Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1323
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Η Σαμοθράκη, ένα μικρό «θαύμα» βιοποικιλότητας

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στις 20 Ιουνίου του 2005, οι βοτανολόγοι Αρνε Στριντ και Κιτ Ταν από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακάλυψαν στις απολήξεις του όρους Σάος, 300 μέτρα από το εκκλησάκι της Παναγίας της Κρεμιώτισσας, μια νέα Centaurea (Κενταύρια), ένα ποώδες φυτό της οικογένειας της μαργαρίτας. Καθότι ενδημική του νησιού, της έδωσαν το όνομα Centaurea samothracica.

Δεν ήταν μια τυχαία ανακάλυψη. Οι δύο επιστήμονες οργώνουν επί χρόνια τη χώρα μας, μαγεμένοι από τον πλούτο της χλωρίδας, τη σπάνια παλέτα φυτών και δένδρων, τα άπειρα βότανα, αποτυπώνοντας την εργασία τους σε εκδόσεις όπως τα «Αγριολούλουδα της Ελλάδας» και η «Ορεινή Χλωρίδα της Ελλάδας». Η έρευνα πεδίου στη Σαμοθράκη όμως είχε κεντρίσει λίγο περισσότερο το ενδιαφέρον της Κιτ Ταν. Απόδειξη ότι, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το νέο της βιβλίο «Η Χλωρίδα της Σαμοθράκης» από τις επιστημονικές εκδόσεις του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (συνυπογράφεται από τον καθηγητή Burkhard Biel).

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/07/15/1013-7/


Σύλληψη λαθραλιέων στον ποταμό Άραχθο

Το Δ.Σ του Πανελληνίου Συλλόγου FlyFishing & Προστασίας της Άγριας Πέστροφας «Αστραίου» αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τόσο την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της 5ης ΚΟΗ όσο και την Ελληνική Αστυνομία για την συμβολή τους στην αντιμετώπιση -μετά από καταγγελίες μελών του Συλλόγου μας και του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων-δύο (2) περιστατικών λαθραλιείας στον ποταμό Άραχθο την Κυριακή 13η Ιουλίου 2014.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/15/756/

Αστραίος

Πανελλήνιος Σύλλογος Fly Fishing και Προστασίας της Άγριας Πέστροφας


www.astraeus.gr/


Απαγόρευση θήρας ορισμένου χρόνου


Με την αριθμ. 2529/119401/24-6-2014 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας−Στερεάς Ελλάδας απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων για τρία (3) χρόνια, από 20−8−2014 μέχρι 19−8−2017, σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στις θέσεις “Καβάλα”, “Γαμπρός”, της Τ.Κ Διασέλλου Δήμου Φαρκαδόνας Νομού Τρικάλων, όπως φαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα, που περικλείεται από την εξής οριογραμμή:

Ανατολικά αρχίζει από τη θέση «Άσπρες Λεύκες» Διασέλλου και ακολουθεί με βόρεια κατεύθυνση τον δασικό δρόμο προς Διάσελλο παράλληλα με το ρέμα Καμήλα μέχρι συναντήσεως του ρέματος Κουμαριά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/16/1034-3/


«Σκόνταψε» ο εμβολιασμός του καστανιώνα

Νίκος Μανάβης | ΕΜΠΡΟΣnet

«Σκόνταψε», για πολλοστή φορά, η διάσωση του καστανιώνα της Αγιάσου από το έλκος που τον καταστρέφει. Όλα δείχνουν πως φέτος δε θα πραγματοποιηθεί εμβολιασμός, παρ’ ότι η Διεύθυνση Δασών Λέσβου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ολοκλήρωσε εγκαίρως το διαγωνισμό για την τοποθέτηση των εμβολίων.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν παραχθεί τα εμβόλια ή τουλάχιστον δεν έχουν φτάσει στη Λέσβο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του προγράμματος, φέτος επρόκειτο να τοποθετηθούν 45.000 εμβόλια στον καστανιώνα της Αγιάσου, ενώ πέρυσι είχαν τοποθετηθεί 25.000. Ο εμβολιασμός, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μια τετραετία.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/07/16/1000-4/


Ξεκινά ο καθαρισμός του ποταμού Μέγα

Το έργο επισκέφθηκαν επί τόπου ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός με στελέχη της Δ.Τ.Υ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ξεκινά άμεσα το μεγαλύτερο αντιπλημμυρικό έργο στο Νομό Καρδίτσας που αφορά τον καθαρισμό του ποταμού Μέγα, που ήταν μέχρι τώρα η μεγαλύτερη αιτία για πλημμυρικά φαινόμενα στο σύνολο σχεδόν του Καρδιτσιώτικου Κάμπου κατά τους χειμερινούς μήνες.

Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εκτελείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με προϋπολογισμό 6.700.000 ΕΥΡΩ και προβλέπει τον καθαρισμό του ποταμού Μέγα από το Φανάρι μέχρι τις εκβολές του στον Πηνειό.

Όλο το άρθρο εδώ:
mouzaki.gr/index.php?option=com_content&...-37-05&Itemid=22


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ: Ο σκύλος που παλεύει με την αρκούδα!


Μενέλαος Χρόνης | ΧΑΙΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το τηλεφώνημα στο φίλο μου τον Γιώτη, κτηνοτρόφο σε ένα χωριό του Δυτικού Ζαγοριού, δίπλα στη χαράδρα του Βίκου, έγινε περασμένα μεσάνυχτα και μάς βρήκε στο μαγαζί τού χωριού: “Έλα γρήγορα πάνω, η αρκούδα έφαγε τον Καλέση”. Την κλήση έκανε ο τρομαγμένος νεαρός τσοπάνος του, που ξενυχτούσε τα πρόβατα στα καλοκαιρινά βοσκοτόπια της Τύμφης. Ο Γιώτης ταράχτηκε, γιατί ο Καλέσης είναι ο μεγάλος αρσενικός σκύλος του κοπαδιού και χωρίς αυτόν τα πράγματα γίνονταν πολύ δύσκολα, αφού δύο αρκούδες γυρόφερναν στην περιοχή και σχεδόν κάθε βράδυ έκαναν επιθέσεις στα ζώα του χωριού.

“Φύλακας άγγελος” των κοπαδιών και της ορεινής οικονομίας

Όταν φτάσαμε, βρήκαμε τον Καλέση καταματωμένο, αλλά, περιέργως, όχι τραυματισμένο. Καθόταν ατάραχος σε ένα λοφάκι και αφουγκραζόταν το κοπάδι. Το αίνιγμα έλυσε ο Γιώτης: “Πάλεψε με την αρκούδα και αυτή τον δάγκωσε στο λαιμό, αλλά τραυματίστηκε στα καρφιά της λαιμαριάς του. Τα αίματα είναι δικά της”.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/20/613-4/


Παρουσίαση βιβλίου

Εκδόσεις Ψύχαλου


Βιβλία για εμβολιασμό δέντρων και θάμνων:
Απο την ιστοσελίδα www.psihalos.gr/ πηγαίνετε στον τομέα καλλιέργειες και μετά εμβολιασμός.

Βιβλία για κλάδεμα:
Απο την ιστοσελίδα www.psihalos.gr/ πηγαίνετε
στον τομέα καλλιέργειες και μετά κλάδεμα.
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 21/07/2014 05:58 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1324
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Χρηματοδότηση Δασικών Υπηρεσιών για την υλοποίηση έργων «ανάπτυξης θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων»


Με την αριθμ. 112965/2832/21.7.2014 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης & Π.Δ. & Φ.Π. του ΥΠΕΚΑ, εγκρίνεται η διάθεση πίστωσης ποσού 100.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου οικονομικού έτους 2014 για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών ανάπτυξης θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων στα πλαίσια του Μέτρου 1 «Ανάπτυξη θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων» του Α.Π.4 του χρηματοδοτικού προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2014», σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/07/21/209-3/


Ιδιότητες της γύρης


Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν αποδείξει ότι μπορεί κανείς να ζήσει μόνο με νερό και γύρη. Περιέχει από μόνη της όλες τις ουσίες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ζωής

Η γύρη είναι ένα από τα καταπληκτικά προϊόντα που παράγουν οι μέλισσες.
Είναι γνωστή για την περιεκτικότητα που έχει σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και για την αξιοθαύμαστη ικανότητά της να παρέχει ενέργεια στο σώμα. Έχει χρησιμοποιηθεί σαν τροφή πολλούς αιώνες. Αναφορές για αυτήν έχουν βρεθεί σε ιατρικές πληροφορίες από το 2735 π.Χ..

Η γύρη περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνες C, A, E, φολικό οξύ, και καροτενοειδή. Περιέχει μια ευρεία ποικιλία μετάλλων και ιχνοστοιχείων, μαζί με τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι εξαιρετικά πλούσια σε ρουτίνη (βιταμίνη P), ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και των κυττάρων.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/07/idiotites-tis-giris.html


Εντυπωσιακές σκηνές πετώντας μέσα από έναν... καταρράκτη!Ένα εντυπωσιακό βίντεο δημοσιεύτηκε μέσω διαδικτύου, με πρωταγωνιστή έναν παράτολμο νεαρό που του αρέσει το wingsuit. Ο Τζέιμς Ράσελ φόρεσε ειδική στολή με φτερά και κατέγραψε με κάμερα το πέταγμά του μέσα από έναν καταρράκτη στην Ελβετία.

Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2014/07/blog-post_22.html


Ψαρεύοντας πέστροφες με μύγες


Ενα καταπληκτικό βίντεο παραγωγής του Μανώλη Ευγενιτάκη με 2 μέλη του συλλόγου μας, τον Simon Norwick και τον Νίκο Τσάνο, γυρισμένο το 1997Video:
www.astraeus.gr/video/71-psareyontas-pestrofes-me-myges


Fly Fishing GreeceVideo:

www.astraeus.gr/video/81-fly-fishing-greece


Η ρίγανη μπορεί να κάνει θαύματα και στην υγεία μας! Μάθετε τα οφέλη της


Είναι πραγματικά… θαυματουργό βότανο!

Η ρίγανη μπορεί να κάνει θαύματα και στην υγεία μας! Μάθετε τα οφέλη της

Ρίγανη ή αλλιώς Origanum vulgare. Είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Κρεατικά, σαλάτες, πίτες, πατάτες… αποκτούν μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όταν απλώς προστεθεί μια μικρή ποσότητα ρίγανης.

Η ρίγανη, λοιπόν, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, νιασίνη, φώσφορο, σίδηρο, καθώς και σε β-καροτίνη. Εκτός όμως από αυτά τα πολύ σημαντικά για τον οργανισμό μας στοιχεία, διαθέτει και ένα σωρό ευεργετικές ιδιότητες. Πάμε να τις δούμε μία-μία:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/07/25/%CE%B7-%CF%8...%CE%B9-%CF%83%CF%84/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1325
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Τα ψιλά γράμματα από τον πόλεμο των τροφίμων


Βαντάνα Σίβα

Με τη δημιουργία “ιδιοκτησίας” των σπόρων μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η επιβολή τους παγκοσμίως μέσω του ΠΟΕ, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας έχει εγκαθιδρύσει μια μονοπωλιακή αυτοκρατορία για τους σπόρους και την τροφή.

Η Μονσάντο και οι φίλοι της, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, οι λομπίστες της και οι πληρωμένοι αντιπρόσωποί τους στα μίντια συνεχίζουν να πιέζουν για τον μονοπωλιακό έλεγχο των τροφίμων παγκοσμίως μέσω της διάθεσης των σπόρων. Αυτή η “αυτοκρατορία” χτίζεται πάνω στην εσφαλμένη βάση ότι η Μονσάντο είναι ο δημιουργός/εφευρέτης της ζωής και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να κατέχει τους σπόρους μέσα από πατέντες και ότι η ζωή μπορεί να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί όπως ένα iPhone.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=enEπίσκεψη σε παραδοσιακούς οπωρώνες


Στα πλαίσια του Πρόγραμμα Leonardo da Vinci , «Καλλιέργεια της γεωργικής βιοποικιλότητας: γνώση και πρακτική στην Ευρώπη» Συμμετείχαμε στο εργαστήριο «σπόροι κληρονομιάς, επίσκεψη σε παραδοσιακούς οπωρώνες» το σεμινάριο οργανώθηκε από την οργάνωση Garden Organic (www.gardenorganic.org.uk) στο Ryton Gardens,στο Κοβεντρή της Αγγλίας.

Από την Ελλάδα συμμετείχε το Πελίτι (Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Σοφία Γίδα και Άρης Παύλος) και από την Αυστρία η οργάνωση «Κιβωτός του Νώε».

Την πρώτη μέρα στις 15 Ιουλίου 2014, επισκεφτήκαμε το Ryton Gardens όπου είναι η έδρα της οργάνωσης Garden Organic. Μας ξενάγησαν τον επισκέψιμο κήπο που έχουν αλλά και στον κήπο ανανέωσης των ποικιλιών καθώς και στους χώρους καθαρισμού και αποθήκευσης των σπόρων. Στον επισκέψιμο κήπο υπήρχε ένα τμήμα με ποικιλίες από διάφορες χώρες από την Ελλάδα είχαν μελισσόχορτο.

Όλο το άρθρο και φωτογραφίες εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=122&lang=en


Η αρχή του τέλους για την Monsanto; Νομική νίκη-σταθμός κατά του κολοσσού της βιοτεχνολογίας


Μία τεράστια νομική νίκη κατά της Monsanto ολοκληρώθηκε πρόσφατα στις Η.Π.Α.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Δυτικής Virginia οριστικοποίησε αυτό το μήνα ένα ισχυρότατο πλήγμα κατά της εταιρείας βιοτεχνολογίας, επικυρώνοντας συμβιβασμό που εξαναγκάζει τη Monsanto να καταβάλλει ως συνολικό πρόστιμο 93 εκατομμύρια δολάρια προς την μικρή πόλη Nitro της Πολιτείας της Δυτικής Virginia για τη δηλητηρίαση των κατοίκων της με το τοξικό χημικό “Πορτοκαλί Παράγοντας” (σ.σ. pentapostagma.gr - Agent Orange).

Ο συμβιβασμός εγκρίθηκε πέρυσι, όμως οι τελικές του λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, όπως και ο τρόπος που θα κατανεμηθεί το ποσό του προστίμου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/07/%CE%B7-%CE%...B7.html#.U9ixGEDCf5N


Γλυκό αντιβιοτικό το μέλι από τον Όλυμπο

To πιο νόστιμο αντιβιοτικό στον κόσμο παράγεται στον Ολυμπο. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μελέτησαν τις φαρμακευτικές ιδιότητες του μελιού που παράγεται στην περιοχή και ανίχνευσαν αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακά συστατικά σε εξαιρετικά μεγάλες συγκεντρώσεις. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τα δείγματα που συλλέχθηκαν είχαν συστατικά με ισχυρότερη δράση από αυτή του μελιού Manuka, που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία, έχει εγκριθεί για θεραπευτική χρήση και πωλείται έως και 200 ευρώ το κιλό. Η συγκεκριμένη έρευνα, εκτός από τη φαρμακευτική αξία του μελιού, αποδεικνύει και κάτι επίσης εξαιρετικά σημαντικό.

«Οι έρευνες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ίσως αποδείξουν ότι το μέλι που παράγεται στον ορεινό όγκο του Ολύμπου είναι χρυσό νέκταρ και για τους Θεσσαλούς μελισσοπαραγωγούς» λέει ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημ. Κουρέτας επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε όσον αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών από την περιοχή. Η αρχική σκέψη, εξηγεί ο κ. Κουρέτας ήταν, «ότι στον Ολυμπο υπάρχει ένα μοναδικό οικοσύστημα όπου αναπτύσσονται πολλά ενδημικά φυτά τα οποία διαθέτουν σημαντικές γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες. Εφόσον οι μέλισσες τρέφονται με αυτά τα φυτά, το μέλι που παράγουν οπωσδήποτε περιέχει πολλά από αυτά τα συστατικά στη χημική του σύσταση».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/26/1222-2/


Σπόροι του Θανάτου (Seeds of Death)Το ντοκιμαντέρ αυτό που βραβεύθηκε στο Hoboken International Film Festival το 2013, σοκάρει αποκαλύπτοντας τη γυμνή αλήθεια για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ).
Μια πλειάδα επιστημόνων και πολέμιων του ελέγχου των σπόρων από τις μεγάλες πολυεθνικές των χημικών και των ΓΤΟ, συνενώνουν τις φωνές τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι Vandana Shiva, Shiv Chopra και Arpad Pusztai, ενώ παρουσιάζονται λήψεις από τα πειράματα του Gilles-Éric Séralini.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/07/sporoi-tou-thanat...s-of-death.html#more


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1326
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς από το Δασαρχείο Τρικάλων


Σε εμβολιασμούς των δένδρων της Καστανιάς που έχουν προσβληθεί από μύκητα, κοινώς «έλκος καστανιάς», θα προχωρήσει το δασαρχείο Τρικάλων από την επόμενη εβδομάδα, σαν αρμόδια επιβλέπουσα υπηρεσία, μετά από απόφαση της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη.

Η προσβολή των δένδρων καστανιάς εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια σε καστανοδάση και σε ιδιωτικές φυτείες σε περιοχές του Ν. Τρικάλων, προκαλώντας σοβαρές απώλειες στη φυτική παραγωγή, λόγω νέκρωσης των δένδρων.

Με την εμφάνιση της προσβολής το Δασαρχείο Τρικάλων απευθύνθηκε στο Ι.Δ.Ε. (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών) Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ερευνηθεί η αιτία του φαινομένου και να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση του, ώστε να αποτραπεί η παραπέρα εξάπλωση του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/31/525-2/


Μάζεψαν 4,5 τόνους αρωματικά φυτά και θα τα πωλούσαν στην Αλβανία


Μεγάλη ποσότητα αρωματικών φυτών, βάρους 4,5 τόνων, που είχαν συλλέξει 15 Αλβανοί παρανόμως από τα βουνά του Τσαμαντά, στα σύνορα της Θεσπρωτίας με την Αλβανία, κατέσχεσαν οι αστυνομικοί ύστερα από επιχείρηση στην περιοχή.

Οι Αλβανοί είχαν στήσει πρόχειρα παραπήγματα και σκηνές προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως αποθήκες για τη συγκέντρωση των φυτών. Δεκάδες τέτοια παραπήγματα εντόπισαν οι αστυνομικοί και εκατοντάδες τσουβάλια γεμάτα από φασκόμηλο.

Σε αρκετά πλατώματα πέριξ αυτών αρωματικά φυτά κομμένα και ξεριζωμένα, απλωμένα, προκειμένου να ξεραθούν ώστε στη συνέχεια να συσκευαστούν.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/01/1010/


Από τον «Σήφη» στην Κρήτη, σε έναν δράκο «τσέπης» στα Γρεβενά

Μπορεί ο κροκόδειλος «Σήφης» στην Κρήτη να έχει στραμμένα πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά στα ορεινά ρυάκια της Πίνδου, ανάμεσα σε καταπράσινες εκτάσεις και δέντρα με ζωή μισής χιλιετίας, ζει κι ένα άλλο, διόλου επικίνδυνο, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον αμφίβιο.

Το συναντήσαμε στην τοποθεσία «Μπάλτσες» κοντά στην Κρανιά του νομού Γρεβενών και μας κέρδισε αμέσως με την ιδιομορφία του.

Μοιάζει με δράκο «τσέπης» κολυμπάει ακριβώς όπως ο κροκόδειλος και διεκδικεί το δικό του μερίδιο στην προσοχή των φυσιολατρών, κατοίκων και τουριστών.

Ο λόγος για ένα αμφίβιο, με μήκος 7-12 εκατοστά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που όπως όλα δείχνουν -και σύντομα αναμένεται να επιβεβαιωθεί με τεστ DNA- είναι αλπικός τρίτωνας, ένα ζώο που περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/07/29/103-2/


Απαγόρευση κυνηγιού ορισμένου χρόνου σε περιοχές των ν. Τρικάλων και Θεσσαλονίκης


Δήμος Καλαμπάκας

Με την αριθμ. 2704/131044/14.7.2014 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας παρατείνεται για άλλα δύο (2) χρόνια, από 20−8−2014 μέχρι 19−8−2016, η απαγόρευση κυνηγιού όλων των θηραμάτων, σε έκταση 4.270 στρεμμάτων στη θέση «Προφήτης Ηλίας» της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλης Κερασιάς του Δήμου Καλαμπάκας Νομού Τρικάλων, όπως απεικονίζεται στο χάρτη που ακολουθεί.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/07/31/1205-5/


Μια κιβωτός γεμάτη Ελλάδα

ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος

Πώς θα μας φαινόταν αν σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά σπάνια άλογα, αγελάδες και χοίρους που βρίσκονταν στην ελληνική ύπαιθρο έως και πριν από 10.000 χρόνια;

Στο χωριό Αύρα Τρικάλων, 13 μόλις χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμπάκας, βρίσκεται ένα ξεχωριστό αγρόκτημα, που φιλοξενεί σπάνιες, αρχέγονες ελληνικές φυλές βοοειδών και οικόσιτων ζώων. Τα τελευταία 28 χρόνια, σε μία καταπράσινη έκταση 300 στρεμμάτων, που συμπληρώνεται από 5.000 στρέμματα κοινοτικού βοσκότοπου, ο κύριος Δημήτρης Δήμου ουσιαστικά διατηρεί ζωντανό ένα μέρος της ελληνικής αγροτικής ιστορίας. Ωστόσο η «κιβωτός του Δήμου», όπως ονομάζεται το αγρόκτημα, δεν αποτελεί μόνο ένα ζωντανό μουσείο αλλά και την πηγή αμιγώς ελληνικών αλλαντικών και κρεάτων.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=14250

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1327
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Τα κολιμπρί είναι πιο αποδοτικά από τα ελικόπτερα

Σύμφωνα με μελέτη που συγκρίνει τα μικροσκοπικά πτηνά κολιμπρί με ένα από τα πιο εξελιγμένα μικρο-ελικόπτερα του κόσμου, η φύση διατηρεί το πλεονέκτημα απέναντι στους μηχανικούς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσον αφορά την ισχύ που απαιτείται για να σηκώσει το βάρος του, το καλύτερο κολιμπρί ήταν έως και κατά 27 τοις εκατό περισσότερο αποδοτικό από το ελικόπτερο.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Ντέηβιντ Λέντινκ, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, εξήγησε ότι η απόδοση της πτήσης του κολιμπρί, του μοναδικού πτηνού ικανού να αιωρείται επικρεμάμενο, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθεί, λόγω των υπερβολικά μικρών διαστάσεών του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/04/650-7/


Διάθεση θηραμάτων για εμπλουτισμό βιοτόπων

Με απόφαση της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση σε κυνηγετικούς συλλόγους συνολικά 2000 ατόμων Κυνηγετικών Φασιανών από το Κρατικό Εκτροφείο Γρεβενών με σκοπό το εμπλουτισμό βιοτόπων εφαρμόζοντας τις εγκεκριμένες τεχνικές εκθέσεις εμπλουτισμού βιοτόπων ως εξής:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/04/828-2/


Ξεκινά η κυνηγετική περίοδος – Ρυθμίσεις θήρας κυνηγετική​ς περιόδου 2014-2015

ΥΠΕΚΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 6 Αυγούστου 2014
Ξεκινά σε λίγες ημέρες η κυνηγετική περίοδος – Ρυθμίσεις θήρας κυνηγετικής περιόδου 2014-2015

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2014-2015 και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το τρέχον κυνηγετικό έτος ορίζεται από 20 Αυγούστου 2014 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2015. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2015. Παράλληλα υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ Νίκο Ταγαρά και βρίσκονται επίσης υπό δημοσίευση οι υπουργικές αποφάσεις για τα τέλη έκδοσης αδειών κυνηγίου και για την ετήσια συνδρομή κυνηγών για το κυνηγετικό έτος 2014 – 2015. Για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2014- 2015 τόσο στα τέλη όσο και στη συνδρομή δεν υπήρξε καμία αύξηση του τιμήματος, παραμένοντας στα περυσινά επίπεδα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/06/542-6/


Πελίτι Βουλγαρίας

Αγαπητοί φίλοι με μεγάλη μας χαρά θέλουμε να σας ανακοινώσουμε ότι από σήμερα 9 Αυγούστου 2014 ανοίγει η πρώτη ομάδα του Πελίτι εκτός συνόρων στη γειτονική Βουλγαρία.

Συντονίστρια της ομάδας είναι η ZdravkaHristova (Ζτράφκα Χρίστοβα). Η Zdravkaγνώρισε ως εθελόντρια το Πελίτι το 2012. Από τότε δημιουργήθηκε μια στενή σχέση και μια σχέση φιλίας.

Από το χειμώνα του 2013 είχαμε μιλήσει για τη δημιουργία μιας ομάδας στη Βουλγαρία. Ο καιρός έφερε την ωριμότητα και πάρθηκε η απόφαση να ανοίξει η ομάδα στη Βουλγαρία που είναι η πρώτη ομάδα σε άλλη χώρα, σηματοδοτώντας έτσι μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πελίτι.

Ευχόμαστε καλή αρχή στη Zdravka και στους υπόλοιπους φίλους μας στη Βουλγαρία για το μεγάλο ταξίδι που ξεκινάνε.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=121&lang=en
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1328
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Η Α.Δ. Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας συνεχίζει την προσπάθεια ενημέρωσης για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων

Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων για τις ενέργειες πρόληψης και καταπολέμησης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας απέστειλε προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενημερωτικό υλικό με στοιχεία για την ασθένεια και οδηγίες για την απολύμανση εργαλείων και μηχανημάτων που αποτελούν και την κύρια αιτία μετάδοσης της.

Το έντυπο ενημερωτικό υλικό απεστάλη προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και προς τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών φορέων, των εταιρειών και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την εκτέλεση Δημόσιων έργων (ΔΕΗ, εργοληπτικές επιχειρήσεις, εταιρείες τεχνικών έργων, Επιμελητήρια κ.α.), με την επισήμανση να το κοινοποιήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους στις υπηρεσίες και τα μέλη τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/13/1009-3/


Ρίγανη, θυμάρι, άνηθος, βασιλικός και χαμομήλι, ελληνικά με ταυτότητα

ΚΩΣΤΑΣ ΟΝΙΣΕΝΚΟ | ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ανάπτυξη του κλάδου της καλλιέργειας και πώλησης βοτάνων αναμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη χθεσινή υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τον «Τεχνικό Κανονισμό Αποδοχής Ποικιλιών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών». Σύμφωνα με το υπουργείο, μετά την υπογραφή, η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά τη δυνατότητα να φτιάξει «Εθνικό Κατάλογο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών», εγγράφοντας σε αυτόν βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες φυτών και βοτάνων. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας δίνοντας θέσεις εργασίας σε νέους αγρότες ή βελτιώνοντας το εισόδημα παλιότερων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/13/1026-4/

Βιβλίο – έκδοση του δήμου Χανίων για την κρητική χλωρίδα

Η κρητική χλωρίδα και οι επιπτώσεις της στην υγεία, την διατροφή και τον τουρισμό αποτελούν το θέμα της φετινής έκδοσης του δήμου Χανίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης του «Αγροτικού Αυγούστου 2014».

Μέσα από τις 200 σελίδες του βιβλίου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες ο αναγνώστης συναντά 104 από τα σπάνια είδη της χλωρίδας της Κρήτης με φωτογραφίες και κείμενα που τον βοηθούν να τα γνωρίσει καλύτερα.

Το πηγαδόχορτο, το βλίτο, ο άνηθος, το σέλινο, τα σπαράγγια, το ραδίκι, το σταμναγκάθι, η πικραγκουριά, το μάραθο, η δάφνη, το χαμομήλι, η μέντα, οι βολβοί, ο βασιλικός, ο δίκταμος, η ματζουράνα, η ρίγανη, το κρινάκι, το γλυκάνισο, η γλιστρίδα, το δεντρολίβανο, η φασκομηλιά, το σπανάκι, το θυμάρι, η τσουκνίδα, είναι μερικά από αυτά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/13/352-5/


xenofone – Η πρώτη ελληνική εφαρμογή για το κυνήγι!

O Xenofone ειναι η πρώτη ελληνική εφαρμογή για έξυπνα κινητά και ταμπλέτες με λειτουργικό σύστημα android. Το όνομά του προέρχεται από τον Ξενοφώντα, τον Αθηναίο που ήταν ιστορικός συγγραφέας και σωκρατικός φιλόσοφος. Έγραψε τον Κυνηγετικό που ήταν το πρώτο κυνηγετικό εγχειρίδιο.

Ο Xenofone φέρνει καινοτομία και νέες τεχνολογίες στην παραδοσιακή κυνηγετική δραστηριότητα. Μέσα από τη συλλογή και ψηφιοποίηση του συνόλου των οριοθετήσεων περιοχών σχετικών με το κυνήγι (καταφύγια, ζώνες εκπαίδευσης, απαγορεύσεις κτλ) από τα κατά τόπους δασαρχεία και το υπουργείο περιβάλλοντος επιτρέπει άμεση και ακριβή πληροφόρηση. Για πρώτη φορά οι κυνηγοί μας μπορούν να έχουν άμεση γνώση της θέσης τους σε σχέση με τις διάφορες οριοθετήσεις ευκολα και γρήγορα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/11/440/


Ελάφι… ξυλοκόπησε τον κυνηγό!


Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει ένα βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένα ελάφι που… ξυλοκοπά τον κυνηγό που το απειλεί με όπλο!

Ο ένοπλος άνδρας μάλλον νόμιζε ότι εκείνος ήταν που θα τρόμαζε το ελάφι, ωστόσο το ατρόμητο ζώο μόλις τον αντίκρισε έτρεξε κι άρχισε να τον κλωτσάει με τις οπλές του. Ο κυνηγός σώθηκε από θαύμα.

Video:

dasarxeio.com/2014/08/14/1117-5/


Συλλήψεις για παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών (video)


Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η αλόγιστη συλλογή αρωματικών φυτών από τα βουνά της Αρκαδίας

Στη σύλληψη τριών ατόμων προχώρησε το Δασαρχείο Τρίπολης, την Πέμπτη 14 Αυγούστου, για παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά δύο αλλοδαποί και ένας ημεδαπός μετέφεραν από τη Μεγαλόπολη 17 σακιά ρίγανη και άλλα τόσα τσάι προς πώληση. Η σύλληψη έγινε στην Τρίπολη.

Μετά από έλεγχο στο φορτηγό διαπιστώθηκε η μεταφορά των δύο αρωματικών φυτών που ξεπερνούσαν σε ποσότητα το όριο που θέτει ο Νόμος για προσωπική χρήση και έτσι το Δασαρχείο προχώρησε στη σύλληψη των ατόμων αυτών. Βέβαια κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί πολλές φορές, ενώ πριν λίγο διάστημα συνελήφθησαν άτομα που μάζευαν τσάι σε χωριό λίγο έξω από την Τρίπολη, γιατί δεν είχε ξεκινήσει η περίοδος συλλογής.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
dasarxeio.com/2014/08/15/123-5/


Δύο ιστορικές φωτογραφίες.Αναζήτηση ανοιξιάτικης σίκαλης στα Πομακοχώρια του νομού Ξάνθης το 2004.

Ευχαριστούμε τον Χαρίλαο Χουλιάρα για τις φωτογραφίες.


Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=16&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 19/08/2014 09:31 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information