Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1430
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Ψηλά στην Πίνδο, το γηραιότερο δέντρο της Ευρώπης

Πρέπει να φύτρωσε το σωτήριον έτος 941 και να ήταν ήδη 500 ετών όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη. Είναι ένα πεύκο που βρέθηκε πρόσφατα στην Πίνδο και χρονολογήθηκε με σχετική ακρίβεια στα 1.075 χρόνια, κάτι που το καθιστά «το γηραιότερο γνωστό εν ζωή δέντρο στην Ευρώπη».

Ο ορεσίβιος Μαθουσάλας είναι μια λευκόδερμη πεύκη (Pinus heldreichii), είδος γνωστό και ως ρόμπολο, το οποίο βρέθηκε από διεθνή ερευνητική ομάδα ψηλά στην οροσειρά της Πίνδου, και βαφτίστηκε ανεπίσημα «Άδωνις».

Στην ίδια περιοχή βρέθηκαν επίσης «περισσότερα από μια ντουζίνα» άλλα ρόμπολα με ηλικία που κυμαίνεται στη μία χιλιετία.

«Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι αυτός ο μεγάλος, περίπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιζήσει τόσο καιρό σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον» λέει ο δενδροχρονολόγος Πάουλ Κρούζικ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, επικεφαλής της διεθνούς ομάδας που ανακάλυψε το πεύκο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/21/1748-2/


Η καστανιά και οι ασθένειες της στο οροπέδιο της Φολόης


Του Παναγιώτη Λάττα
MSc Δασολόγου, Δασάρχη Πύργου

Το Δασικό Σύμπλεγμα Κάπελης – Φολόης – Πηνείας αποτελεί βασικό πυρήνα ανάπτυξης της ορεινής Ηλείας αφού πέρα από τις σημαντικές υπηρεσίες και τα αγαθά που προσφέρει αποτελεί και χώρο ανάπτυξης διάφορων ιδιωτικών δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την επιπλέον παραγωγή νέων αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες συμπληρώνουν και βοηθούν την αύξηση του εισοδήματος του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού.

Η καλλιέργεια της καστανιάς και το κάστανο είναι ένα από τα προϊόντα που παράγονται στο οροπέδιο της Φολόης και συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του εισοδήματος του ντόπιου πληθυσμού. Δυστυχώς όμως η εγκατάλειψη της υπαίθρου, οι ασθένειες και μια σειρά προβλημάτων οδήγησαν ώστε η παραγωγή του κάστανου να μην έχει την αναμενόμενη αύξηση όπως σε αντίστοιχες άλλες χώρες της μεσογείου που η παραγωγή έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/22/%ce%b7-%ce%ba%c...-%ce%bf%cf%81%ce%bf/


Το «στοίχημα» της αναδάσωσης στη Κύπρο


Τον Οκτώβριο θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αποκατάστασης της καμένης γης της Σολέας. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόνοιες για τη διαχείριση της καμένης ξυλείας και την εκτέλεση αντιδιαβρωτικών έργων. Το ολοκληρωμένο σχέδιο θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση αυτήν τη βδομάδα

Της Παυλίνας Νεόφυτου | www.sigmalive.com

Ολοκληρωμένο σχέδιο αναδάσωσης και αποκατάστασης του Δάσους «Αδελφοί» στην καμένη περιοχή στη Σολέα ετοίμασε το Τμήμα Δασών, το οποίο υπέβαλε ήδη στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αναμένεται να οδηγηθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο την τρέχουσα βδομάδα.

Το Σχέδιο αφορά στην αποκατάσταση της καμένης από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Ιουνίου γης, η οποία ανέρχεται στα 18,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και ετοιμάστηκε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου έχοντας ως τίτλο «Σχέδιο Μεταπυρικής Διαχείρισης του Καμένου Δάσους Αδελφοί». Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται τον προσεχή Οκτώβριο.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/22/0246/


Μικρόβιο το αίτιο θανάτου των πουλιών της Λίμνης Κάρλας


Σύμφωνα με τα ευρήματα του εργαστηρίου Μικροβιολογίας & Παρασιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, βρέθηκε το μικρόβιο Moraxella spp. and staphylococcus sciuri στο περικάρδιο υγρό. Είδη του γένους Moraxella έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση αιφνιδίων θανάτων ιδιαίτερα σε νεαρά άγρια πτηνά καθώς και με την εμφάνιση συμπτωμάτων από το νευρικό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο δασολόγος του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κάρλας κ. Δημήτρης Μιχαλάκης σημείωσε τα εξής: «Είναι θέμα που μας απασχολεί μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουμε ξεπεράσει το μήνα, ο φορέας κινήθηκε από την αρχή συντονισμένα και μεθοδικά με τις υπηρεσίες του υπουργείου και τη περιφέρεια.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/24/1816-3/


Εκδήλωση-ημερίδα: «100 χρόνια Μέση Δασική Σχολή Αγιάς»

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, το Δασαρχείο Αγιάς σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και την Ένωση Ελλήνων Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων σας προσκαλούν στην εκδήλωση-ημερίδα με θέμα: «100 χρόνια Μέση Δασική Σχολή Αγιάς»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Αγιώτικου πανηγυριού την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 10:00 π.μ. στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο «ΧΡΥΣΑΛΙΔΑ», στο Μεταξοχώρι Αγιάς.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο χώρο της Μέσης Δασικής Σχολής Αγιάς (Δασαρχείο Αγιάς) όπου θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα της Σχολής

Ομιλητές θα είναι:


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/25/1036-12/


Πέντε λόγοι που ξεχωρίζουν το ελληνικό μέλι


Όπως είναι γνωστό σε όλους, το μέλι αποτελεί ένα βιολογικό προϊόν που παρασκευάζουν οι μέλισσες από τους χυμούς των φυτών μέσω του νέκταρος των ανθέων ή των μελιτοεκκρίσεων. Πρόκειται για μια φυσική τροφή που δεν δέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από πολλά συστατικά που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180.

Τα απλά και σύνθετα ζάχαρα του μελιού, τα μεταλλικά στοιχεία, τα λιπαρά και οργανικά οξέα, τα αμινοξέα, οι αρωματικές ουσίες, τα αντιβιοτικά, οι βιταμίνες, τα ένζυμα και τα άλλα συστατικά που συνυπάρχουν στο μέλι και η οργανική τους διασύνδεση του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Πέντε λόγοι που ξεχωρίζουν το ελληνικό μέλι


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/24/1216-5/


Τα ψάρια πάνε από τη σκάλα

Καμιά φορά τα ψάρια χρησιμοποιούν ακόμα και σκάλες! Στον ποταμό Έλβα κοντά στο Αμβούργο δεκάδες χιλιάδες ψάρια περνούν καθημερινά από μια ειδική σκάλα για να φθάσουν στους τόπους αναπαραγωγής τους.

Φράγματα, τεχνητές λίμνες και υδροηλεκτρικά εργοστάσια δημιουργούν συχνά ανυπέρβλητα εμπόδια για τα ποταμίσια ψάρια που ανεβαίνουν το ποτάμι για να κάνουν τα αυγά τους εκεί όπου κάποτε γεννήθηκαν. Υπάρχει ωστόσο ένας απλός τρόπος για να βοηθηθούν τα ψάρια: η σκάλα ψαριών!


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/25/2131-3/


«Έξυπνες» κυψέλες για αρχάριους, για την ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών


Μία φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο στην Αγγλία σχεδίασε μία «έξυπνη» κυψέλη με σκοπό να κάνει τη μελισσοκομία απλούστερη και πιο προσιτή.

Η Έλι Μακλάουντ έχει αναπτύξει μια αυτόνομη κυψέλη που απευθύνεται σε αρχάριους, με την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία και θα ενισχύσει τον πληθυσμό των μελισσών, ο οποίος έχει μειωθεί μαζικά τα τελευταία χρόνια.

Η Μακλάουντ ήθελε να δημιουργήσει ένα μελίσσι που κάνει τη μελισσοκομία πιο προσιτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προκλήσεις που είχε αντιμετωπίσει η δική της οικογένεια στη φροντίδα των μελισσών.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/24/1716/


Ιστορικό της ανακήρυξης του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού «ως Προστάτου της Δασικής Υπηρεσίας της Ελλάδας και των υπαλλήλων αυτής»

του ΙΩΑΝΝΗ ΚΕΚΕΡΗ

Κατά την πολύχρονη θητεία μου στη Δασική Υπηρεσία, από το 1973 σε συζητήσεις μεταξύ των υπαλλήλων και εργαζομένων της Δασικής Υπηρε­σίας εκφράζονταν άλλοτε ως επιθυμία, άλλοτε ως παράπονο, αλλά και ως ευχή και προσευχή συνάμα, πως πρέπει η Δασική Υπηρεσία και οι υπάλληλοι της να αποκτήσουν προστάτη Άγιο, όπως έχουν τόσα Επαγγέλματα, Κλάδοι και Υπηρεσίες.

Οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Αρναίας, με τη θεμελίωση της Ιερά Μο­νής του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το 2001, στις καταπράσινες πλαγιές του Χολομώντα, αισθανθήκαμε συνδεδεμένοι με τον Άγιο, που, κοντά στα τόσα άλλα, κήρυξε την αγάπη για τα δένδρα και την ευαισθησία απέναντι στο φυσικό περιβάλλον.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/08/23/1019-8/

Δείτε επίσης:

Ο προστάτης της Δασικής Υπηρεσίας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού Αρχ. Χρυσόστομος Μαϊδώνης μιλάει για την ανακήρυξη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ως προστάτη της Δασικής Υπηρεσίας.

Video:
www.pemptousia.gr/video/o-prostatis-tis-...ios-kosmas-o-etolos/


Ο φυσικός παράδεισος του Πολυλιμνίου Μεσσηνίας

Πολύς λόγος γίνεται για τα φυσικά αξιοθέατα που υπάρχουν στο εξωτερικό. Πόσοι όμως ξέρουμε για τις μοναδικές φυσικές ομορφιές που έχουμε στον τόπο μας;

Μια από τις περιπτώσεις αυτές είναι το Πολυλίμνιο, ένα φαράγγι κοντά στο χωριό Χαραυγή Μεσσηνίας (στα μισά του δρόμου Πύλος-Καλαμάτα, καθώς στρίβουμε νότια στο ύψος του χωριού Καζάρμα). Πρόκειται για μια σειρά από καταρράκτες και λιμνούλες διαφόρων μεγεθών, που προσφέρεται και για πεζοπορία και για μπάνιο. Προσωπικά, το μέρος το έμαθα από το περιοδικό «Ελληνικό Πανόραμα» και το έχω επισκεφτεί με την οικογένειά μου τον Αύγουστο του 2004. Τότε, παρ’ όλο που ο τοπικός σύλλογος το είχε διαμορφώσει κατάλληλα, θα μπορούσα να πω ότι ήταν περισσότερο γνωστό κυρίως σε ξένα γκρουπ τουριστών παρά σε Έλληνες, ακόμα και ντόπιους!

Δείτε τις φωτογραφίες και τα video εδώ:
www.pemptousia.gr/2016/08/o-fisikos-para...lilimniou-messinias/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1432
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
Τσιρώνης: «Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου μοχλός εξόδου της χώρας από την κρίση»

«Η αξιοποίηση του δασικού πλούτου, όχι μόνο διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία, αλλά μπορεί να γίνει και σημαντικός μοχλός για την έξοδο της χώρας από την κρίση», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, μετά την πρώτη ανάγνωση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τις δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις. Ένα νομοσχέδιο το οποίο έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής, σχεδόν από την πλειοψηφία των κομμάτων, καθώς όπως υπογραμμίστηκε από τους αγορητές, το νομοσχέδιο βρίσκεται στη θετική κατεύθυνση.

Όπως χαρακτηριστικά ανάφερε ο Γιάννης Τσιρώνης, «η μεταρρύθμιση στο θέμα των δασικών συνεταιρισμών είναι πολύ σημαντική, γιατί σήμερα η χώρα μας από το 50% της έκτασής της, το οποίο είναι οι δασικές εκτάσεις και τα δάση μας, κερδίζει λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες υποανάπτυξης».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/09/09/817-9/


Συνεργασία Επιμελητηρίου Τρικάλων - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Η άμεση σύνταξη προγραμματικής σύμβασης συνεργασίας μεταξύ Επιμελητηρίου Τρικάλων και ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, με αρωγό στην προσπάθεια αυτή και την περιφέρεια Θεσσαλίας, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Τρικάλων στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρός του, κύριος Γιαγιάκος Βασίλειος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων, κύριος Μιχαλάκης Χρήστος, η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Μαλούπα Ελένη, καθώς και η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου κυρία Αθανασία Βραντζά.

Στη συνάντηση αυτή, συνέχεια της ημερίδας που οργανώθηκε από το Επιμελητήριο στις 16 Μαΐου με θέμα τα «Ελληνικά Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά», συζητήθηκε η δυνατότητα υποστήριξης της καλλιέργειας ΕΑΦΦ στα Τρίκαλα, με επικέντρωση στην αξιοποίηση των αυτοφυών ειδών της ευρύτερης περιοχής και, πιο συγκεκριμένα, τη συλλογή, διατήρηση και μοριακή ταυτοποίηση των σημαντικότερων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, όπως της ρίγανης, του σιδερίτη και της μέντας.


Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Synergasia-Epimel...ai-farmakeytika-fyta


Ενίσχυση 2,2 εκατ. ευρώ στους ρητινοπαραγωγούς


Ενίσχυση 2,2 εκ. στους ρητινοπαραγωγούς, οι οποίοι υπέστησαν οικονομική ζημία, λόγω των δασικών πυρκαγιών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ενημέρωσε πως εξετάζονται κι άλλοι τρόποι ώστε να βοηθηθούν επιπλέον.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/09/09/903-5/


Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τα απόβλητα


Tο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε από το Λουξεμβούργο, επέβαλε πρόστιμο 10.000.000 ευρώ στην Ελλάδα για τη μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα απόβλητα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε, επίσης να επιβάλει στην Ελλάδα τη χρηματική ποινή ύψους 30.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστερήσεως στην εφαρμογή της νομοθεσίας για τα απόβλητα.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση της 10ης Σεπτεμβρίου 2009 το δικαστήριο διαπίστωσε, ότι η Ελλάδα δεν είχε προβεί στην εφαρμογή της οδηγίας περί στερεών αποβλήτων, της οδηγίας περί επικίνδυνων αποβλήτων και της οδηγίας περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/09/07/2221-3/


Ο Κέδρος του Λιβάνου – Ένα δέντρο σύμβολο

Ο Κέδρος του Λιβάνου είναι ένα είδος κέδρου που ευδοκιμεί στα όρη της περιοχής της Μεσογείου στον Λίβανο, τη Δ. Συρία και τη Ν. Τουρκία. Είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο που το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 40μ. και η διάμετρος του κορμού του τα 2,5μ.

Ο Κέδρος του Λιβάνου χρησιμοποιήθηκε στους αρχαίους χρόνους από τους Φοίνικες για να ναυπηγήσουν τα εμπορικά και πολεμικά πλοία τους, καθώς και τα σπίτια και τους ναούς τους. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τη ρητίνη του για τη μουμιοποίηση, και το πριονίδι του βρέθηκε σε τάφους των Φαραώ. Στο σουμεριακό έπος του Γιλγαμές τα δάση των κέδρων του Λιβάνου αναφέρονται ως η κατοικία των θεών. Οι Ιουδαίοι ιερείς διατάχτηκαν από τον Μωυσή να χρησιμοποιούν το φλοιό του κέδρου του Λιβάνου στην περιτομή και την θεραπεία της λέπρας. Η σημασία του κέδρου για την περιοχή φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι η λέξη ‘Κέδρος’ αναφέρεται στη Βίβλο 76 φορές. Οι βασιλιάδες τόσο των γειτονικών όσο και μακρινών χωρών ζητούσαν αυτό το ξύλο για να χτίσουν τα θρησκευτικά και αστικά κατασκευάσματά τους, τα διασημότερα των οποίων είναι ο ναός του βασιλιά Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ και τα παλάτια του Δαβίδ και του Σολομώντα. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς και από τους Ρωμαίους, τους Έλληνες, τους Ασσύριους και τους Βαβυλώνιους.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/09/06/%ce%bf-%ce%ba%c...c%ce%b2%ce%bf%ce%bb/


3 αστέρια απέσπασε η «Δρόγη βιολογικά βότανα» από τα «Great taste awards 2016»


Tα «GreatTaste», τα πολυπόθητα διεθνούς φήμης και τυφλής γευσιγνωσίας βραβεία, με τα οποία τιμώνται μόνο τα πιο αξιόλογα τρόφιμα και ποτά, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το 2016. Από τα 10.000 προϊόντα που διαγωνίστηκαν, η Θρακιώτικη εταιρεία «Δρόγη βιολογικά βότανα» βραβεύτηκε με 3 αστέρια για τη βιολογική μέντα και τη Λουΐζα της.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γεωπόνος ιδρυτής της «δρόγη βιολογικά βότανα» Κώστας Παπάζογλου τόνισε τα εξής: «Παρόλο που φέτος συμμετείχαμε δοκιμαστικά στο διαγωνισμό είμαστε ικανοποιημένοι αφού από τα τρία προϊόντα που στείλαμε τα δυο βραβεύτηκαν με 3 αστέρια. Σκοπεύουμε να στείλουμε περισσότερα είδη να διαγωνιστούν την επόμενη χρονιά, για την ώρα έχουμε αποφασίσει για το μελισσόχορτο και το φασκόμηλο, θα δούμε κατά την διάρκεια της χρονιάς τι άλλο μπορούμε να στείλουμε.

Σκοπός μας ήταν, να μας βοηθήσει αυτή η διάκριση να κατακτήσουμε μία θέση σε ράφια καταστημάτων του εξωτερικού.


Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/3-asteria-apespas...at-taste-awards-2016Οι κάμπιες και η βιολογική αντιμετώπισή τους


Ο μπαχτσές και οι κάμπιες...

Έχουμε ξεκινήσει να φυτεύουμε αρκετά από τα φθινοπωρινά μας λαχανικά και μαζί με αυτά έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι ”εχθροί” τους, οπότε οι προσπάθειές μας για να τα προφυλάξουμε πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.
Σε πολυετή φυτά δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές και γι αυτό δεν χρειάζεται να μας πιάνει πανικός, όμως τα μικρά φυτά είναι πολύ ευάλωτα και μερικές κάμπιες είναι ικανές να τα καταστρέψουν όταν αυτά έχουν ακόμη λίγα φύλλα. Τότε, τα μπρόκολα, τα λάχανα και τα κουνουπίδια, αν χάσουν το κεντρικό φύλλο, θα υποστούν μεγάλη βλάβη.
Οι κάμπιες είναι τα ανώριμα στάδια της ζωής των πεταλούδων και οι περισσότερες από τις κάμπιες, είναι νυχτοπεταλούδων.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2016/08/oi-kampies-kai-h-...tometopish-toys.htmlΟι πευκοβελόνες ως οργανική ύλη στο κομπόστ


Οι πευκοβελόνες και η χρήση τους στη βιολογική καλλιέργεια

Υπάρχει η εντύπωση -διακατείχε κι εμένα- ότι οι πευκοβελόνες είναι όξινο υλικό και ως εκ τούτου η χρησιμοποίηση τους στο κομπόστ πρέπει να είναι προσεκτική και μόνο όταν βάζουμε και αλκαλικά υλικά, όπως είναι η στάχτη. Λοιπόν, αυτό είναι λάθος. Μύθος.

Οι πευκοβελόνες είναι όξινες (3.2 έως 3.8), όσο είναι χλωρές. Πράσινες.
Όταν ξεραθούν το pH τους γίνεται ουδέτερο. Οπότε η χρήση τους στο κομπόστ ή στον κήπο μπορεί να γίνεται δίχως καμιά επιφύλαξη. Είναι μια καταπληκτική πηγή οργανικής ύλης που κατά κανόνα καίμε για να απαλλαγούμε από αυτήν.

Στο κομπόστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν “καφέ” υλικό. Μάλιστα είναι πολύ καλύτερο από πολλά άλλα “καφέ” υλικά, γιατί μέχρι να κομποστοποιηθεί επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2016/08/oi-peukovelones-o...to-kompost.html#more


Ούπς!


Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2016/09/blog-post_89.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1435
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
€6,2 εκατομμύρια για παρακολούθηση των ελληνικών λιμνών

Τράτσα Μάχη | tovima.gr

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης των λιμνών της Ελλάδας βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το έργο, συνολικού κόστους 6.200.000 ευρώ, με απόφαση (ΑΠ 10911 19.9.2016) της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομίας κυρίας Ευγενίας Φωτονιάτα εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στόχος είναι ο εργαστηριακός έλεγχος και η παρακολούθηση των υδάτων σε 50 λίμνες για βιολογικά, φυσικοχημικά, υδρομορφολογικά στοιχεία ποιότητας και για ανίχνευση χημικών ουσιών. Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. για φυτοπλαγκτό δύο με τέσσερις φορές το έτος, για υδρόβια μακρόφυτα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κ.λπ.).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/25/2220-2/Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αναγκαίοι οι αυστηρότεροι κανόνες εμπορίας ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας


Η ΕΕ πιέζει για αυστηρότερους κανόνες εμπορίας ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας σε παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για τη διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας

Στις 24 Σεπτεμβρίου, εκπρόσωποι 182 χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στη 17η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπόριο ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES COP 17) που θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική προκειμένου να συμφωνήσουν για ορισμένα απτά μέτρα για την καλύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων ειδών του πλανήτη.

Η ΕΕ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως πλήρες μέλος της Σύμβασης CITES και θα επιδιώξει αυστηρότερα διεθνή μέτρα κατά του παράνομου εμπορίου ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου των ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας. Υποστηρίζει με σθένος να συνεχιστεί η απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντοστού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/26/2110/


Ο ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου

Ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη σχετική ημερίδα της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας

Πηγή: mouzakinews.gr

Ο σημαντικός και πολύπλευρος ρόλος του πολίτη στην αναβάθμιση του αστικού πρασίνου αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του πρώην 1ου Λυκείου Καρδίτσας, στα πλαίσια της 16ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας.

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιδημάρχου Πρασίνου του Δήμου Καρδίτσας κ. Δημήτρη Αραμπατζή και, στη συνέχεια, ξεκίνησε η ανάπτυξη των θεμάτων της ημερίδας τα οποία είχαν ως εξής:

«Τα γραμμικά πάρκα ως μέσο διασύνδεσης των ανοιχτών αστικών χώρων και ο ορθολογικός σχεδιασμός τους για την αξιοποίηση και την εξοικονόμηση πόρων»

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/27/1221-6/


Γιορτές Πουλιών 2016 στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη

Γιορτές Πουλιών 2016 στο Λιτόχωρο και στην Κατερίνη από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου – Ελασσόνας, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία!

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου και Κισσάβου – Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2016 (Eurobirdwatch 2016) που θα λάβουν χώρα στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο Λιτόχωρο το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου (10:00-14:00) και στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 (9:30-13:00).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/27/913-10/


Το πρόγραμμα BioEUparks στα 4 καλύτερα του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη»


Το πρόγραμμα BioEUparks, που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ., στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης – σε αγαστή συνεργασία με τον αντίστοιχο Φορέα Διαχείρισης – επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα τέσσερα (μεταξύ 47 προγραμμάτων) καλύτερα παραδείγματα εφαρμογής πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πράξη.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν στην ημερίδα που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες με τίτλο «Bioenergy in the EU: Converting policies into impacts. Achievements of Intelligent Energy – Europe».

www.bioeuparks.eu/el/node/198

Πηγή:
dasarxeio.com/2016/09/26/1050-12/


Γιορτή των Πουλιών στον υγρότοπο της Βραυρώνας


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ των ΠΟΥΛΙΩΝ 2016
γιορτάζουμε τη μετανάστευση στον Υγρότοπο Βραυρώνας Αττικής

Στην προστατευόμενη περιοχή του υγροτόπου της Βραυρώνας, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 210 είδη πουλιών, όσοι και όσες συμμετάσχουν στην εκδήλωση της Γιορτής των Πουλιών θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση παρατηρώντας τα πουλιά του υγροτόπου και συμμετέχοντας σε πλήθος δράσεων αφιερωμένες στην φθινοπωρινή μετανάστευση.

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ένα ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία των πουλιών BirdLife International. Στην Ελλάδα ο συντονισμός των εκδηλώσεων γίνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, εταίρο της BirdLife στην Ελλάδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/26/2002/


Βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους της καστανιάς στον καστανεώνα Αγιάσου

Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου ανακοινώνει ότι ξεκίνησε, για τέταρτη συνεχή χρονιά, η τοποθέτηση μυκητικών εμβολίων στον καστανεώνα Αγιάσου, με σκοπό την βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους της καστανιάς.

Οι εργασίες λαμβάνουν χώρα όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός Τέταρτης, Σαββάτου & Κυριακής και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν έως δύο μήνες.

To έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ στα πλαίσια του προγράμματος «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών 2016» και περιλαμβάνει δυο δράσεις:

Δράση 1η : «Παρασκευή και προμήθεια μυκητικών εμβολίων», η οποία πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και

Δράση 2η : «Τοποθέτηση μυκητικών εμβολίων» η οποία πραγματοποιείται από την Διεύθυνση Δασών Λέσβου, μετά τη διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/09/23/2006/


Συλλογή κάστανων και μανιταριών – Επιτρεπόμενες ποσότητες

Καιρός φθινοπωρινός πλέον και οι καστανιές στα δάση θα αρχίσουν σιγά σιγά να ρίχνουν τα φύλλα και τους ώριμους καρπούς τους. Το ενδιαφέρον για την συλλογή καρπών καστανιάς από τα δάση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Πόσοι, όμως, γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει για την συλλογή τους, σχετικά με τις επιτρεπόμενες ποσότητες, τις περιόδους συλλογής, την μεταφορά και διάθεση τους στο εμπόριο;

Η συλλογή των δασικών καρπών (π.χ. κάστανα, κράνα), των ανθέων (π.χ. φλαμουριάς), των μανιταριών, των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών αλλά και του πευκοφλοιού, του φυτοχώματος-φυλλοχώματος κ.λπ. ρυθμίζεται με την έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (Δ.Α.Δ.) που εκδίδουν τα κατά τόπους δασαρχεία για την περιοχή αρμοδιότητας τους. Το κάθε δασαρχείο, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του και την ανάγκη ελέγχου και προστασίας, μέσω της Δ.Α.Δ., ορίζει με σαφήνεια τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται. Ως εκ τούτου, πριν εξορμήσουμε στα δάση με τα καλάθια στα χέρια, θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ισχύει για την περιοχή που μας ενδιαφέρει για να μην βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/23/1503-3/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1437
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 10 Μήνες  
Αποτελεί το περιβάλλον ηθικό υποκείμενο;

Η μοντέρνα σύλληψη της επιστήμης και της τεχνολογίας προέρχεται, στην πραγματικότητα, από την καρτεσιανή σκέψη και την παραποίηση του βιβλικού μηνύματος. Ο άνθρωπος αποϊεροποιώντας τη φύση και κάνοντάς την ένα σύμπαν, μη θεϊκό, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να τη διαθέσει αποκλειστικά προς όφελός του, με πλήρη ελευθερία της θέλησής του και της απόλυτης κυριαρχίας του. Ο άνθρωπος επιδιώκει τη γνώση για το είναι με αντάλλαγμα τη γνώση για το φαινόμενο, αντιστρέφοντας έτσι την αρχαία σκέψη, η οποία έδινε προτεραιότητα στο πρώτο.[17]

Ο άνθρωπος αναζητεί νέες τεχνικές, με τις οποίες πιστεύει ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που η τεχνική δημιούργησε.[18] Εδώ βρίσκεται η σισύφεια παγίδα για τον άνθρωπο της επιστήμης. Από το ένα μέρος η πολυπλοκότητα της κατάστασης τον υποχρεώνει να δίνει συνέχεια πλεονέκτημα στην επιστήμη και την τεχνική, με σκοπό να αναπτύξει την επιστημονικότητα της επιστήμης και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής και από την άλλη επιζητεί να επαναπροσδιορίσει το σκοπό και τους στόχους της επιστήμης ξεκινώντας από τον άνθρωπο αυτόν καθ’ εαυτόν.[19]

Όλο το άρθρο εδώ:

www.pemptousia.gr/2016/09/apoteli-to-per...on-ithiko-ipokimeno/


Δενδροκομική εκμετάλλευση καστανοτεμαχίων – Διαδικασία παραχώρησης κατά χρήση

Ο τρόπος, η ακολουθητέα διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις του δικαιούχου για την παραχώρηση, κατά χρήση, δενδροκομικής εκμετάλλευσης καστανοτεμαχίων τα οποία βρίσκονται σε δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και σε δημοτικές ή διακατεχόμενες δασικές εκτάσεις, καθορίζονται με κοινή απόφαση των αναπλ. υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας που δημοσιεύτηκε σήμερα (29/9) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Για να παραχωρηθεί μια έκταση θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1.Να φέρει τουλάχιστον πέντε (5) κατά στρέμμα καστανόδενδρα, εξημερωμένα ή όχι

2.Να μην εμπίπτει στη κατηγορία των προστατευτικών δασών και δασικών εκτάσεων, να μην αποτελεί πάρκο ή άλσος εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών και να μην αποτελεί δάσος ή δασική εν γένει έκταση εντός της περιφερείας του νομού Αττικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/29/113-11/


Άνθρωποι και δένδρα: ένας στενός διαχρονικός σύνδεσμος

Μετάφραση & Επιμέλεια:
Ελένη Ραντζούδη,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Τα δένδρα θεωρήθηκαν ιερές οντότητες σε διάφορους πολιτισμούς κατά την διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου στη γη. Η λατρεία του δένδρου με τον ένα τρόπο ή τον άλλο από τον προϊστορικό άνθρωπο υπήρξε παγκόσμια και καταγράφηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας.

Τα δένδρα μιλούν στην ψυχή των ανθρώπων

Δεν είναι παράξενο που τα δένδρα αιχμαλώτισαν την ανθρώπινη φαντασία από την απαρχή του κόσμου. Η δύναμη του ριζώματος τους βαθειά στη γη αποτέλεσε την απαρχή στην έμπνευση. Ο κορμός και τα κλαδιά αποτελούν ένα θαύμα της φύσης που αντέχει στο χρόνο, ιδιαίτερα εξαιτίας της ικανότητας τους να αντιμετωπίζουν, όταν οι συνθήκες το επιβάλουν, τον άνεμο με την ευλυγισία τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/02/2059/


Η Δασική Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα


Το άρθρο του Ιωάννη Κέκερη με θέμα: «Η Δασική Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα» δημοσιεύεται στο νέο τεύχος 2/2016 του περιοδικού «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΔΙΚΑΙΟ» που κυκλοφορεί.

Η Δασική Υπηρεσία, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΚΕΚΕΡΗΣ, Δασοπόνος


«… καὶ ἕτερον ἔπεσεν εἰς τὴν γῆν τὴν ἀγαθήν,
καὶ φυὲν ἐποίησε καρπὸν ἑκατονταπλασίονα
… τὸ δὲ ἐν τῇ καλῇ γῇ, οὗτοί εἰσιν οἵτινες
ἐν καρδίᾳ καλῇ καὶ ἀγαθῇ ἀκούσαντες τὸν λόγον
κατέχουσι καὶ καρποφοροῦσιν ἐν ὑπομονῇ».

(από την παραβολή του σπορέως
Λουκ. η ́ 8,15)


Στο παρόν άρθρο[1] αποτυπώνεται η μακρόχρονη πορεία της Δασικής Υπηρεσίας στη χώρα μας, μιας υπηρεσίας που ιστορικά έχει να επιδείξει ένα σπουδαίο και κοπιώδες -ενίοτε δε τιτάνιο- έργο για το ελληνικό δάσος και τη φύση και την οποία κόσμησαν και ανέδειξαν κατά καιρούς, σε πείσμα κάθε λογής δυσχερειών και αντιξοοτήτων, λαμπρές προσωπικότητες και φωτεινά παραδείγματα υπαλλήλων της που υπηρέτησαν άοκνα τους θεσμούς της, νοηματοδότησαν ξεχωριστά τους σκοπούς της και χάραξαν με τη ζωή, τη δράση και το έργο τους νέους δρόμους και προοπτικές στην εν γένει αποστολή της.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/01/2123-2/


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με χαλαρότητα την προστασία του περιβάλλοντος


H 17η Γενική Συνέλευση (COP 17) της Διεθνούς Σύμβασης Εμπορίας των Απειλουμένων Ειδών της Άγριας Πανίδας και της Αυτοφυούς Χλωρίδας (CITES) διεξάγεται στο Johannesburg, Ν. Αφρική, στο συνεδριακό κέντρο Sandton, από 24 Σεπτεμβρίου μέχρι 5 Οκτωβρίου 2016.

Με επικύρωση από 183 κράτη – μέλη, η CITES παραμένει παγκοσμίως το πιο ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της ρύθμισης του εμπορίου των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας και αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα διεθνή συμφωνία για την ελαχιστοποίηση των μελλοντικών προβλημάτων στο φυσικό περιβάλλον. Η CITES ρυθμίζει στο διεθνές εμπόριο πάνω από 35.000 είδη φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων και παραγώγων τους. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επιβίωσή τους στην άγρια φύση, προς όφελος του πλανητικού περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/30/2013-2/


Στα 16 δις ευρώ η συμβολή του κυνηγιού στην οικονομία της Ευρώπης


Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/9) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομοσπονδία των Ευρωπαίων κυνηγών (FACE*) επισήμανε ότι η συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται στο ποσό των 16 δις ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η FACE, οι 7 εκατομμύρια κυνηγοί της Ευρώπης δαπανούν συνολικά το ποσό των 16 δις ευρώ κάθε χρόνο για έκδοση αδειών κυνηγιού, ενοικίαση κυνηγετικών περιοχών, αγορά όπλων και φυσιγγίων, αγορά λοιπού εξοπλισμού και για ταξίδια. Η συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας, όμως, επεκτείνεται και σε οφέλη για την κοινωνία και για τη διατήρηση της φύσης από τις φιλοθηραματικές δράσεις των κυνηγών (βελτίωση ενδιαιτημάτων, έλεγχος του υπερπληθυσμού θηραμάτων που προκαλούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, κ.α.) το σύνολο των οποίων στηρίζει σημαντικά την αγροτική ανάπτυξη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/01/1932/


Η Ελλάδα ένα βήμα πριν από την παραπομπή για τη δηλητηρίαση πτηνών


Να λάβει μέτρα για την προστασία των πτηνών από παράνομες δηλητηριάσεις, καλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλιμακώνοντας τη διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από την Ελλάδα να θεσπίσει γενικό σύστημα προστασίας για τα άγρια πτηνά, απαγορεύοντας, ιδίως, την εκ προθέσεως θανάτωσή τους μέσω δηλητηριασμένων δολωμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ειδικότερα, η Επιτροπή κάνει αναφορά στο παράδειγμα της περιοχής του ποταμού Νέστου (περιοχή που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000), όπου το 2012 καταστράφηκε ολόκληρη αποικία του είδους γύπα, εξαιτίας της χρήσης αυτής της παράνομης πρακτικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/30/106-10/


Διαβούλευση για το σχέδιο Π.Δ. του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου


Διαβούλευση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:

«Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου ως Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτει σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2016, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου ως Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης –Σουφλίου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών», στον σύνδεσμο www.opengov.gr/minenv/?p=8075.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/09/28/630-6/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1440
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 9 Μήνες  
Το οικολογικό πρόβλημα είναι πρωτίστως πνευματικό

Το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος απέκτησε ιδιαίτερη θέση για την Ορθοδοξία από το έτος 1988. Ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος, στο πλαίσιο του περιβαλλοντολογικού συνεδρίου που διεξήχθη στην Πάτμο, ανέλαβε πρωτοβουλία επιχειρώντας μία θεολογική προσέγγιση του οικολογικού ζητήματος.[1]

Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, ο άνθρωπος μετά την απομάκρυνσή του από το Θεό, απώλεσε την «πνευματική του ευστάθεια και ισορροπία». Αμαύρωσε την εικόνα του Θεού που έφερε εντός του, κλονίστηκε το «εργάζεσθαι και φυλάσσειν» και η υλιστική βουλιμία που αναπτύχθηκε τον οδήγησε «εις κατάχρησιν και καταλήστευσιν της φύσεως, για να ζει μέσα στην πολυτέλεια, την άνεση και απάνθρωπη πλησμονή»[2].

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2015/04/to-ikologiko-p...rotistos-pnevmatiko/


ΦΕΚ: Εγκατάσταση Νέων Γεωργών 2014-2020


Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις λεπτομέρειες εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 (Π.Α.Α. 2014 – 2020) καθιερώνονται τα ακόλουθα προγράμματα ενισχύσεων νέων γεωργών:

Εγκατάσταση Νέων Γεωργών 2014-2020.
Πληρωμή ανειλημμένων υποχρεώσεων εγκατάστασης νέων γεωργών, στο πλαίσιο του Μέτρου 112 του ΠΑΑ 2007-2013 του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2007-2013.

Εγκατάσταση Νέων Γεωργών 2014 – 2020

Στόχος του προγράμματος ενισχύσεων νέων γεωργών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ηλικιακής ανανέωσης και της δημιουργίας επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/18/1206-8/


Αρωματική & Φαρμακευτική Χλωρίδα Νήσου Σαμοθράκης

Η παρούσα ηλεκτρονική έκδοση αποτελεί προϊόν του ερευνητικού έργου «Έρευνα και περιγραφή της αρωµατικής και φαρµακευτικής χλωρίδας της νήσου Σαµοθράκης». Σκοπός της έρευνας ήταν μια πρώτη συστηματική καταγραφή και περιγραφή της αρωµατικής και φαρµακευτικής χλωρίδας της Σαµοθράκης.

Στο έργο παρουσιάζονται 127 φυτικά taxa, που περιέχουν χημικές ενώσεις με αρωματικές ή/και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις. Στα πιο σημαντικά από αυτά διενεργήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις για την ποσοτική και ποιοτική ταυτοποίηση των περιεχομένων αιθερίων ελαίων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 αρωματικά και φαρμακευτικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας ευδοκιμούν σήμερα, ως αυτοφυή, στα οικοσυστήματα της Σαμοθράκης, αποτελώντας έναν φυσικό πόρο άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεσογειακό περιβάλλον του νησιού.

Όλο το άρθρο και το βιβλίο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/11/910-9/


«The president», ένα δένδρο με ηλικία 3.200 ετών τόσο μεγάλο που δεν αποθανατίστηκε ποτέ ολόκληρο – τουλάχιστον μέχρι σήμερα

Μετάφραση & Επιμέλεια:
Ελένη Ραντζούδη,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Η γιγάντια Σεκόγια «The president» δεν κατέχει αυτό το προσωνύμιο λόγω της γηραιότητος της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δένδρα στον κόσμο που έχει ύψος 73,5 μέτρα, διάμετρο 8,2 μέτρα, όγκο 1.274,3 κυβικά μέτρα και υπολογίζεται η ηλικία της στα 3.200 χρόνια. Δεν είχε φωτογραφηθεί ποτέ ολόκληρη μέχρι την στιγμή που ένας επιστήμονας – αναρριχητής ανέλαβε αυτό το έργο.

Χρειάστηκαν 32 μέρες δουλειάς και 126 φωτογραφίες που ενώθηκαν για να αποδώσουν μια καταπληκτική εικόνα. Ο Michael “Nick” Nichols δούλεψε για την φωτογραφία του δένδρου που τελικά δημοσιεύτηκε στο National Geographic – και αντιπροσωπεύει κυριολεκτικά 110 γενιές ανθρώπων.

Δείτε όλο το άρθρο και τις φωτογραφίες εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/09/2102/


Διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας για την προστατευόμενη περιοχή του Ε.Π. Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου – Πιστοποίηση για το βιώσιμο τουρισμό

Μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση αποτελεί πλέον γεγονός για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πιστοποιήθηκε με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό» από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARK) που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/07/127-10/


ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ: Εκεί που συνυπάρχουν ομορφιά και αυθεντικότητα

Του Αλέξη Ηλιάδη

Μία από τις πιο καθαρές περιοχές του πλανήτη, σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και ένας αυθεντικός τρόπος για να ζεις. Δεν είναι αντίγραφο και δεν προσποιείται πως είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Μιλάμε για την Ευρυτανία, για το Καρπενήσι, για τα Άγραφα. Για την Ευρυτανία που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Για την Ευρυτανία που με σεβασμό στο περιβάλλον στοχεύει σε «τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο» προσφέροντας μια πανέμορφη, μεγαλειώδη, επιβλητική φύση (σε πολλές περιοχές ανέγγιχτη) πεντακάθαρα βουνά, κρυστάλλινα νερά. Προσφέροντας μνημεία, μοναστήρια, χώρους για άθληση, μία μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και πολύ καλά ντόπια προϊόντα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/18/1145-9/


Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Λεωνιδίου για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα, με βασικό θέμα την ανάδειξη του χλωριδικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, ανοίγει τις πύλες του για το κοινό. Το Κέντρο Πληροφόρησης δημιουργήθηκε στο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Βασκίνας, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Η εκδήλωση για την τελετή εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί από τον Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, ώρα 18:00, υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας.

Η τεκμηριωμένη παρουσία πολλών σημαντικών ειδών χλωρίδας στον Πάρνωνα, τον κατατάσσει σε μία από τις πλουσιότερες χλωριδικά περιοχές της Ευρώπης. Για τον λόγο αυτό μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών, το Κέντρο Πληροφόρησης παραδίδεται άρτιο στους μελλοντικούς επισκέπτες του, έχοντας ως κύρια αποστολή να αποτελέσει έναν σύγχρονο και δυναμικό χώρο αναφοράς για την ανάδειξη του βοτανικού πλούτου του Πάρνωνα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/17/1052-11/


Δεκαπέντε αίγαγροι μεταφέρθηκαν από το νησί των Αγίων Πάντων

Δεκαπέντε ζώα είναι στην πρώτη ομάδα των αιγάγρων, που μεταφέρθηκαν από το νησί των Αγίων Πάντων, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησε κλιμάκιο δασικών υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου.

Την επιχείρηση είχε προαναγγείλει ο Διευθυντής Δασών Νομού Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ από τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο προγράμματος αποσυμφόρησης του νησιού από τον αυξανόμενο πληθυσμό των κρητικών αιγάγρων, κατόπιν σχετικής έγκρισης από το αρμόδιο υπουργείο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/15/952-7/


Σε κίνδυνο το Capra aegagrus που ζει στα Γιούρα

Σε κίνδυνο, λόγω έλλειψης νερού και τροφής, βρίσκεται το είδος αιγάγρου (Capra aegagrus ssp. dorcas) που ζει απομονωμένο στη νήσο Γιούρα, η οποία είναι μέρος του υπό προστασία Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου και Βορείων Σποράδων. Το σπάνιο Capra aegagrus, το οποίο με τις γεωλογικές μεταβολές και την αποκοπή τμημάτων από την ηπειρωτική Ελλάδα έμεινε και έζησε στο ερημόνησο σε πείσμα του χρόνου, κινδυνεύει να χαθεί εν έτει 2016 από την έλλειψη δασικών υπαλλήλων, οι οποίοι μέχρι πριν περίπου δύο χρόνια φρόντιζαν τα ζώα και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του νησιού.

Τελευταίος δασικός υπάλληλος, που αγαπούσε και φρόντιζε το νησί ήταν ο Γιώργος Μωρίσσης, ο οποίος μετά από 36 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς συνταξιοδοτήθηκε πριν από 18 μήνες. Από τότε το νησί εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και τα ίχνη της εγκατάλειψης είναι έκδηλα σε κάθε τολμηρό επισκέπτη, που θα θελήσει να το εξερευνήσει.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/10/2024/


Η Ρουμανία απαγορεύει το κυνήγι της αρκούδας, λύκου, λύγκα και αγριόγατων


Μια απροσδόκητη απόφαση αντιστρέφει την τάση αύξησης του αριθμού των μεγάλων σαρκοφάγων που επιτρέπονταν να σκοτώνονται από κυνηγούς κάθε χρόνο στη Ρουμανία μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε μια αναπάντεχη κίνηση, η ρουμανική κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων, όπως αρκούδες, λύκοι, λύγκες και αγριόγατες.

Η απαγόρευση, που έχει σκοπό την προστασία του μεγαλύτερου πληθυσμού σαρκοφάγων ζώων στην Ευρώπη, αποτελεί μια μεγάλη στροφή για τη χώρα, στην οποία έχουν αυξηθεί οι ποσοστώσεις κυνηγιού που δίνονται κάθε χρόνο μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007. Φέτος επιτράπηκαν οι μεγαλύτερες ποσοστώσεις από ποτέ, με τη χορήγηση αδειών για τη θανάτωση 550 αρκούδων, 600 λύκων και 500 αγριόγατων άνω των 12 μηνών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/07/210-2/


Πάνω από τις Αρένες του Γράμμου (εντυπωσιακές πανοραμικές λήψεις)Video:
fouit.gr/2016/10/04/%cf%80%ce%ac%ce%bd%c...4%cf%85%cf%80%cf%89/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1443
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 9 Μήνες  
Φτιάξτε Φυσική Ορμόνη Ριζοβολίας με Αυτούς τους 6 Τρόπους για να Πολλαπλασιάσετε τα Βότανα του Κήπου Σας

Πολυετή βότανα, όπως το δενδρολίβανο, το θυμάρι και η λεβάντα, χρειάζονται τακτικά μέσα στο έτος μερικά κλαδέματα για να ελεγχθεί η ανάπτυξή τους. Ένα καλό κλάδεμα συνδυάζεται με τη συλλογή των βοτάνων αυτών για αποξήρανση και αποθήκευση στο σπίτι. Συνήθως, το κλάδεμα των φυτών αυτών είναι μια καλή ευκαιρία για τον πολλαπλασιασμό τους, χρησιμοποιώντας τους υγιείς βλαστούς, που αφαιρέθηκαν, ως μοσχεύματα για νέα φυτά.

Επίσης, όταν μαζεύουμε μια ποσότητα πολυετών βοτάνων υπάρχουν πάντα μερικοί βλαστοί που περισσεύουν, τους οποίους δεν τους αποξηραίνουμε, αλλά μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για τον πολλαπλασιασμό τους.

Ορισμένα από αυτά τα φυτά ριζοβολούν δύσκολα με μοσχεύματα, όπως το δενδρολίβανο, και απαιτούν κάποιες χημικές ουσίες (ορμόνες) για να διαφοροποιηθούν τα κύτταρα του στελέχους και να σχηματιστούν ρίζες.

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/ftiaxte-fysiki-ormoni-rizovol...otana-tou-kipou-sas/


Η Ολλανδία θα αυξήσει τα δάση της κατά 25%

Η Ολλανδία μοιράζεται σήμερα με την Ιρλανδία τον τίτλο της λιγότερο δασώδους χώρας της Ευρώπης, με τα δάση να καλύπτουν μόνο το 11% της επιφάνειας της.

Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την έκταση της που καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, η Κρατική Δασική Επιτροπή της Ολλανδίας παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση της δασικής έκτασης της χώρας κατά 25%. Κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια, η χώρα θα αποκτήσει 100.000 εκτάρια νέων δασικών εκτάσεων, ως μέρος ενός σχεδίου τόσο για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όσο και της ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής ξυλείας.

Η Ολλανδία έχει 394 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, διασκορπισμένους σε ένα εκτεταμένο δίκτυο μικρών και μεσαίων πόλεων που περιβάλλονται από γη που σε μεγάλο βαθμό αξιοποιείται για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/31/838-4/


Απολογισμός πυρκαγιών 2016 – Αύξηση των πυρκαγιών και των καμένων εκτάσεων

του Ανδριανού Γκουρμπάτση,
Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Στις 31 Οκτωβρίου 2016 έληξε η αντιπυρική περίοδος και ο απολογισμός των αγροτοδασικών πυρκαγιών παρουσιάζει της εξής εικόνα:

1) Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2016, προκλήθηκαν στην επικράτεια συνολικά (7.840) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες υπολογίζεται, ότι κάηκαν συνολικά (340.000) περίπου στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων. Πιο αναλυτικά από τις εν λόγω καμένες εκτάσεις, τα (296.980) στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις (42) μεγαλύτερες από τις ανωτέρω πυρκαγιές, ενώ τα υπόλοιπα 40.000 περίπου στρέμματα υπολογίζεται, ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό πυρκαγιών.

2) Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία και συγκριτικά με την περυσινή αντιπυρική περίοδο, κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο υπήρξε αύξηση των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε ποσοστό 9,4%, ενώ οι καμένες εκτάσεις υπερδιπλασιάστηκαν.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/11/02/246-6/


Με Προεδρικά Διατάγματα δημιουργούνται νέα υπουργεία και μετονομάζονται άλλα


Με δύο Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ενώ γίνεται ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία άλλων υπουργείων.

Τα δύο αυτά Προεδρικά Διατάγματα, κρίθηκαν νόμιμα από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, με τις υπ’ αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις. Σύμφωνα με τα δύο Προεδρικά Διατάγματα, δημιουργείται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από γραμματείες του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης . Πρόκειται για τις γενικές γραμματείες Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υποδοχής. Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελείς υπηρεσίες Ασύλου, Αρχής Προσφύγων και Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/31/2047/


Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης

Από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίυ έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου (ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες), θα πραγματοποιηθούν αεροψεκασμοί από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας (359 ΜΑΕΔΥ), για την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης που έχει προσβάλλει τα πεύκα του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.

Για την καταπολέμηση θα χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα FORAY 48 SU, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

Περίοδος καταπολέμησης 31 Oκτωβρίου- 4 Νοεμβρίου 2016.

Δελτίο Τύπου

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Πηγή:
dasarxeio.com/2016/10/31/2012-2/


Χιλιάδες άγριοι βίσωνες εμφανίστηκαν από το πουθενά στο Standing Rock

Μετάφραση & Επιμέλεια:
Ελένη Ραντζούδη,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Ιθαγενείς Αμερικανοί προσπαθούν να σταματήσουν έναν αγωγό που κατασκευάζεται πάνω στη γη και το νερό τους, όταν αίφνης δέχτηκαν βοήθεια από ένα μεγάλο κοπάδι άγριων βισώνων.

Οι αυτόχθονες πολιτισμοί της Αμερικανικής ηπείρου τιμούν τον βίσωνα (γνωστό ως Tatanka Oyate ή Buffalo Nation) ως σύμβολο θυσίας καθώς οι βίσωνες δίνουν τη ζωή τους για να τους παρέχουν τροφή, στέγη, και τα είδη ένδυσης, με τη χρήση του κρέατός και τα τομαριών τους. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί διατηρούν μια πνευματική παράδοση με τους βίσωνες. Πιστεύουν ότι οι βίσωνες – που αποτελούν «δώρο» από το Μεγάλο Πνεύμα, εφ ‘όσον περιφέρονται ελεύθερα και τα κοπάδια τους ευημερούν, η κυριαρχία των ινδιάνων εξακολουθεί να είναι ισχυρή.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/10/29/1820/


Επίθεση αρκούδας σε δασικό υπάλληλο κατά την διάρκεια κυνηγιού

Δασικός υπάλληλος δέχθηκε επίθεση από αρκούδα κατά την διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Την Κυριακή 30/10, ο δασικός υπάλληλος συμμετείχε σε ομάδα κυνηγών που πραγματοποιούσαν παγάνα για αγριογούρουνα στην ορεινή περιοχή Θεοτόκου-Ωραίου Ξάνθης. Η αρκούδα που είχε μαζί και το μικρό της επιτέθηκε και τον τραυμάτισε σοβαρά στο πόδι. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ξάνθης όπου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dasarxeio.com ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι στην συγκεκριμένη περιοχή εμφανιζόταν συχνά μια αρκούδα. Πιθανόν, το ζώο βρέθηκε εγκλωβισμένο στην περίμετρο της παγάνας, ένιωσε να απειλείται και στην προσπάθεια διαφυγής του επιτέθηκε στον άτυχο κυνηγό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/10/31/139-5/


Σχόλιο undisputed:
Η άλλη άποψη περί κλιματικής αλλαγής.

Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός: πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής η ανακατανομή των βροχοπτώσεων

«Η κλιματική αλλαγή εκτός από τη ζέστη φέρνει και ανακατανομή των βροχοπτώσεων» δηλώνει δηλώνει στο τρίτο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξής του στην Πεμπτουσία ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός που επισημαίνει επίσης ότι αν και υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν (π.χ. το μεθάνιο) δεν παύει το διοξείδιο του άνθρακα να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα σε τέτοιες ποσότητες που έχει την κύρια ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η άνοδος της θερμοκρασίας το πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Σημαντικά προβλήματα θα δημιουργήσει και η ανακατανομή των βροχοπτώσεων.

Video:
www.pemptousia.gr/video/akadimaikos-chri...i-ton-vrochoptoseon/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information