Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1368
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Ακολουθώντας το μακρύ ταξίδι ενός Ασπροπάρη

Ο Ασπροπάρης ήταν ανέκαθεν ευπρόσδεκτος από τους ανθρώπους, καθώς ο ερχομός του στην αρχή της άνοιξης σηματοδοτούσε το τέλος του χειμώνα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο Dobromir πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα καταγεγραμμένα ταξίδια Ασπροπάρη, του μοναδικού ευρωπαϊκού γύπα που μεταναστεύει: μέσα σε 5 μήνες, διένυσε πάνω από 20.000 χλμ., περνώντας από 17 χώρες και 3 ηπείρους! Είναι ο πρώτος Ασπροπάρης με δορυφορικό πομπό στα Βαλκάνια που πέρασε από τον Καύκασο και το Ιράν. Ο Λεύκιππος, που σημάνθηκε το 2012 στη Δαδιά, ταξίδεψε 7.000 χλμ. πάνω από Σουδάν, Αίγυπτο και Λιβύη. Ανάλογες πτήσεις έκαναν και ο Volen, η Sanie, ο Κάστωρ, όλοι Ασπροπάρηδες, ανάμεσα στα 22 πουλιά στα οποία την περίοδο 2010-2014 τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη». Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη, τόσο για την παρακολούθηση της μεταναστευτικής τους διαδρομής όσο και για τους τόπους διαχείμασης του πληθυσμού των Βαλκανίων και ειδικά της Ελλάδας».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/05/03/400-3/


Βρετανία: Κινδυνεύει δέντρο 4.000 ετών

Ένας ίταμος (Taxus baccata) ηλικίας 4.000 ετών, που πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος ζωντανός οργανισμός της Βρετανίας μπορεί να πεθαίνει, σύμφωνα με τους φύλακες του.

Το εντυπωσιακό δέντρο με την ονομασία Ashbrittle Yew, βρίσκεται στην αυλή της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, στην επαρχία του Σόμερσετ, έχει περίμετρο 11,5 μέτρα και τεράστιο φύλλωμα.

Ο κεντρικός κορμός του δέντρου είναι κούφιος πιθανώς λόγω κάποιας νόσου, αλλά διαθέτει έξι μικρότερους κορμούς που διακλαδώνονται. Οι κάτοικοι της περιοχής φοβούνται ότι το δέντρο βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη κατάσταση λόγω του μαρασμού των κλαδιών του και των φύλλων που πέφτουν.

«Το δέντρο υποτίθεται ότι είναι ο αρχαιότερος ζωντανός οργανισμός στην Αγγλία και ήταν ήδη αρκετά ώριμο όταν το Στόουνχεντζ χτιζόταν», δήλωσε ο αρχιφύλακας της εκκλησίας Τσαρλς Ντομπλ.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς το δέντρο έχει ηλικία 3.500 με 4.000 χρόνια. Αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δείχνει αρκετά άρρωστο και ανησυχούμε αν η αγροτική εκκλησία ή το πουρνάρι θα είναι το πρώτο που θα πεθάνει», πρόσθεσε ο Ντομπλ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/01/1045-3/


Απαγόρευση αλιείας στα ποτάμια της Ηπείρου

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαγορεύεται η αλιεία των ψαριών (εκτός της πέστροφας) και όλων των υδρόβιων οργανισμών, με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο σε όλα τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τις πηγές αυτών και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων της Ηπείρου από 1 Μαΐου 2015 έως 31 Μαΐου.

Ειδικά για την Τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου (λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν στη λίμνη και επηρεάζουν την αναπαραγωγική περίοδο των ψαριών), η απαγόρευση ισχύει από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/28/708-3/


Ρύθμιση συλλογής αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, μυκήτων κλπ για το νομό Πιερίας.

Ρύθμιση συλλογής αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, μυκήτων κλπ για το νομό Πιερίας.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Η Διεύθυνση Δασών Πιερίας ενημερώνει ότι εξέδωσε ταυτάριθμη Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΔΑΔ : 3139/6/21-4-15 που έλαβε ΑΔΑ: 7ΓΨΔΟΡ1Υ-ΚΝ0) με την οποία ρυθμίζει τη διαδικασία απόληψης των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών, των μανιταριών και του πολλαπλασιαστικού υλικού αυτών, για την περιοχή αρμοδιότητάς της.

Η ρυθμιστική διάταξη εκδόθηκε από την ανάγκη ελέγχου της καλλιέργειας, συλλογής, μεταφοράς και διακίνησης των αυτοφυών αρωματικών, μελισσοτροφικών, αρτυματικών, φαρμακευτικών, φυτών ή μερών τους (φύλλων, ανθέων, καρπών, βολβών κλπ) καθώς και των μυκήτων και του πολλαπλασιαστικού υλικού αυτών, με σκοπό την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της παράνομης συγκομιδής και του συναφούς εμπορίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/04/30/%CF%81%CF%8D%CE...1%CE%BC%CE%B1%CE%BA/


Παράνομη συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στον Γράμμο (φωτογραφίες)

Διαστάσεις τείνει να λάβει η παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών φυτών στην περιοχή του Γράμμου.

Αλβανοί εισέρχονται παράνομα στην περιοχή του Γράμμου και ξεριζώνουν προστατευόμενα είδη αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και τα πουλάνε στην Αλβανία σε Γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες για ένα μεροκάματο.

Αφού κατέστρεψαν ότι υπάρχει στην περιοχή τους τώρα κάνουν το ίδιο και στην περιοχή του Γράμμου χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπεύθυνου είτε αυτός λέγεται Δασική υπηρεσία είτε λέγεται Αστυνομία είτε Βουλευτές Περιφερειακοί και Δημοτικοί « άρχοντες» παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες που έχουν γίνει.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/03/1045-4/


Συνεργασία της ΚΟΜΑΘ με τον Αγγλικό Οργανισμό Άγριας Πανίδας για την προστασία του κολχικού φασιανού


Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ) συνεχίζοντας τις δράσεις της για την προστασία του κολχικού φασιανού και την ανάδειξη της σημασίας του είδους έχει αναπτύξει δράσεις συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς.

Έτσι μετά από το ενδιαφέρον του Παγκόσμιου Οργανισμού Φασιανοειδών (WPA-World Pheasant Association), την ειδική επιστημονική ομάδα IUCN-SSC Galliformes Specialist Group και την δημοσίευση σχετικών άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε και ο Οργανισμός Θήρας και Προστασίας της Άγριας Πανίδας της Αγγλίας (Game & Wildlife Conservation Trust).

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/04/27/556-5/


Καμπανάκι για τα αρωματικά φυτά των ελληνικών βουνών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Διευθυντής Δασών N. Tρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, για την συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Τρικάλων, τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα πως τείνουν προς εξαφάνιση από περιοχές που παλαιότερα αφθονούσαν, λόγω της αλόγιστης και καταστροφικής συλλογής των με σκοπό την παράνομη εμπορία τους.

Είναι γνωστό, πιο αναλυτικά, επισημαίνει ο κ. Κουτσονάσιος, ότι στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Ν. Τρικάλων φύεται ένας μεγάλος αριθμός αρωματικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των χειλανθών, οικογένεια στην οποία ανήκουν περί τα 4.000 είδη που εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο και από αυτά πάνω από 250 είδη, τα συναντάμε στην χώρα μας και αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της χλωρίδας μας.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Kampanaki-gia-ta-...twn-ellhnikwn-boynwn


Τι απειλεί τα σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας; (B’ μέρος)

H Γεωργία Καμάρη, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών, μιλά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία, για την παρουσίαση των νέων μελών της. Θέμα της ομιλίας: "Ενδημικά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας: απειλές και προστασία τους"


Video:
www.pemptousia.gr/video/ti-apili-ta-span...s-chloridas-b-meros/


Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: νέες εξελίξεις (Α’ μέρος)

Υπερτροφές, συμπληρώματα διατροφής και... χημεία! Ποια η σχέση τους με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά; Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Γ. Πολυσίου μιλά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία, για την παρουσίαση των νέων μελών της. Θέμα της ομιλίας: "Νέες εξελίξεις στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών."


Video:
www.pemptousia.gr/video/aromatika-ke-far...es-exelixis-a-meros/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1369
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια, 1 Μήνας(ες)  
Όπως παρατηρήσατε στο video με το φυσικό πλούτο της Δρακότρυπας που ανέβασα πριν λίγες μέρες,ένα απο τα μανιτάρια που έχω παρατηρήσει στα δάση του χωριού μας είναι αυτό της Μορχέλλας(συγκεκριμένα δεύτερη φωτογραφία στο video).Το μανιτάρι αυτό το είχα βρεί μήνα Μάιο σε μεγάλο υψόμετρο κάτω απο συστάδες ελάτης πολλύ κοντά στο δασικό δρόμο.

Μετά απο αναζήτηση στο internet βρήκα κάποιες πληροφορίες για αυτό το μανιτάρι.Συγκεκριμένα το μανιτάρι αυτό είναι το Morchella elata ή το Morchella vulgaris ή το Morchella conica και όχι το Morchella esculenta.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ:

ligapola.blogspot.gr/2012/04/blog-post_14.html

εδώ:
www.agriamanitaria.gr/?gallery=morchella-vulgaris

και εδώ:
www.agriamanitaria.gr/?gallery=morchella-deliciosa


Προσοχή:

Οι πληροφορίες που σας δίνω και η ιστοσελίδα δεν αποτελεί οδηγό συλλογής και ταυτοποίησης μανιταριών και βοτάνων. Ο συλλέκτης φέρει την ευθύνη για την ταυτοποίηση. Η ταυτοποίηση πρέπει να γίνεται πάντα με βάση επιστημονικά συγγράμματα και βιβλιογραφία.

Προσοχή:

Στη διάκριση με το τοξικό Gyromitra esculenta.Κρίταμο – Eλληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή

Λατινική ονομασία: Crithmum maritimum L.

Οικογένεια: Apiaceae (Umbelliferae

ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι’ αυτό οι αρχαίοι Ελληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Γνωστό και ως σαλάτα ή σέλινο της θάλασσας.

Ο Διοσκουρίδης το περιγράφει χαρακτηριστικά ως «θαμνώδες βοτάνιον, που απλώνεται σε πλάτος και έχει ύψος ενός πήχυ. Φυτρώνει σε παραθαλάσσιους τόπους και έχει πολύ στιλπνά υπόλευκα φύλλα, σαν της γλιστρίδας, πιο πλατιά και πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση…» Από τα χρόνια του Ιπποκράτη χρησιμοποιείται ως διουρητικό, εμμηναγωγό και αποτοξινωτικό.

Ο Πλίνιος είχε σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο επειδή περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/10/223-7/


«Έλεγχος καταλληλότητας» της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγία για τα πτηνά, οδηγία για τους οικοτόπους)

Δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο του «ελέγχου καταλληλότητας» (fitness check) της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση (οδηγία για τα πτηνά, οδηγία για τους οικοτόπους)

Αντικείμενο της διαβούλευσης

Η διαβούλευση αυτή έχει ως στόχο να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα νομοθεσία της ΕΕ για τη διατήρηση της φύσης (οδηγία για τα πτηνά και οδηγία για τους οικοτόπους), καθώς και τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της, στο πλαίσιο του «ελέγχου καταλληλότητας» που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βάση το πρόγραμμα ελέγχου καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας (REFIT).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/07/654/


Σχέδιο Νόμου «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

Ορισμένα άρθρα του Σχεδίου Νόμου «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑ (www.eksegersi.gr)

Άρθρο 1
Ορισμός

Για τις ανάγκες του παρόντος νόμου, βοσκήσιμες γαίες καλούνται οι εκτάσεις που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση ζώων, στις οποίες αναπτύσσεται βλάστηση αυτοφυής ή μη, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης με θαμνώδη ή αραιά δενδρώδη μορφή ή και μικτή, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται και σε υδάτινα παραλίμνια ή παραποτάμια οικοσυστήματα, όπου αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/05/1207-5/


Συλλογή και καλλιέργεια τρούφας

Η παλιά του ζωή, αυτή που ήταν συνδεδεμένη με την καρέκλα του υπολογιστή, αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Όχι γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο εν λόγω απόφοιτος του τμήματος ηλεκτρονικών υπολογιστών περνούσε ώρες επί ωρών μπροστά στο laptop, αλλά γιατί η νέα του επαγγελματική δραστηριότητα θα μπορούσε στα λεξικά να αποτελεί το αντίθετο της καθιστικής ζωής.
Ο 39χρονος Δημήτρης Δημόπουλος είχε τη φυσιολατρία, τα ταξίδια και την αεικίνητη δράση στο αίμα του και ως γνωστόν το... πεπρωμένο φυγείν αδύνατο. Από τη στιγμή που… μυρίστηκε ότι μπορεί να συνδυάσει όλα αυτά – μαζί με την αγάπη του για τα ζώα – με κάτι επικερδές, δεν είχε παρά να πάρει τα... βουνά και τα λαγκάδια.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2015/04/syllogi-kai-kalliergeia-troufas.html


Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: νέες εξελίξεις (Β’ μέρος)

Υπερτροφές, συμπληρώματα διατροφής και... χημεία! Ποια η σχέση τους με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά; Ποια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά συναντάμε στη χώρα μας; Ποιες οι προοπτικές από την καλλιέργειά τους; Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Γ. Πολυσίου μιλά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία, για την παρουσίαση των νέων μελών της. Θέμα της ομιλίας: "Νέες εξελίξεις στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών."


Video:
www.pemptousia.gr/video/aromatika-ke-far...es-exelixis-v-meros/


Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών

Σεμινάρια Βραχείας Διάρκειας (120 ωρών)

Σε ποιους απευθύνονται

- Σε οποιονδήποτε πολίτη ανεξαρτήτου φύλλου, ηλικίας και επιπέδου μόρφωσης, που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στα διάφορα αγροτικά θέματα που πραγματεύονται στα σεμινάρια του Ι.Γ.Ε.

- Σε φοιτητές, σπουδαστές Γεωπονικών Σχολών που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στα διάφορα θεματικά πεδία.

- Σε Γεωπόνους, Τεχνολόγους Γεωπόνους που επιθυμούν επιμόρφωση στα ανωτέρω θέματα.

- Σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα.

Μεθοδολογία

Εισηγήσεις, παρουσιάσεις, μελέτες περιπτώσεων, συζήτηση, ασκήσεις, τέστ γνώσεων – κρίσης, πρακτική άσκηση (ανάλογα το σεμινάριο)

Διάρκεια

120 ώρες (4 ώρες την ημέρα, 2 φορές την εβδομάδα), σε σύνολο 30 επισκέψεων.


Περισσότερες πληροφορίες εδώ:
www.ige.gr/el/ekpaideysi/seminaria-vraxeias-diarkias-120.html
undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 10/05/2015 10:26 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1370
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Ένα καταπληκτικό ντοκυμαντέρ απο το Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.Βρείτε χρόνο και δείτε το.Εικόνες απο άγρια λουλούδια,καταρράκτες,δασολίβαδα,άγρια πανίδα κτλ.

Τίτλος:Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης - "Αδάμαστη Φύση" (Ντοκιμαντέρ) / "Untamed Nature" (Documentary)Το video μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ:
www.fdor.gr/index.php/el/component/conte...BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C

ή εδώ:
www.youtube.com/watch?v=aOjatnK3H74

για όποιον θέλει να το δεί σε Full screen.


Δένδρα με… ταυτότητα

Το μοναδικό στην Ελλάδα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων είναι γεγονός. Το λογισμικό που αφορά το αστικό πράσινο και θα δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να παρακολουθούν μέρα με τη μέρα το κάθε δένδρο που έχει φυτευτεί στην περιοχή τους, παρουσιάζεται στα τέλη Μαΐου από την επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Θέκλας Τσιτσώνη της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, μετά την παρουσίαση του πρωτότυπου -ακόμη και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- λογισμικού, θα πραγματοποιηθούν ειδικά σεμινάρια προκειμένου να εκπαιδευθεί το προσωπικό του τμήματος Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης και των όμορων δήμων στη χρήση αυτού του πράσινου ηλεκτρονικού παρατηρητηρίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/17/433-9/


Χρήση ελεύθερου λογισμικού GIS στις δασικές υπηρεσίες

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο εγγράφου που έστειλε η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.) στις δασικές, και όχι μόνο, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης αναφορικά με την καθιέρωση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Ανοιχτού Κώδικα.

Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρά τα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει παραμένει αναξιοποίητο από την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιείται ευρέως ή και κατ’ αποκλειστικότητα από τις κρατικές υπηρεσίες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/11/1240-7/


Σύσκεψη για τα άγρια άλογα των Στενών του Νέστου

Την Τετάρτη 6 Μαΐου 2015 ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης (ΦΔΟΡ) συμμετείχε σε συνάντηση με άλλους φορείς, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα Δ.Ε. Σταυρούπολης, σχετικά με τα ημιάγρια αλόγα της ευρύτερης περιοχής των Στενών του Νέστου.

Η προέλευση των αλόγων είναι ανθρωπογενής χωρίς να είναι εξακριβωμένη η περίοδος απελευθέρωσης τους, αλλά ούτε το τότε ιδιοκτησιακό τους καθεστώς. Υπάρχουν κάποιες ιστορίες που αναφέρονται σε αυτά, αλλά καμία από αυτές δεν έχει επαληθευτεί.

Αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των αλόγων ήταν, και είναι, η προσαρμογή των ζώων στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, έτσι ώστε ο πληθυσμός τους να χαρακτηρίζεται πλέον ημιάγριος ή ακόμα και άγριος. Ο αριθμός των ατόμων ή των κοπαδιών που έχουν σχηματιστεί δεν είναι γνωστός. Ανεπίσημα, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ερευνητικά, φημολογείται πως πρόκειται περίπου για 100-120 άτομα με αυξητική τάση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/16/243-6/


Προστασία της άγριας θηραματοπανίδας & εκπαιδευτικά σκύλων

Στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκυλιών κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και φωλεοποίησης των ενδημικών θηραμάτων αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δασάρχης Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 255 το Ν.Δ. 86/69 του Δασικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 2637/1998 άρθρο 57 και την σχετική ρυθμιστική διάταξη περί θήρας (ρυθμίσεις θήρας για την περίοδο 2014-2015), υπενθυμίζουμε ότι η εκγύμναση κυνηγετικών σκυλιών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους καθορισμένους χώρους εκγύμνασης (ΖΕΣ) της περιοχής ευθύνης μας και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/12/631-7/


Φασκόμηλο – Eλληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή

Λατινική ονομασία: Salvia officinalis L. L.

Οικογένεια: Lamiaceae

ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωστή και ως φασκομηλιά, αλησφακιά, φλησκούνι. Το επιστημονικό του όνομα προέρχεται από το λατινικό ρήμα «salvare» που σημαίνει σώζω. Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως βάλσαμο των ματιών και το συστήνει κατά των αιμορραγιών. Ο Θεόφραστος και ο Ιπποκράτης το χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Στην αρχαιότητα ως ρόφημα ήταν συνδεδεμένο με τη μακροβιότητα και την αποκατάσταση της μνήμης. Το χρησιμοποιούσαν για γαργάρες και πλύσιμο του στόματος αντί για οδοντόκρεμα. Οι Ρωμαίοι ως ιερό φυτό το συνιστούσαν για τα δαγκώματα των φιδιών. Στο Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν κατά της χολέρας, των υψηλών πυρετών και της επιληψίας. Οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν στην παραδοσιακή Ιατρική και αντάλλασαν κατά το 17ο αιώνα τριπλάσια ποσότητα της καλύτερης ποιότητας τσαγιού με μια αντίστοιχη του φασκόμηλου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/15/936-4/


ΑΝΘΡΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ

Εισαγωγή
Η συμβολή της καρυδιάς (Juglans regia L. - Καρυδιά η βασιλική) στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας της χώρας μας είναι σημαντική. Παράγει καρπούς σε ετήσια βάση και πολύτιμο ξύλο σε διάστημα 30-40 χρόνων. Η έκταση που καταλαμβάνει στην Ελλάδα ανέρχεται σε 700.000 στρ. περίπου, ενώ η ετήσια παραγωγή καρυδιών ανέρχεται σε 25.000 τόνους.
Η ανθράκωση είναι η πιο καταστρεπτική ασθένεια της καρυδιάς, διαδεδομένη σε όλη την Ελλάδα. Προκαλείται από τον μύκητα Marssonina juglandis (Lib) Magn. με ασκογενή μορφή Gnomonia leptostyla. Προσβάλλει τα φύλλα, τα καρύδια και ακόμη τους ετήσιους βλαστούς.

Όλο το άρθρο εδώ:
wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Karydia/Karydia.htm

Κάποιες απο τις διάφορες ασθένειες δέντρων της χώρας μας:
wwww.minagric.gr/greek/agro_pol/DASIKA/Fytoprostasia_dason.htm


Η Δρ. Βαντάνα, στην 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά αγαθά, στο Πελίτι


Η ομιλία της Δρ. Βαντάνας Σίβα στην 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα κοινά αγαθά
(Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία της Τροφής και Δημοκρατία της Γης)
Aπό τις 15-18 Απριλίου 2015 στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια Πελίτι (1995-2015) και συμμετείχαν αντιπροσωπίες από 20 χώρες.
Η συνάντηση οργανώθηκε από το Πελίτι, www.peliti.gr,
με την υποστήριξη:
του Κ. Π. Ε Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr
του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr
του seedfreedom (Παγκόσμια Συμμαχία για την Ελευθερία των Σπόρων) seedfreedom.info
της οργάνωσης Lucha Idigena www.luchaindigena.com/από το Περού
την οργάνωση Red de Guardianes de Semillas redsemillas.org/ από το Εκουαδόρ
και το δίκτυο διατρητών σπόρων της Βραζιλίας, Rede de Sementes Livres Brasil: www.redesementeslivresbrasil.org


Video:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=138&lang=en


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1371
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Ο κοινοτισμός ως πηγή έμπνευσης μιας νέας οικονομίας

Ο καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, με πολύχρονο και αναγνωρισμένο διεθνώς έργο, αναδεικνύει το παράδειγμα μιας μικρής ορεινής κοινότητας της Κόνιτσας, στα Μαστοροχώρια, της σημερινής Πηγής, και παλιά Πεκλάρι, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις γιαννιώτικες εκδόσεις Ισνάφι, «Πεκλάρι-Κοινωνική οικονομία μικρής κλίμακας».

Συντάκτης: Φιλήμων Καραμήτσος | Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Μία κοινότητα που ώς τις μέρες μας σχεδόν, τη δεκαετία του ’70, ήταν αυτάρκης, σε μία διαρκή σχέση με το περιβάλλον γύρω της, παράγοντας μια οικονομία βιωματικής αειφορίας και ένα σύστημα κοινοτικού εξισωτισμού, που δεν αποτελούσαν μια εξαίρεση, αλλά μια κοινή συνθήκη για εκατοντάδες χωριά της πατρίδας μας που επιβίωσαν επί αιώνες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/24/219-5/


Εμπλουτισμός ορεινών ρεμάτων με 90 χιλ. ιχθύδια πέστροφας

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση 90.000 ιχθυδίων πέστροφας, της φετινής παραγωγής του Πεστροφογεννητικού Σταθμού Ασπροποτάμου Καλαμπάκας, στα Δασαρχεία Καλαμπάκας και Τρικάλων, για τον εμπλουτισμό των ορεινών πεστροφόρων ρεμάτων των περιοχών αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, 15.000 ιχθύδια θα διατεθούν στο Δασαρχείο Τρικάλων και τα υπόλοιπα 75.000 στο Δασαρχείο Καλαμπάκας, εκ των οποίων:

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/23/849-4/


Σε ακύρωση «δασοκτόνων μνημονιακών» διατάξεων προχωρεί το υπουργείο

Φύλλο και φτερό η δασική νομοθεσία*

Ράβε, ξήλωνε στη δασική νομοθεσία από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι ρυθμίσεις που αφορούν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις έχουν γίνει… φύλλο και φτερό από επιστημονική ομάδα που συστήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει όλοι οι νόμοι, οι οποίοι την τελευταία πενταετία, με πρόσχημα την κρίση, υπέστησαν μια πρωτοφανή οπισθοδρόμηση όσον αφορά την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας. Η εργασία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και το υπουργείο θα προχωρήσει εντός του επόμενου μήνα σε ρυθμίσεις, οι οποίες θα ακυρώνουν σε πρώτη φάση τις επίμαχες διατάξεις που αν διατηρηθούν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νομικά κεκτημένα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/24/1043-7/


Aπελευθέρωση λαγών σε περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας

Όπως ανακοίνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας, ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 18.5.2015 η υλοποίηση της εγκεκριμένης, από την αρμόδια Δασική Αρχή, μελέτης, για την απελευθέρωση λαγών σε περιοχές ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας. Η έκθεση εμπλουτισμού με λαγό, μετά από απόφαση του Δ.Σ του Συλλόγου ανατέθηκε και συντάχθηκε από την Δασολόγο της Ζ’ Κ.Ο.Θεσσαλίας κ. Γιούλη Στεργιοπούλου. Πολύτιμη ήταν η συμβολή των υπευθύνων θήρας του Δασαρχείου και της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά με τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου της μελέτης για την βελτίωσή του.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/05/22/755-7/


Οδηγίες καλής πρακτικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στα αγροτικά οικοσυστήματα


Εκδόθηκαν Οδηγίες καλής πρακτικής για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βέλτιστη χρήση των πόρων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα των ελαιώνων.

Σκοπός τους είναι να αναδείξουν τη βιοποικιλότητα σε σύμμαχο των ελαιοκαλλιεργητών στη διαδικασία παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, ελκυστικότερων για τον καταναλωτή, με σεβασμό στις περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κάθε ελαιώνα.

Οι οδηγίες συντάχθηκαν στο πλαίσιο του έργου LIFE09 ENV/GR/000302 «Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδου προσδιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος για αειφόρο αγρο-οικοσυστήματα: Η περίπτωση του μεσογειακού ελαιώνα – SAGE10».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/23/958-4/


Ματζουράνα – Eλληνικά αρωματικά φυτά και η χρήση τους στη διατροφή

Λατινική ονομασία: Origanum majorana L.

Οικογένεια: Lamiaceae

ΙΣΤΟΡΙΑ

Γνωστή και ως «αείφυλλος αμάραγκος» του Θεόφραστου ή «σαμψύχιο» του Διοσκουρίδη. Oι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η θεά Αφροδίτη χρησιμοποιούσε το άρωμα της μαντζουράνας, γι’ αυτό και στις γαμήλιες τελετές στεφάνωναν τα νεαρά ζευγάρια με τα άνθη της. Οι Αιγύπτιοι και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν το αφέψημά της για τονωτικά μπάνια. Οι Σύριοι έφτιαχναν μεθυστικό άρωμα με τα άνθη και τα φύλλα της.

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

Αυτοφυές της Μεσογείου και της Ν. Ευρώπης. Αυτοφυές επίσης το συναντούμε στην Κύπρο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/23/303-7/


Σπάνια νέα εκθέματα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Δύο νέα εκθέματα, μεγάλης μουσειολογικής αξίας, απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Πρόκειται για δύο πουλιά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και που θα μπορούν πλέον να τα δουν οι επισκέπτες του Μουσείου. Είναι μοναδικά είδη, τα οποία δεν υπάρχουν σε άλλα Μουσεία στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σε ελάχιστα ευρωπαϊκά.

Το πρώτο είναι το Μεταναστευτικό Περιστέρι (Ectopistes migratorius – Passenger Pigeon) και ήταν είδος περιστεριού της Βόρειας Αμερικής, ίσως το πολυπληθέστερο πουλί του κόσμου. Ο πληθυσμός του έφθανε τα 3 – 5 δισεκατομμύρια πουλιά, ο οποίος δυστυχώς αποδεκατίστηκε σταδιακά, από την αποψίλωση των δασών και το μαζικό κυνήγι, ιδιαίτερα το διάστημα 1870 – 1900. Το τελευταίο περιστέρι, ένα θηλυκό με το όνομα «Μάρθα», πέθανε στο ζωολογικό κήπο του Σινσινάτι το 1914.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/21/225-6/


Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: νέες εξελίξεις (Γ’ μέρος)

Υπερτροφές, συμπληρώματα διατροφής και... χημεία! Ποια η σχέση τους με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά; Ποια αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά συναντάμε στη χώρα μας; Ποιες οι προοπτικές από την καλλιέργειά τους; Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Γ. Πολυσίου μιλά σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Γεωργική Ακαδημία, για την παρουσίαση των νέων μελών της. Θέμα της ομιλίας: "Νέες εξελίξεις στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών."


Video:
www.pemptousia.gr/video/aromatika-ke-far...-exelixis-v-meros-2/


Η μαγεία της φύσης σε μόλις 1,5 λεπτό!

Ένα μανιτάρι ανοίγει, ένα φυτό ανθίζει, ένα έντομο τρώει ένα άλλο και ένα ζώο προσπαθεί να επιβιώσει… Η μαγεία της φύσης μέσα από την καθημερινότητα των ειδών που ζουν εκεί έξω και δίνουν τη δική τους μάχη της επιβίωσης. Γνωστά και άγνωστα πλάσματα που ομορφαίνουν τον πλανήτη, τρομάζουν αλλά και εκπλήσσουν απαθανάτισε η κάμερα να βιώνουν την καθημερινότητά τους… Ένα εξαιρετικό βίντεο μόλις 1,5 λεπτών για τη Γη που αξίζει να δείτε!


Video:
www.diakonima.gr/2015/05/16/%CE%B7-%CE%B...5%CF%80%CF%84%CF%8C/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1372
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 6 Χρόνια  
Συνέδριο: «Η επιστήμη των Φυτών θεμέλιο για τη Διατήρηση της Φύσης»

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία οργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, από τις 8 έως και 11 Οκτωβρίου 2015, στην Πάτρα. Τίτλος του είναι «Η επιστήμη των Φυτών θεμέλιο για τη Διατήρηση της Φύσης». Η θεματολογία περιλαμβάνει όλα τα πεδία της επιστήμης της Βιολογίας Φυτών. Μια ειδική συνεδρία θα αφορά στις ανακοινώσεις των μελών της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας.

Επιθυμία μας είναι η πραγματοποίηση ενός Συνεδρίου όπου η φιλοξενία, η αμεσότητα και η επικοινωνία θα κυριαρχούν, δημιουργώντας κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής στους νέους που ασχολούνται με τη Βοτανική.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/26/603-8/


Ημερίδα: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΔΑΣΟΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


«Περιβάλλον – Δάσος – Οικονομία» είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει το Εργαστήριο Δασικής Οικονομικής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα υπάρξει αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Καθηγητή της Δασικής Οικονομικής, Αθανάσιου Χριστοδούλου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 09:00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στην περιοχή του Φοίνικα Θεσσαλονίκης.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/01/100-2/


Τριήμερο εκδηλώσεων και επιστημονική ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Mε αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, ο Σύλλογος Φοιτητών Δασοπονίας και ο Δήμος Καρπενησίου διοργανώνουν Τριήμερο Εκδηλώσεων στις 3, 4 και 5 Ιουνίου 2015 & την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον και Προστατευόμενες Περιοχές» την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ. στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ι. στο Καρπενήσι.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/05/30/500-7/


Παρέμβαση της ΕΕ για το κυνήγι της αρσενικής μπεκάτσας κατά τις πτήσεις ερωτοτροπίας της


Η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υποχρεωμένη να τηρεί τους Κανονισμούς της Ε.Ε. και να εναρμονίζει την εθνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή, η οποία παίρνει την μορφή Οδηγιών και Αποφάσεων. Όσο αφορά τη θήρα, κομβικό σημείο για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή αποτέλεσε η Κ.Υ.Α. 414985/1985 (ΦΕΚ Β′ 757) «Μέτρα διαχείρισης της άγριας ορνιθοπανίδας» με την οποία ενσωματώθηκε η Οδηγία για τα Πτηνά της ΕΕ στη σχετική με το κυνήγι εθνική νομοθεσία.

Η οδηγία για τα πτηνά (2009/147/ΕΚ) απαγορεύει το κυνήγι των αποδημητικών πτηνών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα II κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους ή κατά την επιστροφή τους στον τόπο φωλεοποίησης. Τα κράτη μέλη μπορούν να παρεκκλίνουν από αυτήν την απαίτηση μόνον εάν δεν υπάρχουν άλλες ικανοποιητικές λύσεις, και υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ειδών διατηρείται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, το κυνήγι όλων των θηραμάτων, είτε πρόκειται για ενδημικά είτε για αποδημητικά, απαγορεύεται κατά την εαρινή περίοδο. Αυτό ίσχυε, με εξαίρεση το τρυγόνι, ακόμα και πριν η χώρα μας προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα/Ένωση και εναρμονίσει την νομοθεσία της με την ευρωπαϊκή.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/05/29/820-6/


Αντιδράσεις για τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα

Αρνήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή των Αγράφων, συνολικής ισχύος 110 Μεγαβάτ

Αρνήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Καρδίτσας να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην περιοχή των Αγράφων, συνολικής ισχύος 110 Μεγαβάτ.

Προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικά 48 ανεμογεννήτριες ενώ πριν από λίγες ημέρες τοπικοί φορείς της Καρδίτσας είπαν όχι στην έναρξη των εργασιών (ΕΔΩ).

Δήμος και φορείς υποστηρίζουν ότι δεν έχουν λάβει γνώση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ένα έργο που σχεδιάζεται να γίνει σε προστατευόμενη περιοχή.

Πηγή:
dasarxeio.com/2015/05/27/837-5/


Το Πελίτι στη Βουλή

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί για το θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, Γ Τ Ο- «μεταλλαγμένα» κάλεσε ....

..3 καθηγητές πανεπιστημίου (τους κυρίους, Μπάλια -νομικό, Τύμπα -ειδικευμένο σε θέματα τεχνολογίας και Μπιλάλη- ειδικευμένο σε θέματα βιοκαλλιεργειών) και δύο οργανώσεις, την Γκρηνπής και το Πελίτι. Την πρώτη εκπροσώπησε η Έλενα Δανάλη και το Πελίτι η Βάσω Κανελλοπούλου. Η συνεδρίαση έγινε την Τρίτη 19 Μαϊου, σε αυτήν παρέστη και εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος (Κ. Διάκος) .

Μεταξύ άλλων, το Πελίτι έθεσε το θέμα της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA- European Food Safety Authority) η οποία χρησιμοποιεί ανεπαρκή πρωτόκολλα εκτίμησης κινδύνου για να εγκρίνει την εισαγωγή ή την καλλιέργεια στην Ευρώπη ενός Γ. Τ. Ο. Όπως αποδεικνύει πρόσφατη δίχρονη μελέτη σε πειραματόζωα (του καθηγητή Σεραλίνι) τα προβλήματα υγείας ξεκινούν μετά τον τέταρτο μήνα ενώ οι διατροφικές σε πειραματόζωα μελέτες της EFSA ολοκληρώνονται στον τρίτο μήνα. Γι αυτό το Πελίτι πρότεινε αλλαγή των πρωτοκόλλων της Αρχής. Το θέμα είναι επείγον καθώς η πρόσφατη αλλαγή νομοθεσίας της ΕΕ για τα «μεταλλαγμένα» δίνει τρομακτική δύναμη στην EFSA (την καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνη για τα επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία όπως αναφέρεται πιο κάτω δεν μπορεί ένα κράτος-μέλος να τα επικαλεσθεί.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=16&lang=elΣπόροι χωρίς πατέντες

Η οργάνωση "No Patents on Seeds!", ζητάει τις υπογραφές μας για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα:

Η Monsanto πρόκειται να πάρει 30 πατέντες από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office -EPO) για βρώσιμα φυτά και η οργάνωση No Patents on Seeds! κάνει έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

“Δράστε τώρα - Σώστε το μέλλον των τροφίμων μας!"

Η οργάνωση No Patents on Seeds! έχει δημοσιεύσει μια διεθνή έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σταματήσουν τις πατέντες για τα φυτά και τα ζώα. Προειδοποιεί ότι οι πολυεθνικές εταιρείες όπως η Monsanto, παίρνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο των πόρων που απαιτούνται για την παραγωγή τροφίμων.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=16&lang=el


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1373
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Αυτοκίνητα απειλούν το πιο σπάνιο αιλουροειδές του κόσμου

Το πιο απειλούμενο αιλουροειδές στον πλανήτη, ο ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus), πραγματοποιεί μία μικρή ανάκαμψη στην Ισπανία αφού πλησίασε επικίνδυνα τον ολικό αφανισμό. Ωστόσο οι προσπάθειες επανεισαγωγής του ζώου στην άγρια φύση αντιμετωπίζουν μία αναπάντεχη απειλή, τον κίνδυνο από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ο αριθμός συγκρούσεων οχημάτων με λύγκες έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ισπανία, ειδικά μετά το 2008 και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Το περασμένο έτος 22 λύγκες πέθαναν μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητα, ενώ το 2008 μόλις δύο.

«Τα αυτοκίνητα αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον του λύγκα», δήλωσε ο Ραμόν Πέρεθ ντε Αγιάλα της WWF Ισπανίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/21/729-9/


Κατάρτιση, ανάρτηση, θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών από την δασική υπηρεσία


Αλλαγές στη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η νομοθετική πρόταση που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι σχεδόν έτοιμη, με στόχο να δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες θα αναλαμβάνουν πρωτίστως εκείνες την κατάρτιση, ανάρτηση, θεώρηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Οι υπηρεσίες θα μπορούν να προχωρούν το έργο με τις δικές τους δυνάμεις ή αναθέτοντας μέρος των εργασιών σε ιδιώτες, αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Η ρύθμιση θα αφορά μόνο σε όσους δασικούς χάρτες δεν έχουν ήδη ανατεθεί από την ΕΚΧΑ, δηλαδή στο εναπομείναν 45,2%.

Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στην kathimerini.gr

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/24/1235-2/


Βράβευση του προγράμματος ArcFuel στο οποίο συμμετείχε το Εργ. Δασικής Διαχειριστικής & Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ

Βράβευση του προγράμματος ArcFuel (LIFE10/ENV/GR/617) στο οποίο συμμετείχε το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ

Το πρόγραμμα ArcFUEL στο οποίο συμμετείχε το ΑΠΘ μέσω του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος βραβεύθηκε ως ένα από τα καλύτερα προγράμματα LIFE για το 2014. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας 2015 που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλες 3-5 Ιουνίου 2015.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/25/534-3/


Ανακάλυψη, καταγραφή και αξιολόγηση των χώρων πρασίνου της πόλης μέσω μιας εφαρμογής

Αγαπάμε τα πάρκα; Σεβόμαστε τους αστικούς χώρους πρασίνου; Σε μια περίοδο με προτεραιότητα την αστική αναζωογόνηση είναι σημαντικό για τις πόλεις να διατηρούν το «πράσινο» ως απαραίτητο στοιχείο της ταυτότητας του αστικού τοπίου και κύριο συστατικό της ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων τους.

Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις η Αθήνα έχει τη μικρότερη αναλογία πρασίνου. «Σε κάθε κάτοικο της Αθήνας αντιστοιχούν μόλις 0,96 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ η αναλογία στη Θεσσαλονίκη διαμορφώνεται σε 2,14 m2 πρασίνου ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως η ελάχιστη αναλογία πρασίνου στις πόλεις δεν πρέπει να είναι κάτω από 9 m2/κάτοικο», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/26/1138-3/


Το κυνήγι των λύκων μπορεί να οδηγήσει τη Σουηδία στο Δικαστήριο της ΕΕ

Η Επιτροπή καλεί τη ΣΟΥΗΔΙΑ να εναρμονίσει το κυνήγι των λύκων με τα πρότυπα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Σουηδία να εναρμονίσει το κυνήγι των λύκων με τη νομοθεσία της ΕΕ. Οι λύκοι προστατεύονται αυστηρά στη Σουηδία, και ο πληθυσμός τους δεν έχει φθάσει σε επίπεδο που να εγγυάται τη διατήρηση του είδους («ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης») κάτι που αποτελεί στόχο της νομοθεσίας. Το κυνήγι επιτρέπεται μόνο υπό ορισμένους αυστηρούς όρους.

Κατά την άποψη της Επιτροπής, επιτρέποντας το κυνήγι βάσει παραχώρησης άδειας το 2010, το 2011, το 2013, το 2014 και το 2015, η Σουηδία καθιέρωσε συστηματική πρακτική η οποία παραβιάζει την οδηγία για τους οικοτόπους. Συγκεκριμένα, η Σουηδία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, καθώς δεν εξετάζει άλλες ικανοποιητικές εναλλακτικές λύσεις και δεν διασφαλίζει ότι το κυνήγι βάσει παραχώρησης άδειας εκτελείται υπό συνθήκες αυστηρής εποπτείας, σε επιλεκτική βάση και σε περιορισμένη έκταση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/26/1041-2/


Διεθνής συμμαχία στο Ζαγόρι για τον Ασπροπάρη, ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Οι πληθυσμοί του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια έχουν υποστεί ραγδαία μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες και όλα τα στοιχεία οδηγούν προς μία κατεύθυνση: τα δηλητηριασμένα δολώματα. Αν και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν κάποτε νόμιμη και χρησιμοποιούνταν από τις αρχές για τον έλεγχο θηρευτών που θεωρούνταν επιβλαβείς, η χρήση τους έχει απαγορευτεί σε όλες τις Βαλκανικές χώρες από το 1980, λόγω της επίδρασής τους στους πληθυσμούς των γυπών. Παρόλα αυτά, η πρακτική αυτή συνεχίζεται, παράνομα, σε πολλές αγροτικές περιοχές και εξακολουθεί να απειλεί τους τελευταίους Ασπροπάρηδες που απομένουν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/06/28/811-4/


Επιχειρησιακό σχέδιο «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ»

Το προτεινόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι προϊόν συνεργασίας πολλών ανθρώπων και ομάδων. Αναφέρθηκε σαν ιδέα από τον ακαδημαϊκό Γ. Δημητρέλλο (Πανεπιστήμιο Πάτρας) στο 15ο αναπτυξιακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας στην Πενταγιού και άρχισε η μελέτη του από τον ίδιο τον ακαδημαϊκό και τον Σύλλογο μας, (Στέλιος Τσιώρης – Δημ. Καραστάθης) που βρήκε μεγάλη βοήθεια από τον Δήμαρχό Γ. Καπεντζώνη.

Βοήθησαν πολύ ο Νίκος Αγριαντώνης, ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης, το στέλεχος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Ελένη Μαλούπα (με τις φωτισμένες ομιλίες της σε όλα τα μέρη της χώρας για την αξία των αρωματικών φυτών και των Βοτανικών κήπων), η καθηγήτρια της Γεωπονικής Αθηνών κ. Φάλια Οικονόμου με τις νέες ιδέες της στην ομάδα μας, και φυσικά βοήθησε καθοριστικά η μεγάλη δωρεά της οικογένειας Γεωργακόπουλου, της διώροφης οικίας μέσα στο χωριό μας! Ασφαλώς και βοήθησαν η Ομοσπονδία συλλόγων Β/Δ Δωρίδας και η Δωρική Αδελφότητα με τα Αναπτυξιακά τους Συνέδρια, αφού μέσα από αυτά προέκυψαν παρόμοιες ιδέες!

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/06/19/1009-6/


Πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας έτους 2015

Το Πρόγραμμα Βελτίωσης Παραγωγής και Εμπορίας των Προϊόντων της Μελισσοκομίας είναι τριετές, εγκρίνεται από την ΕΕ και εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Καν (ΕΚ)1308/2013 (άρθρα 55-57) του Συμβουλίου. Υλοποιείται σε ετήσια βάση από 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους. Για την υλοποίηση του εν λόγω συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος κατά τα έτη 2014-2016 έχει προβλεφθεί ενίσχυση ύψους 17.000.000 € και χρηματοδοτείται κατά 50% από Κοινοτικούς και κατά 50% από Εθνικούς πόρους.

Για το έτος 2015 η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 5.700.000 €, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην αριθμ. 685/42702/31/03/2014 (ΦΕΚ Β΄ 837) ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Πρόγραμμα για τη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016».

Σε εφαρμογή της παραπάνω ΚΥΑ, δημοσιεύθηκαν οι παρακάτω δράσεις:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2015/06/programma-veltios...issokomias-2015.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information