Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1341
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 9 Μήνες  
Φθινόπωρο στη Ροδόπη

Η οροσειρά της Ροδόπης συνθέτει ένα πολύτιμο μωσαϊκό οικοσυστημάτων της Βαλκανικής χερσονήσου και αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες οικολογικά περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει (σχεδόν το 60% των ειδών που απαντώνται σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εδώ). Σε αυτό συνετέλεσε η γεωγραφική της θέση (σημείο συνάντησης της βαλκανικής, ιρανοκασπικής και μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας), η γεωλογική σύσταση και γεωμορφολογία της, καθώς και το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε από παγετώνες την τελευταία εποχή των παγετώνων. Ως αποτέλεσμα, πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρήκαν καταφύγιο στη Ροδόπη, ο ορεινός όγκος της οποίας σηματοδοτεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσής τους.

Το Παρθένο Δάσος του Φρακτού βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νομού Δράμας, κάτω από την ψηλότερη κορυφή (Δελημπόσκα) της Κεντρικής Ροδόπης στα 1.953 μ. Την ονομασία του την οφείλει στο γεγονός ότι όλη η περιοχή είναι μια λεκάνη φραγμένη με κορυφογραμμές με μία μόνο διέξοδο στο νότιο και χαμηλότερο σημείο της και την παρθένα ομορφιά του στον χαρακτηρισμό του ως στρατιωτικής ζώνης για πολλά χρόνια.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/30/0315-1/


Βάζουν στόχο άγρια πουλιά

Του Φιλήμονα Καραμήτσου | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δύο άγρια πουλιά βρέθηκαν νεκρά από σκάγια και ένα τραυματισμένο τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων.

Ο… τυχερός τραυματίας είναι ένας φιδαετός που εντοπίστηκε στις 14 Οκτωβρίου από εκπαιδευτικούς στα Τζουμέρκα, στην άκρη του δρόμου κοντά στο Αμπελοχώρι προς Πράμαντα. Ειδοποιήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, που μερίμνησε για τη μεταφορά του στο Δασαρχείο Ιωαννίνων, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον αετό, στις σοβαρές πληγές που είχε στη δεξιά του φτερούγα και στο μάτι, οι οποίες προκλήθηκαν από πυροβολισμό τις προηγούμενες ημέρες.

O φιδαετός είναι μεταναστευτικό πουλί που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Ερχεται στην Ηπειρο στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου και φεύγει μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής του, κατά τον Σεπτέμβριο–Οκτώβριο. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, όπως ανακοίνωσε ο Φορέας, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να μεταφερθεί στον σύλλογο προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής (ΑΝΙΜΑ) στην Καλλιθέα Αττικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/30/313-4/


Τα φτερά των πτηνών είναι ισχυρά σαν… ανθρακονήματα


Πιο δυνατά κι από το ατσάλι!

Τα αεροπλάνα «οφείλουν» το σχήμα και το σχεδιασμό τους στα πουλιά. Και απ΄ ό,τι φαίνεται οι τεχνητές ιπτάμενες μηχανές και τα πτηνά έχουν πολύ περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζαμε έως τώρα.

Επιστήμονες από τη Μ. Βρετανία ανακάλυψαν, ότι τα φτερά των πουλιών είναι κατασκευασμένα από νευρώδες υλικό, το οποίο είναι ισχυρό σαν τα ανθρακονήματα, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των Boeing 787 Dreamliner.

Το φυσικό αυτό υλικό είναι πιο δυνατό και πιο ελαφρύ από το ατσάλι κι επιτρέπει στα φτερά να λυγίζουν και να περιστρέφονται, προκειμένου να ανταπεξέρχονται στις διάφορες δυνάμεις που ασκούνται επάνω τους κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, αναφέρουν οι ερευνητές.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/26/1248-4/


Ο Δενδρομυωξός ένας «ποντικός» που ζει σε βελανιδιές

Ο δενδρομυωξός είναι γνωστός στον κόσμο κυρίως των ορεινών περιοχών με δασικές εκτάσεις. Η μορφή του μοιάζει με αυτή μικρόσωμου σκίουρου, όμως, ενώ και τα δύο ζώα ανήκουν στην τάξη των τρωκτικών, οι σκίουροι ανήκουν σε διαφορετική οικογένεια από τους δενδρομυωξούς.

To πρώτο συνθετικό του επιστημονικού ονόματος του δενδρομυωξού (Dryomys) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις δρυς και μυς, περιγράφοντας ένα είδος «ποντικού» που απαντάται σε δέντρα δρυός, ενώ το δεύτερο συνθετικό (nitedula) είναι η λατινική λέξη που περιγράφει το συγκεκριμένο ζώο. Η κοινή ελληνική ονομασία (δενδρομυωξός) είναι συνθέτη από τις λέξεις δένδρο+μυς+οξιά, ομοίως περιγράφοντας έναν «ποντικό» που ζει σε βελανιδιές. Πάντως η γενική μορφή του χαρακτηρίζεται τουλάχιστον «συμπαθητική» -αν και τρωκτικό- και γενικά αποδεκτή από το ευρύ κοινό.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/28/202-3/


Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη του Έβρου

Πάνω από το όριο συναγερμού (5,90 μέτρα) βρίσκεται η στάθμη του ποταμού Έβρου στο Πύθιο (στα 5,99 μέτρα).

Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το συντονιστικό πολιτικής προστασίας αποφάσισε ότι, αν η στάθμη του νερού ξεπεράσει τα 6 μέτρα και 5 εκατοστά, θα επιχειρηθεί τεχνητή εκτόνωση (του φαινομένου) και θα ανοίξουν τα θυροφράγματα του Πυθίου για να πλημμυρίσει ελεγχόμενα μια έκταση και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος το νερό να υπερπηδήσει το ανάχωμα.

Όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ έχουν ειδοποιηθεί άπαντες να απομακρύνονται από τα αναχώματα, πρόσθεσε.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/29/1109-6/


Ο Μοναχός Αγάπιος γράφει για τις χάρες που έχει το δενδρολίβανοΤο δενδρολίβανο, σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο.

Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη.

Το δεντρολίβανο το χρησιμοποιούσαν παλιότερα ως λιβάνι γι αυτό λεγόταν και λιβανόδενδρο.

Αναφέρεται ότι αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.

Στα νοσοκομεία παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο για να απολυμάνουν τον αέρα.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/10/26/%CE%BF-%CE%B...C%CF%81%CE%B5%CF%82/


Ζώα-αρχιτέκτονες και τα υπέροχα… σπίτια τους!

Τα περισσότερα ζώα είναι ικανοποιημένα με την εύρεση ενός προστατευμένου χώρου για να κοιμηθούν το βράδυ, αλλά υπάρχουν επίσης και κάποια που δεν απαιτούν τίποτα λιγότερο από μια αριστουργηματική φωλιά! Πλέκουν κλαδιά και δημιουργούν μικρά έργα τέχνης, παίρνουν λάσπη και φτιάχνουν μικρά καταφύγια ή ακόμα συλλέγουν χρωματιστούς καρπούς και στολίζουν τις φωλιές τους. Τα ζώα που θα δείτε στη συνέχεια είναι εμπνευσμένοι αρχιτέκτονες της φύσης…

Δείτε τις υπέροχες φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_292.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1342
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 8 Μήνες  
Καστανοκαλλιέργεια: Επαγγελματική διέξοδος με σημαντικά εισοδήματα

Στροφή στην καστανοκαλλιέργεια κάνουν τα τελευταία χρόνια Έλληνες παραγωγοί, αφού λόγω οικονομικής κρίσης η ενασχόληση με τις καστανιές προσφέρει μια επαγγελματική διέξοδο με σημαντικά εισοδήματα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι Ιταλοί χονδρέμποροι αγοράζουν ως και με 3,30 ευρώ/κιλό ελληνικό προϊόν, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να κλείσουν τις μηχανές, αφού η σφήκα που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή τους σε ποσοστό 70%.

Σημειώνεται ότι πριν από το 2012, η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, ενώ το αντίστοιχο εύρος σήμερα διαμορφώνεται στα 2,70-3,30 ευρώ/κιλό.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Στέφανος Διαμαντής, οι Ιταλοί “εισήγαγαν” τη σφήκα της καστανιάς, που είναι παρθενογενετικό έντομο, από την Κορέα και αυτή έχει κατευθυνθεί σε Γαλλία και Σλοβενία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/02/926-4/


Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις ανεμογεννήτριες


Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών για την ακύρωση της έγκρισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου που αφορά στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στο Νομό Χανίων, καθώς επίσης και τις δεξαμενές στο Αζιλακόδασος στα όρια των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Η Συντονιστική ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου κατά των ΒΑΠΕ, καλεί όσους επιθυμούν να συνυπογράψουν την αίτηση ακύρωσης, προκειμένου αυτή άμεσα να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Δίκτυο αναφέρει: «Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για την κατάθεση στο ΣτΕ Αίτησης Ακυρώσεως κατά της απόφασης του ΥΠΕΚΑ που εγκρίνει τους Περιβαλλοντικούς Όρους του Υβριδικού- αντλησιοταμιευτικού έργου της Υδροαιολικής Αιγαίου (θυγατρικής της γαλλικής EDF). Πρόκειται για ένα έργο-τέρας που περιλαμβάνει δυο δεξαμενές αντλησιοταμίευσης (η καθεμιά για 1.200.000 κυβ.μ. στα όρια των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, στο Αζιλακόδασος, ένα από τα σπάνια Μεσογειακά δάση αριάς) και 106 ανεμογεννήτριες από τις οποίες 48 στο Νομό Χανίων και οι 58 στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/02/1144-5/


Στα κυνηγετικά μονοπάτια γερακιών και χρυσαετών


Το γεράκι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κυνηγετικά είδη αρπακτικών πουλιών. Κατά κανόνα, τα εξημερωμένα πτηνά είναι γεράκια και χρυσαετοί. Το κυνήγι με τους χρυσαετούς είναι μια παραδοσιακή τέχνη στις στέπες της Ευρασίας, ιδίως στην Κεντρική Ασία.

Συνήθως, τα γεράκια αρπάζουν πτηνά, ενώ οι χρυσαετοί χρησιμοποιούνται για το κυνήγι θηλαστικών. Αυτό το είδος του κυνηγιού έχει ιστορία αιώνων, ενώ παραμένει ένα δημοφιλές παιχνίδι και στις μέρες μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/02/628-5/


Εμφάνιση ελαφιού με μεγάλους κυνόδοντες μετά από εξήντα χρόνια (φωτογραφίες)


Σχεδόν εξήντα χρόνια μετά την τελευταία θέαση του ελαφιού του Κασμίρ, μία νέα μελέτη της οργάνωσης προστασίας άγριων ζώων Wildlife Conservation Society (WCS) επιβεβαιώνει ότι αυτό το παράξενο είδος ελαφιού, που διαθέτει μεγάλους κυνόδοντες να εξέχουν εμφανώς από το στόμα του, αποφεύγει ακόμα την ολική εξαφάνιση.

Τα ελάφια του Κασμίρ, όπως και τα άλλα έξι παρόμοια είδη που ζουν σε περιοχές της Ασίας, χρησιμοποιούν τους μεγάλους κυνόδοντές τους κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος για να επιτεθούν σε άλλα αρσενικά και εντυπωσιάσουν θηλυκά, αλλά όχι για να τραφούν.

Δυστυχώς τα ελάφια του είδους αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό στόχο για τους λαθροκυνηγούς λόγω των αδένων όσφρησής τους, οι οποίοι αξίζουν από 20 έως και 45 χιλιάδες δολάρια το κιλό στη μαύρη αγορά. Το ελάφι του Κασμίρ χρησιμοποιείται για την παρασκευή παραδοσιακών φαρμάκων και αρωμάτων εδώ και αιώνες σε περιοχές της Ασίας. Η έντονη λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων του κατέστησαν το είδος σε μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης, καθώς η τελευταία φορά που μια επιστημονική ομάδα εντόπισε ένα τέτοιο ελάφι ήταν το 1948.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/03/843-6/


Παραδοσιακές ποικιλίες και βελτίωση του σιταριού στην Ελλάδα


(Αναπαραγωγή ανάρτησης του Ινστιτούτου Σιτηρών)

Η καλλιέργεια των σιτηρών στην αρχαία Ελλάδα
Η ανάπτυξη της γεωργίας στον ελλαδικό χώρο, όπως προσδιορίζεται από τις αρχαιοβοτανικές έρευνες, σημειώνεται από την 7η χιλιετία π.Χ. Τα πρώτα σιτηρά που καλλιεργήθηκαν ήταν το μονόκοκκο (T. monococcum L.), το δίκοκκο (T. dicoccum Schrank exSchübler) και το T. timopheevi (Zhuk.) Zhuk. (ντυμένα σιτάρια), το μαλακό (T. aestivum L.) και το σκληρό σιτάρι (T. durum Desf.) (γυμνόσπερμα σιτάρια), το δίστοιχο (Hordeum vulgare f. distichon) και το εξάστοιχο κριθάρι (H. vulgare f. hexastichon) (ντυμένο και γυμνόσπερμο). Αργότερα, στην Εποχή του Χαλκού (3000-1200 π.Χ.) εμφανίζονται το σιτάρι σπέλτα (T. spelta L.) (ντυμένο) και το κεχρί (Panicum miliaceum). Η επικράτηση των ντυμένων σιταριών συνεχίζεται και κατά την Εποχή του Χαλκού, με κυρίαρχο είδος το μονόκοκκο σιτάρι, ιδιαίτερα σε νεολιθικές θέσεις της Βόρειας Ελλάδας (Jones et al., 2000, Βαλαμώτη, 2009, ΙΜΕ, 2014).
Στους ιστορικούς χρόνους που ακολουθούν, τα σιτηρά ή σιτώδη κατά το Θεόφραστο ή cerealia στα λατινικά κατά τον Πλίνιο που καλλιεργούνταν κυρίως στον ελλαδικό χώρο ήταν ο πυρός (σιτάρι) και η κριθή (κριθάρι) και δευτερευόντως η όλυρα, η τίφη, ο κέγχρος (κεχρί), η ζειά.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/11/blog-post.html


Αγριόγατα στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα

Στην ευρύτερη περιοχή της Αμμουδιάς Πρέβεζας

Ένα από τα σπάνια και απειλούμενα είδη θηλαστικών καταγράφηκε από τους εργαζόμενους του Φορέα Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών ποταμών Αχέροντα και Καλαμά. Μια εντυπωσιακή αγριόγατα (Felis silvestris),εντοπίστηκε να κυνηγά,στις εκβολές του ποταμού Αχέροντα,κοντά στο χωριό Αμμουδιά Πρέβεζας.

Ο αγριόγατος είναι πιο ογκώδης και μεγαλόσωμος από την κατοικίδια γάτα και ξεχωρίζει κυρίως από τη φουντωτή ουρά του που φέρει 3-5 δακτυλίους και έχει μήκος γύρω στα 30 εκ., φαρδαίνει προς την άκρη και στολίζεται με σκούρες ρίγες. Το κεφάλι του είναι επίσης πιο ογκώδες από της γάτας. Το τρίχωμά του έχει ποικιλία καστανόξανθων τόνων.Είναι σαρκοφάγο ζώο, όλα του τα δόντια είναι οξύαιχμα, κατάλληλα για το σκίσιμο του κρέατος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/07/1211-3/


Ομάδα άμεσης επέμβασης για τις αρκούδες… που πλησιάζουν

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Στο Δασαρχείο Μετσόβου συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα άμεσης επέμβασης, η οποία προβλέπεται από τη σχετική ΚΥΑ, για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπου αρκούδες προσεγγίζουν οικισμούς και ανθρώπινες δραστηριότητες.

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στις ομάδες άμεσης επέμβασης, στην οποία αποφασίστηκε ουσιαστικά το πρώτο στάδιο των ενεργειών και κινήσεων για τη συνέχεια, έτσι ώστε το συντομότερο η ομάδα αυτή να αποκτήσει την απαιτούμενη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Άλλωστε στο Μέτσοβο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ένα ιδιαίτερο περιστατικό με την προσέγγιση τριών μικρών αρκούδων μέσα στον οικισμό του Μετσόβου, οι οποίες πιθανότατα έχουν χάσει τη μητέρα τους και με ιδιαίτερη ευκολία και μεγάλη συχνότητα εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά να βολτάρουν σε αυλές σπιτιών ή ακόμη και κοντά στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/08/113-7/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 08/11/2014 11:08 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1343
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 8 Μήνες  
Το κατά φύσιν ζην

«Αντιλαμβάνομαι κι αντιγράφω,
εννοώντας ότι κατανοούμε πρώτα τη φύση
και μετά εφαρμόζουμε τους τρόπους της.
Η φύση είναι η καλλίτερη δασκάλα.
Η αποστολή της τεχνολογίας δεν είναι να διορθώνει τη φύση,
αλλά να κατασκευάζει μιμούμενη τις μεθόδους της».

(Viktor Schauberger)

Το κατά φύσιν ζην, δηλαδή το κατά φύσιν νοείν και πράττειν, αποτελεί τη λογική και ηθική αρχή λειτουργίας του κόσμου. Το εναντίον στον κατά φύσιν νόμο φτιάχνει κόσμο φτωχό, ορφανικό κι ανάρμοστο. Το εναρμόνιον αντίθετα, δημιουργεί άνθηση, πλεριοσύνη κι ακεραιότητα. Η βιοτική ισορρόπηση στη βιολογική νομοτέλεια και την πραχτική αναγκαιότητα δηλοί υπεύθυνη αυτογνωσία και πνέμα πρόνοο. Η ένστιχτη συναίσθηση της πράξης κατά το εν δυνάμει σύμμετρον στήνει πολιτισμό, παιδεία και φιλοσοφημένη ζωή, σ’ ένα σύγκεντρο σπουδής, γνώσης και βίωσης. Όλα είναι πολιτισμός σε τούτο το είδωμα και πόνημα ζωής· δυναμογόνος κι αυτοδύναμος πολιτισμός της στέργιας φύσης, κει οπού ο άνθρωπος εν αυτής γένεται κομιστής των νόμων της και πλαστουργός των έργων της. Με τούτη την ιδέα βάδισαν κάποιοι σοφοί της πράξης και φτιάξαν έργα της γης, σύμφωνα με το φυσικό νόμο, με της φύσης το περιούσιο, δηλαδή κατά το αξιωματικό της πρότυπο, σ’ έναν αγώνα για την εντέλεια. Τέτοια γυμνασμένη διάνοια για το πράττειν του ανθρώπου στη γη, τέτοια πεφωτισμένη αντίληψη για το ενεργείν του ανθρώπου στη φύση είχε ο Βίκτωρ Σαουμπέργκερ (Viktor Schauberger) -ο πρώτος εν τη οργανική αρχή μηχανικός της.

Όλο το καταπληκτικό άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/07/209-4/


Οι σύγχρονοι ξυλοκόποι του Κέχρου

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΕΧΡΟΥ, ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 14 ΤΟΥ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου | Εφημερίδα Χρόνος

Η δουλειά του υλοτόμου είναι δύσκολη και μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει, αλλά ακόμα κάποιες εργασίες εκτελούνται με παραδοσιακά μέσα και ειδικότερα με ζώα, κυρίως γαϊδούρια ή μουλάρια.

Τα ατυχήματα στη δουλειά του υλοτόμου είναι τακτικά. «Πολλές φορές δε μπορείς να ελέγξεις την κατάσταση, πέφτει ένα κούτσουρο, ένα κλαδί. Το δικό μου το βιβλιάριο είναι γεμάτο κατάγματα και κοψίματα», θα πει στο «Χ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Τζουτζέ Νιαζή.

Με αλυσοπρίονα και κυρίως σωματική δύναμη κόβονται τα ξύλα Ο ξυλοκόπος ήταν επαγγελματίας που είχε ως κύρια δουλειά την κοπή των ξύλων και τη μεταφορά τους στον τόπο κατανάλωσης. Ήταν συνηθισμένο στο παρελθόν να βλέπει κανείς φορτωμένα γαϊδούρια ή μουλάρια να κουβαλάνε ξύλα στους δρόμους. Τα έκοβαν οι ξυλοκόποι με τις κόφτρες στο δάσος, τα έσκιζαν με τις σφήνες και τις βαριές, τα καθάριζαν με τα τσεκούρια τους και τα μετέφεραν στην πόλη. Εκεί τα πουλούσαν και οι αγοραστές, αν δεν είχαν τζάκι, τα έκοβαν πάλι σε μικρότερα κομμάτια με την κόφτρα ή το πριόνι, αφού τα τοποθετούσαν πάνω στην “ξυλογαϊδάρα” και τα έσκιζαν με το τσεκούρι ή τις σιδερένιες σφήνες. Μετά τα στοίβαζαν έτοιμα για τις σόμπες ή το τζάκι. Αργότερα έκαναν τις ίδιες δουλειές οι κορδέλες και τα αλυσοπρίονα, ενώ τη μεταφορά κάνουν τώρα τα φορτηγά αυτοκίνητα. Οι ξυλοκόποι έκοβαν επίσης ξύλα για την κατασκευή ξύλινων αντικειμένων, ειδών καθημερινής χρήσης, υλικών δόμησης των σπιτιών (στέγες, παράθυρα κλπ.). Σήμερα υπάρχουν Δασικοί Συνεταιρισμοί, που ασχολούνται με την υλοτομία και την εμπορία δασικής ξυλείας.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/08/1239-3/


Υδρογεωπληροφορική, μοντελοποίηση & πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων

Κάθε Κυριακή, το dasarxeio.com θα φιλοξενεί την παρουσίαση ενός βιβλίου, χρήσιμου, κατά την γνώμη μας, για όσους ενδιαφέρονται για την οικολογία, το φυσικό περιβάλλον και τα δασικά οικοσυστήματα. Ξεκινάμε με το βιβλίο «ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ & ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ» που κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες από τις εκδόσεις ΔΙΣΤΙΓΜΑ. Συγγραφείς του βιβλίου είναι τρεις δασολόγοι: ο Φώτης Μάρης, Αν. Καθηγητής και Αντιπρύτανης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Σπύρος Παπαρρίζος, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ (Albert-Ludwigs-Universität Freiburg) και ο Γιώργος Καράτζιος, Αν. Προϊστάμενος στο Δασαρχείο Κόνιτσας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/09/1235/


Συνάντηση εργασίας για την διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ασπροπάρη στην Ελλάδα


Στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με σκοπό την διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ασπροπάρη. Η Ορνιθολογική προσκάλεσε εκπρόσωπους από εμπλεκόμενους με τον Ασπροπάρη φορείς με σκοπό να συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα που προτείνονται στο Σχέδιο να ληφθούν στη χώρα. Πάνω από 50 άτομα συμμετείχαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και φορείς όπως το Υπουργεί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Δασαρχεία και Διευθύνσεις Δασών, Φορείς Διαχείρισης και Κυνηγετικές Ομοσπονδίες..

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/08/927-3/


Μέτρα κατά της λαθροθηρίας λαμβάνει η Κυβέρνηση


Η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για πάταξη της λαθροθηρίας, διαβεβαίωσε απόψε ο ΥΠΕΣ Σωκράτης Χάσικος σε χαιρετισμό στη χοροεσπερίδα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κύπρου και Διατήρησης Άγριας Ζωής.

Στο χαιρετισμό που διάβασε ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου . Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο κ. Χάσικος ανακοίνωσε μέτρα που αποφασίστηκαν πρόσφατα σε συνάντηση που ο ίδιος είχε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/08/210-4/


The one man forest


Λίγο παραπάνω από 30 χρόνια πριν, ένας έφηβος, που ονομαζόταν Jadav “Molai” Payeng, ξεκίνησε να φυτεύει σπόρους κατά μήκος μιας άγονης, ερημικής περιοχής κοντά στην γενέτειρά του Assam, στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, με σκοπό να αναπτύξει ένα φυσικό καταφύγιο για την άγρια ζωή. Μετά από λίγο καιρό, αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του σε αυτή την προσπάθεια και, έτσι, μετακόμισε στην περιοχή όπου θα μπορούσε να εργάζεται αποκλειστικά για να δημιουργήσει ένα πλούσιο, νέο και καταπράσινο δασικό οικοσύστημα. Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα το σημείο αυτό φιλοξενεί 1.360 στρέμματα ζούγκλας, που ο Payeng φύτεψε με τα ίδια του τα χέρια!

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/11/1040-2-3/


Συγκριτική αξιολόγηση πέντε ειδών σιταριού

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το μονόκοκκο σιτάρι (Triticum monococcum L.), το δίκοκκο σιτάρι (Triticum dicoccum Schrank ex Schübler) και το σιτάρι σπέλτα (Triticum spelta), αποτελούν κάποια από τα πρώτα είδη σιτηρών που καλλιεργήθηκαν κατά την αρχαιότητα για τη διατροφή του ανθρώπου (Jones et al., 2000, Βαλαμώτη, 2009). Πρόκειται για είδη με «ντυμένο» σπόρο τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν εκτοπισθεί από την καλλιέργεια λόγω των χαμηλών αποδόσεων τους και της μεγαλύτερης απαιτούμενης κατεργασίας του σπόρου μετά τη συγκομιδή σε σχέση με το μαλακό (T. aestivum L.) και το σκληρό σιτάρι (T. durum). Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση της ζήτησης για παραδοσιακά και φυσικά τρόφιμα, ανανέωσε το ενδιαφέρον για τα «ντυμένα» σιτάρια (Κορπέτης, 2013). Αυτό το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον ώθησε στη διεξαγωγή της παρούσας μελέτης και στην αξιολόγηση των ειδών αυτών ως προς τα αγροκομικά και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά σε συνθήκες αγρού.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/11/sigritiki-aksiolo...-idon-sitariou4.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1344
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 8 Μήνες  
Τα πουλιά τα βρίσκει ο Χάρος στο φτερό… της ανεμογεννήτριας

Συντάκτης: Τάσος Σαράντης | efsyn.gr

Σε ένα αδιαμφισβήτητα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, στον Εβρο και στη Ροδόπη, όπου βουνά με ήπιο ανάγλυφο καλυπτόμενα στο μεγαλύτερο τμήμα τους με δάση κατεβαίνουν σαν κύματα προς τα πεδινά να συναντήσουν τη θάλασσα, η ραγδαία ανάπτυξη αιολικών πάρκων απειλεί με αφανισμό σπάνια μεγάλα αρπακτικά και υδρόβια πουλιά.

Το αιολικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής της Θράκης από τη μία προσελκύει τα προστατευόμενα και παγκοσμίως απειλούμενα αρπακτικά πουλιά και από την άλλη τους μεγαλοεπενδυτές αιολικής ενέργειας.

Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί «Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας» (ΠΑΠ), με αποτέλεσμα από το 2003 μέχρι σήμερα να έχουν εγκατασταθεί εκεί 193 ανεμογεννήτριες σε 15 αιολικά πάρκα, απολύτως άναρχα χωροθετημένα από περιβαλλοντική άποψη.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος τουλάχιστον 960 MW, κάτι που συνεπάγεται την εγκατάσταση επιπλέον 300 ανεμογεννητριών.

Εντός περιοχών Natura

Αυτό που προκαλεί εύλογη ανησυχία είναι ότι το 50% της 2.276 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασης της ΠΑΠ βρίσκεται μέσα σε επτά περιοχές του δικτύου NATURA 2000, τέσσερις εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας και δύο από αυτές αποτελούν θεσμοθετημένα Εθνικά Πάρκα (Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και Δέλτα Εβρου).

Οι βασικότερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Θράκη είναι η ΡΟΚΑΣ, η Interwind, η ΤΕΡΝΑ, η EDF, η ΑΝΕΜΟΠΥΛΗ (θυγατρική της EDF), η Ελληνική Τεχνοδομική Ανεμος (θυγατρική της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ) και η Εβροενεργειακή.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/14/115-4/


Ο ανεξερεύνητος θησαυρός των φυτών


ΚΩΣΤΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες μελετούν τα φυτά και τις ιδιότητές τους εδώ και αιώνες, η χλωρίδα της Γης εξακολουθεί να κρύβει πολλά μυστικά, αφού ακόμη και σήμερα για ελάχιστα είδη είναι γνωστή η πλήρης χημική τους σύσταση. Η τεράστια ανάπτυξη της συνθετικής χημείας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφορα θεσμικά εμπόδια, αλλά και τα ανεπαρκή τεχνολογικά «εργαλεία», είναι μερικοί από τους λόγους που ο κόσμος της χημείας των φυτών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος. Ενας κόσμος που σίγουρα περιέχει πολύτιμα συστατικά, που θα μπορούσαν να δώσουν νέα φάρμακα ή προϊόντα τα οποία θα είναι πιο φιλικά στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

«Αν και η τεράστια βιοποικιλότητα του πλανήτη μας είναι βέβαιο πως παράγει ουσίες που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε ο καλύτερος χημικός, έως τώρα έχει αναλυθεί μόλις το 10% από τα 400.000 είδη ανώτερων φυτών», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δρ Αλέξιος Λέανδρος Σκαλτσούνης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/16/141-2/


Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης

Τη δημιουργία Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης με την υλοποίηση προγραμμάτων, για την επιμόρφωση των αγροτών στο Κρατικό Κτήμα Βυτίνας, με τη συνδρομή του Γεωπονικού Ινστιτούτου, εξήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, εγκαινιάζοντας το πρωί το Μελισσοκομικό Εκθετήριο στον χώρο του Κρατικού Κτήματος στη Βυτίνα.

Τα εγκαίνια του Μελισσοκομικού Εκθετηρίου, που ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο και μοναδικό στη χώρα μουσείο μελιού και προϊόντων μέλισσας, έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχου Κορασίδη, του προέδρου του Γεωπονικού Ινστιτούτου Φώτη Χατζημιχάλη, του βουλευτή Αρκαδίας Ανδρέα Λυκουρέντζου, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα, του δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου και κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Kentro-Gewrgikhs-...yfypoyrgos-Anaptyxhs


Λίπανση με φυσικό φωσφορικό ασβέστιο


Παρασκευή φωσφορικού ασβεστίου για λίπανση φυτών

Το σκεύασμα Φωσφορικού Ασβεστίου είναι ένα καταπληκτικό προϊόν που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας από υλικά που βρίσκονται στην κουζίνα σας. Είναι ένα θρεπτικό διάλυμα για τα φυτά όταν εισέρχονται στον κύκλο της ανθοφορίας. Στη φυσική καλλιέργεια, εφαρμόζουμε το Σκεύασμα Φωσφορικού Ασβεστίου πριν από την έναρξη της ανθοφορίας για να υποστηρίξει την καρποφορία. Με απλά λόγια, ο Φωσφόρος ενισχύει στο ριζικό σύστημα το οποίο θα επιτρέψει στο φυτό να έχει καλύτερη πρόσβαση στο νερό και στα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος για να υποστηρίξει την κρίσιμη διαδικασία της ανθοφορίας. Θα χρησιμοποιήσουμε το Ασβέστιο για να ενισχύσει το φυτό στο πλαίσιο της προετοιμασίας καλύτερης ανθοφορίας και παραγωγής καρπών. Επομένως, το σκεύασμα αυτό αποδεσμεύει φώσφορο και ασβέστιο κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης από την ανάπτυξη έως την ανθοφορία / καρποφορία.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/11/lipansi-me-fisiko...foriko-asvestio.html


Ο γύρος της Πελοποννήσου με ένα drone

Βίντεο με τις ομορφιές της Ελλάδας κυκλοφορούν πολλά. Οπως και βίντεο που έχουν ληφθεί από ψηλά. Η πρωτοτυπία του συγκεκριμένου κλιπ έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί κολάζ πλάνων που ελήφθησαν από drone.

Από ένα «ελικοπτεράκι» που είχε τη δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει, να παίρνει πλάνα πάντα από ψηλά, αλλά από ύψη άλλοτε μεγαλύτερα και άλλοτε μικρότερα συνθέτοντας, έτσι, ένα μοναδικό αποτέλεσμα.
Δημιουργός του βίντεο με το διαφορετικό... γύρο της Πελοποννήσου, ο Κροάτης Ρόμπερτ Μπαλάσκο.

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/11/drone.html


Φωτογραφικό blog του Βασίλη Πρωτόπαπα με τις ομορφιές της Ελλάδας


vasilpro.blogspot.gr/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1345
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 8 Μήνες  
Ομάδα του Πελίτι στη Λάρισα - Συντονιστής ο Γιάννης Τσιουρής απο την Δρακότρυπα Καρδίτσας


Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι από σήμερα 11/11/2014 ανοίγει επίσημα και η ομάδα του Πελίτι στη Λάρισα με συντονιστή το Γιάννη Τσιουρή.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην νέα ομάδα του Πελίτι στη Λάρισα. Η ομάδα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου. Σε μια περιοχή που παρόλη την εκβιομηχάνιση της γεωργίας υπάρχουν πολλοί καλλιεργητές που συνεχίζουν να κρατάνε το δικό τους σπόρο.

Συντονιστής είναι ο Γιάννης Τσιουρής και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της ομάδας larisa(*)peliti.gr αντικαταστήστε το (*) με @

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Λίγα λόγια για το Γιάννη Τσιουρή.

Ο Γιάννης Τσιουρής Κατάγεται από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας και μένει στην Τερψιθέα Λάρισας. Ασχολούται με το εμπόριο εδώ και 24 χρόνια στην πόλη της Λάρισας. Είναι παντρεμένος με τη Γεωργία Νάτσιου και έχουν 3 μικρά παιδιά.

Όπως μας λέει ο ίδιος: "Άρχισα να ασχολούμαι με την κηπουρική πριν από 6 χρόνια, όταν μετακόμισα στην Τερψιθέα Λάρισας. Εκεί μπόρεσα και έφτιαξα με πολύ μεράκι τον δικό μου κήπο. Στην αρχή με φυτά έτοιμα, από τη λαϊκή. Στην προσπάθειά μου να κρατήσω σπόρους από εκείνα τα φυτά για την επόμενη χρονιά, με ενημερώσανε ότι δεν μπορούσα. Και ότι είμαι υποχρεωμένος κάθε χρόνο να αγοράζω φυτά. Μέχρι τότε δεν ήξερα τι είναι τα υβρίδια.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=134&lang=en

Σχόλιο undisputed:
Συγχαρητήρια στον κύριο Γιάννη Τσιουρή για αυτήν την επαναστατική του πράξη.Με αυτή τη συνεργασία που κάνετε κύριε Τσιουρή με το Πελίτι θα βοηθείσετε στην διατήρηση και διακίνηση των παραδοσιακών σπόρων που τόσο πολλύ έχουν ανάγκη οι άνθρωποι σήμερα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο.Σε μια Ελλάδα και σε έναν κόσμο που πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής σπόρων και πατεντοποίησης τους έχουν βάλει σκοπό όχι μόνο να τρώμε δηλητήρια στα πιάτα μας και να έχουν κάνει να εξαρτώντε οι γεωργοί των κρατών απο αυτούς αλλα σαν τελικός στόχος τους είναι να εξαφανίσουν τις γνήσιες ποικιλίες σε όλα τα έθνη έτσι ώστε να ελένξουν τους πλυθησμούς των λαών των εθνών σύμφωνα με το: "ΑΝ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΑΝ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΗ ΤΡΟΦΗ ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ" δήλωση του Χένρυ Κίσινγκερ τη δεκαετία του 1970.Τέλος με τους διεθνείς νόμους που θα αναπτύξουν στις επόμενες δεκαετίες με την απαγόρευση της καλλιέργειας κήπου στο σπίτι σου(δείτε εδώ:eleftheri-epistimi.blogspot.gr/2010/11/blog-post.html) όχι μόνο θα κάνει τους ανθρώπους να εξαρτώντε διατροφικά απο αυτους αλλα προσέξτε ο στόχος είναι άλλος ακόμα χειρότερος...ποιος είναι αυτός;Είναι ο εξής:Παραλλήλα με όλους αυτούς τους νόμους θα είναι και ο καιρός όπου θα επιβάλουν το εμφυτεύσιμο chip στους ανθρώπους και φυσικά κάποιοι άνθρωποι που θα σκεφθουν να μην πάρουν το chip, θα σκεφθουν να κάνουν ενα κήπο δικό τους για να αυτονομηθούν και να μην πάρουν το chip...όμως θα εισαι παράνομος αν έχεις κήπο και έτσι θα πέσουν και οι τελευταιοι αντιστασιακοί...γιατί όποιος δεν θα έχει το chip δεν θα μπορεί ούτε να αγοράσει ούτε να πουλάει........ όπως βλέπετε όλα ειναι σχεδιασμένα...άλλος όμως θα έχει τον τελευταίο λόγο...

Κύριε Τσιουρή καλή αρχή στο έργο σας!Ένα τσακάλι επέστρεψε στη φύση του υγροτόπου Μουστού

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η επανένταξη στη φύση ενός ενήλικου θηλυκού τσακαλιού στην ευρύτερη περιοχή του υγροτόπου Μουστού.

Το τσακάλι είχε βρεθεί το καλοκαίρι σε κοντινή περιοχή, χτυπημένο από αυτοκίνητο. Οι εθελοντές της ΑΝΙΜΑ μετέβησαν επί τόπου, μετά από πρόσκληση τοπικού κτηνιάτρου που έδωσε στο ζώο τις πρώτες βοήθειες. Έμεινε στο Σταθμό της ΑΝΙΜΑ όσο χρειάστηκε για τη νοσηλεία του και για τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και κατόπιν μεταφέρθηκε σε ειδικό μη επισκέψιμο χώρο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Στον ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί άλλα δύο τσακάλια που έχει χειρισθεί η ΑΝΙΜΑ και έχουν ήδη επανενταχτεί.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/19/1025-8/


Τσιμέντο να γίνει παραθαλάσσιος υγρότοπος χάριν… ανάπτυξης


Το ΥΠΕΚΑ προωθεί την κατασκευή παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων

Τράτσα Μάχη | TO BHMA

Πρόσω ολοταχώς κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή παραθεριστικού οικισμού 6.500 κατοίκων σε μια παραθαλάσσια υγροτοπική έκταση στην Πιερία.

Τον περασμένο Ιούλιο, με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Νίκου Ταγαρά, μια προστατευόμενη έκταση 4.000 στρεμμάτων στον Κορινό Κατερίνης βγήκε εκτός των ορίων του Καταφυγίου Αγριας Ζωής Αλυκής Κίτρους. Τμήμα της συγκεκριμένης έκτασης περιλαμβάνεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους.

Τον αποχαρακτηρισμό των 4.000 στρεμμάτων ακολουθεί προ ημερών (στις 12 Νοεμβρίου) η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, η εφαρμογή των οποίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου που αφορά την οικιστική αξιοποίηση έκτασης 2.041 στρεμμάτων, καθώς και την κατασκευή των βασικών δικτύων υποδομής για την εξυπηρέτηση των κατοίκων τού υπό ίδρυση οικισμού, στην παραλιακή ζώνη Κορινού Πιερίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/20/106-2/


Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ορνιθολογικής για τη λαθροθηρία

Πρεμιέρα στην Αθήνα θα κάνει το χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη λαθροθηρία, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον κινηματογράφο «Τριανόν», λίγο πριν «ταξιδέψει» σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μιλήσει στις καρδιές των τοπικών κοινωνιών που έχουν υποφέρει από αυτή την παρανομία, αλλά και να προκαλέσει γόνιμες συζητήσεις για το πώς επιτέλους θα σταματήσει η εκτός ελέγχου λαθροθηρία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας που υλοποιούν οι Ελλάδα, Ισπανία και Ιταλία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ «Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά».

Κάθε άνοιξη, εκατομμύρια Τρυγόνια ταξιδεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη με σκοπό να ζευγαρώσουν. Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες λαθροθήρες στήνουν τα παράνομα πόστα τους στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, στους Παξούς και Αντιπάξους, στους Οθωνούς, και τα περιμένουν.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/21/1258-6/


Ευρωπαϊκή Ένωση: Ήρθε το τέλος της πλαστικής σακούλας

Ιστορική συμφωνία για τον δραστικό περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας. 8 δις σακούλες καταλήγουν κάθε χρόνο στα σκουπίδια ή στο περιβάλλον.

Επιτέλους οι Ευρωπαίοι θα επιστρέψουν έπειτα από δεκαετίες κατάχρησης της πλαστικής σακούλας, στη χρήση καλαθιών ή χάρτινων συσκευασιών για τα ψώνια τους, έπειτα από την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τον περιορισμό μέχρι το 2025 κατά περισσότερο από τρία τέταρτα τη χρήση της πλαστικής σακούλας μίας χρήσης, που δηλητηριάζει υδάτινες επιφάνειες και εδάφη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/21/436-2/


Μικρός, αλλά… θαυματουργός ο υγρότοπος του πολύπαθου ρέματος της Ραφήνας

Την παύση των εργασιών καταστροφής της παρόχθιας βλάστησης στις εκβολές του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα και την προστασία και ανάδειξη του σημαντικού αυτού υγροτόπου ζητά με επιστολή της προς τον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου και την Περιφέρεια Αττικής η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Η εκβολή του Μεγάλου Ρέματος στη Ραφήνα αποτελεί ένα πολύ μικρό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό υγρότοπο της Αττικής.Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί πάνω από 90 είδη πουλιών, 31 εκ των οποίων αποτελούν είδη Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (SPEC) ενώ 8 περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Η σημασία του για τα πουλιά είναι αρκετά μεγάλη κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου, όπου αυτά χρειάζονται να κάνουν στάσεις για να τραφούν και να ξεκουραστούν. Τον χειμώνα, παρατηρούνται αρκετοί ερωδιοί, Αλκυόνες και γλάροι, ενώ το καλοκαίρι φωλιάζει στην ξερή κοίτη ο Ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius), ένα πολύ μικρό παρυδάτιο με χαρακτηριστικό τρέξιμο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/22/1214-2/


Organic Islands: Καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη Νάξο

H ανάγκη για ποιότητα ζωής, η πραγματική έρευνα σε χωράφια, σε μονάδες εκχύλισης και σε εκθέσεις εξωτερικού, η προσήλωση σε ποιοτικά υλικά και το καλό μάρκετινγκ βοήθησαν την εταιρεία βιολογικών αρωματικών φυτών Organic Islands να ταξιδέψει τις γεύσεις της από τη Νάξο ως τη Δανία και την Αυστραλία.
Το ζευγάρι Νίκος Χατζηανδρέου και Ερρίκα Δαρδάγου είναι οι ιδιοκτήτες της Ναξιώτικης εταιρείας που μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής και επεκτείνεται διαρκώς σε νέα φυτά, σε περισσότερα στρέμματα καλλιεργειών στις Κυκλάδες, σε καινούργια σημεία παρουσίας σε Ελλάδα και εξωτερικό μετά την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την Αθήνα.

Λίγο πριν από την κρίση το 2008 και ενώ η καριέρα του ως συμβούλου επιχειρήσεων στην KPMG ήταν στο ζενίθ της, ο Νίκος Χατζηανδρέου αποφάσισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί στη Νάξο, τόπο καταγωγής του, έτσι ώστε να αφιερώσει περισσότερες ώρες στην οικογένειά του.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/11/organic-islands-k...-stin-naxo.html#more

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1346
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 8 Μήνες  
Πράσινη ανάπτυξη εναντίον Βιώσιμης ανάπτυξης.

“Τα αιολικά πάρκα δεν παύουν να είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ολέθριες επιπτώσεις όταν εγκαθίστανται σε ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα, όπως είναι, ιδίως, οι δρυμοί, τα δάση, οι δασικές εκτάσεις κ.λπ. Επιπλέον, η εν χρήσει τεχνολογία των τεραστίων ανεμογεννητριών, δεν συμβιβάζεται διόλου με την μικράν κλίμακα του Ελληνικού τοπίου. Τούτο και μόνον τις αποκλείει από το τοπίο των νησιών, των ακρωτηρίων, των ακτών κ.λπ., που συνιστούν την μοναδικότητα του ελληνικού τοπίου. Κατά ουδεμία λογική βιωσιμότητος όλα αυτά μπορούν να αγνοηθούν για την παραγωγή αιολικής ενεργείας. Η έννομη αξία της καθαρής ενεργείας έπεται της προστασίας του πολυτίμου φυσικού κεφαλαίου της Χώρας, στο οποίο ανήκουν τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα μας, ως τα ιερά βουνά μας, οι αλπικές ζώνες των, οι δρυμοί των, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις στην ηπειρωτική χώρα, και εξ ολοκλήρου τα μικρά νησιά, οι ακτές, τα ακρωτήρια και εν γένει το νησιωτικό τοπίο.
Οι ύπατες αξίες της βιώσιμης χωροταξίας είναι η προστασία του ελληνικού τοπίου και η διαφύλαξη των πολυτίμων φυσικών οικοσυστημάτων μας. Εάν δεν γίνονται σεβαστές οι αξίες αυτές, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η παραγωγή αιολικής ενεργείας. Δεν συγχωρείται με κανένα τρόπο η θυσία πολυτίμου φυσικού κεφαλαίου χάριν αυτής.” (Μ. Δεκλερής*)

Η χώρα μας βρίσκεται ενώπιον μιας απειλής ανάλογης με εκείνην της δεκαετίας του 50 όπου θυσιάστηκαν τα πάντα στο βωμό της “ανάπτυξης” με τα αποτελέσματα που όλοι βιώνουμε σήμερα από την Αντιπαροχή και την άναρχη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη.

“Οι χώρες που παράγουν την τεχνολογία των ανεμογεννητριών και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πχ Γερμανία θα εξαναγκάσουν την χώρα μας να βάλει παντού ανεμογεννήτριες. Η Ελλάδα καταχρεωμένη και οικονομικά ανίσχυρη θα υποκύψει και το μέλλον είναι ζοφερό αν δεν υπάρξει αντίδραση” (Μ. Δεκλερής)

Δεν είναι τυχαίο ότι η ιδεολογία της “Πράσινης Ενέργειας” προωθείται από την Ευρώπη και στηρίζεται στην χώρα μας από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Είναι φανερό ότι προσπαθούν να αντικαταστήσουν την έννοια της Βιώσιμης ανάπτυξης με την έννοια της Πράσινης ανάπτυξης. Η πρώτη έχει ως μέτρο τον άνθρωπο ενώ η δεύτερη είναι ο τρόπος που το Κεφάλαιο αντιλαμβάνεται την συνέχεια της ανθρωπότητας. και την αντιμετώπιση της κρίσης του. Δηλαδή την συνεχή του επέκταση σε νέους τομείς (ΑΠΕ) με σταθερή αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας και όχι μείωσή της όπως θα απαιτούσε η αρχή της Βιωσιμότητας. Ακόμα και τώρα που ο πλανήτης δοκιμάζεται, που η οικονομική κρίση δείχνει τα όρια του Καπιταλισμού και του ανθρώπου, το κεφάλαιο σκυλεύει ό,τι απέμεινε από την φύση ανίκανο να την διαχειριστεί βιώσιμα.

Για τον μη υποψιασμένο πολίτη οι ανεμογεννήτριες είναι η ενεργειακή λύση όπως του παρουσιάζει καθημερινά σχετικός τηλεοπτικός σταθμός.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/24/0140-2/

Σχόλιο undisputed:
Ένα άρθρο που μας αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο των αιολικών πάρκων,αναφέροντας τις επιπτώσεις που έχουν στο ευρύτερο περιβάλλον(Δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας,Οι α/γ αιτία θανάτου πουλιών,Ακουστική και οπτική όχληση,Κίνδυνοι ατυχημάτων από α/γ,Μείωση της αξίας γης και αγοράς ακινήτων,
Οι α/γ κατά του τουρισμού,οι ελάχιστες οι θέσεις εργασίας) αλλά και πληροφρίες για την δήθεν συμβολή στην μείωση του διοξειδίου του άνθρακα λόγω της δήθεν ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής που προπαγανδίζουν τα Μ.Μ.Ε καθημερινά.Επίσης το άρθρο παρουσιάζει το κόστος των αιολικών πάρκων και ποιος το πληρώνει π.χ.:Στη συνέχεια τα κράτη μέλη παρέχουν εγγυημένη τιμή πώλησης ανά MWh η οποία καλύπτεται από ειδικό τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος.
Τα βλέπετε;Θυμάστε που σας τα έλεγα πριν χρόνια στο forum;
Τώρα σας τα λέει κάποιος άλλος μέσα απο αυτό το άρθρο και με επιστημονικά στοιχεία.Θυμάστε που σας έλεγα ότι δεν θα κλείσει ούτε ένα εργοστάσιο λιγνήτη;π.χ.1.Η Γερμανία αν και πρωτοπόρος στην παραγωγή Αιολικής ενέργειας δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να κλείσει ούτε ένα συμβατικό ή πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος.

2.Το κόστος σταθεροποίησης των δικτύων για να δεχτούν την αυξομειούμενη αιολική ενέργεια είναι τεράστιο και το επωμίζεται ο φορολογούμενος.

Καταλάβετε το αγαπητοί αναγνώστες τα αιολικά πάρκα που θέλουν να εγκαταστήσουν σε όλη τη χώρα,το κάνουν για την τσέπη τους και όχι για εμάς,έχουν και τα μέσα ενημέρωσης στα χέρια τους και μας το περνάνε και ως πράσινη ανάπτυξη-επανάσταση.Και μετά έγινε και μόδα...είμαστε πιο πράσινοι,είμαστε και οικολόγοι...έιμαστε μάλλον ευκολόπιστοι και πέφτουμε στην παγίδα τους.Αν μπορείτε σας παρακαλώ διαβάστε το όλο το άρθρο.Ευχαριστώ για την προσοχή σας.Τα σπάνια ζώα της Κρήτης που απειλούνται με εξαφάνιση

Πολλά είδη από σπάνια ζώα της Κρήτης κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της μανίας των ανθρώπων να κυνηγούν, να υπερκαταναλώνουν και να καταστρέφουν το φυσικό ζωτικό τους χώρο.

Η κατανόηση του φυσικού κόσμου προσφέρει πολλά μαθήματα στους ανθρώπους, τους διδάσκει να ζουν αρμονικά με το περιβάλλον και να διασφαλίζουν το μέλλον του.

Συχνά οι άνθρωποι διαταράσσουν αυτή την αρμονία, απογυμνώνοντας τη στεριά από το πράσινο, μολύνοντας τον αέρα, δηλητηριάζοντας τις θάλασσες, εξαφανίζοντας άλλους ζωντανούς οργανισμούς.

Τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση είναι:

Κρητικός αίγαγρος: Το αγρίμι που αρνείται να μερώσει

Χαρακτηρίζεται άφθαστος σε ομορφιά, σβελτάδα και εξυπνάδα. Και ακόμα, καρτερικός, πιστός και γενναίος όσο λίγα ζώα.

Ο κρητικός αίγαγρος είναι ένα μοναδικό ενδημικό ζώο του νησιού. Είναι το ξακουστό αγρίμι που συναντάμε συχνά στα ριζίτικα τραγούδια «αγρίμια κι αγριμάκια μου», αλλά όλο και λιγότερο στα βουνά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/28/1030-2-2/


Ο Ασπροπάρης και τα σχολεία της Θράκης

Οι δράσεις των σχολείων (Γυμνάσιο Σουφλίου, Δημοτικό Τυχερού, Γυμνάσιο Ιάσμου, Δημοτικό Σαπών) για τους Ασπροπάρηδες της Θράκης συνεχίστηκαν για δεύτερη χρονιά. Τη σχολική χρονιά που τελείωσε τον Ιούνιο του 2014 αγκάλιασαν τον Ασπροπάρη 100 περίπου μαθητές από 5 σχολεία του Έβρου και της Ροδόπης. Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τα ΚΠΕ Σουφλίου και Μαρώνειας-Σαπών.

Τη χρονιά αυτή, οι δράσεις είχαν ως βασικό θέμα το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το είδος από τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μετά από συζητήσεις που κάναμε με τις ομάδες υιοθεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά του προβλήματος στη χώρα και των επιπτώσεων του στον Ασπροπάρη αποφασίσαμε ότι η βασική δράση για τη χρονιά αυτή θα ήταν η κατασκευή και τοποθέτηση πινακίδων με στόχο την άμεση αποτροπή χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Η ξυλεία που χρησιμοποιήσαμε ήταν ευγενική χορηγία της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/25/936-3/


Λιβαδικά οικοσυστήματα: φυσικά οικοσυστήματα και πολύτιμοι φυσικοί πόροι

Όταν στην Ελλάδα ακούει κανείς τη λέξη λιβάδια στο μυαλό έρχεται η εικόνα μιας μεγάλης έκτασης με πράσινο χόρτο στην οποία βόσκουν με ικανοποίηση γελάδια και πρόβατα. Πράγματι, αν κανείς περιδιάβαινε στην ελληνική ύπαιθρο μιαν άνοιξη της δεκαετίας του ’30, αυτή ήταν η κυρίαρχη εικόνα και αυτή είναι που ταυτίστηκε με όλες τις εκτάσεις με φυσική βλάστηση που δεν ήταν δάσος, αυτή που στην καθομιλουμένη αποκαλείται βοσκότοπος. Η μακραίωνη κυριαρχία της χρήσης των εκτάσεων χωρίς υψηλή ξυλώδη βλάστηση για τη βόσκηση αγροτικών ζώων, ταύτισε τη χρήση με την περιγραφή του τόπου. Από την άλλη, η ταύτιση αυτή είναι και υπόμνηση της ιδιαιτερότητας των λιβαδιών της Ελλάδας, τα οποία στην πλειονότητά τους αποτελούν δυναμικά συστήματα, που χωρίς βόσκηση έχουν την τάση να επιστρέφουν στην αρχική τους κατάσταση, δηλαδή να γίνονται δάση ή πυκνοί θαμνώνες. Πολλές από αυτές τις εκτάσεις, ιδιαίτερα στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές γνώρισαν δεκάδες κύκλους αλλαγών χρήσεων από τη γεωργία και την κτηνοτροφία (συχνά ασκούμενες στον ίδιο χώρο) αλλά και εγκατάλειψης. Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας επίδρασης του ανθρώπου, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο και το ιδιαίτερο κλίμα είναι στην Ελλάδα να απαντούν τέσσερις κατηγορίες λιβαδικών οικοσυστημάτων, τα ποολίβαδα, τα θαμνολίβαδα, τα φρυγανολίβαδα αλλά και τα δασολίβαδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ποσοστό της έκτασης της χώρας που καλύπτουν τα ποολίβαδα και θαμνολίβαδα ανέρχεται στο 34%, ενώ αν προσμετρηθούν τα φρυγανολίβαδα και τα δασολίβαδα το ποσοστό φθάνει στο 40%.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/26/1001-5/


ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος της Πελοποννήσου

Μία καινοτόμο πιλοτική πρωτοβουλία, για την ανάδειξη του Φυσικού Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου προωθεί το ΥΠΕΚΑ. Η νέα αυτή δράση ολοκληρωμένου στρατηγικού χαρακτήρα, σχεδιάστηκε με τη διευρυμένη και ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού & Αθλητισμού και Τουρισμού, υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου και την αιγίδα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Στο όλο εγχείρημα, έπαιξε ένα ρόλο εισηγητικό και υποκινητικό το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με πρόεδρο τον κ. Σ. Μπένο.

Βασικός σκοπός του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020, είναι η ανάδειξη σημαντικών προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 της Πελοποννήσου, μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων στρατηγικών δράσεων, με άμεσο όφελος για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/11/28/513-4/Hellaspath: Αρχείο ορεινών διαδρομών για GPS στα Ελληνικά βουνά
www.hellaspath.gr/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 30/11/2014 09:32 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information