μεταπτυχιακός Τίτλος στην Δασική Οικολογία
– Αποδεδειγμένη εργασιακή εμπειρία σε ερευνητικά έργα μεγαλύτερη του ενός έτους στη λήψη δεδομένων πεδίου που θα τεκμαίρεται από επίσημα στοιχεία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/07/27/1949/


Λευκάδα: Το στολίδι του Ιονίου μέσα από τον φακό ενός βρετανικού συνεργείου


Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016
Λευκάδα: Το στολίδι του Ιονίου μέσα από τον φακό ενός βρετανικού συνεργείου

H Ambanja TV είναι μια εταιρία παραγωγής με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που βρέθηκε στο Ιόνιο Πέλαγος και κατέγραψε τις ομορφιές της Λευκάδας αποθεώνοντας τη χώρα μας.
Μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, ερημικές παραλίες, αφιλόξενα βουνά, φιλικοί άνθρωποι καταγράφηκαν από το συνεργείο το οποίο επισκέφτηκε τον περασμένο Απρίλιο και εξερεύνησε ολόκληρο το νησί απαθανατίζοντας την ασύλληπτη ομορφιά του.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/07/blog-post_951.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1422
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
Η υψηλή διατροφική αξία των φραγκόσυκων

Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, τα φραγκόσυκα μειώνουν και την ένταση των συμπτωμάτων της μέθης. Αυτό αναφέρει ανάρτηση για την υγεία και τη διατροφή, στην ηλεκτρονική σελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, που υπογράφει η διατροφολόγος Σταματάκη Αστερία.

Η υψηλή διατροφική αξία των φραγκόσυκων

Το φραγκόσυκο είναι ένα άκρως καλοκαιρινό φρούτο, με χυμώδη σάρκα και ιδιαίτερη γεύση. Τη φραγκοσυκιά τη συναντάμε πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και τα νησιά. Η καταγωγή της είναι από την Κεντρική Αμερική και στην Ευρώπη την «έφεραν» Ισπανοί θαλασσοπόροι τον 15ο-16ο αιώνα. Ο κυλινδρικός καρπός της ποικίλλει από κιτρινοπράσινος έως πορτοκαλί (στην ωρίμανση) και τρώγεται ωμός, ψημένος, γίνεται χυμός και μαρμελάδα. Μπορεί η συγκομιδή του και το καθάρισμά του να απαιτεί χρόνο και τρόπο, όμως η γεύση του και η θρεπτική αξία του αποζημιώνουν τους καταναλωτές.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/05/1526/


7,5 εκατ. ευρώ για το Μέτρο «Πρώτη δάσωση γεωργικών γαιών»


Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού – Οικονομικών – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίνεται για το έτος 2016, η καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους του υπομέτρου 8.1* «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, οι οποίες συνιστούν ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Η καταβολή των ανωτέρω ανειλημμένων υποχρεώσεων του υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» περιλαμβάνει την κάλυψη απώλειας γεωργικού εισοδήματος για τους δικαιούχους για τους οποίους εκδόθηκαν οι προβλεπόμενες εγκριτικές αποφάσεις ένταξης μέχρι την ημερομηνία 31-12-2006.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/03/2123/


Τη Δευτέρα η ρυθμιστική θήρας, στα ίδια επίπεδα τα τέλη έκδοσης αδειών


Στα περσινά επίπεδα θα κυμανθούν και εφέτος τα τέλη για την έκδοση αδειών κυνηγιού που αρχίζει στις 20 Αυγούστου.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα εκδοθούν και οι υπουργικές αποφάσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις θήρας της νέας κυνηγετικής περιόδου και της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών στους αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους. Χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν θα υπάρξουν αλλαγές, δήλωσε στην ΕΡΤ Ηπείρου ο Πρόεδρος της Ε` Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Παναγιώτης Τσίλικης.

Πηγή:
dasarxeio.com/2016/08/05/1206-6/


Αιτία του «κακού», κατσίκια και αγριοκούνελα

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σαν βγείτε στον πηγαιμό για Ικαρία, έχετε τον νου σας… στα κατσίκια. Το ανυπότακτο ζώο φαίνεται να αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία τροχαίων ατυχημάτων. Ενδεικτικά, το 2012 σημειώθηκαν έξι σοβαρά τροχαία εξαιτίας των ζώων, που αιφνιδιάζουν τους οδηγούς στο ορεινό νησί. Ωστόσο, οι Ικαριώτες σπάνια αποφασίζουν να καταγγείλουν το περιστατικό, γιατί το θεωρούν… ρουφιανιά!

Η ρίζα του κακού, βέβαια, βρίσκεται στον υπερπληθυσμό των κατσικιών, που συνδέεται με τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις που δίνονται μέχρι και σήμερα για την εκτροφή κατσικίσιου κρέατος, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη εντός της Ε.Ε. Οι περίφημοι, όμως, «κατσικάδες» φαίνεται να δηλώνουν περισσότερες εκτάσεις βόσκησης από τις υπάρχουσες. «Προμηθεύονται τα ζώα και τα αφήνουν χωρίς επιτήρηση ούτε κτηνιατρική επίβλεψη να βοσκούν, επί της ουσίας λυμαίνονται τόσο δασικές εκτάσεις όσο και καλλιεργήσιμες» επισημαίνει ο Δημήτρης Λεσσές, ορειβάτης και μελετητής της ικαριώτικης λαογραφίας «στο δάσος του Ράντη, ένα εκ των παλαιότερων στα Βαλκάνια, δεν υπάρχουν πλέον δένδρα χαμηλότερο από 1,5 μέτρο».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/06/1500/


Δημόσια διαβούλευση για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νανόχηνα στην Ελλάδα»


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και την 31η Αυγούστου 2016 και ώρα 14:00. Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση του σχεδίου ΚΥΑ.

Το παρόν Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Νανόχηνα στην Ελλάδα συντάχθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», στο πλαίσιο δράσης του Προγράμματος «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638), που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/04/1637/


Η άγρια ζωή και οι λύκοι επιστρέφουν ξανά στην Πάρνηθα

Ειδικοί και γνώστες του μεγαλύτερου ορεινού όγκου της Αττικής μιλούν για το πώς η ζωή αναγεννάται μέσα από τις στάχτες της παλιάς πυρκαγιάς.

Aπό την ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ | Πηγή: www.lifo.gr

Το 2007 στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας κάηκαν 49 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και σχεδόν αφανίστηκε το σπάνιο κόκκινο ελάφι. Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών απειλούν για άλλη μια φορά την περιοχή που προσπαθεί να αναγεννηθεί και προκαλούν την αγωνία των ανθρώπων που φροντίζουν για την προστασία της. «Η Πάρνηθα έζησε ένα déjà vu πριν από μερικές εβδομάδες στο χωριό Στεφάνι. Αν ο άνεμος είχε κατεύθυνση προς το Εθνικό Δρυμό, η έκταση της φωτιάς μπορεί να ήταν ίδια με αυτής του 2007. Ευτυχώς, αντιμετωπίστηκε με άμεση παρέμβαση της πυροσβεστικής και του ΕΔΑΣΑ (εθελοντές δασοπροστασίας Αττικής)», λέει στη LiFO o Σπύρος Κρεμεζής, Πρόεδρος του ΕΔΑΣΑ.

Η Πάρνηθα φυλάσσεται με νύχια και με δόντια από την πυροσβεστική, τον φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, τους εθελοντές και τον ΕΔΑΣΑ που κάνουν ό,τι μπορούν για να διαφυλάξουν τον φυσικό πλούτο που περιβάλλει την Αττική.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/04/1034-6/


Δεκαετής απαγόρευση κυνηγιού σε περιοχές της Αττικής


Tην απαγόρευση για 10 έτη του κυνηγίου όλων των θηραμάτων σε έκταση συνολικού εμβαδού 151.344 στρ. (δασικές, αγροτικές και οικιστικές) που περιλαμβάνεται στις κτηματικές περιφέρειες των Δήμων Διονύσου, Μαραθώνα, Κηφισιάς, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Παλλήνης, προβλέπει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που εκδόθηκε μετά από εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης.

Πρόκειται, με ορισμένες τροποποιήσεις των ορίων, για δεκαετή παράταση του καθεστώτος απαγόρευσης του κυνηγιού στις εν λόγω περιοχές που έληξε την 31η Μαΐου 2016. Στις εκτάσεις αυτές η απαγόρευση του κυνηγιού ξεκίνησε το 2009 (αρ. 6038/13-10-2009 απόφαση) λόγω των εκτεταμένων καταστροφών του φυσικού βιότοπου που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά της 21−24/8/2009 με την πρόβλεψη της επανεξέτασης της αναγκαιότητας παράτασης την 31-1-2013. Με νεότερη απόφαση (αριθμ. 2035/28-6-2013) παρατάθηκε η ισχύς της απαγόρευσης του 2009 μέχρι την 31-5-2016 και με την πρόβλεψη για επανεξέταση της αναγκαιότητας περαιτέρω παράτασης το 2016.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/03/1834-2/


Επιτάχυνση διαδικασιών ενίσχυσης των πληγέντων μαστιχοπαραγωγών υπόσχεται το ΥΠΑΑΤ

Οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο από την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά συζητήθηκαν κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, την Πέμπτη 4 Αυγούστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, οι βουλευτές Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νότης Μηταράκης (ΝΔ), ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βορείου Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αθανάσιος Καπρέλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Κώστας Αδαμίδης, ο Δήμαρχος Χίου Μανώλη Βουρνούς, ο προέδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γ. Τούμπος, παραγωγοί, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Epitahynsh-diadik...n-yposhetai-to-YPAAT


Την αντιβακτηριακή δράση των μελιών του Ολύμπου διερευνούν Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Στη διερεύνηση των μηχανισμών της αντιβακτηριακής δράσης μελιών της περιοχής του Ολύμπου έναντι παθογόνων βακτηριών προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας την εκτέλεση του εν λόγω ερευνητικού έργου.

Με δεδομένο ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα στην αντιμετώπιση λοιμώξεων, ιδιαίτερα των νοσοκομειακών είναι η αυξανόμενη ανθεκτικότητα των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, γεγονός που απαιτεί εναλλακτικούς τρόπους θεραπευτικής αγωγής, το μέλι έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο (π.χ. επούλωση πληγών) από την αρχαιότητα, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, έχει αναζωπυρωθεί το επιστημονικό ενδιαφέρον όσον αφορά τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού και τους μηχανισμούς που αυτή επιτυγχάνεται.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Thn-antibakthriak...episthmio-THessalias


Πανέμορφες λίμνες που στολίζουν τη χώρα μας

Σε μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, με πανέμορφες ακρογιαλιές σε μία δαντελωτή ακτογραμμή, με χιλιάδες νησιά να στολίζουν τα πελάγη της, θα πίστευε κανείς πως οι λίμνες δεν θα ασκούσαν ιδιαίτερη έλξη πάνω μας. Και όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Ιδιαίτερα στις ορεινές ή ημιορεινές περιοχές αυτής της γης, ακόμη και μία εποχική συγκέντρωση νερού μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, συμπληρώνει το τοπίο, και εμείς με τη σειρά μας κεντάμε την ύπαρξή της με παραμύθια που περνούν από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2016/08/blog-post_69.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1425
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
Ελέγξτε Αν το Χώμα Σας Είναι Κατάλληλο για να Φυτέψετε!

Το μυστικό πίσω απο μια πετυχημένη καλλιέργεια είναι το χώμα. Για να καθορίσετε αν το χώμα του κήπου σας είναι κατάλληλο για να φυτέψετε πρέπει να κάνετε ανάλυση εδάφους. Όταν στέλνετε δείγμα εδάφους στο τοπικό σας εργαστήριο, παίρνετε μια λεπτομερή ανάλυση των θρεπτικών συστατικών του και ενημερώνεστε για ελλείψεις στοιχείων που είναι απαράιτητα για τα φυτά σας.

Τέτοιες πληροφορίες είναι πολύτιμες και σας επιτρέπουν να αξιολογήσετε το χώμα σας, ώστε να προγραμματίσετε τις δράσεις σας. Υπάρχει μια αρκετά απλή μέθοδος, η οποία απαιτεί αναλώσιμα και εργαλεία που έχετε στο σπίτι και στην αποθήκη σας και σας επιτρέπει να βγάλετε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το έδαφός του κήπου σας χωρίς να κάνετε εργαστηριακή ανάλυση.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/elegxte-an-choma-sas-ine-katallilo-gia-na-fytepsete/


Πως διαμορφώνεται το κόστος της άδειας θήρας


Κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, ένα από τα θέματα που απασχολεί ιδιαίτερα τον κυνηγετικό κόσμο είναι και το κόστος της άδειας θήρας, το ποσό των χρημάτων δηλαδή που θα πρέπει να καταβάλλει ο κυνηγός ώστε να αποκτήσει άδεια – δικαίωμα θήρας, καθώς και το που καταλήγουν τελικά τα χρήματα αυτά.

Σύμφωνα με τον Δασικό Κώδικα (ν.δ. 86/69), η θήρα επιτρέπεται μόνον στον κάτοχο αδείας θήρας, που εκδίδεται στον τόπο της μονίμου κατοικίας του (σε επίπεδο νομού) από την αρμόδια δασική αρχή. Η άδεια θήρας, είναι προσωπική και αμεταβίβαστος, ισχύει για την κυνηγετική περίοδο και περιφέρεια, για την οποία εξεδόθη και διακρίνεται σε: α) Τοπική, ισχύει για την περιφέρεια του Νομού, β) Περιφερειακή, για μία εκ των επτά κυνηγετικών περιφερειών, και γ) Γενική, για ολόκληρη την χώρα. Ειδική περίπτωση αποτελεί η γενική άδεια θήρας για τους υπηκόους ξένων κρατών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/12/1744/


Εκατόμβη νεκρών πουλιών η λίμνη Κάρλα


Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη-ταμιευτήρας Κάρλα, υγρότοπος διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα και αποκαλούμενη «το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων». Μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών έχουν βρει τον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την Άγρια Ζωή κατήγγειλαν το περιστατικό με κατεπείγουσα επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται και ο Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Aπό το 2016, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/11/2128/


Τα πουλιά πετούν κοιμισμένα!


Είναι γνωστό ότι διάφορα είδη πουλιών ταξιδεύουν χωρίς στάση για μέρες, εβδομάδες ή και μήνες. Οι επιστήμονες υπέθεταν ότι θα πρέπει να κοιμούνται εν πτήσει, αλλά δεν είχαν τις αποδείξεις περί αυτού.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα

Οι γερμανοί και ελβετοί ερευνητές, με επικεφαλής τον Νιλς Ράτενμποργκ του γερμανικούΙνστιτούτου Ορνιθολογίας Μαξ Πλανκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στα θαλάσσια πελαγικά πτηνά «φρεγάτες» (Fregata minor).

Διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω μεγάλα ταξιδιάρικα πουλιά, που πετούν για καιρό πάνω από τους ωκεανούς σε αναζήτηση τροφής, κοιμούνται εν πτήσει με διάφορους τρόπους, είτε μόνο με το ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο τη φορά (εναλλάξ), είτε πιο σπάνια και με τα δύο ταυτόχρονα, οπότε κάνουν πιο βαθύ ύπνο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/08/2308-2/


Γενετικά εύρωστος ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα


Γενετικά εύρωστος παραμένει ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα του είδους που διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα και βασίστηκε σε στοιχεία της τελευταίας 15ετίας.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Mammalian Biology, εκπονήθηκε από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, το Τμήμα Οικολογίας και Διεύθυνσης φυσικών πόρων του Πανεπιστημίου της Νορβηγίας (Norwegian University of Life Sciences), το Ινστιτούτο Έρευνας Άγριων Θηλαστικών στην Πολωνία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο ‘Ερευνας της Βιοοικονομίας (Norwegian Institute of Bioeconomy Research).

«Όπως προέκυψε, ο πληθυσμός του λύκου στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να διατηρήσει τη γενετική του ποικιλότητα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, Δρ. Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/10/1159-9/


Τα μητρικά δέντρα αναγνωρίζουν συγγενικά δέντρα και τους στέλνουν μηνύματα

Τα δέντρα μπορεί να είναι πολύ περισσότερο διασυνδεδεμένα από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα και αναγνωρίζουν τους «συγγενείς» τους, σύμφωνα με την δασολόγο Σουζάν Σιμάρντ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας.

«Στο πείραμά μας, τα μητρικά δέντρα αναπτύχθηκαν δίπλα σε συγγενικά και ξένα δενδρύλλια. Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα δέντρα αναγνωρίζουν τους συγγενείς τους, με τα μητρικά δέντρα να αποικίζουν τους συγγενείς τους με μεγαλύτερα δίκτυα μυκόριζας. Κατά αυτόν τον τρόπο τους στέλνουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα κάτω από το έδαφος», δήλωσε σε ομιλία της η Σιμάρντ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/10/1505/


Limonium aphroditae, το σπάνιο είδος με το όνομα της θεάς της ομορφιάς


Το Limonium aphroditae απαντά μόνο στις απόκρημνες ακτές της μικρής παραλίας Λιμνάρια των Δυτικών Κυθήρων. Το είδος καταφέρνει και επιβιώνει ακόμα και μέσα στο τσιμέντο του μικρού λιμανιού, που έχει δημιουργηθεί εκεί.

Τα λίγα άτομα του μοναδικού ευρεθέντος πληθυσμού αυτού του φυτού, οδήγησαν στον χαρακτηρισμό του ως κινδυνεύον.

Οι καθηγήτριες Ρ. Ατρελάρη και Ο. Γεωργίου, που το περιέγραψαν ως νέο είδος, του έδωσαν το όνομα της θεάς της ομορφιάς Αφροδίτης, που γεννήθηκε στα Κύθηρα.

Ε. Βαλλιανάτου

Πηγή:

dasarxeio.com/2016/08/13/912-11/


Πρόγραμμα θήρας της Ιδιωτικής Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Κτήματος Άνοιξης


Φέτος, είναι η τέταρτη συνεχόμενη κυνηγετική περίοδος που το dasarxeio.com δημοσιεύει αναλυτικά όλες τις επίσημες αποφάσεις που αφορούν το κυνήγι στην Ελλάδα. Τις προηγούμενες χρονιές, τέτοια εποχή, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βρίσκαμε τις αποφάσεις έγκρισης των προγραμμάτων θήρας των κρατικών Ελεγχόμενων Κυνηγετικών Περιοχών (Ε.Κ.Π.) όπως του Κόζιακα, των Σερρών, της Σαπιέντζας, κ.λπ. Φέτος, η πρώτη απόφαση έγκρισης προγράμματος Ε.Κ.Π. που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ αφορά το πρόγραμμά μιας ιδιωτικής κυνηγετικής περιοχής. Της Ιδιωτικής Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Κτήματος Άνοιξης (Ι.Ε.Κ.Π.) που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του ιδιωτικού δάσους «Ξηρού» Τ.Κ. Άνοιξης του Δήμου Δεσκάτης της Π.Ε Γρεβενών.
ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα κυνηγιού στην Ιδιωτική Ελεγχόμενη Κυνηγετική Περιοχή Κτήματος Άνοιξης (Ι.Ε.Κ.Π.) απαιτούνται:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/08/12/1800/


Το δέντρο στα Χανιά που τρέλανε τη NASA [εικόνες]


Ως η Earth Science Picture of the Day (EPOD) δημοσιεύτηκε από τη NASA η φωτογραφία του γηραιότερου ελαιόδενδρου στα Χανιά.
Πρόκειται για την περίφημη αρχαία ελιά στις Βούβες, δέντρο τουλάχιστον 2.000 ετών, κλαδιά της οποίας χρησιμοποιήθηκαν για τους Ολυμπιακούς του 2014.

Την ελιά φωτογράφησε ο Χανιώτης αστροφωτογράφος Χρήστος Κοτσαύτης, ο οποίος, μιλώντας στο zarpanews.gr δήλωσε πως ασχολείται με το θέμα εδώ και χρόνια με πολύ μεράκι. «Αυτό το όμορφο αλλά βαθιά ροζιασμένα ελαιόδενδρο μπορεί και να είναι το παλαιότερο δέντρο στον κόσμο και συνεχίζει να παράγει ελιές μέχρι και σήμερα. Βρίσκεται στο χωριό Άνω Βούβες στα Χανιά της Κρήτης. Αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία του, η ανάλυση του κορμού δείχνει ότι είναι τουλάχιστον 2,000 ετών. Σημειώνεται ότι οι πέτρες στα δύο κοντινά νεκροταφεία χρονολογείται πίσω στο γεωμετρικό περιόδου – περίπου 3,000 χρόνια πριν».

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2016/07/%cf%84%ce%b...%b5%ce%b9%ce%ba.htmlundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information