Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1347
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 6 Μήνες  
Ίταμος ο μυστηριώδης

Το γένος Taxus περιλαμβάνει 7 συνολικά είδη, που ζουν όλα στο βόρειο ημισφαίριο. Τα 7 είδη συνδέονται στενά μεταξύ τους και φαίνεται ότι μάλλον είναι γεωγραφικές παραλλαγές ενός μοναδικού είδους.
Ο Τάξος ο ραγώδης (Taxus baccata) είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Κατατάσσεται στα κωνοφόρα είδη, αποτελεί όμως μια ειδική περίπτωση αφού δεν παράγει ρητίνη αλλά και οι καρποί που σχηματίζει δεν είναι κώνοι. Πρόκειται για αειθαλές δέντρο, που ακολουθεί μια στρατηγική επιβίωσης με αντοχή στην πίεση, με βραδεία αύξηση, που αργεί να φτάσει στην ωριμότητα (70 έτη) αλλά μακροβιότατο. Η ηλικία του σύμφωνα με άτομα που βρέθηκαν σήμερα, υπολογίζεται 2000 και 3000 χρόνια, το ύψος του ξεπερνά τα 20 (έως 28) μέτρα με ανώτερη διάμετρο τα 2 μέτρα ή 7 μέτρα με σύνθετους κορμούς.

Είναι είδος σκιόφυτο και καταλαμβάνει την πρώτη θέση από άποψη αντοχής στη σκιά από όλα τα ελληνικά είδη των δασικών δέντρων. Δεν υπάρχει άλλο φυτό που να μπορεί να διαβιώσει τόσο καλά στις απόμερες και ανήλιαγες γωνιές.
Επιζεί σε όλες τις καταστάσεις και παραμένει, με τον πυκνό όγκο των βαθυπράσινων βελονών του, τραχύς σκοτεινός και εύρωστος. Ο κορμός του είναι πολλαπλός και εκτείνεται σε κυκλική ή πυραμοειδή κόμη. Τα κλαδιά του είναι οριζόντια ή αποκλίνουν, μερικές φορές ως το έδαφος. Είναι ικανός να παράγει ζωντανά κλαδιά από παλαιότερα κλαδιά και κορμούς. Ο φλοιός του είναι λεπτός, στην αρχή κοκκινοκάστανος και αργότερα σταχτοκάστανος, ενώ απολεπίζεται σε μικρά λέπια. Οι κλαδίσκοι του είναι ετήσιοι και πράσινοι και φυτρώνουν σε όλο το μήκος του κορμού.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/12/03/1530-3-2/


Η φύση της ελιάς


«Ετούτο το τοπίο είναι σκληρό
σαν τη σιωπή,
σφίγγει στον κόρφο του
τα πυρωμένα λιθάρια,
σφίγγει το φως
τις ορφανές ελιές του
και τα αμπέλια του,
σφίγγει τα δόντια»

(«Ρωμιοσύνη», Γιάννης Ρίτσος)

Στον τόπο μου δεν είχαμε δάση σκιερά, δεν είχαμε φυτά θαλερά, μόνον ξερόθαμνους που «χάσκανε φοβέρα». Το δάσος στον τόπο αυτόν, ήταν οι απέραντοι αγριοελαιώνες των βουνών του· που γίνηκαν ήμεροι με την προσπάθεια των ανθρώπων. Στον ορίζοντα του περίκλειστου από τ’ απότομα βουνά τόπου, κυριαρχούσε η ελιά· παντού η ματιά γέμιζε απ’ την παρουσία της. Η φύση μας ήταν οι ελαιώνες, με τα μυριάδες αγριολούλουδα την άνοιξη –ένα πέπλο ονείρου που κάλυπτε τη γη–, με την επιθυμητή –έστω και λειψή– σκιά των ελαιοδένδρων το κατακαλόκαιρο, όταν το τζιτζίκι γλυκά σε τρέλαινε με το μονότονο τραγούδι του και τα πετούμενα αναζητούσαν τη συντροφιά σου με τα επίμονα κελαϊδίσματά τους. Εκεί, η αλεπού σε προσπερνούσε ατάραχη, νοιώθοντας ασφαλής στον κόσμο της, τα σπουργίτια δεν απομακρυνόταν με τον ερχομό σου, οι σαύρες ανέμελα λιάζονταν, χωρίς να τις ενοχλεί η παρουσία σου. Τα πλάσματα της φύσης ένοιωθαν όμορφα, άνετα, τίποτα δεν τα φόβιζε, ένοιωθαν ασφάλεια μες τη μακάρια ακινησία του ελαιώνα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/11/30/341-2/


Χαμόγελα φέτος στους παραγωγούς κάστανου στα Χανιά

Με χαμόγελα στους παραγωγούς, ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή κάστανων στα Χανιά, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα από την φετινή παραγωγή αγοράστηκε από έμπορο της Λάρισας, για λογαριασμό Ιταλών, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αγοράζουν την ελληνική καστανοπαραγωγή.

Να σημειωθεί πως οι ορεινές περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου, είναι και οι μοναδικές στην Κρήτη, στις οποίες παράγονται κάστανα.

Και ενώ παλαιότερα οι αγρότες των περιοχών αυτών, είχαν το κάστανο ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ασχολούμενοι, ουσιαστικά ερασιτεχνικά με την συγκομιδή και εμπορία, τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία και του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν.Χανίων, η καλλιέργεια έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, o Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν.Χανίων κ. Νίκος Μπομπολάκης, η φετινή παραγωγή έφτασε περίπου στους 550 τόνους, από τους οποίους οι 310 τόνοι πουλήθηκαν απευθείας στον έμπορο από την Λάρισα και σε καλές, για τον παραγωγό, τιμές.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/05/154-3/


Κινήσεις για την ανάδειξη Εθνικών Πάρκων

Ένα νέο τουριστικό προϊόν, με επίκεντρο την ανάδειξη της μοναδικής, σε ποικιλία και πυκνότητα, πανίδας και χλωρίδας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέσα από τη συνεργασία των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης προωθεί η Περιφέρεια.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου και τη βελτίωση του εισοδηματικού επιπέδου των πολιτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ Μιχάλης Αμοιρίδης, μιλά για μια προσπάθεια προβολής -με τον πλέον κατάλληλο τρόπο- τού σύνθετου τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/04/258-2/


Την Παρασκευή στο ΣΕΦ το 6ο Φεστιβάλ Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας

Ένα φεστιβάλ που θα σας κάνει να… κολλήσετε ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Στο 6ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, το μέλι... θα ρέει άφθονο, αφού διάφοροι παραγωγοί της χώρας μας σας προσκαλούν να απολαύσετε το μέλι τους.

Το φεστιβάλ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα, καθώς κάθε μια τέτοια διοργάνωση ενισχύει την εικόνα αυτού του τόσου σημαντικού προϊόντος για τη χώρα μας, ανεξάρτητα εάν προέρχεται από ένα μικρό παράγωγο ή από μία επώνυμη εταιρεία.

Ο πλούτος της ελληνικής υπαίθριου αλλά και τα εκλεκτότερα μελισσοκομικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά θα παρουσιάσουν για 6η συνεχομένη φορά στο φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Στόχος του είναι η προβολή και η προώθηση του επώνυμου ελληνικού μελιού και των προϊόντων κυψέλης στο καταναλωτικό κοινό και στους χώρους μαζικής εστίασης.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Thn-Paraskeyh-sto...i-Proiontwn-Melissas


Κάτι παραπάνω από απλές φωτογραφίες!


Πολλές φορές έχουμε αναφωνήσει «ουάου» στη θέα μιας εικόνας, έχουμε εκφράσει ποικίλλα συναισθήματα, έχουμε δακρύσει, γελάσει ή αγανακτήσει.

Μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις που δεν λέγονται αλλά δείχνονται!

Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα, από δύσκολες, παράδοξες ή απίθανες καταστάσεις καταδεικνύουν την άλλη πλευρά της ζωής…

Φωτογραφίες που απαθανατίζουν μοναδικά γεγονότα με πρωταγωνιστές που χωρίς να μιλάνε λένε τόσα πολλά. Για πόνο, αγάπη, φόβο, αγωνία, ενδιαφέρον…

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
www.diakonima.gr/2014/12/02/%CE%BA%CE%AC...6%CE%AF%CE%B5%CF%82/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1348
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 6 Μήνες  
SOS για την εξαφάνιση της νανόχηνας

Μόλις 50 νανόχηνες, το πιο σπάνιο είδος χήνας στην Ευρώπη, ξεχειμωνιάζουν φέτος στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών, παρά τον αριθμό-ρεκόρ των 73 συνολικά ατόμων που καταγράφηκε πριν από δύο χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ | ΕΘΝΟΣ.gr

Η αγωνία της επιστημονικής κοινότητας, καθώς πέρσι καταγράφηκε η αναπαραγωγή μόνο 2 ζευγαριών στη βόρεια Νορβηγία, μεταφέρθηκε σε ημερίδα που έγινε τις προηγούμενες μέρες στο Κέντρο Πληροφόρησης της Λίμνης Βιστωνίδας-Ισμαρίδας, στο Πόρτο Λάγος της Ξάνθης.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που υλοποιεί το πρόγραμμα Life+ για τη διαφύλαξη του πληθυσμού νανόχηνας.

Η νανόχηνα είναι τακτικός, τοπικός, χειμερινός, επισκέπτης στην Ελλάδα και διαχειμάζει στη λίμνη Κερκίνη, αργότερα ωστόσο περνά από το Δέλτα του Εβρου, το οποίο αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό κατά την επιστροφή τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Εδώ περνά τον χειμώνα, κατά τη μετανάστευση, το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού πληθυσμού του είδους, από το τέλος Οκτωβρίου ως τις αρχές Μαρτίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/06/1049-8/


Έρχεται ο χειμώνας…

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ

Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιστημονικής Παρακολούθησης που υλοποιεί, συνεχίζει την καταγραφή των σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στο Δέλτα Έβρου.

Ο χειμώνας έρχεται και οι πληθυσμοί των υδροβίων στο Δέλτα αυξάνονται. Τον τελευταίο καιρό είχαμε πολλές βροχές όχι όμως ιδιαίτερο κρύο.

Στην πρώτη μέτρηση του Δεκεμβρίου, οι πάπιες καταμετρήθηκαν σε αρκετά υψηλούς αριθμούς, με πολυπληθέστερο είδος τα Κιρκίρια που ξεπέρασαν τις 33.000 και ακολουθούν οι Πρασινοκέφαλες με σχεδόν 22.000 άτομα και τα Σφυριχτάρια με 12.000. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί από πάπιες συγκεντρώνονται πλέον στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοθάλασσας «Δράνας», κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα νότια, ενώ σημαντικοί είναι και οι πληθυσμοί στην λ/θ «Παλούκια» και κυρίως στις πλημμυρισμένες εκτάσεις περιμετρικά αυτής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/10/1045/


«Χειμερινές δακτυλιώσεις στο Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης»


Από την Τετάρτη 10/12/14 το απόγευμα έως και την Κυριακή 21/12/2014 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν δακτυλιώσεις παρυδάτιων πουλιών στην περιοχή Πόρτο Λάγος και παραλίας Μάνδρας, με τη συμμετοχή 5 δακτυλιωτών από την Ελλάδα και δύο προσκεκλημένων δακτυλιωτών από την Πολωνία. Επικεφαλής της ομάδας είναι ο Δρ. Χ. Αλιβιζάτος.

Η δακτυλιωτική αυτή αποστολή διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου “Πρόγραμμα παρακολούθησης ορνιθοπανίδας στην περιοχή του ΕΠΑΜΑΘ (2012-2015)” για την υλοποίηση και παρακολούθηση της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ» του υποέργου 1, της ενταγμένης πράξης στον Άξονα

Προτεραιότητας 9 «Προστασία Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας», του Ε.Π. «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007-2013», που έχει ανατεθεί από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/06/1224/


Το κυνήγι των λύκων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες ζωικού κεφαλαίου


Η αντιπαράθεση σχετικά με τον έλεγχο της πληθυσμιακής κατάστασης των λύκων και την προστασία τους μαίνεται στις ΗΠΑ, την ώρα που οι λύκοι (Canis lupus) συνεχίζουν να επιτίθενται περιστασιακά στα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Υπάρχουν πιέσεις για μείωση της προστασίας των πληθυσμών τους, έτσι ώστε το κυνήγι και η παγίδευση τους, να τους κρατήσουν μακριά από το ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο μια τέτοια τακτική μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες ζωικού πληθυσμού.

Τα παραπάνω «μπορεί να μην έχουν λογική», αλλά όπως περιγράφεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι τάσεις συμπεριφοράς των λύκων μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/07/833-4/


GeoNet – Ένα παγκόσμιο κοινωνικό δίκτυο για τους χρήστες του GIS


Η Esri ανακοίνωσε τον Ιούλιο την δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινωνικού δικτύου για τους χρήστες του GIS, το GeoNet.

Η ιδέα και ο σκοπός της δημιουργίας του GeoNet είναι η δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας χρηστών GIS με αντικειμενικό στόχο και σκοπό τη συνεργασία και ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, εργασιών και προτάσεων σχετικά με την τεχνολογιά των GIS, να μεταφέρει δηλαδή την εμπειρία του Παγκόσμιου Συνεδρίου για 365 μέρες τον χρόνο σε όλη την κοινότητα των χρηστών.

Συνδυάζοντας λοιπόν την δικτύωση, τη συνεργασία, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε μια ενιαία κοινότητα που καλύπτει όλον τον πλανήτη, το GeoNet θα λειτουργεί ως εργαλείο για να βοηθήσει τον χρήστη του GIS, να κάνει τη δουλειά του καλύτερη και πιο αποτελεσματικά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/09/949-8/


Μεγάλο ενδιαφέρον για καλλιέργειες καρυδιάς και αρωματικών φυτών

Πολύ μεγάλης ανταπόκρισης από τον αγροτικό πληθυσμό της Δράμας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, έτυχαν οι δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις που υλοποίησε το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας του ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», που είχαν ως θέμα την καλλιέργεια της καρυδιάς η μία και τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά (ΑΦΦ) η δεύτερη.

Τις εργασίες της ημερίδας με θέμα: «Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας της καρυδιάς», που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, παρακολούθησαν συνολικά περίπου 120 αγρότες και υποψήφιοι επενδυτές, από την Δράμα, τις Σέρρες, την Ξάνθη, την Καβάλα αλλά και από την Λάρισα.

Στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, ο καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δρ. Νάνος Γεώργιος, παρουσίασε διεξοδικά και αναλυτικά όλα εκείνα τα στοιχεία που συμβάλλουν στην ορθή και αποτελεσματική διαχείριση ενός καρυδεώνα. Ο κ. Νάνος τόνισε μέσα από την εισήγησή του, ότι η καρυδιά μπορεί να καλλιεργηθεί στη χώρα μας από ζεστές παραθαλάσσιες έως ορεινές ηπειρωτικές περιοχές.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Megalo-endiaferon...kai-arwmatikwn-fytwnΜια Αρνητική εξέλιξη για τα Γενετικά Τροποποιημένα


Βρισκόμαστε σε φάση αναθεώρησης του νόμου βάσει του οποίου εγκρίνεται η καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών -Γ Τ Ο- στο έδαφος της Ευρ. Ένωσης. Στις 5 Δεκεμβρίου, μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρ. κοινοβουλίου και Ευρ. επιτροπής δυστυχώς το κείμενο του νομοσχεδίου για τη δυνατότητα απαγόρευσης Γ Τ καλλιεργειών έγινε νομικά πιο αδύναμο.

Δηλαδή, αφού εγκριθεί κεντρικά ένας Γ Τ Ο για καλλιέργεια, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), θα μπορεί μεν ένα κράτος μέλος να απαγορεύσει την καλλιέργεια στο δικό του έδαφος αλλά δεν θα μπορεί να έχει επιχειρήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια της υγείας ή την ασφάλεια του περιβάλλοντος (υποτίθεται ότι την ασφάλεια την εξετάζει η ανωτέρω επιτροπή). Το κράτος-μέλος θα μπορεί να έχει άλλα περιβαλλοντικά επιχειρήματα που έχουν σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει κλπ. Επειδή αυτή η νομική βάση είναι αδύναμη θα υπάρχει ο κίνδυνος να μηνυθούν κράτη από πολυεθνικές επειδή απαγόρευσαν κάποιο Γ Τ Ο ήδη κεντρικά εγκεκριμένο από την Ευρ. Ενωση.

Αυτό το νομοσχέδιο θα πάει για ψηφοφορία στην ολομέλεια του ευρ. κοινοβουλίου τον Ιανουάριο 2015. Τα κοινωνικά κινήματα και οι πολίτες πρέπει να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές για τις παγίδες που περιλαμβάνει.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο μήνα η Επιτροπή Περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου είχε ενισχύσει νομικά το κείμενο έτσι ώστε να μην μπορούν να μηνυθούν τα κράτη-μέλη από πολυεθνικές, αλλά..... δυστυχώς η χαρά μας κράτησε λίγο.

Βάσω Κανελλοπούλου

Πηγή:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


30χρονη Ελληνίδα εξάγει βότανα σε ολόκληρο τον κόσμο


της Ηλιάνας Φωκιανάκη

Η Ευαγγελία Κουτσοβούλου είναι από αυτές τις γυναίκες που γελάνε δυνατά. Έχει κάθε λόγο άλλωστε καθότι στα 30 της χρόνια έχει ήδη κατακτήσει Ευρώπη και ΗΠΑ μέσα από ένα από τα πιο ελληνικά προϊόντα: τα βότανα.

Μέσα σε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας έχει καταφέρει να συνεργάζεται με τα πιο καθιερωμένα και σικάτα καταστήματα του πλανήτη, σε διάφορες γωνιές του κόσμου όπως Αυστραλία, Ιταλία, Αμερική, Μ. Βρετανία, Γερμανία και Ισπανία.

Η ιδέα ξεκίνησε καθώς η Κουτσοβούλου -η οποία μέχρι πρόσφατα ζούσε στο Μιλάνο- επέστρεφε στην Ιταλία φέρνοντας ρίγανη και θυμάρι για τους φίλους της. Η εξαιρετική ποιότητα εντυπωσίασε ακόμα και τους… δύσκολους Ιταλούς και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Δάφνις και Χλόη», την εταιρεία που ίδρυσε, μέσω της οποίας προωθεί τα υψηλής ποιότητας ελληνικά βότανα σε όλο τον κόσμο.


Όλο το άρθρο εδώ:

www.pentapostagma.gr/2014/12/30%CF%87%CF...BB.html#.VIqqN8lqi0B
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1349
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 6 Μήνες  
ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΤΙ - ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ κ. ΔΗΜΟΥ - ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΙΣΣΑΒΟΥ


Ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που μας δείχνει όλη τη δουλειά που κάνει η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι πάνω στις παραδοσιακές ποικιλίες,αναφορά στην κιβωτό του κ. Δήμου που βρίσκετε στην Αύρα Καλαμπάκας με όλα τα είδη που εκτρέφει αλλά και την σημαντική προσπάθεια που κάνει η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου στην διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών σε συνεργασία με το Πελίτι.Δείτε το video εδώ:
webtv.nerit.gr/ntokimanter/13dek2014-kivotos-gr/


Πληροφορίες για την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου εδώ:
www.saintjohns-monastery.gr/el/

Πληροφορίες για την κιβωτό του κ. Δημήτρη Δήμου εδώ:
www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=14250

www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=411


Η φύση ως αξία


«Το κρίμα μου το λέγω· δε μπορώ
ατάραχος να δω την ομορφιά…»

(«Η λίμνη», Νίκος Καμπάς)

Δέος, ευφροσύνη, ανάταση, τέρψη, μύρια άλλα ρεμβώδη συναισθήματα αισθάνθηκε ο ευτυχής ποιητής, ο (Γερμανός λυρικός ποιητής) Φρήντιχ Χέντερλιν, όταν τον απλό, λιτό ελληνικό κήπο θώρησε νοητά, τον «Αγγελόκηπο» (όπως τον αποκαλούσε) –αισθανόμενος την ευδαιμονία της χώρας μας–, βρίσκοντας σε αυτόν κείνο που οι ειδωλοθύτες της ζήσης δε βλέπουν, γιατί βομβούν κι ατακτούν χωρίς να αισθάνονται και να ερευνούν –βρήκε τον παράδεισο της ψυχής του. Και είπε, «πάμε έξω, στη χλωρασιά», πάμε δηλαδή στα «λιβάδια» της Ελλάδας, πάμε να αισθανθούμε και να χαρούμε τη χώρα στο φυσικό της, στο λιτό κι άδολό της (βλέπε σχετικά: Χέλντερλιν Φρήντιχ, «Πάμε έξω, στη χλωρασιά. Υπερίων ή ο ερημίτης στην Ελλάδα», μετάφραση: Λαυρέντιος Γκέμερεϋ, εκδ. Ηριδανός, Αθήνα 1982). Στο λίγο βρήκε θεία ομορφιά, στο χλοερό βρήκε δύναμη κραταιά και βαρκαρίσθηκε με το συναίσθημα που ο περίγυρος τού δημιούργησε· κι ανέβηκε ψηλά, χάρη στην αλαφράδα της λυτρωμένης ψυχής. Μεγάλο τούτο σαν το νοιώσεις –και, πολύ περισσότερο, όταν το πράξεις… –, καθώς, η αίσθηση του δημιουργήματος σημαίνει κοινωνία μαζί του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/14/955-6/


Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής


ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Λιτόχωρο 12-12-2014

Δελτίο Τύπου

«Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής»

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προβολής της προστατευόμενης περιοχής, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η συμβολή του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 9:00, στην Ελασσόνα (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου «Βασιλείου Φαρμάκη») και το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014 ώρα 9.00, στο Λιτόχωρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου – Ολύμπου).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/13/1040-6/


Χρήση ιτιών για τον καθαρισμό μολυσμένου εδάφους

Η χρήση ιτιών και άλλων παρόμοιων δέντρων αποτελεί έναν από τους πιο οικονομικούς και αποδοτικούς τρόπους αποκατάστασης μολυσμένων εδαφών από ορυχεία, χωματερές και άλλες πηγές, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ερευνητές παρατήρησαν την ανάπτυξη ιτιών σε μολυσμένα εδάφη της Φινλανδίας και της Ρωσίας.

«Πρόκειται για μία φθηνή και αποδοτική λύση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση μολυσμένων εδαφών. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για χωματουργικά έργα, καθώς τα επιβλαβή υλικά μπορούν να εξαχθούν από το έδαφος φυσικά, με τη βοήθεια των φυτών. Επιπλέον, η βιομάζα ξύλου που καλλιεργείται στην διεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας καθώς και ως πρώτη ύλη για βιοδιυλιστήρια», δήλωσε ο ερευνητής Άκι Βίλα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/15/147-4/


Καταμέτρηση αγριόγιδου στο Φρακτό Δράμας

Την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 οργανώθηκε από την ΚΟΜΑΘ σε συνεργασία με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας, τον Φορέα Διαχείριση Οροσειράς Ροδόπης και το Δασαρχείο Δράμας, για έκτη συνεχή χρονιά, καταμέτρηση του πληθυσμού του αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra balcanica) στην ευρύτερη περιοχή του Φρακτού (Παρθένο Δάσος Παρανεστίου).

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι αυτή της «ταυτόχρονης παρατήρησης από σταθερά σημεία». Τα αποτελέσματα από την παρακολούθηση των πληθυσμών του είδους επί έξι συνεχή χρόνια στην περιοχή, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι πληθυσμοί του είδους έχουν ανακάμψει και μάλιστα έχουν εποικίσει και σε άλλες περιοχές, όπου δεν υπήρχαν παλαιότερα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/15/1137-3/


Πιο πράσινη η Ευρώπη σήμερα σε σχέση με το 1900

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονική παρακολούθηση της επίδρασης ιστορικών γεγονότων όπως οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, η βιομηχανική επανάσταση, η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην βλάστηση της γηραιάς Ηπείρου

Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές που συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα στις χρήσεις της γης και στην δασοκάλυψη. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Wageningen στην Ολλανδία, τα δάση στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1/3, γεγονός που αποδίδεται στο ότι 100 χρόνια πριν, η ξυλεία χρησιμοποιούταν σχεδόν για κάθε χρήση, για καυσόξυλα, για την παραγωγή μετάλλων, κατασκευή επίπλων, την κατασκευή κατοικιών κλπ. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντατικής εκμετάλλευσής τους, το 1900 οι δασικές εκτάσεις ήταν υποβαθμισμένες και λιγοστές.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/17/1520-9/


Από το χωράφι στο εστιατόριο

H διεθνής τάση δυναμώνει και στην Ελλάδα

Φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι φάρμες των εστιατορίων. Νόστιμοι και όμορφοι μπαχτσέδες και μποστάνια δίνουν άλλη διάσταση στη γεύση, φέρνοντας τη γαστρονομία και τη φυσικότητα σε κοινό γευστικό κάδρο. Νόστιμος ρομαντισμός στο πιάτο μας.

Μία από τις μεγαλύτερες πολυτέλειες που μπορεί να απολαύσει ο δυτικός άνθρωπος στον 21ο αιώνα είναι να φάει σε εστιατόριο φασολάκια που έχουν κοπεί­ λίγο νωρίτερα από τον μπαχ­τσέ! Η αποξένωσή μας από την άμεση επαφή με την παραγωγή των τροφίμων έχει οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργούν υγιείς αντιδράσεις. Το αρρωστημένα μονόπλευρο και πομπώδες lifestyle θεωρείται πλέον ξεπερασμένο και πολλοί κορυφαίοι σεφ κι εστιάτορες του πλανήτη κηρύσσουν την επιστροφή στη φυσικότητα και τη νοστιμιά της.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.ftiaxno.gr/2014/12/apo-to-xorafi-sto-estiatorio.html#more


Ο Μιχάλης Σμύρης για αγροτική ανάπτυξη και μελισσοκομία


Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ανέπτυξε ο αναπληρωτής διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ. Μιχάλης Σμύρης, στα πλαίσια διοργάνωσης του 6ου Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σμύρης αναφέρθηκε στην πολιτική αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 (δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ).

Παράλληλα, σε άλλη εισήγησή του μίλησε για τις «Δυνατότητες Επιχορήγησης επενδυτικών σχεδίων στον Μελισσοκομικό τομέα».

Συγκεκριμένα, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος ένταξης νέων μελισσοκόμων, ενώ οι νεοεισερχόμενοι δεν είναι μόνο νέοι αγρότες αλλά και άλλα άτομα που επιστρέφουν στην ύπαιθρο εξαιτίας της κατάρρευσης τομέων της οικονομίας, όπως των οικοδομών.

Εκτός αυτού, όπως είπε ο κ. Σμύρης «οι ενδιαφερόμενοι υποστηρίζονται από τα Κέντρα Μελισσοκομίας και τους παρέχεται κάθε πληροφόρηση και ενημέρωση».


Αναλυτικά οι εισηγήσεις για:


Όλο το άρθρο και οι εισηγήσεις εδώ:
www.paseges.gr/el/news/O-Mihalhs-Smyrhs-...yxh-kai-melissokomia

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 19/12/2014 03:29 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1350
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
Όλα όσα θες να μάθεις για τη βιοποικιλότητα σε έναν δικτυακό τόπο

Τον πιο ολοκληρωμένο δικτυακό τόπο για τη φύση και τη βιοποικιλότητα παρουσίασε σήμερα το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ), στο Κέντρο ΓΑΙΑ στην Κηφισιά.Ο δικτυακός τόπος www.biodiversity-info.gr παρέχει στον επισκέπτη του άμεση και εύκολη πρόσβαση στο πολύτιμο αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΜΓΦΙ-ΕΚΒΥ, σε επιστημονικές μελέτες, έρευνες, αρχειακό και εκπαιδευτικό υλικό, χάρτες, εκδόσεις κ.λπ.Στόχος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική φύση και βιοποικιλότητα, φροντίζοντας για τη διάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό αλλά και για την τεκμηρίωση σχετικών θεμάτων ως πηγή και εργαλείο της επιστημονικής κοινότητας. Να δημιουργήσει έναν κόμβο διάχυσης επικαιροποιημένης πληροφορίας και αρχείων, να παρέχει επιστημονική πληροφόρηση σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, να ευαισθητοποιεί το κοινό για τις φυσικές, οικονομικές και πολιτιστικές αξίες της ελληνικής φύσης και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του σε δράσεις προστασίας.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/12/18/0120-1/


Ανάκαμψη της άγριας ζωής στην Ευρώπη

Λίγες δεκαετίες αφού πλησίασαν την εξαφάνιση εξαιτίας του εκτεταμένου κυνηγιού και της συρρίκνωσης του φυσικού τους περιβάλλον, τα μεγάλα σαρκοβόρα της Ευρώπης όπως ο γκρίζος λύκος, η καφέ αρκούδα και ο λύγκας, εμφανίζουν εντυπωσιακά σημάδια ανάπτυξης.

Τα ενθαρρυντικά ευρήματα προέκυψαν από μία διεθνή έρευνα 76 επιστημόνων που κάλυψε όλη την Ευρώπη πλην Ρωσίας και Λευκορωσίας.

«Η συνολική επιφάνεια της Ευρώπης με μόνιμη παρουσία τουλάχιστον ενός μεγάλου σαρκοβόρου θηλαστικού είναι 1.529.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της ηπειρωτικής Ευρώπης, ενώ επίσης αυξάνονται οι περιοχές με περιστασιακή παρουσία», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι καφέ αρκούδες ήταν το πιο πολυάριθμο είδος που εξετάστηκε, με πληθυσμό περίπου 17.000 και μόνιμη παρουσία σε 22 χώρες. Δεύτεροι σε αριθμούς ήταν οι γκρίζοι λύκοι με πληθυσμό περισσότερο από 12.000 άτομα διασκορπισμένα σε 28 χώρες, ακολουθούμενοι από τον ευρασιατικό λύγκα με 9.000 ζώα σε 23 χώρες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/22/443-5/


Διαβαλκανική απογραφή του πληθυσμού του Όρνιου


Η διαβαλκανική απογραφή του πληθυσμού του Όρνιου ολοκληρώθηκε για ακόμα μια χρονιά με επιτυχία, με τη συμμετοχή παρατηρητών από τέσσερις χώρες και τη βοήθεια του καλού καιρού.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ορνιθολόγοι και εθελοντές σταθήκανε σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και της Σερβίας με θέα τις πλαγιές και τα βράχια, όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο τα Όρνια όταν βραδιάζει, για να καταγράψουν τον πληθυσμό τους στα νότια και κεντρικά Βαλκάνια.

Η διασυνοριακή καταγραφή των Όρνιων διοργανώθηκε από τη Βουλγαρική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (BSPB) σε συνεργασία με 14 άλλες οργανώσεις προστασίας της φύσης και ινστιτούτα, μεταξύ των οποίων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/18/408-2/


Σπιζαετός: ανάμεσα σε γεράκι και αετό δεσπόζει στους ελληνικούς αιθέρες


Οι έντονες ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν εξαφανίσει πολλά μεγάλα αρπακτικά πουλιά από πολλές περιοχές της Ελλάδας και έχουν συρρικνώσει τους πληθυσμούς των υπολοίπων.

Ένας από τους εναπομείναντες αετούς στη Πελοπόννησο και κατ’ επέκταση και στην προστατευόμενη περιοχή του όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού είναι και ο σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), ένα σπάνιο και πολύ όμορφο πτηνό. Το πρώτο συνθετικό του επιστημονικού του ονόματος (Hieraaetus) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ιέραξ+αετός, υποδηλώνοντας ένα πτηνό με χαρακτηριστικά ενδιάμεσα των δύο τάξεων, ενώ το δεύτερο συνθετικό (fasciatus) είναι η λατινική λέξη που σημαίνει «ραβδωτός», αναφερόμενο στο χρωματικό πρότυπο της κοιλιακής περιοχής του πτηνού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/23/1209-3/Αποφάσεις - "τομές" προανήγγειλε ο Πάρ. Κουκουλόπουλος για τη μελισσοκομία


Τρεις σημαντικές ανακοινώσεις έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας χθες στην εκδήλωση των εγκαινίων του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας. Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε πως η γύρη και ο βασιλικός πολτός θα ενταχτούν στον Κώδικα τροφίμων και ποτών, ικανοποιώντας έτσι ένα χρόνιο αίτημα των παραγωγών.

Με βάση αυτές τις ανακοινώσεις:

1. Στην Υπουργική Απόφαση που πρόκειται σύντομα να υπογραφεί από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, η οποία αφορά την οικοτεχνία, - τη δυνατότητα δηλαδή του αγρότη να συσκευάζει και να προωθεί τα προϊόντα που παράγει για πώληση - σε αυτά τα προϊόντα πέρα από το μέλι, τη γύρη, τον βασιλικό πολτό και την πρόπολη θα ενταχθούν και οι κηραλοιφές που παράγουν οι μελισσοκόμοι για να στηριχθεί το εισόδημά τους.

2. Μετά από πολλά χρόνια ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των μελισσοκόμων και σύντομα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για να ενταχθεί η γύρη και ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στα ποιοτικά προϊόντα της ελληνικής μελισσοκομίας.

3. Αμέσως μετά τις γιορτές τίθεται σε εφαρμογή και επιχειρησιακή λειτουργία το πρόγραμμα «ΑΡΤΕΜΙΣ» που έχει ως στόχο να βάλει φραγμό στις ελληνοποιήσεις και να παρέχει απόλυτη προστασία στην ελληνική παραγωγή και τον Έλληνα καταναλωτή. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα, θα επεκταθεί στα αβγά και τα πουλερικά και στη συνέχεια στη μελισσοκομία και τα προϊόντα της.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Apofaseis-tomes-p...-gia-th-melissokomiaΕγχειρίδιο 2014

Κυκλοφόρησε από τον Δεκέμβριο του 2014 το

"Εγχειρίδιο για τη συλλογή και τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών, Πελίτι 2014"

Μπορείτε να το κατεβάσετε ελεύθερα για μη εμπορική χρήση.

Μπορείτε να το βρείτε από τις ομάδες του Πελίτι στην τιμή των 5 ευρώ.

Η να το παραγγείλετε από το Πελίτι στο peliti(*)peliti.grαντικαταστήστε (*) με @

Ευχαριστούμε

Το εγχειρίδιο μπορείτε να το βρείτε εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=13&lang=en


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1351
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

(Ομιλία Βάσως Κανελλοπούλου, εκπροσώπου του ΠΕΛΙΤΙ, στο Διεθνές Συνέδριο του Ινστιτούτου Πουλαντζά, Αθήνα, 12-13/12/2014)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι σπόροι είναι η αφετηρία της διατροφικής αλυσίδας ανθρώπου και ζώων. Χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από το διεθνοποιημένο κεφάλαιο ως εργαλείο για επιβολή σε παγκόσμιο επίπεδο του βιομηχανικού τύπου εντατικής γεωργίας που περιλαμβάνει έντονες χημικές και ενεργειακές εισροές. Αυτό το αγροτικό μοντέλο αποκλείει τους μικρούς τοπικούς αγρότες, τους διώχνει από τη γη τους και οδηγεί στην αρπαγή γης από τις πολυεθνικές εταιρίες. Οδηγεί επίσης σε αύξηση της πείνας.

Αρχικά οι σπόροι ήταν Κοινά Αγαθά αλλά στην εποχή μας ένας σημαντικός αριθμός διατροφικών σπόρων έχει «ιδιωτικοποιηθεί». Έτσι τώρα έχουμε τους βιομηχανικούς σπόρους που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ή/και με πατέντες ειδικότερα στη περίπτωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Οι αποκαλούμενοι «παραδοσιακοί σπόροι ή τοπικοί, ή διατηρητέες ποικιλίες ή σπόροι των αγροτών» παραμένουν μεν Κοινό Αγαθό αλλά απειλούνται από γενετική διάβρωση κυρίως για πολιτικούς λόγους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), to 75% της γεωργικής βιοποικιλότητας έχει χαθεί. Τα κοινωνικά κινήματα όλου του πλανήτη που παλεύουν για τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό προσπαθούν να σώσουν το υπόλοιπο 25%. Χρειαζόμαστε αυτούς τους σπόρους για να καταπολεμήσουμε την Πείνα. Επίσης τους χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική κυριαρχία που μας επιβάλλεται μέσω των σπόρων της βιομηχανίας.
Αρχικά οι σπόροι ήταν Κοινά Αγαθά αλλά στην εποχή μας ένας σημαντικός αριθμός διατροφικών σπόρων έχει «ιδιωτικοποιηθεί». Έτσι τώρα έχουμε τους βιομηχανικούς σπόρους που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ή/και με πατέντες ειδικότερα στη περίπτωση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en

Σχόλιο undisputed:Αγαπητοί αναγνώστες το άρθρο αυτό είναι καταπληκτικό.Όμως μη δίνετε σημασία εκεί που λέει "(ειδικά σε περίοδο κλιματικής αλλαγής)",ίσως δεν γνωρίζουν ότι είναι προπαγάνδα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Η Ευρώπη δείχνει ότι άνθρωποι και μεγάλα σαρκοφάγα μπορούν να μοιραστούν το ίδιο τοπίο

Η ανάκαμψη των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος, λύγκας, αδηφάγος) στην Ευρώπη αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι η συνύπαρξη της άγριας ζωής με τον άνθρωπο είναι εφικτή ακόμα και όταν αυτό έχει αυτονόητες δυσκολίες και προκλήσεις! Όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (Δεκ. 2014) στο περιοδικό «Science», ένα από τα παγκοσμίως κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, στις αρχές του 20ου αιώνα τα μεγάλα σαρκοφάγα είχαν βρεθεί σε πολλές χώρες στο χείλος της εξαφάνισης κυρίως λόγω της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Σήμερα όμως, τουλάχιστον ένα από τα προαναφερόμενα είδη, είναι παρόν στο 1/3 της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την ανάκαμψη των μεγάλων σαρκοφάγων δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πιο συγκεκριμένα της Διεθνούς Συνθήκης της Βέρνης του 1979 και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους «Οικοτόπους και τα Είδη του 1992 (η περίφημη Κοινοτική Οδηγία 92/43).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/27/740-3/


Τα μυρμήγκια που κατέκτησαν τον πλανήτη

Περίπου το 10% των μυρμηγκιών όλου του πλανήτη είναι στενοί συγγενείς και ανήκουν σε μόνο ένα γένος από τα συνολικά 323, σύμφωνα με νέα μελέτη του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Οκινάουα της Ιαπωνίας.

«Αν κάποιος επισκεφθεί ένα οποιοδήποτε τροπικό δάσος είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συναντήσει ένα από αυτά τα μυρμήγκια», δήλωσε ο καθηγητής Έβαν Οικονόμου. Τα μυρμήγκια του γένους Pheidole βρίσκονται σε οικοσυστήματα από τροπικά δάση έως ερήμους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν πλήρη εικόνα του πώς εξελίχθηκαν και εξαπλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη.

Η ερευνητική ομάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν συνέκρινε γενετικές αλληλουχίες από 300 είδη Pheidole από όλη τη Γη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις αλληλουχίες για να κατασκευάσουν ένα δέντρο που απεικονίζει το πότε και πού το κάθε είδος αναπτύχθηκε με τη σειρά του σε νέα είδη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/12/29/1240-4/


Τι αλλάζει στα Καταφύγια Άγριας Ζωής

Ο νόμος 4315/2014 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την παραμονή των Χριστουγέννων περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και τροποποίηση διατάξεων του ν. 1650/1986 (Α ́ 160), όπως ισχύει, που αφορούν τα Καταφύγια Άγριας Ζωής.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 59 του ν. 4315/2014 η περίπτωση β′ της υποπαραγράφου 3 της παρ. 4 του άρθρου 19 του ν. 1650/1986, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:

«β) Μέσα στα καταφύγια άγριας ζωής απαγορεύονται η θήρα, οι αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων δεικτών, η σύλληψη της άγριας πανίδας, η συλλογή της άγριας χλωρίδας, η καταστροφή ζώνης με φυσική βλάστηση με κάθε τρόπο, η καταστροφή φυτοφρακτών, η αμμοληψία, η αποστράγγιση, η επιχωμάτωση και η αποξήρανση ελωδών εκτάσεων, η ρύπανση των υδάτινων συστημάτων, η διάθεση ή απόρριψη αποβλήτων, η διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων, η ιχθυοκαλλιεργητική δραστηριότητα, καθώς και η υπαγωγή έκτασης του καταφυγίου σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων της άγριας πανίδας. Η εκτέλεση λατομικών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων όπως και δρόμων επιτρέπεται, κατόπιν περιβαλλοντικής αδειοδότησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4014/2011 (Α ́ 209), όπως ισχύει».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2014/12/28/707-2/


Η πεταλούδα-”τίγρης της πεδιάδας” στο επικό της ταξίδι πάνω από τη θάλασσα

Μιλώντας για φυσικό περιβάλλον, η λέξη μετανάστευση μας φέρνει στο μυαλό μεγάλα σμήνη πουλιών ή άλλων ζώων που κινούνται συντεταγμένα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: για παράδειγμα, χελιδόνια που φθάνουν την άνοιξη ή μεγάλα κοπάδια οπληφόρων που διασχίζουν αχανείς εκτάσεις και αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους για να βρουν καλύτερα βοσκοτόπια.

Βλέποντας μια μικρή πεταλούδα με εύθραυστα και αδύναμα φτερά να πασχίζει να πετάξει με ένα μικρό αεράκι, δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι ένα τόσο «αδύναμο» ζώο θα μπορούσε να είναι μεταναστευτικό, διασχίζοντας θάλασσες, βουνά και ποικιλία καιρικών αντιξοοτήτων. Όμως για την πεταλούδα «τίγρης της πεδιάδας» (Danaus chrysippus), το φαινομενικά επικό της ταξίδι αποτελεί απλώς μέρος της ζωής της στον διαρκή αγώνα που δίνει για την επιβίωση. Το επιστημονικό της όνομα προέρχεται από την αρχαία ελληνική μυθολογία και συγκεκριμένα από τον Δαναό, βασιλιά του Άργους και τον Χρύσιππο, γιο του βασιλιά Πέλοπα.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/12/30/%CE%B7-%CF%8...%CF%82-%CF%83%CF%84/Το Πελίτι στην "Ονειρούπολη" της Δράμας


Φέτος για πρώτη φορά το Πελίτι συμμετέχει στην "Ονειρούπολη"

της Δράμας από 4 Δεκεμβρίου 2014 - 4 Ιανουαρίου 2015


Video:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=129&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 31/12/2014 04:33 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1352
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
Είναι αποτελεσματική η χρηματοδότηση που παρέχει το ΕΤΠΑ σε έργα που προωθούν άμεσα τη βιοποικιλότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2020;

Η προστασία της βιοποικιλότητας αποτελεί βασική περιβαλλοντική προτεραιότητα για την ΕΕ, η οποία υλοποιείται μέσω της στρατηγικής της για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2020 και διαφόρων συναφών πολιτικών και νομοθετημάτων της. Στην εν λόγω έκθεση, το Συνέδριο επικεντρώνεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και στον ρόλο του στη χρηματοδότηση και στήριξη έργων τα οποία προωθούν άμεσα τη βιοποικιλότητα.

Σύνοψη

Η βιοποικιλότητα, ήτοι η ποικιλομορφία των ζώντων οργανισμών και των οικολογικών τους συμπλεγμάτων, αποτιμάται ως παγκόσμιο φυσικό κεφάλαιο. Η απώλεια της βιοποικιλότητας επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην οικονομία και την υγεία, όπως είναι η μόλυνση των υδάτων και η ρύπανση του αέρα, οι πλημμύρες, η διάβρωση ή η εξάπλωση ασθενειών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/05/526-5/


«Άφαντος στον Ψηλορείτη» ο ενδημικός αγριόγατος της Κρήτης

Οι κτηνοτρόφοι φοβούνται ότι το σπάνιο αιλουροειδές οδεύει προς την εξαφάνιση

Βαγγέλης Πρατικάκης | TO BHMA

Ο σπάνιος κρητικός αγριόγατος, μοναδικό στην Ελλάδα υποείδος του ευρωπαϊκού αγριόγατου , έχει χρόνια να φανεί στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη, αναφέρουν κτηνοτρόφοι του νομού Ρεθύμνης.

Ο κρητικός αγριόγατος, ή φουρόγατος, καταγράφηκε για πρώτη φορά επίσημα μόλις το 1953. Ελάχιστα είχαν γίνει γνωστά για το ενδημικό αιλουροειδές μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Περούτζα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αιχμαλώτισαν ένα άτομο στα Πλατάνια Αμαρίου και το μελέτησαν πριν το απελευθερώσουν.

Κίνδυνος εξαφάνισης

Το ακριβοθώρητο θηλαστικό είναι τώρα άφαντο στη συγκεκριμένη περιοχή. «Έχω να τον δω δυο-τρία χρόνια και δεν ξέρω τι συμβαίνει» λέει στο MadeInCreta.gr ο 74χρονος κτηνοτρόφος Μύρων Λίτινας, ο οποίος έχει περάσει σχεδόν όλη του τη ζωή στον Ψηλορείτη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/04/404-2/


ΣΥΡΙΖΑ: Η παραπληροφόρηση των κυνηγών για το πρόγραμμά μας έχει ξεπεράσει κάθε όριο

«Η παραπληροφόρηση που γίνεται ενόψει εκλογών σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, από κάποιους που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των κυνηγών, έχει ξεπεράσει κάθε όριο» τονίζουν σε δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου και Απόστολος Αλεξόπουλος, συντονιστές των ΕΚΕΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τις προγραμματικές θέσεις που αφορούν το κυνήγι.

«Κυκλοφορούν αφίσες, με τις οποίες διαστρεβλώνουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας μέχρι του σημείου να τον κατηγορούν ότι θα καταργήσει το κυνήγι τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του» σημειώνουν. Οι δύο συντονιστές παραθέτουν αυτούσια τη σχετική παράγραφο από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αυστηρή εφαρμογή κείμενης νομοθεσίας περί κυνηγετικών αδειών.

Περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά.

Δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής.

Ουσιαστική πάταξη λαθροθηρίας με αυτόφωρες διαδικασίες/αύξηση προστίμων/αποτελεσματικότερη φύλαξη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/05/401-7/


Πέρδικά μου παινεμένη

«Κοιμάται ο ήλιος στα βουνά κι η πέρδικα στα χιόνια και μένα η κορούλα μου στα καθαρά σεντόνια…». Ισα που τη θυμάμαι τη φωνή της μάνας μου: απλή σαν παιδική, μελωδική, ακουγόταν σαν να ερχόταν από λόγκους. Οπως θυμάμαι και το τραγούδι της συνοδείας του γαμπρού όταν ήρθαν να παραλάβουν τη Βαγγελίτσα για την εκκλησία:

«Ξύπνα περδικομάτα μου μωρέ, κι ήρθα στο μαχαλά σου. Χρυσά στολίδια σου ‘φερα μωρέ να πλέξεις στα μαλλιά σου…». Για το λαό μας η πέρδικα συμβόλιζε το θάρρος, την περηφάνια, την ευρωστία. Κι ακόμη: «Το λέει η περδικούλα του». Ή «έγινε περδίκι». Στο δημοτικό τραγούδι δεν υπάρχει πουλί με τις χάρες της, ιδιαιτέρως τις γυναικείες. Ομως πέρα από τα τραγούδια του έρωτα, του γάμου, της χαράς, υπάρχουν και τα τραγούδια του βουνού, της κλεφτουριάς, του αντάρτικου. Πρώτη η πέρδικα φέρνει την είδηση για τον πληγωμένο, πρώτη αυτή κλαίει το λεβέντη σκοτωμένο. «Μια περδικούλα κάθισε στου Ζήδρου το κεφάλι …Ζήδρο μου, τ’ είσαι κίτρινος, κίτρινος σαν λεϊμόνι…»

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/02/705-9/


Μέντα, η ωφέλιμη: 17 ευεργετικές επιδράσεις της για την υγεία

Η μέντα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα που είναι γνωστά από την αρχαιότητα για το ξεχωριστό τους άρωμα και την θεραπευτική τους αξία. Η μέντα προσδίδει μία αναζωογονητική φρεσκάδα στους γευστικούς κάλυκες και στις αναπνευστικές οδούς. Αυτή η μοναδική ιδιότητα της μέντας οφείλεται στην παρουσία της μενθόλης, ένα αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στα φρέσκα φύλλα της μέντας και στο μίσχο της.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αρκετών παθήσεων. Είναι γνωστή για τις αναλγητικές, αναισθητικές, αντισηπτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιμικροβιακές και αντισπασμωδικές ιδιότητες εκτός των άλλων.

Έτσι, έχει βρεθεί ότι είναι εξόχως ευεργετική για μία γκάμα διαφορετικών παθήσεων: ακολουθούν οι 17 ευεργετικές επιδράσεις της μέντας για την υγεία:

Όλο το άρθρο εδώ:

www.pentapostagma.gr/2015/01/%CE%BC%CE%A...83.html#.VKvWtslqi0B


Μικρό πτηνό εντοπίζει καταιγίδες από απόσταση 900 χλμ!


Τα έντονα καιρικά φαινόμενα παράγουν υποηχητικά σήματα που εντοπίζει το συγκεκριμένο είδος και σπεύδει να τα αποφύγει

Μια εντυπωσιακή ικανότητα αποδεικνύεται ότι διαθέτει το μικρό ωδικό πτηνό Vermivora chrysoptera που είναι γνωστό στην Ελλάδα με το όνομα «χρυσή» εξαιτίας της απόχρωσης των φτερών του. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι αυτά τα πτηνά καταφέρνουν να εντοπίζουν υποηχητικά σήματα που παράγουν μεγάλες καταιγίδες και έτσι μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για να την αποφύγουν.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2014/12/23/%CE%BC%CE%B9...-%CE%B1%CF%80%CF%8C/Το μήνυμα της Δρ. Βαντάνας Σίβα για το 2015


Πατήστε υπότιτλοι για να δείτε στα Ελληνικά το κείμενο.Video:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=54&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information