Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (3 μέλος/η είναι εδώ) (3) επισκέπτες
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1353
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 5 Μήνες  
Οι λύκοι δίπλα μας

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, ο άνθρωπος μοιράζεται τη γη και τη ζωή του με αρκούδες, λύκους και λύγκες. Στις 10 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοξένησε την εναρκτήρια εκδήλωση της «πλατφόρμας της ΕΕ για τη συνύπαρξη ανθρώπων και μεγάλων σαρκοφάγων».

Οι αρκούδες, οι λύγκες, οι λύκοι και οι αδηφάγοι είναι μεγάλα αρπακτικά ζώα που προκαλούν ισχυρές εντυπώσεις. Είναι ζώα που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και είναι ιδιαίτερα χαρισματικά, παρά τον σχετικά περιορισμένο αριθμό τους. Επιπλέον, εξάπτουν ιδιαίτερα τη φαντασία των Ευρωπαίων, η οποία αποτυπώνεται στα λαϊκά παραμύθια του Λα Φοντέν, των αδελφών Γκριμ και των μεταγενέστερων. Κλασσικά παραδείγματα τέτοιων παραμυθιών αποτελούν η Κοκκινοσκουφίτσα, η Χρυσομαλλούσα και οι τρεις αρκούδες, και ο Κακός λύκος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/08/422-9/


Εισαγωγή λύκων για την προστασία των δασών;

Νέα έρευνα υποστηρίζει πως η εισαγωγή λύκων σε περιοχές της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρει στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, με το να ελέγχουν τον αυξανόμενο πληθυσμό των ελαφιών.

Οι λύκοι περνάνε περίοδο ευημερίας στην ηπειρωτική Ευρώπη, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως τη Ρωσία και από τις σκανδιναβικές χώρες ως και τα Βαλκάνια, μαζί με άλλα μεγάλα σαρκοβόρα θηλαστικά όπως ο λύγκας. Πρόσφατα μάλιστα εντοπίστηκαν λύκοι και στο Βέλγιο μετά από αρκετά χρόνια, ενώ τα ζώα φαίνονται να μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και σε περιοχές με πυκνότητα πληθυσμού 95 ανθρώπων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο στη Βρετανία απουσιάζουν εδώ και 350 χρόνια, ενώ οι αρκούδες πολύ περισσότερο, λόγω της αποψίλωσης των δασών και του συστηματικού κυνηγιού.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/01/09/1204-4/


Γέφυρες και υπόγειες διαβάσεις για ζώα στους αυτοκινητοδρόμους


Η κατασκευή νέων ή η επέκταση ήδη υπαρχόντων δρόμων, τείνει να εισβάλλει και να διαταράσσει τους βιοτόπους αρκετών ζώων. Οι συγκρούσεις μεταξύ ζώων και οχημάτων είναι ιδιαίτερα συχνές και συνήθως καταλήγουν με την απώλεια της ζωής των άγριων ζώων. Ωστόσο μπορούν επίσης να απειλήσουν την ανθρώπινη ασφάλεια, ενώ κοστίζουν χρήματα για την απομάκρυνση των ζώων, την επισκευή των αυτοκινήτων, τον καθαρισμό των δρόμων και τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης.

Τώρα, ομάδα μηχανικών από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών προσπαθεί να μετριάσει τις επιπτώσεις των αυτοκινητοδρόμων στην άγρια ζωή με την κατασκευή υπέργειων και υπογείων διαβάσεων, δίνοντας σε ένα μεγάλο αριθμό ζώων την ελευθερία να κινούνται με ασφάλεια και κατά βούληση.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/01/06/952-3/


Ο άνθρωπος επιτάχυνε τη φυσική διάβρωση του εδάφους κατά 100 φορές

Η εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων και βιοτόπων για λόγους εντατικών καλλιεργειών μπορεί να επιταχύνει τη διάβρωση του εδάφους τόσο δραματικά, ώστε μέσα σε λίγες δεκαετίες να προκαλούνται οι ίδιες απώλειες που με φυσικές διεργασίες θα έπαιρναν χιλιάδες χρόνια για να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η αποψίλωση των δασών και η αγροτική εκμετάλλευση είναι γνωστό πως προκαλούν διάβρωση του εδάφους σε γρηγορότερο ρυθμό, ωστόσο η ακριβής μέτρηση της διαφοράς από τη φυσική διάβρωση αποτελεί διαχρονικά μία δύσκολη διαδικασία για τους γεωλόγους. Το γεγονός αυτό καθιστά την περιβαλλοντική διαχείριση πιο δύσκολη.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και το Πανεπιστήμιο Imperial στο Λονδίνο εξέτασαν δέκα ποταμούς και υγριοβιοτόπους στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και για πρώτη φορά κατάφεραν να προσδιορίσουν το ακριβές ποσοστό της φυσικής διάβρωσης, και κατά συνέπεια την επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας που προκλήθηκε από τον άνθρωπο μέσω της υλοτόμησης, της εντατικής καλλιέργειας καπνού και βαμβακιού και άλλων δραστηριοτήτων.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/01/10/445-2/


Το ξεχασμένο Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου


«Βούλα και κλειδί» έβαλε ο “Καλλικρατικός” Δήμος Τρίπολης στο αποπερατωθέν «Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου» είτε γιατί το ξέχασε, είτε γιατί θέλει «να τιμωρήσει» τον «Καποδίστρια»…

Η ιστορία του εργοστασίου
Η σύγχρονη δασική ιστορία του Μαινάλου, ξεκινά με την ίδρυση της δασικής υπηρεσίας στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος το 1836. Το Δασονομείο Γορτύνης, στη Δημητσάνα, είναι ένα από τα 32 Δασονομεία που λειτούργησαν για πρώτη φορά στην ελεύθερη Ελλάδα.
Η Δασική σχολή Βυτίνας, που ιδρύθηκε το 1896 με την δωρεά του Βυτιναίου ευπατρίδη Τριανταφυλλίδη, είναι από τις πρώτες σχολές που εκπαιδεύει ειδικευμένο προσωπικό, που ασχολείται με το δασικό πλούτο της χώρας. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 1939 δημιουργήθηκε και λειτούργησε το πρώτο κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου, πρόκειται για το πριστήριο στο Χρυσοβίτσι της ορεινής Αρκαδίας. Την ίδια χρονιά λειτούργησαν κι άλλα τέτοια εργοστάσια, στην Αρτεμισία του Ταϋγέτου, στα Φουρνά της Ευρυτανίας, στο Περτούλι Τρικάλων και στα ορεινά του νομού Σερρών, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την αξιοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/01/08/1250-1/


Η προσβολή των ελαιώνων της Ν. Ιταλίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa και ο κίνδυνος εξάπλωσης του στις καλλιέργειες της Ελλάδας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Η προσβολή των ελαιώνων της Ν. Ιταλίας από το βακτήριο Xylella fastidiosa και ο κίνδυνος εξάπλωσης του στις καλλιέργειες της Ελλάδας

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι ένας επιβλαβής οργανισμός καραντίνας που εντοπίστηκε τον Οκτώβριο του 2013, στην Νότια Ιταλία σε δύο διαφορετικές περιοχές της επαρχίας Λέτσε(Lecce), στην Περιφέρεια της Απουλίας(Apulia).Η παρουσία του είναι εντυπωσιακή αφού βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί περίπου 80.000 στρέμματα ελαιοδέντρων. Επίσης επιβεβαιώθηκε η εμφάνισή του στην αμυγδαλιά, σε φυτά πικροδάφνης και δένδρα βελανιδιάς. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από «καψίματα» στα φύλλα και ταχύτατη αποπληξία(ξήρανση) των δένδρων. Πρόκειται για την πρώτη αναφορά επιβεβαιωμένης παρουσίας του συγκεκριμένου επιβλαβούς οργανισμού στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο επιβλαβής αυτός οργανισμός έχει αναφερθεί ότι προσβάλλει περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη φυτών, όπως ελιές, εσπεριδοειδή (Εικ.8), αμπέλια (Εικ. 5-6), ροδακινιές, αχλαδιές, δαμασκηνιές, βυσσινιές, μουριές, μηδική καθώς και δασικά δένδρα όπως τη βελανιδιά, τη φτελιά, το σφεντάμι και θάμνους όπως η πικροδάφνη(Εικ.7). Επιπλέον πολλά άγρια χόρτα, ζιζάνια, και θάμνοι μπορεί να φέρουν το βακτήριο χωρίς να δείχνουν συμπτώματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
biokipos.blogspot.gr/2015/01/xylella-fastidiosa.htmlΚαμπάνια εξήντα ημερών

Καμπάνια εξήντα ημερών από 11 Ιανουαρίου ως τις 12 Μαρτίου 2015 για να χρηματοδοτήσουμε το σπίτι των σπόρων του Πελίτι.

Η καμπάνια γίνεται μέσα από τη σελίδα

www.indiegogo.com/projects/1085935/x/9588372

Ο στόχος είναι τα 20.000$

Ευχαριστούμε πολύ

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=133&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1354
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 4 Μήνες  
Μικροί παράδεισοι βιοποικιλότητας στα εκατοντάδες κρητικά φαράγγια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η Κρήτη κρύβει ομορφιά στον κόρφο της. Στις σχισμές της κρητικής της γης βρίσκονται μικροί παράδεισοι βιοποικιλότητας, αναπάντεχοι στον πλούτο και τη μοναδικότητά τους. Τα φυσικά θησαυροφυλάκια του νησιού ξεπερνούν τα 400, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους εξερευνητές κάθε χρόνο. Μια έκδοση του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας αναδεικνύει τα 13 ωραιότερα φαράγγια του Ηρακλείου και μας υπενθυμίζει τους λόγους προστασίας τους.


Στον συνδυασμό των λέξεων «φαράγγι» και «Κρήτη», οι περισσότεροι σταματούν στο διάσημο φαράγγι της Σαμαριάς. Ομως αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως το νησί αριθμεί περισσότερα από 400 μεγαλύτερα και μικρότερα φαράγγια. Για ποιο λόγο αποτελούν ένα από τα στοιχεία του έντονου ανάγλυφου του νησιού; Η απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό του ορεινού χαρακτήρα της Κρήτης, με τον μεγάλο αριθμό ρηγμάτων και την ύπαρξη εκτεταμένων περιοχών με ανθρακικά πετρώματα όπως οι ασβεστόλιθοι.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/17/501-3/


Καταγράφηκε η μαζικότερη αποδημία πουλιών στο κόσμο

Έρευνες αποκάλυψαν τα μυστικά της μεγαλύτερης αποδημίας πτηνών στον κόσμο- την πτήση πάνω από τα Ιμαλάια της χήνας που ανήκει στο είδος indicus (Anser indicus).

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Μπάνκορ της Ουαλίας, εντόπισε την πτήση και αποκάλυψε τη βάση για το μοτίβο του πετάγματος των πουλιών.

Είναι γεγονός πως αυτή η χήνα , η οποία κατατάσσεται στη βιβλιογραφία και ως Ευλάβεια (Eulabeia), γοητεύει τους βιολόγους εδώ και δεκαετίες. Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science, δείχνουν πως η συμπεριφορά αυτή των πουλιών, δηλαδή το ότι ανεβαίνουν ψηλά και στη συνέχεια πέφτουν, αγκαλιάζοντας σχεδόν το ορεινό έδαφος, τους βοηθά να εξοικονομούν ενέργεια. Κατορθώνουν ψυχολογικά επιτεύγματα που μοιάζουν αδύνατα, να πετούν σε μεγάλα υψόμετρα, εκεί που υπάρχει λιγότερο από το 10% του οξυγόνου που βρίσκεται στη θάλασσα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/18/541-4/


Ως τέλος Φλεβάρη οι δηλώσεις εφαρμογής για Δάσωση με 70 δέντρα το στρέμμα


Τελικά πήρε την υπογραφή-μετά από 6 μήνες- του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η ΚΥΑ του προγράμματος για την «Πρώτη Δάσωση Γαιών», η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τη μείωση στα 70 δέντρα ανά στρέμμα για τις φυτείες, στις οποίες ο αριθμός των δέντρων προς φύτευση ανερχόταν στα 160 με 250 ανά στρέμμα.

Όπως ορίζει η σχετική ΚΥΑ οι δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται από 10 Ιανουαρίου μέχρι και την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου για δεσμεύσεις που αφορούν το 2014, ενώ για το 2015 υποβάλλεται μέσω ΟΣΔΕ το αργότερο μέχρι την 15η Μαΐου. Επιπλέον για φέτος δημόσια δαπάνη ορίζεται στα 7.000.000 ευρώ και για το 2014 στα 8.700.000 ευρώ.

Το «ζουμί» της απόφαση βρίσκεται στο άρθρο 5 το οποίο ορίζει τα εξής:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/22/149-3/


Στρατηγικές διαφυγής στις επιθέσεις γερακιών

Πώς πρέπει να αντιδράσει ο λαγός όταν αντιληφθεί το γεράκι; Καλύτερα να περιμένει μέχρι να πλησιάσει ο εχθρός αρκετά αρκετά και την τελευταία στιγμή να πηδήσει στο πλάι, δείχνει νέα μελέτη.

Θέλοντας να μάθουν πώς ορισμένα θηράματα καταφέρνουν να ξεφεύγουν από τα νύχια αρπακτικών, ορνιθολόγοι του Κολεγίου Χάβερφορντ στην Πενσιλβάνια τοποθέτησαν βιντεοκαμέρα σε ένα διπλοσάινο (Accipiter gentilis), ένα είδος μεγαλόσωμου γερακιού.

Οι ερευνητές άφησαν το γεράκι να κυνηγήσει ελεύθερο στα δάση και τα λιβάδια της περιοχής Τβέντε της Ολλανδίας και κατέγραψαν συνολικά 16 επιθέσεις σε κουνέλια και φασιανούς.

Ένας ανυποψίαστος φασιανός ήταν το μόνο θήραμα που έγινε βορρά του κυνηγού. Πώς κατάφεραν όμως τα υπόλοιπα ζώα να δραπετεύσουν;

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/22/504-3/


Απρόσμενος επισκέπτης από τη Σκανδιναβία, στο Δέλτα του Αξιού

Έναν μικροσκοπικό, απρόσμενο επισκέπτη που… προσγειώθηκε από την μακρινή Σκανδιναβία στο Δέλτα του Αξιού, εντόπισαν παρατηρητές πουλιών στο παράκτιο τμήμα Γαλλικού – Αξιού.

Ένα χιονοτσίχλονο (Plectrophenax nivalis), που σπάνια καταγράφεται στην Ελλάδα, έγινε «στόχος» των παρατηρητών Οδυσσέα Τζημούλη, Γιώργου Γουτακόλη, Δημήτρη Καρακόλη και Μάριου Κατσαούνη, οι οποίοι εντόπισαν πρώτοι το πουλί στις αρχές του μήνα.

Το πουλί -στο μέγεθος σπουργιτιού- δεν φάνηκε να ενοχλείται από την ανθρώπινη παρουσία, πράγμα που πιθανόν να σημαίνει ότι στις περιοχές όπου ζει δεν έχει «βιώσει» ενοχλήσεις και απειλή από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/23/720-7/


Νέα έρευνα απομυθοποιεί την κακή φήμη των κορακιών

Τα κοράκια έχουν τη φήμη πως μειώνουν τον πληθυσμό άλλων πτηνών και τρέφονται μεταξύ άλλων με τα αυγά τους, ωστόσο μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως κάτι τέτοιο ίσως να μην ισχύει στο βαθμό που πιστεύαμε προηγουμένως.

Οι κορακίδες (κορακόμορφα), η οικογένεια πτηνών που περιλαμβάνει τα κοράκια, τις κουρούνες και τις καρακάξες, αποτελούν το αντικείμενο πολλών προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου.

Ο έλεγχος του πληθυσμού τους βασίζεται στην άποψη πως η εξόντωσή τους ευνοεί τα άλλα είδη πτηνών του ίδιου οικοσυστήματος. Τα κοράκια θεωρούνται αποτελεσματικά αρπακτικά, ικανά να μειώσουν σημαντικά τον πληθυσμό των θηραμάτων τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/26/447-5/


Διεθνές συνέδριο στην Καστοριά με θέμα την αρκούδα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου
Διεθνές συνέδριο με θέμα «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου» (“Transport infrastructure and other categories of bear-human conflicts”) θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, θα συμμετάσχουν επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ασχοληθεί με την μελέτη και διαχείριση της αρκούδας. Επίσης, εταίροι άλλων έργων LIFE θα μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από άλλες περιοχές και θα παρουσιάσουν επιτυχημένους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το εξής:

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015
17.30-18.00: Εγγραφές
18.00-18.30: Χαιρετισμοί
• Υπουργείο Περιβάλλοντος
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
• Δήμος Καστοριάς
18.30-19.30: Εισαγωγή
• κ. Σπ. Ψαρούδας (Διευθυντής προγράμματος του LIFE ARCTOS KASTORIA): “Εφαρμογή του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA: Οι στόχοι του έργου, προβλήματα που προέκυψαν και αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν”
19.30-20.30: Ενότητα παρουσίασης posters
20.30-21.30: Δείπνο

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/01/28/155-3/


Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες


Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 6 Φεβρουαρίου 2015 από τις 8.30πμ, με σύγχρονη διαδικτυακή μετάδοση

www.minagric.gr/gpa/gpa_third/third_meet.htm

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1357
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Σας ευχαριστώ όλους!

Όταν πρίν απο μερικά χρόνια μπήκε το θέμα Περιβαλλοντικά Νέα και άρχισα να ανεβάζω αναρτήσεις δεν περίμενα σε καμία περίπτωση πως θα διαβάζανε τα άρθρα και θα βλέπανε τα video εκατοντάδες έως χιλίαδες επισκέπτες.Και εκατό επισκέπτες να τα διαβάζανε εμένα μου έφτανε.Όμως απο ότι παρατηρώ στα στατιστικά του θεματος Περιβαλλοντικά Νέα(drakotrypa.gr/index.php?option=com_fireb...d=296&func=stats) του forum περίπου τρείς χιλιάδες επισκέψεις γίνοντε μέσα σε μία εβδομάδα απο τη στιγμή που ανεβάζω μία ανάρτηση!Οι επισκέψεις έφτασαν στο 1.000.000!Πίστεύοντας στην τεράστια δύναμη που έχει το internet πάνω σε θέματα πραγματικής ενημέρωσης αλλά και αντίστασης κατά της προπαγάνδας της άθλιας τηλεόρασης και των υπόλοιπων Μέσω Μαζικής Ενημέρωσης(τύπος,ραδιόφωνο κ.τ.λ.) που κατευθύνουν και χειραγωγούν τις μάζες με όλες αυτές τις πληροφορίες που μας πλασάρουν και μας βομβαρδίζουν καθημερινά(συμπεριλαμβανομένου και των προπαγανδιστικών site του internet),θέλησα να σας ενημερώσω για πραγματικά περιβαλλοντικά νέα και προβλήματα του περιβάλλοντος,προσπαθώντας να μην παρουσιάσω νέα που είναι προπαγανδιστικά απο την Παγκοσμιοποίηση και την Νέα Τάξη Πραγμάτων που εδώ και χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο θέλουν να μας κάνουν άβουλα όντα και να αποδεχθούμε καταστάσεις καταστροφικές για την κοινωνία μας.

Θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε πως ύπάρχει κλιματική αλλαγή και υπερθέρμανση του πλανήτη και πως η πράσινη ανάπτυξη και επανάσταση θα μας σώσει απο όλα αυτα,προωθώντας αιολικά πάρκα,μεταλλαγμένα,πατεντοποίηση των σπόρων,ενεργειακά φυτά,ηλιακά πάνελ ακόμα και στον κάμπο της θεσσαλίας(στόχος τους η καταστροφη τουν εθνικού πρωτογενούς τομέα) και διάφορα άλλα φυσικά πάντα για το καλό μας.

Η Νέα Τάξη Πραγμάτων προωθώντας το σύνδρομο του δήθεν εκσυγχρονισμού και της ψευτοδιανόησης,έχει αλλοτριώσει την λεγόμενη «πνευματική ηγεσία» του τόπου μας και την οδηγεί στην άρνηση του ιστορικού μας παρελθόντος, στην απώλεια της ιστορικής μας μνήμης και τής εθνικής μας αυτοσυνειδησίας, στην απαξίωση των αρχών και των ιδανικών τής παραδόσεώς μας.

Σε οικονομικό επίπεδο, πολυεθνικές εταιρείες, οικονομικοί κολοσσοί, εταιρείες κατασκευής οπλικών συστημάτων, πανίσχυρα οικονομικά συμφέροντα και νεόκοποι κροίσοι έχουν ήδη αναλάβει και διεκπεραιώνουν την οικονομική παγκοσμιοποίηση μέσω τής οικονομικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης των ασθενέστερων από τούς οικονομικά ισχυρούς.

Ο σκοπός τους είναι ορατός και προδιαγεγραμμένος: πρόκειται για την σαφή και οργανωμένη επιδίωξη όχι για την απλή ένταξη, άλλα για την ολοκληρωτική υποδούλωση τής πατρίδος μας και του λαού μας στους σχεδιασμούς τής παγκοσμιοποίησης, τής Νέας Τάξης Πραγμάτων και τής Νέας εποχής, για την ένταξη και την δέσμευσή μας στην γιγαντιαία αυτή πολιτιστική, θρησκευτική, οικονομική, εθνική και οικονομική χοάνη πού ομογενοποιεί, νωθεύει, μεταλλάσσει, παραλύει, αποδυναμώνει και αποσυνθέτει θεσμούς, πιστεύματα, παραδόσεις, πολιτισμούς, ήθη, αρχές, αξίες, εθνότητες και λαούς.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να μην αντιδρά κανένας για κανένα θέμα και η επαναστατικότητα του καθενός να φτάνει μέχρι το σημείο της αλλαγής καναλιού στο όμορφο σαλόνι μας.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που όλο αυτό τον καιρό με εμπιστεύεστε για την ενημέρωση σας στα Περιβαλλοντικά Νέα.Επίσης ευχαριστώ προσωπικά τους:Claire Pouliou, Παναγιωτης Μπαλλας,ρουλα κατσιγιαννη,Olga Athanasiou,George Tsiokos,Rika Kalampalikis,Τέλης Καπερώνης,Σουζανα Γιωργος,Panos Athanasiou,Μαρια Μπαστα, Σωτηρης Σκυλογιαννης, Lia Vougiouka,Eleni Katsigianni,Παρμενίων Κοντονίκας, Nikolaos Malamis,γιωργος μπαλλας,Nikos P A Tsiolas,Niki Zisi και όλους όσους ξέχασα που έχουν κάνει like στο facebook στα άρθρα που ανεβάζω.

Μου δίνετε δύναμη να συνεχίσω αυτό τον αγώνα για αληθινή ενημέρωση για Περιβαλλοντικά νέα.Επίσης ευχαριστώ και όλους τους επισκέπτες στα αλλα δυό θέματα του forum που ανεβάζω αναρτήσεις,δηλαδή τα εξής:Διαβάστε !!! (εκτός και αν΄ήδη το διαβάσατε αλλού...) και Αιολικό Πάρκο.Επίσης θέλω να σας πω πως αν βρίσκετε άρθρα τα οποία αναιρούν την εγκυρότητα των άρθρων που ανεβάζω και τα οποία δεν είναι σωστά,να τα ανεβάζετε γιατί υπάρχει και η περίπτωση να κάνω και λάθη όσον αφορά την επιστημονικότητα των άρθρων αυτών.Επίσης κάθε άρθρο και video που ανεβάζω το διαβάζω και το βλέπω εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και αν το κρίνω ορθό το ανεβάζω.

Σας ευχαριστώ μέσα απο την καρδιά μου!

Να είστε όλοι καλά!Καλή συνέχεια!
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1358
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Φόβοι επιστημόνων ότι οι μυστικές υπηρεσίες ψάχνουν μετεωρολογικό όπλο

Η κλιματική αλλαγή τρομάζει από μόνη της τον κόσμο, όμως θα τρόμαζε ακόμη περισσότερο, αν έχουν βάση οι υποψίες ότι ορισμένες μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα υπερόπλο που θα ελέγχει το κλίμα και τον καιρό και, γι’ αυτό τον ανομολόγητο σκοπό, χρηματοδοτούν δήθεν αθώες κλιματολογικές έρευνες.

Τη σχετική ανησυχία εξέφρασε ανοιχτά ένας κορυφαίος αμερικανικός κλιματολόγος, ο Άλαν Ρόμποκ του Πανεπιστημίου Ράτγκερς του Νιού Τζέρσι, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Ο Άλαν Ρόμποκ κάλεσε τις εμπλεκόμενες μυστικές κυβερνητικές υπηρεσίες να γίνουν πιο διαφανείς σχετικά με τις προθέσεις τους, όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών γεωμηχανικής (geoengineering) για κατά βούληση αλλαγή του κλίματος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/02/16/1259-4/


Τα αποτελέσματα της βιολογικής αντιμετώπισης του έλκους της καστανιάς


Η καστανιά αποτελεί σημαντικό δασικό είδος για την αξιοποίηση ορεινών και ημιορεινών περιοχών της χώρα μας, καθώς αναπτύσσεται σε 29 Νομούς. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς, αναμένεται να αυξήσει την εθνική παραγωγή κάστανου και να προδώσει σημαντική ώθηση στην ορεινή οικονομία, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

Το έλκος της καστανιάς είναι ασθένεια φλοιού και προκαλεί έλκη στα κλαδιά και τον κορμό των δέντρων που προσβάλλει. Η εξέλιξη της ασθένειας είναι ταχύτατη. Όταν τα έλκη γίνουν περιμετρικά, νεκρώνεται το τμήμα του δέντρου που βρίσκεται επάνω από αυτά. Θανατηφόρα έλκη χαρακτηρίζονται από έκπτυξη αδηφάγων βλαστών από το κάτω μέρος των ελκών. (Εικ. 1). Η ασθένεια διαγνώσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1963. Μέχρι το 2002 είχε καταγραφεί σε όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου απαντάται η καστανιά, ενώ το 2006 εντοπίσθηκε στη Λέσβο και στην Κρήτη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/02/17/1240-6/


Γενναιόδωρη φέτος η φύση με τις λίμνες


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Οι λίμνες μας γέμισαν με νερό. Το ωραιότερο δώρο της φύσης μάς δόθηκε φέτος απλόχερα, εξαιτίας των χιονοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Ακόμα και η Κορώνεια, που τα προηγούμενα καλοκαίρια είχε ουσιαστικά πάψει να υπάρχει, έχει φέτος δύο μέτρα νερού. Οι ποσότητες του νερού που εξακολουθούν να εισέρχονται στις λίμνες της Βόρειας Ελλάδας είναι τέτοιες, που σε πολλές περιοχές οι αρχές λαμβάνουν μέτρα, προκειμένου να μην υπάρξουν πλημμύρες. Το ζητούμενο βέβαια είναι να υπάρξει σωστή διαχείριση.

Οι Πρέσπες, η Κερκίνη, η Βόλβη, ακόμη και η Κορώνεια γέμισαν φέτος με νερό. «Το 2014 ήταν μια εξαιρετικά βροχερή χρονιά. Ακόμη και τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο είχαμε κάποιες δυνατές βροχές, με αποτέλεσμα η στάθμη της λίμνης να μην κατέβει πολύ» εξηγεί στην «Κ» ο κ. Θοδωρής Ναζηρίδης, συντονιστής του φορέα διαχείρισης λίμνης Κερκίνης. «Στις αρχές Φεβρουαρίου είχαμε μεγάλες πλημμυρικές παροχές από τον Στρυμόνα, καθώς τα χιόνια στα βουνά της Βουλγαρίας έλιωσαν πρόωρα από τους νοτιάδες. Μέσα σε μια εβδομάδα η στάθμη της λίμνης ανέβηκε 3 μέτρα!». Η (τεχνητή) λίμνη Κερκίνης έχει τη δυνατότητα εκφόρτισης μέσα από το φράγμα της, ωστόσο η επιλογή αυτή δεν είναι απλή. «Πιο χαμηλά στον Στρυμόνα τα αναχώματα είναι υποτυπώδη και δεν μπορεί να γίνει παροχέτευση πολύ μεγάλων ποσοτήτων γιατί θα πλημμυρίσουν εκτάσεις. Ελπίζω πάντως ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/02/21/905-5/


Χέρι – χέρι αγρότες και ερευνητές για το αύριο στην παραγωγή

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Αυτό πέτυχαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, με την εκπαίδευση 5.000 αγροτών πάνω στις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες. Την εκπαίδευση τους θα αναλάβουν 162 μεταδιδακτορικοί ερευνητές (ΕΤΑΚ), πολλών ειδικοτήτων (γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι, βιολόγοι, ιχθυολόγοι, βιολόγοι κ.α. Εν ολίγοις ο αφρός των επιστημόνων στις κατηγορίες αυτές, που θα μείνει στον τόπο του και θα προσφέρει τα μέγιστα την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρόντων των επιστημόνων, υπουργών, βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, που είπε ότι μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία σε τέτοια προγράμματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/04/1025-1/


Είδαμε την ακριβοθώρητη αγριόγατα στο δάσος του Αξιού

Ένα ζευγάρι από αγριόγατες είχαν την τύχη να δουν και να φωτογραφήσουν πρόσφατα οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης. Η παρατήρηση έγινε στο παραποτάμιο δάσος του Αξιού, στο ύψος του οικισμού Άθυρα. Οι αγριόγατες είναι ένα είδος που είναι αρκετά δύσκολο να το συναντήσει κανείς, καθώς είναι μοναχικά ζώα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Η παρουσία της αγριόγατας σε μια περιοχή σπάνια γίνεται άμεσα αντιληπτή με οπτική επαφή. Φωτογραφίες αγριόγατας σε φυσικό περιβάλλον έχουμε μόνο από την δεκαετία του 50 και μετά! Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό περιβάλλον.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/02/13/739-8/


Ερωτευμένη φύση


Η φύση κάποιες φορές ερωτεύεται…ή τουλάχιστον δείχνει να έχει αγαπησιάρικη διάθεση.Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:

dasarxeio.com/2015/03/03/1530-3-3/ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ


Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί: πώς φθάσαμε έως εδώ


Ομιλία της βάσως Κανελλοπούλου στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ 15/2/2015

Εκδήλωση οργανωμένη στην Αθήνα από Δρυάδες (Σπόροι Ζωής) και Πελίτι Αθήνας

Εισαγωγή

Θα κάνω μια περιληπτική παρουσίαση της ιστορίας του σπόρου δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που αποτέλεσαν σταθμούς στην πορεία προς τα “μεταλλαγμένα”. Θα κάνω επίσης μια σύντομη αναφορά στις αρχές του ελληνικού κοινωνικού κινήματος ενάντια στους γτο.

Μέσα στα 10.000 χρόνια της γεωργίας οι αγρότες εξημέρωσαν πολλά άγρια φυτά και τα μετέτρεψαν σε καλλιεργήσιμα, μας χάρισαν δηλαδή ένα τεράστιο πλούτο διατροφικών ποικιλιών. Η δημιουργία νέας ποικιλίας αποκαλείται φυτική βελτίωση και οι αγρότες ήταν οι πρώτοι βελτιωτές. Σήμερα η φυτική βελτίωση έχει σχεδόν ολοκληρωτικά φύγει από τα χέρια των αγροτών.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...ieromata&lang=enTrailer του ντοκυμαντέρ SEED ACT


Αγαπητοί φίλοι στο παρακάτω λίνκ μπορείτε να δείτε ένα trailer του ντοκυμαντέρ SEED ACT, το οποίο δείχνει πώς διαφορετικοί άνθρωποι και οργανισμοί δρουν για την Αυτοδυναμία των Σπόρων. Μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν το Πελίτι και μας συντρόφευσαν στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους.

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι ότι ζητάνε την συμβολή μας στην οικονομική ενίσχυση του κόστους για την τελική επεξεργασία της ταινίας, μέσω της λεγόμενης "Χρηματοδότησης από το Κοινό".

Δείτε το trailer εδώ:

www.indiegogo.com/projects/seed-act-documentary-film


Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=52&lang=en


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1359
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 3 Μήνες  
Τριήμερο διεθνές συνέδριο για τον Όλυμπο

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα και της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, διοργανώνουν τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα:

«Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου στο αμφιθέατρο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

H κεντρική εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από τον κ. Δημήτριο Παντερμαλή, Καθηγητή Αρχαιολογίας και πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, με θέμα «Οι θεοί του Ολύμπου στο Δίον», την Παρασκευή 20 Μαρτίου στις 17:00.

Για :
Πρόγραμμα εργασιών
Πρόσκληση
Poster
Χάρτης τόπου διεξαγωγής Διεθνούς Συνεδρίου

δείτε εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/15/1255-12/


ΣΠΥΡΟΣ ΑΘ. ΝΤΑΦΗΣ, η εμβληματική μορφή της σύγχρονης ελληνικής και ευρωπαϊκής δασοπονίας

του Ηλία Αθ. Ζαλαβρά
τ. Δασάρχη

Με το τέλος της περασμένης χρονιάς (13/12/14), τελεύτησε ακέραιο το χρέος του σ’αυτή τη γη, η αδροτέρα μεταπολεμική φυσιογνωμία της Δασολογικής επιστήμης. Ο καταγόμενος από το χωριό Καστανιά-Καλαμπάκας, συμπατριώτης ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Σπύρος Ντάφης. Εσίγησε το «πρώτο βιολί» της Δασολογίας και στερείται πλέον η εθνική δασοπονία και η δασική υπηρεσία μιας κατευθυντήριας σκέψης, που θα δίνει τον πρέποντα τόνο στους πάσης φύσεως ανάρμοστους ήχους, από φωνασκίες -ιδίως τελευταία- πολλών οικολογούντων και πληθώρας περιβαντολλόγων. Ο καθηγητής Ντάφης ουδέποτε φώναζε, μιλούσε πάντοτε ταπεινά, γλυκά, με αδιάσειστα επιχειρήματα βασισμένα στη βαθειά γνώση των απαντωμένων παγκόσμια δασικών οικοσυστημάτων. Ήταν κατά κοινή ομολογία η προσωποποίηση της μετριοφροσύνης, παρά την μεγάλη επιστημοσύνη του και την μοναδική ευχέρεια να ομιλεί και να γράφει επτά ξένες γλώσσες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/12/705-10/


Ημερίδα: «Τα δάση της Ελλάδας, η αξία τους και η σημασία της σωστής διαχείρισής τους»

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος (ΓΔΑΠΔΑ) και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα:

«Τα δάση της Ελλάδας, η αξία τους και η σημασία της σωστής διαχείρισής τους».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015, Συνεδριακή αίθουσα Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Τέρμα Αλκμάνος, Ιλίσια,11528, Αθήνα, τηλ. 210-7784850 (www.fria.gr).


Το πρόγραμμα ημερίδας δείτε εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/12/127-4/


Νέο σύστημα προειδοποίησης φωτιάς και πλημμύρας από το ΕΜΠ

Ενα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο μπορεί να «προειδοποιεί» για πυρκαγιές και επερχόμενες πλημμύρες και να βοηθάει στη διαχείρισή τους ανέπτυξε το ΕΜΠ σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα από την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ιταλία. Η πρώτη «πραγματική» εφαρμογή του συστήματος αφορά στην περιοχή της Ραφήνας, μια περιοχή που έχει καεί πολλές φορές στο παρελθόν και αντιμετωπίζει ανά τακτά διαστήματα προβλήματα πλημμυρών.

Το πρόγραμμα ονομάζεται FLIRE (από τον συνδυασμό των λέξεων flood και fire, δηλαδή πλημμύρα και φωτιά) και πραγματοποιείται από το Κέντρο Υδρολογίας και Πληροφορικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. «Πρόκειται για ένα καινοτόμο επιχειρησιακό εργαλείο, το οποίο προβλέπει και προτείνει τρόπους διαχείρισης για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, δύο πολύ σημαντικούς κινδύνους τόσο για το λεκανοπέδιο της Αττικής, όσο και για πολλές άλλες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα», εξηγεί στην «Κ» η Μαρία Μιμίκου, διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων στο ΕΜΠ και επιστημονική υπεύθυνη του εγχειρήματος. «Μάλιστα συνδυάζει την αντιμετώπιση των δύο κινδύνων, γιατί λαμβάνει υπόψη τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν σε μια περιοχή στην εκτίμηση των πλημμυρών που θα προκύψουν στη συνέχεια».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/03/15/737-7/


Ερώτηση για τη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών


Να ληφθούν μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών της Εύβοιας ζητάνε οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Θέμα: Μέτρα στήριξης των ρετσινοπαραγωγών.

Είναι γνωστό ότι η ρητινοκαλλιέργεια αποτελεί πολύ σημαντικό παραδοσιακό κλάδο για τη Βόρεια – Κεντρική Εύβοια.

Στην περιοχή εργάζονται περισσότερες από 1.000 οικογένειες, ενώ στη διάρκεια της κρίσης απασχολούνται και άλλοι εργαζόμενοι που χτυπήθηκαν από την ανεργία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/15/404-3/


Το σπουργίτι δείκτης βιοποικιλότητας – Διαγωνισμός φωτογραφίας

Σκεφτήκατε ποτέ γιατί οι αριθμοί ενός πουλιού με το οποίο μοιραζόμαστε τον ίδιο βιότοπο μειώνονται τόσο γρήγορα; Ίσως αυτό που δεν είναι καλό για το σπουργίτι, να μην είναι καλό ούτε για εμάς.

«Το σπουργίτι είναι δείκτης της βιοποικιλότητας στο περιβάλλον μας», αναφέρει ο Frank Vargas, Επιστημονικός Συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και υποστηρίζει ότι η δενδροφύτευση των αστικών περιοχών θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή λύση ώστε να σταματήσει ο αφανισμός του πιο κοινού είδους πουλιού που μοιράζεται τον ίδιο χώρο με εμάς.

Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Σπουργιτιού και με αφορμή τον εορτασμό της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας μέσω της σελίδας της στο facebook, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να μοιραστεί τις δικές του φωτογραφίες σπουργιτιών με τους υπόλοιπους χρήστες. Η φωτογραφία που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα likes, θα είναι και η νικήτρια!

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/03/15/715-2/ΑΝΘΗΡ: Το "διαμάντι" της Αιτωλοακαρνανίας που τροφοδοτεί με αρωματικά φυτά την Ευρώπη


Περιζήτητα έχουν καταστεί τα συνεταιριστικά αρωματικά φυτά της Αιτωλοακαρνανίας, με «όχημα» τον δραστήριο και επιτυχημένο Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλλιεργητών Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Ενεργειακών Φυτών Αιτωλοακαρνανίας (Α.Σ.Κ.Α.Φ.Ε.Φ.Α) και την εταιρεία ΑΝΘΗΡ. Οι άνθρωποι μάλιστα στην Αιτωλοακαρνανία έχουν να… λένε για τον επιτυχημένο συνεταιρισμό από το Αγρίνιο, που με πολλή δουλειά και χωρίς τυμπανοκρουσίες κατακτά τις αγορές.

Για περισσότερα από 400 χρόνια η κύρια καλλιέργεια της περιοχής του Αγρινίου ήταν ο καπνός. Σε μια έκταση 120.000 στρεμμάτων, περίπου 25.000 τόνοι καπνού τον χρόνο παράγονταν, φτάνοντας τις καλύτερες ποιότητες του κόσμου. Όμως, εξαιτίας παγκόσμιων εξελίξεων και πολιτικών αποφάσεων στα μέσα της δεκαετίας του 1990, η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για την αντικατάσταση του καπνού ήταν αναγκαία όσο και απαραίτητη.

Προβλέποντας το τέλος της περιόδου του καπνού στην Ελλάδα, ο κύριος Νότης Καμαριάρης ξεκίνησε να αναζητά καινούργιες καλλιέργειες για την αντικατάσταση της παραπάνω, επειδή τότε δεν υπήρχε υποστήριξη από το κράτος στον τομέα αυτό.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/ANTHHR:-To-diamanti-t...tika-fyta-thn-Eyrwph


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1360
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Εκδηλώσεις για τον Ασπροπάρη από την Ορνιθολογική Εταιρεία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Δασαρχείο Καλαμπάκας

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών και το Δασαρχείο Καλαμπάκας διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Πέμπτη και Παρασκευή, 2 και 3 Απριλίου 2015 για τον Ασπροπάρη.

Την πρώτη ημέρα, Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 και ώρα 18.00, θα γίνει εκδήλωση με θέμα: «Τι απέγινε ο Τυροκόμος; Αγώνας ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ασπροπάρης» του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων (Πίνδου 20, Καλαμπάκα) και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις και χορήγηση ενημερωτικού υλικού για τον Ασπροπάρη και τη φύση των Μετεώρων, τις δράσεις που υλοποιούνται για την προστασία τους και το ζήτημα της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/19/156-3/


Συνεργασία ΜΑΙΧ-Δ/νσης Δασών Χανίων για τα αρωματικά φυτά

Συνάντηση εργασίας σχετικά με την πορεία του πιλοτικού προγράμματος «Μακροχρόνια παρακολούθηση αυτοφυών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο νομό Χανίων και αξιολόγησης των φυσικών πληθυσμών τους» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Δ/ντρια Δασών Χανίων κ. Π. Σκλαβάκη και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, ενώ από την πλευρά του Μ.Α.Ι.Χ. συμμετείχαν ο διευθυντής δρ Γ. Μπαουράκης και ερευνητές του Ινστιτούτου. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και έχει στόχο αφενός την αξιολόγηση και παρακολούθηση των φυσικών πληθυσμών 4 αρωματικών φυτών ενδιαφέροντος (ρίγανη, φασκόμηλο, ματζουράνα, μαλοτήρα), ώστε να αποτελέσει την αξιόπιστη επιστημονική βάση για την έκδοση των ρυθμιστικών διατάξεων συλλογής αρωματικών φυτών από τη Διεύθυνση Δασών Χανίων, και αφετέρου την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης συλλογής, καλλιέργειας και εμπορίας των αρωματικών φυτών με στόχο την πιστοποίηση του τοπικού προϊόντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/19/851-4/


Νέο «εργαλείο» για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μέσω της ΕΚΧΑ ΑΕ

Από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:​​

Η «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ» ανέλαβε την υλοποίηση σε εθνικό επίπεδο του συγχρηματοδοτούμενου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (Ε.Ο.Π.) προγράμματος, με τίτλο «GMES/Copernicus Initial Operations (GIO) Land monitoring 2011-2013». Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 218.000 €, χρηματοδοτείται κατά 87% από τον Ε.Ο.Π. και θα ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων μηνών (Ιούλιος 2015).

Έτσι, η χώρα μας αποκτά ένα σημαντικό εργαλείο για την κατάλληλη διαχείριση του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου, δηλαδή την ολοκληρωμένη και έγκαιρη πληροφόρηση όσον αφορά τις μορφές κάλυψης/χρήσεων γης και τις μεταβολές αυτών.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/03/18/240-5/


Ένα μοναδικός θησαυρός της φύσης στα βράχια του Ολύμπου

«Σπίτι» του τον Όλυμπο έχει κάνει ένα μικρό μωβ λουλούδι, το οποίο δεν απαντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε έχει κοντινούς «συγγενείς».

Το «γιάνκεα» (Jankaea heldreichii) είναι φυτό τοπικό, ενδημικό του Ολύμπου και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πληθυσμός του είναι σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην προστασία και χωρίς επεμβάσεις διαχείριση των ενδιαιτημάτων του.

Περισσότερες ανακοινώσεις για τη χλωρίδα του Ολύμπου αναμένονται να γίνουν στο τριήμερο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Ο Όλυμπος μνημείο φύσης και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας αιώνας από την πρώτη ανάβαση», που ξεκινάει σήμερα στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας.

«Το «γιάνκεα» φύεται κυρίως σε βράχια και προτιμά τη σκιά και την υγρασία» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ. Γεώργιος Φωτιάδης, δασολόγος- φυτοκοινωνιολόγος ο οποίος θα αναφερθεί στο συνέδριο στα σημαντικά στοιχεία της χλωρίδας του Ολύμπου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/20/147-5/


Επάρκεια νερού, ποσότητα και ποιότητα αγροτικών προϊόντων

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του στο λαϊκό πανεπιστήμιου του δήμου Αγίας Παρασκευής (Αττικής), στις 20-1-2015, καταπιάνεται με τη σχέση της επάρκειας νερού με την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων, με αφορμή την ελιά, το ελαιόλαδο και την ξηρασία που έπληξε πρόσφατα την Ισπανία και οδήγησε στη δραματική μείωση της παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα αυτή.


Video:
www.pemptousia.gr/video/eparkia-nerou-ke...agrotikon-proionton/


Άνοιξη στο Άγιον ΌροςVideo:
apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/03/spring-on-mount-athos.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 22/03/2015 08:55 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information