Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1335
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
10 πληροφορίες για τους σπόρους που σοκάρουν

“Τα γενετικά σκουπίδια είναι τα μόνα που δεν ανακυκλώνονται”. Είναι η πρώτη πληροφορία που άκουσα και με σόκαρε στη πρώτη συνάντηση για το 1ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Σπόρων (ναί, ναί, Φεστιβάλ Σπόρων!) “Love Sporoi -Let’s grow together” που ξεκινά στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου με κορύφωση στις 12 Οκτωβρίου 2014 με μια μεγάλη γιορτή στο Κέντρο της Γης.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία). Είναι μιά πρωτοβουλία των Demeter International και στην Ελλάδα σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται από την Οργάνωση ΓΗ (ogi.gr) με την υποστήριξη της Bio Hellas, της Eco VRS του Impact Hub και των Αμεπλώνων του Κτήματος Βασιλίσσης στο Ιλιον.

Η άλλη πληροφορία που άκουσα (και έτσι κατάλαβα άλλη μιά φορά γιατί είναι σημαντικό να γίνεται ένα Φεστιβάλ Σπόρων) είναι ότι κάθε παραδοσιακός σπόρος που εξαφανίζεται θέλει τουλάχιστον 2-3.000 χρόνια για να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/09/24/1135-2-2/

Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση Γη:
www.organizationearth.org/

Οργανωση Γη: Καλλιεργει σπορους ελπιδας
www.organizationearth.org/ogi-seed-of-hope/

ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ(Συνεργασία με Πελίτι)www.organizationearth.org/diafylassontas-tous-sporous/

Σχόλιο undisputed:
Αν και δεν εμπιστεύομαι τις Μ.Κ.Ο. σχεδόν καθόλου όπως εχω γράψει πολλές φορές στο forum,έχω την αίσθηση πως η Γη είναι της προκοπής.Παρατήρησα επίσης ότι έχει συνεργαστεί και με το Πελίτι(παραπάνω link) που αυτό είναι ένα σημάδι αξιοπιστίας...βλέπουμε όμως...


Ακολουθώντας τα χνάρια του ελαφιού

Πρόγραμμα Δρυάδες

Δράση 3: Παρακολούθηση του κόκκινου ελαφιού (Cervus elaphus) «Ακολουθώντας τα χνάρια του ελαφιού»

Το είδος Cervus elaphus (κόκκινο ελάφι) έχει χαρακτηριστεί «κρισίμως κινδυνεύον», σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας (Αθήνα, 2009). Στην Πάρνηθα συναντάται ο σημαντικότερος πληθυσμός κόκκινου ελαφιού στην Ελλάδα. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας εφαρμόζει πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης των ελαφιών της Πάρνηθας με σκοπό τη διαχρονική γνώση των μεταβολών στο μέγεθος και τη δομή του πληθυσμού προκειμένου να εφαρμόζεται ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο που θα προστατεύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας αλλά και τα ίδια τα ελάφια.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/09/23/705-7/


Τα πρωτοπόρα έργα Natura 2000 επιβραβεύονται


Οι πέντε νικητές του βραβείου Natura 2000 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται για πρώτη φορά, γιόρτασαν την επιτυχία τους σε τελετή απονομής στις Βρυξέλλες, στις 21 Μαΐου.

Το βραβείο αποτελεί επισφράγιση της αριστείας σε θέματα διαχείρισης του δικτύου της ΕΕ το οποίο περιλαμβάνει 27.000 περιοχές προστασίας της φύσης σε 28 κράτη μέλη. Από έναν κατάλογο τελικής επιλογής 22 εξαίρετων υποψηφίων, η υψηλού επιπέδου κριτική επιτροπή επέλεξε το καλύτερο έργο για καθεμία από τις πέντε κατηγορίες: προστασία της φύσης, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συγκερασμός συμφερόντων-αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία.

«Το δίκτυο Natura 2000 είναι ένα από τα εξέχοντα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον Janez Potočnik, ο οποίος και απένειμε τα βραβεία. «Δημιουργήσαμε αυτά τα βραβεία για να αυξηθεί η ορατότητα της εξαίρετης δουλειάς που γίνεται σε όλη την Ευρώπη σε θέματα διαχείρισης των περιοχών του δικτύου Natura 2000. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν οι διαχειριστές των περιοχών, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι οργανισμοί και οι εθελοντές προστασίας της φύσης, οι γεωργοί, οι δασοκόμοι, οι ιδιοκτήτες γης, οι κυνηγοί και οι αλιείς, οι επιστήμονες και οι δάσκαλοι, καθώς και οι ιδιωτικές εταιρείες και πολλοί άλλοι, το δίκτυο Natura 2000 προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά και κοινωνικοοικονομικά οφέλη σε όλους τους πολίτες της ΕΕ».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/09/28/225-4/


Αυξήθηκαν τα ελάφια αλλά «σαμποτάρεται» η επιβίωσή τους

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών στη Ρόδο, που έχει φθάσει, πλέον, τα 1200 με 1500 άτομα, ωστόσο η επιβίωσή τους “σαμποτάρεται” από τη βοσκοφόρτωση του νησιού που όπως λέει ο Γενικός Διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Νίκος Θεοδωρίδης, είναι διπλάσια από τη βοσκοϊκανότητά του.

Καταρχήν, χθες, ο κ. Θεοδωρίδης είχε μία συνάντηση λίγης ώρας με τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, προκειμένου να τον ενημερώσει για έναν καινούργιο δασικό νόμο που βγήκε, ο οποίος προβλέπει δεκαεπτά Υπουργικές αποφάσεις και ένα Προεδρικό Διάταγμα. Αυτά, ξεκίνησαν, ήδη, να συντάσσονται από το Υπουργείο και μόλις είναι έτοιμα θα αποσταλούν για εφαρμογή στις υπηρεσίες.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/09/25/328-4/


Μια νέα σελίδα στην ιστορία του Πελίτι

Αγαπητοί φίλοι του Πελίτι.

Σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, κλείσαμε το γραφείο του Πελίτι στο Παρανέστι Δράμας με σκοπό να ανοίξουμε νέο γραφείο στην πόλη της Δράμας. Δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν να πάρουμε αυτή την απόφαση: α. το οικονομικό, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πάγια έξοδα του γραφείου και β. το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να κρατήσει το γραφείο.

Αποφασίσαμε να μετακομίσουμε το γραφείο στη Δράμα όπου πρόσφατα ανοίξαμε και την τοπική ομάδα του Πελίτι στη Δράμα. Είναι πιο εύκολη η λειτουργία ενός γραφείου κοντά σε αστικό περιβάλλον. Θα χρειαστούμε λίγο καιρό ως που να στήσουμε το νέο γραφείο, χρειαζόμαστε λίγο την κατανόηση σας.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=2&lang=en


Σπόροι για τους αδερφούς μας στη Μ. Ανατολή


Το Πελίτι Δράμας συσκεύασε (25/9/2014) περίπου 1000 φακελάκια με σπόρους ντομάτας Σαντορίνης και Φακής για τους αδερφούς μας στη Μέση Ανατολή, πρόσφυγες από τη Συρία και τη Παλαιστίνη. Ευχαριστούμε όλους όσους βοήθησαν σε αυτό το έργο. Τώρα ξεκινάει η μεγάλη πορεία να φτάσουν αυτοί οι σπόροι στα χέρια των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=129&lang=en


Τα βότανα και η σημασία τους για την υγεία


Ο Δρ. Αντώνιος Ε. Κουτελιδάκης, Επιστήμων Τροφίμων & Διατροφής, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής της Μονάδας Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Ανθρώπου) και Διδάσκων διατροφής ανθρώπου (Τμήμα επιστήμης τροφίμων και διατροφής) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, μιλά για την ευεργετική επίδραση των βοτάνων στην ανθρώπινη υγεία.

Video:

www.pemptousia.gr/video/%CF%84%CE%B1-%CE...-%CF%85%CE%B3%CE%B5/undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1336
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 12 Μήνες  
Αιολικά εγκλήματα κατά της ελληνικής φύσης καταγγέλλει η Κομισιόν

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στη χώρα μας κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή που απέστειλε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κομισιόν εξέτασε καταγγελίες για συγκεκριμένα αδειοδοτημένα ή εν λειτουργία αιολικά πάρκα στην Εύβοια και στην Κρήτη και διαπίστωσε παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αυθαιρεσίες και σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί την αδειοδότηση και λειτουργία αυτών των αιολικών πάρκων και ζητά από το ελληνικό κράτος τηνκατάθεση νέων μελετών περιβαλλοντικών όρων, αλλά και τη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία στα κριτήρια έγκρισης. Με άλλα λόγια, το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

Σχόλιο undisputed:
Κανονικά δεν θα έπρεπε να συντάσουν μελέτες περιβαλλοντικές οργνώσεις όπως η WWF ή η Ορνιθολογική(αν και την Ορνιθολογική την έχω σε καλή εκτίμηση σε σύγκριση με την WWF οπως έχω γράψει και παλαιότερα στο forum) αλλά θα έπρεπε να γίνει μία επιτροπή απο επιστήμονες με γνώσεις πάνω σε αυτό το θέμα(ορνιθοπανίδα,χωροταξικός σχεδιασμός τοποθέτησης αιολικών πάρκων κτλ.) απο το Υπουργείο Περιβαλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπου θα γίνοντε μελέτες πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.Και με κατευθυντήριες γραμμές την ορθολογική διαχείριση και αειφορία να συντάσοντε μελέτες που να έχουν όσο το δυνατόν τις λιγότρες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.Επίσης το ότι έχω καλή αποψη για την Ορνιθολογική δεν σημαινει πως πρέπει να συντάσει περιβαλλοντικές μελέτες σε τέτοια θέματα.Επίσης είμαι της άποψης ακόμα στο να μην γίνοντε αιολικά πάρκα πουθενά και ποτέ για τους λογους που ήδη εχω αναφέρει παλαιότερα στο forum,όμως επειδή έχουμε να κάνουμε με απατεώνες απο τη στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ελλάδα τουλάχιστον να γίνετε μία μελέτη σοβαρή για τη λιγότερη επίδραση,επιρροή στο περιβάλλον.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/03/1144-3/


Ναι” δασολόγων-ειδικών και δασεργατών στην εφαρμογή συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης για την ελληνική δασοπονία

Πολύ θετικοί σε μια κατάρτιση που θα βασίζεται σε εργασίες βελτίωσης λιβαδιών και λιβαδικών εκτάσεων, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου συστήματος ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για την ελληνική δασοπονία, λόγω και της συνάφειας με τα τωρινά τους καθήκοντα, αλλά και με την προσδοκία αύξησης του εισοδήματός τους, εμφανίζεται η πλειονότητα δασεργατών, αλλά και δασολόγων-ειδικών, που συμμετείχε σε έρευνα του καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Υλοχρηστικής του ΑΠΘ, Πέτρου Τσιώρα, η οποία φέρει τον τίτλο “πρόταση για την αναβάθμιση της διαχείρισης λιβαδικών εκτάσεων με τη χρήση κατάλληλα εκπαιδευμένου δασεργατικού προσωπικού”.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/02/455-4/


Οικονομική ενίσχυση ρητινεργατών

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ εγκρίθηκε η παροχή οικονομικής ενίσχυσης στους ρητινεργάτες που πραγματοποίησαν εργασίες πυροπροστασίας των δασών, κατά το έτος 2013.

Στόχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι η προστασία των δασών από πυρκαγιές και ο καθαρισμός του υπορόφου των πυρόπληκτων δασών σε ποσοστό 20% περίπου, που πραγματοποιήθηκε το έτος 2013.

Δικαιούχοι είναι οι ρητινεργάτες μέλη Αγροτοδασικών Συνεταιρισμών καθώς και μεμονωμένοι ρητινεργάτες, οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Είναι μόνιμοι κάτοικοι Δήμων και Κοινοτήτων των περιοχών του άρθρου 3 της οδηγίας 75/268/Ε.Ε. των νομών Ευβοίας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Χαλκιδικής, Ηλείας, Αχαΐας, Λέσβου, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Μαγνησίας και Αττικής και εργάζονται σε ορεινές περιοχές.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/01/1133-4/


Δηλητηριώδης βάτραχος-νάνος κινδυνεύει με εξαφάνιση – Andinobates geminisae


Ένα άγνωστο είδος δηλητηριώδους βατράχου που εντοπίστηκε το 2011 στον Παναμά κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Ο λόγος για τον βάτραχο Andinobates geminisaeπου είναι τόσο μικροσκοπικός που μπορεί να σταθεί πάνω σε ένα ανθρώπινο νύχι.

Εκτός από το τοξικό δηλητήριο, ο Andinobates geminisae διακρίνεται για το έντονο κόκκινο χρώμα, αλλά και το ιδιαίτερο κόασμα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/09/30/1229-6/


Οι μελισσότρυπες των Κυκλάδων

Ελευθεροτυπία

Τα έλεγαν διψέλια, που «φύτρωναν» στις μάντρες των χωραφιών και έτσι διατηρούσαν και προστάτευαν τις κυψέλες τους οι μελισσοκόμοι τα παλαιά χρόνια από τις σκληρές καιρικές συνθήκες του Αιγαίου πελάγους. Αυτό συνήθιζαν να κάνουν οι μελισσοκόμοι στη Σίφνο.

Τα διψέλια, όπως μας ενημερώνει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατύ Γιαλού «Η Πρόοδος», ήταν πήλινες κυψέλες που ήταν και γνωστές ως μελισσότρυπες ή στα σιφνέικα «μελισσότρυπφες».

Το διψέλι ήταν πήλινο δοχείο κωνικού σχήματος με ύψος γύρω στα εβδομήντα με ογδόντα εκατοστά, που στένευε κάτω στον πυθμένα και ήταν περίπου είκοσι εκατοστά και στο επάνω μέρος του το στόμιο ήταν κατά 15 εκατοστά πιο μεγάλο (35 εκατ.). Το στόμιο το έκλειναν με ένα πήλινο καπάκι στο οποίο υπήρχαν μικρές τρύπες, ίσα που να χωρούσε να περνάει μία μέλισσα. Το τοποθετούσαν όχι σε όρθια αλλά σε πλάγια θέση, ώστε να μην πιάνει μεγάλη επιφάνεια, καθώς ήταν επικίνδυνο να χτυπηθεί από κάποια αιτία και να σπάσει. Ετσι επινοήθηκαν και οι εσοχές, οι ειδικές θέσεις σκαμμένες στους τοίχους, που είχαν το ανάλογο βάθος για να χωράει μέσα ολόκληρο το διψέλι, η πήλινη κυψέλη. Στο άνοιγμα της εσοχής βρισκόταν το στόμιο με το καπάκι με τις τρύπες στο μέγεθος ενός εντόμου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/09/30/1212-4/


Ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου

Σχόλιο undisputed:
Εχθές παρακολούθησα μία ημερίδα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών στην Αθήνα.Μεταξύ άλλων σοβαρών επιστημονικών θεμάτων που παρουσιάστηκαν εγίνε και μία ενημέρωση απο αρμόδιο επιστήμονα(Παναγιώτης Τσόπελας,τηλ.γραφείου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθήνας:2107790865) για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.Μας ενημέρωσε και μας διαφώτισε για αυτήν την τόσο σοβαρή ασθένεια που αν δεν προσέξουμε όλοι(απλοί πολίτες,δασαρχεία,υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής,δήμοι κτλ.) θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και θα καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις παραποτάμιας βλάστησης πλατάνου αλλα και γενικά συστάδες πλατάνων.Θα αναφέρω κάποια link για αυτο το θέμα και αν γίνεται σας παρακαλώ όταν δείτε κάποιο απο τα συμπτώματα που θα δείτε παρακάτω σε πλατάνια της περιοχής σας να το αναφέρετε στο δασαρχείο της περιοχής σας ή κατεθείαν στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης(Αθήνας:www.fria.gr/%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%...%84%CE%B7%CF%83.html τηλ:2107790865
και Θεσσαλονίκης:www.fri.gr/index.php?option=com_content&...temid=24&lang=el) ή να ενημερώσει τη διέυθυνση αγροτικής ανάπτυξης και κτηνοτροφίας μουζακίου στο τηλ. 2445041259
για να καταπολεμηθεί άμμεσα.Ο επιστήμονας ανέφερε χαρακτηριστικά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα πάνω σε αυτό το θέμα είναι η άγνοια και πως αν αναφερθει το οποιοδήποτε περιστατικό στις αρμόδιες υπηρεσίες μπορει να αποτρέψουμε τεράστια καταστροφή.Μπορείτε να το αναφέρετε και στον Δήμαρχο Μουζακίου(για τους δημότες του Δήμου) ο οποίος έχει και πτυχίο Δασοπονίας και να ενημερώσει τις αρχές.Ευχαριστώ για την προσοχής σας.

Πρόγραμμα ημερίδας που έγινε στις τρείς Οκτωβρίου:

dasarxeio.com/2014/09/29/1248-3/

Ασθένεια μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου
www.fria.gr/platanos/

Συμπτώματα
www.fria.gr/platanos/%CF%83%CF%85%CE%BC%...%B1%CF%84%CE%B1.html

Άρθρα στα ελληνικά

www.fria.gr/platanos/%CE%AC%CF%81%CE%B8%...%B9%CE%BA%CE%AC.html

Εικονογραφημένο κείμενο

www.fria.gr/platanos/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%...B5%CE%BD%CE%BF_.htmlΒιβλιοθήκη με βίντεο


Η παρακάτω βιβλιοθήκη με βίντεο πάνω σε θέματα, για τους σπόρους, την οικολογική γεωργία, την φυσική δόμηση κ.λ.π είναι από την ιστοσελίδα www.synkalliergoume.gr/index.php/xrisima/dokimanter-tainies


Video:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=20&lang=en


Χριστιανικοί Ναοί & Μονές - Το παλαιομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω


Δείτε εδώ:
www.pemptousia.gr/photo/%CF%84%CE%BF-%CF...D%CF%85%CF%83%CE%AF/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 08/11/2014 14:34 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1337
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Ταξίδι στην Ινδία, 24 Σεπτ. - 2 Οκτ. 2014

Φτάνοντας στο Ν. Δελχί ξημερώματα Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου 2014, με περίμενε ένα ταξί, που με πήγε στον ξενώνα της Ναβντάνυα, κοντά στα γραφεία και το μαγαζάκι της οργάνωσης.

Οι φιλοξενούμενοι της Ναβντάνυα είχαμε γενικά μια προνομιακή μεταχείριση, γιατί, μας είπαν, είναι εύκολο για έναν ξένο που δεν μιλάει τη γλώσσα να χαθεί ή να πέσει θύμα ληστείας! Ο ξενώνας θα μπορούσε να φιλοξενεί 6-10 άτομα, και ήταν μέχρι πρότινος το καφέ της οργάνωσης, το οποίο έκλεισε ο δήμος (με προτροπή της κυβέρνησης), με την επίκληση ενός παλιού νόμου που λέει ότι δεν επιτρέπονται καφέ σε περιοχές κατοικιών!

Το επόμενο πρωί, γνώρισα την Μίνι, και τον Κάλι (που δουλεύει στο μαγαζί της Ναβντάνυα και είναι σεφ) που ήρθαν και με πήραν από τον ξενώνα, με πήγαν στο μαγαζί τους και στην αγορά χειροτεχνιών του Δελχί. Από κει, το ίδιο ταξί με πήγε στο αεροδρόμιο, μια που στις 2 είχα πτήση για την Ντέραντουν στη βόρεια Ινδία. Η πτήση διαρκεί μία ώρα, και περνάει επάνω από τεράστιες πεδιάδες και δεκάδες χιλιόμετρα δασωμένων βουνών. Από το αεροδρόμιο της Ντέραντουν άλλη μία ώρα με ταξί πάλι μέχρι τη φάρμα: μία ώρα που διάρκεσε σαν έξι μέσα μου, γιατί οι εικόνες που έβλεπα ήταν πρωτόγνωρες και συναρπαστικές!

Όλο το καταπληκτικό άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=128&lang=elΚαλλιεργώντας τον Παράδεισο - μέρος Α'

Πώς φανταζόμαστε τον παράδεισο; Η ίδια η λέξη προέρχεται από την αρχαία περσική λέξη "παρντές", που σημαίνει "περίκλειστος κήπος". Ο παράδεισος λοιπόν είναι ένας κήπος...

Πρόκειται για το αγρόκτημα της Navdanya, στο Ντέραντουν της βόρειας Ινδίας.

Το 1996 όταν ξεκίνησε, ήταν ένας τόπος όπου καλλιεργούνταν μόνο ευκάλυπτοι, και το χώμα ήταν εξαντλημένο από τη μονοκαλλιέργεια. Από τότε μέχρι σήμερα, χάρη στην ενθάρρυνση της βιοποικιλότητας, το χώμα είναι πλούσιο και καρπερό, και στη φάρμα έχουν διασωθεί 5000 ποικιλίες φυτών - μέσα σ' αυτές 3000 ποικιλίες ρυζιού, 150 ποικιλίες σιταριού, 15 ποικιλίες κεχρί, 150 ποικιλίες φασολιών, και άλλα. O στόχος της φάρμας είναι αφενός η διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών οσπρίων και λαχανικών, η διάσωση της παλιάς αγροτικής/καλλιεργητικής γνώσης, και αφετέρου η προώθηση της οικολογικής γεωργίας - τόσο στους αγρότες που "την ξέχασαν" όσο και σε νέους ανθρώπους που άρχισαν την αναζητούν.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=54&lang=el


Τα ψιλά γράμματα από το πόλεμο των τροφίμων

Τα ψιλά γράμματα από το πόλεμο των τροφίμων

της Βαντάνα Σίβα

Με τη δημιουργία “ιδιοκτησίας” των σπόρων μέσα από διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και η επιβολή τους παγκοσμίως μέσω του ΠΟΕ, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας έχει εγκαθιδρύσει μια μονοπωλιακή αυτοκρατορία για τους σπόρους και την τροφή.

Η Μονσάντο και οι φίλοι της, η βιομηχανία της βιοτεχνολογίας, οι λομπίστες της και οι πληρωμένοι αντιπρόσωποί τους στα μίντια συνεχίζουν να πιέζουν για τον μονοπωλιακό έλεγχο των τροφίμων παγκοσμίως μέσω της διάθεσης των σπόρων. Αυτή η “αυτοκρατορία” χτίζεται πάνω στην εσφαλμένη βάση ότι η Μονσάντο είναι ο δημιουργός/εφευρέτης της ζωής και ως εκ τούτου έχει το δικαίωμα να κατέχει τους σπόρους μέσα από πατέντες και ότι η ζωή μπορεί να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί όπως ένα iPhone.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/09/%CF%84%CE%B...86.html#.VDZv9VczJWp


Καναδάς: Μελισσοκόμοι ζητούν αποζημίωση 400 εκατομμυρίων δολαρίων από Bayer και Sygenta για τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα

Καναδοί μελισσοκόμοι κατέθεσαν αγωγή κατά των δύο πασίγνωστων κατασκευαστών φυτοφαρμάκων, ζητώντας αποζημίωση ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ζημιές και τις καταστροφικές επιδράσεις των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που ενοχοποιούνται άμεσα με την καταστροφή των αποικιών των μελισσών.

«Ο στόχος είναι να σταματήσει η χρήση νεονικοτινοειδών ώστε να σταματήσουν να βλάπτονται οι μέλισσες αλλά και οι μελισσοκόμοι», δήλωσε η δικηγόρος των μελισσοκόμων Paula Lombardi.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/09/%CE%BA%CE%B...AF.html#.VDZv_FczJWp


Τεχνικός Κανονισμός Εμπορίας Πολλαπλασιαστικού Υλικού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού των καλλιεργούμενων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτικών ειδών.

Ως «Αρωματικά/Φαρμακευτικά φυτά» στην εν λόγω απόφαση ορίζονται τα καλλιεργούμενα φυτά τα οποία χρησιμοποιούνται ως έχουν ή δια
των δευτερογενών προϊόντων τους:
α) για θεραπευτικούς και καλλυντικούς σκοπούς, καθώς και στα τρόφιμα και ποτά, και
β) στη βιομηχανία φαρμάκων, στη βιομηχανία καλλυντικών και στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/09/1029-4/


ΥΠΕΚΑ: Δημιουργία on line πλατφόρμας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

Τη δημιουργία on line πλατφόρμας, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησής τους για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, που πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/07/446-7/


10ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο

Ξεκινάει, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το 10ο Διεθνές Υδρογεωλογικό Συνέδριο, με έμφαση στα υπόγεια νερά και στα εξαρτώμενα από αυτά οικοσυστήματα και θα διαρκέσει μέχρι τη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας και τον Σύνδεσμο Γεωλόγων και Μεταλλειολόγων Κύπρου. Τα μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας είναι ταυτόχρονα και μέλη της Διεθνούς Ένωσης Υδρογεωλόγων (IAH), καθώς και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές, φοιτητές, υπηρεσιακούς και διοικητικούς παράγοντες και σε όσους ασχολούνται με το νερό και το περιβάλλον. Σκοπός του είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, καθώς και διάχυση γνώσεων ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των υδατικών οικοσυστημάτων που εξαρτώνται από το υπόγειο νερό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/08/10%CE%BF-%CE%B4...4%CF%81%CE%B9%CE%BF/


Με κομμένη την ανάσα


Ο Danny MacAskill είναι επαγγελματίας trial rider της Inspired Bicycles Ltd, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Dunvegan, στο Isle of Skye της Σκωτίας. Στις 19 Απριλίου του 2009, ο 23χρονος rider κυκλοφόρησε ένα πεντάλεπτο video street trial στο YouTube με τη μουσική από το τραγούδι “The Funeral” από τους Band of Horses, που θα του άλλαζε τη ζωή. Τo video το έκανε ο συγκάτοικός του Dave Sowerby, και το Inspired Bicycles πήρε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες views σε μια νύχτα - μέχρι σήμερα το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 28 εκατομμύρια φορές. Το video είχε bike stunts που παρόμοιά τους δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ πριν. Μετά τα πράγματα προχώρησαν πολύ γρήγορα για τον Danny. Εμφανίστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά παγκόσμιας εμβέλειας, έπαιξε στο Hollywood σαν stuntman αλλά και σε τηλεοπτικά διαφημιστικά και ήταν υποψήφιος για το βραβείο “Action Sports Award” του Laureus World Sports Awards καθώς και για το βραβείο “Adventurer of the Year” του National Geographic.

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_48.html


Ήχοι στον αέρα κάνοντας αερόστατο πλαγιάς!

Βάλτε τα ακουστικά σας ή αυξήστε την ένταση, αλλιώς η ομορφιά αυτού του βίντεο θα χαθεί. Ήχοι από το αερόστατο πλαγιάς και πιο συγκεκριμένα από το ακροβατικό παραπέντε που έκανε ο Théo de Blic’s αποτυπώνονται στην κάμερα από τον Thibaut Darscotte. Ο δημιουργός μαγεύτηκε από το υλικό του αθλητή και αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το εκπληκτικό βίντεο .

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_35.html


Ένα εξαιρετικό βίντεο για τις ομορφιές της Ελλάδας από έναν Αυστριακό!

Ο Laurin Döpfner είναι ένας 27χρονος Αυστριακός φωτογράφος που λατρεύει τη χώρα μας και με την πρώτη ευκαιρία το αποδεικνύει. Όχι μόνο με το να την επισκέπτεται αλλά και με το να παρουσιάζει αυτό το εξαιρετικό βίντεο με τις ομορφιές της. “Εκτός από τα αξιοθέατα της Ελλάδας, η Αθήνα εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αστικά τοπία στον πλανήτη, ενώ η ύπαιθρος έχει τη δική της μαγεία”, λέει ο ίδιος.

Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2014/10/blog-post_73.htmlundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1338
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Δραματική η επιδείνωση του νερού στα ελληνικά ποτάμια

Ενα στα δύο ποτάμια της χώρας μας παρουσιάζει σήμερα ποιότητα νερών «κάτω από καλή», δείχνουν τα στοιχεία μελέτης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει η ποιότητα του νερού στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα, όπως προκύπτει από μελέτη στοιχείων, από το 1992 έως το 2012, που εκπόνησε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Bιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Τα συμπεράσματα παρουσίασε στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογκό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του Διατμηματικού, καθηγήτρια βιολογίας Μαρία Λαζαρίδου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/09/439-10/


Ξεκινά η χαρτογράφηση των περιοχών Natura;

Τράτσα Μάχη | ΤΟ ΒΗΜΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και σύντομα ξεκινά, η πρώτη χαρτογράφηση και αξιολόγηση των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησής τους, είχαν καθοριστεί με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1419/30.4. 2012) ήδη από τις αρχές του 2012, το έργο είχε μείνει στο συρτάρι.

Τελικά, φαίνεται ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μία νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», την οποία διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/11/148-9/


Ελληνικός ποιμενικός

Κείμενο: Κωστής Πιερίδης

Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν από τουλάχιστον μια δική τους ράτσα σκύλου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από άποψη μορφολογίας και συμπεριφοράς. Ο Γερμανικός ποιμενικός, ο Ιαπωνικός Ακίτα, ο κινέζικος Τσόου Τσόου, ο αγγλικός Bulldog, ο Καναδέζικος Λαμπραντόρ, ο Ρώσος Μπορζόι και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς ως Ελλάδα ακόμα δεν μπορούμε με γραφειοκρατική σαφήνεια και επίσημες σφραγίδες να πούμε ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι μια αναγνωρισμένη ράτσα. Αυτός ο ευγενικός γίγαντας, ένας σκύλος υπέροχος, πανέξυπνος και ορισμένες φορές τραμπούκος (που ως τσομπάνης οφείλει) μένει ακόμα στα «αλώνια», δίπλα στο κοπάδι του. Μίλησα με τον Πάνο Στεφάνου, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, για την φυλή, τους λόγους μη αναγνώρισής του (ακόμα) αλλά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του σκύλου.

Όλο το άρθο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/11/1000-5/


Η ρητίνη και η σημασία της ρητίνευσης στην προστασία των δασών

Η Ελλάδα θεωρείται η μεγαλύτερη ρητινοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης, λόγω της ποσότητας και της ποιότητας των προϊόντων της ρητίνης που παράγει από τους φυσικούς πληθυσμούς Χαλεπίου πεύκης. Η ρητίνη, ως δευτερογενές δασικό προϊόν, αποτελεί τη βάση για την παραγωγή εκατοντάδων χημικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, χρωστικές, κόλλες κτλ., και για αυτό παραμένει ένα ανανεώσιμο φυσικό προϊόν με παγκόσμια οικονομική σημασία, μια βιομηχανία υπάρχει στην Ελλάδα (βρίσκεται στην Ελευσίνα) και έχοντας το μονοπώλιο πιέζει τις τιμές. Στην ιατρική βρίσκει σήμερα περιορισμένη εφαρμογή ως αντισηπτικό σε παθήσεις των ουροφόρων οδών και των πνευμόνων με μορφή σιροπιού, κάψουλας ή χαπιού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/12/1037-4/


Καταστροφικές και φέτος οι δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας


Πάνω από 200.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις, λιγότερες 40,5% οι πυρκαγιές, αλλά όμως και πιο καταστροφικές.

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α, Νομικού

Οδεύει προς το τέλος η αντιπυρική περίοδος έτους 2014, και ένας πρώτος απολογισμός, ενόψη της λήξης αυτής, παρουσιάζει την παρακάτω εικόνα. Η φετινή αντιπυρική περίοδος, που δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, όπως υψηλές θερμοκρασίες και για μεγάλα διαστήματα, εκτός από ένα μικρό διάστημα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ξηρασία, και ισχυρούς ανέμους κλπ, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, υπήρξαν βροχοπτώσεις για μεγάλα διαστήματα, συνεπώς μπορούμε να πούμε, ότι εφέτος οι καιρικές συνθήκες ήταν σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ωστόσο η ίδια εικόνα με τις καιρικές συνθήκες επικράτησαν φέτος και στις άλλες Μεσογειακές χώρες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/12/1115-4/


Οι πρώτες αναρριχήσεις στην κορυφή του Ολύμπου

Ο Ελβετός Frederic Boissonnas, εκτός από φωτογράφος που απαθανάτισε στιγμές της Ελλάδας των αρχών του προηγούμενου αιώνα ήταν και ένας από την ομάδα που ανέβηκε για πρώτη φορά στον Μύτικα το 1913. Οδηγός του ο Έλληνας κυνηγός από το Λιτόχωρο Χρήστος Κάκαλος.

Στις 28 Ιουλίου 1913 το μεσημέρι ένα καϊκι φθάνει στο λιμανάκι του Λιτοχώρου, στον Άγιο Θόδωρο, από το οποίο αποβιβάζονται οι Ελβετοί Frederic Boissonnas, φωτογράφος και ο Daniel Baud-Bovy συγγραφέας. Είχαν επιβιβαστεί στο καϊκι στις 10.00 το προηγούμενο βράδυ στην Θεσσαλονίκη και ταξίδευαν όλη νύχτα. Μετά την παρακολούθηση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ήπειρο, αποφάσισαν να εξερευνήσουν τον Όλυμπο για να εκπληρώσουν ένα όνειρό τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/14/0200-1/


2o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ


ΑΘΗΝΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ, 10:30πμ – 7:30μμ

Εν αρχή ην ο σπόρος! Γιατί ο σπόρος είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφής μας.

Η τροφή και η γη είναι η βάση της ζωής και του πολιτισμού μας.

Σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι των πόλεων έχουμε λησμονήσει τη σύνδεσή μας με τη γη και τον σπόρο που μας τρέφει, και που η τροφή μας έχει γίνει έρμαιο σχεδόν των κερδοσκοπικών εταιρειών, εμείς γιορτάζουμε την διατροφική ασφάλεια και ανεξαρτησία που μας παρέχουν οι ντόπιοι παραδοσιακοί σπόροι.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=128&lang=en


Παρασκευή 17 Οκτώβρη 2014


Φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Πελίτι Αίγινας

Για 10η χρονιά, η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα, συνεπής στο ραντεβού της με τους παραδοσιακούς σπόρους, χαιρετίζει το Φθινόπωρο με δύο εκδηλώσεις.

Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη 2014, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου “ο Καποδίστριας” (Νοσοκομείου και Αγίου Διονυσίου), ο καλεσμένος μας Μάριος Δεσύλλας, Γεωπόνος, σύμβουλος βιοδυναμικής γεωργίας “Εν Δυνάμει”, θα μας μιλήσει για τη Βιοδυναμική Καλλιέργεια με θέμα “Έδαφος: η θηλυκή μήτρα του σπόρου” και όπως κάθε χρόνο θα ακούσουμε τα νέα του Πελίτι και θα μοιραστούν συμβολικά χειμωνιάτικοι σπόροι.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1339
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Μανιταροφοβία και μανιταροϋστερία ή μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία;

Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας τα μανιτάρια αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ενασχόλησης και της διατροφής των κατοίκων, επιβεβαιώνοντας τη μακρόχρονη σχέση του ανθρώπου με τα μανιτάρια και τη διαχρονικότητα του αρχέγονου, τροφοσυλλεκτικού ενστίκτου. Ωστόσο η μανιταροφιλία και η μανιταρογνωσία στη χώρα μας, έως, πριν από δύο δεκαετίες, εμφάνιζε σαφή υστέρηση, συγκρινόμενη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για την πλειοψηφία των νεοελλήνων το μανιτάρι αποτελούσε κάτι το «επικίνδυνο», «σκιώδες», «μιαρό» ή στην καλύτερη περίπτωση «άγνωστο». Στις μέρες μας το σκηνικό έχει αλλάξει θεαματικά αφού τόσο οι επιστημονικές ομάδες του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, όσο και οι ερευνητικές ομάδες των οχτώ μανιταροφιλικών συλλόγων (Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Λέσβου, Μεσογαίας Αττικής, Θεσσαλονίκης και Ελλάδας), έχουν συσσωρεύσει και διαδώσει στο πανελλήνιο μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσης για τα αυτοφυή μανιτάρια και έχουν εμπνεύσει χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες να ασχοληθούν με γνώση, σεβασμό και αγάπη με αυτό το εξέχον στοιχείο της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/18/849/


Η “ασθένεια” των πλατάνων απειλεί την Π.Ε. Πρέβεζας – Επιβεβαιώθηκαν 4 νέα κρούσματα


Τέσσερα νέα κρούσματα της ασθένειας των πλατάνων εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και πιο συγκεκριμένα κατά μήκος των Δ.Δ. Ρεματιάς και Κοτσανόπουλου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας κ. Βασίλη Δάλαρο ένα από τα δέντρα που έχουν προσβληθεί αποτελεί μνημείο της φύσης αφού μετράει περίπου 400 χρόνια ζωής και η επιβεβαίωση ότι έχει προσβληθεί από τη νόσο μόνο θλίψη προκαλεί.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο μύκητας αποτελεί μεγάλη απειλή και απειλεί όσα πλατάνια έχουν απομείνει με ολοκληρωτική καταστροφή» τονίζει ο κ. Δάλαρος εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την μετάδοσή της νόσου κυρίως από μολυσμένα εργαλεία υλοτομίας ή μηχανήματα εκσκαφής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/18/340-3/


Ο Υπουργός Γεωργίας Ιωάννης Θεοτόκης και το φιλοδασικό του πνεύμα


Δεν τον αφομοίωσε το πολιτικό σύστημα και διατήρησε τις αρχές του…

Του Αντώνιου Β. Καπετάνιου
Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

Το πώς η πολιτική διά των καταλλήλων προσώπων άσκησής της μπορεί να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του δάσους, που δυστυχώς στην Ελλάδα ως τραγική εξαίρεση μόνο μπορούμε να το ιδούμε, μας το δείχνει ο Αναστάσιος Στεφάνου σε κείμενό του στα «Δασικά Χρονικά» το 1961, αναφερόμενος στον Υπουργό Γεωργίας Ιωάννη (Τζον) Θεοτόκη (Κερκυραίου στην καταγωγή). Ο Θεοτόκης διετέλεσε τρεις φορές Υπουργός Γεωργίας σε κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου (αργότερα έγινε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός), και ήταν ο μόνος κατά τον Στεφάνου, από τους 170 Υπουργούς Γεωργίας των χρόνων του στη δασική υπηρεσία (!), που ενδιαφέρθηκε πραγματικά και ειλικρινά για τα ελληνικά δάση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/17/441-3/


Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα απειλούν άμεσα τα οικοσυστήματα του Καναδά


Το οικοσύστημα του Ontario, στον Καναδά, εκπέμπει σήμα SOS, καθώς οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν για μία επικείμενη κατάρρευση του αν συνεχιστεί η αλόγιστη χρήση των νεονικοτινοειδών ζιζανιοκτόνων.

Ο Gord Miller, ο επίτροπος Περιβάλλοντος του Ontario, στην ετήσια έκθεσή του (σ.σ. pentapostagma.gr – έτος αναφοράς 2013/2014) αναφέρθηκε λεπτομερώς σε συγκεκριμένες πρακτικές που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Ανάμεσα σε αυτές τις πρακτικές συμπεριλαμβάνεται και η χρήση νεονικοτινοειδών, ενός νευρο-ενεργού εντομοκτόνου, που έχει παρόμοια χημική σύσταση με αυτή της νικοτίνης.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/10/%CF%84%CE%B...B9.html#.VEPnPleDp2N


Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών Πελίτι και διάφορες άλλες πληροφορίες για το Πελίτι


Δείτε εδώ:

www.enallaktikos.gr/kg15el_panthessaliki...wn-peliti_a1234.htmlΑπίστευτη Κρήτη! Το βίντεο Incredible Crete διά χειρός του σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη - Τον ξέρετε από το σήριαλ, Το Νησί!Video:
www.eirinika.gr/gr/blog/irenesfavourite/...rhs-papadoylakhs.asp

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1340
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Πράσινος εμπρηστής

Από χθες το απόγευμα η Χίος ξαναζεί εφιαλτικές στιγμές πυρκαγιάς, αυτή τη φορά στην βορειοδυτική πλευρά της. Μέχρι τώρα έχουν γίνει στάχτη αρκετές χιλιάδες στρέμματα αγροτικής και δασικής έκτασης, βοσκοτόπια καθώς και πολλές εκατοντάδες ελαιόδεντρα.

Η αιτία της πυρκαγιάς σύμφωνα με δημοσιεύματα και φωτογραφίες του τοπικού τύπου ήταν μια ανεμογεννήτρια η οποία προφανώς δεν άντεξε τον ισχυρό νοτιά και σπινθήρισε, κάηκε ολοσχερώς ο μηχανισμός της και προκάλεσε όλην αυτή την καταστροφή η οποία ακόμη συνεχίζεται παρ’ όλες τις υπεράνθρωπες και ολονύχτιες προσπάθειες πυροσβεστικής και εθελοντών οι οποίοι τελούν εν αναμονή των βροχών που θα σβήσουν τις φλόγες μιας και οι πολύ ισχυροί νότιοι άνεμοι καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση αεροπλάνων και ελικοπτέρων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/23/155-6/


Θανατηφόρες περιφράξεις


Κάθε φθινόπωρο, τα πλατόνια της Ρόδου (Dama dama), γνωστά κι ως Ροδίτικα ελάφια, εκδηλώνουν χαρακτηριστικές συμπεριφορές επίδειξης και διεκδίκησης των θηλυκών. Είναι η περίοδος του ζευγαρώματος και οι μάχες κέρατο με κέρατο μεταξύ των ενήλικων αρσενικών είναι τόσο σκληρές που μπορεί να καταλήξουν -ευτυχώς πολύ σπάνια- μέχρι το θάνατο του ενός (ΕΔΩ) ή ακόμα σπανιότερα και των δύο, όταν μπλέκονται τα κερατά τους και πεθαίνουν από εξάντληση.

Τέτοιοι θάνατοι συνέβαιναν πάντα και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν όσο η φύση θα προστάζει να διαιωνίζεται το είδος από τα γονίδια των πιο δυνατών αρσενικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρούνται συχνά θάνατοι αρσενικών ελαφιών, επειδή μπλέχτηκαν τα κέρατα τους όχι με τα κέρατα άλλου αρσενικού κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, αλλά σε συρματοπλέγματα και δίχτυα στις καλλιέργειες, στους βοσκότοπους, ακόμη και στο δάσος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/10/20/815-4/


Ανησυχία κυνηγών για το κρέας του αγριογούρουνου – SOS για ζαρκάδια

Του Δημήτρη Βάλλα | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συναγερμό για τον εντοπισμό πιθανόν κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε ζαρκάδια που ζουν στον Όλυμπο και στον Κίσσαβο έχει σημάνει στα Δασαρχεία του Νομού Λάρισας ο Δ/ντης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Γκουντέλας ώστε να αντιμετωπιστούν εάν υπάρχουν στο βουνό νεκρά ζώα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν τα ίδια συμπτώματα εμφανίζει η νόσος και στα ελάφια ή ζαρκάδια που επίσης τα προσβάλλει.

«Πρόκειται, θα μας πει ο κ. Γκουντέλας, για νόσο ιογενή, που προσβάλλει πρόβατα, αίγες, βοοειδή, αλλά και ελάφια και καμήλες.

Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει επαγρύπνηση από τα Δασαρχεία, αλλά και τις ομάδες κυνηγών που όμως δεν μας έχουν αναφέρει ότι εντοπίστηκαν νεκρά ζώα»…

Βέβαια όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ζουν τα κουνούπια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα και αυτά τα ζώα να προσβληθούν παρά το γεγονός όπως καταμαρτυρούν άνθρωποι της υπαίθρου, ότι τα ζώα αυτά έχουν ιδιαίτερα σκληρό δέρμα που είναι δύσκολο να διαπεράσει το κεντρί του εντόμου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/10/22/1009-5/


Ενέσεις με σκόρδο αντιμετωπίζουν θανατηφόρες ασθένειες δέντρων

Στη Βρετανία, οι ειδικοί εμβολιάζουν τα δέντρα με μια συμπυκνωμένη μορφή σκόρδου, κάτι που τα προστατεύει από θανάσιμες ασθένειες.
Σε πειραματικό στάδιο το αυτό το διάλυμα του σκόρδου έχει αποδειχτεί τόσο αποτελεσματικό που η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή για μαζικούς εμβολιασμούς δέντρων στο Northamptonshire.

Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά προϊόντα της φύσης.

Το συμπυκνωμένο διάλυμα έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφει πλήρως κάποιες ασθένειες που προσβάλλουν τα δέντρα. Επειδή είναι φυσικό συστατικό, το δέντρο δεν το αποβάλλει, ούτε καταστρέφει τις φυσικές του λειτουργίες.

Όλο το άρθρο και το video εδώ :
www.ftiaxno.gr/2014/10/eneseis-skordou-a...es-dentron.html#more


Άγριο τριαντάφυλλο: πηγή βιταμίνης C


Η προσωπική μου εμπειρία μου λέει πως το άγριο τριαντάφυλλο μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο στην πρόληψη. Τα κυνόροδα είναι πλούσια σε βιταμίνη C,περιέχουν 5 φορές περισσότερη C από τα λεμόνια, αλληλεπιδρούν μαζί με τις άλλες βιταμίνες ευνοώντας την αφομοίωση των μετάλλων κυρίως του σιδήρου. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, Ε, Κ πηκτίνες και ταννίνες.

Συνιστάται για: κρυολόγημα, γρίπη, μολυσματικές ασθένειες, διάρροια πρόληψη ρυτιδών και γήρανση του δέρματος, αναπνευστικές αλλεργίες, φλεγμονές νεφρών και κύστης, ποδάγρα, ρευματισμούς, σπαστική κολίτιδα ενώ είναι πολύ ωφέλιμος καρπός για τους καπνιστές.
Προφυλάσσει η χρήση του κατά την εναλλαγή των εποχών.

Nα μη πίνετε μεγάλες ποσότητες κυνόροδων κατά τη διάρκεια της ημέρας το πολύ 2-3 φλυτζάνια

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2014/10/agrio-triantafullo-pigi-vitaminis-c.html


Τα 12 χειρότερα προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από την Monsanto [λίστα]


Αυτά είναι τα 12 πιο επιβλαβή προϊόντα που έχουν φτιαχτεί από τον γίγαντα της βιοτεχνολογίας, την Monsanto:

επιμέλεια-μετάφραση: Βιβή Συργκάνη
1. Ζαχαρίνη

Η απλή ζαχαρίνη είναι τεχνητή γλυκαντική ουσία. Τον 20ο αιώνα η Monsanto θέλησε να χρησιμοποιήσει την ζαχαρίνη στην μαζική παραγωγή για λογαριασμό της Coca Cola.

Αρχικά, η ουσία είχε επαινεθεί χάρη στην ιδιότητά της να προσφέρει γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες. Ωστόσο, τη δεκαετία του 1970, μία επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι η ζαχαρίνη προκάλεσε καρκίνο σε ποντίκια πειραματόζωα. Για λίγο καιρό η ουσία μπήκε στην λίστα των καρκινογόνων ουσιών. Μετά από έντονες πιέσεις, η έρευνα χαρακτηρίστηκε εσφαλμένη και αποσύρθηκε, με αποτέλεσμα η ζαχαρίνη να βγει από την «μαύρη λίστα» να μπει ξανά στην παραγωγή. Σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως σε ποτά, γλυκά, μπισκότα, οδοντόκρεμες κ.ά.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pentapostagma.gr/2014/10/%CF%84%CE%B...87.html#.VEqeP1fsoep

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___9
___5
___6
___8
___7

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information