Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1380
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 9 Μήνες  
Μια βιβλιοθήκη με τους ήχους της φύσης

Σχόλιο undisputed:
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.macaulaylibrary.org!
Καταπληκτική δουλειά!


Η Βιβλιοθήκη Macaulay του Πανεπιστημίου Cornell, στη Νέα Υόρκη, επιφυλάσσει μία έκπληξη στους ανυποψίαστους επισκέπτες. Αντί για πνιχτούς ψιθύρους και ανυπόμονα ξεφυλλίσματα, οι ήχοι που κατά κανόνα ακούγονται στις αίθουσές της είναι κελαηδήματα, μουγκρητά και βρυχηθμοί.

Η μοναδική στον κόσμο συλλογή, που «θεμελιώθηκε» το 1929 με την απόκτηση του ηχογραφημένου τραγουδιού ενός σπουργιτιού, δεν περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, ούτε πολύτιμα χειρόγραφα, αλλά έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό οπτικοακουστικών ντοκουμέντων από την άγρια –ή και όχι ιδιαίτερα– φύση.

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες από όλο τον κόσμο καλούνται να συμβάλουν συστηματικά στον εμπλουτισμό του εκτενούς αρχείου, αποστέλλοντας ηχογραφημένες «φωνές» πουλιών, θηλαστικών, εντόμων, ακόμα και ψαριών, όπως επίσης και βίντεο που καταγράφουν τις συμπεριφορές των ζώων. Μάλιστα, η βιβλιοθήκη προσφέρει δωρεάν εκπαίδευση και εξοπλισμό σε όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν «στην καταγραφή της βιοποικιλότητας με ήχο και εικόνα».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/08/25/1101-8/6η Πανθεσσαλική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Σπόρων

Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 10:30-14:00

Στο φιλόξενο χώρο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον Ανταλλαγή Παραδοσιακών Ποικιλιών. Καλούνται όλοι οι Καλλιεργητές παραδοσιακών ποικιλιών, επαγγελματίες, ερασιτέχνες και Ομάδες Διάσωσης Παραδοσιακών Ποικιλιών. Θα ανταλλάξουμε σπόρους, εμπειρίες, ανησυχίες και προοπτικές ανάπτυξης του κινήματος διάσωσης και διάδοσης των παραδοσιακών ποικιλιών. Για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε την Αυτονομία την Ανεξαρτησία και την Αυτάρκειά μας. Με προϊόντα νόστιμα, θρεπτικά και υγιεινά, πλούσια σε διατροφική αξία.

Σπόροι θα δωθούν και σε νέους καλλιεργητές, που δεν έχουν σπόρους να ανταλλάξουν, με μόνη δέσμευση να τους καλλιεργήσουν, να κρατήσουν "καθαρές" τις ποικιλίες και αν μπορέσουν, να έρθουν οι ίδιοι του χρόνου στην γιορτή να μοιράσουνε τα δικά τους πλέον σποράκια.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=134&lang=el


55 χιλ. εμβόλια κατά του έλκους της καστανιάς (βίντεο)


Εντατικά θα συνεχιστούν και φέτος οι εμβολιασμοί των νεαρής ηλικίας δέντρων καστανιάς, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη που έγινε το μεσημέρι στη Δ/νση Δασών Χανίων.

Το φετινό πρόγραμμα θα επιτρέψει τη χορήγηση 55 χιλιάδων εμβολίων, με σκοπό τη σταδιακή εξάλειψη της ασθένειας του έλκους της καστανιάς, μέσα σε μια πενταετία.

Απειλή παραμένει ωστόσο και η μελάνωση, για την οποία πλέον υπάρχει τρόπος καταπολέμησης.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:

dasarxeio.com/2015/08/29/1208-4/


Αδειοδότηση ιδιωτικών εκτάσεων για κυνήγι γκράους

Αν οι ιδιωτικές εκτάσεις, όπου κυνηγιούνται τα γκράους, λειτουργούν με οφέλη για όλη την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων και των βαλτόκιρκων, σίγουρα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια περιορισμένη επιθεώρηση.

Η θέση της Observer για την αδειοδότηση των ιδιωτικών εκτάσεων για κυνήγι γκράους¹ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Editorial της Observer

Ο καπιταλισμός και η άγρια ζωή είναι αταίριαστοι συνεργάτες. Αφενός, η βρετανική ύπαιθρος πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για να αποφέρει χρήματα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο. Αφετέρου, υπάρχει μια εξίσου επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν τα σπάνια ή απειλούμενα είδη που ζωντανεύουν τα φυσικά ενδιαιτήματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/08/28/936-5/


Μία νέα λίμνη «γεννήθηκε» στην ΑρκαδίαΜια νέα λίμνη, που όλο και μεγαλώνει, δημιουργείται τα τελευταία χρόνια στην Αρκαδία. Μάλιστα αρκετοί από τους νεότερους χάρτες την περιλαμβάνουν και οι κάτοικοι της περιοχής την έχουν ονομάσει λίμνη Τραπεζούντα.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής το νερό της λίμνης είναι καλό για άρδευση και μελλοντικά μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Ορυχείων του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ Κώστας Γίδης, η λίμνη προκλήθηκε από εργασίες εξόρυξης λιγνίτη. Ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής είναι ψηλά και πρόκειται ουσιαστικά για δύο μεγάλα σκάμματα που ενοποιήθηκαν όταν μάζεψαν νερό λόγω των μεγάλων βροχοπτώσεων. Η λίμνη έχει πλέον έκταση περί τα τετρακόσια στρέμματα, με μέγιστο βάθος 30 μέτρα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/08/25/710/Ο σημαντικότατος υγροβιότοπος των Πρεσπών

Η Αμαλία Τοπαλοπούλου, Φροντίστρια των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, μιλά για την πλουσιότατη χλωρίδα και πανίδα των Πρεσπών (2ο μέρος)


Video:

www.pemptousia.gr/video/o-simantikotatos...iotopos-ton-prespon/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1381
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 9 Μήνες  
Καταγραφή της απάτητης ελληνικής φύσης

Περιβάλλον, πεζοπορία και πολιτισμός συναντούν την τεχνολογία σε ένα πρωτοποριακό διαδραστικό ντοκιμαντέρ, με τα εργαλεία της Google να κάνουν το αποτέλεσμα, εκτός από θεαματικό, εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αυτό τουλάχιστον μας μαθαίνει η τετραμελής ομάδα με επικεφαλής τον Στέλιο Μαυροδόντη, υπεύθυνο της παραγωγής Εpsilon 4 (E4), μέσα από τη συνεργασία της με τo Google Trekker Program.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΑ ΤΟΜΑΡΑ

Πριν από δύο χρόνια η Google εγκαινίασε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα δανεισμού, μέσου του οποίου παρέχονται σε «εξερευνητές» οι κάμερες που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Street View (εργαλείο των χαρτών της Google), ήδη προσαρμοσμένες πάνω σε ορειβατικά σακίδια, τα Trekkers. Ετσι με μια απλή αίτηση, οργανισμοί ή πανεπιστημικά κέντρα που γνωρίζουν ένα μονοπάτι, ένα ποτάμι ή ένα φαράγγι μπορούν πλέον να το χαρτογραφήσουν.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/09/01/958-5/


Λύκος: H οικολογία του φόβου προστατεύει οικοσυστήματα

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο φόβος των άλλων ζώων για τους λύκους, διατηρεί τα οικοσυστήματα υγιή και ισχυρά.

Ο φόβος των ανθρώπων για τους λύκους, έχει οδηγήσει στη συστηματική προσπάθεια εξαφάνισης του, πλέον απειλούμενου, είδους. Αντιθέτως, ο φόβος που ο λύκος τρέφει σε φυτοφάγα, όπως ελάφια και άλκες, φαίνεται να συμβάλλει στη διατήρηση των οικοσυστημάτων πιο ποικίλων και υγιών.

Ο βιολόγος Aaron Wirsing και η ομάδα του διερεύνησαν για ποιο λόγο οι λύκοι και άλλα μεγάλα αρπακτικά είναι απαραίτητα για την άνθηση και τη συνέχεια ποικίλων οικοσυστημάτων. Χρησιμοποιώντας μια απλή βιντεοκάμερα, ο Wirsing κέρδισε μια μοναδική προοπτική στη σχέση θηρευτής/θήραμα και έριξε φως στο πολύπλοκο δίκτυο σχέσεων που υποστηρίζει τη ζωή στη φύση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2014/03/07/1245/


Κάδοι απορριμμάτων απαγορευμένοι για αρκούδες


Προμήθεια εξήντα (60) κάδων απορριμμάτων μη-ανοιγόμενων από αρκούδες και δεκαπέντε (15) ανταλλακτικών καπακιών από τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης

Ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης προέβη σε «Προμήθεια εξήντα (60) κάδων απορριμμάτων μη-ανοιγόμενων από αρκούδες και δεκαπέντε (15) ανταλλακτικών καπακιών» στα πλαίσια της Πράξης Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης» τού Άξονα 9: «Προστασία τού Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας» τού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/04/555-8/


Ελπίδα για το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης: αριθμός ρεκόρ Νανοχηνών


Με πρωτόγνωρη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η αναπαραγωγική περίοδος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης. Στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ στη Βόρεια Νορβηγία, καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, εκ των οποίων τα 70 νεαρά που ανήκαν σε 22 οικογένειες. Ο αριθμός των νεαρών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για τον φιννοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας, ενώ μάλιστα παρατηρήθηκε οικογένεια με 7 μικρά, η πιο πολυμελής οικογένεια Νανοχηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ! Η επιτυχημένη φετινή αναπαραγωγική περίοδος ήταν σχετικά αναμενόμενη, λόγω του υψηλού φετινού πληθυσμού των μικρών τρωκτικών θηλαστικών που απαντούν στην περιοχή. Τα μικρά αυτά τρωκτικά αποτελούν λεία για τους επίδοξους θηρευτές της Νανόχηνας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση της πιθανότητας θήρευσης των νεαρών Νανοχηνών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/01/646-6/


Εξαίρεση ζήτησε η Ελλάδα από τα μεταλλαγμένα της Monsanto

Η Mosanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με το αίτημα της Ελλάδας και της Λετονίας να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία κατηγορεί πάντως τις δυο χώρες ότι «αγνοούν την επιστήμη».

Σύμφωνα με νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από κάθε αίτημα έγκρισης για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων. Πάντως ενώ υπεύθυνη για την έγκριση της εξαίρεσης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αίτηση πρέπει επίσης να υποβληθεί στην εταιρεία, δηλαδή την Mosanto.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.peliti.gr/


Οι ΠΑΤΕΝΤΕΣ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

To Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών επεκτείνει τις δουλειές του με πατέντες στη ζωή: Νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τις ντομάτες που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή

από το Biotechwatch:

25, Αυγ. 2015 / Μονοπώλιο σε συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας, με υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγιεινά συστατικά, γνωστά ως φλαβονοειδή, χορηγήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPΟ), στην Eλβετική εταιρία Syngenta. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) καλύπτει τα ίδια τα φυτά, τους σπόρους και τους καρπούς τους. Η πατέντα EP1515600 περιγράφει τη διασταύρωση άγριων ποικιλιών ντομάτας με εξημερωμένα ποικιλίες. Τα φυτά δεν έχουν τροποποιηθεί γενετικά, αλλά προέρχεται από κλασσικές μεθόδους αναπαραγωγής.

Το Ευρωπαϊκό δίκαιο σχετικά με την ευρεσιτεχνία απαγορεύει την χορήγηση σχετικών διπλωμάτων (πατέντες) σε φυτικές ποικιλίες και σε κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής. Ωστόσο, τον Μάρτιο του 2015, το EPΟ αποφάσισε πως σπόροι φυτών και οι καρποί που προέρχονται από κλασική αναπαραγωγή μπορεί να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Το EPO, το οποίο αυξάνει έτσι τα έσοδα του από τη χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, έχει επιλέξει αυτήν την απαράδεκτη ερμηνεία του δικαίου ευρεσιτεχνίας προσπαθώντας να ανοίξει το δρόμο για τα δικά του συμφέροντα, καθώς και για εκείνα της βιομηχανίας. Αυτή η απόφαση της ΕΠΟ έχει προκαλέσει διάφορες πολιτικές αντιδράσεις:

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


Περιβαλλοντική ενημέρωση στις Πρέσπες


Η Αμαλία Τοπαλοπούλου, Φροντίστρια των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ), μιλά για τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τα Κέντρα του Φορέα.


Video:

www.pemptousia.gr/video/perivallontiki-enimerosi-stis-prespes/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1382
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 9 Μήνες  
Πρόγραμμα 17ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία ανακοίνωσε το πρόγραμμα του 17ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου “Η Συμβολή της Σύγχρονης Δασοπονίας και των Προστατευόμενων Περιοχών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη” που διοργανώνει σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στις 4-7 Οκτωβρίου 2015 στο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ [Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”]

Δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/16/118-9/


Το ανθρώπινο χέρι έκανε πάλι το «θαύμα» του
Συντάκτης: Τάσος Σαραντής
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

H Αλυκή της Λήμνου, η μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας, έγινε θάλασσα. Το μακρύ χέρι του ανθρώπου έδρασε και πάλι σε μια προστατευόμενη περιοχή, καταφέρνοντας ένα βαρύ πλήγμα σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο και εγκυμονώντας ευρύτερη περιβαλλοντική καταστροφή ενός σημαντικότατου υγροβιότοπου του Αιγαίου και της Μεσογείου, ενός φυσικού πόρου πρωτίστως για την ίδια τη Λήμνο.
Τον χειμώνα η Αλυκή εμφανίζεται ως λίμνη, ενώ το καλοκαίρι το νερό εξατμίζεται και γεμίζει με αυτόπηκτο αλάτι. Από τους γειτονικούς λόφους και τα χωράφια εκρέει στη λίμνη γλυκό νερό, ενώ σε κάποια σημεία της λίμνης παρεισφρέει και θαλασσινό νερό σε μικρές ποσότητες, υπογείως. Επιφανειακά η Αλυκή δεν επικοινωνούσε καθόλου με τη θάλασσα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/15/1007-2/


Ντοκιμαντέρ για το ελάφι της Ρόδου!

Ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας για το ελάφι της Ρόδου, πληθυσμοί του οποίου δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο, ετοιμάζει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σε συνεργασία με τον δήμο Ρόδου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Γενικού Διευθυντή Δασών Αιγαίου Νίκου Θεοδωρίδη, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες μελετά το ελάφι της Ρόδου και τους φυσικούς βιότοπους του νησιού και έχει συγγράψει μελέτες, επιστημονικά άρθρα και συγγράμματα. Η ταινία τεκμηρίωσης για το ελάφι της Ρόδου θα έχει την επιστημονική επιμέλεια του κ. Νίκου Θεοδωρίδη, ενώ σημαντική συμβολή θα έχει και ο Ιταλός βιολόγος Μάρκο Μασέτι, υπεύθυνος της UNESCO για τα ελάφια, και ο οποίος είναι γνωστός στη χώρα μας για τις μελέτες του αναφορικά με το ελάφι Dama dama dama. Στο ντοκιμαντέρ αναλύονται όλοι οι παράμετροι που αφορούν στην παρουσία και επιβίωση του ελαφιού στη Ρόδο, ενώ σε παράλληλους αφηγηματικούς άξονες αποδίδεται το ιστορικό πλαίσιο και η επίδραση της παρουσίας του ελαφιού στη ανθρωπογεωγραφία του νησιού, στη λαογραφία και στις παραδόσεις.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/15/425-3/


Οι Φύλακες Άγγελοι Της Ρόδου

του Θωμά Σίδερη

Η περίπτωση των δασοφυλάκων της Ρόδου είναι μοναδική. Εργάζονται ακατάπαυστα, πολλές φορές με αυταπάρνηση, και, κυρίως, αγαπούν και υπερασπίζουν αυτό που κάνουν. Πρόκειται για μια μικρή αλλά επίλεκτη ομάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν εκπαιδευτεί παλαιότερα ως δασοκομάντο. Ο τρόπος δουλειάς τους και η αποτελεσματικότητά τους ανατρέπουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες για τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και φυσικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι άνθρωποι αυτοί αποδεικνύουν στην πράξη ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί να είναι άμεσο και αποτελεσματικό, αρκεί να έχει εργαζόμενους που αγαπούν τη δουλειά τους.

Η Ρόδος είναι φημισμένη στα πέρατα του κόσμου για τις θάλασσές της αλλά και για την παλιά πόλη της, τη μοναδική ζώσα μεσαιωνική πόλη στην Ευρώπη που προστατεύεται άλλωστε και από την Ουνέσκο ως έργο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/14/138-4/


Η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας

Η Αλεξανδρούπολη θα φιλοξενήσει στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2015 το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματικής Μελισσοκομίας.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Κεντρικού Έβρου, τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καβάλας σε συνεργασία με την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και την Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου θα περιλαμβάνει τις ενότητες:

Α). Εχθροί, ασθένειες και δηλητηριάσεις των μελισσών. Νεότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της βαρρόα, της Νοσεμίασης,της Αμερικάνικης Σηψιγονίας , των ιώσεων και του μικρού σκανθαριού της κυψέλης, δηλητηριάσεις προβλήματα και αντιμετώπιση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/13/1116-13/


ΠΜΣ: «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών»

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων για εισαγωγή στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Βιολογίας, της Σχολής Θετικών Επιστημών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών», 2015-2016.

Προκηρύσσεται για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, η εισαγωγή δεκαπέντε (15) φοιτητών στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ με τίτλο «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και Αειφορική Αξιοποίηση Αυτοφυών Φυτών» (ΒΑΦ), που χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/11/151-3/

Ξενάγηση στο μαγικό κόσμο των Πρεσπών…

Η Αμαλία Τοπαλοπούλου, Φροντίστρια των Κέντρων Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ), σε μια διαφορετική-περιβαλλοντική ξενάγηση στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών μέσω του ενημερωτικού υλικού που εκτίθεται στο Κέντρο Ενημέρωσης Πύλης.


Video:
www.pemptousia.gr/video/xenagisi-sto-magiko-kosmo-ton-prespon/


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 16/09/2015 13:16 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1383
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 8 Μήνες  
Ο διαχρονικός αφανισμός των δασών της Ηπείρου…

Ταξιδεύοντας κανείς σήμερα στην ύπαιθρο της Ηπείρου διαπιστώνει ότι τα περισσότερα βουνά είναι γυμνά από δάση. Πιο πολύ μάλιστα στα μέρη εκείνα, όπου διαδραματίστηκαν γεγονότα μεγάλης ιστορικής σημασίας και κέντρα πολιτισμού, όπως η Δωδώνη κ.α.. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι τα ηπειρωτικά βουνά ήταν έτσι κακοτράχαλα και ολόγυμνα από τα αρχαία χρόνια. Κι όμως, δεν είναι έτσι. Από πολλές μαρτυρίες μαθαίνουμε ότι όλα τα γυμνά βουνά ήταν κάποτε σκεπασμένα με πυκνά δάση. Στα περισσότερα μέρη δε κυριαρχούσαν οι βελανιδιές (δρύες). Ο κορμός της βελανιδιάς πρόσφερε τα πιο χρήσιμα ξύλα για την κατασκευή, εκτός των άλλων καραβιών. Μάλιστα δε τα μέροδρα, (η) μέροδρα (=ήμεροι δρύες) ήταν το πολυτιμότερο ξύλο (μερόδρια, τα λέει σήμερα ο λαός).

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/01/1500-2/


400 χιλιόμετρα δρόμων στα βουνά της Κρήτης

Επί ποδός πολέμου παραμένουν οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών της Κρήτης, υψώνοντας τείχος στις γιγάντιες επενδύσεις βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αφορμή για τις νέες αντιδράσεις δίνει η επανέναρξη της διαβούλευσης για τη δημιουργία δύο τεράστιων έργων παραγωγής ενέργειας από τις εταιρείες ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑΣ Α.Ε. Το πρώτο προβλέπει τη δημιουργία 25 αιολικών πάρκων με 285 ανεμογεννήτριες και το δεύτερο περιλαμβάνει 31 αιολικά πάρκα με 361 ανεμογεννήτριες.

Συνολικά προβλέπεται η εγκατάσταση 646 νέων ανεμογεννητριών στα βουνά της Κρήτης. Για τα συγκεκριμένα έργα, οι δύο εταιρείες έχουν υποβάλει ήδη προς έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η σχετική διαβούλευση από την Περιφέρεια Κρήτης ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/01/850-1/


Πληθαίνουν οι καστανοκαλλιεργητές στην Ελλάδα

Στην καλλιέργεια της καστανιάς στρέφονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, τα τελευταία χρόνια, αναζητώντας μια καλλιέργεια που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, Ιταλοί χονδρέμποροι έρχονται στη χώρα μας και αγοράζουν προς 3,50 ευρώ/κιλό τα ελληνικά κάστανα, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις βιομηχανίες τους που κινδυνεύουν να σταματήσουν τις μηχανές, αφού η σφήκα που χτύπησε τα δέντρα τους περιόρισε την παραγωγή σε ποσοστό 70%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το 2012, η τιμή του προϊόντος κυμαινόταν από 1,50-2,20 ευρώ/κιλό, γεγονός που καταδεικνύει τις προοπτικές εξασφάλισης ενός καλού εισοδήματος για τους καστανοκαλλιεργητές.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/09/30/703-6/


Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας: Κατάσταση των πληθυσμών λαγού και πέρδικας


Η Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας της Κύπρου μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης που επιθυμεί να προσφέρει στον κυνηγετικό κόσμο πληροφορεί τα πιο κάτω σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών των λαγών και των περδικιών:

1. Οι αριθμοί των περδικιών παρουσιάζονται αυξημένοι σε ποσοστό πέραν του 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή καταμέτρηση.

2. Οι πληθυσμοί των λαγών παρουσιάζουν την ίδια σχεδόν εικόνα με την αντίστοιχη περσινή καταμέτρηση.

3. Τα ποσοστά αυξομείωσης των πληθυσμών είναι διαφορετικά ανά περιοχές και επαρχίες.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/09/28/901-4/


Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των σπάνιων & απειλούμενων φυτών της Ελλάδας

Το δίτομο έργο με τίτλο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλουμένων Φυτών της Ελλάδας, έκδοση 2009, είναι το αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας, στην οποία συμμετείχαν 89 βοτανικοί επιστήμονες ή και ερασιτέχνες, από τους οποίους οι 74 είναι Έλληνες και 15 αλλοδαποί.

Στους δύο τόμους περιλαμβάνονται 300 είδη και υποείδη της ελληνικής χλωρίδας, τα οποία διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες απειλής, σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης (IUCN) και προτείνονται μέτρα προστασίας τους. Επιπλέον, οι φωτογραφίες των φυτών που συνοδεύουν τα κείμενα και οι οποίες έχουν ληφθεί στους φυσικούς βιοτόπους τους, εκφράζουν με τον πιο αληθινό τρόπο την αρμονία του φυτικού κόσμου της Ελλάδας και του φυσικού της περιβάλλοντος.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/09/27/1202-7/


Συνέδριο ΕΒΕ 2015: «Η επιστήμη των Φυτών θεμέλιο για τη Διατήρηση της Φύσης»


Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία οργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριό της, από τις 8 έως και 11 Οκτωβρίου 2015, στην Πάτρα. Τίτλος του είναι «Η επιστήμη των Φυτών θεμέλιο για τη Διατήρηση της Φύσης». Η θεματολογία περιλαμβάνει όλα τα πεδία της επιστήμης της Βιολογίας Φυτών. Μια ειδική συνεδρία θα αφορά στις ανακοινώσεις των μελών της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/09/26/1227-5/


Ενα ατελείωτο ταξίδι στην Ελλάδα

Ένα νέο τουριστικό βίντεο με τίτλο «Greek Tourism. An eternal joyrney», το οποίο παρουσιάζει την Ελλάδα σαν έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό, έχει καταφέρει να αποσπάσει τρία τιμητικά βραβεία σε τρία διεθνή τουριστικά φεστιβάλ που διοργανώνονται ανά το κόσμο μέσα στο 2015.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/09/blog-post_943.html


Η εκπληκτική μεταμόρφωση μιας πεταλούδας σε ένα βίντεο!

Πολλά έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τα δεινά του μονάρχη, την πιο εμβληματική πεταλούδα στη Βόρεια Αμερική, που μπορεί σύντομα να είναι επικεφαλής στη λίστα των απειλούμενων ειδών. Η χρήση ζιζανιοκτόνων στις ΗΠΑ έχει αποδεκατίσει εντελώς τα φυτά από τα οποία τρέφονται, ενώ η παράνομη υλοτομία καταστρέφει τα ενδιαιτήματα του Μονάρχη στο Μεξικό. Πάνω από το 90% του πληθυσμού της εν λόγω πεταλούδας έχει εξαφανιστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ένα καταπληκτικό timelapse βίντεο από την αυλή ενός Αμερικανού δείχνει την πλήρη μεταμόρφωση ενός Μονάρχη από μια ταπεινή κάμπια σε μια υπέροχη πεταλούδα.


Video:
www.diakonima.gr/2015/09/11/%CE%B7-%CE%B...4%CE%B1%CE%BB%CE%BF/


Αρωματικά φυτά: Η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές της (1ο Μέρος)

Ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, παραγωγός πολλαπλασιαστικού υλικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, μιλάει για την κατάσταση της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών σήμερα και την προοπτική ανάπτυξις τους.


Video:
www.pemptousia.gr/video/aromatika-fita-i...ptikes-tis-1o-meros/


1η γιορτή των καρπών στη γη του Πελίτι

Στις παραδοσιακές κοινωνίες το φθινόπωρο οι άνθρωποι γέμιζαν το κελάρι τους με τις σοδιές τους, κάνανε ανταλλαγές και ετοιμάζονταν για το χειμώνα. Έτσι και εμείς σήμερα σας καλούμε στη 1η γιορτή των καρπών στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας, από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα για να κάνουμε έναν απολογισμό των δράσεων του καλοκαιριού, για να ανταλλάξουμε σπόρους, για να γεμίσουμε το κελάρι μας για το χειμώνα, για να παίξουμε να ακούσουμε μουσική αλλά και να χορέψουμε και να κάνουμε τα σχέδια του χειμώνα και τις άνοιξης.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=5&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1384
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 8 Μήνες  
Μάθε και Δράσε

Μάθε και Δράσε για την Ελευθερία των Σπόρων

Μοναστηράκι, 10 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 13:00

Oι ομάδες σποροφύλαξης της Αττικής, στο πλαίσιο του 15ήμερου διεθνών δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων, σας καλούν σε μία δράση ενημέρωσης για

τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων και της διάδοσης της αστικής καλλιέργειας.

Μας ενώνει η αγάπη και η φροντίδα μας για το σπόρο: το σπόρο ως πηγή ζωής και ως κοινό αγαθό και όχι ως πατενταρισμένο προϊόν προς εμπορική εκμετάλλευση.

Για μας ο σπόρος είναι ζωή, αυτάρκεια, ελευθερία, ανεξαρτησία αλλά και χαρά, γιορτή, απόλαυση γεύσεων και αρωμάτων.

Μαθαίνοντας να κρατάμε σπόρους, κρατάμε στα χέρια μας τη ζωή και τη μοιράζουμε απλόχερα σε όσους και όσες την αγαπούν.

Όλο το άρθρο εδώ:

peliti.gr/index.php?option=com_content&a...emid=128&lang=en


Αναμένεται κρατική υποστήριξη για τις Τοπικές Ποικιλίες


Με στρεμματική ενίσχυση οι τοπικές ποικιλίες

Τη στρεµµατική ενίσχυση αγροτών που καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες από αβελτίωτους σπόρους και τις διατηρούν για µία πενταετία, προβλέπει η γκάµα γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο, οι τοπικές ποικιλίες για τις οποίες θα επιδοτούνται οι αγρότες περιλαµβάνουν σιτηρά, ψυχανθή, δενδρώδεις καλλιέργειες, θάµνους, αµπέλια, κηπευτικά, φαρµακευτικά, αρωµατικά και κλωστικά φυτά, και τον σπόρο είτε θα τον παράγουν ή ίδιοι, είτε θα τους δίνεται από τον ΕΛΓΟ «∆ήµητρα».

Όλο το άρθρο εδώ:
www.agronews.gr/business/programmata/art...i-topikes-poikilies/


Ευρωπαϊκή αναγνώριση της μαστίχας Χίου ως φυσικό φάρμακο


Εχει δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Φυσικό φάρμακο θεωρείται και επισήμως πλέον η μαστίχα Χίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μετά την δημοσίευση της φαρμακευτικής μονογραφίας της. Η Επιτροπή για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του ΕΜΑ έκανε ομόφωνα αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης τη μαστίχα Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις, τα δυσπεπτικά προβλήματα και τις δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/09/813-4/


Ημερίδα: «Δάσος Δαδιάς και δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα»


Ο Φορέας Διαχείρισης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα:

«Δάσος Δαδιάς και δυνατότητες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα»

η οποία διοργανώνεται στα πλαίσια του έργου “Προστασία και διατήρηση της Βιοποικιλότητας του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου”.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 11:00 στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης στη Δαδιά.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/10/1154-6/


Περπάτησε τα δάση της Πρέσπας με οδηγό το κινητό σου!

Φθινόπωρο: Μία από τις καλύτερες εποχές να επισκεφθεί κανείς την Πρέσπα. Γήινα χρώματα, μυρωδιές από τις πρώτες βροχές, φθινοπωρινά μανιτάρια, άγρια φρούτα και άλλα πολλά συνθέτουν το «τοπίο» της φθινοπωρινής βόλτας στα δάση των αρκεύθων της Πρέσπας. Με οδηγό το κινητό σου και τη νέα εφαρμογή με το όνομα Prespa Juniper, περιηγήσου στα δάση και ανακάλυψε τα μυστικά του.

Mπες στο www.junex.gr, κατέβασε τη σχετική εφαρμογή στο κινητό σου και ανακάλυψε 4 μοναδικά μονοπάτια. Χάρτες, πληροφορίες για τον σπάνιο οικότοπο «Ελληνικά Δάση Αρκεύθων» και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αλλά και ιστορικά στοιχεία για τα πολιτιστικά μνημεία που θα συναντήσει κανείς στο διάβα του, βρίσκονται εκεί.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/10/08/931-7/


Η άγρια ζωή ακμάζει στην αποκλεισμένη ζώνη του Τσερνόμπιλ


Φαίνεται πως οι άνθρωποι είναι χειρότεροι και από πυρηνική καταστροφή, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στη φύση. Η απομάκρυνση των ανθρώπων γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ, επέτρεψε στα άγρια ζώα να επιστρέψουν στην περιοχή, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Μάλιστα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τελικά οι πληθυσμοί των ζώων θα είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι ήσαν πριν το πυρηνικό ατύχημα του 1986, γεγονός που τείνει να μετατρέψει την περιοχή από τόπο καταστροφής, σε φυσικό καταφύγιο ζώων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/06/523-3/


Φυτό καλεί τα σκαθάρια σε δείπνο και τους πασάρει σπόρους

Η τέχνη της παραπλάνησης έχει τελειοποιηθεί μέχρι αηδίας από αυτό το αφρικανικό χορτάρι. Οι σπόροι του όχι μόνο μοιάζουν με κόπρανα αλλά έχουν και την αντίστοιχη μυρωδιά – ένα δόλωμα που προσελκύει σκαθάρια της κοπριάς, τα οποία αναλαμβάνουν άθελά τους τη φύτευση των σπόρων στην κατάλληλη θέση.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/06/613-7/


Αρωματικά φυτά: Η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές της (2ο Μέρος)

Ο Μιχαήλ Παπαδόπουλος, παραγωγός πολλαπλασιαστικού υλικού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, μιλάει για την κατάσταση της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών σήμερα και την προοπτική ανάπτυξις τους.


Video:
www.pemptousia.gr/video/aromatika-fita-i...ptikes-tis-2o-meros/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1385
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 8 Μήνες  
Υψηλές αποδόσεις από την καλλιέργεια της τρούφας

Επένδυση με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, χωρίς πάγια έξοδα και με ελκυστικές αποδόσεις αποτελεί η καλλιέργεια της τρούφας, η oποία μπορει να αξιοποιησεί αμέτρητα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια.

Η αναμενόμενη απόδοση της καλοκαιρινής μαύρης τρούφας είναι 5-15 κιλά ανά στρέμμα, ενώ της χειμερινής μαύρης τρούφας είναι 2-10 κιλά ανά στρέμμα.

Τρούφα, ο κρυμμένος θησαυρός της γης. Αξιοποιεί άγονες εκτάσεις, απαιτεί ελάχιστες ποσότητες νερού και η αξία της ανταγωνίζεται το χαβιάρι.

Η ενασχόληση με την καλλιέργεια της τρούφας υλοποιείται με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, δεν έχει πάγια έξοδα και μπορεί να εξασφαλίσει ελκυστικό εισόδημα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/15/1515-2-2/


Μανιτάρια, ένα σύγχρονο ελληνικό θαύμα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κομβόι τα αυτοκίνητα στο δάσος. Με καλάθια στο χέρι, χωρισμένοι σε ομάδες με οδηγούς ειδικούς μανιταροσυλλέκτες, εκατοντάδες κόσμου αρχίζει το κυνήγι μανιταριών. Δέκα μέρες βροχή και ανήμερα, λιακάδα. Η γη, γεμάτη καρπό και ο ενθουσιασμός, δεν κρύβεται. Δεν έχει σημασία που οι περισσότεροι είναι άπειροι, αρκεί να συγκεντρωθούν τα δείγματα – εδώδιμα, δηλητηριώδη, τοξικά. Ακολουθούν η ταυτοποίηση και η κατηγοριοποίηση: καρτελάκια με τις ονομασίες αλλά και πληροφορίες για το κάθε είδος μανιταριού, στη θέση τους στα τραπέζια που εκτίθενται.

Είναι η 1η Γιορτή Μανιταριού στην Καλαμπάκα, που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών στις αρχές Οκτωβρίου (2-3-4/10), με την υποστήριξη της Περιφερειακής Θεσσαλίας, του Δήμου Καλαμπάκας, των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. «Πέντε χιλιάδες επισκέπτες, 8.000 δωρεάν μανιταρο-μερίδες. Το αδιαχώρητο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/10/10/1017-2/


Παρουσίαση βιβλιών με θέμα το μανιτάρι και αυτό του Διανέλλου με τίτλο Βάλια Κάλντα(με καταπληκτικές φωτογραφίες) το οποίο δεν το έχω αλλά το έχω ξεφυλίσει σε κάποιο βιβλιοπωλείο.Στην παρακάτω ιστοσελίδα πηγαίνετε εκεί που λέει Εκδόσεις.

www.manitari.gr/


Βουλγαρικά αιωνόβια δάση οξιάς περιλαμβάνονται στον κατάλογο της UNESCO


Οι προστατευόμενες περιοχές με αιωνόβια δάση οξιάς βρίσκονται στις εννέα διατηρητέες ζώνες του Εθνικού Δρυμού «Κεντρικός Αίμος». Το σχέδιο, στο πλαίσιο του οποίου τα βουλγαρικά δάση θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, υλοποιείται με την υποστήριξη του ομόσπονδου υπουργείου Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γερμανίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/13/643-5/


Δηλητηριασμένα δολώματα, μια βόμβα στο οικοσύστημα

Σύσταση φορέα για την συντονισμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση και εξάλειψη του φαινομένου.

Σε συνέχεια των σεμιναρίων, ημερίδων και ενημερωτικών εκδηλώσεων στην περιοχή της Καλπαμπάκας, για την προστασία του Ασπροπάρη, δεδομένης της δραματικής μείωσης του πληθυσμού των συγκεκριμένων πτηνών στη χώρα μας, διοργανώθηκε σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων δηλητηριασμένων δολωμάτων που απειλούν τη βιωσιμότητα των άγριων ζώων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/14/648-6/


Αποκλειστικό: Εξομολογήσεις ενός απελευθερωτή

Μετά από πολλά χρόνια δράσης στην ελληνική ύπαιθρο, ήρθε η ώρα να κάνω έναν απολογισμό. Τι αμολάω, λοιπόν;

Λύκους με στριφογυριστές ουρές σε διάφορα χρώματα, μεταλλαγμένα ζώα, ανθεκτικά υβρίδια μεταξύ διαφορετικών ειδών, π.χ. λυκοτσάκαλα ή αλλιώς τσακαλόλυκα. Ζώα που απελευθερώνονται από «κόκκινα ελικόπτερα», από το «άσπρο» ή το «μαύρο βανάκι», ή ακόμα και φορτηγά-πλοία.

Το παράπονό μου είναι ποτέ δεν απελευθερώνω πεταλούδες, κύκνους ή κάποιο άλλο όμορφο ζώο. Πάντα πρόκειται για αιμοβόρα ζώα, ειδικά εκπαιδευμένα να μην φοβούνται τον άνθρωπο, να κάνουν παράτολμα εγχειρήματα, πανέξυπνα και διαβολικά…

Για πρώτη φορά, αποκαλύπτω μερικά αληθινά περιστατικά:

Στη Στερεά Ελλάδα αμολάμε λύκους

Είμαστε στην ορεινή Φωκίδα, όπου θα μιλούσαμε για τα άγρια ζώα σε τοπική ημερίδα. Η κουβέντα έχει ανάψει από το προηγούμενο βράδυ στο καφενείο του χωριού, όπου μιλάμε για λύκους. Με τους ντόπιους κτηνοτρόφους γίνεται μια έντονη κουβέντα αλλά τα βρίσκουμε.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/12/927-5/


΄΄Φθινοπωρινή συνάντηση 2015 από την τοπική ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα''


Η τοπική ομάδα του Πελίτι στην Αίγινα, χαιρετίζει το Φθινόπωρο με την καθιερωμένη εκδήλωσή της.

Σε μια εποχή που έχουμε λησμονήσει τη σύνδεσή μας με τη γη και τον σπόρο που μας τρέφει, και που η τροφή μας έχει γίνει έρμαιο σχεδόν των κερδοσκοπικών εταιρειών

, οι μέρες 20 Σεπτεμβρίου –20 Οκτωβρίου έχουν θεσπισθεί διεθνώς ως ο “Μήνας Δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων και τη Δημοκρατία της Γης”.

Η διατροφική μας ασφάλεια είναι μέγιστης σημασίας και σ'αυτήν είναι αφιερωμένη η φετινή μας εκδήλωση.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en


Το μάζεμα της ελιάς. Ένα εκπληκτικό φιλμ για μια ελληνική παράδοση αιώνωνΔευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015
Το μάζεμα της ελιάς. Ένα εκπληκτικό φιλμ για μια ελληνική παράδοση αιώνων
Ένα υπέροχο οπτικό ταξίδι στους ελαιώνες της Κρήτης γεμάτο μνήμες, συγκίνηση, και την ψυχή της Ελλάδας. "The Olive Tree Will Always Be Here", δηλαδή "η ελιά θα είναι πάντα εδώ" ο τίτλος του ολιγόλεπτου φιλμ. Μια ταινία μικρού μήκους για την σημασία της ελιάς για τους Έλληνες με αισθητική τελειότητα, δύναμη και ευαισθησία. Μαγικές κινηματογραφικές εικόνες από μια φθινοπωρινή Κρήτη και από πρόσωπα βγαλμένα από μια άλλη εποχή.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/10/blog-post_733.html


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΥΠΕΡΘΕΑΜΑ: Δες τι κατέγραψε άνθρωπος που βιντεοσκοπούσε τον Ουρανό για 7 ημέρες!!!! (FULL HD ΒΙΝΤΕΟ)Ο άνθρωπος που βιντεοσκοπούσε τον ουρανό για 7 ημέρες κατέγραψε ένα υπερθέαμα που θα σας κόψει την ανάσα…
ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ και βεβαιωθείτε ότι ο ήχος σας λειτουργεί και ότι έχετε ενεργοποιήσει την πλήρη οθόνη πριν πατήσετε το Play.


Video:
www.pentapostagma.gr/2015/10/%CE%B1%CF%8...%B1%CF%88%CE%B5.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information