Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1374
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Mέλισσα.Tι της συμβαίνει;

Το αποκαλούμενο σύνδρομο κατάρρευσης μελισσών (Colony Collapse Disorder) που χαρακτηρίζεται από τη μαζική ξαφνική απώλεια μελισσών δεν οφείλεται στην επίδραση ενός μόνο παράγοντα, αλλά στην αλληλεπίδραση παραγόντων, όπως τα γενετικός τροποποιημένα φυτά, τα εντομοκτόνα κ.ά. Η «διαταραχή κατάρρευσης αποικίας» (Colony Collapse Disorder, CCD), που έχει ήδη εμφανιστεί σε πολλά μελίσσια στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στον Καναδά αλλά και σποραδικά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες - ευτυχώς, όχι, τουλάχιστον ακόμη, στη δική μας, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες - μπορεί τελικώς να οδηγήσει σε κατάρρευση του οικοσυστήματος.


Δείτε το καταπληκτικό video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/06/m_4.html


Επίσης η ιστοσελίδα του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας (Ε.ΚΕ.Μ.):
www.ekem.org.gr/index.php?page=home&hl=el_GR


και διάφορα τεύχη απο το περιοδικό μελίαμα σε ηλεκτρονική μορφή:
www.ekem.org.gr/index.php?page=publications&hl=el_GR


Πλούτος της χώρας είναι οι σπόροι της γης που χάνονται – Στις τράπεζες σπόρων βρίσκεται η αληθινή περιουσία των Ελλήνων

του Προκόπη Αγγελόπουλου

Όταν αναφερόμαστε στον πλούτο της χώρας που πρέπει να αξιοποιηθεί, συνήθως μιλάμε για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο που μπορεί να εξορυχθεί, τη γονιμότητα της γης μας και το φυσικό περιβάλλον που δημιουργεί τουριστικό ενδιαφέρον. Ωστόσο, πραγματικός πλούτος στα χρόνια της Παγκοσμιοποίησης και της Εμπορικής εκμετάλλευσης των πάντων, ακόμη και του νερού, είναι για την Ελλάδα οι τοπικές ποικιλίες των φυτών, όπως αυτές διασώζονται μέσα από τους σπόρους.

Θύματα της μόδας και των προσδοκιών του κέρδους
Τη δεκαετία του ’60 ήρθε και στη χώρα μας η μόδα των γενετικά βελτιωμένων ποικιλιών που υπόσχονταν μεγαλύτερη σοδειά και ανθεκτικότητα στα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ασθένειες. Αυτά τα “υβρίδια” έφτασαν με τη μορφή σπόρων και οι αγρότες της εποχής άρχισαν να υποκύπτουν, με σκοπό να αυξήσουν το κέρδος τους. Όλο αυτό είχε ως αποτέλεσμα, 50 χρόνια μετά, το 97% των τοπικών ποικιλιών των λαχανικών και το 99% των ποικιλιών του σιταριού να έχουν εξαφανιστεί και οι Έλληνες αγρότες να έχουν γίνει σχεδόν απόλυτα εξαρτημένοι από τις πολυεθνικές που εμπορεύονται σπόρους οι οποίοι δημιουργούνται στα εργαστήρια και δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν, την επόμενη χρονιά, και πάλι καρπούς.

Όλο το άρθρο εδώ:

www.pentapostagma.gr/2015/06/%CF%80%CE%B...B7%CF%82-%CE%B3.html


Διεθνής συμμαχία στο Ζαγόρι για τον Ασπροπάρη, ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Οι πληθυσμοί του Ασπροπάρη στα Βαλκάνια έχουν υποστεί ραγδαία μείωση κατά τις τελευταίες δεκαετίες και όλα τα στοιχεία οδηγούν προς μία κατεύθυνση: τα δηλητηριασμένα δολώματα. Αν και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν κάποτε νόμιμη και χρησιμοποιούνταν από τις αρχές για τον έλεγχο θηρευτών που θεωρούνταν επιβλαβείς, η χρήση τους έχει απαγορευτεί σε όλες τις Βαλκανικές χώρες από το 1980, λόγω της επίδρασής τους στους πληθυσμούς των γυπών. Παρόλα αυτά, η πρακτική αυτή συνεχίζεται, παράνομα, σε πολλές αγροτικές περιοχές και εξακολουθεί να απειλεί τους τελευταίους Ασπροπάρηδες που απομένουν στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.


Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/06/28/811-4/


Τήρηση αποστάσεων τοποθέτησης μελισσοσμηνών

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Δράμας, υπενθυμίζει στους μελισσοκόμους (επαγγελματίες και ερασιτέχνες), ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν. 6238/1934 (ΦΕΚ 265/Α/14-8-34) απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε κατοικημένες περιοχές, εφόσον αυτά δεν περιφράσσονται με τοίχο, σανίδωμα ή πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράκτη ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/02/353-2/


Δρυοκολάπτες, ‘’ακρογωνιαίοι λίθοι’’ στη διατήρηση των ειδών

Όλα τα ευρωπαϊκά είδη της οικογένειας, δηλαδή ο μαύρος, ο πράσινος, ο σταχτής, ο βαλκανικός, ο μεσαίος, ο λευκονώτης, και ο τριδάχτυλος, δρυοκολάπτης, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο νανοδρυοκολάπτης και ο στραβολαίμης, είναι επιδημητικοί στην πατρίδα μας, σε δασώδεις περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, εκτός από τον στραβολαίμη, που ξεχειμωνιάζει στη νότια μόνο Ελλάδα και στην Αφρική.

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο της άνοιξης ανοίγουν μόνοι τους κοιλότητες-φωλιές σε κάθετους κορμούς γέρικων κυρίως δένδρων, επειδή το ξύλο τους είναι μαλακότερο, εκτός από το στραβολαίμη που δεν έχει αυτή την ικανότητα και χρησιμοποιεί για φωλιά υπάρχουσες κοιλότητες. Η διάνοιξη της φωλιάς απαιτεί σημαντική προσπάθεια και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πλευρά των δεσμών του ζευγαριού νωρίς κατά την αναπαραγωγική περίοδο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/07/03/834-6/


Βατόμουρο: Μια απαιτητική καλλιέργεια

Στη χώρα μας δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων, με βασική αιτία τη δυσκολία στη διάθεσή τους, καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί. Μετά τη συλλογή, η διάθεσή τους πρέπει να είναι άμεση (συντηρούνται 4-6 ημέρες στο ψυγείο).

Περί βατόμουρων
Γένος: Rubus
Υπογένος: Eubatus

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την αριθ. 136473/8.3.2011 Απόφαση, προωθούνται οι ακόλουθες ποικιλίες βατόμουρου: rubus fruticosus, ursinus fruticosus, daeus occidentalis, rubus idaeus, vaccinium corymbosum καθώς και οι υβριδικές μορφές τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2015/05/vatomouro-mia-apetitiki-kalliergia/


Οι «κυνηγοί» του παραδείσου


Τουρίστες (κυρίως Βρετανοί) αναζητούν στη Ελλάδα σπάνια αγριολούλουδα και οργανώνουν εξορμήσεις. Ο Ολυμπος, η Μάνη και η Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας

Ο νάρκισσος των ποιητών, οι σπάνιες ορχιδέες, οι κίτρινες τουλίπες της «ζεστής κοιλάδας» στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου θα γίνουν σύντομα «βορά» των «κυνηγών αγριολούλουδων», που έρχονται στις 18 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, στη δυτική Κρήτη Βρετανοί διανύουν εβδομάδα «κυνηγιού» -ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο έφταναν εκεί κατά ομάδες συνάδελφοι και συμπατριώτες τους- και κάποιοι άλλοι φτιάχνουν τις βαλίτσες τους για τη λίμνη Κερκίνη. Η άνοιξη μετατρέπει την Ελλάδα σε βοτανικό παράδεισο της Ευρώπης, που θα μπορούσε να έχει εξαιρετική τύχη αν πλασαριζόταν σωστά στους χιλιάδες φυσιολάτρες της νέας τάσης θεματικού τουρισμού που αποκαλείται «wildflower watching» (παρατήρηση αγριολούλουδων).

Όλο το άρθρο εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_977.html


Διώχνω από τα φυτά έντομα και αρρώστιες

Το καλοκαίρι φτάνει για τα καλά, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ξερός αέρας ταλαιπωρούν τα φυτά και το πέρασμα του χρόνου κάνει εμφανή τα σημάδια του κυρίως στα πιο αδύναμα. Ο τετράνυχος, οι αφίδες (μελίγκρα) και άλλα ζωύφια, βρίσκουν ευκαιρία και επιτίθενται λόγω της κούρασης των φυτών να αμυνθούν. Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά ώστε να νικήσουν τη μάχη εναντίων των μικρών εχθρών τους;
Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα τα οποία επισκέπτονται τα φυτά μας, βρωμούσες, ακρίδες και διάφορα έντομα με φτερά, θα χρειαστούμε ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο! Θα τα καθαρίσουμε από τις φλούδες τους και τα θα τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια θα τα ρίξουμε σε ένα λίτρο ζεστό νερό μαζί μια κουταλιά μεγάλη από τριμμένο φυσικό σαπούνι και επίσης μια κουταλιά πιπέρι καγιέν (ή μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά από τον κήπο μας). Θα τα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε το μίγμα μια μέρα σκεπασμένο ώστε να περάσουν όλα τα στοιχεία στο νερό.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/07/05/%CE%B4%CE%B9...3%CF%84%CE%B9%CE%B5/


Arne Strid, ο βοτανολόγος καθηγητής που ανέδειξε τη χλωρίδα της Ελλάδας!

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου από τον κυνηγό Χρήστο Κάκαλο, τον Φρεντερίκ Μπουασονά, Γαλλοελβετού φωτογράφου και τον Ντανιέλ Μπο-Μποβί, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, το olympolis φέτος, διοργανώνει ένα φεστιβάλ τεχνών, ιδεών, μουσικής, γαστρονομίας και αναμνήσεων του «θεϊκού» βουνού. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αρχίζει την Παρασκευή 2 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή 4 Αυγούστου 2013.
Την Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013 και ώρα 19.20΄ στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα Λιτοχώρου θα μιλήσει για τη χλωρίδα του Ολύμπου ο διεθνούς φήμης Σουηδός καθηγητής της συστηματικής βοτανικής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, βοτανολόγος Prof. emeritus Arne Strid.

Όλο το άρθρο εδώ:
floraolympus.blogspot.gr/2013/07/arne-strid.html


Γκανιάτσας Κωνσταντίνος, Η βλάστησις και η χλωρίς της χερσονήσου του Αγίου ΌρουςΒιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή:

athoslibrary.blogspot.gr/2015/06/blog-post_37.html


Μήνυμα της Δρ Βαντάνα Σίβα για την παγκόσμια μέρα Βιοποικιλότητας 2015Δείτε το video εδώ:
www.youtube.com/watch?v=udcDeFRQP4Iundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1375
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Τρίκαλα: Σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας


Τέθηκε σε εφαρμογή από τις δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων (Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο Τρικάλων και Καλαμπάκας) πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών, Κυριακές και εξαιρέσιμες αλλά και τις βραδινές ώρες, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επισημαίνει ο διευθυντής δασών Τρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, υλοποιείται στο πλαίσιο σχετικών διαταγών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας.

Σκοπός του παραπάνω προγράμματος επιφυλακής στο οποίο απασχολούνται υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών του νομού, σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εξυπηρέτηση της δασοπροστασίας και συγκεκριμένα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των δασικών εκτάσεων και της πανίδας, από κάθε κίνδυνο που τα απειλούν και κύρια από τις δασικές πυρκαγιές, καταπατήσεις – εκχερσώσεις δασικών εδαφών, παράνομη θήρα, έλεγχο διενέργειας παρανόμων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων, έλεγχο παράνομης αλιείας κυρίως πέστροφας στα ορεινά ρεύματα καθώς και η επίτευξη της αστυνόμευσης του αγροτικού περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/07/548-5/


Ο χάρτης των αυτοφυών κάθε περιοχής οδηγός για την επιλογή φυτού

«Σκαλοπάτι» για νέα υψηλότερα σηµεία στήριξης «χτίζει» σταδιακά ο εγχώριος τοµέας των αρωµατικών φυτών, διαµορφώνοντας υπό προϋποθέσεις συνθήκες για ένα ικανοποιητικό εισόδηµα σε όσους ασχολούνται οργανωµένα και όχι καιροσκοπικά.

Λιάμης Λεωνίδας | www.agronews.gr

Η ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου, από µεταποιητικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, που σε παγκόσµια κλίµακα έχει δηµιουργήσει µια αγορά αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων, έχει «πυροδοτήσει» µια στροφή των παραγωγών προς την καλλιέργειά τους και στην Ελλάδα. Ειδικά δε, τα τελευταία λίγα χρόνια, προσελκύει το ενδιαφέρον και νέων ανθρώπων, οι οποίοι αποφασίζουν να βιοποριστούν στον πρωτογενή τοµέα.

Παρά τους ανοδικούς ρυθµούς ανάπτυξης του χώρου, η βάση εκκίνησής του είναι πολύ χαµηλά –γειτονικές χώρες, αλλά όχι µόνο, έχουν µεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια αυτών- µε αποτέλεσµα οι επιδόσεις τους να είναι δυσανάλογα µικρές, συγκριτικά µε τις δυνατότητες που παρέχονται από την πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής γης, η οποία εν πολλοίς είναι ενδηµική και φηµίζεται στο εξωτερικό για την υψηλή της ποιότητα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/06/1052-7/


Δασικά και γεωλογικά ζητήματα στη συνάντηση Τσιρώνη με ΓΕΩΤΕΕ

Οι θέσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για δασικά και γεωλογικά ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στη πρώτη συνάντηση αντιπροσωπείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, τη Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι θέσεις του Επιμελητηρίου για δασικά θέματα όπως, το νομικό και θεσμικό πλαίσιο της Δασοπροστασίας και η επανεξέταση κάποιων ισχυουσών διατάξεων, η ρύθμιση των αρμοδιοτήτων των Δασικών Υπηρεσιών αλλά και η αναδιοργάνωσή τους, η σύνταξη των Δασικών Χαρτών και η συμμετοχή των Δασικών Υπηρεσιών στο σχεδιασμό, στον έλεγχο, στη θεώρησή τους, αλλά και στη διαχείριση του τελικού προϊόντος, των κυρωμένων Δασικών Χαρτών. Τέλος, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με την αναδιοργάνωση και τη χρηματοδότηση του Δασικού Τομέα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/06/718-3/


H λίπανση των φυτών στην αρχαία Ελλάδα

Η λίπανση στην αρχαία Ελλάδα

Μία από τις σπουδαιότερες γεωργικές εργασίες, αναμφισβήτητα είναι η λίπανση των καλλιεργουμένων φυτών. Ο μεγάλος Ρώσος φυσιολόγος Τιμιριάζεφ έλεγε: "Η τέχνη της γεωργίας επικεντρώνεται σε ένα σημείο. Στη θρέψη και τη λίπανση των φυτών". Άνθρωποι και ζώα εξαρτώνται από τα φυτά για την τροφή τους και τα φυτά εξαρτώνται από τα θρεπτικά στοιχεία, τα στοιχεία της ζωής, για την ανάπτυξη και την απόδοσή τους.

Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία, ούτε δημιουργούνται ούτε χάνονται, απλά αλλάζουν τη χημική τους μορφή και κυκλοφορούν από θέση σε θέση. Αυτή η αέναη κυκλοφορία των θρεπτικών στοιχείων (ανακύκληση) στη φύση αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ζωής. Η ανακύκληση η οποία γίνεται στη φύση, είτε αυτόματα, είτε με παρεμβάσεις των ανθρώπων, διασφαλίζει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την αειφορία.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.ftiaxno.gr/2015/06/h-lipansi-stous-arxaious-ellines.html


Μια χελώνα μας ξεναγεί στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο (Βίντεο)

Ο Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας είναι η μεγαλύτερη δομή ζωής στη γη, που εκτείνεται σε μια έκταση περίπου την ίδια με συτήν της Γερμανίας ή της Μαλαισίας.

Τα κοράλλια εδώ είναι ακριβώς ό,τι τα δέντρα για ένα δάσος, ενώ το εν λόγω οικοσύστημα είναι γεμάτο με πάνω από 100 είδη μεδουσών, 3.000 είδη μαλακίων, 30 είδη φαλαινών και δελφινιών και περισσότερα από 1.600 διαφορετικά είδη ψαριών – που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των γνωστών ειδών ψαριών του πλανήτη.


Video:
www.diakonima.gr/2015/07/11/%CE%BC%CE%B9...-%CE%BA%CE%BF%CF%81/'Αγιο 'Ορος. ΥΠΕΡΟΧΟ!!!
Video:
apantaortodoxias.blogspot.gr/2015/07/blog-post_73.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1376
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 11 Μήνες  
Το άρωμα του μύθου, του θύμου οι αλήθειες

Ορέστης Δαβίας, Βιολόγος Συγγραφέας

Οι Σουμέριοι πριν από 5.500 χρόνια είναι οι πρώτοι, απ΄ ότι γνωρίζουμε, που χρησιμοποίησαν το θυμάρι ως καρύκευμα και φάρμακο, ενώ οι Αιγύπτιοι το ονόμασαν θαμ και μεταχειρίζονταν το αφέψημα του για να πλύνουν εκείνους που «πήγαν στα θυμαράκια», ως προετοιμασία της μουμιοποίησης τους.

Ήδη από την εποχή του Ομήρου, το θυμάρι ή για να είμαστε πιο ακριβείς τα αρκετά είδη του που ευδοκιμούν στη χώρα μας, εκτός από ήδυσμα για διάφορα εδέσματα αποτελούσε σύμβολο δύναμης και ανδρείας. Και αν το περίφημο θυμαρίσιο μέλι του Υμηττού ήταν περιζήτητο και πουλιόταν ακριβά, ακόμα και οι πιο φτωχοί μπορούσαν να απολαύσουν το τονωτικό μίγμα από θυμάρι, απλό μέλι και ξίδι. «Τρώω το ίδιο θυμάρι με τον αφέντη μου» λέει κάποιος σκλάβος στην κωμωδία Πλούτος του Αριστοφάνη, εννοώντας ότι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση φτώχειας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/12/557-8/


Βαθιά ανάσα αισιοδοξίας για τους μικρούς υγρότοπους

Μια ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και εγκρίθηκε ομόφωνα. Η ελαφρώς… παραπλανητική αυτή εισαγωγή ίσως είναι απαραίτητη, καθώς τις ημέρες αυτές η ειδησεογραφία έχει επικεντρωθεί σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική κρίση. Oμως δεν είναι ολότελα παραπλανητική: η έγκριση από την Ολομέλεια της Σύμβασης Ραμσάρ της ελληνικής πρότασης ψηφίσματος για την προστασία των υγροτόπων της Μεσογείου είναι μια ελληνική επιτυχία. Και μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας, που ήρθε ως αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ετών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2004, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς ξεκίνησε την πρώτη καταγραφή των μικρών, ευάλωτων υγροτόπων των νησιών μας. Πρόκειται για οικοσυστήματα μοναδικά σε κάθε νησί: είναι ενδιάμεσοι σταθμοί για τα μεταναστευτικά πουλιά, έχουν πλούσια υγροτοπική βλάστηση –φυτά που ζουν με τις ρίζες τους μόνιμα μέσα στο νερό– και πολλά είδη ζώων, συχνά ενδημικά. Η σημασία τους όμως δεν είναι μόνο οικολογική.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/11/347-4/


Τα νεκρά φυτά στο Τσερνόμπιλ δεν αποσυντίθενται


Επιστήμονες που εξετάζουν τα δάση γύρω από το Τσερνόμπιλ ανακάλυψαν ότι η ραδιενεργός μόλυνση έχει μειώσει το ρυθμό αποσύνθεσης της νεκρής φυτικής μάζας. Τα νεκρά φύλλα στο δάσος, μαζί με τα νεκρά πεύκα από το γνωστό Κόκκινο Δάσος, δεν φαίνεται να αποσυντίθενται κανονικά, ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ, έχουν καταγραφεί πολλές συνέπειες στον πληθυσμό και τη μορφολογία της πανίδας της περιοχής, όπως πτηνά με μικρότερους εγκεφάλους, αύξηση του αριθμού των αραχνών και μείωση του αριθμού των πεταλούδων. Ωστόσο, μικρή σημασία έχει δοθεί στους μικροοργανισμούς, τα έντομα, τα μικρόβια και τους μύκητες που τρέφονται καταναλώνοντας τα απομεινάρια νεκρών οργανισμών. Χωρίς αυτούς τους οργανισμούς «ανακύκλωσης υλικών», ο άνθρακας, το άζωτο και άλλα στοιχεία απαραίτητα για τη ζωή παραμένουν εγκλωβισμένα στους νεκρούς φυτικούς οργανισμούς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/14/1133-5/


Υπερβολική αίσθηση αρνητικότητας; Κάντε έναν περίπατο στη φύση

Ένας περίπατος μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να καθαρίσετε το μυαλό σας μόνο εάν περπατήσετε σε ένα φυσικό πράσινο τοπίο όπως προτείνει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα 19 άτομα που πήραν μέρος στη έρευνα κάνοντας περιπάτους 90 λεπτών στη φύση είχαν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών και επαναλαμβανόμενων σκέψεων σε σύγκριση με τα άλλα 19 άτομα που έκαναν περιπάτους 90 λεπτών σε αστικό περιβάλλον. Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει τέτοιου είδους σκέψεις (ιδεομηρυκασμός) με έναν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και σχετικών παθήσεων που συνδέονται με αυτήν.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/07/14/511-7/


Αποδεκατισμένη η Δασική Υπηρεσία, με μεγάλες ελλείψεις η Πυροσβεστική


Αναδημοσίευση από: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Προσευχές και ευχέλαια για να μην αρχίσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος. Αυτό ήταν το πλέον αποτελεσματικό μέσο που διέθεταν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, από την έναρξη ακόμα της νέας αντιπυρικής περιόδου. Από τις 28 Μάη φέτος, ο «Ρ» με αναλυτικό ρεπορτάζ είχε εντοπίσει το πρόβλημα:

Γερασμένα αεροπλάνα, ακατάλληλα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, μειωμένος προϋπολογισμός, κενές οργανικές θέσεις, υπερεργασία με εξαντλητικά ωράρια και ελλείψεις σε ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, υποτυπώδης πρόληψη, όλα μαζί συγκροτούν τους παράγοντες που ενισχύουν και τη φετινή αντιπυρική περίοδο την πολιτική που ευνοεί την καταπάτηση, τον αποχαρακτηρισμό και την τσιμεντοποίηση των δασών προς εξυπηρέτηση διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, το μεγαλύτερο ποσοστό των δασικών πυρκαγιών εξακολουθεί να προέρχεται από οργανωμένα εμπρηστικά σχέδια.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/07/18/2-03/


Εντυπωσιακή μετανάστευση εκατομμυρίων πεταλουδών

Οι πεταλούμες του τύπου Monarch είναι ίσως οι πιο γνωστές στη Βόρεια Αμερική. Οι πεταλούδες αυτές μεταναστεύουν κάθε χρόνο από διανύοντας μια απόσταση 3000 χιλιομέτρων περίπου, από το Μεξικό και την Καλιφόρνια μέχρι τις νότιες περιοχές του Καναδά.
Είναι ένα από τα θαύματα της φύσης καθώς για την ολοκλήρωση της μετανάστευσης απαιτούνται 3 εώς 4 γενιές πεταλουδών. Οι πεταλούδες μεταναστεύουν ομαδικά, σε ομάδες εκατομμυρίων, καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις με ένα πολύχρωμο “χαλί” που σχηματίζουν με τα φτερά τους. Το θέαμα είναι μοναδικό.

Όλο το άρθρο εδώ:

trelogiannis.blogspot.gr/2015/07/blog-post_108.htmlΟ Ζωντανός σπόρος


"Ο σπόρος μας"

Η διαμάχη για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τη βιολογική γεωργία, το μέλλον των αγροτών και της γεωργίας, καθώς και για τη διατροφική πολιτική δεν είναι κάτι το καινούργιο. Η Navdanya αγωνίζεται εδώ και 25 χρόνια για τα δικαιώματα των αγροτών και για την ελευθερία των σπόρων. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο κρίσιμο, όχι μόνο από την πλευρά ενός κινήματος προσηλωμένου στην αντίσταση κατά της βιολογικής και οικολογικής καταστροφής, αλλά και στο πλαίσιο ενός δικτύου «ζωντανών» και ακμαζουσών οικονομιών.

Η σειρά «Living Farms» εξερευνά αυτά τα ζητήματα μέσα από πέντε ειδικές πτυχές της γεωργίας: τον Σπόρο, το Έδαφος, την Τροφή, τις Ίνες και τους Αγρότες. Τα φιλμ αυτά, που είναι μια παραγωγή της Navdanya κι έγιναν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Fred, βασίζονται σε μαρτυρίες αγροτών, σποροφυλάκων, γεωπόνων και επιστημόνων από όλη την Ινδία, καθώς και αυτοχθόνων αγροτικών κοινωνιών στο εξωτερικό.

Video:
www.ftiaxno.gr/2015/07/o-zontanos-sporos.html#moreundisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1377
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 10 Μήνες  
Η ατομικότητα και ο κομφορμισμός των μυρμηγκιών…!

Σε έρευνα που έγινε οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια ξέρουν ακριβώς τι κάνουν και για ποιο σκοπό.

Επιστήμονες από το Ισραήλ ανακάλυψαν πώς τα μυρμήγκια συνεργάζονται για να μετακινήσουν στη φωλιά τους τα μεγάλα κομμάτια τροφής.

Μια μεγάλη ομάδα από μυρμήγκια κάνει τη βαριά ανύψωση, αλλά τους λείπει ο σωστός προσανατολισμός και η κατεύθυνση, ενώ ένας μικρός αριθμός από προσκόπους παρεμβαίνει για να δώσει τη σωστή κατεύθυνση για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Φαίνεται ότι στα μυρμήγκια υπάρχει μια τέλεια μαθηματική ισορροπία μεταξύ της ατομικότητας και του κομφορμισμού, όπως λένε οι ερευνητές.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/29/1018-10/


«Στο διάβα» – ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή που κάνουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι

Σε υψόμετρο Μετσόβου, στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, πεδίο μελέτης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο, θα φιλοξενηθεί η έκθεση «Στο διάβα» – ένα φωτογραφικό ταξίδι στη ζωή που κάνουν οι μετακινούμενοι και νομάδες κτηνοτρόφοι στην περιοχή της Μεσογείου.

Είναι η έκτη στάση της έκθεσης μετά την Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, τον Λίβανο και την Ισπανία, πριν ολοκληρώσει τον κύκλο της στην Τουρκία. Περιλαμβάνει 60 μοναδικές φωτογραφίες που προβάλλουν τη ζωή των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εναλλαγή των εποχών στην αγκαλιά της φύσης.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/07/29/145-6/


Πλεούμενα των λιμνών και ποταμών του τόπου μας

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ήταν τα πλεούμενα που οι καραβοκύρηδες των παλιών καιρών σεργιάνιζαν στις λίμνες, λιμνοθάλασσες και ποτάμια του τόπου μας; Ποιο ήταν το σχήμα τους και ποια τα μέσα πλεύσης τους; Που και πως τα έχτιζαν; Σε ποια μέθοδο ψαρέματος τα χρησιμοποιούσαν και ποια ήταν τα αγαθά που μετέφεραν; Πως ήταν η ζωή των ανθρώπων που έζησαν κοντά τους και ποια η σχέση τους με τους υγρότοπους που έπλεαν;

Ήρθε η στιγμή όλα αυτά να απαντηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια πανέμορφη, πλούσια εικονογραφημένη έκδοση της ΑΡΤΕΟΝ Εκδοτικής με τίτλο:

Πλεούμενα των λιμνών και ποταμών του τόπου μας
18ος-20ος αιώνας

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/07/30/931-6/


Κομποστοποίηση: το καλύτερο λίπασμα βρίσκεται στον σκουπιδοτενεκέ…


Η κομποστοποίηση αποτελεί μία φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Έτσι αξιοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα όπως φλούδια, χαρτοπετσέτες κ.ά. και παράλληλα αποκτάμε πλούσιο, θρεπτικό χώμα για τις γλάστρες μας.

Το κομπόστ αποτελείται από ένα συνδυασμό των πράσινων και καφέ υλικών που αναφέρονται παρακάτω:

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2015/07/aronia-politim...antikes-dinatotites/

Σχόλιο undisputed:
Στο σημειο "Επειδή μειώνονται οι εκπομπές του CO2 και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών" μη δίνετε σημασία,ίσως να μην γνωρίζουν ότι είναι προπαγάνδα της Νέας Τάξης Πραγμάτων.


Έβρος: Για πρώτη φορά εντοπίστηκε ψαραετός εκτός μεταναστευτικής περιόδου μετά το 1966

Η παρουσία ψαραετού στο δάσος Δαδιάς, πριν λίγες ημέρες, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για το προσωπικό του φορέα διαχείρισης εθνικού πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, καθώς το συγκεκριμένο είδος είθισται να διέρχεται από τη χώρα μας κατά τις μεταναστευτικές περιόδους (άνοιξη-φθινόπωρο), ενώ την τελευταία φορά που φώλιασε στον Έβρο ήταν το 1966.

Η ορνιθολόγος του φορέα, Σύλβια Ζακκάκ εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πληθυσμός ψαραετών καθώς επιλέγουν να κάνουν τις φωλιές τους πολύ βορειότερα κυρίως στη Β. Ευρώπη και τις σκανδιναβικές χώρες. «Στη γείτονα Βουλγαρία υπάρχει ένας πολύ μικρός πληθυσμός περίπου 2-3 ζευγαριών, αριθμός που παλαιότερα απαντιόταν και στη χώρα μας» συμπληρώνει.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/07/14/%CE%AD%CE%B2...8%CE%B1%CF%81%CE%B1/


Πώς διώχνω κάμπιες, μελίγκρα και μυρμήγκια;

του Κώστα Λιονουδάκη

Ερώτηση 1η

Στο μποστάνι μου δεν χρησιμοποιώ φάρμακα και προσπαθώ να παράγω βιολογικά προϊόντα. Το περσινό καλοκαίρι τα λάχανα είχαν παρουσιάσει πράσινο σκουλήκι και τα ψέκασα με βάκιλο (προϊόν που με διαπίστευσαν ότι είναι βιολογικό). Έκοτε προσπαθώ να σκοτώνω τα σκουλήκια και τις κίτρινες χνουδωτές κάμπιες με τα χέρια μου ελέγχοντας καθημερινά τα φύλλα τους. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε μια άσπρη ψείρα δίχως φτερά, η οποία πηγαίνει και χώνεται μέσα στη νεοσχηματισμένη μπάλα από τα λάχανα και δεν τα αφήνει να αναπτυχθούν. Έχω σκοτώσει πάρα πολλές με τα χέρια μου αλλά δυστυχώς μετά από λίγο επανεμφανίζονται. Πώς μπορώ να την απομακρύνω;

Όλο το άρθρο εδώ:
www.diakonima.gr/2015/07/06/%CF%80%CF%8E...5%CF%81%CE%BC%CE%AE/


Βατόμουρο: Μια απαιτητική καλλιέργεια

Στη χώρα μας δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων, με βασική αιτία τη δυσκολία στη διάθεσή τους, καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί. Μετά τη συλλογή, η διάθεσή τους πρέπει να είναι άμεση (συντηρούνται 4-6 ημέρες στο ψυγείο).
Περί βατόμουρων
Γένος: Rubus
Υπογένος: Eubatus

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την αριθ. 136473/8.3.2011 Απόφαση, προωθούνται οι ακόλουθες ποικιλίες βατόμουρου: rubus fruticosus, ursinus fruticosus, daeus occidentalis, rubus idaeus, vaccinium corymbosum καθώς και οι υβριδικές μορφές τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.pemptousia.gr/2015/05/vatomouro-mia-apetitiki-kalliergia/


Ένα καταπράσινο… τσουνάμι στη φύση!


Εικόνες που κόβουν την ανάσα απαθανάτισαν στο φωτογραφικό φακό τους δύο Πολωνοί φωτογράφοι στη Μοραβία, όπου -όπως βλέπετε- η φύση βρίσκεται σε μεγάλη χρωματική… έκρηξη, επιλέγοντας το πράσινο ως το βασικό χρώμα για να μεγαλουργήσει!

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/05/blog-post_290.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1378
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 10 Μήνες  
Κιβωτός – Τράπεζα Σπόρων Αιγαίου

Η συνεχιζόμενη και συστηματική εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών φυτών θα οδηγήσει σύντομα στο σημείο να θεωρείται πολυτέλεια το δίλημμα κατά πόσο θέλουμε να καταναλώνουμε μεταλλαγμένα ή όχι. Όταν εξαφανιστούν οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργήσιμων φυτών, μαζί τους θα εξαφανιστούν ανεπιστρεπτί και οι επιλογές μας, καθώς θα είμαστε διατροφικά εξαρτημένοι. Δεδομένου ότι υπάρχει ανετοιμότητα, όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο απροκάλυπτα εντείνεται, πρέπει η κοινωνία να αφυπνιστεί και να λάβει τα μέτρα της απέναντι σε μία κατάσταση επικίνδυνα οργανωμένη και δρομολογημένη, για τον έλεγχο των διατροφικών πηγών του κόσμου. Αυτή η πιθανή εξέλιξη πρέπει να σταματήσει, πριν είναι πολύ αργά.Για να συμβεί αυτό, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σημασία διατήρησης των τοπικών, παραδοσιακών, ενδημικών, μη-τροποποιημένων αγροτικών ποικιλιών.
Σημασία των Παραδοσιακών Τοπικών Ποικιλιών

Οι κοινωνίες των νησιών επιβίωσαν επί χιλιετίες καλλιεργώντας τις μοναδικές νησιωτικές ποικιλίες οπωροκηπευτικών φυτών. Οι ποικιλίες αυτές χρειάστηκαν αιώνες για να προσαρμοστούν γενετικά στις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφορετικών νησιών, όπως για παράδειγμα η έλλειψη νερού, οι έντονοι άνεμοι, το φτωχό σε θρεπτικά συστατικά χώμα, τα τοπικά φυτοπαθογόνα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/08/07/955-2-2/


Όλες οι ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2015 – 2016

Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2015 – 2016 και δήλωση του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΑΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Υ.A. 127568/2533/07-08-2015 Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2015 – 2016.

Υπεγράφη η υπουργική απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2015-2016 και εστάλη ήδη στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση. Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το τρέχον κυνηγετικό έτος ορίζεται από 20 Αυγούστου 2015 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2016. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω γενικής ρύθμισης επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2016.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/10/620-5/


ΦΕΚ: Ρυθμίσεις θήρας και ετήσια συνδρομή στους συλλόγους

Δημοσιεύτηκαν σήμερα (11.8.2015) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση με τις ρυθμίσεις θήρας κυνηγετικής περιόδου 2015-2016, καθώς και η υπουργική απόφαση που καθορίζει την ετήσια συνδρομή των κυνηγών στους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους. Μένει τώρα μόνο η ΚΥΑ που καθορίζει τα τέλη θήρας, για τα οποία το δελτίο τύπου του ΥΠΑΠΕΝ αναφέρει ότι θα είναι ίδια με την περσινή χρονιά.
Σχετικά αρχεία:

Ρυθμίσεις θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2015 – 2016. Υ.A. 127568/2533/07-08-2015 (ΦΕΚ Β 1670)

Καθορισμός ετήσιας συνδρομής των κυνηγών στους αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους. Υ.Α. 127570/2535/7-8-2015 (ΦΕΚ Β 1670)

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/11/201-3/


Κτηματολόγιο: Έρχεται το τέλος των 35 ευρώ για την κτηματογράφηση

Σχέδιο επανεκκίνησης του κτηματολογίου, φέρνει η επιστροφή τoυ κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα, βάζοντας επιτακτικά στην κυβερνητική ατζέντα την κατάρτιση του εθνικού κτηματολογίου, ύστερα από έξι μήνες διοικητικού κενού και ενός και πλέον έτους πλήρους ακινησίας.

Της Μαριάννας Τζάννε | newmoney.gr

Όμως το έργο που συνδέεται άμεσα με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις της χώρας, θα χρειαστεί τολμηρές παρεμβάσεις και αποφασιστικά βήματα για να βγει από το διοικητικό και χρηματοδοτικό αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι πώς θα καλυφθεί το χαμένο έδαφος και με ποια εργαλεία, το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας θα βγει από τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης και της αδράνειας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/10/150-5/


Ανησυχητική μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο διαπίστωσε το Δασαρχείο


Ανησυχητική μείωση στη βλάστηση τσαγιού σε Ταΰγετο και στο Δάσος της Βασιλικής έχει εντοπίσει φέτος το δασαρχείο Καλαμάτας.

Όπως σημείωσε ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, πρόκειται για συνέπεια της επιδρομής τα προηγούμενα χρόνια από συνεργεία εμπόρων που κατέστρεφαν ολόκληρο το φυτό, ενώ ένα άλλο πρόβλημα είναι και τα ελεύθερα βοοειδή.

Ανησυχητική μείωση

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίποδας, φέτος δεν καταγράφηκαν πολλά προβλήματα με την παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών, όμως οι δασικοί υπάλληλοι στις περιπολίες τους κατέγραψαν τη μείωση του τσαγιού στον Ταΰγετο και στο δάσος της Βασιλικής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/10/1006-4/


Βιβλίο: Τα πουλιά της Αττικής


Τα Πουλιά της Αττικής είναι το πρώτο βιβλίο που παρουσιάζει με λεπτομέρεια την άγνωστη αλλά πλούσια ορνιθοπανίδα της Αθήνας και της Αττικής. Πάνω απο 300 διαφορετικά είδη πουλιών μένουν μόνιμα ή επισκέπτονται την περιοχή, πολλά εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα, όπως η Βαλτόπαπια και ο Σπιζαετός ή έχουν πολύ περιορισμένη εξάπλωση παγκοσμίως όπως ο Αιγαιοτσιροβάκος και το Φρυγανοτσίχλονο.

Μέσα απο 370 φωτογραφίες αλλά και λεπτομερείς χάρτες των πιο σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Αττικής, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα σε έμπειρους αλλά και νέους παρατηρητές πουλιών που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τους φτερωτούς κατοίκους της πιο πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ελλάδας.

Έκδοση Αύγουστος 2015 σελ. 236 ΤΙΜΗ 20 ευρώ!

www.wildgreeceeditions.com

Πηγή εδώ:

dasarxeio.com/2015/08/08/1044-5/


Πρέσπες: Φυσικό Περιβάλλον και Αξιοθέατα (1ο μέρος)


Η Αμαλία Τοπαλοπούλου, Φροντίστρια των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, μιλά για το Φυσικό Περιβάλλον και τα Αξιοθέατα των Πρεσπών (1ο μέρος)

Video:
www.pemptousia.gr/video/prespes-fisiko-p...axiotheata-1o-meros/


Τζιτζίκια: Πόσο καλά γνωρίζετε τους τραγουδιστές του καλοκαιριού; (video)Το τιτίβισμα των τζιτζικιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ελληνικό καλοκαίρι. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί τα αποκαλούν και ως τραγουδιστές του καλοκαιριού αφού μάς συντροφεύουν με τον χαρακτηριστικό τους ήχο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Tα είδη του είναι πολλά, εμείς όμως γνωρίζουμε εδώ περισσότερο ένα, τον τζίτζικα τον πληβείο. Το μήκος του φτάνει μέχρι 3 εκατοστόμετρα. Το σώμα του είναι πεπλατυσμένο, το κεφάλι του κοντό και πλατύ, έχει πέντε μάτια, δύο μεγάλα, κανονικά και τρία μικρότερα, βοηθητικά. Τα φτερά του είναι φτιαγμένα από λεπτή διαφανή μεμβράνη και τα πόδια του λεπτά και μακριά. Το χρώμα του σε γενικές γραμμές είναι μαύρο. Όμως διακρίνουμε σ” αυτόν και διάφορες αποχρώσεις κίτρινου και καφέ.

Eπιστημονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τζιτζίκι, για την ειδική ηχητική συσκευή που υπάρχει στην κοιλιακή κοιλότητά τουμέσω της οποίας δημιουργείται αυτό το ιδιόμορφο τερέτισμα, που όλοι μας ακούμε τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Η συσκευή αποτελείται από δύο κοιλότητες που χωρίζονται από μια λεπτή μεμβράνη τεντωμένη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή, παράγεται ο ήχος.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
www.diakonima.gr/2015/08/10/%CF%84%CE%B6...%CF%82-%CF%84%CF%81/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1379
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 9 Μήνες  

Ευχαριστώ το Σύλλογο για το δώρο που μου έκανε συμμετέχοντας στο διαγωνισμό φωτογραφίας.Συγχαρητήρια για την ιδέα!

Επίσης συγνώμη που όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα του νικητή δεν ήμουνα στην πλατεία.Είχα αργήσει να κατέβω απο το σπίτι.

Του χρόνου αν διοργανωθεί ξανά διαγωνισμός φωτογραφίας, αν θέλει ο Σύλλογος μπορεί να πάει σε ένα κατάστημα με είδη φωτογραφίας π.χ. Πλαίσιο και να διεκδικήσει μία φωτογραφική μηχανή.Νομίζω πως θα δεχθούν.

Καλή συνέχεια!


Aναζήτησαν μια καλύτερη ζωή, αλλά άρχισαν να αποψιλώνουν το αρχαιότερο δάσος της γης...

Μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες του Σουηδού φωτογράφου Augustus William Ericson, στάθηκαν η αφορμή για να γίνει γνωστή η ιστορία την υλοτομίας από την εποχή του 1915, στο δάσος Redwood, της Καλιφόρνιας.

Οι εικόνες αποτυπώνουν με ιδιαίτερο τρόπο τη νεκρή φύση τριγύρω, που δηλώνει ότι κάποτε υπήρχε «ζωή» στο συγκεκριμένο μέρος. Σήμερα, το Εθνικό Πάρκο Redwood είναι γνωστό για τα δέντρα του που είναι τα ψηλότερα και αρχαιότερα σε όλο τον κόσμο (Sequoia sempervirens). Κάποια από αυτά έχουν ηλικία πέραν των 2.000 χρόνων. Ας δούμε τι πραγματικά συνέβη.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/16/1116-12/


Ενα από τα πρώτα λουλούδια της Γης ήρθε στο φως


Το υδρόβιο φυτό ζούσε εκτιμάται ότι στο γλυκό νερό πριν από περίπου 130 εκατομμύρια χρόνια

Αμερικανοί και ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν το απολίθωμα ενός ανθοφόρου φυτού που ζούσε μέσα στο γλυκό νερό πριν από 125 έως 130 εκατομμύρια χρόνια. Πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, καθώς αποκαλύπτει ότι το μυθικό «πρώτο λουλούδι» της Γης (το οποίο είναι μάλλον αδύνατο να βρεθεί) μπορεί να αναπτύχθηκε αρχικά μέσα σε κάποια λίμνη και όχι στην ξηρά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/18/548-6/


Θαυματουργή μου μαστίχα

Στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης έγινε αποδεκτή η φαρμακευτική «μονογραφία» της μαστίχας Χίου από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicines Agency – ΕΜΑ).
Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ειδικότερα, η μαστίχα Χίου κατετάγη με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, της αντιμετώπισης δυσπεπτικών προβλημάτων και δερματικών φλεγμονών – επούλωσης δερματικών πληγών.

Η έγκριση από τον ΕΜΑ είναι η πρώτη από μία σειρά εγκρίσεων, στις οποίες στοχεύει η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου από ευρωπαϊκούς ή μη φορείς, προκειμένου το μοναδικό αυτό προϊόν να γίνει αποδεκτό και να καθιερωθεί στην παγκόσμια φαρμακευτική κοινότητα. Στο προσεχές μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/15/1233-4/


Έρευνα από το Δασαρχείο Καλαμπάκας για παράνομες υλοτομίες

Παράνομες υλοτομίες στον Ασπροπόταμο – Έρευνα από το Δασαρχείο Καλαμπάκας για την αποκάλυψη των υπευθύνων.

Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε χθες από κάτοικο της Πολυθέας Ασπροποτάμου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το θράσος κάποιων να προβαίνουν σε παράνομη ξύλευση.

Όπως αναφέρει το StagonNews, κάτοικος της περιοχής διαπίστωσε ότι πριν λίγες ημέρες άγνωστα άτομα υλοτόμησαν περισσότερο από 25 τόνους ξύλα δρυός από περιοχή του Ασπροποτάμου και ήταν έτοιμοι να τα μεταφέρουν. Το γεγονός καταγγέλθηκε στο Δασαρχείο Καλαμπάκας όπου ο Δασάρχης Χρήστος Πίσσιας αντέδρασε άμεσα και χάλασε τα σχέδια των επίδοξων λαθροϋλοτόμων.

Τα ξύλα δεν ήταν κομμένα από το Δασαρχείο και η απουσία της ειδικής στάμπας, υποψίασε τους περαστικούς και ειδοποίησαν το Δασαρχείο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/13/715-4/


Ο Πλάτανος του Παυσανία έπαυσε να μας δροσίζει

Το δέντρο-σύμβολο, από τα αρχαία δέντρα της χώρας, δυστυχώς δεν υπάρχει πια, καθώς έπεσε θύμα της ασθένειας των πλατάνων που ακούει στο όνομα «μεταχρωματικό έλκος»

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής | www.efsyn.gr

Χρόνια τώρα, οι περιηγητές και οι λάτρεις της φύσης που έβγαιναν από την Ε.Ο. 111 στο ύψος των Τριπόταμων και κατηφόριζαν προς τα νότια, προς τη μεριά της Αρκαδίας, για περίπου τρία χιλιόμετρα, θα συναντούσαν και θα θαύμαζαν τον ιστορικό «Πλάτανο του Παυσανία», ένα δέντρο με ηλικία πολλών χρόνων. Ενα δέντρο-σύμβολο, από τα αρχαία δέντρα της χώρας, το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει πια, καθώς έπεσε θύμα της ασθένειας των πλατάνων που ακούει στο όνομα «μεταχρωματικό έλκος».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/21/1019-4/


Έρευνα: «25 εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο»


Πυροβολημένα παράνομα, παγιδευμένα ή κολλημένα σε ξόβεργες: δεκάδες εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την πρώτη στο είδος της, επιστημονική έκθεση που διεξήχθη στην περιοχή από τη BirdLife International.

Η BirdLife και οι εταίροι της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αποκαλύπτουν τη σοκαριστική έκταση του αποδεκατισμού των πουλιών στη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν τις 10 χώρες με τον υψηλότερο μέσο αριθμό παράνομα θανατωμένων πουλιών ετησίως.

Πρώτη στην κατάταξη βρίσκεται η Αίγυπτος με την εκτίμηση ότι περίπου 5.7 εκατ. πουλιά θανατώνονται κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, με την Ιταλία να έρχεται δεύτερη με 5.6 εκατ. και η Κύπρος πέμπτη με 2.3 εκατ. μετά τη Σύρια και το Λίβανο. Η περιοχή της Αμμοχώστου στην Κύπρο θεωρείται το χειρότερο σημείο για τα πουλιά στη Μεσόγειο!

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/21/508-6/


Πρέσπες: Φυσικό Περιβάλλον και Αξιοθέατα (2ο μέρος)

Η Αμαλία Τοπαλοπούλου, Φροντίστρια των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, μιλά για το Φυσικό Περιβάλλον και τα Αξιοθέατα των Πρεσπών (2ο μέρος)


Video:
www.pemptousia.gr/video/prespes-fisiko-p...-meros/2/?scat=-1325

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 22/08/2015 16:07 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information