Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1361
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Ανάγκη για αλλαγή στην ασκούμενη δασική πολιτική

Η 21η Μαρτίου κάθε έτους καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα δασοπονίας. Οι αρμόδιοι φορείς κάνουν απολογισμό του έργου τους και υπόσχονται καλύτερη δασική πολιτική. Ας δούμε λοιπόν πια είναι η δασική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία 30 με 40 χρόνια.

Οι ειδικοί στην δασική πολιτική αλλά και στη δασοπονία γενικότερα δεν θίγουν τα κακώς κείμενα. Δεν αναδεικνύουν την παντελή έλλειψη δασοπονικής δραστηριότητας, διαχείρισης και προληπτικής προστασίας του ελληνικού δάσους, δεν καταγγέλλουν την παντελής έλλειψη αναδασώσεων και δασοτεχνικών έργων. Αν επισκεφθείτε ένα Δασαρχείο θα διαπιστώσετε το θλιβερό φαινόμενο να μη εργάζεται κανένας στην δασοπονική πράξη. Θα διαπιστώσετε ότι η άλλοτε δραστήρια και αποτελεσματική δασική υπηρεσία έχει μετατραπεί σε γραφειοκρατική υπηρεσία σφραγίδα για έκδοση βεβαιώσεων χαρακτηρισμού δασών και δασικών εκτάσεων, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως οικόπεδα. Πρόκειται για κακούργημα με θλιβερές συνέπειες εγκατάλειψης και παρακμής της ημιορεινής και ορεινής Ελλάδας, για το οποίο την πλήρη ευθύνη έχουν όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία 30 έως 40 χρόνια. Αναρωτιέμαι πως οι κρατούντες δικαιολογούν τη λειτουργία πέντε Δασολογικών Σχολών σε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, καθώς και δύο Ινστιτούτων Δασικών Ερευνών. Γνωρίζετε πια είναι η απάντηση που έδιναν οι χαράσσοντες τη δασική πολιτική στον τόπο μας: Μα τι λέτε τώρα, θα επενδύσουμε στη δασοπονία με αναδασώσεις, διαχείριση και πρόληψη όταν η επένδυση αυτή αποφέρει κέρδη μετά από 30 και 40 χρόνια που είναι ο μέσος περίτροπος χρόνος (δηλ. ο χρόνος που χρειάζονται τα νεαρά φυτάρια για να γίνουν ώριμα προς υλοτομία δένδρα). Υπονοούν προφανώς ότι εμείς επενδύουμε εκεί όπου υπάρχει άμεσο κέρδος, κυρίως σε ψήφους για να ξαναβγούμε στις επόμενες εκλογές. Αυτή δυστυχώς είναι η θλιβερή πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/23/1036-7/


Η Αγροδασοπονία στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ 2014 – 2020 (Συμπεράσματα)


Γιατί πρέπει να συνδυαστεί δασική και γεωργική παραγωγή στον ίδιο χώρο;

Πώς θα διατηρήσουμε το παραδοσιακό αγροτικό τοπίο στη χώρα μας;

Τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Ποια είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αγροδασοπονία;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντήθηκαν στην Hμερίδα για την αγροδασοπονία που συνδιοργάνωσαν το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο στις 26 Φεβρουαρίου 2014, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, Ιλίσια Αθήνα.

Τι είναι όμως αγροδασικά συστήματα; Ο πρώτος ομιλητής κ. Κων/νος Μαντζανάς, Δασολόγος στο Α.Π.Θ., ανέφερε στην εισήγησή του ότι πρόκειται για μικτή καλλιέργεια δασικών δένδρων που παράγουν υψηλής ποιότητας τεχνική ξυλεία (π.χ. καρυδιά, σορβιά, σφεντάμι, κ.λπ.) και γεωργικών φυτών (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, λαχανικά, κ.λπ) στο ίδιο χωράφι με σκοπό: (α) την εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος στο γεωργό από την ξυλεία, (β) τη χρονική κλιμάκωση της απασχόλησης και του εισοδήματος του γεωργού και (γ) την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου. Τέτοια συστήματα είναι παραδοσιακά στη χώρα μας, αλλά συνεχώς καταστρέφονται στο βωμό της εντατικοποιημένης γεωργίας των τελευταίων 20-30 ετών, η οποία δημιουργεί οικονομικά αδιέξοδα στους αγρότες και ανεπανόρθωτα προβλήματα στο περιβάλλον. Τα παραδοσιακά αυτά συστήματα θα πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευτούν γιατί αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, θα πρέπει να δημιουργηθούν και νέα τα οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμα και περιβαλλοντικά ασφαλή.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/03/01/832-2/

Επίσης πληροφορίες για την Αγροδασοπονία και εδώ:
www.elet.gr/pages/category/special-issues/agroforestry/


ΠΡΕΒΕΖΑ – «Λύγισε»… ο υπεραιωνόβιος πλάτανος


Μπορεί ο χρόνος, οι καιρικές συνθήκες να μην κατάφεραν να «λυγίσουν» τον υπεραιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στη Ρευματιά στον δρόμο που οδηγεί στις πηγές της Γκούρας, ωστόσο το τεράστιο δέντρο δεν κατάφερε να αντέξει στην «επέλαση» του μεταχρωματικού έλκους, της νόσου που τα τελευταία χρόνια έχει καταστρέψει εκατοντάδες δέντρα σε όλη την Ήπειρο.

Πριν από λίγους μήνες κρίθηκαν θετικά δείγματα που πάρθηκαν από πλατάνια στην Ρεματιά, στο Κοτσανόπουλο και στην Γέφυρα των Σερζιανών, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των αρχών. Στην περιοχή της Γκούρας βρέθηκε την Πέμπτη ο Παναγιώτης Τσόπελας διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ (Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων) συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας Βασίλη Δάλαρο προκειμένου να δουν από …κοντά τον υπεραιωνόβιο (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 400 ετών) πλάτανο η διάμετρος του οποίου είναι 2,80 μέτρα ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο της ευρύτερης περιοχής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/23/743-7/


Οι Υπηρεσίες και οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της Π.Ε. Σερρών περιμένουν… την «Επιστροφή του Aσπροπάρη»

Μόλις λίγες εβδομάδες πριν την αναμενόμενη επιστροφή των Ασπροπάρηδων και πάλι στη χώρα μας, στις 13 Μαρτίου μια Ενημερωτική Ημερίδα έλαβε χώρα σε μια από τις ελάχιστες πλέον περιοχές που φιλοξενούν τους απειλούμενους αυτούς γύπες. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Δήμου Σερρών που βρίσκεται στους πρόποδες του Μενοίκιου, οργάνωσε μια Ημερίδα απευθυνόμενη κυρίως στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και τους τοπικούς και περιφερειακούς κυνηγετικούς φορείς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/23/641-4/


«Σβήνει» ο κλάδος των υλοτόμων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υλοτόμοι των 36 Συνεταιρισμών της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Το επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό για τους νέους οι οποίοι προτιμούν να μεταναστεύσουν προκειμένου να βρούνε εργασία παρά να ασχοληθούν με ένα δύσκολο και επίπονο επάγγελμα. Οι όποιες δυσκολίες ωστόσο δεν αποτελούν το μόνο αρνητικό στοιχείο. Οι συνθήκες εργασίας καθώς και η ανασφάλεια εξ αιτίας της πολιτικής, που ασκείται στον τομέα των Δασών, αποθαρρύνει τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με την υλοτομία και να αναζητήσουν άλλες εργασιακές διεξόδους.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/03/24/1236-2/


Πως κέρδισε το στέμμα του ο βασιλίσκος

Οι Βασιλίσκοι είναι ένα μικρό γένος πουλιών, το οποίο σήμερα θεωρείται ως ξεχωριστή οικογένεια Regulidae και περιλαμβάνει επτά είδη. Παλιότερα ήταν ταξινομημένο λόγω εξωτερικής ομοιότητας με το γένος Φυλλοσκόποι (Phylloscopus) στην οικογένεια (Sylviidae). Η ονομασία Regulus είναι λατινική και σημαίνει μικρός βασιλιάς ή πρίγκιπας και προέρχεται από τη χαρακτηριστική χρωματιστή κορώνα στα ενήλικα πτηνά.

Οι Βασιλίσκοι συγκαταλέγονται στα μικρότερα στρουθιόμορφα, το μήκος κυμαίνεται από 8 – 11 εκατοστά και ζυγίζει από 6 – 8 γραμμάρια), τα δύο φύλα έχουν το ίδιο μέγεθος. Το κύριο φτέρωμα είναι ανοιχτό λαδοπράσινο. Ζούν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρασία. Είναι ευκίνητα πουλιά που μετακινούνται συνεχώς στα φυλλώματα των δέντρων και των θάμνων αναζητώντας την τροφή τους. Η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως ποικιλίες εντόμων και αράχνες. (poulia.info)

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/25/1525-2/


Καρυδιά: καλλιέργεια

Η καρυδιά (επιστ: Καρυά, Juglans), ανήκει στην οικογένεια των Καρυοειδών (Juglandaceae) με 20 είδη φυλλοβόλων δέντρων. Είναι αυτοφυές, αγγειόσπερμο, μονοχλαμυδικό φυτό. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής και καλλιεργείται σε διάφορους τύπους κλιμάτων και περιβάλλοντος. Όμως αποδίδει περισσότερο σε περιοχές με θερμό και υγρό κλίμα. Το πιο συνηθισμένο και γνωστό είδος είναι η Καρυά η βασιλική, λατινική ονομασία Juglans regia.

Ονομασία: Η ονομασία στα λατινικά του γένους Juglans προέρχεται από τις λέξεις Jovis glans, που σημαίνουν Διός βάλανος

Περιγραφή:Τα φύλλα της καρυδιάς είναι μεγάλα, μακριά, σύνθετα. Το κάθε φύλλο αποτελείται από 7-9 μικρά φύλλα, με ωοειδές σχήμα. Τα άνθη της είναι αφανή χωρίς πέταλα και τα αρσενικά σχηματίζουν ταξιανθίες. Ο κορμός της είναι παχύς και η διάμετρος του φτάνει τα 2,5 μέτρα. Η κοινή καρυδιά φτάνει σε ύψος τα 35 μέτρα και είναι γνωστή και με τις ονομασίες αγγλική ή περσική.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/01/11/%CE%BA%CE%B1...3%CE%B5%CE%B9%CE%B1/


Τα λουλούδια ανθίζουν σε ένα βίντεο!

Ο φωτογράφος Thomas Blanchard συνέθεσε ένα εξαιρετικό βίντεο με φωτογραφίες από διάφορα στάδια στην ανάπτυξη των λουλουδιών και παρουσιάζει την άνθισή τους μέσα σε 2 λεπτά. Τριαντάφυλλα, ορχιδέες, παιώνιες, ιβίσκοι, κυκλάμινα και άλλα λουλούδια ανθίζουν μαγικά στο φακό και φέρνουν την άνοιξη γρηγορότερα!Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/03/blog-post_212.html


Σχολείο Σπόρων στην Πάτρα 27-28 Μαρτίου 2015


Ο ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ (Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών (Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων), την Ένωση Νέων Αγροτών Αχαΐας, την Πρωτοβουλία Γεωπόνων, το Δίκτυο Αχαϊκής Αλληλέγγυας Οικονομίας «Στακραέλι», και την Αγορά Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας διοργανώνει στην Πάτρα, στις 27 και 28 Μαρτίου 2015 Σχολείο Σπόρων για επαγγελματίες και ερασιτέχνες καλλιεργητές, γεωπόνους και απλούς πολίτες.

Το σχολείο σπόρων, ως θεσμός στα πλαίσια του ΑΙΓΙΛΟΠΑ που λειτουργεί επιτυχημένα από το 2012, έχει σαν σκοπό να μεταδώσει χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διατηρηθεί και αξιοποιηθεί κατάλληλα ο γεωργικός γενετικός πλούτος της χώρας μας, καθώς και η πλούσια γεωργική της παράδοση.

Οι διαλέξεις – πρακτικά εργαστήρια θα γίνουν σε αμφιθέατρο της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών, και θα διαρκέσουν από το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαρτίου έως και το Σάββατο 28 Μαρτίου (πρωί – απόγευμα).

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2015/03/sxoleio-sporwn.html#more


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 27/03/2015 10:12 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1362
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Ροδιά:H καλλιέργεια, οι χρήσεις και οι φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Κάσσανδρος Γάτσιος
Γεωπόνος –συγγραφέας του βιβλίου
«Η ΡΟΔΙΑ, καλλιέργεια, χρήσεις, φαρμακευτικές ιδιότητες»
Εκδόσεις : ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ

Η ροδιά είναι ένα φυτό που φύεται στη χώρα μας από την αρχαιότητα ενώ τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά.
Η ροδιά προέρχεται από την νοτιοδυτική Ασία και μεταφέρθηκε κατά την αρχαιότητα στο μεσογειακό χώρο. Η ροδιά είναι ένα είδος που προσαρμόζεται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα. Μπορεί να αξιοποιήσει περιθωριακά και υποβαθμισμένα εδάφη αλλά και να χρησιμοποιήσει για την άρδευση της υφάλμυρα νερά.
Το φρούτο αυτό, έχει περιβληθεί με συμβολισμούς που αφορούν τη γονιμότητα, τη ζωή αλλά και το θάνατο.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ

Μέχρι τα τελευταία χρόνια η ροδιά ήταν σχεδόν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών αλλά και των παραγωγών στις διάφορες χώρες του κόσμου. Το 2004 όμως στις ΗΠΑ, έγινε η μεγάλη στροφή στην προτίμηση του καταναλωτικού κοινού. Η αλλαγή αυτή ξεκίνησε με μία μεγάλη ενημερωτική καμπάνια, που είχε σαν στόχο την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, για τις φαρμακευτικές ιδιότητες του χυμού της ροδιάς. Το έτος αυτό, ονομάσθηκε «έτος του χυμού της ροδιάς». Η μεγάλη αυτή δημοσιότητα, έστρεψε το κοινό προς την κατεύθυνση της κατανάλωσης προϊόντων της ροδιάς, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος σήμερα στις ΗΠΑ για αδυναμία κάλυψης της ζήτησης.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/01/12/%CF%81%CE%BF...%CE%BF%CE%B9-%CF%86/


ΦΥΤΩΡΙΑ ΡΟΔΙΑΣ - Σταμάτης Μερτύρης:
www.rodiaermionis.gr/


Το βότανο της Λουίζα

Αρχικά θα σας μαγέψουν τα μικρά ανθάκια που στολίζουν αυτόν τον όμορφο φυλλοβόλο θάμνο, άλλοτε λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα. Στη συνέχεια, η όσφρησή σας θα συλλάβει εκλεπτυσμένες λεμονάτες εσάνς να δροσίζουν ευχάριστα τον χώρο, ενώ όταν βράσετε τα λογχοειδή πράσινα φύλλα της, θα γευτείτε στον ουρανίσκο σας μια ευχάριστα ξινή γεύση που θα σάς χαρίσει ευεξία.
Το βότανο της Λουίζα, με το λατινικό όνομα «Lippia citriodora» ανήκει στην οικογένεια των Verbenaceae (που περιλαμβάνει περίπου 250 είδη) και κατάγεται από την Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα τη Χιλή οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. . Σήμερα όμως τη θεωρούμε πλέον και δικό μας φυτό και την αναφέρουμε εκτός από τα επιστημονικά της ονόματα Λιππία η κιτρίοσμος και λεμονόχορτο, λόγω της λεμονάτης μυρωδιάς των ανθών και των φύλλων της, αλλά στην Κρήτη που της έχουν ιδιαίτερη αδυναμία θα ακούσετε να την αποκαλούν και γοργογιάννη.Το άλλο του όνομα είναι λεμονόχορτο, αφού αν πιάσετε τα μικρά, λευκά του ανθάκια το χέρι σας θα μυρίζει… λεμόνι!

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/01/04/%CF%84%CE%BF...5%CE%AF%CE%B6%CE%B1/


Η καλλιέργεια του Pleurotus

Η καλλιέργεια του Pleurotus sp. σε ξύλα, αναφέρεται από τις αρχές του 20ου Αιώνα. Η βιομηχανική του όμως παραγωγή άρχισε την δεκαετία 1960-1970. Σήμερα καλλιεργείται συστηματικά στην Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Τσεχία, Ιαπωνία και σε μικρή κλίμακα στην Ελλάδα.

Αναπτύσσεται σε υλικά που δεν έχουν υποστεί ζύμωση και είναι πλούσια σε κυτταρίνη και λιγνίνη, όπως οι κορμοί λεύκας, ιτιάς, οξιάς, τα άχυρα σιτηρών ή μίγματα με καλαμπόκι, μηδική, χόρτο λειμώνων, πριονίδια.

Ο μύκητας έχει ένα ένζυμο που διασπά την κυτταρίνη. Αυτό έχει μεγάλη σημασία από οικολογικής και οικονομικής πλευράς. Έτσι, υλικά που βρίσκονται σε αφθονία, όπως άχυρα, ξύλα, φυτικά υπολείμματα, μπορούν να μετατραπούν σε μια πλούσια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΤΕΧΝΗΤΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ


Τα στάδια της καλλιέργειας είναι τα ακόλουθα.Παρασκευή του υποστρώματος.
Παστερίωση του υποστρώματος.
Σπορά του υποστρώματος.
Επώαση του υποστρώματος.
Παραγωγή.
Ανάπτυξη, συλλογή και διάθεση των καρποφοριών.
Παρασκευή του υποστρώματος.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/01/13/%CE%B7-%CE%B...%BF%CF%85-pleurotus/


Οι τερμίτες σταματούν την ερημοποίηση των εδαφών

Τη διαδικασία της ερημοποίησης των εδαφών αναστέλλουν οι τερμίτες καθώς, σύμφωνα με νέα μελέτη, οι γιγάντιες φωλιές τους συγκρατούν πολύτιμη υγρασία και σπόρους στο έδαφος και λειτουργούν ως οάσεις στις περιοχές που πλήττονται από ξηρασίες.

«Η βλάστηση πάνω και γύρω από τις φωλιές τερμιτών διατηρείται περισσότερο και φθίνει πιο αργά» σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας» λέει η Κορίνα Ταρνίτα του Πανεπιστημίου Πρίνστον στο Νιου Τζέρσι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε εκτάσεις της αφρικανικής σαβάνας και σε άνυδρες χορτολιβαδικές εκτάσεις στη Νότιο Αμερική και την Ασία. Εκεί ενδημούν τερμίτες του γένους Ondotermes, οι οποίοι χτίζουν πανύψηλες, χαρακτηριστικές φωλιές από πηλό, μέσα στις οποίες εκτρέφουν μύκητες ταΐζοντάς τους με νεκρή φυτική ύλη.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/02/28/%CE%BF%CE%B9...F%CE%AF%CE%B7%CF%83/


Ηλίανθος, λινάρι και βαμβάκι: καλλιέργειες με παράδοση

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Χρήστος Αυγουλάς, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του για τα ελαιούχα και κλωστικά φυτά, στο λαϊκό πανεπιστήμιου του δήμου Αγίας Παρασκευής (Αττικής), στις 27-1-2015, καταπιάνεται με την καλλιέργεια του ηλίανθου, του λιναριού και του βαμβακιού.


Video:
www.pemptousia.gr/video/ilianthos-linari...iergies-me-paradosi/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 31/03/2015 04:19 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1363
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
Eλληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή

Κρίταμο, κρόκος, ματζουράνα, μαστίχα, μελισσόχορτο, σατουρέγια και φασκόμηλο. Επτά επιλεγμένα αρωματικά φυτά της πατρίδας μας, σε εδέσματα απολαυστικά στη γεύση που αναδύουν τις μοναδικές μυρωδιές τους. Στην καλαίσθητη έκδοση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βερτίσκου περιγράφεται η χρήση τους και τα μυστικά τους :

Πρόλογος

«Σε χαρές και λύπες, σε γιορτές και επίσημες τελετές, πάντα υπάρχει ένα λουλούδι στολίδι στα πιο τρυφερά και ευγενικά συναισθήματα του ανθρώπου. Πόσοι, όμως, από μας γνωρίζουν ότι τα κόκκινα τριαντάφυλλα του πάθους ή τα λευκά της αγνότητας, τα γαρύφαλλα και τόσα άλλα που στολίζουν τις βιτρίνες των ανθοπωλείων στα αστικά κέντρα ήταν κάποτε αγριολούλουδα; Ήταν κάποτε αυτοφυή φυτά που στόλιζαν αγρούς και λιβάδια, κομμάτι της βιοποικιλότητας της φύσης;

Σήμερα είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν αγρό γεμάτο από τουλίπες και μαργαρίτες. Ακόμη και όσοι θα είχαν την τύχη να ανταμώσουν κάποια στιγμή το λουλούδι μιας αγριοτριανταφυλλιάς να στολίζει την άκρη ενός ορεινού δρόμου, δεν θα περνούσε από το νου τους ότι είναι το λουλούδι που τόσα έχουν ειπωθεί για την ομορφιά του. Και, όμως… Τι προκάλεσε αυτήν την αλλαγή; Απλά κάπου κάποτε ένα χέρι τα ‘κοψε και τα μετέφερε σε μια άλλη διάσταση ζωής, της αστικής, και τα έκανε σύμβολο του ανθρώπινου πάθους και πόθου.

Όλο το άρθρο και το ηλεκτρονικό βιβλίο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/28/1940-2/


Τα πουλιά της Θεσσαλονίκης – Οδηγός αναγνώρισης

Η Θεσσαλονίκη, αν και μεγάλο αστικό κέντρο, φιλοξενεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια ή και απειλούμενα. Τουλάχιστον 42 είδη, αρκετά από αυτά κοινά πουλιά, γνωστά στους περισσότερους, ζουν στην πόλη όλον το χρόνο, φωλιάζουν και αναπαράγονται. Ένας σημαντικός αριθμός πουλιών ζει στις λιγότερο ανεπτυγμένες γωνιές της πόλης, στα πιο πυκνά σημεία των πάρκων και στα πιο παλιά και ήσυχα κτίρια, ενώ εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων «πυρήνων φύσης» μέσα στο αστικό περιβάλλον. Για αρκετά επίσης είδη πουλιών η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθμό ξεκούρασης και διατροφής κατά τη μετανάστευση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/31/1023-5/


Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Η Ερευνητική Μονάδα GIS του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων (HellasGIs) διοργανώνουν το:

1ο Συνέδριο Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων και Χωρικής Ανάλυσης στη Γεωργία και στο Περιβάλλον

στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 28 και 29 Μαΐου 2015

Στόχοι του Συνεδρίου

Η χρησιμοποίηση τεχνολογιών GIS και μεθόδων χωρικής στατιστικής έχει δώσει τα τελευταία χρόνια σημαντική ώθηση στην κατανόηση αλλά και στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων της Ελληνικής Γεωργίας. Σκοπός του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των σύγχρονων προσπαθειών και τάσεων των εφαρμογών των Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων ΓΠΣ και της Χωρικής Ανάλυσης στην Γεωργία και στο Περιβάλλον.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/01/%CF%83%CF%85%CE...1%CE%BA%CF%8E%CE%BD/


Πόλος έλξης η έκθεση φωτογραφίας για τα Τζουμέρκα και τον Άραχθο.

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου στην Αθήνα σε συνεργασία με Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών με θέμα «Άραχθος – Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας».

Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 14 Μαρτίου 2015 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου και παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015.

Η έκθεση φωτογραφίας, η οποία λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα, στην Άρτα, στα Τρίκαλα και συνεχίστηκε εμπλουτισμένη στην Αθήνα, πλαισιώνεται με τα κομψοτεχνήματα που φιλοτέχνησε απλόχερα η Πρωτομαστόρισσα Φύση και τα αριστουργήματα που σμίλεψαν οι κοσμοχτίστες τζουμερκιώτες μαστόροι, με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Φυσικά και ανθρώπινα δημιουργήματα που θα αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη στη μνήμη μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/27/315-2/


Ο ένας δεν βλέπει και ο άλλος δεν έχει χέρια…

Και όμως, οι δύο παιδικοί φίλοι δεντροφύτευσαν πάνω από 10 χιλιάδες δέντρα για να σώσουν το χωριό τους από τις πλημμύρες…

Η δύναμη της θέλησης και της αυτοθυσίας αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα πρόσωπα δυο παιδικών φίλων από την Κίνα. Ο Jia και ο Wenqui είναι μαχητές της ζωής που γνωρίζουν το σκληρό της πρόσωπο από μικρή ηλικία.

Ο Jia Haixia είναι εκ γενετής τυφλός από το ένα μάτι. Ωστόσο, το 2000 έχασε την όραση του και από το άλλο σε ένα εργατικό ατύχημα. Ο φίλος του, Wenqui, σε ηλικία 3 ετών έχασε και τα δυο του χέρια σε ατύχημα.

Το εκπληκτικό της ιστορίας είναι ότι κατάφεραν να συνεχίσουν τις ζωές τους συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο, αφήνοντας ή και ξεχνώντας τα κινητικά τους προβλήματα, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα «θαύμα» σώζοντας κυριολεκτικά το μικρό και ταλαιπωρημένο τους χωριό από τις πλημμύρες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/03/28/0900-1/


Βίντεο από το Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους

Βίντεο, Α΄ μέρος από το

Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους

26 Απριλίου - 4 Μαΐου 2014Video:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=52&lang=enΒίντεο για τη 15η Πανελλαδική 2015


Βίντεο για τη

15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας, Σάββατο 18 Απριλίου 2015, από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα.Video:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=4&lang=en


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1364
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 2 Μήνες  
15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών

Στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου στο Ν. Δράμας,

Σάββατο 18 Απριλίου 2015 από τις 10:30 το πρωί ως της 5:00 το απόγευμα.

Με μεγάλη μας χαρά σας προσκαλούμε στη 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου το Σάββατο 18 Απριλίου 2015. Αυτή είναι η ετήσια κεντρική εκδήλωση του Πελίτι για τις παραδοσιακές ποικιλίες, τα αυτόχθονα αγροτικά ζώα, την αχρήματη οικονομία και φέτος για τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015). Με αφορμή τα 20 χρόνια Πελίτι προσκαλούμε φίλους, συνεργάτες και όχι μόνο, από την Ελλάδα και όλο τον πλανήτη. Οργανώνοντας την 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά αγαθά (Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και τη Δημοκρατία της Γης)

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Πελίτι, www.peliti.gr,

με την υποστήριξη:

του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr

του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr

του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info

της οργάνωσης Lucha Idigena www.luchaindigena.com/από το Περού

την οργάνωση Red de Guardianes de Semillas redsemillas.org/ από το Εκουαδόρ

από το δίκτυο διατρητών σπόρων της Βραζιλίας, Rede de Sementes Livres Brasil: www.redesementeslivresbrasil.org


Όλο το άρθρο,πως θα φτάσετε,που θα μείνετε κτλ. εδώ:


peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=4&lang=el


Τα άγρια άλογα της Θράκης στη βουλή

Ερώτηση προς τον Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης με θέμα την προστασία των άγριων αλόγων της Θράκης αλλά και των καλλιεργητών που πλήττονται από την έλλειψη διαχείρισης του πληθυσμού τους κατέθεσαν οι δύο Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Στάθης Γιαννακίδης.

Στο κείμενο της ερώτησης, επισημαίνονται τα εξής:

“Στην οροσειρά της Ροδόπης συναντάται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριων αλόγων του Ελλαδικού χώρου, με συνολικό πληθυσμό που υπερβαίνει τα 250 άτομα. Η συγκεκριμένη φυλή αλόγων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματος και της ιστορίας της ορεινής Ξάνθης από την Ομηρική εποχή και είναι συνδεδεμένο με την πολιτιστική και οικονομική ζωή των κατοίκων. Η αλληλεπίδραση του αλόγου με τον άνθρωπο αποτελεί φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλες τις πληθυσμιακές πυκνότητες του είδους, όμως είναι περισσότερο συχνή όταν στην περιοχή διαβιούν μεγάλοι πληθυσμοί του είδους και συνδέονται όχι μόνο με την δυναμική του πληθυσμού αλλά και:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/13/820-5/


Να προστατευτούν οι Χιώτικες λαλάδες


Ο κορυφαίος Σουηδός καθηγητής βοτανικής, γκουρού της Ελληνικής χλωρίδας Arne Strid και ο Γερμανός συνάδελφός του Erwin Bergmeier προτείνουν να προστατευθούν τα 4 είδη τουλίπας που φυτρώνουν στη Χίο. Στην εργασία τους για άγρια είδη φυτών -τα γνωστά σε όλους, αν και υποτιμημένα, ζιζάνια- που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάη στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Botanical Journal of the Linnean Society προτείνουν το 49% των ειδών αυτών να χαρακτηριστούν ως «απειλούμενα». Ανάμεσα στα φυτά που υποστηρίζουν ότι χρήζουν προστασίας είναι και τα 4 είδη τουλίπας που φύονται στη Χίο (περισσότερα στοιχεία για τις χιώτικες λαλάδες εδώ).


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/13/343-6/


Επικίνδυνος μύκητας εντοπίστηκε σε οικοσυστήματα της Ελλάδας

Ο επικίνδυνος μύκητας που ευθύνεται για την εξαφάνιση μεγάλων πληθυσμών βατράχων σε όλο τον κόσμο, Batrachochytrium dendrobatidis, εντοπίστηκε πρόσφατα στη λίμνη Βιστωνίδα στη Θράκη και τη Δυτική Πελοπόννησο, στο οικοσύστημα Στροφυλιά.

Στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας πεδίου, διεθνής επιστημονική ομάδα διαπίστωσε την ύπαρξη θετικών δειγμάτων βατραχοχυτριδιωμύκωσης σε αμφίβια και στις δύο περιοχές. Παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και της παγκόσμιας εξάπλωσης του μύκητα, οι ερευνητές αποφάσισαν να δώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των αρμόδιων Αρχών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/15/304-3/


Στο «γιάνκεα», το λουλούδι που φύεται μόνο στον Ολυμπο, είναι αφιερωμένος ο αγώνας «Ολύμπια Μονοπάτια»

Όλυμπος, η ομορφιά του βρίσκεται στα μικρά και ταπεινά, τα σχεδόν ασήμαντα, ακόμη και στα αθέατα και καλά κρυμμένα, τα σπάνια ενδημικά φυτά του Ολύμπου.

Όλυμπος δεν είναι μόνο οι 55 κορυφές του , οι ανείπωτης ομορφιάς χαράδρες, το πολυποίκιλο του ανάγλυφου και του γεωλογικού υπόβαθρου, η αναρχία που παρατηρείται στην κατατομή των ζωνών βλάστησης ή η ποικιλότητα του μικροκλίματος που δημιουργείται από το συνδυασμό του υψόμετρου και τον προσανατολισμό των πλαγιών προς τη θάλασσα, τον πλούτο των ρεόντων υδάτων αλλά και των πετρωμάτων.

Είναι και ό,τι από το ζωικό ή φυτικό βασίλειο καταφέρνει να επιβιώνει στις δύσκολες κλιματικές συνθήκες στις σχισμές των ασβεστολιθικών βράχων, στις σάρες, στους λιθώνες και στα αλπικά λιβάδια. Περισσότερα από 1700 φυτικά είδη έχουν καταγραφεί στον Όλυμπο και αποτελούν το 25% της αντίστοιχης ελληνικής χλωρίδας, Τα 187 από αυτά ξεχωρίζουν στα μάτια των επιστημόνων για τη σπανιότητα ή την περιορισμένη τους εξάπλωση. Τα 23-25 μάλιστα αποτελούν την οικογένεια των ενδημικών φυτών του Ολύμπου, φυτά που συναντά κανείς αποκλειστικά και μόνο στο βουνό των θεών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/08/456-6/


Εξαιρετικά σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο εμφανίστηκε στην Κύπρο!


Την εμφάνισή του στην Αλυκή Ακρωτηρίου έκανε σήμερα ένα σπάνιο μαύρο φλαμίνγκο, το οποίο θεωρείται μοναδικό στο είδος του και σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, ελάχιστοι άνθρωποι έχουν κατορθώσει να το δουν και να το φωτογραφίσουν.

Το μαύρο φλαμίνγκο θεάθηκε τελευταία φορά στο Ισραήλ το 2014 και σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για μια εξαιρετική σπάνια περίπτωση φλαμίνγκο το οποίο πιστεύεται πως, λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας, παράγει περισσότερη ποσότητα μελανίνης με αποτέλεσμα το μαύρο χρώμα στο δέρμα του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/09/1026-7/


Micromeria acropolitana, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης

Εθεωρείτο εξαφανισμένο είδος από την ελληνική και την παγκόσμια χλωρίδα για περισσότερο από έναν αιώνα. Κι όμως, η Micromeria acropolitana, το ενδημικό φυτό της Ακρόπολης που ζει μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, ανακαλύφθηκε ξανά στον Ιερό Βράχο.

Η χαμένη για πάνω από έναν αιώνα «μικρομέρια της Ακρόπολης», «το στενότοπο ενδημικό της φυτό, ένα φυτό που ζει μόνο σε αυτή την περιοχή και πουθενά αλλού στο κόσμο», καταγράφεται και πάλι στην εν ζωή χλωρίδα του Ιερού Βράχου. Χάρη στον Ελληνα βιολόγο Γρηγόρη Τσούνη και τον 17χρονο γιο του Λάμπρο, που εντοπίζουν στην Ακρόπολη μικρό πληθυσμό από μικρομέριες. Και που μόλις ανακαλύπτουν ότι είναι ο «χαμένος θησαυρός της Ακρόπολης», καταφεύγουν άμεσα στους ειδικούς.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/04/0950-1-2/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1366
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Ερώτηση βουλευτών σχετικά με την δασοπροστασία κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη δασοπροστασία κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα,15/04/ 2015

Προς τον κ. Υπουργό:
– Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: « Δασοπροστασία και έναρξη αντιπυρικής περιόδου».

Οι πυρκαγιές είναι ο κυριότερος κίνδυνος των δασικών οικοσυστημάτων και για την αντιμετώπισή τους η έγκαιρη πρόληψη μέσα από μια ουσιαστική πολιτική δασικής διαχείρισης ενδείκνυται παγκοσμίως ως η ασφαλέστερη μέθοδος προστασίας τους. Οι επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών είναι τεράστιες, αφού επηρεάζουν όχι μόνο το δάσος, αλλά επίσης την οικονομία, την κοινωνία και τον άνθρωπο. Καταστρέφονται σπίτια και άλλες περιουσίες, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, διαταράσσεται η ισορροπία του οικοσυστήματος, διαβρώνεται το έδαφος, δημιουργούνται χείμαρροι και πλημμύρες, επηρεάζεται το μικροκλίμα, καταστρέφεται η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου, χάνεται η φυσική ομορφιά.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/16/637-6/


∆ήλωση βοσκήσιμων γαιών


Εγκύκλιος 124508/2129/20-4-2015 (ΩΞΧΠ465ΦΘΗ-963) σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι για το στάδιο των διοικητικών επανελέγχων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για βόσκηση, σε ότι αφορά τις δασικές και μη εποικιστικές χορτολιβαδικές εκτάσεις που υπάγονται στη δικαιοδοσία των δασικών υπηρεσιών.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/21/1130-4/


Η Μονσάντο έφαγε πρόστιμο για “γενετική μόλυνση σιτηρών” Και δεν είναι η πρώτη φορά!

του Anthony Gucciardi

24 Μαρτίου 2015

Μετά την καταβολή ενός αρχικού ποσού ύψους 2.400.000 δολλαρίων για αποζημίωση αγροτών των οποίων τα χωράφια μολύνθηκαν από γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, το οποίο ακόμα δεν έχει καν εγκριθεί για καλλιέργεια, η Μονσάντο αναγκάστηκε να πληρώσει ακόμα ένα πρόστιμο 350.000 δολλαρίων προκειμένου να διευθετήσει μια συλλογική αγωγή πολλών αγροτών από επτά διαφορετικές πολιτείες (των ΗΠΑ) που ασκήθηκε εναντίον της.

Για το μεγαθήριο της βιοτεχνολογίας, η είδηση έρχεται εν μέσω οικονομικών αγώνων, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας των μετοχών της και πτωχές προβλέψεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Μονσάντο ανακοίνωσε ζημιές ύψους 156.000.000 δολλαρίων. Για την πολυδισεκατομμυριούχο εταιρεία αυτό δεν έχει να κάνει με τη νομισματική αξία, αλλά με το μέλλον των γενετικά τροποποιημένων δημιουργιών της τα οποία το κοινό απλά δεν αγοράζει.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=19&lang=en10η γιορτή παραδοσιακών σπόρων στην Αίγινα


Την Κυριακή 5 Απρίλη κάναμε τη γιορτή των σπόρων στην Αίγινα για 10η χρονιά και ... είχε απ΄όλα.
Παιγνίδι θησαυρού για τα παιδιά, συμμετοχικό παιγνίδι για τους μεγάλους,μουσικούς μικρούς και μεγάλους, φυτά για μοίρασμα ,ήλιο και χαρά γιατί βρισκόμασταν για άλλη μια φορά σε μια τέτοια γιορτή.Μιλήσαν μαθητές και καλλιεργητές για την εμπειρία τους, μαθητές του ΓΕΛ μοιράσαν οι ίδιοι φυτά που είχαν κάνει στο σπορείο του σχολείου τους και δώσαμε όλοι μας υπόσχεση να είμαστε πάλι του χρόνου στο ίδιο ραντεβού των σπόρων ακόμα πιο συνειδητοί.
Δεν έχει σημασία αν πήγε καλά το σπορείο μας ή πόσοι ήμασταν,δεν μετριούνται με νούμερα οι γεμάτες καρδιές που είχαμε όλοι μας στο τέλος της γιορτής.
20 χρόνια έκλεισε το Πελίτι 20 χρόνια ανοίγει δρόμους και εμπνέει ανθρώπους σε ένα πιο όμορφο αύριο!
φωτογραφία:Νίκος Μούρτζης

Video:
www.aeginaportal.gr/eidiseis/kathimerina...inotitas-peliti.html

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en


Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΕΣ

Όσο και να κελαηδούν τα διάφορα παπαγαλάκια πως ο πλανήτης "υπερθερμαίνεται" απ' την "ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή", μόνο τους εύπιστους μπορούν να κοροϊδέψουν.

Στη φωτογραφία, που μας έστειλε αναγνώστης του ιστολογίου -τον ευχαριστούμε- και τραβήχτηκε στις 26 Μαρτίου κάπου στη λιγνιτική περιοχή μεταξύ Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, βλέπουμε ανθισμένες αμυγδαλιές! Οι αμυγδαλιές είναι τα πρώτα δέντρα που ανθίζουν, προκειμένου για τη γονιμοποίησή τους να προσελκύσουν τα πρώτα έντομα, πριν ανθίσουν τα οπωροφόρα με το πιο ελκυστικό για τα έντομα άρωμα.

Υπό φυσιολογικές-συνήθεις συνθήκες οι αμυγδαλιές ... στη λιγνιτοπαραγωγό περιοχή ανθίζουν στα μέσα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, όχι στα τέλη Μαρτίου! Κάποιες ζεστές χρονιές μάλιστα ανθίζουν και στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_807.html


«Βιοποικιλότητα: το παράδειγμα των Πρεσπών. Η κιβωτός της ζωής»Video:
webtv.nerit.gr/katigories/psixagogia/02ian2015-evrika-2/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 21/04/2015 08:53 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1367
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Ενα καταπληκτικό video απο το "πράσινο" στην Κωνσταντινούπολη.

Βρεθήκαμε στη Κωνσταντινούπολη περίπου 15 συνάδελφοι και παρακολουθήσαμε το 4 ο international Green roof congress. Άξιζε το κόπο να είναι κανείς εκεί, παρακολουθήσαμε πολύ ενδιαφέροντα έργα, τεχνικές, τεχνολογίες, ανταλλάξαμε εμπειρία και απόψεις με συναδέλφους από άλλες χώρες. Στο συνέδριο όμως πέρα από τα πράσινα δώματα και τους κάθετους τοίχους παρουσιάστηκε από κάποιους δήμους όπως του Παρισιού, και της Κωνσταντινούπολης ο σχεδιασμός και οι στόχοι τους σε σχέση με το πράσινο, για τις πόλεις τους.
Εντυπωσιαστήκαμε... Σας στέλνω το βίντεο για τη Κωνσταντινούπολη (δυστυχώς δε το βρήκα στα αγγλικά στο you tube) Σας μεταφέρω λοιπόν ότι στόχος για τη πόλη τους για το 2005-2014 ήταν κάθε χρόνο να φυτεύονται 250.000 δέντρα, να αυξήσουν το πράσινο κατά 8.000.000 τμ, να κατασκευάσουν 312 πάρκα και βέβαια να αλλάξουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου κατασκευάζοντας 813 εκτάρια πράσινο.

Απολαύστε το βίντεο:
www.youtube.com/watch?v=AoXcnTT-FYc

Σταυρούλα Κατσογιάννη:Γεωπόνος και Αρχιτέκτονας Τοπίου


Πηγή:ηλεκτρονικό ταχυδρομίο


ΣτΕ: Ναι μεν, αλλά… για τα αιολικά πάρκα στην Κρήτη

Το «κλειδί» για τη νομιμότητα της πορείας των έργων είναι η έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθ. 528/2015 απόφασή της με προσωρινό «ναι» ανοίγει το δρόμο στα σχεδιαζόμενα έργα κατασκευής αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την Κρήτη, αλλά εκκρεμεί η έκδοση άλλης απόφασης που θα έχει καθοριστικό ρόλο για την τύχη υλοποίησης των επίμαχων έργων.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 1.369 φορείς και κάτοικοι της Κρήτης και ζητούσαν να ακυρωθεί η από 28.5.2012 απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη του επενδυτικού σχεδίου «αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 ΜW στους τέσσερεις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεση τους με το εθνικό διασυνδεδεμένο σύστημα ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου» κυριότητας της εταιρείας «Τέρνα Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/16/1117-7/


Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ

Tου Αντώνιου Β. Καπετάνιου

Τόση έγνοια για το τοπίο, θα πουν κάποιοι… Γιατί αλήθεια; Τι είναι κείνο που κάμει τόσο αναγκαίο και διερευνήσιμο το τοπίο, όταν, κατά το μάλλον ή ήττον, αποτελεί μια «έννοια», μια «ιδέα», κάτι μη απτό, μη πρακτικό, έξω από το πεδίο της εφαρμογής του ανθρώπου. Γιατί αυτό που ως αντίληψη προσλαμβάνεται, αξιακά ή ιδεατά, ως άποψη και ως θεώρηση περισσότερο υποκειμενική, παρά αντικειμενική, ν’ αποτελεί το κριτήριο της αξιολόγησης τόπων, χαρακτηρίζοντάς τους και καθορίζοντας ανάλογα τη διαχείρισή τους;

Σκέψεις οπωσδήποτε λογικές για κάποιον που δεν είναι θεωρός ή πονητής του τόπου, για κάποιον που δεν τον αισθάνεται και δεν εμβαθύνει, δε νοιώθει, δε συμμετέχει στο όλον του. Ο άνθρωπος πράττει εννοώντας στο γύρω του, είτε ως ενεργός της πρακτικής, είτε ως νοιωστός του «είναι» και συμμέτοχος στο γίγνεσθαι. Ο απέχων από τον τόπο, που λειτουργεί αποστασιοποιημένα από αυτόν, δεν ημπορεί παρά το πνεύμα και τις αξίες του να μη νοιώθει, και να μην προσλαμβάνει τη σύνολη εικόνα (οπτική ή εμπειρική) ως παράγωγο διεργασιών που τη συνθέτουν, και δι’ αυτών συγκροτείται το κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κι αισθητικό γίγνεσθαι μιας ολότητας, ενός ζωντανού περιεχομένου, με δυναμική και συνέχεια.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/23/924-8/


Καταδίκη Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ρύπανση υπόγειων υδάτων


Η Ελλάδα, αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει ευπρόσβλητες αρκετές περιοχές της στις οποίες έχει παρατηρηθεί στις μάζες υπόγειων υδάτων περιεκτικότητα σε νιτρικά ιόντα μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη (50 mg/l), παραβίασε την κοινοτική οδηγία 91/676, η οποία έχει ως σκοπό τη μείωση της ρυπάνσεως των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προελεύσεως, όπως αποφάνθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/23/848-4/


Οι επιστήμονες, οι ορχιδέες και εμείς

Η γνώση για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους ακαδημαϊκούς κύκλους.

γράφει ο Γιώργος Κάκαρης

Αυτές τις μέρες (14-19 Απριλίου) διεξάγεται στη γειτονική Σάμο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Έρευνα και Προστασία των Αυτοφυών Ορχιδεών σε περιοχές με εύκρατο κλίμα. Η συμμετοχή στο συνέδριο διακεκριμένων ακαδημαϊκών και καταξιωμένων ερευνητών από όλο τον κόσμο, αποτελεί εγγύηση ποιότητας της επιστημονικής προσπάθειας για τη διατήρηση των σαγηνευτικών φυτών. Όμως, η γνώση για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στους ακαδημαϊκούς κύκλους. Για να είναι ωφέλιμη πρέπει μέσω των πιο πρόσφορων καναλιών να διοχετεύεται σε όλους εμάς. Σε κάθε απλό κάτοικο και βεβαίως σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις κρίσιμες για την πορεία ενός τόπου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/19/955-7/


Νέες εγκρίσεις "μεταλλαγμένων"


Ενώ μόνο ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν (το καλαμπόκι MON 810) επιτρέπεται επί του παρόντος να καλλιεργηθεί στα εδάφη της Ευρώπης, εγκρίθηκαν δυστυχώς στις 24 Απριλίου για εμπορική εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέκα νέα γενετικά τροποποιημένα διατροφικά προϊόντα (Γ Τ Ο ή «μεταλλαγμένα»). Ταυτόχρονα, ανανεώθηκε η έγκριση άλλων επτά Γ Τ Ο προϊόντων η οποία είχε λήξει και τέλος, εγκρίθηκε η εισαγωγή δύο ειδών από «μεταλλαγμένα» γαρύφαλλα!

Οι νέες εγκρίσεις για εμπορική εισαγωγή θα ισχύουν για 10 χρόνια και τα προϊόντα αυτά (καλαμπόκι, βαμβάκι,σόγια και ελαιοκράμβη) ανήκουν στις εταιρίες Monsanto, DuPont, Bayer, BASF. Θυμίζουμε έχει προηγηθεί η έγκριση εισαγωγής 58 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (Γ Τ Ο) στην Ευρώπη και μέσω αυτών των εγκρίσεων έχουμε κυριολεκτικά γεμίσει γενετικά τροποποιημένες ζωοτροφές.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


Τι απειλεί τα σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας; (Α’ μέρος)


H Γεωργία Καμάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, μιλά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία, για την παρουσίαση των νέων μελών της. Θέμα της ομιλίας: "Ενδημικά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας: απειλές και προστασία τους"


Video:
www.pemptousia.gr/video/ti-apili-ta-span...s-chloridas-a-meros/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information