Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1310
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Βιοποικιλότητα: Ένας απλός και σαφής όρος με αφηρημένο και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο (Α’)

Στην εργασία αυτή επιχειρήσαμε να ορίσουμε την έννοια της βιοποικιλότητας από πλευράς γονιδίων, ειδών, οικοσυστημάτων και τοπίων. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με την βιοποικιλότητα στην Ελλάδα που είναι ξεχωριστή σε σύγκριση με τη βιοποικιλότητα των άλλων χωρών της Ευρώπης και γι αυτό το λόγο οφείλουμε να την διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Επιπλέον, μελετήσαμε τις παρεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση που δρουν αρνητικά σε βάρος της βιοποικιλότητας.

Εισαγωγή:

Ο όρος βιοποικιλότητα ήταν γνωστός στην οικολογία πολύ πιο πριν από τη συνάντηση του Ρίο και χρησιμοποιούνταν για να εκφράσει την ποικιλία των μορφών ζωής σε έναν συγκεκριμένο χώρο την ίδια χρονική περίοδο. Παρά την απλότητα και σαφήνεια του όρου, το περιεχόμενό του είναι μια από τις πλέον αφηρημένες και αμφιλεγόμενες έννοιες της οικολογίας. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει μία, αλλά πολλές βιοποικιλότητες, σε διάφορα επίπεδα οργάνωσης της ζωής και ότι δεν είναι ενιαίος ο τρόπος έκφρασης και της εκτίμησής της. Αφού εξετάσουμε τα επίπεδα βιοποικιλότητας, θα ασχοληθούμε με τις παρεμβάσεις του ανθρώπου, που επιδρούν αρνητικά στους τύπους της βιοποικιλότητας.

Πρακτικά, μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά επίπεδα βιοποικιλότητας, το καθένα από τα οποία έχει διαφορετική σημασία, αλλά στην πράξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ενιαίου συνόλου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/02/%CE%B2%CE%B9%C...%CE%AE%CF%82-%CF%8C/


Πολυεθνικές “μεθοδεύσεις” για την τροφή


Πόπη Σουφλή

“Φρίκη” κρύβεται πίσω από τις οργανωμένες και σκοτεινές μεθοδεύσεις των μεγαλύτερων πολυεθνικών του κόσμου για τον έλεγχο των σπόρων, όπως αποκαλύπτουν μέσα από στοιχεία- “φωτιά” οι “Γεωπόνοι του Κόσμου”.
«Ο πλήρης έλεγχος των ποικιλιών των φυτών μέσα από ένα γενικό κανονισμό- “ομπρέλα”, που στρέφεται κατά των μικρών παραγωγών και χρηστών παραδοσιακού γενετικού υλικού φυτών, δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους να αναδυθεί μία νέα τάξη “φτωχών” στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, με πρώτα θύματα πληθυσμούς και περιοχές με τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γεωργική βιοποικιλότητα στον ευρωπαϊκό χώρο, με την Ελλάδα να φιγουράρει πρώτη στη λίστα»!

Είναι μόνο ένα μέρος των αποκαλύψεων της οργάνωσης σε μακροσκελές κείμενό της προς όλους του ευρωβουλευτές. Μια ανοικτή επιστολή, με την υπογραφή του υπεύθυνου βιοποικιλότητας της οργάνωσης, του γεωπόνου Ευάγγελου Αβδελά, που μίλησε και στη “Ν.Κ.” χθες, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση που σχετίζεται με την ίδια μας την ύπαρξή μας ως Έλληνες και Ευρωπαίους, και γενικότερα ως πολίτες αυτού του κόσμου.
«Κρίνουμε ότι για μερικά κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι επιπτώσεις θα είναι πολύ χειρότερες συγκριτικά με άλλα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, λόγω της διεθνώς αναγνωρισμένης σπάνιας γεωργικής, φυτικής και ζωικής βιοποικιλότητας ειδών και οικοσυστημάτων, που παρουσιάζεται στο σύνολο της επικράτειας, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας νομοθεσίας θα είναι καταλυτικές και πολλαπλά επιζήμιες σε σχέση με εκείνες που θα υποστούν οι υπόλοιπες 29 χώρες-μέλη της Ε.Ε.», αναφέρει μεταξύ άλλων η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σοβαρή επιστολή της οργάνωσης…

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/05/%CF%80%CE%B...86.html#.U3c50XZaZWp


Κρανιά: Μια... ξεχασμένη καλλιέργεια που γεννά ελπίδες για ικανοποιητικά έσοδα

Μπορεί σήμερα οι καλλιεργητές κρανιάς στη χώρα μας να μην ξεπερνούν τους 80, ωστόσο η ενασχόληση με το φυλλοβόλο αυτό δέντρο αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους θέλουν να κάνουν «στροφή» σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη καλλιέργεια, που απαιτεί ελάχιστη φροντίδα κι αφήνει κέρδη στην «τσέπη» του παραγωγού.

Τα παραπάνω τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ, Ιωάννης Σπανός, γνωστοποιώντας ότι στο προσεχές διάστημα η καλλιέργεια κρανιάς θα συμπεριληφθεί επίσημα πλέον στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως εξηγεί ο κ. Σπανός, το κόστος ανά στρέμμα είναι χαμηλό και μόνο στο πρώτο έτος ο παραγωγός επιβαρύνεται με την αγορά των φυταρίων (και κάποια περίφραξη για να προστατεύονται τα φυτά από τα ζώα). Τα δενδρύλλια (εάν είναι ηλικίας τριών ετών), ύστερα από τέσσερα έως έξι έτη θα αρχίσουν να καρποφορούν και η παραγωγή αυξάνει σταδιακά ανά έτος, αποδίδοντας τα μέγιστα μετά το 10ο χρόνο. Το δε κόστος αγοράς των φυταρίων, σύμφωνα με τον κ. Σπανό, εξαρτάται από την ηλικία (3-5 ευρώ σε σημερινές τιμές).

Όλο το άρθρο εδώ:
www.imerisia.gr/article.asp?catid=31076&...&pubid=113260441


ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ


Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης (ΕΠΟΡ) περιλαμβάνει το κεντρικό και δυτικό τμήμα του ορεινού συγκροτήματος της Ροδόπης, από τις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Φαλακρού και εν συνεχεία βορείως τού ποταμού Νέστου μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και την ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Η Προστατευόμενη Περιοχή Οροσειράς Ροδόπης η οποία θεσμοθετήθηκε με το Ν. 3044/2002, χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 40379/01-10-2009 (ΦΕΚ 445 Δ΄/02-10-2009).

Το ΕΠΟΡ ταυτίζεται με την περιοχή χωρικής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, όπως αυτή καθορίστηκε με το Ν. 3044/2002, με συνολική έκταση 1.731.150 στρεμμάτων.


Πηγή εδώ:
www.fdor.gr/index.php/el/

Χλωρίδα:

www.fdor.gr/index.php/el/%CE%B5%CE%B8%CE...81%CE%AF%CE%B4%CE%B1

Θηλαστικά:
www.fdor.gr/index.php/el/%CE%B5%CE%B8%CE...84%CE%B9%CE%BA%CE%AC

Περισσότερα ως αναφορά την βιοποικιλότητα,ορνιθοπανίδα,το ρόλο του Φορεά Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης,το Θεσμικό - Νομικό Πλαίσιο Προστασίας και διάφορα άλλα εδώ:
www.fdor.gr/index.php/el/

Καταπληκτικά video με αρκετά καλή ανάλυση:
www.fdor.gr/index.php/el/ga/2012-07-18-0...BD%CF%84%CE%B5%CE%BF

Οπωσδήποτε δείτε τα video με τίτλο Οικοσυστήματα και Βιοποικιλοτητα!

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1311
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Βιοποικιλότητα: Ένας απλός και σαφής όρος με αφηρημένο και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο (Β’)

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά μας στη βιοποικιλότητα, θα ασχοληθούμε με το δεύτερο και τρίτο επίπεδό της. Πρόκειται για τη βιοποικιλότητα των ειδών φυτών και ζώων και τη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων ή των φυτοκοινωνιών, αντίστοιχα. Υπενθυμίζουμε ότι δεν υπάρχει μία, αλλά πολλές βιοποικιλότητες, σε διάφορα επίπεδα οργάνωσης της ζωής και ότι δεν είναι ενιαίος ο τρόπος έκφρασης και της εκτίμησής της.

Το δεύτερο επίπεδο βιοποικιλότητας είναι αυτό της βιοποικιλότητας των ειδών φυτών και ζώων που εκφράζεται με τον αριθμό (πλήθος) των ειδών φυτών και ζώων που απαντούν σε ένα οικοσύστημα. Με τον όρο «είδος» εννοούμε την ταξινομική μονάδα στην οποία ανήκουν οι οργανισμοί που μπορούν να ζευγαρώσουν με επιτυχία και να δώσουν γόνιμους απογόνους.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/02/%CE%B2%CE%B9%C...E%AE%CF%82-%CF%8C-2/

Νερό: Η κρυμμένη αξία των όμορφων υγροτόπων


Οι υγρότοποι προσφέρουν στον άνθρωπο ποικίλες υπηρεσίες και αγαθά που χαρακτηρίζονται ως υγροτοπικές αξίες. Τέτοιες αξίες είναι η βιοποικιλότητα, η υδρευτική, η αρδευτική, η κτηνοτροφική, η υλοτομική, η υδροηλεκτρική, η αλατοληπτική, η αμμοληπτική, η αντιπλημμυρική, η αντιδιαβρωτική, η επιστημονική, η εκπαιδευτική, η βελτίωση του κλίματος, η βελτίωση της ποιότητας του νερού, η αξία της αναψυχής κ.ά.

Υγροτοπικοί πόροι

Ως υγρότοπος ορίζεται κάθε τόπος που καλύπτεται εποχιακά ή μόνιμα από ρηχά νερά ή που δεν καλύπτεται ποτέ από νερά, αλλά έχει υπόστρωμα υγρό για μεγάλο μέρος του έτους. Ρηχές λίμνες, ρηχά υδατορεύματα, έλη, λιμνοθάλασσες, πηγές, τυρφώνες με γλυκό, αλμυρό ή υφάλμυρο νερό, είναι υγρότοποι.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/04/%CE%BD%CE%B5%C...3%CF%81%CE%BF%CF%84/


Σκυλιά Καρελίας από την Καλιφόρνια στη βόρεια Πίνδο για την προστασία των... κερασιών!

Τα λαχταριστά κεράσια της περιοχής των Γρεβενών «βάζουν στο μάτι», κάθε άνοιξη, οι αρκούδες της Πίνδου που συνδυάζουν «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» καθώς εκτός από την αναζήτηση τροφής, απολαμβάνουν το ξύσιμο και το παιχνίδι στους κορμούς των δέντρων, σπάζοντας όμως τα κλαδιά και καταστρέφοντας τα οπωροφόρα.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα τέλη της άνοιξης, όταν οι αρκούδες, έχοντας εξοικειωθεί με την ανθρώπινη δραστηριότητα, προσεγγίζουν άφοβα πλέον τους οικισμούς, αναζητώντας τροφή, όχι μόνο στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών αλλά και στα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες.

Η λύση στο πρόβλημα αυτό έχει βρεθεί και λέγεται “σκυλιά Καρελίας” καθώς η συγκεκριμένη ράτσα σκύλου επιδεικνύει ένα ισχυρό ταμπεραμέντο επιθετικότητας και μια συμπεριφορά άφοβη ακόμη και προς τα άγρια ζώα. Το αποτέλεσμα είναι ο εκφοβισμός της αρκούδας ώστε να μην προσεγγίζει κατοικημένες περιοχές και να αποφεύγονται οι καταστροφές στο φυτικό και ζωικό “κεφάλαιο” αλλά και οι “δυσάρεστες” συναντήσεις με τον άνθρωπο.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.imerisia.gr/article.asp?catid=26515&...&pubid=113273569


Blogs με θέμα τη φωτογραφία:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ
Μια εξερέυνηση στη χώρα που καταστρέφουμε
nature-greec.blogspot.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΦΥΣΗΣ
greeknaturephotography.blogspot.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗnagr.blogspot.gr/

Βάση δεδομένων για την χλωρίδα της Ελλάδαςwww.greekflora.gr/el/Default.aspx

FLORA HELLENICA - Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
www.florahellenica.blogspot.gr/

ΟΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΤΟΥΣ
orchids-greece.blogspot.gr/

FLORA ATTICA - ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΜΕ
floraattica.blogspot.gr/

FLORA AMORGINA - ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
floraamorgina.blogspot.gr/

ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
www.facebook.com/media/set/?set=a.342649...185383391&type=3

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
www.facebook.com/media/set/?set=a.348931...185383391&type=1

ΟΡΝΙΘΟΦΙΛΟΙ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΓΡΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
ornithofiloi.blogspot.gr/p/blog-page_5516.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1312
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Βιοποικιλότητα: Ένας απλός και σαφής όρος με αφηρημένο και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο (Γ’)

Ολοκληρώνουμε το αφιέρωμά μας στη βιοποικιλότητα με την αναφορά μας στο τέταρτο και τελευταίο επίπεδο της βιοποικιλότητας, αυτό των τοπίων, καθώς επίσης και με την παρουσίαση των δραστηριοτήτων του ανθρώπου που επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα μιας χώρας.

Το τέταρτο επίπεδο βιοποικιλότητας είναι εκείνο της βιοποικιλότητας των τοπίων, το οποίο εκφράζεται με τον αριθμό ή το πλήθος των τύπων τοπίων που εμφανίζονται σε μια περιοχή ή σε μια χώρα. Στη σύνθεση ενός τοπίου δε μετέχουν μόνο φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τεχνητά, όπως οι διάφορες γεωργικές καλλιέργειες αλλά και τύποι οικισμών.

Ο αριθμός των τύπων οικοσυστημάτων, φυσικών και τεχνητών, η κατανομή τους στον χώρο και η αναλογία συμμετοχής τους προσδιορίζουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία του τοπίου. Εκτός από την αρχιτεκτονική τοπίου, επιστήμη που έχει ήδη αναπτυχθεί, αναπτύχθηκε τελευταία και η επιστήμη της οικολογίας τοπίου, η οποία ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ των οικοσυστημάτων που συνθέτουν ένα τοπίο και ιδιαίτερα μεταξύ των φυσικών και τεχνητών οικοσυστημάτων.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/02/%CE%B2%CE%B9%C...E%AE%CF%82-%CF%8C-3/


ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ

Από το Πελίτι- Ελλάδα στο Κοκοπελλί- Γαλλία, μέσω Ιταλίας (26/4 έως 7/5 2014)

Μια πορεία που στο δρόμο της έσπειρε το μήνυμα της Ελευθερίας των Σπόρων

«και τί δεν κάνατε για να με θάψετε

Όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Απολογισμός

Σάββατο 26 Απριλίου 2014. Γίνεται η 14η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών στο Παρανέστι Δράμας στη γη του Πελίτι, με θαυμάσιο καιρό και προσέλευση 3.000 επισκεπτών (από την Ελλάδα και το εξωτερικό) που ήλθαν να γνωρίσουν τους καλλιεργητές που διατηρούν και διαδίδουν παραδοσιακούς σπόρους. Υπήρχαν όπως πάντα τα εργαστήρια, οι ομιλίες, η προσφορά σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες η μουσική που πρόσφεραν οι ΝΑΜΑΣΤΕ, και όχι μόνο, οι χοροί και το συλλογικό μαγείρεμα στα μεγάλα καζάνια.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=52&lang=en


Στο ΦΕΚ προγράμματα στήριξης του μελισσοκομικού τομέα 2014- 2016, ύψους 17 εκατ. ευρώ

www.paseges.gr/el/news/Sto-FEK-programma...ypsoys-17-ekat.-eyrw


Νέο πρόγραμμα μελισσοκομίας για την τριετία 2014-2016

www.paseges.gr/el/news/Neo-programma-mel...hn-trietia-2014-2016


ΥΠΑΑΤ: Δράσεις για τη στήριξη της μελισσοκομίας

www.paseges.gr/el/news/YPAAT:-Draseis-gi...xh-ths-melissokomias

Αιτήσεις για μελισσοκομικές δράσεις στο Μελισσοκομικό Κέντρο ΠΑΣΕΓΕΣ-ΑΤΤΙΚΗΣ

www.paseges.gr/el/news/Aithseis-gia-meli...ntro-PASEGES-ATTIKHS
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1313
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

για την Ελευθερία των σπόρων, την Ελευθερία της τροφής και τη Δημοκρατία της Γης

Είμαστε στη Φλωρεντία στην πλατεία του Ευαγγελισμού, όπου γίνεται το Φεστιβάλ με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη. Συμμετέχουν πολίτες, οργανώσεις και αγρότες από πολλές χώρες προκειμένου να ενδυναμωθεί με δημιουργικούς τρόπους η Παγκόσμια Συμμαχία και να σχεδιασθούν κοινές δράσεις, ώστε από τους σπόρους μας και την τροφή μας να ξεκινήσει μια νέας μορφής οικονομία βασισμένη στα κοινά αγαθά.

Η συνάντηση σε αυτήν την αιώνια πόλη, γίνεται σε μια εποχή κοινωνικής οικονομικής και οικολογικής κατάρρευσης. Ο οραματισμός και η δημιουργία εναλλακτικών επιλογών στις σχέση με τα σημερινά οικονομικά και αγροτικά μοντέλα αποτελούν πλέον επιτακτική ανάγκη. Το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους και το Φεστιβάλ της Φλωρεντίας με θέμα τη Δημοκρατία για τους Σπόρους την Τροφή και τη Γη διοργανώθηκαν με στόχο τη δημιουργία των εναλλακτικών επιλογών.

Είμαστε εδώ για να σπείρουμε τους σπόρους του μέλλοντος και τους σπόρους ενός άλλου οράματος για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.peliti.gr/index.php?option=com_conte...temid=52&lang=el


Θερμοκήπια: Επιδοτήσεις και νέες πρακτικές

Τα θερμοκήπια μπορούν να κάνουν την Ελλάδα λαχανόκηπο της Ευρώπης. Οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις μέσα από αναπτυξιακά προγράμματα, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα για τις καλλιέργειες στα θερμοκήπια, οι οποίες πλέον μπορούν να είναι και αποδοτικότερες και να αυξήσουν το εισόδημα του αγρότη.

Αν και τα θερμοκήπια πάντα ήταν μια μέθοδος καλλιέργειας υψηλού κόστους θεωρούνται σήμερα ένας τομέας που και μέλλον έχει και μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή προϊόντων σε εποχές που υπάρχει έλλειψη, γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδα είναι σημαντικά για τους αγρότες. Παράλληλα, σε μια περίοδο που η επιστήμη έχει προχωρήσει σημαντικά, η παραγωγή στα θερμοκήπια είναι και ποιοτική, αρκεί οι επενδύσεις που θα γίνουν να στηρίζονται στις νέες τεχνικές.

Πλέον και στην Ελλάδα οι μέθοδοι έχουν εκσυγχρονιστεί, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και αυτό δίνει νέες προοπτικές στον κλάδο. Για να συμβεί, όμως αυτό οι καλλιεργητές θα πρέπει να στοχεύουν:

►►Στη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων προϊόντων με χρήση νέων τεχνικών καλλιέργειας (υδροπονία)

►►Στη μείωση των εισροών ενέργειας (αξιοποίηση βιομάζας)

►►Στη μείωση των χημικών εισροών (δίχτυα εντομοστεγανότητας)

►► Στην καλύτερη διαχείριση των υδατικών πόρων

►►Στη δοκιμή νέων ποικιλιών

►► Στην τυποποίηση και πιστοποίηση των παραγομένων προϊόντων

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/05/%CE%B8%CE%B5%C...0%CF%81%CE%B1%CE%BA/


Αρκούδα αναρριχάται με το μωρό της σε απόκρημνη πλαγιά

Την αναρρίχηση μιας καφέ αρκούδας σε απόκρημνη πλάγια στο Ζαγόρι κατέγραψε με την κάμερά του ένας γερμανός τουρίστας. Το υλικό δόθηκε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ενώ για λόγους προστασίας δεν αναφέρεται η ακριβής τοποθεσία.

Το Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου βρίσκεται στη βορειοδυτική Ελλάδα και περιλαμβάνει τις ορεινές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Γρεβενών. Έχει έκταση 1.969.741 στρεμμάτων και είναι μια από τις μεγαλύτερες χερσαίες προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας.

Video:
www.newsbeast.gr/environment/arthro/6869...se-apokrimni-plagia/

Πληροφορίες ως αναφορά το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου εδώ:
pindosnationalpark.gr/


Επιχορήγηση του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ με ποσό ύψους 300.000 €

Υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη η υπ’ αριθμ. 1078/71082/30-05-2014 απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και γενικότερα οι λεπτομέρειες εφαρμογής της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων», στο πλαίσιο υλοποίησης του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας, για τα έτη 2014 – 2016.

Η εν λόγω απόφαση προβλέπει την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συνολικό ποσό ύψους 300.000 € για την τριετία 2014 – 2016, με σκοπό το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων ταχύρυθμων εκπαιδεύσεων, στα οποία δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μελισσοκόμοι κάθε περιοχής.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Epihorhghsh-toy-E...-poso-ypsoys-300.000
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1314
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για Μελισσοκόμους

Δωρεάν τριήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια για Μελισσοκόμους σε όλη την Ελλάδα διοργανώνει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ).

Στοχεύοντας στη σύνδεση της επιστήμης με την πρωτογενή παραγωγή και με προφανή τελικό σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της τελευταίας, διοργανώνονται για τα έτη 2014 -2016 από τον ΕΛΓΟ ΔΜΗΤΡΑ εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν τη μελισσοκομία. Τα σεμινάρια διοργανώνονται με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την επιχορήγηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με συνολικό ποσό ύψους 300.000 € για την τριετία. Το 50% της παραπάνω δαπάνης προέρχεται από πόρους της Ε.Ε., ενώ το υπόλοιπο 50% της δαπάνης βαρύνει τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ως περίοδος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων καθορίζεται το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου έως 31 Ιουνίου κάθε έτους, ενώ για το πρόγραμμα του 2014, ο χρόνος διεξαγωγής των εκπαιδεύσεων παρατείνεται έως τις 31 Ιουλίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/06/%CE%B4%CF%89%C...%CE%B1-%CE%BC%CE%B5/


Ανοικτή επιστολή

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής


Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, 3 Ιουνίου 2014

Θέμα: Εθνικοποίηση των απαγορεύσεων καλλιέργειας Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (Γ Τ Ο)

Κύριε Μανιάτη,

Πάντοτε θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα αλλά πολλές φορές τα γεγονότα δεν μας το επιτρέπουν όπως πχ η τροπολογία για τους Γ Τ Ο που εσείς προωθήσατε ως Ελληνική προεδρία.

Δυστυχώς στην τροπολογία παραλείψατε να αναβαθμίσετε την επιστημονική αξιολόγηση της επικινδυνότητας των Γ Τ Ο η οποία είναι επί του παρόντος κραυγαλέα ανεπαρκής. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε οι περισσότεροι Γ Τ Ο έχουν μετατρέψει το φυτό σε εντομοκτόνο. Δεν θα έπρεπε να ελέγχονται τουλάχιστον με τις προδιαγραφές που ελέγχονται τα εντομοκτόνα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον;

Δυστυχώς η τροπολογία αυτή, ενώ έχει κύριο στόχο να δώσει περισσότερες αρμοδιότητες στα εθνικά κράτη για την απαγόρευση των Γ Τ Ο, συγχρόνως αναβαθμίζει τον διαπραγματευτικό ρόλο των εταιριών που τα παράγουν και ταυτόχρονα απαγορεύει στα κράτη να χρησιμοποιήσουν άλλα επιχειρήματα εκτός από τα κοινωνικο-οικονομικά, πχ δεν θα μπορούν να επικαλεσθούν τις ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν επικινδυνότητα των Γ Τ Ο.

Κύριε Μανιάτη, καταφέρατε να εισάγετε στην τροπολογία κάποια από τα πάγια αιτήματα των εταιριών που προωθούν τα «μεταλλαγμένα» . Ας αναιρέσετε τουλάχιστον αυτή τη ζημιά στο Συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος που θα συζητήσει την έγκριση της τροπολογίας σας στις 12 Ιουνίου.

Βοηθήστε μας να είμαστε περήφανοι για την Ελλάδα.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης, συντονιστής

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=el


Ιστορίες από το Καραβάνι


Την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014, στις 7μμ, η Ομάδα Πελίτι Αθήνας και ο Αστικός Αγρός Χαλανδρίου σας προσκαλούν σε μια μικρή γιορτή με αφηγήσεις, προβολή φωτογραφιών και μικρών βίντεο και μουσική.

Οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους στο Καραβάνι. Θα ακολουθήσει προβολή φωτογραφιών και μικρών ερασιτεχνικών βίντεο, και μουσική.
Στη γιορτή θα μοιραστούν σπόροι και σπορόφυτα από παραδοσιακές ποικιλίες.

Φέρτε καρεκλίτσες, το φλιτζάνι ή την κούπα σας, την καλή σας διάθεση, και μια ζακετούλα (το βράδυ ο αγρός μας έχει αναπάντεχη δροσιά!)

Πηγή άρθρου και φωτογραφίες εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=52&lang=el


Χαμομήλι: Φαρμακευτικές ιδιότητες


Αυτό είναι βέβαιο ότι θαυμάσια σπάει την πέτρα, μερικοί το παίρνουν σαν σιρόπι ή σαν έγχυμα, άλλοι εισάγουν τον χυμό στη κύστη με ένεση, η γνώμη μου είναι ότι αυτό είναι το λάθος. Όταν λαμβάνετε μισή δραχμή το πρωί μαζί με λευκό κρασί, είναι καλύτερο από όλα. Το ότι είναι θαυμάσιο για την πέτρα φαίνεται από αυτά που έχω δει και δοκιμάσει. Μία πέτρα βγαλμένη από το σώμα ενός ανθρώπου, τυλιγμένη σε χαμομήλι σε σύντομο χρόνο διαλύεται.
Είναι επωφελής σε όλα τα είδη της θέρμης. Ευκολύνει τους πόνους από τους κολικούς και την πέτρα και όλους τους πόνους της κοιλιάς. Το λάδι που φτιάχνετε με το χαμομήλι χρησιμοποιείτε στις σκληρύνσεις, τις κράμπες, τους πόνους των συνδέσμων, των τενόντων ή οποιουδήποτε μέρους του σώματος.
Πηγή: Culperer’s Complete herbal

Η Ανθεμίς (αρχ. ελλ. ἀνθεμίς = ἄνθος - Επιστημονικό όνομα Anthemis) είναι γένος αρωματικών ανθοφόρων φυτών της οικογένειας των Συνθέτων.
Η ονομασία ανθεμίς χρησιμοποιείτο ήδη από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τα είδη που σήμερα ονομάζονται Matricaria Chamomilla (το πιο κοινό είδος χαμομηλιού), Anthemis tinctoria και Anthemis rosea. Σήμερα στην Ελλάδα τα είδη του γένους Ανθεμίς είναι γνωστά ως μαργαρίτες και άγριο χαμομήλι.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2014/06/chamomili-farmake...-idiotites.html#more


Πληροφορίες για την τρούφα,τα είδη τρούφας και καλλιέργεια της εδώ:
www.e-troufa.gr/tuber/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1315
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Το μέλι «όπλο» κατά της παχυσαρκίας

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση κάποιων επιπλοκών της παχυσαρκίας φαίνεται να έχει, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, το μέλι. Κι αυτό γιατί η κατανάλωση 15 gr μελιού την ημέρα έχει ευεργετική επίδραση στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης συγκριτικά με γλυκαντικές ουσίες με την ίδια περιεκτικότητα σε γλυκόζη.

Στη μελέτη, την οποία πραγματοποίησε το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και παρουσιάστηκε στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, συμμετείχαν 30 υγιή παχύσαρκα κορίτσια μέσης ηλικίας 11,5 χρόνων με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από την 90η θέση. Στόχος της μελέτης ήταν να εξεταστεί επιστημονικά η επίδραση που έχει το μέλι συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη στις συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης σε παχύσαρκα παιδιά.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/06/%CF%84%CE%BF-%...A%CE%AF%CE%B1%CF%82/


Πρώτη η Ελλάδα: Όλυμπος


Μια γρήγορη περιήγηση στο μυθικό βουνό μέσα από την κάμερα του Ιωάννη Μπεϊνά. Προβλήθηκε στο Grito Rock Festival 2013 (3-3-2013) και στο Ελληνογερμανικό φόρουμ για την Ορεινή Πεζοπορία (7-12-2013). Δείτε το σε ανάλυση HD 1080pVideo:

www.ftiaxno.gr/2014/01/proti-h-ellada-olimpos.html


Απωθητικό κουνουπιών εντόμων με ελαιόλαδο για το σώμα


1 μέρος φύλλα δάφνης - bay
1 μέρος φύλλα ευκαλύπτου – eucalyptus
2 μέρη δενδρολίβανο - rosemary
4 μέρη γληφώνι (μίνθη η πουλέγιος ή ηδύοσμος ο γλύχων) - pennyroyal
1 μέρος φλοίδες λεμονιού ( προαιρετικό )

Παρασκευή
Μαράνετε τα φρέσκα βότανα ή χρησιμοποιήστε αποξηραμένα. Χρησιμοποιήστε παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άλλο φυτικό λάδι υψηλής ποιότητας για να καλύψτε εντελώς τα βότανα. Καλύψτε επιπλέον με λάδι από πάνω 3 εως 5 εκατοστά.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2014/06/apothitiko-kounou...ia-to-soma.html#more


Οι προϋποθέσεις για τις εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων

Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά και ο τρόπος πληρωμής της ενίσχυσης της δράσης 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» στα πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας 2014−2016.

Πρόκειται για την με αριθμό 1078/71082 απόφαση του υπουργού αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β/1527/6-6-2014, σύμφωνα με την οποία η διάρκεια της κάθε εκπαίδευσης καθορίζεται σε τρεις ημέρες σε κάθε επιλέξιμη περιοχή για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Προβλέπεται η πραγματοποίηση κύκλων μαθημάτων ανά επιλέξιμη περιοχή έτσι ώστε με την ολοκλήρωση κάθε τριετούς προγράμματος να έχουν καλυφθεί όλες οι θεματικές ενότητες που αναφέρονται παρακάτω:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Oi-proypotheseis-...deyseis-melissokomwn


Κλειστός χορός από την Αργιθέα Αγράφων


Η Αργιθέα Αγράφων πέρα από την ομορφιά της φύσης, την πλούσια πανίδα του ορεινού όγκου των Αγράφων, τα άφθονα και δροσερά νερά που ρέουν στα αργιθεάτικα βουνά, διακρίνεται και για την μουσικοχορευτική της παράδοση.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι ένα τρανό παράδειγμα της θεσσαλικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, η οποία από νωρίς τράβηξε το ενδιαφέρων μελετητών, περιηγητών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Απόσπασμα από εκπομπή της ΕΡΤ “Το Δημοτικό Τραγούδι” το 1987, γυρισμένη στην Αθήνα, με τίτλο “Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές”. Επιμέλεια: Δόμνα Σαμίου – Νίκος Μπαζιάνας. Κλειστός χορός από την περιοχή της Αργιθέας. Τραγουδάει παρέα Αργιθεατών και παίζουν οι μουσικοί: Σ. Καραμπίνης – κλαρίνο, Χ. Καζιακούρας – βιολί, Κ. Καζιακούρας – λαούτο.

Αρχείο ήχου εδώ:
www.pemptousia.gr/2014/06/%CE%BA%CE%BB%C...1%CE%AC%CF%86%CF%89/


Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων για τα αρωματικά φυτά εποχής και τον τρόπο συλλογής τους

Στις ορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων φύονται πολλά είδη αρωματικών φυτών τα οποία ανήκουν κυρίως στην οικογένεια των χειλανθών, η οποία περιλαμβάνει 4.000 είδη που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και από αυτά, πάνω από 250 είδη φύονται στη χώρα μας και αποτελούν σημαντικότατο τμήμα της χλωρίδας μας.

Τα πιο γνωστά στην περιοχή του νομού μας είναι η ρίγανη, το τσάι του βουνού, η μέντα, το μελισσόχορτο, το φασκόμηλο, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο άγριος δυόσμος κ.α.

Η οικολογική τους αξία είναι μεγάλη, αφού συντηρούν πλήθος άγριων εντόμων, έ-χουν όμως και μεγάλη θεραπευτική – οικονομική αξία ως βότανα και μελισσοκομικά φυτά.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.trikalanews.gr/arthra__apoceis__epis..._tropo_sullogis.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 12/06/2014 11:52 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information