Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1302
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Γιορτή της Άνοιξης

Η Γιορτή της Άνοιξης στο Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης - Κυριακή 6/4 - 11.00

Η συλλογικότητα της κατάληψης του Βοτανικού Κήπου Πετρούπολης σας προσκαλεί στη Γιορτή της Άνοιξης την Κυριακή 6 Απριλίου 2014 και ώρα 11.00 όπου θα μοιράσουμε σπορόφυτα και σπόρους από ντόπιες-παραδοσιακές ποικιλίες κηπευτικών για θα καλλιεργήσουμε και να συμμετέχουμε όλοι ενεργά στην προσπάθεια προστασίας του φυτογενετικού μας πλούτου.

votanikosΗ εκδήλωση θα περιλαμβάνει συλλογική κουζίνα με ζωντανή παραδοσιακή και ρεμπέτικη μουσική από τους Bandallusia.

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του Διεθνούς Καραβανιού Αλληλεγγύης για τους Σπόρους που διοργανώνεται από το Πελίτι με συμμετοχή της Vandana Shiva.

Το καραβάνι θα ξεκινήσει την 27/4/2014 από το Παρανέστι Δράμας (έδρα του Πελίτι) και θα καταλήξει στη Νότιο Γαλλία προκειμένου να συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που διοργανώνει η οργάνωση Κοκοπελλί (kokopelli-semences.fr) στις 1, 2 και 3 και 4 Μαΐου 2014. Η οργάνωση Κοκοπελλί διώκεται δικαστικά για την εμπορία σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών σε αγρότες.

Περισσότερες πληροφορίες για το Καραβάνι αλληλεγγύης και το Πελίτι θα βρείτε στο www.peliti.gr

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=52&lang=en9η γιορτή προσφοράς στην Αίγινα


Eναλλακτική Κοινότητα «Πελίτι»
(Ομάδα Αίγινας)

Στα πλαίσια των πανελλαδικών γιορτών της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», www.peliti.gr για τις ντόπιες ποικιλίες, που διοργανώνονται κάθε Απρίλη, η ομάδα Αίγινας διοργανώνει για 9η συνεχή χρονιά τη Γιορτή προσφοράς των παραδοσιακών φυτών την Κυριακή,
6 Απριλίου 2014, 11:00 πμ στον πύργο του Μάρκελλου,
(5΄ από το λιμάνι της Αίγινας).


Πρόγραμμα εκδήλωσης και περισσότερα εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1303
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου

στο Ν. Δράμας, Σάββατο 26 Απριλίου 2014

από τις 10:30 το πρωί ως της 4:00 το απόγευμα.

Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι, φίλοι των ντόπιων ποικιλιών, της αχρήματης οικονομίας, με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στις 26 Απριλίου 2014 να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε στην 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών που οργανώνει το Πελίτι με την υποστήριξη του Δήμου Παρανεστίου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.

Η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις ντόπιες ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα και την αχρήματη οικονομία.

Ανασκουμπωθείτε λοιπόν και στρέψτε την προσοχή σας στη συλλογή των σπόρων από τις ποικιλίες που καλλιεργείτε έτσι ώστε να είστε και εσείς ένας από αυτούς που θα προσφέρει λίγους σπόρους και πολλή χαρά στη 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Πληροφορίες για τη γιορτή,το πρόγραμμα,πως θα φτάσετε,που θα μείνετε κτλ. εδώ:
www.peliti.gr/index.php?option=com_conte...Itemid=4&lang=el

Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

1. Φύλλα καρυδιάς
Αυτά μαζεύονται το φθινόπωρο από τις καρυδιές και βράζονται επί ένα τέταρτο της ώρας σε νερό και σε αναλογία 15 οκάδες νερού και μίας φύλλων. Είναι καλό για την μελίγκρα και για μερικές κάμπιες λαχανικών.

Να προσθέσω ότι το εν λόγο διάλυμα σίγουρα είναι και μυκητοκτόνο, γιατί η φλούδα και τα φύλλα της καρυδιάς έχουν και φοβερές αντιμικροβιακές ιδιότητες για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε και εμπειρικά αποτελέσματα στο ακόλουθο άρθρο: Η θεραπευτική ιδιότητα του χυμού φλοιών καρυδιού στην κυνάγχη κατά τον Γαληνό και πειραματική επιβεβαίωση της δράσης του

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2013/02/blog-post_1193.html

Ο ελληνικός βασιλικός πολτός αποκτά «διαπισιευτήρια»

Μετά από έξι χρόνια ερευνών, ανοίγει ο δρόμος για την πιστοποίηση του ελληνικού βασιλικού πολτού, με εβδομήντα παραγωγούς στην Ελλάδα να λαμβάνουν τα πρώτα τους πιστοποιητικά.

Ταυτότητα και βηματισμό αναζητεί τα τελευταία έξι χρόνια ο βασιλικός πολτός της Ελλάδας και όπως φαίνεται, είναι σε καλό δρόμο. Μετά από συνεχείς έρευνες και προσπάθεια, ο βασιλικός πολτός κατοχυρώνεται ως ελληνικός. Οι εβδομήντα παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα, που συνεργάζονται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην προσπάθεια αυτή, έλαβαν πρόσφατα τις πιστοποιήσεις του προϊόντος τους, «παράσημο» που κέρδισαν στη μάχη κατά των ελληνοποιήσεων.

Πρόκειται για αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο πρόγραμμα σε άλλη χώρα, ξεκίνησαν από το μηδέν. Αναλύσεις λιπιδίων, αντιστοιχία γύρης και πολλά άλλα τεστ οδήγησαν στην πιστοποίηση συγκεκριμένων θέσεων παραγωγών βασιλικού πολτού στην Ελλάδα. Οι παραγωγοί είναι από διάφορα μέρη της χώρας και επαρκούν για τη χαρτογράφηση της παραγωγής, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα έχει καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου η κάθε περιοχή. Με την πιστοποίηση στα χέρια τους οι παραγωγοί θέλουν να μπουν στο στάδιο της εμπορίας, όπου όλα είναι ανοιχτά, αν και περιμένουν τη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην προσπάθεια τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/04/%CE%BF-%CE%B5%...F%CE%BA%CF%84%CE%AC/


ΜΕΤΕΩΡΑ


Video:
apantaortodoxias.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1063.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1304
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
«Χρυσός» για την Ευρώπη το ελληνικό μέλι

Γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, με αναφορές του φιλόσοφου Αριστοτέλη σε αυτό, το μέλι συνοδεύει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο σε καθημερινές, διατροφικές συνήθειες, ενώ στην Ελλάδα η μελισσοκομία αναδεικνύεται σε διέξοδο από την οικονομική κρίση, είτε για όσους επιθυμούν συμπληρωματικό εισόδημα είτε γι’ αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν αποκλειστικά μ’ αυτήν.

Αν και ο φυσικός… φόβος για τις μέλισσες ίσως αποτελεί για κάποιους αποτρεπτικό παράγοντα, στην ακριτική Ροδόπη η μελισσοκομία ανθεί» πραγματικά και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην παραγωγή μελιού όσο και στη δραστηριότητα των μελισσοκόμων. Διακόσιοι εξήντα τρεις μελισσοκόμοι -εγγεγραμμένοι στα μητρώα της αρμόδιας υπηρεσίας- δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και η παραγωγή μελιού, το 2013, διαμορφώθηκε σε περίπου 272 τόνους, στα ίδια επίπεδα με το 2012, δίνοντας δύο χρονιές με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Πρόσφατα, εξάλλου, συστάθηκε ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Μελισσοκόμων και φίλων της Μέλισσας Θράκης (ΠΟΜΦΙΜΕΛ) και, όπως είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του, Χαλήτ Χαλήλ Ιμπράμ, ο όμιλος έχει περίπου 120 μέλη και κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη σωστή εκπαίδευσή τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/03/%CF%87%CF%81%C...%CE%BA%CF%8C-%CE%BC/

Σημείωση undisputed:Όλο το άρθρο το βρίσκω ορθό,μόνο στο σημείο που αναφέρει για τις κλιματικές αλλαγές(...έχουμε το γεγονός ότι η παρεχόμενη τροφή στις μέλισσες περιορίζεται ακόμη περισσότερο από τις κλιματολογικές αλλαγές...), φυσικά δεν ισχύει γιατί έχει επηρεαστεί απο την προπαγάνδα της Νέας Τάξης Πραγμάτων για τις κλιματικές αλλαγές.

Αρωματικά Φυτά: το χρυσάφι της ελληνικής γης

Τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας με καλές προϋποθέσεις είναι: βασιλικός, γλυκάνισος, δεντρολίβανο, δίκταμο, δυόσμος θυμάρι, κορίανδρος, λεβάντα, μάραθος, ματζουράνα, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, τριαντάφυλλα, τσάι βουνού, φασκόμηλο και χαμομήλι. Οι περισσότερες εκτάσεις καλλιέργειας (14.641 στρέμματα) καλύπτονται από τη ρίγανη και ακολουθούν ο γλυκάνισος (3.092 στρ.), η μέντα (1.127 στρ.), το τσάι βουνού (951 στρ.), το φασκόμηλο (720 στρ.) και το δεντρολίβανο (540 στρ.).

Το χαρακτηριστικό των αρωματικών φυτών είναι η παρουσία των αιθερίων ελαίων που τους δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα. Με τον όρο αιθέρια έλαια εννοούνται πτητικές ενώσεις που προσδίδουν στο φυτό μια χαρακτηριστική οσμή, πρόκειται για τερπενικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους.

Τα αρωματικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια σε κάθε σημείο της γης από πολυάριθμους πολιτισμούς, όχι μόνο στη διατροφή αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Τα αρωματικά φυτά είναι ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή της Μεσογείου και είναι κυρίαρχα στοιχεία της χλωρίδας της. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκαν ως αρτύματα, αφεψήματα και για θεραπευτικούς λόγους ενώ σήμερα τα αρωματικά φυτά και τα αιθέρια έλαια τους χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών, ποτών, καλλυντικών, στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και στη μελισσοκομία.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/04/%CE%B1%CF%81%C...7%CE%BD%CE%B9%CE%BA/

Αρωματικά φυτά: κόστος καλλιέργειας & χρόνος απόδοσης

Το κόστος για κάθε καλλιέργεια και ο χρόνος απόδοσης είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του κάθε παραγωγός Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κόστος των φιντανιών κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 600 έως 900 ευρώ το στρέμμα, με μέσο χρόνο απόδοσης τα δύο χρόνια.

Για την καλλιέργεια ρίγανης σε ένα στρέμμα θα χρειαστούν περίπου 3.500 φυτά, τα οποία κοστίζουν από 20 έως 30 λεπτά το ένα. Ο χρόνος ζωής μπορεί να φτάσειτα 15 χρόνια και έσοδα μπορεί να υπολογίζει ο παραγωγός μετά από τα δύο πρώτα χρόνια.

Για ένα στρέμμα δεντρολίβανο χρειάζονται 2.000 φυτά, τα οποία κοστίζουν 15 λεπτά το ένα, με χρόνο ζωής όπως και η ρίγανη, στα 15 χρόνια και απόδοση σε δύο χρόνια.

Η λεβάντα χρειάζεται 1.800 φυτά τα στρέμμα, με κόστος 25 έως 30 λεπτά το ένα, με 15 χρόνια ζωής και απόδοση σε 3 χρόνια. Για ένα στρέμμα μελισσόχορτο απαιτούνται 4.000 φυτά με κόστος 25 λεπτά το ένα και μέσο χρόνο ζωής 4-6 χρόνια. Το φυτό θα αρχίζει να αποδίδει σε δύο χρόνια.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/04/%CE%B1%CF%81%C...%CE%B1%CF%82-%CF%87/
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1306
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Η μελισσοκομία στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλία


Η Ελλάδα αποτελεί χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τη μελισσοκομία καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση σε πυκνότητα μελισσοσμηνών στον Ευρωπαϊκό χώρο. Υπάρχει όμως πρόβλημα στην οργάνωση της αγοράς και την εκμετάλλευση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όσον αφορά ξεχωριστά είδη μελιών, ενώ οι εξαγωγές μας είναι ελάχιστες.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω της κρίσης, υπάρχει μια αύξηση του ενδιαφέροντος για ενασχόληση με τη μελισσοκομία, με τη Θεσσαλία να καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης νέων μελισσοκόμων. Πρόκειται για νέους ανθρώπους στην πλειοψηφία τους, που προσπαθούν να βρουν μια νέα συμπληρωματική πηγή εισοδήματος.

Η γνώση μαζί με την πρακτική εμπειρία είναι ουσιώδεις προϋποθέσεις εδικά στο χώρο αυτόν, ενώ είναι προτιμότερο κάποιος να ξεκινήσει με λίγα μελισσοσμήνη για 2-3 χρόνια και μετά να αποφασίσει αν και σε τι βαθμό θα ασχοληθεί και θα επενδύσει. Η ελλιπής και μη υπεύθυνη γνώση μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ολική απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.

Αλλά ακόμη κι αν κάποιος σταθεί τυχερός και δεν αντιμετωπίσει τον παραπάνω κίνδυνο, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η παραγωγή ποιοτικού και προπάντων «καθαρού» μελιού. Η παραγωγή ποιοτικού προϊόντος, σύμφωνου με τις νομικές προδιαγραφές, είναι προϋπόθεση για τις εξαγωγές και την πώληση σε ικανοποιητική τιμή.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2013/01/%CE%B7-%CE%BC%...4%CE%B9%CE%BA%CE%AC/


Η τρούφα και η καλλιέργειά της


Οι τρούφες είναι μανιτάρια που αναπτύσσονται μέσα στο έδαφος σε βάθος 8 έως 15 περίπου εκατ. Έχουν σχήμα κονδύλου, το μέγεθος τους κυμαίνεται συνήθως από 2-7 εκατ. ενώ το χρώμα τους ποικίλει από γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο. Αποτελούν την κορωνίδα της γαστρονομίας, καθώς φημίζονται για το θεσπέσιο άρωμά τους, ενώ περιέχουν πρωτεΐνες, αμινοξέα, φυτικές ίνες, πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Τρούφες ονομάζονται οι υπόγειες καρποφορίες μιας ομάδας Ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ορισμένων ειδών φυτών, ιδιαίτερα δασικών δένδρων. Οι μύκητες που συμβιώνουν με ρίζες φυτών ονομάζονται μυκορριζικοί.

Από τη συμβίωση φυτών και μυκήτων ωφελούνται και τα δύο είδη οργανισμών, φυτά και μύκητες. Οι μυκηλιακές υφές είναι ένα δίκτυο πολύ λεπτών, μικροσκοπικών σωλήνων που περιβάλλουν τα λεπτά ριζικά τριχίδια των φυτών. Οι μύκητες απομυζούν από τα φυτά κυρίως υδατάνθρακες αλλά ταυτόχρονα διασπώντας με τη βοήθεια των ενζύμων τους μεγαλομοριακές ενώσεις προμηθεύουν τα δένδρα που τους φιλοξενούν νερό, αζωτούχες ουσίες αλλά πλήθος ιχνοστοιχείων.


Όλο το άρθρο εδώ:

www.pemptousia.gr/2012/07/%CE%B7-%CF%84%...-%CF%84%CE%B7%CF%82/


Το κοτσύφι


Το κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά και αναγνωρίσιμα είδη τόσο μέσα όσο και έξω από τις πόλεις. Ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών και είναι συγγενής με είδη όπως η τσίχλα, η κοκκινότσιχλα, η γερακότσιχλα, η κεδρότσιχλα. (Λατινικό όνομα: Turdus merula)

Το κοτσύφι είναι μικρό σχετικά πουλί, με μέγεθος μεταξύ σπουργιτιού και περιστεριού. Τα αρσενικά είναι κατάμαυρα με κίτρινο ράμφος το καλοκαίρι και κίτρινο περίγραμμα στα μάτια. Τα θηλυκά είναι γκριζοκάστανα και με σκούρο ράμφος.

Το κοτσύφι είναι πουλί του δάσους και των περιοχών με χαμηλή βλάστηση, κυρίως σε λόφους και βουνά. Μπορεί κανείς να το συναντήσει από τους πρόποδες ενός βουνού μέχρι και τα 2000 μέτρα! Είναι το μόνο είδος από την οικογένεια των τσιχλών που έχει προσαρμοστεί στην ζωή μαζί με τους ανθρώπους και έχει εγκατασταθεί στις πόλεις.

Το μελωδικό του κελάηδισμα είναι χαρακτηριστικό και από τα πλέον όμορφα μεταξύ των πουλιών της πόλης. Προτιμά περιοχές με αρκετούς θάμνους και δέντρα και παρακείμενες ανοιχτές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση. Είναι συνηθισμένο στα πάρκα των πόλεων, όπου απαντάται και στα παρακείμενα κτίρια και δρόμους. Το βλέπουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τρώει έντομα, σκουλήκια, μικρά φρούτα.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2012/05/%CF%84%CE%BF-%...3%CF%8D%CF%86%CE%B9/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1307
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Μελισσοκομία: Πυλίδα εξόδου από την οικονομική κρίση;

Μεταξύ των ελαχίστων παραγωγικών εντόμων που ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται, η Ευρωπαϊκή μέλισσα αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό είδος. Η Μελισσοκομία, η φροντίδα και η διαχείριση των αποικιών των μελισσών, ως κλάδος της πρωτογενούς παραγωγής, αποτελεί για πολλές χώρες του κόσμου σημαντική πηγή οικονομικών, περιβαλλοντικών κ.α. ωφελειών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο παράγονται περί το 1,5 εκατομ. τόνοι μελιού από 65 εκατομμύρια κυψέλες. Η Κίνα με 400.000 τόνους μελιού αποτελεί την πρώτη δύναμη στην παραγωγή του προϊόντος αυτού με δεύτερη την Ε.Ε., η οποία παράγει περί τους 200.000 τόνους (13% της παγκόσμιας παραγωγής).

Η Ελλάδα, χώρα με πανάρχαια μελισσοκομική παράδοση, αποτελεί υπολογίσιμη δύναμη στην Μελισσοκομία αφού από περίπου 1,5 εκατομμύρια κυψέλες παράγονται περίπου 16.000 τόνοι μελιού και 500 τόνοι κεριού. Πρώτη δύναμη στην Ευρώπη είναι η Ισπανία (33.000 τόνοι), ακολουθούμενη από την Ιταλία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Γαλλία και Γερμανία.

Στην Ε.Ε. εισάγονται ετησίως 220.000 τόνοι μελιού και εξάγονται 93.000 τόνοι. Καταναλώνονται συνολικά περί τους 327.000 τόνους, γεγονός που δείχνει ότι η κατανάλωση μελιού κατά άτομο είναι μόνο 660 gr. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για την Ελλάδα είναι 2.200 τόνοι (εισαγωγή) και 800 τόνοι (εξαγωγή), καταναλώνονται δηλαδή 17.400 τόνοι ή 1,6 gr ανά άτομο.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2013/03/%CE%BC%CE%B5%C...%CE%BD-%CE%BF%CE%B9/


Πρέσπες

Την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο ρυθμός απώλειας των ειδών είναι 100 φορές μεγαλύτερος του αναμενόμενου και ότι σήμερα ο πλανήτης μας «χάνει» τρία είδη την ώρα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, προστατευμένο μέσα στον κλοιό των βουνών που το περιβάλλουν, μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα αντιστέκεται ακόμη διατηρώντας μοναδικές μορφές ζωής και οικοτόπων. Το οικοσύστημα της Πρέσπας!

Πολλοί είναι οι λόγοι που συνθέτουν την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της Πρέσπας. Αυτό όμως που την καθιστά μοναδική είναι ο μεγάλος αριθμός των μορφών ζωής, πολλές εκ των οποίων μοναδικές, και οικοτόπων σε σχέση με την έκταση της περιοχής. Συγκεκριμένα η Πρέσπα συγκεντρώνει πάνω από τα μισά είδη πουλιών, αμφίβιων, και θηλαστικών που απαντώνται σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας ας δούμε μερικούς από τους γνωστούς αλλά και άγνωστους «πρωταγωνιστές» της βιοποικιλότητας των Πρεσπών:


Όλο το άρθρο εδώ:

www.pemptousia.gr/2012/01/%CF%80%CF%81%C...3%CF%80%CE%B5%CF%82/


Φύση και φυσικό περιβάλλον του Αγίου Όρους


Η Χερσόνησος του Άθω, γνωστή περισσότερο ως Χερσόνησος του Άγιου Όρους ή Άγιον Όρος, αποτελεί την ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Διαφέρει από τις δύο άλλες όχι μόνο γεωγραφικά αλλά και γεωλογικά, μορφολογικά, κλιματικά και ιστορικά. Όλα αυτά αντικατοπτρίζονται κατά ένα σαφή τρόπο στη βλάστηση της περιοχής. Γεωλογικά, ενώ στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας κυριαρχούν σχηματισμοί της τριτογενούς (ιζηματογενείς σχηματισμοί, μάργες), και στην Χερσόνησο της Σιθωνίας κυριαρχούν επίσης τριτογενείς σχηματισμοί, αλλά κυρίως γνεύσιοι και γρανίτες, στην Χερσόνησο του Άθω συναντάμε την προέκταση του γεωλογικού σχηματισμού της Ροδόπης, με επικράτηση των μεταμορφωσιγενών-κρυσταλλοσχιστωδών πετρωμάτων (γνεύσιοι, πρασινόλιθοι, ασβεστόλιθοι, κρυσταλλικοί ασβεστόλιθοι-μάρμαρα) και των πυριγενών πετρωμάτων (γρανίτες, γρανοδιορίτες και οφιόλιθοι).

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2012/09/%CF%86%CF%8D%C...%CE%BF%CF%85-%CF%8C/


Γνωρίστε τα χελιδόνια

Είναι όλα τα χελιδόνια ίδια;

ΟΧΙ! Στην Ελλάδα συναντάμε 5 διαφορετικά είδη χελιδονιών:

Τι τρώνε;

Μικρά έντομα όπως κουνούπια και μύγες! Μάλιστα, οι γονείς για να ταΐσουν τα μικρά τους, ετοιμάζουν σβόλους που ο καθένας αποτελείται από περισσότερα από 50 έντομα!

Από που έρχονται;

Τα χελιδόνια διανύουν περίπου 10.000 χλμ για να έρθουν σε μας. Ξεκινούν από την Αφρική (νότια της Σαχάρας) σε μεγάλα σμήνη για να φτάσουν εδώ την άνοιξη;. Το ίδιο μεγάλο ταξίδι κάνουν και το φθινόπωρο, όταν φεύγουν από την Ελλάδα. Συνολικά δηλαδή μπορεί να ταξιδεψουν περίπου 20.000 χλμ για να έρθουν εδώ και να επιστρέψουν στην Αφρική!

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2012/03/%CE%B3%CE%BD%C...C%CE%BD%CE%B9%CE%B1/
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1308
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Μέλι: Η οργανωμένη εκμετάλλευση θα φέρει κέρδη

Ο καιρός δεν φαίνεται να ευνοεί και πολύ τους μελισσοκόμους, οι οποίοι, ωστόσο, στην πλειοψηφία τους εκτιμούν ότι το μέλι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Ήδη, τα τελευταία τρία χρόνια, εκατοντάδες νέοι σε όλη τη χώρα έχουν επενδύσει στη μελισσοκομία, αφού το μέλι είναι ένα προϊόν το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυξάνεται συνεχώς. Όπως εκτιμούν και παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη μελισσοκομία εάν κάποιος παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια (ΙΓΕ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) μπορεί σταδιακά να στήσει τη δική του επιχείρηση. Ήδη, στην Εορδαία Κοζάνης νέοι, απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ ασχολούνται επαγγελματικά με τη μελισσοκομία και έχουν μάλιστα εγγραφεί στον τοπικό σύλλογο.

Πολλοί είναι οι νέοι στα νησιά του Αιγαίου που έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την παραγωγή μελιού και μάλιστα αρκετοί έχουν καταθέσει σχετική αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα ενισχύσεων, το οποίο λήγει στις 30 Ιουνίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2013/10/%CE%BC%CE%AD%C...-%CF%86%CE%AD%CF%81/


Η υποβάθμιση των ελληνικών δασών


Στις μέρες μας η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων έχει αγγίξει τραγικές διαστάσεις και οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις δεν είναι εύκολο να προβλεφθούν. Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στο τεύχος 25 (Δεκέμβριος 2007 – Μάρτιος 2008) του περιοδικού ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.

Η καταστροφή των δασών και γενικότερα η υποβάθμιση των φυσικών οικοσυστημάτων αποτελούν παλιά ιστορία, που άρχισε με την οργάνωση της ανθρωπότητας σε κοινωνίες και την ανάπτυξη των πρώτων πολιτισμών. Γι’αυτό και λένε ότι «ο πολιτισμός άρχισε με την πτώση του πρώτου δένδρου και τελείωσε με το χτύπημα του τσεκουριού στον κορμό του τελευταίου ψηλού δένδρου στο δάσος.»

Έτσι σήμερα οι εκτάσεις οι οποίες εμφανίζουν σημαντικά οικολογικά προβλήματα είναι τεράστιες και είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για την ανόρθωσή τους.

Τα σημαντικότερα αίτια καταστροφής και υποβάθμισης των δασών και γενικότερα των φυσικών οικοσυστημάτων ήταν, είναι και θα είναι:

η υπερεκμετάλλευση και η αλόγιστη χρήση του δασικού πλούτου όπως οι εντατικές και παράνομες υλοτομίες, οι αποψιλώσεις, η απόληψη χούμου και φυλλάδας κ.τ.λ
οι εκχερσώσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση εκτάσεων για βόσκηση, χωράφια και οικόπεδα
η υπερβόσκηση
οι δασικές πυρκαγιές

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2011/09/%CE%B7-%CF%85%...1%CF%83%CF%8E%CE%BD/


Η χρήση της ρητίνης, η ρητίνευση και η προστασία των δασών

Ορισμένα κωνοφόρα δένδρα, όταν τραυματιστούν από διάφορες αιτίες (άνεμο, φωτιά, κεραυνό ή κ.ά.) εκκρίνουν ένα πυκνόρρευστο, κολλώδες, άχρωμο υγρό, τη ρητίνη, η οποία καλύπτει την πληγή και προστατεύει το δένδρο από προσβολές υγρασίας, σήψης και ξυροφθόρων εντόμων. Η ροή της ρητίνης γίνεται μέσω των ρητινοφόρων αγωγών, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας ένα «δίκτυο συγκοινωνούντων αγγείων».

Ρητινοφόρους αγωγούς διαθέτουν τα πεύκα, η ερυθρελάτη και τα ξενικά είδη ψευδοτσούγκα και λάρικα, όμως σημαντικές ποσότητες ρητίνης παράγουν κυρίως η χαλέπιος πεύκη (Pinus halepensis) και δευτερευόντως η τραχεία πεύκη (Pinus brutia). Στην Ελλάδα σήμερα η παραγωγή ρητίνης προέρχεται εξ ολοκλήρου από τη χαλέπιο πεύκη, ενώ στο παρελθόν ρητινεύονταν και κάποια δάση τραχείας πεύκης.

Συγκομιδή της ρητίνης

Στη χώρα μας η ρητινοσυλλογή ρυθμίζεται από το Β.Δ 439/68 ΦΕΚ (150/Α/1968).

Σήμερα χρησιμοποιείται αποκλειστικά η μέθοδος της αποφλοίωσης με διάνοιξη μετώπου και χημική επίδραση πάστας θειικού οξέος. Η μέθοδος αυτή αξιοποιώντας την ανατομία του ξύλου (αξονικοί και ακτινικοί ρητινοφόροι αγωγοί) προκαλεί τον ερεθισμό και το άνοιγμα των ακτινικών αγωγών. Χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία για τη διαμόρφωση του μετώπου ρητίνευσης και την τοποθέτηση σε αυτό της πάστας θειικού οξέος. Η παραγόμενη ρητίνη οδηγείται από το μέτωπο με τη βοήθεια μεταλλικών οδηγών ροής σε μεταλλικά ή πλαστικά δοχεία τα οποία στερεώνονται κατάλληλα στη βάση του μετώπου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2012/07/%CE%B7-%CF%87%...CE%B9-%CE%B7-%CF%80/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information