Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1445
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 2 Μήνες  
Η περίοδος μετά την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς: Το θαύμα που περιμένουν οι καστανοπαραγωγοί

Από τον Δρα Στέφανο Διαμαντή,
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Η καλλιέργεια της καστανιάς αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για ορεινές περιοχές της χώρα μας. Αν και η καστανιά αναπτύσσεται σε 28 νομούς της χώρας η εθνική παραγωγή μας μειώθηκε από 18.000 τόν. τη 10ετία του ’60 σε 12.000 τόν. το 2005 με αργή ανοδική τάση σήμερα όταν άλλες Μεσογειακές χώρες διπλασίασαν και τριπλασίασαν (όπως η Πορτογαλία) την παραγωγή τους.

Οι τρεις σημαντικότεροι λόγοι υποβάθμισης της καλλιέργειας της καστανιάς στην Ελλάδα είναι 1) η εγκατάλειψη των ορεινών οικισμών και η μετακίνηση των κατοίκων στα αστικά κέντρα που είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των καστανεώνων, 2) η ασθένεια του έλκους της καστανιάς και 3) η παντελής και διαχρονική έλλειψη ευνοϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Η ασθένεια του έλκους της καστανιάς πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1963 στο Πήλιο και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε όλες της καστανοπαραγωγές περιοχές της χώρας παρά τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Γεωργίας. Το έλκος της καστανιάς αποτέλεσε μια από τις καταστρεπτικότερες φυτονόσους σε παγκόσμια κλίμακα. Ο μύκητας Cryphonectria parasitica, που από την Κίνα μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ το 1904, εξαφάνισε κυριολεκτικά 36 εκατ. στρέμματα της Αμερικανικής καστανιάς κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα ενώ από το 1938 που έφθασε στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα συνεχίζει να νεκρώνει εκατομμύρια δένδρα σε όλη την περιοχή εξάπλωσης της Ευρωπαϊκής καστανιάς. Πρώτη η Γαλλία και μετά η Ιταλία εφάρμοσαν μια μέθοδο βιολογικής καταπολέμησης μετά από έρευνα 30 περίπου ετών. Η χώρα μας, χάρη σε 20ετή έρευνα των Ινστιτούτων Δασικών Ερευνών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατέστησαν τη χώρα μας την τρίτη στην Ευρώπη που κατάφερε να εφαρμόσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα σε εθνική κλίμακα.

Η προετοιμασία για την εφαρμογή βιολογικής καταπολέμησης σε εθνικό επίπεδο είναι μακρά, επίπονη και κοστοβόρα. Ο παθογόνος μύκητας Cryphonectria parasitica παρουσιάζει στη φύση γενετική παραλλακτικότητα η οποία εκδηλώνεται με τύπους βλαστικής συμβατότητας (vc types). Εάν αυτοί δεν ταυτοποιηθούν και χαρτογραφηθούν δεν είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί καταπολέμηση καθόσον τα υποπαθογόνα στελέχη που απελευθερώνονται πρέπει να είναι συμβατά με τα παθογόνα στελέχη κάθε περιοχής. Η Γαλλική και Ιταλική μέθοδοι εφαρμογής της βιολογικής καταπολέμησης αποδείχτηκε στην πράξη ότι είχαν μεγάλες αδυναμίες. Η δική μας μέθοδος βελτιώθηκε και ο τρόπος εφαρμογής της δοκιμάσθηκε στο Άγιον Όρος με επιτυχία για να φθάσουμε στο έτος 1999 όταν το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών υπέβαλε πρόταση στην τότε Γεν. Δ/νση Δασών για ένταξη ενός εθνικού προγράμματος στο Γ’ ΚΠΣ ώστε η καταπολέμηση να εφαρμοσθεί ταυτόχρονα σε 17 νομούς της χώρας με δημόσια δαπάνη. Η προσπάθεια για την επίτευξη της χρηματοδότησης ήταν δύσκολη καθόσον ποτέ στο παρελθόν οι καστανοπαραγωγοί δεν ευνοήθηκαν με κυβερνητικές πολιτικές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Πολιτεία αναγνώρισε τη σπουδαιότητα της καστανοκαλλιέργειας και ενίσχυσε οικονομικά τους παραγωγούς.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/11/14/1034-7/


Νέα δημοσίευση για την Ελληνική ΧλωρίδαΜια νέα δημοσίευση για την Ελληνική Χλωρίδα αναρτήθηκε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του περιοδικού Willdenowia – Annals of the Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem στις 26 Οκτωβρίου 2016 (online publication 26 October 2016 ahead of inclusion in December 2016 issue).

Τίτλος άρθρου: Vascular plants of Greece ‒ an annotated checklist. Supplement

Συγγραφείς: PANAYOTIS DIMOPOULOS, THOMAS RAUS, ERWIN BERGMEIER, THEOPHANIS CONSTANTINIDIS, GREGORIS IATROU, STELLA KOKKINI, ARNE STRID & DIMITRIOS TZANOUDAKIS

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/11/10/2035-3/


Το έργο του Φ.Δ. όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού στα εμβληματικά έργα του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013

Δελτίο Τύπου
Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Το συνολικό έργο του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού κατατάχθηκε στη καλύτερη 7άδα των εμβληματικών έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ κατά την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Το «λεύκωμα-απολογισμός του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007-2013» αποτελεί μια σύνοψη βέλτιστων πρακτικών και λύσεων καθώς και μεθοδολογιών και τεχνολογιών που εφαρμόστηκαν σε δράσεις και παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση, στην κεντρική διοίκηση και στο ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Προκειμένου να γίνουν γνωστά τα παραπάνω έργα στο ευρύ κοινό, παρήχθη ένα ντοκιμαντέρ με τα εμβληματικά έργα που χρηματοδότησε το Πρόγραμμα, στο πλαίσιο της δημοσιότητας του ΕΠΠΕΡΑΑ 2007 – 2013, τα οποία έχουν μεγάλο αντίκτυπο από άποψη λειτουργικότητας και ωφελιμότητας στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Παρεμβάσεις και έργα υποδομής για την προστασία του περιβάλλοντος με το μέγιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την αναπτυξιακή διάσταση που απαιτεί η αειφορία. Το έργο του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού έχει κεντρική θέση στο λεύκωμα-απολογισμό του ΕΠΠΕΡΑΑ που έχει ήδη εκδοθεί και κυκλοφορεί, με πρωτότυπα πλάνα από την προστατευόμενη περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/11/16/243-10/


Έρευνα: Η επίδραση των λύκων στα ελάφια της Πάρνηθας


Την επίδραση των νεοαφιχθέντων ομάδων λύκων (Canis lupus), στον πληθυσμό (κινητικότητα και συμπεριφορά) του αυτόχθονου κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) στην Πάρνηθα, στοχεύει να διερευνήσει ομάδα ερευνητών υπό την εποπτεία της Εταιρείας Περιβαλλοντικών Μελετών «ΒΙΟΣΦΑΙΡΑ ΜΚΟ».

Η περιοχή μελέτης θα περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Πάρνηθας και την άμεση γύρω περιοχή με συνολική έκταση 500 τετρ. χλμ. περίπου.

Σύμφωνα με την απόφαση χορήγησης άδειας για την εν λόγω έρευνα, «στόχος θα είναι η πρόταση για διαχειριστικά μέτρα διατήρησης πληθυσμού του πολύ σημαντικού αυτόχθονου ελαφιού με το νέο δεδομένο της εμφάνισης και της εγκατάστασης του φυσικού θηρευτή του, μετά από σχεδόν 80-90 χρόνων απουσίας. Επίσης θα ερευνηθεί η επίδραση της μεγάλης αυτής αλλαγής στην κοινότητα των μικρότερων σαρκοφάγων αλλά και στην παρουσία αδέσποτων σκύλων που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ αυξημένη».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/11/11/1006-7/


Δημοσίευση επιβεβαιώνει την απειλή της δηλητηρίασης από μόλυβδο για τον Ασπροπάρη


lifeneophron.eu/gr/
The Return of the Neophron

Ένα νέο άρθρο, που συντάχθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ «Η Επιστροφή του Ασπροπάρη», δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του «Vulture News», του περιοδικού της Ομάδας Ειδικών σε θέματα που αφορούν τους Γύπες της IUCN (Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης).

Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξημένη ανησυχία για το αν τα είδη γύπα επηρεάζονται από τον μόλυβδο. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες για την απειλή αυτή στα υδρόβια είδη, αλλά όχι αρκετές στους γύπες και τα μεγάλα αρπακτικά. Οι γύπες θα μπορούσαν να εκτεθούν στη δηλητηρίαση από μόλυβδο, όταν τραφούν με κουφάρια άγριων ζώων τα οποία θηρεύτηκαν αλλά δεν βρέθηκαν από τους κυνηγούς. Αν και γίνεται εδώ και χρόνια εκστρατεία από περιβαλλοντολόγους ενάντια στη χρήση τους, το κυνήγι με σκάγια από μόλυβδο επιτρέπεται ακόμα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι όποιες απαγορεύσεις ή απλές συστάσεις για χρήση σκαγιών από ατσάλι ισχύουν μόνο για τους υγρότοπους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/11/14/2033/


Απογοητευτικά τα στοιχεία για τις φετινές πυρκαγιές


Περισσότερες δασικές πυρκαγιές, διπλάσιες καμένες εκτάσεις και υψηλότερος αριθμός εμπρησμών είναι ο απολογισμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, σύμφωνα με στοιχεία του πυροσβεστικού σώματος, με αφορμή την «Ημέρα Μνήμης πεσόντων Πυροσβεστών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας κατάσβεσης των φετινών πυρκαγιών, χάθηκαν εν ώρα καθήκοντος ακόμη τρία μέλη του πυροσβεστικού σώματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των πυρκαγιών παρουσίασε άνοδο κατά 22,8% έναντι του 2015, ενώ οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 124,5%. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των εμπρησμών διαμορφώθηκε στο 60%, ποσοστό ενισχυμένο έναντι της προηγούμενης περιόδου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/11/12/2258/


Το ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «υπερτροφή»

«Το κατακόκκινο ρόδι δεν είναι απλά ένα φρούτο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως υπερτροφή», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αστερία Σταματάκη, διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, ένα μεσαίου μεγέθους ρόδι μάς δίνει σπόρους περίπου 3/4 του φλυτζανιού και μας παρέχει γύρω στις 100 θερμίδες. Ένα ρόδι καλύπτει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C, ενώ παράλληλα είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, αλλά και σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας. Εργαστηριακές μελέτες αποδεικνύουν την ευεργετική δράση συστατικών του ροδιού σε παραμέτρους που σχετίζονται άμεσα με τη παχυσαρκία. Επιστημονική έρευνα σε παχύσαρκα άτομα έδειξε πως ο χυμός του ροδιού (120ml καθημερινά για έναν μήνα) συνέβαλε στην αναστολή της περαιτέρω αύξησης βάρους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/11/12/2143/


To Unimog, το όχημα που πάει παντού και κάνει τα πάντα, έκλεισε τα 70

Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το έχετε δει. Σε κάποια του μορφή, σε κάποια του γενιά από τις αρκετές που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, είτε με τα χρώματα της Πυροσβεστικής είτε κάποιου Δασαρχείου, ενώ ακόμα και σταματημένο, με τη μεγάλη του απόσταση από το έδαφος, δείχνει ικανό να πάει παντού.

Η ιστορία του Unimog ξεκίνησε πριν από ακριβώς 70 χρόνια, το 1946, την περίοδο αμέσως μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε που η Γερμανία προσπαθούσε να αφήσει πίσω της το ναζιστικό της παρελθόν και να ανασυγκροτηθεί, εν μέσω ελλείψεων ακόμα και σε βασικά αγαθά. Από την ανάγκη προέκυψε και η ιδέα ενός οχήματος που δεν θα κολλούσε πουθενά και θα μπορούσε να διεκπεραιώνει διάφορες αγροτικές και όχι μόνο εργασίες. Ο σχεδιαστής και μηχανικός Heinrich Rößler έκανε το παραπάνω πράξη και δημιούργησε το αρχέτυπο βενζινοκίνητο Unimog -η ονομασία του σημαίνει μηχανή για όλες τις δουλειές (Universal Motor Gerät)- με κίνηση στους τέσσερις τροχούς, φρένα στους δύο άξονες και πλαίσιο που συνδύαζε στοιχεία τόσο από επιβατικά όσο και από φορτηγά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/11/13/1837/


Το μοναδικό παρθένος δάσος της Ελλάδας και ένα απο τα ελάχιστα της Ευρώπης που βρίσκεται στην Δράμα!!!


Δέιτε εδώ:
www.dinfo.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%c...c%ce%b4%ce%b1%cf%82/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1450
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 4 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Εγκρίθηκε για το 2017 η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
www.efsyn.gr

Οπως και πέρσι, σχεδόν την τελευταία στιγμή εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών (Φ.Δ.) που εξασφαλίζει τις δαπάνες μισθοδοσίας των 367 εργαζόμενων σε αυτούς, καθώς και τις λειτουργικές τους δαπάνες για το 2017.

Η χρηματοδότηση των Φ.Δ. θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρσι, από το Πράσινο Ταμείο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου την ενέκρινε έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου στις 7/12 και αφορά το ίδιο ποσό που εγκρίθηκε και πέρσι (7,8 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο, πέραν του ότι πρόκειται για προσωρινή λύση που παρατείνει τη λειτουργία των Φ.Δ. για ακόμη ένα χρόνο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη εξαγγελία και δεν έχει δρομολογηθεί νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού, ούτε για την αντίστοιχη παράταση της θητείας των διοικήσεων, αλλά ούτε και για την παράταση εφαρμογής του νόμου των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των Φ.Δ. που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, που ομοίως λήγουν στις 31/12.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/12/14/1128-10/


Τα αλπικά πουλιά


Πουλιά των μεγάλων υψομέτρων

του Νίκου Πέτρου

Οι γνώσεις μας για την υψομετρική κατανομή και τις οικολογικές απαιτήσεις των πουλιών που ζουν στα βουνά μας έχουν ακόμα κενά, ενώ ο αριθμός των ειδών που απαντώνται στην υποαλπική και αλπική ζώνη ποικίλει πολύ από βουνό σε βουνό, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος.

Πολλά είδη εμφανίζονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα στα νότια της χώρας από ότι στα βόρεια. Συνήθως οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες και απλώς εκφράζουν το ότι οι οικολογικές συνθήκες των μέσων υψομέτρων στο νότο είναι παρόμοιες με εκείνες χαμηλότερων υψομέτρων στο βορρά.

Τυπικό παράδειγμα είναι ο Μαυροτσιροβάκος που φτάνει αρκετά ψηλά στη νότια Ελλάδα (αφθονεί, για παράδειγμα στις κορυφές του Υμηττού και της Πάρνηθας), απαντάται όμως χαμηλότερα στη βόρεια. Για κάποια είδη οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και, ενδεχομένως, ανεξήγητες με βάση μόνο τις οικολογικές παραμέτρους. Έτσι, το Βλαχοτσίχλονο στη Μακεδονία και Θράκη εμφανίζεται σχεδόν από το επίπεδο της θάλασσας, στη Στερεά όμως και την Πελοπόννησο απαντάται αποκλειστικά πάνω από το δασοόριο – παραδόξως, στην Κρήτη η κατανομή του εκτείνεται από τη θάλασσα ως τα 1.200 μέτρα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/09/01/1018-5-2/


Το «Κλήθρο της Ροδόπης»


Alnus incana (L.) Moench supsp. incana

Φ. Ξυστράκης
Ελληνική Βοτανική Εταιρεία

Φυλλοβόλο δέντρο ή συχνά θάμνος ύψους μέχρι 25 m. Το υποείδος έχει ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη, από τη Σκανδιναβία και τη βόρεια Ρωσία έως την κεντρική Ευρώπη και τη Βαλκανική χερσόνησο. Στην Ελλάδα η γεωγραφική του εξάπλωση περιορίζεται στη δυτική Ροδόπη, όπου απαντά σε πέντε θέσεις, σε υψόμετρο άνω των 1.000 m. Eυδοκιμεί κατά μήκος ρεμάτων σε υγρές, πλούσιες σε θρεπτικά στοιχεία θέσεις.

Η περιοχή εμφάνισης του υποείδους στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή, <2.000 km2, εξαιτίας κυρίως του εξειδικευμένου βιοτόπου που εμφανίζεται. Συμπεριλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας, στην κατηγορία ‘Σχεδόν Απειλούμενο’ κυρίως εξαιτίας της περιορισμένης εξάπλωσής του στον ελλαδικό χώρο.

Κείμενο – φωτογραφία: Φ. Ξυστράκης – www.hbs.gr

Πηγή:
dasarxeio.com/2016/12/13/1915/


Ημερίδα: Λίμνη Κουμουνδούρου

Την Πέμπτη 15.12.16 στην Ελευσίνα (Ηρώων Πολυτεχνείου 78) θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για την πολύπαθη λίμνη Κουμουνδούρου, μια νησίδα φυσικότητας στο επιβαρυμένο τοπίο της Δ. Αττικής.

Στόχος της ημερίδας είναι η γνωστοποίηση των θεμάτων γύρω από τον υγρότοπο της λίμνης Κουμουνδούρου, η προβολή του έργου και η ανταλλαγή απόψεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έργου «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» στο Πρόγραμμα GR02 – ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ» του ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΧΜ ΕΟΧ) 2009-2014. Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από τον ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 (85% ΧΜ ΕΟΧ, 15% Εθνικοί Πόροι).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/12/13/1125-5/


Φιλόξενο καταφύγιο από τη βαρυχειμωνιά βρήκαν σπάνια πουλιά στο Δέλτα Αξιού


Τα μεγάλα κρύα στη βορειοανατολική Ευρώπη έχουν αναγκάσει πολλά πουλιά να έρθουν προς τα μέρη μας, και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν στην περιοχή του παράκτιου τμήματος Αξιού-Γαλλικού αρκετά ασυνήθιστα για τη χώρα μας είδη. Πρόκειται για είδη που αναπαράγονται στη Σκανδιναβία και τη Σιβηρία και εμφανίζονται σπάνια στη Βόρεια Ελλάδα με βαρυχειμωνιές.

Έτσι, στην περιοχή του Γαλλικού εθεάθησαν τρεις βελουδόπαπιες (στις 4 Δεκεμβρίου από τον Σάκη Τσιλιανίδη), ενώ την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης είδε επίσης μία βελουδόπαπια στο πλαίσιο των τακτικών καταμετρήσεων. Η βελουδόπαπια Melanitta fusca έχει χαρακτηριστεί είδος τρωτό παγκοσμίως από το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ειδών. Καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Δέλτα του Αξιού το 1961 (Handrinos & Akriotis 1997). Έκτοτε έχει καταγραφεί στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού άλλες πέντε χρονιές, πριν τη φετινή. «Συγκεκριμένα, έχει καταγραφεί από τα μέσα Νοεμβρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου, με 1 άτομο το 1961, 2 το 1989, 2 το 2007, 1 το 2008, και 2 το χειμώνα 2010-11», αναφέρει ο ερευνητής-ορνιθολόγος Στρατής Μπουρδάκης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2016/12/13/825-11/


Διάθεση δασικού φυτευτικού υλικού από το Δασικό Φυτώριο Λάρισας


Ανακοίνωση
Δασαρχείο Λάρισας

Η διάθεση του δασικού φυτευτικού υλικού από το Δασικό Φυτώριο Δασαρχείου Λάρισας, για τη φυτευτική περίοδο 2016-2017, ξεκίνησε την Παρασκευή 09-12-2016 και λήγει στις 31-03-2017, ημέρα Παρασκευή ή μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων φυταρίων που υπάρχουν στο δασικό φυτώριο.
Δωρεάν διάθεση φυτευτικού υλικού γίνεται:

1. Στις δασικές υπηρεσίες, εφόσον προβλέπεται από εγκεκριμένες μελέτες αναδάσωσης, ή ορεινών υδρονομικών έργων ή αξιοποίησης δασικών βοσκοτόπων.

2. Στους ΟΤΑ κάθε βαθμίδας :

Αφού υπογράψουν Προγραμματική Σύμβαση μελέτης και κατασκευής δημοσίων δασοτεχνικών έργων (σε δημόσιες δασικές εκτάσεις).
Όταν θέλουν να αναδασώσουν Δημοτικές εκτάσεις εφ’ όσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη αναδάσωσης.
Όταν θέλουν φυτά για δενδροστοιχίες και δημιουργία αλσών, πάρκων, νεκροταφείων κ.λ.π. εφ’ όσον υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/12/12/1759-2/


«Τουρισμός τεσσάρων εποχών» μέσω της ιαματικής ιατρικής

Πηγή: www.news.gr

«Μπάνια στην Αιδηψό», «ιαματικά λουτρά στην Ικαρία». Φράσεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει, από ηλικιωμένους και κυρίως συνταξιούχους, καθώς επικρατούσε η άποψη ότι οι ιαματικές πηγές είναι μόνο γι’ αυτούς, που μάλιστα έπαιρναν και επίδομα για να τις επισκεφθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουν ρευματισμούς και διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν με τους ειδικούς πλέον να υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν σε ασθενείς και υγιή άτομα, όλων των ηλικιών.

«Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/12/11/1717-2/


Η πράσινη επανάσταση στην Κούβα

Η πόλη Λας Τεράτσας στην Κούβα είναι το σύμβολο μιας μικρής πράσινης «επανάστασης». Οι κάτοικοι μετέτρεψαν την περιοχή σε έναν υπέροχο βιότοπο καταφέρνοντας παράλληλα να κερδίσουν χρήματα.

Γκρεγκ Νόρμαν / Μαρία Ρηγούτσου
www.dw.com

Η πόλη Λας Τεράτσας στην Κούβα μοιάζει σαν να έχει βγει από καρτ ποστάλ με τα λευκά σπιτάκια πάνω στους καταπράσινους λόφους, τα ξύλινα κάρα που τα σέρνουν άλογα και τα παλιά ρώσικα Lada να διασχίζουν τους δρόμους.

Δεν ήταν όμως πάντα έτσι ειδυλλιακή η εικόνα της περιοχής. Την δεκαετία του 1950, οι κάτοικοι υπέφεραν από μεγάλη φτώχεια και για να μπορέσουν να επιβιώσουν έκοβαν τα δέντρα ώστε να δημιουργήσουν φυτείες καφέ.

Δέκα χρόνια όμως αργότερα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αυτοδιαχείρισης της περιοχής από τους κατοίκους, το οποίο περιελάμβανε αναδάσωση, σχέδιο κοινωνικών κατοικιών και φροντίδα των λιμνών. Φυτεύτηκαν έξι εκατομμύρια δέντρα και η περιοχή μετατράπηκε σύμφωνα με την UNESCO σε έναν μοναδικό βιότοπο πανίδας και χλωρίδας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2016/12/08/2139/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1453
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 3 Χρόνια, 11 Μήνες  
Κάντε Μερικές Τρύπες σε ένα Κομμάτι Ξύλου & Κρεμάστε το στον Κήπο Σας για να Αυξήσετε την Παραγωγή των Καλλιεργειών Σας – Μάθετε Γιατί!

Λίγο πριν την άνοιξη η ησυχία του κήπου διακόπτεται από τις τελευταίες χειμωνιάτικες βροχές, καθώς η θερμοκρασία σιγά-σιγά ανεβαίνει. Οι καλλιεργητές προμηθεύονται τους σπόρους τους και προγραμματίζουν κάθε βήμα που θα ακολουθήσει, από την σπορά μέχρι και την τελευταία συγκομιδή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα και ο κατάλληλος χρόνος για την εφαρμογή καινοτόμων βιολογικών πειραματισμών που θα μας βοηθήσουν ώστε η φετινή παραγωγή μας να είναι καλύτερη από την περσινή. Πως, λοιπόν, θα το πετύχουμε αυτό; Φυσικά με τη βοήθεια των ακούραστων και πολύβουων μελισσών.

Γιατί οι μέλισσες και οι αγριομέλισσες είναι απαραίτητες για τα καλλιεργούμενα φυτά;

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/kante-merikes-trypes-se-ena-k...n-sas-mathete-giati/


Ρίξτε Αυτά τα 8 Συστατικά στη Θέση Φύτευσης Και θα Μεγαλώσετε τις Πιο Γευστικές Ντομάτες


Για να έχετε τις καλύτερες ντομάτες σε γεύση και σε μέγεθος και για να εξασφαλίσετε μεγάλη παραγωγή θα πρέπει πριν φυτέψετε να ρίξετε κάποια από τα παρακάτω συστατικά στην τρύπα που θα ανοίξετε στη θέση φύτευσης.

Οι σπιτικές ντομάτες που μεγαλώνετε μόνοι σας στον κήπο είναι τόσο νόστιμες, κι όταν τις κόβετε φρέσκες και τις τρώτε, η υπέροχη γεύση τους είναι απλά ασύγκριτη. Χωρίς συζήτηση, είναι ποιοτικά αρκετά καλύτερες από αυτές που αγοράζετε από το κατάστημα. Η χυμώδης σάρκα τους ή όξινη γεύση τους και η πιπεράτη σπιρτάδα που βγάζουν στο στόμα, κάνουν τις ντομάτες ένα από τα πρώτα λαχανικά που σκέφτεται κάποιος να φυτέψει στον κήπο του, μόλις αρχίζει η καλλιεργητική περίοδος.

Ας δούμε στην λίστα που ακολουθεί ένα ένα τα συστατικά που μπορούμε να ρίξουμε στη θέση φύτευσης, ώστε να παραγάγουμε περισσότερες και πιο γευστικές ντομάτες.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/rixte-afta-ta-8-systatika-sti...-gefstikes-ntomates/


Ημερίδα παρουσίασης του έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων της Ελλάδας


Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα παρουσίασης του έργου «Εποπτεία και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης ειδών και τύπων οικοτόπων της Ελλάδας», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η διάδοση και διάχυση της πληροφορίας (ποιοτικής και ποσοτικής), που αποκτήθηκε μέσω του έργου, για τα σημαντικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, σε υπηρεσίες και φορείς που έχουν αρμοδιότητα στον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση σχετικών δράσεων, καθώς και την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/08/1648/


Όλη η ομορφιά του αρκτικού λύκου σε ένα βίντεο


Μετάφραση & Επιμέλεια: Μαρία Οικονομίδου
maria_oiko@yahoo.gr

Το βίντεο του Κέντρου για την Προστασία του Λύκου της Νέας Υόρκης (Wolf Conservation Center) έχει πολλά να μας πει για την ομορφιά, τον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητα αυτού του εμβληματικού ζώου.

«Όταν κοιτάζεις στα μάτια ενός λύκου, είναι σαν να βλέπεις την ίδια σου την ψυχή. Ελπίζω να σου αρέσει αυτό που βλέπεις.» Aldo Leopold

Πέρα από την ομορφιά τους, οι λύκοι είναι ένα είδος που αποτελεί θεμέλιο λίθο για το περιβάλλον. Ελέγχοντας τον πληθυσμό των θηραμάτων τους, δίνουν τη δυνατότητα σε άλλα είδη φυτών και ζώων να αναπτυχθούν. Χωρίς τα αρπακτικά − όπως είναι οι λύκοι − ένα οικοσύστημα αδυνατεί να διατηρήσει τα επίπεδα βιοποικιλότητας και υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστεί εντελώς.

Ο αρκτικός λύκος (Canis lupus arctos) είναι υποείδος του γκρίζου λύκου (Canis lupus). Οι αρκτικοί λύκοι ζουν σε μερικές από τις πιο αφιλόξενες περιοχές του κόσμου όπου η θερμοκρασία του αέρα σπάνια ανεβαίνει πάνω από τους -30°C και το έδαφος είναι μόνιμα παγωμένο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/04/2301-2/


Δασαρχείο Τρικάλων: Ενημέρωση για την ίδρυση και λειτουργία δασικών φυτωρίων


Με το παρόν δελτίο τύπου επιθυμούμε να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που ασκούν δραστηριότητες σχετικές με την παραγωγή (περιλαμβάνει όλα τα στάδια καλλιέργειας του πολλαπλασιαστικού υλικού για την δημιουργία σε πλήρη φυτά) και εμπορία (περιλαμβάνει την έκθεση προς πώληση, την προσφορά προς πώληση, την πώληση ή την παράδοση σε τρίτο) δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόροι, καρποί, μοσχεύματα βλαστού, μοσχεύματα φύλλων, μοσχεύματα ριζών, οφθαλμοί, καταβολάδες, ρίζες, εμβόλια, παραφυάδες και άλλα μέρη φυτού που προορίζονται για την παραγωγή φυτών), για τα κατωτέρω:

1.Τα δασικά φυτώρια για να λειτουργούν νόμιμα πρέπει να διαθέτουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας δασικού φυτωρίου και να είναι καταχωρημένες στο Μητρώο Δασικών Φυτωρίων.
2.Οι τύποι αδειών ίδρυσης και λειτουργίας δασικών φυτωρίων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι:
ΤΥΠΟΣ Β: Δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού για δασοπονικούς και μη σκοπούς. Το δασικό φυτώριο μπορεί να αποκτά ενδοκοινοτικά ή να εισάγει από Τρίτες χώρες πολλαπλασιαστικό υλικό για τις ανάγκες σποράς, φύτευσης ή εμβολιασμού της επιχείρησης, καθώς και να πωλεί χονδρικά και λιανικά αποκλειστικά τα προϊόντα παραγωγής της στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2017/02/08/1010-6/


Ασπίδα προστασίας για τον πιο απειλούμενο γύπα της Ελλάδας

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς και ο ΔΕΔΔΗΕ ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προστατέψουν τον Ασπροπάρη, τον μικρότερο και πιο απειλούμενο γύπα της Ευρώπης. Με την τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε 67 στύλους μέσης τάσης εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου και στα Ανατολικά Μετέωρα, περιορίζεται σημαντικά ο κίνδυνος της ηλεκτροπληξίας για το εμβληματικό αυτό είδος της ελληνικής υπαίθρου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ο Ασπροπάρης απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, με μόλις 5 ζευγάρια να απομένουν στην Ελλάδα, ενώ μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει εξαφανιστεί ο μισός πληθυσμός του στην Ευρώπη. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το WWF Ελλάς συμμετέχουν γι’ αυτόν τον λόγο στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE+ «H επιστροφή του Ασπροπάρη», με στόχο να αποτρέψουν την εξαφάνιση του ξεχωριστού αυτού είδους και να αντιμετωπίσουν τις απειλές του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/07/2312-3/


Ενίσχυση της εφαρμογής περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ


Βελτίωση της εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων, τη φύση και τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του αέρα, την ποιότητα και τη διαχείριση των υδάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την «επισκόπηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», ένα νέο εργαλείο για τη βελτίωση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτικής και των από κοινού συμφωνηθέντων κανόνων. Πρόκειται για την απαρχή μιας νέας διαδικασίας. Η Επιτροπή θα συνεξετάσει με τα κράτη μέλη τις αιτίες των κενών στην εφαρμογή των κανόνων και θα βρει λύσεις προτού τα προβλήματα γίνουν επείγοντα.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να κερδίζει 50 δισ. ευρώ ετησίως σε δαπάνες υγείας και σε άμεσο κόστος για το περιβάλλον, εάν η περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ εφαρμοζόταν πλήρως. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, τρεις στους τέσσερις πολίτες θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας τους, ενώ τέσσερις στους πέντε συμφωνούν ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα πρέπει να μπορούν να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή των νόμων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/07/1101-13/


Μεταπτυχιακές σπουδές: Διαχείριση και προστασία περιβάλλοντος


Η Σχολή Θετικών & Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει και λειτουργεί Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» με την εξ αποστάσεως εκπαιδευτική μεθοδολογία.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» απευθύνεται σε:

Αποφοίτους σε συναφή με το περιβάλλον αντικείμενα, και κυρίως σε αποφοίτους Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα στην Δασολογία, Γεωπονία, Βιολογία, Γεωλογία, Φυσική, Χημεία, Επιστήμη Περιβάλλοντος και Μηχανική.
Εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες σχετικές με το περιβάλλον

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/06/1236-5/


Δείτε απίστευτα κοντινά πλάνα με τo αρκουδάκι της παγωμένης λίμνης στην Καστοριά, τραβηγμένα με Drone (Βίντεο)


Δείτε απίστευτα κοντινά πλάνα με την αρκούδα της παγωμένης λίμνης στην Καστοριά, τραβηγμένα με Drone.Η βιντεοσκόπηση έγινε με την έγκριση και την επίβλεψη της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του Αρκτούρου για ερευνητικούς σκοπούς. ( Drones studio Trasias kastoria)

Video:

kozan.gr/archives/14138

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1454
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 3 Χρόνια, 11 Μήνες  
Σύστημα υψηλής ακριβείας για τη λίπανση σιτηρών

Η αποτελεσματικότητα χρήσης των λιπασμάτων σε παγκόσμια κλίμακα δεν ξεπερνά το 33% στα δημητριακά, που σημαίνει ότι το 67% των ποσοτήτων που εφαρμόζονται στις καλλιέργειες σήμερα αποτελούν οικονομικές απώλειες και ρύπανση του περιβάλλοντος (επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου).

Οι κύριες αιτίες αυτών των φτωχών επιδόσεων είναι (α) η έλλειψη συγχρονισμού της λίπανσης και της πρόσληψης του αζώτου από τα φυτά και (β) η ενιαία εφαρμογή λιπάσματος σε αγροτεμάχια μέσα στα οποία υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη γονιμότητα του εδάφους και στην ανάπτυξη των φυτών.

Επομένως, η χρήση των λιπασμάτων αναμένεται να βελτιωθεί δραστικά στο μέλλον, εφόσον η ενιαία εφαρμογή αντικατασταθεί με σημειακή λίπανση και όταν αυτή εφαρμόζεται σε ένα χρονικό σημείο που να συγχρονίζεται με τις θρεπτικές ανάγκες της καλλιέργειας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/18/2310-3/


Οι σημαντικότερες περιοχές χλωρίδας της βόρειας Ελλάδας

Δρ Γεώργιος Φωτιάδης, Δόκιμος Ερευνητής
Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Ο αριθμός τόσο των φυτικών ειδών όσο και των τύπων βλάστησης που απειλούνται με εξαφάνιση, ξεπερνά τους διαθέσιμους πόρους συντήρησης, με την κατάσταση, όπως φαίνεται να δυσχεραίνει. Αυτό το γεγονός προσδίδει ισχυρή αξία στον προσδιορισμό προτεραιοτήτων και αποτελεί τον άξονα του σχεδιασμού για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη τέτοιων περιοχών ενδιαφέροντος. Μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση αποτελεί ο εντοπισμός «hot spots», δηλαδή των «κόκκινων περιοχών», των πιο σημαντικών περιοχών για τη χλωρίδα και τη βλάστηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υπολογιστεί ότι στο 2,3% της συνολικής επιφάνειας της ξηράς της γης διαβιούν πάνω από το 50% όλων των φυτικών ειδών της γης.

Δηλαδή, η προστασία αυτών των εκτάσεων (των παγκοσμίως ονομαζόμενων hot spots) θα εξασφαλίσει την προστασία τουλάχιστον του 50% των φυτικών ειδών της γης. Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες περιοχές του κόσμου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας καθώς σχεδόν όλη η έκτασή της ανήκει σε αυτό το 2,3% των hot spots. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον Όλυμπο, απαντώνται πάνω από 1.800 είδη και υποείδη φυτών, στην Πρέσπα πάνω από 2.000 ενώ σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία είναι λιγότερα από 1.500.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/19/1142-10/


Παραγωγή pellets στην Ελλάδα και διαθέσιμη πρώτη ύλη από την δασική βιομάζα

Παραγωγή pellets στην Ελλάδα και διαθέσιμη
πρώτη ύλη από την δασική βιομάζα

Των: Δρ Ιωάννη Κακαρά,
Τεχνολόγο ξύλου και ξύλινων κατασκευών και

Δρ Κοσμά Αλμπάνη,
Αναπληρωτή Ερευνητή ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Το άρθρο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε το 2013. Το θέμα είναι επίκαιρο γιατί αφορά την ανάγκη αξιοποίησης της δασικής βιομάζας των ελληνικών δασών, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα παραμένει αναξιοποίητo, την ίδια ώρα που εισάγονται στη χώρα μας σοβαρές ποσότητες pellets. Παράλληλα δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επενδυτές που μπαίνουν στην περιπέτεια ίδρυσης νέων Μονάδων παραγωγής pellets.

Το συγκεκριμένο άρθρο σκοπεύει να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για την διαθέσιμη πρώτη ύλη δασικής βιομάζας για παραγωγή pellets και να αποτρέψει επίδοξους επιχειρηματίες από περιπέτειες λόγω έλλειψης σωστής ενημέρωσης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/19/2350-2/


Ν. 4453/2017: Κύρωση της Συμφωνίας για την Προστασία της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος 4453/2017 (Α´ 19) με τον οποίο κυρώνεται και έχει την ισχύ, που ορίζει το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος, η Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη της Περιοχής του Πάρκου Πρεσπών, που υπεγράφη στην Πύλη Πρέσπας στις 2 Φεβρουαρίου 2010.

Η «Περιοχή του Πάρκου Πρεσπών» είναι η γεωγραφική περιοχή της επικράτειας των τριών Κρατών (Μέρη) που περιλαμβάνεται στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών, η οποία περιλαμβάνει επιφανειακά και καταλλήλως καθορισμένα υπόγεια ύδατα, και η οποία ανακηρύχθηκε διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στη Διακήρυξη της 2ας Φεβρουαρίου 2000.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/20/2153-4/


Διάθεση 20 νέων οχημάτων στις δασικές υπηρεσίες

Είκοσι (20) πετρελαιοκίνητα διπλοκάμπινα ημιφορτηγά οχήματα τύπου 4×4 διατίθενται από την Δ/νση Δασικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, σε ισάριθμες δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων, σύμφωνα με απόφαση του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σ. Φάμελλου.

Τα 16 δασαρχεία και οι 4 διευθύνσεις δασών στις οποίες θα διατεθεί από ένα όχημα φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί και αποτελεί μέρος της απόφασης.

Η χρονική διάρκεια της διάθεσης των εν λόγω δημοσίων οχημάτων προσδιορίζετε σε ένα (1) έτος με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης.

Η υπηρεσία προς την οποία διατίθεται το κάθε όχημα υποχρεούται να χρησιμοποιεί αυτό, με τους παρακάτω όρους:

Μόνο για τις ανάγκες της υπηρεσίας όπως, την μεταφορά προσωπικού που απασχολείται σε εργασίες σχετικά με την αποκατάσταση, την διαχείριση και προστασία των Δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής ευθύνης τους, (λαθροθηρία, καταπατήσεις, λαθροϋλοτομίες, δασικά και αγροτικά ανομήματα, πυρκαγιές, έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού επίβλεψη συγχρηματοδοτούμενων ή μη έργων) κλπ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/02/17/2210/


Καναδός σκηνοθέτης αποθεώνει το «μυθικό» Πήλιο σε ένα βίντεο - υπερπαραγωγή

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι είναι σκηνοθέτης από τον Καναδά. Επισκέφτηκε το Πήλιο τον περασμένο τον Σεπτέμβριο και έχει καταγράψει με τον φακό του τις ομορφιές του, τις οποίες έχει συνθέσει σε ένα βίντεο που θυμίζει ταινία του χόλιγουντ.
Ο ίδιος γράφει για αυτό το βίντεο.
«Το Πήλιο, η μυθική πατρίδα του Κένταυρου Χείρωνα και η θερινή κατοικία των θεών είναι ένα μέρος που βρίσκεται μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Βόλο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Το Πήλιο παραμένει όμορφο όλο το χρόνο με παρθένες και ποικίλες παραλίες, καταπράσινα δάση με ατέλειωτες διαδρομές για πεζοπορία, ιδανικό για σκι το χειμώνα, αλλά και με γραφικά χωριά που μοιάζουν να αρνούνται την εξέλιξη, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους με όλη τη ζεστασιά και τη γοητεία».


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2017/02/blog-post_145.html


Παρουσίαση βιβλίου για όποιον θέλει να ασχοληθεί με την παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.www.seminariaaromatikonfiton.gr/content.php?menu_id=8&lg=undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1457
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 3 Χρόνια, 10 Μήνες  
Φτιάξτε Κομπόστ στον Κήπο Σας για Βιολογική Λίπανση των Φυτών σας Όλο το Χρόνο! Διαβάστε πως να το κάνετε!

Του Σάκη Αθανασίου (Δασολόγος ΑΠΘ)

Η κομπόστα ή κομπόστ είναι είναι βιολογικό λίπασμα που προκύπτει από την αποσύνθεση οργανικών ουσιών και υπολειμμάτων του κήπου μας. Χρησιμοποιείται ως λίπασμα και προωθεί την ανάπτυξη των φυτών με τον καλύτερο τρόπο. Τα πλεονεκτήματά του είναι μεγαλύτερα, όταν εμπλουτίζεται με γεωσκώληκες. Όλα αυτά θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο.

Η οργανική ουσία του εδάφους παίζει μεγάλο ρόλο στις φυσικές,χημικές και βιολογικές ιδιότητές του. Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρείται απαραίτητη η αύξηση της οργανικής ουσίας. Αυτό συνήθως επιτυγχάνετε με διάφορους τρόπους όπως:

1.χρησιμοποίηση ζωικής κοπριάς
2.χλωρή λίπανση
3.χρήση κομπόστας
4.προσθήκη συμπυκνωμένων οργανικών ουσιών(χουμικών και φουλβικών)
Τα πλεονεκτήματα του κομπόστ σε σχέση με την ζωική κοπριά.

Πρέπει να ξέρετε πως παρά τις ευνοϊκές επιδράσεις που έχουμε με την προσθήκη ζωικής κοπριάς στο έδαφος όπως βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων,βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, βελτίωση της βιολογικής δραστηριότητας, αύξηση της οργανικής ουσίας κτλ. , υπάρχουν και δυσμενείς επιδράσεις στο έδαφος και στο περιβάλλον με την χρήση της.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/ftiaxte-kobost-ston-kipo-sas-...vaste-pos-na-kanete/


Τα 4 Πιο Κοινά Προβλήματα Φύτρωσης & Βλάστησης των Σπόρων και Πως να τα Αντιμετωπίσουμε


Τα σπορόφυτα μοιάζουν με τα μωρά. Από τη στιγμή που σκάνε από το μικροσκοπικό σπόρο τους, η επιβίωσή τους εξαρτάται αποκλειστικά από σας. Το βλαστίδιό τους μακραίνει, βγάζουν τα πρώτα φύλλα τους, τεντώνουν τις ρίζες τους και προκαλούν τις κηπευτικές σας ικανότητες σε κάθε βήμα της ανάπτυξής τους.

Κι αν για την ανατροφή των παιδιών δεν υπάρχει μια σκαλέτα, ένας οδηγός, που θα σας βοηθήσει να τα βγάλετε πέρα, για τα σπορόφυτα υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία μερικά κοινά προβλήματα στο σπορείο και στη βλάστηση των νεαρών σποροφύτων.

Τα πιο κοινά Προβλήματα στη Βλάστηση των Σπόρων:

Περίπτωση 1η: Οι σπόροι δεν βλασταίνουν

Προβλήματα στη διαδικασία της βλάστησης μπορούν να προκληθούν από διάφορους λόγους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι:

Όλο το άρθρο εδώ:
share24.gr/ta-4-pio-kina-provlimata-fytr...-ta-antimetopisoume/


Προετοιμάστε τον Κήπο Σας Για τις Ανοιξιάτικες Εργασίες – Διαβάστε Όσα Πρέπει να Ξέρετε Πριν Φυτέψετε


Με την άνοιξη να είναι προ των πυλών, ο σωστός κηπουρός αρχίζει να προετοιμάζεται για τη νέα καλλιεργητική σεζόν. Αρχικά, θα πρέπει να κάνει μια απογραφή στην αποθήκη να δει τους σπόρους έχει διαθέσιμους για σπορά και τι χρειάζεται να προμηθευτεί για τις καλλιέργειες που σκοπεύει να βάλει αυτή τη χρονιά.

Έπειτα, θα πρέπει να αναζητήσει σε καλλιεργητικά ημερολόγια, ή ρωτώντας γεωπόνους και συναδέλφους του, πότε θα πρέπει να φυτευτεί η κάθε καλλιέργεια και τι εργασίες χρειάζονται για την καθεμία ξεχωριστά. Επιτέλους, ήρθε η άνοιξη και είναι η στιγμή να αφήσετε τον ενθουσιασμό σας να εκδηλωθεί προετοιμάζοντας κατάλληλα τον κήπο σας!
Αποφασίστε σε ποιο σημείο του κήπου θα φυτέψετε τα φυτά σας

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/proetimaste-ton-kipo-sas-gia-...rete-prin-fytepsete/


Πως Κλαδεύουμε το Αμπέλι για Καρποφορία; Ένας πλήρης Οδηγός Βήμα προς Βήμα για Οινοποιήσιμες & Επιτραπέζιες Ποικιλίες

Το αμπέλι είναι ένα αναρριχώμενο φυτό, το οποίο καλλιεργείτε από την αρχαιότητα κι αποτελεί μια από της πρώτες καλλιέργειες του πολιτισμού μας. Η καλλιέργειά του είναι απαιτητική και το κλάδεμα καρποφορίας, που εφαρμόζεται στην αρχή της περιόδου, είναι η πιο σημαντική πρακτική για την παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού.

Κλαδεύουμε τόσο τις οινοποιήσιμες όσο και τις επιτραπέζιες ποικιλίες, μιας και το κλάδεμα επηρεάζει όχι μόνο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού, αλλά αποτρέπει τη μόλυνση από ασθένειες, διευκολύνει τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά των τσαμπιών.
Γιατί κλαδεύουμε τα αμπέλια το χειμώνα;

Το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή σταφυλιών. Επιτρέπει τη διατήρηση του συστήματος διαμόρφωσης των πρέμνων, μας αφήνει να επιλέξουμε τις κληματίδες που θα καρποφορήσουν και μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγχουμε την ποσότητα της καρποφορίας του έτους.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/pos-kladevoume-abeli-gia-karp...itrapezies-pikilies/


Χρησιμοποιήστε τον Βερμικουλίτη για να Φυτέψετε στον Κήπο & στις Γλάστρες Σας


Όλοι ξέρουμε πως τα φυτά χρειάζονται καλό αερισμό στις ρίζες, θρεπτικά συστατικά και νερό για να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Αν στο έδαφος του κήπου ή στο χώμα της γλάστρας σας ένας ή και οι τρεις αυτοί παράγοντες βρίσκονται σε έλλειψη, υπάρχει κάτι που μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό για να βελτιώσετε τη δομή του. Τον βερμικουλίτη. Τι είναι ο βερμικουλίτης και πώς αυτός χρησιμοποιείται ως υπόστρωμα ανάπτυξης στο χώμα για να βελτιώσει τις ιδιότητές του;
Τι είναι βερμικουλίτης;

Ο βερμικουλίτης μπορεί να περιέχεται ήδη σε χώματα του εμπορίου ή μπορούμε να τον προμηθευτούμε ξεχωριστά, μόνο του, σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη για χρήση σε κηπουρικές εργασίες. Για την φύτρωση των σπόρων στα σπορεία χρησιμοποιούμε το μικρότερο μέγεθος βερμικουλίτη ως υπόστρωμα ανάπτυξης, ενώ το μεγαλύτερο μέγεθος βρίσκει χρήση στις περιπτώσεις που θέλουμε να βελτιώσουμε τον αερισμό του εδάφους.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/chrisimopiiste-ton-vermikouli...o-stis-glastres-sas/


Πως να Ασπρίσετε τους Κορμούς των Εσπεριδοειδών την Άνοιξη και Γιατί


Αν κάνουμε βόλτα σε μια επαρχιακή πόλη που έχει οπωρώνες εσπεριδοειδών την άνοιξη, σίγουρα θα δούμε δέντρα με ασπρισμένους κορμούς. Υπάρχει η λαϊκή αντίληψη ότι ατό γίνεται για την πρόληψη του παρασιτισμού από έντομα φλοιοφάγα ή για να αποτρέψουμε τις κατσίκες κι άλλα ζώα από το να τρέφονται με τα φύλλα των δέντρων.

Η πρακτική αυτή συνδέεται στενά με την παραδοσιακή μεσογειακή αρχιτεκτονική και έχει ρίζες πίσω στις εποχές της Αρχαίας Ελλάδας και των Ρωμαϊκών χρόνων.

Στην επαρχία συνηθίζεται την περίοδο λίγο πριν το Πάσχα να ασπρίζονται τα σπίτια, τα πέτρινα πεζούλια, τα κράσπεδα, οι ξερολιθιές και φυσικά τα δέντρα κάτι που δίνει έναν αέρα φρεσκάδας καθώς ανοίγει ο καιρός.
Γιατί ασπρίζουμε τα εσπεριδοειδή δέντρα;

Τα ηλιακά εγκαύματα συμβαίνουν αρκετά συχνά στα φυτά και μπορούν να τους προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Στα δέντρα ηλιοεγκαύματα προκαλούνται σε όσα έχουν πολύ λεπτό φλοιό, ο οποίος αφυδατώνεται με τη ζέστη και προκαλείται στρες στο δέντρο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, βλάβες από ηλιακά εγκαύματα μπορούν να αποβούν μοιραία.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/pos-na-asprisete-tous-kormous...-tin-anixi-ke-giati/


Πως να Πολλαπλασιάσετε με Εμβολιασμό κι Εγκεντρισμό τις Τριανταφυλλιές στην Αυλή Σας Εύκολα και Γρήγορα

Από τις διάφορες τεχνικές αγενούς πολλαπλασιασμού που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον πολλαπλασιασμό των φυτών, ο εμβολιασμός και ο εγκεντρισμός είναι οι παλαιότερες και πιο απλές μέθοδοι, που μπορούν να βρουν χρήση σε πολλά είδη διαφορετικών φυτών.

Τα τριαντάφυλλα είναι τα πιο αγαπημένα καλλωπιστικά φυτά του κήπου μας. Χρειάζονται αρκετή φροντίδα για να αναπτυχθούν φυσιολογικά και να ανθίσουν. Η θέα μιας ανθισμένης τριανταφυλλιάς, όμως, ανταμείβει τους κόπους μας και κόβει την ανάσα. Έτσι, μαζί με την προσοχή και φροντίδα που τους δείχνουμε, καθώς αναπτύσσονται, χρειάζεται να γνωρίζουμε συγκεκριμένες τεχνικές για να τα πολλαπλασιάσουμε.

Ο εμβολιασμός είναι μια καλλιεργητική τεχνική με την οποία ένα φυτό πολλαπλασιάζεται ενώνοντας ιστό ή κομμάτι του στελέχους της επιθυμητής ποικιλίας με το στέλεχος ενός παρόμοιου φυτού το οποίο παρέχει το ριζικό σύστημα στη χίμαιρα που δημιουργούμε. Ο ιστός ή το κομμάτι που λαμβάνουμε από την επιθυμητή ποικιλία ονομάζεται «εμβόλιο» ή «μόσχευμα», ενώ το ριζωμένο φυτό πάνω στο οποίο εμβολιάζεται το μόσχευμα ονομάζεται «υποκείμενο».

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα από τον πολλαπλασιασμό των φυτών με αυτό τον τρόπο, τα οποία έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα, αλλά για τις τριανταφυλλιές ο εμβολιασμός έχει να κάνει περισσότερο με καλλωπιστικούς λόγους και την ικανοποίηση του κηπουρού. Το πετυχημένο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι το φυτό μπορεί να φέρει λουλούδια με δύο ή περισσότερα διαφορετικά χρώματα, μερικές φορές ακόμη και άνθη με μικτά χρώματα.

Ο εμβολιασμός μπορούμε να πούμε πως αποτελεί μια τέχνη. Η καλή γνώση της δεν εξασφαλίζει πως ο εμβολιασμός θα πετύχει πάντοτε. Εξαρτάται από την ικανότητα και την εμπειρία του κηπουρού. Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των τριανταφυλλιών που φέρουν άνθη με πολλά διαφορετικά χρώματα είναι ένα πολύ γοητευτικό θέαμα.
Πως θα εμβολιάσω τις τριανταφυλλιές;

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι εμβολιασμού και εγκεντρισμού εξειδικευμένες για τον αγενή πολλαπλασιασμό των φυτών. Ωστόσο, οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε πιο συχνά στα τριαντάφυλλα είναι ο αγγλικός επιτόπιος εγκεντρισμός και ο ενοφθαλμισμός. Και οι δύο αυτές τεχνικές μπορούν να εφαρμοστούν αρκετά εύκολα. Διαβάσετε παρακάτω για περισσότερες λεπτομέρειες.

Όλο το άρθρο εδώ:

share24.gr/pos-na-pollaplasiasete-emvoli...s-efkola-ke-grigora/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1459
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 3 Χρόνια, 10 Μήνες  
Με το μεγαλύτερο πουρνάρι και το αρχαιότερο ελαιόδεντρο, η Ελλάδα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Πουρνάρι στην Κρήτη με διάμετρο που ξεπερνάει τα τρία μέτρα διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου στον κόσμο, ενώ ενδεικτικό του μεγέθους του είναι το γεγονός ότι στην κουφάλα του έζησαν κρυμμένοι, για ενάμιση χρόνο, δύο Άγγλοι με τον ασύρματό τους, κατά τη γερμανική κατοχή. Το εντυπωσιακό εύρημα παρουσιάζει, στην πτυχιακή του εργασία, με θέμα τα μνημειακά δέντρα της Ελλάδας, με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Δασών, ο φοιτητής του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Ράμμος.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρινίζει ότι μνημειακά λέγονται τα δέντρα που είναι μεγάλης ηλικίας και έχουν ιστορική ή μυθολογική αξία. «Εψαξα για την ύπαρξη τέτοιων δέντρων στο διαδίκτυο, σε διάφορες μελέτες και καταγραφές, σε εργασίες φοιτητών και δασαρχείων αλλά και σε επιτόπιες έρευνες καταγράφοντας περισσότερα από 300 μνημειακά δέντρα», λέει ο κ. Ράμμος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/03/21/1042-10/


Επίσκεψη στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος


Διαβάστε το άρθρο και δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
taratsokipos.blogspot.gr/2017/03/blog-post.htmlΤι σημαίνει η φύση για σας; Ο διαγωνισμός φωτογραφίας NATURE@work προκηρύχθηκε


Η φύση εργάζεται σκληρά για να μας προστατεύει και να μας στηρίζει στην καθημερινή μας ζωή — γεγονός το οποίο συχνά αγνοούμε. Η φύση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο· παρέχει καθαρό αέρα, καθαρό πόσιμο νερό, ρούχα, τρόφιμα και πρώτες ύλες με τις οποίες χτίζουμε τα σπίτια μας. Άλλα οφέλη της φύσης δεν είναι τόσο γνωστά, όπως για παράδειγμα ο ρόλος που παίζει στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για να αναδείξει τον σημαντικό αυτό ρόλο της φύσης στη ζωή μας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σας καλεί να καταδείξετε τα οφέλη της φύσης στον άνθρωπο μέσα από τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό φωτογραφίας «NATURE@work».

Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας του ΕΟΠ έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους σχετικά με διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώνεται στη φύση κατά την εργασία. Ξέρατε ότι οι χώροι πράσινου εντός και γύρω από τις πόλεις βοηθούν στο να μας προστατεύσουν από τις πλημμύρες, απορροφώντας το πλεόνασμα του νερού των πλημμυρών; Ή μήπως γνωρίζατε ότι τα δέντρα στα αστικά πάρκα μειώνουν τη θερμοκρασία στις αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Η εγγενής ομορφιά και η πλούσια ποικιλομορφία της φύσης αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για τον σχεδιασμό των μηχανών, των κατοικιών και πολλών καινοτόμων λύσεων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2017/03/23/2127-4/


Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό πουρνάρι στον κόσμο: «του Εγγλέζου ο πρίνος», στο Οροπέδιο του Καθαρού, στην Κρήτη


Το εντυπωσιακό πουρνάρι

Του Εγγλέζου ο πρίνος είναι ένα πουρνάρι (Quercus coccifera) με διάμετρο κορμού τουλάχιστον 3,5 μέτρα, περίμετρο βάσης περίπου 24 μέτρα και στηθιαία περίμετρο περίπου 9 μέτρα. Το πουρνάρι φέρει μεγάλη σπηλαίωση (κουφάλα) μέσα στην οποία χωράνε μέχρι και δέκα άτομα. Οι διαστάσεις του πουρναριού είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές, αν υπολογίσει κανείς ότι παρόμοιο πουρνάρι δεν έχει καταγραφτεί πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ από τα συγγενικά του είδη, δρυς και βαλανιδιές, που συνήθως μεγαλώνουν και πιο γρήγορα, οι μεγαλύτερες που έχουν βρεθεί στον κόσμο (Λιθουανία, Δανία και Η.Π.Α.) έχουν περίμετρο περίπου 9 μέτρα και οι ηλικίες τους υπολογίζονται στα 1500-2000 έτη. Για παράδειγμα στη Βουλγαρία εντοπίστηκε μια δρυς (Quercus robur), συγγενικό είδος του πουρναριού, με ηλικία 1637 ετών με περίμετρο κορμού 7,46 μέτρα και διάμετρο 2,38 μέτρα.

Όλο το άρθρο εδώ:
wi-fi-votaniki.net/el/node/1446


Βρούβες


Μια μεγάλη αγκαλιά από πανέμορφες βρούβες στο ανοιξιάτικο λιβάδι. Ανταγωνισμός επιβίωσης, η επικράτηση έναντι των άλλων να ανεβούν ψηλότερα, για να αποφύγουν την ασφυξία που εκ των πραγμάτων δημιουργείται και κατά συνέπεια να βρεθούν σε πλεονεκτικότερη θέση στον απαστράπτοντα ήλιο της «primavera» εποχής. (χθεσινή, 19 Μαρτίου 2017, η φωτογραφία που απεικονίζει τις βρούβες / από το αρχείο μου).

Η βρούβα ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών ή Κραμβοειδών. Με ονόματα όπως Sinapis arvensis, βρούβα, λαψάνα, σινάπι, αγριοσινάπι και άλλα, είναι γνωστή παντού. Γνωστή επίσης και πολύ δημοφιλής και η «ξαδέλφη» της, η ρόκα (Eruca sativa) για τη συχνότητα χρήσης στις σαλάτες τις τελευταίες δεκαετίες. Πολύ νόστιμα και τρυφερά είναι τα ανθοφόρα βλαστάρια που κόβονται μαζί με τα μπουμπούκια νωρίς την άνοιξη. Βρούβες και μουστάρδα, λέξεις προσδιορισμού προέλευσης του γνωστού καρυκεύματος, είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε μορφή πάστας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2017/03/20/1103-7/


Καθορισμός ύψους μισθώματος για τη χρήση των βοσκήσιμων γαιών

Με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθορίζεται το ύψος του ετήσιου μισθώματος για τη χρήση της βοσκής σε δημόσιες και δημοτικές βοσκήσιμες γαίες, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ως εξής:

α) Στις επιλέξιμες για ενίσχυση, σύμφωνα με το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης, βοσκήσιμες γαίες σε 0,40 €/ στρέμμα.

β) Στις μη επιλέξιμες για ενίσχυση βοσκήσιμες γαίες σε 0,15 €/στρέμμα.

Το μίσθωμα κατατίθεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδου 3418 «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών» των Περιφερειών της Χώρας και διατίθεται για την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης ή καταβάλλεται στους ΟΤΑ οι οποίοι έχουν εκμισθώσει δημοτικές βοσκήσιμες γαίες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 1332/93570/23.8.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή:
dasarxeio.com/2017/03/18/832-8/


Ο Πάρνωνας και τα δάση δενδρόκεδρου


3 ταινίες-ντοκιμαντέρ του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού, για την προβολή της ιστορικής-πολιτιστικής αξίας αλλά και της συνεπαγόμενης ανάγκης για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών αξιών της προστατευόμενης περιοχής.
Μέσω του ντοκιμαντέρ επισημαίνεται ο οικολογικός ρόλος και ο κύριος σκοπός προστασίας και διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού για τη διαφύλαξη και τη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς.
Η σημασία που έχει για τον Άνθρωπο και τα οφέλη που προσφέρει στον τοπικό πληθυσμό, αναδεικνύοντας το υψηλό δυναμικό του φυσιολατρικού, περιηγητικού, θρησκευτικού, κ.ά. τουρισμού που διαθέτει η περιοχή.


Video:

www.ftiaxno.gr/2017/03/o-parnwnas-kai-ta...drodentrou.html#moreΚαναδός σκηνοθέτης αποθεώνει το «μυθικό» Πήλιο σε ένα βίντεο - υπερπαραγωγή


Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017
Καναδός σκηνοθέτης αποθεώνει το «μυθικό» Πήλιο σε ένα βίντεο - υπερπαραγωγή

Ο Κρίστοφερ Ντορμόι είναι σκηνοθέτης από τον Καναδά. Επισκέφτηκε το Πήλιο τον περασμένο τον Σεπτέμβριο και έχει καταγράψει με τον φακό του τις ομορφιές του, τις οποίες έχει συνθέσει σε ένα βίντεο που θυμίζει ταινία του χόλιγουντ.
Ο ίδιος γράφει για αυτό το βίντεο.
«Το Πήλιο, η μυθική πατρίδα του Κένταυρου Χείρωνα και η θερινή κατοικία των θεών είναι ένα μέρος που βρίσκεται μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Βόλο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Το Πήλιο παραμένει όμορφο όλο το χρόνο με παρθένες και ποικίλες παραλίες, καταπράσινα δάση με ατέλειωτες διαδρομές για πεζοπορία, ιδανικό για σκι το χειμώνα, αλλά και με γραφικά χωριά που μοιάζουν να αρνούνται την εξέλιξη, διατηρώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους με όλη τη ζεστασιά και τη γοητεία».


Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2017/02/blog-post_145.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information