Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1296
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
Ν. Χρυσόγελος: Ενάντια σε μελισσοκομία, υγεία και περιβάλλον απόφαση για το μέλι


«Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου - κυρίως ευρωσκεπτικιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί, αλλά και μέρος των Σοσιαλδημοκρατών - ενέκρινε στις 16/1/2014 τις προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το μέλι, προτάσεις που στρέφονται εναντίον της μελισσοκομίας, των μελισσοκόμων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε: «Εκατομμύρια πολίτες είχαν κινητοποιηθεί εναντίον αυτών των προτάσεων και οι Πράσινοι είχαμε οργανώσει πολλές εκδηλώσεις και καμπάνιες, με τη συμμετοχή επιστημόνων, μελισσοκόμων και γεωργών.


Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/N.-Hrysogelos:-En...-apofash-gia-to-meli


Σύντομα βασιλικός πολτός και γύρη με ελληνική ταυτότητα


Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να αποκτήσουν ταυτότητα ο βασιλικός πολτός και η γύρη, καθώς ύστερα από έρευνα έξι χρόνων καταρτίστηκε πίνακας με τα ποιοτικά τους κριτήρια και έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο και θα ανάψει το πράσινο φως, βάζοντας έτσι τέλος στη νοθεία, που παρατηρείται.

Τα παραπάνω τόνισαν κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Agrotica, τόσο η λέκτορας του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Χρυσούλα Τανανάκη, όσο και ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παύλος Μπαγιάτης.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Syntoma-basilikos...e-ellhnikh-taytothta


Σχεδιασμός προγράμματος εκπαιδεύσεων μελισσοκόμων έτους 2014


Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, όπως αυτό έχει εγκριθεί για την τριετία 2014-2016 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται και η υλοποίηση των δράσεων «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» και «Εφαρμοσμένη Έρευνα».
Σκοπός της δράσης «Εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων» είναι η πραγματοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των μελισσοκόμων στο σύνολο της Επικράτειας πάνω σε τεχνικά, κυρίως, θέματα μελισσοκομικού ενδιαφέροντος.
Μέχρι σήμερα τα υλοποιούμενα προγράμματα εκπαίδευσης μελισσοκόμων αφορούσαν στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
■ Μελισσοκομικός εξοπλισμός και συντήρηση του - Μελισσοκομικοί χειρισμοί κατά τη διάρκεια του έτους
■ Μελισσοκομικά φυτά - Τροφοδοσία των μελισσοσμηνών
■ Βασιλοτροφία - Παραγωγή βασιλικού πολτού


Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Shediasmos-progra...issokomwn-etoys-2014


Ξεριζώνουν βότανα και τα πωλούν


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης διακινούνται παράνομα μέσω Διαδικτύου. Κάτι που αποδεικνύει το «όργωμα» απομακρυσμένων οικοτόπων για την κλοπή πολύτιμων φυτών. Και πιθανότατα την καταστροφή τους.

Η παράνομη εμπορία ενδημικών φυτών δεν είναι βέβαια μια νέα πρακτική. Τον τελευταίο αιώνα ήταν συχνό φαινόμενο η διοργάνωση εξερευνητικών αποστολών βοτανικού ενδιαφέροντος από ιδιώτες, φυσιολάτρες, ερασιτέχνες και επιστήμονες βοτανολόγους που ξερίζωναν φυτά για να τα συμπεριλάβουν ως ζωντανά φυτά στον κήπο τους, ως δείγματα στην ιδιωτική τους συλλογή ή σε συλλογές μεγάλων βοτανικών μουσείων/κήπων. Ωστόσο η ανάπτυξη του Iντερνετ διευκόλυνε την παράνομη και μαζικότερη διοχέτευσή τους στην αγορά.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.kathimerini.gr/752800/article/epikai...votana-kai-ta-pwloyn

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1297
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 4 Μήνες  
Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γεννετικά τροποποιημένου καλαμποκιού…


Η Ευρωπαική Ένωση άναψε Πράσινο Φως στην καλλιέργεια ενός ακόμα μεταλλαγμένου καλαμποκιού ( TC1507) παρά την αντίθεση 19 χωρών.

Παρά την αντίθεση των 19 χωρών-μελών,το γεννετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της αμερικανικής εταιρείας Pioneer θα επιτρέπεται το να καλλιεργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το καλαμπόκι TC1507 , θα καλλιεργείται εντός εδάφους της Ε.Ε.,καθώς τα κράτη-μέλη που εναντιώνονταν στη αδειδότηση δεν κατάφεραν να σχηματίσουν την απαιτούμενη από τον κανονισμό διευρυμένη πλειοψηφία.

“Δεν υπάρχει η απαιτούμενη διευρυμένη πλειοψηφία ενάντια σ’αυτήν την έγκριση της καλλιέργιας”, δήλωσε η Ελληνική Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση,στα πλαίσια μίας δημόσιας συζήτησης ανάμεσα στους Υπουργούς ευρωπαικών θεμάτων στις Βρυξέλλες.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/02/%CE%B5-%CE%...BB.html#.UwYEZM6hbZ0


Ημερίδα: Η Αγροδασοπονία στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ


Η ανάδειξη της αγροδασοπονίας ως μιας εναλλακτικής χρήσης γης για τη δημιουργία αειφορικών συστημάτων παραγωγής που προσφέρουν οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη στον αγρότη, αποτελεί κύριο στόχο της ημερίδας με θέμα «Η Αγροδασοπονία στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2014-2020» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 26 Φεβρουαρίου 2014.

Στην ημερίδα που διοργανώνεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, το ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και το Αγροδασικό Δίκτυο και θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Τέρμα Αλκμάνος (Ν. Χλωρού 1 και Ούλωφ Πάλμε), στα Ιλίσια, θα γίνει επίσης ενημέρωση για τις προοπτικές εφαρμογής του σχετικού αγροδασικού μέτρου στην Ελλάδα στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ (2014-2020).

Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα: 2310/992721 και 992734 και στα e-mail: vpapan@for.auth.gr, konman@for.auth.gr


Πρόγραμμα ημερίδας και πηγή άρθρου εδώ:

www.agronews.gr/ekdiloseis/ekdilosi/1088...laisia-tis-neas-kap/
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1298
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 4 Μήνες  
Γιατί τα Goji Berry δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σου;

Η καλλιέργεια του μαγικού αυτού καρπού Goji Berry ξεκίνησε με δειλά βήματα και στην Ελλάδα.
Πρόκειται για πολυετή φυτά με ποικίλα είδη καρπών, που μοιάζουν με μούρα και είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι. Για το λόγο αυτό η συλλογή τους γίνεται πάντοτε με ειδικά υφάσματα.
Τα Goji Berries τα βρίσκει κανείς φρέσκα μονάχα στον τόπο παραγωγής τους. Γενικότερα, υπάρχουν στο εμπόριο σε αποξηραμένη μορφή και η τιμή τους υπολογίζεται περίπου στα 14 ευρώ το κιλό. Η γεύση τους είναι σχετικά ουδέτερη. Οπτικά, αλλά και γευστικά θυμίζει σταφίδα όμως σίγουρα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν.
Η ιδιαιτερότητα του καρπού, που το έχει κάνει και παγκοσμίως γνωστό, βρίσκεται στην περιεκτικότητά του σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Τέσσερις από αυτούς εκτιμάται πως δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές και το καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό. Πρακτικά, το γεγονός αυτό ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/02/%CE%B3%CE%B...BF.html#.UxB9Ss63uJs


Γνωρίστε τις 6 “μαύρες” υπερ-τροφές!


Γνωρίζετε ότι οι μαύρες τροφές διαθέτουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις ανοιχτόχρωμες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες;

Σας παρουσιάζουμε τις 6 μαύρες υπερ-τροφές και τα πλεονεκτήματά τους για την υγεία μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/01/%CE%B3%CE%B...82.html#.UxB2qs63uJs


Η Βιομηχανία Τροφίμων

«Είσαι ό,τι τρως!«: Η σοφή φράση του Ιπποκράτη πραγματικά αντικατοπτρίζει την σημασία της καλής διατροφής και δίαιτας στην ποιότητα ζωής μας.

Ένα ισχυρό ντοκιμαντέρ που μας δείχνει τη σκοτεινή πλευρά της παραγωγής τροφίμων. Τα πράγματα
δεν θα αλλάξουν έως ότου οι άνθρωποι θέλουν την αλλαγή!

Η ταινία εξετάζει την εταιρική γεωργία στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η αγροτική βιομηχανία παράγει τρόφιμα που είναι ανθυγιεινά, με έναν τρόπο που είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και κακοποιή τόσο τα ζώα όσων και τους εργαζόμενους.

Σκηνοθεσία του βραβευμένου με Emmy σκηνοθέτη Robert Kenner.

Video:
www.pentapostagma.gr/2014/02/%CE%B5%CE%A...85.html#.UxCMjM63uJt
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 28/02/2014 08:42 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1299
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 4 Μήνες  
Πρόσκληση και Πρόταση από το Πελίτι


Πρόσκληση και Πρόταση προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Από το Πελίτι (www.peliti.gr ελληνική οργάνωση υπεράσπισης παραδοσιακών ποικιλιών)

Παρανέστι 7 Μαρτίου 2014

Κυρίες και κύριοι,

Σας προσκαλούμε στη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών το Σάββατο 26 Απριλίου 2014 (από τις 10:30 έως 16:00) στη γη του Πελίτι στο χωριό Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίουνομού Δράμας. Η γιορτή του 2013 έχει χαρακτηρισθεί από τους seedsavers.net/της Αυστραλίας «ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή σπόρων σε όλον τον πλανήτη»


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


Ούριος άνεμος για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά


Για μεγάλη αύξηση της εγχώριας αγοράς αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην επόμενη διετία, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τακτική ερευνήτρια του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα», Ελένη Μαλούπα, αφού λέει, εντός του 2014 πρόκειται να λάβει «σάρκα και οστά» ο κανονισμός εμπορίας τους, αλλά και να υιοθετηθεί πρόταση για τον τεχνικό κανονισμό εγγραφής των ποικιλιών του κλάδου. Τις δύο αυτές σημαντικές εξελίξεις για την συγκεκριμένη αγορά, πρόκειται να κινήσει με γοργούς ρυθμούς η τεχνική επιτροπή πολλαπλασιαστικού υλικού που αναμένεται να συσταθεί εντός του τρέχοντος μήνα, πιθανόν στις 18 Μαρτίου, όπως αποκάλυψε η ίδια.

Με αμφανή την αισιοδοξία της για το μέλλον της αγοράς των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, η κ. Μαλούπα εξήρε το σημαντικό έργο που έγινε το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τους αρμόδιους όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «να επισπεύδουν διαδικασίες και να υιοθετούν τις προτάσεις που κατατίθενται με μεγάλη θέρμη, δημιουργώντας παράλληλα και τις δομές που απαιτούνται για να ανοίξει φτερά ο κλάδος».


Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Oyrios-anemos-gia...ai-farmakeytika-fyta


Βασίλισσα του δάσους


«Πέσανε μπεκάτσες» έλεγαν εκείνα τα πρώτα χρόνια στο γενέθλιο τόπο, στη Λακωνία, όταν αγρίευε ο καιρός και η παγωνιά απλωνόταν σαν μαγνάδι. Βέβαια δεν έπεφταν οι μπεκάτσες, απλώς έφταναν πεινασμένες μέχρι τα χωράφια και τους κήπους διωγμένες από τους λόγκους της Κριθίνας και από τις πλαγιές της Βαβύλας, βουνά ψυχοπαίδια του Πάρνωνα, αφιλόξενα τώρα λόγω ψύχους, για τις βασίλισσες που κατέφευγαν στην επικράτειά τους.

Βασίλισσες από τις χώρες του Βορρά. Γι’ αυτό και μεγαλόσωμες και με ράμφος επίμηκες. Και μια ιδέα αγέρωχες. Κατέβαιναν αναζητώντας τον επιούσιο. Αν και με τη νύχτα έχουν άριστες σχέσεις· νύχτα με πανσέληνο ή με καινούργιο φεγγάρι ξεκινούν τις μεταναστεύσεις τους.

«Οχι στο καρτέρι της μπεκάτσας! Είναι άνανδρο να φονεύεις έτσι τη βασίλισσα του δάσους!» συμβούλευαν οι έμπειροι κυνηγοί τους νέους. «Καλύτερα μια μονάχα και με φέρμα». Αμ’ δε. Η βασίλισσα γινόταν άφαντη. Το πτέρωμά της, με το συνδυασμό των χρωμάτων του δάσους, της παρείχε κάλυψη. Η οξύτατη ακοή της έπειτα· και τα μεγάλα της ολόγλυκα μάτια. Μεγαλομάτα, Βελουδομάτα, Μακρομύτα Αφέντρα, Γαλαζοπόδαρη, Τσιγγάνα, Βασίλισσα, Κυρά, Μυστηριώδης, Ξυλόκοτα, Σουλτάνα, Ασκαλώπας, τέλος δεν έχουν τα ονόματα που της χαρίστηκαν.

Η μαγική ιστορία του πουλιού αυτού είναι γεμάτη κινδύνους αλλά και θρύλους. Ο λαός μας πιστεύει ότι στα σπλάχνα της κρύβεται μαργαριτάρι και ότι τα σωθικά της είναι μαργαριταρένια. Εχει δε τραγουδήσει: Της πέρδικας το πέταγμα, του τρυγονιού το νάζι, και της μπεκάτσας το πρα-πρα μες στην καρδιά με σφάζει. Τα γενναίο πουλί ήταν ο Σκολόπαξ για τους αρχαίους Ελληνες. «Επί δένδρων ου καθίζουσιν αλλ’ επί της γης» έγραψε γι’ αυτές ο Αριστοτέλης. Είναι τρεις μέρες τώρα που ένα ζευγάρι βασίλισσες έχει εγκατασταθεί μες στις μυρτιές του κήπου μας. Περπατώ και τριγυρνώ αθόρυβα για να μην ταράξω «τις ξανθές μουσαφίρισσες που φέρουν μέσα τους αρχαίους νόμους», ενώ ανακαλώ λόγκους και απλωσιές.

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ

μέλος της ΕΟΕ

Πηγή:www.enet.gr


Οριστική νίκη των πολιτών στον πόλεμο κατά των πολυεθνικών για τον έλεγχο των σπόρων


Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέβαλε συνθήκες καθολικού μονοπωλίου των πολυεθνικών στην εμπορία των σπόρων στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Με την υπερψήφιση αυτή η νομοθεσία απορρίπτεται από το Ευρωκοινοβούλιο και υποχρεώνεται στην πράξη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να την αποσύρει.


Όλο το άρθρο εδώ:
news247.gr/eidiseis/oikonomia/oikonomika..._sporwn.2684500.htmlMια Μεγάλη Νίκη των Κοινωνικών Κινημάτων

Πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις δραστηριοποιήθηκαν στη μάχη ενάντια στον έλεγχο του σπόρου από τις πολυεθνικές. Το Πελίτι συμμετείχε ενεργά στα ευρωπαϊκά δίκτυα και ενημέρωνε συνεχώς τους Έλληνες ευρωβουλευτές ζητώντας τους να καταψηφίσουν το νέο νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης γιατί δεν ευνοούσε την αγροτική βιοποικιλότητα και στήριζε τη συγκέντρωση δύναμης σε λίγες εταιρίες (τελευταία επιστολή στις 7 Μαρτίου 2014).


Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 12/03/2014 09:24 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1300
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Πρόγραμμα ενίσχυσης νέων αγροτών 2014


Ανοιχτό για αιτήσεις από σήμερα Τρίτη 18 Μαρτίου σε περισσότερους υποψήφιους είναι το νέο πρόγραµµα ενίσχυσης Νέων Αγροτών, αφού το ύψος των προβλεπόµενων επενδύσεων στη γεωργική εκµετάλλευση µειώνεται στο µισό από τα 50.000 στα 25.000 ευρώ.

Από την Τρίτη 18 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα, που δίνει πριμ 17.000 ευρώ για 8.500 Νέους Αγρότες.Από την Τρίτη 18 Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα, που δίνει πριμ 17.000 ευρώ για 8.500 Νέους Αγρότες.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νέα προκήρυξη, µε καταληκτική ηµεροµηνία τις 16 Μαΐου, ουσιαστικά, το πρόγραµµα ζητά από τον υποψήφιο νέο αγρότη (18-40 ετών) να «ρίξει» σε βάθος πενταετίας 25.000 ευρώ (αντί 50.000 ευρώ που προέβλεπαν τα προηγούµενα προγράµµατα), προκειµένου να του δώσει πριµ πρώτης εγκατάστασης από 10.000 έως 20.000 ευρώ για το ξεκίνηµά του. Ο προϋπολογισµός των 140 εκατ. ευρώ καλύπτει περίπου 8.500 ενδιαφερόµενους.

Την ίδια ώρα, η κριτική που ασκείται για την εφαρµογή του προγράµµατος έγκειται στην καθυστέρηση της πληρωµής της β΄ δόσης από την προηγούµενη προκήρυξη. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, αν αφαιρεθούν οι ανειληµµένες υποχρεώσεις, έχει µείνει αδιάθετο το 41% των κονδυλίων.

Επίσης, σύµφωνα µε τη νέα εγκύκλιο που δηµοσιεύει σε ειδικό ένθετο η Agrenda, το πρόγραµµα ανοίγει και για τους αγρότες που συνέστησαν την εκµετάλλευσή τους πριν από το 14µηνο που ορίζει η προκήρυξη, αρκεί η εκµετάλλευσή τους να ήταν µικρότερη από 0,5 Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ) και να απέκτησε το κρίσιµο µέγεθος 0,5 ΜΑΕ µέσα στο προβλεπόµενο 14µηνο (βλ. πίνακα σελ. 28-29). Αυτό στην πράξη ανοίγει το δρόµο να διεκδικήσουν ενίσχυση και αγρότες που είχαν κάνει ένα πρώτο ξεκίνηµα στη γεωργία παλιότερα και αποφάσισαν να µπουν πιο δυναµικά στο επάγγελµα.


Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/03/programa-enisxisi...on-agroton-2014.html


Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στην Ελλάδα και στον κόσμο


Μία από τις αρχαιότερες βυθισμένες πόλεις,λίγα λεπτά από την Παντάνασσα στα Νότια της Λακωνίας, αναδημιουργήθηκε ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Ένα λιμάνι, σπίτια με κήπους, ρούχα απλωμένα στις αυλές, δρόμοι και πλατείες, συνθέτουν μία πόλη με στοιχεία από τον αστικό τρόπο ζωής. Μόνο που εδώ μιλάμε για την εποχή του Χαλκού! Το Παυλοπέτρι ήταν μια πόλη με άριστη ρυμοτομία, που περιλάμβανε ένα πολύ καλά κατασκευασμένο οδικό δίκτυο. Ανεξάρτητες και μη οικίες μέχρι και δύο ορόφων, συνυπήρχαν με δημόσια κτίρια. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι το πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης του νερού που σύμφωνα με τα ευρύματα περιλάμβανε κανάλια και υδρορροές.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου", δήλωσε ο Δρ. Τζον Χέντερσον, καθηγητής υποθαλάσσιας αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Νότινγχαμ. Αυτά που ανακάλυψαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Βρήκαν μια πόλη με κτίρια, πλατείες, δρόμους και μνημεία. Ο βυθός είναι γεμάτος με διασκορπισμένα αγγεία. Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε μεγάλο κτίριο, μήκους 35 μέτρων, που μάλλον αποτελούσε έδρα και κατοικία της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την απάντηση στο ερώτημα γιατί βυθίσθηκε η πόλη. Υπάρχουν τρεις θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι ανέβηκε σταδιακά η στάθμη της θάλασσας, η δεύτερη ότι υποχώρησε το έδαφος και η τρίτη ότι βυθίσθηκε από τσουνάμι.


Video:

www.ftiaxno.gr/2014/03/i-arxaioteri-bith...-kai-ston-kosmo.html


Η απαγόρευση συλλογής βρόχινου νερού έχει ήδη ξεκινήσει στις “δημοκρατικές” ΗΠΑVideo:

www.pentapostagma.gr/2014/03/%CE%B2%CE%A...%B9%CE%BD%CE%BF.html


Άγραφα : Φτεριώτικο ρέμα

Στον πολυδαίδαλο ορεινό όγκο των Αγράφων, ανάμεσα από χαώδεις γκρεμούς και κρυφές κοιλάδες, πολυάριθμα ρέματα μικρά και μεγάλα τροφοδοτούν τους δύο παραπόταμους του Αχελώου, Ταυρωπό και Αγραφιώτη. Σε ένα από τα ρέματα αυτά, γνωστό ως Φτεριώτικο, που πηγάζει από τις πλαγιές των κορυφών Φτέρη και Λιάκουρα είχαμε την πληροφορία ότι υπάρχει ένα στένωμα του φαραγγιού γνωστό ως Άπατη.

Το όνομα «Άπατη» είναι ενδεικτικό του απροσπέλαστου της περιοχής. Με σκοπό να το γνωρίσουμε, πραγματοποιήσαμε μία πορεία από το χωριό Άγραφα (κεφαλοχώρι της περιοχής) έως εκεί. Ο Σεπτέμβριος, ως ο κατά τεκμήριο πιο κατάλληλος μήνας του έτους για εύκολο πέρασμα φαραγγιών, επιλέχθηκε για το εγχείρημα αυτό.

Από το ανακαινισμένο νερόμυλο στο κάτω μέρος του χωριού και με το ξεπροβόδιασμα των καλόκαρδων ιδιοκτητών του, Δημήτρη και Βασιλικής Κίτσιου, ξεκινήσαμε πρωί για να φτάσουμε μετά από μισή ώρα περίπου στην διασταύρωση που οδηγεί δεξιά για τα Επινιανά, Τρίδενδρο, Τροβάτο, Βραγγιανά και άλλα χωριά της περιοχής.


Φωτογραφίες και άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/03/%CE%AC%CE%B3%C...1%CE%AD%CE%BC%CE%B1/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 25/03/2014 06:10 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1301
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Σῶστε...Κρῦψτε...ἀσφαλίστε σπόρους

Ἦταν ἁπλὰ θέμα χρόνου οἱ ἑλληνικὲς ντόπιες ποικιλίες σπόρων νὰ βρεθοῦν στὸ στόχαστρο τῆς ἐπίθεσης, ὅπως αὐτὴ ἐξαπολύεται μὲ τὴν μορφὴ τοῦ κλεισίματος τῆς Τράπεζας Διατήρησης Γενετικοῦ Ὑλικοῦ. . Ἡ ἀλήθεια εἶναι ὅτι γενικὰ ἡ συγκυρία δὲν θὰ μποροῦσε νὰ εἶναι χειρότερη γιὰ τὶς φυσικές, ντόπιες ποικιλίες σπόρων σὲ παγκόσμιο ἐπίπεδο, οἱ ὁποῖες μὲ κάθε τρόπο ἐπιχειρεῖται νὰ ἐξαφανιστοῦν καὶ νὰ κυριαρχήσουν ὄχι ἁπλὰ τὰ ὑβρίδια ἀλλὰ οἱ γενετικὰ τροποποιημένοι σπόροι. Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο ποὺ μέσα σὲ μόλις 3-4 δεκαετίες οἱ φυσικὲς τροφὲς ξεχάστηκαν σχεδὸν ἐντελῶς καὶ μπῆκαν στὸ περιθώριο καὶ οἱ ἄνθρωποι πλέον τρέφονται μὲ ἐπεξεργασμένες τροφὲς γεμάτες κάθε εἴδους δηλητήρια, μὲ ἀντίστοιχο τρόπο προχωράει ραγδαία καὶ ἡ ἐξαφάνιση τῶν φυσικῶν σπόρων. .Τὸ σχέδιο ἔχει σὲ μεγάλο βαθμὸ ὁλοκληρωθεῖ (5 ἑταιρεῖες ἐλέγχουν τὸ ἐμπόριο σπόρων) καὶ προωθεῖται μὲ συντονισμένη ἐκστρατεία τῶν ἑταιρειῶν βιοτεχνολογίας, τῶν διεθνῶν νεοταξικῶν ὀργανισμῶν (μὲ τὰ ὁλοκληρωτικά τους νομοθετήματα codex alimentarius, agenda 21) καὶ τῶν κυβερνήσεων πιόνια τους (μὲ νόμους ὅπως ὁ S.510 στὶς ΗΠΑ). Ἡ νέα τάξη δείχνει μία πρωτοφανῆ ἐμμονὴ νὰ ἐπιβάλει τοὺς γενετικὰ τροποποιημένους (GMO) σπόρους καὶ ὀργανισμοὺς μὲ κάθε τρόπο, σὲ σημεῖο πλέον οἱ «ἀνθρωπιστικές» της ἐπεμβάσεις νὰ γίνονται μὲ αὐτὸν ὡς ἕναν ἀπὸ τοὺς κυρίαρχους λόγους.


Όλο το άρθρο εδώ:
hristospanagia3.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8619.html


Φτιάχνω οικολογικό εντομοκτόνο για προστασία φυτών

Παρασκευή οικολογικών εντομοκτόνων για φυτοπροστασία

Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουν σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό.
Τα εντομοκτόνα όπως τα βοτανικά και τα οικιακά σπρέι από σαπούνια και λάδια δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται κάτω από οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

■ Στην βροχή
■ Όταν φυσάει
■ Σε έντονη ηλιοφάνεια
■ Στην μέση ζεστών, ξηρών ημερών
■ Όταν αναμιγνύεται με μη συμβατά υλικά
■ Σε ανοιχτά λουλούδια, όταν είναι παρούσες οι μέλισσες
■ Όταν το φυτό υποφέρει από υγρασία (υπερβολική ή πολύ λίγη)
■ Όταν το φύλλο είναι υγρό με δροσιά

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2008/01/blog-post_31.html


Φτιάχνω εκχύλισμα τσουκνίδας για φυτοπροστασία

Παρασκευή εκχυλίσματος τσουκίδας.
Η τσουκνίδα είναι πολύτιμο φυτό. Καλυτερεύει το έδαφος, όπου φύεται. Περιέχει ένζυμα, σίδηρο, βιταμίνες, διάφορα άλατα και μυρμηγκικό οξύ, σε αυτό το τελευταίο οφείλεται η φαγούρα που προκαλεί καθώς και το όνομα της, "κνίδη".
Η τσουκνίδα ανάλογα με την περιοχή, ανθίζει από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο. Είναι δραστική για τα παρασκευάσματα που θα περιγράψουμε, όταν την κόψουμε λίγο πριν την ανθοφορία ή μόλις αρχίζει η ανθοφορία της. Κόβουμε τα φύλλα και τα στελέχη της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για να την έχουμε και άλλες περιόδους.

Συνιστάται η χρήση 2 ειδών:
Της κνίδη της δίοικης (Urtica Doica) και της κνίδης της καυστικής (Urtica Urens). Εάν δεν βρούμε αυτά τα 2 είδη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την κνίδη τη σφαιροφόρο (Urtica Pilulifera).

Το διάλυμα τσουκνίδας από υδάτινο απόσταγμα τσουκνίδας χρησιμοποιείται από καιρό σαν ένα φυτοδιεγερτικό στη φυτοκομία.
Με την χρήση του διαλύματος έχει παρατηρηθεί ότι η ανάπτυξη αυξάνεται, τα φύλλα έχουν πιο σκούρο πράσινο χρώμα. Ακόμα αυξάνεται και η αντοχή απέναντι στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.
Κόβουμε τα στελέχη και τα φύλλα της και μπορούμε να την αποξηράνουμε στη σκιά για μια εβδομάδα, για να την αποθηκεύσουμε. Μπορούμε να φτιάξουμε το έγχυμα μας με φρέσκια ή αποξηραμένη τσουκνίδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information