Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1290
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 7 Μήνες  
Διακήρυξη για την επισιτιστική ασφάλεια


Οι Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γεωργίας και περιβάλλοντος), επεξεργάζονται επί του παρόντος την πρόταση για νέο "Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στην αγορά" Com(2013) 262 final Βρυξέλλες 6/5/2013

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκή συνάντηση στη Βιέννη, στην οποίαν συμμετείχαν περισσότερες από 20 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Τη συνάντηση οργάνωσε η Αυστριακή οργάνωση ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ www.arche-noah.at. Από την Ελλάδα συμμετείχαν το Πελίτι (www.peliti.gr), με εκπρόσωπο, τη Βάσω Κανελλοπούλου και ο Αιγίλοπας( aegilops.gr) με εκπρόσωπο τον Κώστα Κουτή. Η συνάντηση κατέληξε σε επείγουσα έκκληση με τη μορφή διακήρυξης «για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας»


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ, ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :


"Προστατέψτε τη φυσική μας κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και την απορρέουσα επισιτιστική μας ασφάλεια ! "

- Επείγουσα έκκληση για δράση

Το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου να καλλιεργεί φυτά αποτελεί το θεμέλιο του ανθρώπινου πολιτισμού. Από αιώνες, οι άνθρωποι καλλιεργούν τα δικά τους φυτά για τροφή που πουλιέται ή αυτό-καταναλώνεται, για δημιουργία όμορφων κήπων και πάρκων καθώς και για τη δημιουργία νέων οικοτόπων για την άγρια ​​ζωή .

Όλα αυτά βρίσκονται σήμερα σε σοβαρό κίνδυνο λόγω της εισαγωγής ενός νέου Κανονισμού της ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο της παραγωγής, της εμπορίας και της πώλησης ΟΛΟΥ του φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού: σπόροι, βολβοί μικρά φυτά, ακόμα και αγριολούλουδα. Ο προτεινόμενος κανονισμός, στο όνομα της προστασίας του καταναλωτή, θα περιορίσει τη δυνατότητα παραγωγής και πώλησης φυτών.

Υπάρχει σημαντική υποστήριξη μεταξύ τα διαπραγματευόμενων μερών, για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των αγροτών. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(1) αναγνωρίζει τα δικαιώματα των κηπουρών και των αγροτών για την ανταλλαγή και πώληση σπόρων και φυτών, κάνοντας κάποιες παραχωρήσεις, αν και αδύναμες και όχι σαφώς καθορισμένες, στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την επιλογή και την ανοιχτή πρόσβαση στο φυτικό υλικό.


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=enΟι εταιρείες που χρηματοδοτούν την προσπάθεια απόκρυψης των μεταλλαγμένων


Στη μάχη της πολιτείας της Ουάσινγκτον, οι υποστηρικτές της αναγραφής στα προϊόντα, που χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν τα ονόματα των εταιρειών, που παράνομα και κρυφά χρηματοδοτούν την πάλη ενάντια στην σηματοδότησή τους.

Μετά από συνεχή πίεση με νομικά μέσα από τις ομάδες της εκστρατείας και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα στην Ουάσιγκτον, οι υπερασπιστές των Γενετικά τροποποιημένων προιόντων, η εμπορική ομάδα Ένωση Βιομηχάνων Τροφίμων, δημοσιοποίησε μια λίστα εταιρειών, που αποτελούν τους σημαντικότερους χρηματοδότες τους στην εκστρατεία τους, που έχει στόχο να παρεμποδίσει την επισήμανση των ΓΤΟ προϊόντων στην πολιτεία.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2013/11/oi-etaireie...n-metallagmenwn.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1291
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 7 Μήνες  
Εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων


Η νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την “Εμπορία των σπόρων” είναι μια απειλή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Δημοκρατία.

Συμμετέχετε στη Δήλωση των Ευρωπαίων Πολιτών για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.

Η Δήλωση των Πολιτών ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2013 – επέτειο της γέννησης του Γκάντι.

Μας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το πνεύμα του Γκάντι, η πολιτική ανυπακοή είναι απαραίτητη όταν άδικοι νόμοι υπονομεύουν τα κοινά αγαθά μας.

Οι σπόροι είναι ένα κοινό αγαθό. Είναι ένα δώρο της φύσης και το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής δουλειάς των αγροτών σε όλο τον πλανήτη οι οποίοι επιλέγουν, διατηρούν και αναπαράγουν σπόρους. Είναι η πηγή της ζωής και ο πρώτος κρίκος στην τροφική μας αλυσίδα.

Αυτά τα κοινά αγαθά βρίσκονται σε κίνδυνο. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία περιορίζει ολοένα και περισσότερο την πρόσβαση στους σπόρους τις τελευταίες δεκαετίες, με τη βιομηχανική γεωργία να γίνεται το κυρίαρχο μοντέλο της γεωργίας. Μόνο οι ποικιλίες σπόρων που ταιριάζουν σ’ αυτό το μοντέλο μπορούν να διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σπόροι θα πρέπει να περάσουν περίπλοκες και ακριβές εξετάσεις και διαδικασίες εγγραφής και η καλλιέργειά τους εξαρτάται από χημικές ουσίες. Αυτή η νομοθεσία έχει μειώσει δραματικά την ποικιλομορφία των ποικιλιών σπόρων γεγονός που απειλεί σοβαρά την τροφική μας ασφάλεια. Οι σπόροι δεν είναι πλέον στα χέρια των αγροτών και των κηπουρών. Μια χούφτα από πολυεθνικές εταιρείες σπόρων ελέγχουν και μονοπωλούν την αγορά. Οι έξι αυτές πολυεθνικές ελέγχουν το 75% της έρευνας όλου του ιδιωτικού τομέα αναπαραγωγής φυτών. Κατέχουν το 60% του εμπορικού μέρους της αγοράς σπόρων και το 76% των παγκόσμιων πωλήσεων αγροχημικών (ETCGroup).


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=54&lang=elΤο φεστιβάλ που θα σας κάνει… να κολλήσετε!!!


Την ερχόμενη Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου ανοίγει τις πύλες του το 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας. Το μέλι... θα ρέει άφθονο στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας αφού περισσότεροι από 150 μικροί παραγωγοί θα προσκαλούν το κοινό να απολαύσουν το μέλι τους.

Οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν μέλι, από τους ίδιους τους παραγωγούς, από όλες τις περιοχές της χώρας μας που παράγουν αγνό – ποιοτικό μέλι, όπως Βυτίνα, Χαλκιδική, Κρήτη, Μεσσηνία, Ηλεία, Ικαρία, Κάρπαθο, Κέα, Λήμνο, Λέσβο, Τήνο, Ιωάννινα αλλά και το Άγιο Όρος.

Πολλά κεράσματα και παραδοσιακά εδέσματα θα περιμένουν τους επισκέπτες του Φεστιβάλ και οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά καθόλη τη διάρκεια του τριημέρου στον παιδότοπο του φεστιβάλ με εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα «Γνωρίστε το μικρόκοσμο της μέλισσας»

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διήμερο Συνέδριο για το Μέλι & τα Προϊόντα του, η παρουσίαση του Βιβλίου εργαλείου διατροφής «Ένα πράσινο Παραμύθι… γεμάτο μέλι» από τους συγγραφείς του, γευσιγνωσίες μελιού και Γαστρονομικές Παρουσιάσεις από την σχολή μαγειρικής Etoile Studies με ελληνικό μέλι.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους εστίασης. Παράλληλα το φεστιβάλ αποτελεί τον τόπο για την σύναψη εμπορικών και επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ των παραγωγών και επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης μελισσοκομικών προϊόντων και εξοπλισμού.Σας περιμένουμε!!!

Είσοδος 2€, παιδιά έως 12 ετών δωρεάν.ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΕΟΣΣ, Ιπποκράτους 2, 10679 Αθήνα • Τηλ. 2103610265 Fax: 2103610276 • Email:info@edpa.grwww.edpa.gr


Πηγή:
www.paseges.gr/el/news/To-festibal-poy-t...s-kanei-na-kollhsete
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1292
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 7 Μήνες  
Απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας


Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη

Ευρωβουλευτή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στρασβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2013


Την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που στην πράξη υποχρεώνει τους έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν τους σπόρους από τις πολυεθνικές ζητά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας απόρριψης της νομοθετικής πρότασης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές κλιμακώνεται. Με δικαιολογία την προστασία της αγροτικής παραγωγής ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κατέθεσε πρόταση Κανονισμού που στην πράξη υποχρεώνει όλους τους έλληνες και ευρωπαίους γεωργούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της βιομηχανίας. Η πρόταση επιβάλει γραφειοκρατικά εμπόδια σε όσους αγρότες δεν αγοράζουν τους σπόρους από το εμπόριο.


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en
Κράνα: H πρώτη σούπερ-τροφή της Ελλάδας


Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διαπιστώνεται πως τα κράνα είναι σημαντικής διατροφικής αξίας, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν ελληνικές ποικιλίες κρανιάς που ήδη καλλιεργούνται και έγινε σύγκριση με 62 ποικιλίες από 17 είδη οπωροφόρων με τη μέθοδο ΕΚΛΡ. Όπως προέκυψε, η αντιοξειδωτική ικανότητα των διαφόρων ειδών που μελετήθηκαν -με φθίνουσα σειρά- ήταν: κράνα, τζίτζιφα, κεράσια, κόκκινα σταφύλια, βατόμουρα, αχλάδια, λωτοί, δαμάσκηνα, ροδάκινα, λευκά σταφύλια, ρόδια, μήλα, νεκταρίνια, ακτινίδια, κυδώνια, σύκα, βερίκοκα. Διαφοροποιήσεις βρέθηκαν και μεταξύ ποικιλιών του κάθε είδους.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2013/12/krana-i-proti-sup...is-Elladas.html#more
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1293
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 6 Μήνες  
Τα Νέα του Πελίτι 14/12/2013


Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι

Κυκλοφόρησε από το Σεπτέμβριο του 2013 το 13ο τεύχος, του βασικού έντυπου του Πελίτι "Κατά Τόπους Αγροκτήματα..." Η φετινή έκδοση είναι πιο μικρή σε όγκο, 232 σελίδες για να είναι πιο εύχρηστη. Παρουσιάζει το Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Ντόπιων Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων, Κατά Τόπους Αγροκτήματα. Το φετινό αφιέρωμα έχει θέμα την "Καλλιέργεια Λαχανικών για Σπόρο". Τιμή 7 ευρώ.

Μέσα στο 2013 το Πελίτι συμμετείχε ενεργά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο στη μάχη των κοινωνικών κινημάτων για την βελτίωση της νέας πρότασης της Κομισιόν για νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία σχετικά με την εμπορική διακίνηση του Πολλαπλασιαστικού Υλικού (σπόροι, βολβοί κλπ).


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=14&lang=enΈνα Καλό Νέο

Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο μόλις ακύρωσε την άδεια καλλιέργειας σε ευρωπαϊκό έδαφος, της γενετικά τροποποιημένης πατάτας AMFLORA που είχε δοθεί από την Κομισιόν. Αυτό είναι ένα σοβαρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποσύρει και την πρόσφατη πρόταση της για έγκριση καλλιέργειας ένος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού που είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Η Ευρώπη πρέπει και να λάβει σοβαρά υπόψη της όλα τα νέα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τη γενετικά τροποποιημένη τροφή και τις επιπτώσεις τους στην υγεία των πειραματόζωων. Εμείς αρνούμαστε να είμαστε πειραματόζωα.

Βάσω Κανελλοπούλου


Πηγή:www.peliti.gr


20.000 τόνοι μελιού ετησίως!

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του 5ου φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και Προϊόντων Μέλισσας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αναφέρθηκε στο σημαντικό κλάδο της μελισσοκομίας, ενός από τους ισχυρότερους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις δράσεις του υπουργείου που στοχεύουν στην αναβάθμισή του και στον εξορθολογισμό της οργάνωσης των παραγωγών.

Ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Το Φεστιβάλ μας γνωρίζει με τα πολύτιμα προϊόντα της κυψέλης
«Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να κηρύξω την έναρξη του 5ου φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Ενός θεσμού που συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη και προώθηση του Ελληνικού Ποιοτικού Μελιού και όχι μόνο, καθώς μας γνωρίζει μια σειρά πολύτιμων προϊόντων κυψέλης όπως είναι ο βασιλικός πολτός, η γύρη, η πρόπολη και το κερί. Όλα αυτά είναι προϊόντα υψηλής βιολογικής αξίας, που μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως στην επιστήμη της υγείας, της φαρμακευτικής και της διατροφής».


Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/20.000-tonoi-melioy-ethsiws


Παράνομο εμπόριο ελληνικών φυτών στο διαδίκτυοΠαράνομο εμπόριο με ελληνικά ενδημικά φυτά γίνεται στο διαδίκτυο με τιμές που φτάνουν ακόμη και τα 25 ευρώ για έναν βολβό ελληνικής ορχιδέας!

Το συμπέρασμα προκύπτει από εργασία που θα παρουσιαστεί από τη δασολόγο Βικτωρία Μεντέλη, τον βιολόγο Νικόλαο Κρίγκα και την καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. Δέσποινα Βώκου, στις εργασίες του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με θέμα «Το πράσινο της ελπίδας: Η βοτανική σήμερα, θεωρία και πράξη».

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Μεντέλη, στο πλαίσιο της μεταπτυχιακής της διατριβής, μελέτησε την εκτός τόπου διατήρηση και εμπορία των ελληνικών ενδημικών φυτών.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Paranomo-emporio-...-fytwn-sto-diadiktyo
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1294
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
Εν Αρχή ην ο Σπόρος!


Ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφής μας.

Αιώνες τώρα οι άνθρωποι έσπερναν τους σπόρους τους και καλλιεργούσαν την τροφή τους. Κρατούσαν ένα μέρος του σπόρου για να σπείρουν την επόμενη χρονιά, αντάλλασσαν τους σπόρους τους με τους γείτονες, τους φίλους, τους φιλοξενούμενούς τους από άλλα μέρη και έτσι, από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά διασφαλιζόταν η διατροφική επάρκεια, η βιοποικιλότητα, και ο πολιτισμός. Τα φυτά με τον καιρό προσαρμόζονταν στο εκάστοτε κλίμα και συνθήκες, και με τη φροντίδα των ανθρώπων γίνονταν ανθεκτικά κι εγκλιματίζονταν πλήρως στα νέα μέρη και διασταυρώνονταν με ντόπια είδη, παράγοντας έτσι νέες ποικιλίες. Έτσι σήμερα τρώμε ελιές, σταφύλια, σιτηρά, όσπρια που ήταν η βασική τετράδα διατροφής των προγόνων μας αλλά και ντομάτες και πατάτες που ήρθαν πριν μερικούς αιώνες από την Λατινική Αμερική, μελιτζάνες και βασιλικό που μας ήρθαν από την Ινδία, και ροδάκινα που μας ήρθαν από την Περσία.

Σήμερα οι διαδικασίες αυτές γίνονται εν πολλοίς μέσα στα εργαστήρια των μεγάλων εταιρειών. Καθώς οι μεγάλες εταιρείες διαθέτουν ανθρώπους και άφθονα χρήματα, πιέζουν όλο και περισσότερο τις κυβερνήσεις να νομοθετήσουν με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα βάζοντας στην άκρη το συμφέρον των πολιτών. Έτσι φτάσαμε σήμερα να απειλείται η ελευθερία του αγρότη να κρατήσει τον δικό του σπόρο, και να αποδίδονται διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) σε πολυεθνικές εταιρείες για φυσικά αγαθά όπως το μαρούλι και η πιπεριά. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν χαθεί ήδη αρκετές ντόπιες ποικιλίες (μείωση της αγροτικής βιοποικιλότητας), και να κινδυνεύουν να χαθούν πολλές άλλες. Άλλο ένα αποτέλεσμα είναι η υπερ-συγκέντρωση της παγκόσμιας αγοράς σπόρων σε λίγες μεγάλες εταιρείες (73% της αγοράς στα χέρια 10 αγροχημικών εταιρειών).

Οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι είναι «παιδιά του τόπου τους», διαθέτουν προσαρμοστικότητα στις κλιματικές αλλαγές, και απαιτούν λιγότερα (ή και καθόλου) λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Αυτό διασφαλίζει: μικρότερο επενδυτικό κεφάλαιο για τον αγρότη, μικρότερες εισροές για λιπάσματα και φάρμακα, μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον, ασφάλεια αφθονία και καλές τιμές για τον καταναλωτή, και το κυριότερο, διατροφική ανεξαρτησία σε καιρούς κρίσης!

Μέσα στο 2014 η Ευρώπη θα αποφασίσει και θα νομοθετήσει σχετικά με τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών της. Ας τη βοηθήσουμε να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη πρώτα τον άνθρωπο και μετά τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών. Ας τη βοηθήσουμε να αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη την αγροτική βιοποικιλότητα και την υγεία της Φύσης γιατί έτσι μόνο διασφαλίζεται η υγεία όλων μας


Περισσότερα εδώ:
www.peliti.gr/index.php?option=com_conte...temid=18&lang=el
Αγριολούλουδα με φαρμακευτικές ιδιότητες!


Εκατό αγριολούλουδα της περιοχής της Νότιας Πίνδου και των Μετεώρων από τα οποία παρασκευάζονται εκατοντάδες βιομηχανικά φάρμακα «έκλεισε» στις …
σελίδες ενός λευκώματος ο πρώην δασάρχης Καλαμπάκας
Εκατό αγριολούλουδα της περιοχής της Νότιας Πίνδου και των Μετεώρων, ίσως τα πιο εντυπωσιακά αλλά συνάμα και τα πλέον ωφέλιμα, αφού απ’ αυτά παρασκευάζονται εκατοντάδες βιομηχανικά φάρμακα “έκλεισε” στις σελίδες ενός λευκώματος ο πρώην δασάρχης Καλαμπάκας Ηλίας Ζαλαβράς, ύστερα από πολυετή έρευνα.

Το λεύκωμα αυτό, όπως αναφέρει, προλογίζοντας την έκδοση, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Σπύρος Ντάφης, “θα είναι μια αρχή, πολύ χρήσιμη για τους φίλους της φύσης, τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, καθώς και μια πρώτη γνωριμία με την ομορφιά της φύσης για όλους”.

Κάθε Γενάρη, αναφέρει ο συγγραφέας, με το πρώτο λιώσιμο του χιονιού, μέχρι το Φεβρουάριο ή το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου, γίνεται ένα θαύμα: “Μέσα σε λίγες ημέρες, τ’αγριολούλουδα, αψηφώντας κάθε εδαφική δυσκολία, αρχίζουν να στολίζουν με τη μεθυστική τους άνθηση τα βράχια των Μετεώρων. Προχωράνε προς τα πάνω στις δασωμένες με δρυς, ελάτια, πεύκα και οξιές βουνοπλαγιές, μέχρι στις χιλιοτραγουδισμένες κορυφές του Κόζιακα, του Ζυγού του Ασπροποτάμου και των Αγράφων” γράφει.


Περισσότερα εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/01/%CE%B1%CE%B...8C.html#.UtZy59JdXaY
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 15/01/2014 06:41 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1295
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ MONSANTO!!!ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ!!!!ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!!!


Πολλοί από εμάς ελέγχουν τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε γιατί θέλουμε να γνωρίζουμε τι είναι αυτά. Κάνουμε επιλογές με βάση την παρουσία από το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το επίπεδο του αλατιού, θερμιδικό περιεχόμενο και το ποσοστό των ινών. Γιατί, λοιπόν, δεν θα θέλουμε να γνωρίζουμε εάν τα τρόφιμά μας περιέχουν ΓΤΟ;

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ)

Γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ), είναι ένας ζωντανός οργανισμός, φυτικός ή ζωικός που έχει υποστεί τροποποίηση των αρχικών γενετικών του χαρακτηριστικών με προσθήκη, αφαίρεση ή αντικατάσταση τουλάχιστον ενός γονιδίου.


Περισσότερα εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/01/%CE%B1%CF%8...84.html#.Uuzo7fuv8z4


Στις αγορές του εξωτερικού έχει στραμμένο το "βλέμμα" η Ένωση Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών


Με τη φράση “η αγορά αρωματικών φυτών μπορεί να θριαμβεύσει έξω από την Ελλάδα”, η πρόεδρος της Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας (ΕΑΦΦΕ) Κατερίνα Γρηγοριάδου δίνει το “στίγμα” των προθέσεων των ανθρώπων του κλάδου ν' ανοίξουν τα “φτερά” τους και να πετάξουν πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Για να καταστεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο εφικτό, απαραίτητη είναι η προώθηση και ανάδειξη συνεργασιών, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γρηγοριάδου, εκτιμώντας πως ένα τέτοιο “άνοιγμα” θα συνεισφέρει στην εθνική οικονομία, με την προσφορά θέσεων εργασίας.

“Οι συνεργασίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την επιβίωση και μεγέθυνση της συγκεκριμένης αγοράς, που ακόμα βρίσκεται σε 'εμβρυακό' στάδιο, αλλά και για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας την αξία που τους αναλογεί” σημειώνει η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ.


Περισσότερα εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Stis-agores-toy-e...-Farmakeytikwn-Fytwn


ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:Ένα πολύ καλό νέο

Σήμερα 30/1/14 η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψήφισε με 49 υπέρ και 0 κατά, την πρόταση της ολικής απόρριψης της προτεινόμενης νομοθεσίας. Αναμένουμε τώρα τα αποτελέσματα της αντίστοιχης ψηφοφορίας της Επιτροπής Γεωργίας που μάλλον θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου 2014


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ " ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ"

Η οργάνωση 'Γεωπόνοι του Κόσμου" έστειλε στους ευρωβουλευτές μια αναλυτική ανοικτή επιστολή, εκφράζοντας τις επιστημονικές απόψεις των μελών της σχετικά με την αγροτική βιοποικιλότητα, τους παραδοσιακούς σπόρους και την προτεινόμενη νομοθεσία. Η επιστολή συντάχθηκε από τον γεωπόνο Ευάγγελο Αβδελά.


Πηγή:www.peliti.gr
Υγρότοποι και Γεωργία


Ημερίδα στο ΕΠΑΜΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2014
με θέμα: «Υγρότοποι και Γεωργία»

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων,για να μας θυμίζει την ημερομηνία υπογραφής, από 18 χώρες παγκοσμίως, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, της Σύμβασης για τους Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας, στις 2 Φεβρουαρίου 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Σήμερα, ο αριθμός των χωρών που έχουν υπογράψει τη συνθήκη ανέρχεται στις 168. Την ημέρα αυτή, σε όλο τον κόσμο, διοργανώνονται εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με τις αξίες και τις λειτουργίες των υγροτόπων.


Περισσότερα εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=37&lang=en
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 01/02/2014 07:58 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information