Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1316
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό τα αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά


Αναπόσπαστο κομμάτι του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού για τη γεωργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου, που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποτελούν τα αρωματικά-αρτυματικά-φαρμακευτικά φυτά, καθώς υπηρετούν πιστά το τρίπτυχο: ποιότητα, εξωστρέφεια και βιωσιμότητα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού σημείωσε ότι για χρόνια ο τομέας αυτός παρέμενε αναξιοποίητος, υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι μια από τις πλέον πλούσιες στη λεκάνη της Μεσογείου σε βιοποικιλότητα των σημαντικών αυτών καλλιεργειών.

«Εμείς γνωρίζουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα που διαθέτει ο τόπος μας και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή καταβάλλαμε προσπάθειες να υποστηρίξουμε τις καλλιέργειες αυτές» τόνισε. «Η στροφή» πρόσθεσε «προς την αξιοποίηση των φυσικών προϊόντων που παράγει η ελληνική γη με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της, σηματοδοτεί την απομάκρυνση του κόσμου από ένα χημικά καθοριζόμενο μοντέλο, προς ένα περισσότερο βιολογικά φιλικό και αειφόρο, συνυφασμένο με φυσικές παραγωγικές διαδικασίες, αλλά και τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας».


Όλο το άρθρο εδώ:

www.paseges.gr/el/news/Ston-Ethniko-Stra...ka-farmakeytika-fyta


Αναδάσωση από 45 λύκους


H ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι πραγματική και μας βοηθά με απλό τρόπο να κατανοήσουμε, χωρίς συναισθηματισμούς, τι σημαίνει ένα οικοσύστημα και γιατί η απώλεια ενός κρίκου της αλυσίδας μπορεί να έχει συνέπειες για όλους μας. Με λίγα λόγια, γιατί μπορεί να μας αφορά η εξαφάνιση ενός είδους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο «οικολογικό» πείραμα -έτσι το χαρακτήρισε ο William Ripple, καθηγητής Oικολογίας στο πανεπιστήμιο του Ορεγκον- που πραγματοποιείται στο Γελοουστόουν των ΗΠΑ. Στο εθνικό πάρκο, ο τελευταίος λύκος σκοτώθηκε το 1926. Οι επιστήμονες, παρατηρώντας τις αλλαγές που προκλήθηκαν στη συνέχεια, αποφάσισαν να μεταφέρουν στο Γελοουστόουν μερικές δεκάδες γκρι λύκους από τον Καναδά. Η επανεγκατάσταση είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα - ακόμη και αλλαγή της κοίτης των ποταμών!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Οταν χάθηκαν οι λύκοι, αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των μεγάλων ελαφιών - ήταν φυσικό, καθώς έλειπαν οι «θηρευτές» τους. Τα ελάφια, με τη σειρά τους, σχεδόν εξαφάνισαν τη βλάστηση - γιατί αυτή είναι η τροφή τους.


Όλο το καταπληκτικό άρθρο και το video εδώ:

www.kathimerini.gr/771868/article/epikai...daswsh-apo-45-lykoys


Τα δάση αποψιλώνονται, τα ψάρια μικραίνουν


Σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των ψαριών του γλυκού νερού έχει η αποψίλωση των δασών, σύμφωνα με βρετανούς και καναδούς επιστήμονες.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αποψίλωση των δασών είχε ως αποτέλεσμα την πτώση λιγότερων φύλλων σε ποταμούς και λίμνες, γεγονός που επηρέαζε τη διατροφή των ψαριών. Αυτό, λόγω του υποσιτισμού τους, είχε ως συνέπεια τον περιορισμό της ανάπτυξης και άρα του μεγέθους τους.

«Είδαμε ότι υπήρχαν ψάρια των οποίων η βιομάζα βασιζόταν κατά 70% σε οργανικό άνθρακα προερχόμενο από δέντρα και φύλλα και όχι σε κάποια άλλη υδρόβια πηγή τροφής» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Δρ Άντριου Τάνεντζαπ από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Όλο το άρθρο εδώ:
news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231327449


Φωτογραφίες από το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους 26 Απριλίου – 4 Μαΐου 2014


peliti.gr/index.php?option=com_phocagall...temid=24&lang=el

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το καραβάνι μπορείτε να βρείτε εδώ:
www.facebook.com/events/734830679895559

Πηγή:
www.peliti.gr


"Μεταλαγμένα": οι τελευταίες εξελίξεις

Στις 12 Ιουνίου 2014 το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισε υπέρ της πρότασης του Έλληνα υπουργού κ. Μανιάτη σχετικά με τα «μεταλλαγμένα». Για να ισχύσει η απόφαση αυτή θα πρέπει να υπερψηφισθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο. Αν ψηφισθεί, θα επιτρέπεται μεν σε κάθε χώρα να απαγορεύσει μονομερώς την καλλιέργεια στο έδαφος της ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού (Γ Τ Ο) αλλά δυστυχώς με τις προβλεπόμενες διαδικασίες αναβαθμίζεται η διαπραγματευτική θέση των πολυεθνικών απέναντι στο κράτος. Επίσης υπάρχουν φόβοι ότι τα επιτρεπόμενα επιχειρήματα για την αιτιολόγηση της απαγόρευσης είναι αδύναμα από νομική άποψη καθώς δεν θα επιτρέπονται επιχειρήματα σχετικά με την υγεία! (βλέπε επιστολή του Πελίτι προς τον υπουργό).

Πηγή:
www.peliti.gr


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1317
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Οι Επιστήμονες Ανακάλυψαν Τι Σκοτώνει Τις Μέλισσες Και Είναι Χειρότερα Από Ότι Νομίζατε!!!

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, ο μυστηριώδης μαζικός θάνατος μελισσών που γονιμοποιούν καλλιέργειες αξίας 30.000.000.000 δολαρίων στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει τον πληθυσμό των Apis mellifera της Αμερικής που ένας κακός χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει τα χωράφια σε αγρανάπαυση.

Τώρα, μια νέα μελέτη έχει επισημάνει μερικές από τις πιθανές αιτίες των θανάτων των μελισσών και τα μάλλον τρομακτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η αποφυγή του beemageddon θα είναι πολύ πιο δύσκολη από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες παλεύουν για να βρουν το έναυσμα για τη λεγόμενη διαταραχή κατάρρευσης αποικίας (CCD), που έχει εξαφανίσει περίπου 10 εκατομμύρια μελίσσια, αξίας 2 δισ. δολαρίων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια. Στους ύποπτους έχουν συμπεριληφθεί τα φυτοφάρμακα, τα νοσογόνα παράσιτα και η κακή διατροφή.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/06/%CE%BF%CE%B...%8E%CE%BD%CE%B5.html


Λουλούδια της παραλίας


Τώρα που όλοι κάνουμε τις βόλτες μας προς τη θάλασσα, πόσο έχουμε προσέξει άραγε τα λουλούδια που φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων, στην άμμο ή ακόμη και πάνω στην ίδια την άσφαλτο;
Μικρή ξενάγηση στον απίστευτο πλούτο ανθέων μιας φτωχής χώρας...

Φαίνεται περίεργο ότι σε μια χώρα στην οποία οι κάτοικοί της από το πρωί μέχρι το βράδυ κατηγορούν το περιβάλλον της για την υποβάθμιση και την καταστροφή του, αυτή να θεωρείται από τους βοτανoλόγους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) ως Παράδεισος. Δεκάδες βιολογικά τμήματα από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τη Δανία μέχρι τη Νορβηγία και την Ισλανδία έρχονται στην Ελλάδα για να παρατηρήσουν τα λουλούδια μας. Χώρια που ενώ τα πουλιά πετούν και φεύγουν- κάνοντας αναγκαία τα τηλεσκόπια, τα κιάλια και τις «ενδυματικές» παραλλαγές -, τα αγριολούλουδα περιμένουν ακίνητα. Ασε που ενώ τα είδη πουλιών στην Ελλάδα (μόνιμα και μεταναστευτικά) είναι 422, τα φυτά είναι περίπου 6.000, από τα οποία περίπου 2.000 είναι ενδημικά. Δηλαδή είδη που βγαίνουν μόνον εδώ και πουθενά αλλού. Κάτι που δεν ισχύει για τα πετούμενα! Ο Τurrill, στο μνημειώδες έργο του «Ρlant Life of the Βalkan Ρeninsula» που εκδόθηκε το 1929, έχει υπολογίσει ότι το ένα στα τέσσερα φυτά των Βαλκανίων είναι ενδημικό της περιοχής. Για μια απλή σύγκριση, αρκεί να αναφερθεί ότι ενώ η Κρήτη είναι τριάντα πέντε φορές μικρότερη από τη Μ. Βρετανία, έχει τον ίδιο αριθμό ειδών φυτών: περίπου 2.000!

Όλο το άρθρο εδώ:

www.tovima.gr/science/article/?aid=343866


Στο «μικροσκόπιο» τα τσακάλια για τις θανατώσεις αιγοπροβάτων


Στο «μικροσκόπιο» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών μπαίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το πρόβλημα που προέκυψε με την κατασπάραξη αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δίβρης, καθώς θα επισκεφτει την περιοχή ειδικός θηραματολόγος, ο οποίος θα διαπιστώσει εάν τελικά πρόκειται για τσακάλια ή άλλα άγρια ζώα.

Το πρόβλημα του αφανισμού πολλών αιγοπροβάτων, που πρόσφατα ανέδειξε η «ΠΡΩΤΗ» με σχετικό ρεπορτάζ, εξακολουθεί να απασχολεί σε έντονο βαθμό τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό τους κεφάλαιο. Μέχρι στιγμής διάχυτη είναι η εντύπωση ότι επρόκειτο για τσακάλια , που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε σημαντικούς πληθυσμούς στην Πελοπόννησο (και στην Ηλεία), αλλά ο τρόπος θανάτωσης των οικόσιτων ζώων δεν ταιριάζει πλήρως, με τον τρόπο που επιτίθενται τα παραπάνω άγρια ζώα…

Όλο το άρθρο εδώ:
www.protinews.gr/ilia/item/6526-sto-mikr...atoseis-aigoprovaton


Ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΝΑΛΕΚΤΑ


Ενναλακτικές καλλιέργειες

Πληροφορίες για:

Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά

Η καλλιέργεια και η χρήση της Αλόης στην Ελλάδα

Η προέλευση της Αλόης

Το Ιπποφαές

Η τρούφα και η καλλιέργεια της

Η Στέβια

Η Αρώνια

Τα Μανιτάρια: Είδη και καλλιέργεια

Όλο το ηλεκτρονικό περιοδικό στην ιστοσελίδα

www.pemptousia.gr/

Βρίσκεται προς τα κάτω στην ιστοσελίδα στον τομέα:

Ηλεκτρονικά περιοδικά Πεμπτουσίας: ΑΝΑΛΕΚΤΑ

Πατήστε κλίκ για αναζήτηση αριστερά ή δεξιά,είναι το Τεύχος 11.


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1318
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Περιβάλλον: 239 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα το 2014 για προτάσεις έργων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE για τη χρηματοδότηση έργων δράσης για το κλίμα. Μέσω του υποπρογράμματος LIFE για το περιβάλλον θα διατεθούν το 2014 238,86 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων τρόπων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, με έμφαση στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, την αποδοτικότητα των πόρων και την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και πληροφόρηση.

Ο επίτροπος κ. Janez Potočnik, αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε τα εξής: «Τα καινοτόμα προγράμματα για το περιβάλλον και τη διατήρηση της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη θα λάβουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από ποτέ. Αυτό θα βοηθήσει στην επίτευξη βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης μέσω επενδύσεων σε μία οικονομία με αποδοτική χρήση των πόρων και θα βοηθήσει τα κράτη μέλη και τις τοπικές αρχές να εφαρμόσουν σχέδια και στρατηγικές σε βασικούς τομείς πολιτικών όπως είναι η φύση, τα απόβλητα, ο αέρας και το νερό.»

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/06/25/433-4/


Εξερευνώντας τα εποχικά λιμνία της Οίτης

To ραντεβού με τους βασικούς διαχειριστές του For Open Forests, ενός από τα πιο πολύπλευρα ελληνικά έργα του προγράμματος LIFE της Ε.Ε., ήταν για τις 8 το πρωί του Σαββάτου. Το σημείο συνάντησης ήταν το χωριό της Παύλιανης, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μ. στις πλαγιές της Οίτης, στην ορεινή Φθιώτιδα. Τα σημεία εκκίνησης ήταν η Αθήνα για τον γράφοντα και τον Νίκο Πέτρου, συντονιστή του For Open Forests, και η Θεσσαλονίκη για τον Χρήστο Γεωργιάδη, διευθυντή του έργου (πρόκειται για τον πρόεδρο και ένα από τα βασικά στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης, τον φορέα που συντονίζει το έργο). Ο ανταποκριτής ορέων της «Κ» ξύπνησε γύρω στις 5.30· ο κ. Γεωργιάδης λίγο πριν από τις 4 το πρωί.

Η ανάβαση δίνει μια συναρπαστική πρόγευση του τι θα αντικρίσουμε όταν φτάσουμε στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης. Καθώς το τετρακίνητο σκουντουφλά ανηφορικά, ο κ. Πέτρου ταυτοποιεί τους ήχους πουλιών που αναδύονται μέσα από τα έλατα. Βλέπουμε τις απόκρημνες κορυφές της Γκιώνας, με λίγο χιόνι που έχει μείνει από τον χειμώνα, και εντοπίζουμε άγριες ορχιδέες και ανθισμένες αγριοφράουλες. Συζητάμε τις πιθανότητες –μικρές έως μηδαμινές– συνάντησης με τον αιγώλιο (Aegolius Funereus), ένα εξαιρετικά σπάνιο δασόβιο αρπακτικό που θυμίζει κουκουβάγια και που είναι από τα είδη ενδιαφέροντος για το For Open Forests. Ο γράφων ενημερώνει τους ξεναγούς του ότι προσδοκά να δει ολόκληρα σμήνη αιγωλιών να σκεπάζουν τον ουρανό. Εκείνοι απαντούν ότι τον περιμένει επιτροπή υποδοχής του είδους στα υψίπεδα της Οίτης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/06/28/311-2/


Εμβολιασμοί δένδρων για το έλκος καστανιάς

Σε εμβολιασμούς των δέντρων που έχουν προσβληθεί από έλκος, τη σοβαρή ασθένεια που έχει εμφανισθεί το τελευταίο διάστημα στις καστανιές των ορεινών περιοχών της Ηλείας και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στη φυτική παραγωγή, προτίθεται να προχωρήσει το δασαρχείο του Πύργου την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, το δασαρχείο, ύστερα από την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας, έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, από πέρισυ, με σκοπό να υλοποιηθεί και στην Ηλεία, το πρόγραμμα εμβολιασμού των καστανιών που βρίσκονται σε ιδιόκτητες φυτείες στην ορεινή Φολόη. Όπως φαίνεται, η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ έφτασε προ ημερών στο δασαρχείο του Πύργου και έτσι εκείνο που αναμένεται πλέον είναι η πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/06/24/939-4/


Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα

Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά σε πολλά άλλα είδη απαραίτητα για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως σε πουλιά, έντομα, σκουλήκια και ψάρια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που ζητά τον περιορισμό της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών. Μια δεύτερη αμερικανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι οι έγκυες που έχουν εκτεθεί γενικότερα σε φυτοφάρμακα, ιδίως όσες ζουν σε αγροτικές περιοχές, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

Στην πρώτη έρευνα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι 29 συνεργαζόμενοι επιστήμονες, που ανέλυσαν όλες τις σχετικές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών (πάνω από 800), κατέληξαν στο «οριστικό» πλέον συμπέρασμα για τις βλάβες που τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν στη φύση. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απειλή είναι παρόμοια με εκείνη που κάποτε αποτελούσε το σήμερα απαγορευμένο DDT.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/06/24/407-3/


Η ιστοσελίδα www.dasarxeio.com είναι αν όχι η καλύτερη,μία απο τις καλύτερες ιστοσελίδες στον ελληνικό ιστοχώρο για περιβαλλοντικά,δασολογικά και δασοπονικά θέματα.Την παρακολουθώ εδω και κάτι μήνες τώρα και μπορώ να πω πως έχω πάθει πλάκα ως αναφορά το εύρος της θεματολογίας του και του καθαρού ανεξάρτητου και επιστημονικού χαρακτήρα που διαθέτει...Αυτο δεν σημαίνει όμως πως όλες οι αναρτήσεις της είναι ορθές...

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 28/06/2014 11:26 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1320
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Εκπαίδευση σχετικά με τις εξερευνητικές αποστολές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε το Πελίτι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Λεονάρντο.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκες στις 27 και 28 Ιουνίου 2014 με θέμα: εκπαίδευση σχετικά με τις εξερευνητικές αποστολές για τη συλλογή παραδοσιακών τοπικών γνώσεων που σχετίζονται με την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών σιτηρών.

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, έφτασαν τρεις εκπρόσωποι των οργανώσεων από το

Reseau Semences Paysannes: www.semencespaysannes.org/ από τη Γαλλία

και τέσσερις εκπρόσωποι από την οργάνωση Red de Semillas: www.redsemillas.info/ από την Ισπανία.

Από τη μεριά του Πελίτι συμμετείχαμε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης,η Βάσω Κανελλοπούλου, και ο Παναγιώτης Καραγιαννίδης. Επίσης μαζί μας ήταν η Καρίνα Μπενεσσαϊά όπου είχε αναλάβει μέρος από τις μεταφράσεις και ο Τζέση Σέηλς από τις Η.Π.Α και ο Ορέστης Μπόσκος.

Όλο το άρθρο και φωτογραφίες εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=122&lang=el


Προσπάθεια διάσωσης της αρχέγονης φυλής των μολοσσικών σκύλων της Ηπείρου

Η προσωπική προσπάθεια μιας παρέας λίγων φίλων, στις αρχές του 1997, να «σώσουν τα ελληνικά τσοπανόσκυλα» μαζεύοντας τα τελευταία δείγματα της φυλής, οδήγησε το 2006 στην ίδρυση του Διασωστικού Ομίλου του Μολοσσού της Ηπείρου, ενός σκύλου- φύλακα ο οποίος απαντάται σε αναφορές από την αρχαιότητα στον ελλαδικό χώρο, ενώ εξελίχθηκε στις συνθήκες της Πίνδου αλλά κινδυνεύει με μιγαδοποίηση. Αφορμή για τη γνωριμία με το εθελοντικό εγχείρημα, ήταν η δωρεά 4 κουταβιών μολοσσικών ποιμενικών και ενός ελληνικού ποιμενικού σκύλου σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, που έγινε με τη συνεργασία του Διασωστικού Ομίλου, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και της Καλλιστώ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/04/03/117/


Εκατοντάδες άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής καλπάζουν στον θεσσαλικό κάμπο

Στα 750 ανέρχονται τα άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής που βρίσκονται σε ολόκληρη τη Θεσσαλία έχοντας σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριέλαβε στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα και τα άλογα της συγκεκριμένης φυλής.

Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Δημήτριος Δήμος, ο οποίος πριν από 30 χρόνια, απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα… Σε μια καταπράσινη περιοχή στην Αύρα Καλαμπάκας, στο νομό Τρικάλων, δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα, όπου εκτός από σπάνιες φυλές αγελάδων, αυτόχθονου μαύρου χοίρου,(ο μοναδικός μεγάλος αμιγής πυρήνας στην Ελλάδα), προβάτων και άλλων οικόσιτων ζώων εκτρέφει και περίπου 60 άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2013/12/06/433-2/


Όλη η ελληνική χλωρίδα σε ένα βιβλίο! Ο πρώτος ολοκληρωμένος κατάλογος.


“Συνέλεξαν” ένα – ένα τα φυτά της Ελλάδας και δημιούργησαν τον πρώτο ολοκληρωμένο κατάλογο για τη χλωρίδα της χώρας μας που περιλαμβάνει 6600 φυτά!

“Πρόκειται για μια ιστορική έκδοση, αν αναλογισθούμε ότι η τελευταία πλήρης, ‘Χλωρίδα της Ελλάδας’, χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Ήταν ο Eugen von Halacsy, ένας Ούγγρος φυσικός στη Βιέννη, που συνόψισε στο έργο του Conspectus Florae Graecae (Halacsy 1900–1904, με συμπληρώματα το 1908 και το 1912), μια προσεκτική και ακριβή εργασία για τη χλωρίδα της Ελλάδας. Η χλωρίδα, όμως, του Halacsy κάλυπτε την Ελλάδα, με τα εθνικά της σύνορα που τότε έφταναν μέχρι τη Θεσσαλία και δεν περιλάμβαναν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο συντονιστής της επιτροπής έκδοσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Παναγιώτης Δημόπουλος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2013/10/02/355-2/


Φυσικά ενισχυτικά ριζοβολίας μοσχευμάτων

Εκτός των τεχνητών ορμονών ριζοβολίας που υπάρχουν στο εμπόριο, υπάρχουν κάποιες φυσικές ουσίες που επηρεάζουν την ριζοβολία των μοσχευμάτων.

α.) Βρέθηκε ότι η εμβάπτιση των άκρων των μοσχευμάτων για 2-3 ημέρες σε διάλυμα 10% ζάχαρης σε νερό ευνοεί την ριζοβολία.

β.) Καλά αποτελέσματα επίσης επιτυγχάνονται με εμβάπτιση για 24 ώρες σε διάλυμα 25% μελιού σε νερό.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/07/fisika-enisxitika...osxeumaton.html#more


Όταν κοιτάς από ψηλά μοιάζει η Γη με ζωγραφιά!

Ο Klaus Leidorf είναι επαγγελματίας φωτογράφος και πιλότος που κατάφερε να συνδυάσει τις δυο… ειδικότητές του με τον καλύτερο τρόπο όχι μόνο προς τέρψιν του ιδίου αλλά και των υπολοίπων. Έτσι συχνά πυκνά παίρνει τους… ουρανούς και απαθανατίζει τη Γη από ψηλά, εντοπίζοντας τις πιο παράξενες λεπτομέρειες επί εδάφους. Εντυπωσιακές αεροφωτογραφίες που μοιάζουν με επιτυχημένα καρτποστάλ ή με μαγικούς πίνακες επαγγελματία τοπιογράφου.
Το μυστικό βρίσκεται «στο μεράκι που έχω, στην τόλμη, στην καλή όραση, στην αγάπη για τη φωτογραφία αλλά και στην ικανότητά μου να κρατώ σταθερό το αεροπλάνο για μια καλή λήψη», λέει ο ίδιος χαριτολογώντας σχετικά με το χόμπι του. Ειδικότητά του; Οι αεροφωτογραφίες στη Βαυαρία και τη νότια Γερμανία «όπου τα τοπία φτάνουν και περισσεύουν και είναι από τα ωραιότερα σε ευρωπαϊκό έδαφος», επεξηγεί ο ίδιος.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_5574.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1321
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
γιατί ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Είναι ύβρις απέναντι στη φύση

Είναι επικίνδυνα για την υγεία

Καταργούν βασικές ελευθερίες

Έχουν τρομερές – μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον


ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

1950-1960: Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η συγκέντρωση των ανθρώπων στις μεγαλουπόλεις δημιουργεί την ανάγκη για μαζική παραγωγή αγροτικών προϊόντων, ανθεκτικών στην μεταφορά και την μακροχρόνια αποθήκευση, ομοιόμορφων και εύκολα αναγνωρίσιμων, διαθέσιμων καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αρχίζουν να καλλιεργούνται υβρίδια, να φτιάχνονται συνθετικά λιπάσματα και χημικά φυτοφάρμακα. Ο κόσμος τα υποδέχεται με ενθουσιασμό γιατί αποφέρουν μεγάλες αποδόσεις και κάνουν πιο εύκολη την ζωή του γεωργού. Πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες των χημικών στο οικοσύστημα και τον άνθρωπο.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=44&lang=en


Σπόρος μαρουλιού, του Άρη Παύλου

Αύγουστος του δυο χιλιάδες, βρισκόμαστε στα Πομακοχώρια του νομού Ροδόπης μαζί με το Χρήστο. Έχουμε έρθει στο ‘’Χίλια’’, στα σύνορα με τη Βουλγαρία για να βιώσουμε και να φωτογραφίσουμε τους αγώνες πάλης που γίνονται στο μεγάλο πανηγύρι των Πομάκων. Ντόπιοι παλαιστές και αθλητές από τις γύρω Βαλκανικές χώρες παίρνουν μέρος στην παροδοσιακή πάλη, έθιμο που υπάρχει εδώ και πεντακόσια χρόνια στη περιοχή. Υπαίθρια καφενεία, αυτοσχέδιες ψησταριές με ντόπια σφαχτά, μουσικές από ζουρνάδες και νταούλια, ιδρώτας ανακετεμένος με το αλλειμένο λάδι στα σώματα των αθλητών.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en


Πρόγραμμα προστασίας άγριας πανίδας


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα χρηματοδοτήσει και την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο την υλοποίηση προγράμματος για την προστασία της άγριας πανίδας.

Στόχος του προγράμματος το οποίο θα υλοποιηθεί από τις Υπηρεσίες του παρακάτω πίνακα, είναι η άσκηση ελέγχων και η συστηματική παρακολούθηση της κυνηγητικής δραστηριότητας σε προκαθορισμένες περιοχές της Χώρας λόγω του προστατευτικού καθεστώτος που ισχύει σε αυτές (υγρότοποι και προστατευόμενες περιοχές) ώστε να περιοριστούν και να ελεγχθούν τα φαινόμενα λαθροθηρίας.

Το χρονικό διάστημα που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι μέχρι το τέλος του έτους 2014 (μέχρι 15/12 ώστε να ενταλματοποιηθούν και να καταβληθούν οι δαπάνες που προβλέπονται).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/01/1144-2/


Κρατήστε ζωντανό το μοναδικό εργοστάσιο της Κρατικής Βιομηχανίας Ξύλου στην Καλαμπάκα


Γράφει ο Στέφανος Φωλίνας Δασολόγος Περιβαλλοντολόγος

Η Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας έχει ιστορία, η οποία ξεκινά πριν από 55 χρόνια (έως ιδρύσεως 1957)

Ο χώρος του εργοστασίου είναι κοντά στα 60 στρέμματα και αποτελεί τμήμα τού Δασαρχείου Καλαμπάκας, στο οποίο υπάγεται διοικητικά και τεχνικά. Παλαιότερα στο εργοστάσιο λειτουργούσαν τέσσερα τμήματα. Το τμήμα μοριοσανίδας , το πριστήριο, το τμήμα Ξυλοκατασκευών και λυομένων. Πλέον λειτουργούν, κατά περιόδους, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, τα τμήματα του πριστηρίου, των ξυλοκατασκευών και των λυόμενων οικημάτων. Δημιουργούνται μόνο ξυλοκατασκευές (λυόμενα, παγκάκια, πινακίδες κ.λπ.) για οργανισμούς του Δημοσίου και μόνο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/02/457/


Πώς φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά;
Λίγο να έχεις ασχοληθεί με την κηπουρική, θα έχεις διαπιστώσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός των φυτών σου, που τα μεγαλώνεις με τόση αγάπη, είναι η μελίγκρα, αυτό το αηδιαστικό ζωύφιο που προσβάλλει τα καλλωπιστικά φυτά, τα οπωροφόρα αλλά και τα λαχανικά και κυριολεκτικά τα ξεζουμίζει. Αν στο παρελθόν έχεις αναρωτηθεί κάποια στιγμή πώς φεύγει η μελίγκρα από τα φυτά, κάνε bookmark από τώρα το άρθρο και επισκέψου του ξανά όποτε παρουσιαστεί η ανάγκη. Κι επειδή, κυκλοφορούν πολλές θεωρίες, μαντζούνια και γιατροσόφια για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, έχε υπόψη ότι η παρακάτω μέθοδος είναι κατατσεκαρισμένη.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/07/02/%CF%80%CF%8E...6%CF%85%CF%84%CE%AC/


Εκπληκτικό βίντεο που μας ξεναγεί στα ειδυλιακά τοπία της χώρας μας

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα – Το εκπληκτικό βίντεο που μας ξεναγεί στα ειδυλιακά τοπία της χώρας μας – Από τα υπέροχα δειλινά και τις ξανθές αμμουδιές ως το πλούσιο ιστορικό παρελθόν!

Ταξιδεύοντας σε μια ευλογημένη χώρα είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του βίντεο που μας ξεναγεί σε μερικά από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της Ελλάδας, και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τους λόγους για τους οποίους κάθε ταξιδιώτης πρέπει να «γευτεί» το ελληνικό καλοκαίρι.

Η Ελλάδα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που μας μάθαιναν στο σχολείο ή που μας έδειχναν οι γνωστές φωτογραφίες με τα υπέροχα δειλινά και τις ξανθές αμμουδιές. Στην Ελλάδα βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και χρωμάτων, νιώθεις τη δύναμη της ιστορίας και τη θέρμη του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης και ανακαλύπτεις την εξελικτική πορεία της σκέψης, της επίδρασης και της εμπειρίας.Βρίσκεσαι σε μία χώρα η οποία διαθέτει πλούσιο ιστορικό παρελθόν αλλά που οι κάτοικοί της δεν επαναπαύονται, δεν μένουν προσκολλημένοι σε αυτό.Βρίσκεσαι σε μια χώρα στατιστικά μικρή αλλά τεράστια σε διαφορετικότητα Βρίσκεσαι σε τοπία που αποτυπώθηκαν σε χιλιάδες καρτ-ποστάλ αλλά παραμένουν απίστευτα ζωντανά και άπιαστα.

Video:
www.diakonima.gr/2014/07/06/%CE%B5%CE%BA...-%CF%83%CF%84%CE%B1/


Φτιάχνω κομπόστ για λίπανση εδάφους

Compost ονομάζεται το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων.Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς κομποστοποίηση (composting).
Το compost είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οργανικό λίπασμα που βελτιώνει το έδαφος. Όταν προστεθεί στην καλλιέργεια δεν ανταγωνίζεται το άζωτο με τα φυτά, είναι απαλλαγμένο δυσοσμιών. Τα compost περιέχουν συνήθως 2 % άζωτο, 0,5 - 1 % φώσφορο και περίπου 2 % κάλιο. Το άζωτο αποδεσμεύεται και είναι διαθέσιμο στα φυτά με αργό ρυθμό.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post_28.html


Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα μελισσοκόμων

Εξήντα οκτώ ταχύρυθμα εκπαιδευτικά προγράμματα, προϋπολογισμού 99.960 ευρώ, που απευθύνονται σε μελισσοκόμους, θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

Στόχος των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων είναι η προώθηση και στήριξη της μελισσοκομίας και των υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων της, μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης των Ελλήνων μελισσοκόμων, δήλωσε ο κ. Καρασμάνης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/04/405-6/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 08/07/2014 08:01 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1322
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
To δημοφιλέστερο εντομοκτόνο «βλάπτει και τα πουλιά»

Βαγγέλης Πρατικάκης| TO BHMA

Το imidacloprid που ενοχοποιείται για την παρακμή των μελισσών συνδέεται και με τη μείωση των πουλιών στους αγρούς

Άμστερνταμ

Το εντομοκτόνο που ενοχοποιείται τα τελευταία χρόνια για την παρακμή των μελισσών δείχνει να συνδέεται και με τη μείωση των πουλιών που ζουν στους αγρούς, προειδοποιεί νέα μελέτη στην επιθεώρηση Nature.

Χάνουν την τροφή τους

Οι ερευνητές δεν απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο εντομοκτόνο και τη μείωση των πτηνών, θεωρούν όμως ότι το φαινόμενο είναι υπαρκτό και ίσως οφείλεται στη μείωση των εντόμων με τα οποία τρέφονται πολλά πουλιά.

Η μελέτη αφορά το imidacloprid, το οποίο θεωρείται σήμερα το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοκτόνο γεωργικής χρήσης στον κόσμο. Ανήκει στην κατηγορία των νεονικοτινοειδών, μορίων που βασίζονται στη νικοτίνη και έχουν νευροτοξική δράση στα έντομα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/07/11/130-4/


Tο μεγαλύτερο πτηνό που εμφανίστηκε ποτέ στη Γη

Το απολίθωμα ενός πουλιού, με άνοιγμα πτερύγων περίπου επτά μέτρων, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών για τη δημιουργία ενός νέου αεροδρομίου στη Ν.Καρολίνα των ΗΠΑ.

Αμερικανοί ερευνητές μελέτησαν το πτηνό και υποστήριξαν ότι σπάει το ρεκόρ του προηγούμενου κατόχου, του πουλιού Argentavis magnificens, που έμοιαζε με κόνδορα, είχε φτερούγες 6,5 μέτρων και ζούσε στην Αργεντινή πριν από 6 εκατ. χρόνια.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/08/505-4/


Βότανα από το Άγιον Όρος

Ο Κωνσταντίνος Πέζος, υπεύθυνος καταστήματος με αγνά προϊόντα του Αγίου Όρους, αποκαλύπτει τα μυστικά των βοτάνων της αθωνικής πολιτείας, καθώς και το πώς φτιάχνουν οι μοναχοί το Μονοξυλίτη το περίφημο σαπούνι λεβάντα. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης για το Αγιορείτικο Κρασί, στο χώρο “Οίνος ο Αγαπητός”.

Video:
www.pemptousia.gr/video/%CF%84%CE%B1-%CE...4%CE%B1%CE%BD%CE%B1/


Φιδαετός: ρυθμιστής των πληθυσμών των ερπετών

H έλευση της άνοιξης και του καλοκαιριού και γενικότερα των καλών καιρικών συνθηκών σηματοδοτούν και την «αφύπνιση» και έντονη παρουσία των ειδών ερπετών (φίδια, σαύρες). Στη φύση το σύνηθες είναι ότι η παρουσία μιας ομάδας ζώων θα «προσελκύσει» και τους θηρευτές τους, οι οποίοι έχουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των πληθυσμών των θηραμάτων.

Αναπόφευκτα, η παρουσία των ερπετών τους θερμούς μήνες στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστούακολουθείται από την παρουσία του φιδαετού στους αιθέρες της περιοχής.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/07/10/%CF%86%CE%B9...-%CF%84%CF%89%CE%BD/


Το θαυματουργό άγριο τσάι του Ολύμπου

Νέους δρόμους στην επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάλυψαν παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου. Καλλιεργούν το ρόφημα των θεών, που δεν είναι άλλο από το διάσημο πλέον άγριο τσάι. Βλέποντας αυτό το εγχείρημα να λειτουργεί ακόμη και ως αντίδοτο στην κρίση, δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που τελευταία στρέφονται στην καλλιέργεια του γευστικού βοτάνου με τις ευεργετικές επιδράσεις, το οποίο είναι περιζήτητο στην Eλληνική και την ευρωπαϊκή αγορά!

Το τσάι του Ολύμπου φυτρώνει σε υψόμετρο πάνω από χίλια μέτρα, όμως παραγωγοί με λαμπρά επιχειρηματικά μυαλά και όρεξη για δουλειά δοκίμασαν και το καλλιέργησαν σε χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως στην Καριά και στα Καλύβια Ολύμπου, πετυχαίνοντας τέλεια αποτελέσματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/07/%CF%84%CE%B...85.html#.U8JnDUDCf5N


Η «αργή» θαλάσσια ζωή σε ένα εκπληκτικό βίντεο

Κοράλλια και σφουγγάρια: μικρά, ευαίσθητα θαλάσσια πλάσματα, που με τον καιρό χτίζουν ολόκληρους κοραλλιογενείς υφάλους. Όμως δε γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για την καθημερινή, μυστική ζωή τους, που κυλάει σε χρόνους πολύ πιο αργούς από τους δικούς μας. Για να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στον κόσμο τους, χρειάστηκαν ειδικοί φακοί, 150.000 διαφορετικές λήψεις και όλη η τέχνη και η υπομονή του φοιτητή θαλάσσιας βιολογίας Daniel Stoupin.
Το βίντεο ονομάζεται Slow life, γιατί χρειάζονται ακόμα και ημέρες για να παρατηρηθούν κάποιες αλλαγές σε αυτούς τους μυστηριώδεις πολύχρωμους οργανισμούς. Εμείς, χάρη στον Stoupin, τις βλέπουμε με επιταχυμένους ρυθμούς και σε μεγέθυνση.

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/07/blog-post_8.htmlΗ μουσική παράδοση της Θεσσαλίας


Η μουσική παράδοση της Θεσσαλίας διακρίνεται για τον πλούτο και την ποικιλία της μουσικοχορευτικής της παράδοσης. Κεντρική περιοχή της Ελλάδος και σταυροδρόμι στοιχείων του λαϊκού μας πολιτισμού. Δέχτηκε επιδράσεις από τη Νότια και Δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Ρούμελη, και από τα νησιά κυρίως στην περιοχή του Πηλίου. Μια απόπειρα να περιγράψουμε την τοπική θεσσαλική παράδοση θα μας οδηγήσει σε ένα ρυθμομελωδικό πλούτο που παραπέμπει στο σύστημα της αρχαιοελληνικής ρυθμοποιίας και τεκμηριώνει την αδιάσπαστη πολιτισμική συνέχεια από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αρχείο ήχου:
www.pemptousia.gr/2014/07/%CE%B7-%CE%BC%...B%CE%AF%CE%B1%CF%82/


Σε εξαγωγική πορεία τα προϊόντα του Συνεταιρισμού Αρωματικών Φυτών Βοΐου

Εντυπωσιακή η ζήτηση των αιθέριων ελαίων, ρόδου και λεβάντας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου από τις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, μετά τις Αγγλία, Γαλλία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ και Ταϊβάν, δύο νέες επιχειρήσεις από Ολλανδία ζήτησαν συνεργασία με το Συνεταιρισμό.

Πρόκειται για μια επώνυμη βιομηχανία αρωμάτων και μια επιχείρηση delicatessen στο Άμστερνταμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, η αρωματοβιομηχανία σκοπεύει να δημιουργήσει σειρά αρωμάτων με βάση τα αιθέρια έλαιά του. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Χημείου τους, το αιθέριο έλαιο των ρόδων Βοΐου αναγνωρίστηκε ως το ποιοτικότερο όλων όσων κυκλοφορούν στην αγορά, ενώ ως άριστο αξιολογήθηκε και το αιθέριο έλαιο της λεβάντας Βοΐου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Se-exagwgikh-pore...wmatikwn-Fytwn-Boioy


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information