Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Περιβαλλοντικά νέα... (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Περιβαλλοντικά νέα...
#1386
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 7 Μήνες  
Έκθεση φωτογραφίας για τη νομαδική κτηνοτροφία στη Μεσόγειο, στο Ί. Κακογιάννης

Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει το ταξίδι της, και από την Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο όπου φιλοξενήθηκε για δύο μήνες, κατεβαίνει στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τις 21 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου.

Η καθημερινότητα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νομάδες και οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, παρουσιάζεται μέσα από τη δουλειά έξι φωτογράφων από την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία. Η έκθεση, θα ολοκληρώσει τον κύκλο μετά τη χώρα μας, στην Τουρκία, ενώ θα φιλοξενηθεί στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Τυνησία, το Λίβανο και την Ισπανία.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/10/21/1055-9/


Η Ιδιωτικοποίηση των Διατροφικών Πόρων Συνεχίζεται


Η Syngenta πατεντάρει ποικιλία πιπεριάς που προέρχεται από συμβατικές μεθόδους φυτικής βελτίωσης

Ενώ το Ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύει το να χορηγούνται διπλώματα ευρεσιτεχνίας για διαδικασίες σχετικές με την συμβατική καλλιέργεια , το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) εξακολουθεί να χορηγεί πατέντες σε φυτά, χαρακτηριστικά αυτών, σπόρους και καρπούς που προέρχονται από τέτοιες διαδικασίες. Στις 22 Οκτωβρίου 2015 ενέκρινε πατέντα για πιπεριά χωρίς σπόρους της Syngenta (κωδικός πατέντας EP 2 166 833 Β1). Με αυτόν τον τρόπο, το γραφείο εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του εξαρτάται από υπηρεσίες όπως η χορήγηση και εξέταση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=18&lang=en


Ελπιδοφόρες προοπτικές για την καλλιέργεια κάστανου

Ελπιδοφόρες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια του κάστανου μέσα από την εκμετάλλευση του ντόπιου γενετικού υλικού. Αυτό επισημάνθηκε σε εσπερίδα το απόγευμα της Δευτέρας στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με θέμα:

“Κάστανο – καλλιέργεια και μια νέα εντομολογική απειλή στην Ελλάδα”.

Την πρόληψη, την προστασία, τις προοπτικές, καθώς και τον περιορισμό των προβλημάτων που δημιουργείται στις καστανοκαλλιέργειες από τη “σφήκα του κάστανου”, ανέλυσαν στους καστανοπαραγωγούς του νομού μας, ο γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος, ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ, κ. Γιάννης Μετζιδάκης και ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Αβτζής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/20/959-8/


Δούρου για τα ρέματα: Δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά οι γυρίνοι με την προστασία της ανθρώπινης ζωής

«Ουδείς μπορεί να διεκδικεί το μονοπώλιο της οικολογικής ευαισθησίας» υπογραμμίζει η Ρένα Δούρου, σε ανακοίνωσή της με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής για τον καθαρισμό των ρεμάτων και προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε ανακοίνωσή της, η περιφερειάρχης Αττικής επισημαίνει ότι η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής και η παράταξη «Δύναμη Ζωής» απαρτίζεται και από μέλη σημαντικών οικολογικών κινημάτων με διαδρομή και αγώνες σε όλα τα μεγάλα μέτωπα της πολιτικής Οικολογίας τα τελευταία χρόνια και έχουν εμπράκτως αποδείξει όχι μόνο την ευαισθησία τους στο θέμα αυτό αλλά και την αποφασιστικότητά τους να επιτελέσουν χειροπιαστό έργο, λαμβάνοντας υπεύθυνες αποφάσεις.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/20/843-8/


ΣΥΠΥΔΑ: Σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών σε δάση μεσογειακών κωνοφόρων

To ΣYστήμα διαχείρισης ΠΥρκαγιών σε ΔΑση μεσογειακών κωνοφόρων (ΣΥΠΥΔΑ), είναι μια αυτόνομη εφαρμογή για Windows (εκδόσεις Vista, 7, 8. 8.1 και 10) που επιτρέπει στον τελικό χρήστη να εφαρμόζει διάφορα σενάρια του πυρικού περιβάλλοντος (μετεωρολογία, τοπογραφία, καύσιμη ύλη) για την εκτίμηση των χαρακτηριστικών της καύσιμης ύλης σε δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης, την πρόβλεψη και πρόγνωση της συμπεριφοράς του πυρός, όπως επίσης και την εφαρμογή, την αξιολόγηση και την εκτίμηση του κόστους διάφορων χερισμών της καύσιμης ύλης για την αποτροπή ή/και μείωση της έντασης των πυρκαγιών στα συγκεκριμένα οικοσυστήματα.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/20/932-8/


Μια διαφορετική βόλτα πάνω από τις Αλπεις


Ουσιαστικά το βίντεο υπόσχεται μια βόλτα πάνω από τις γαλλικές Αλπεις με τα... μάτια ενός αετού, αφού σε ένα τέτοιο πουλί είχε τοποθετηθεί μια κάμερα GoPro η οποία και κατέγραψε την πτήση του.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/10/blog-post_22.html


Πολύ έξυπνο!Video:

trelogiannis.blogspot.gr/2015/10/blog-post_970.html


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1387
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 7 Μήνες  
Στο όνομα ποιας πράσινης ανάπτυξης να σαρώσουν τα αιολικά «πάρκα» τις βουνοκορφές της Αργιθέας;

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος της Καρδίτσας και πλήθος άλλων συλλόγων της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης Ελλάδας με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης αιολικών σταθμών στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Στο περιφερειακό συμβούλιο της Θεσσαλίας θα συζητηθούν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έξι τέτοιων σταθμών. Πρόκειται για μελέτες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των δήθεν επενδυτών και δίνουν μια ειδυλλιακή εικόνα για μια επέμβαση που μόνο ως καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να χαρακτηριστεί.

Οι μελέτες δεν αναπαριστούν ικανοποιητικά το οδικό δίκτυο που θα απαιτηθεί. Πρόκειται για δρόμους που σαρώνουν στην κυριολεξία το σύνολο των κορυφογραμμών. Η πρόσβαση προς αυτές σε πολλές περιπτώσεις γίνεται με νέες χαράξεις. Τόσο για τις νέες χαράξεις όσο και για τους υφιστάμενους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν απαιτείται διαπλάτυνση στο σύνολο των στροφών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/29/844-10/


Κερδίζοντας δισεκατομμύρια με μπαχαρικά

Πιπέρι, κανέλα, πιπερόριζα: μπαχαρικά, η κατανάλωσή των οποίων αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία. Στη Σρι Λάνκα οι καλλιεργητές ανησυχούν, γιατί δεν υπάρχουν επαρκή εργατικά χέρια.

O Γουϊγίτ Τζαγιατιλέκε κοιτάει με περηφάνια τα χωράφια του. Καλλιεργεί περισσότερα από 19 εκτάρια με δέντρα κανέλας στην περιοχή Κοσγκόντα της νοτιοδυτικής Σρι Λάνκα. «Η αγορά είναι εξαιρετική για εμάς, η ζήτηση ξεπερνάει την προσφορά σε ολόκληρο τον κόσμο» λέει ο 55χρονος επιχειρηματίας. Το μόνο που τον απασχολεί αυτήν την περίοδο είναι ότι δεν θα βρει αρκετούς νέους ανθρώπους να δουλέψουν στις καλλιέργειές του.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/25/801-5/


Βελτιωτική αλλαγή στο άρθρο για τις αναδασωτέες εκτάσεις

Νομοτεχνική βελτίωση κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος προκείμενου να διορθώσει την «ατυχή», όπως τη χαρακτήρισε, διατύπωση του αρχικού κειμένου για τα δάση στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται σήμερα Παρασκευή στις επιτροπές.

Την βελτιωτική αλλαγή στο άρθρο 32 για τα δάση κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με την οποία κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέα όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και σε περιπτώσεις που καταστρέφονται από άλλες αιτίες, όπως αποψίλωση, ή παράνομη υλοτομία ή καταπάτηση. Εξαίρεση μόνο θα αποτελούν οι εκτάσεις για τις οποίες είχε εκδοθεί άδεια επέμβασης πριν την καταστροφή τους.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/30/747-3/


Η μπύρα μπορεί να σώσει τις μέλισσες από την εξαφάνιση;

Ένα βασικό συστατικό που βρίσκεται στη μπύρα μπορεί να σώσει τις μέλισσες από την κατακόρυφη πτώση του πληθυσμού τους, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας.

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μελισσών σημειώνει δραματική πτώση λόγω της λεγόμενης «διαταραχής κατάρρευσης αποικίας». Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο ολόκληρες αποικίες πεθαίνουν μυστηριωδώς, και το οποίο εμφανίζεται σε όλο και περισσότερες κυψέλες. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στο φαινόμενο είναι η ύπαρξη της βαρρόας, ενός ακάρεος που εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Σιγκαπούρη το 1951 και τη δεκαετία του 1970 σχεδόν αφάνισε τη μελισσοκομία στην Ελλάδα.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/10/31/321-3/


Τσιρώνης: Διασφαλισμένη η περιβαλλοντική προστασία του Υμηττού

«Οι οικοπεδοφάγοι του Υμηττού δεν πρέπει να χαίρονται, γιατί ο Υμηττός δεν θα μείνει ούτε ένα δευτερόλεπτο ακάλυπτος».

Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Χαράς Καφαντάρη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτησή της, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θεσπίστηκε ένα αυστηρότερο καθεστώς προστασίας του Υμηττού αμφισβητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πολλούς Δήμους και κατοίκους των εμπλεκόμενων περιοχών, που προσέφυγαν προβάλλοντας, μεταξύ άλλων, την έλλειψη εκπόνησης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/10/30/530-3/


Φθινοπωρινή συνάντηση της τοπικής ομάδας Πελίτι στην Αίγινα

Την Παρασκευή 23 Οκτώβρη 2015 έγινε η η συνάντηση που κάνουμε κάθε φθινόπωρο ξεκινώντας έτσι τις δράσεις μας για 11η χρονιά φέτος στην Αίγινα.

Η μέρα ήταν ξεχωριστή μια και έβρεχε από το πρωί συνέχεια, με αποτέλεσμα να κρατήσει αρκετούς που ήθελαν νάρθουν στα σπίτια τους.Όσοι ήρθαν, που σχεδόν γεμίσαν την φιλόξενη αίθουσα του Μορφωτικού συλλόγου ΄΄ο Καποδίστριας΄΄, αποζημιωθήκαν με πολλούς χειμωνιάτικους σπόρους που είχαμε ετοιμάσει και από την πολύ ενημερωτική ομιλία της Βάσσως Κανελλοπούλου για τα μεταλλαγμένα και πως έχουν εισχωρήσει στη διατροφική μας αλυσίδα, ολόκληρη την ομιλία της μπορείτε να την βρείτε στο www.aeginaportal.gr/eidiseis/52-%CE%9F%C...tisi-tou-peliti.html

Όλο το άρθρο εδώ:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=45&lang=en


Αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά σε «σούπερ» τροφές

Ντοματοχυμοί, σάλτσες για σαλάτες και πατατάκια τσιπς που θα περιέχουν αιθέρια έλαια και εκχυλίσματα από ελληνικά αρωματικά φυτά και μούρα με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και άλλες υγιεινές ιδιότητες, ακόμη και αντικαρκινικές, είναι ανάμεσα στα νέα «λειτουργικά» τρόφιμα που ήδη δοκιμάζονται στη χώρα μας, σε επίπεδο έρευνας και πιλοτικής παραγωγής και τα οποία μπορεί να κυκλοφορήσουν στο μέλλον στην αγορά.

Εξάλλου, η προσθήκη τέτοιων φυσικών συστατικών-συντηρητικών στα τρόφιμα, που μπορούν να τα προστατεύουν καλύτερα από αλλοίωση, μελλοντικά μπορεί να μειώσει ή και να καταργήσει την ανάγκη για χημικά συντηρητικά.

Ελληνικά πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες συνεργάζονται για την αξιοποίηση βιολογικών ενεργών αιθέριων ελαίων από ελληνικά ενδημικά φυτά, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα υγιεινά τρόφιμα. Η προσπάθεια θεωρείται ελπιδοφόρα, αν και ακόμη χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, εωσότου υπάρξει μαζική παραγωγή νέων «σούπερ» τροφών.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Aitheria-elaia-kai-ek...yta-se-soyper-trofes

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1388
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 7 Μήνες  
Χρειάστηκαν 36 χρόνια για να γίνει μόλις το 1% των δασικών χαρτών

Της Χαρά Τζαναβάρα | efsyn.gr

Μέσα σε οκτώ μήνες μπορούν να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες για το 55% της χώρας, ενώ με διασφάλιση 40-45 εκατ. ευρώ είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι μελέτες και για τις υπόλοιπες περιοχές.

Είναι το crash test για την κυβέρνηση της Αριστεράς, αφού αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος που θα αποκαλύψει και την καταπατημένη δημόσια περιουσία, αλλά έχει υψηλό πολιτικό κόστος.

Σήμερα πάντως με δασικούς χάρτες καλύπτεται περίπου το 1% της χώρας!

Η κυβέρνηση όμως, αντί για ολοκληρωμένες λύσεις, την περασμένη Πέμπτη προώθησε μια… ντροπολογία στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, με την οποία έδινε «συγχωροχάρτι» σε όλα τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση ώς την εκπόνηση των δασικών χαρτών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/09/324-5/


Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014

Με το άρθρο 32 του ν. 4342/2015 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α´ 143/9-11-2015) τροποποιούνται διατάξεις του ν. 4280/2014 (Α´ 159). Πιο συγκεκριμένα:

Άρθρο 32
Τροποποιήσεις διατάξεων του ν. 4280/2014 (Α´ 159)

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 38 του ν. 998/1979, όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται συνεπεία πυρκαγιάς, αποψίλωσης ή άλλης αιτίας, κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Της κήρυξης της αναδάσωσης εξαιρούνται εκτάσεις για τις οποίες, πριν την καταστροφή της δασικής βλάστησής τους από πυρκαγιά, έχει χορηγηθεί έγκριση επέμβασης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Κεφάλαιο Έκτο του παρόντος νόμου».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/11/1251-8/


Οι λύκοι επέστρεψαν στην Πάρνηθα

Ζώο περήφανο, σύμβολο της άγριας ζωής, αλλά και παρεξηγημένος κομιστής του φόβου, ο λύκος, αν και κυνηγήθηκε ανά τους αιώνες, φαίνεται να επανακάμπτει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τις τελευταίες έρευνες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ, οι λύκοι έχουν επιστρέψει ύστερα από πενήντα χρόνια στα βόρεια της Αττικής.

Πριν από έναν χρόνο το Δασαρχείο Πάρνηθας ζήτησε τη συνδρομή της Καλλιστώς για τη διεξαγωγή έρευνας σε σχέση με την πιθανή επανεμφάνιση του λύκου στην περιοχή, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρχαν παρατηρήσεις ζώων που έμοιαζαν με λύκους, μαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και η εύρεση ενός νεκρού ζώου που έμοιαζε με λύκο.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/11/09/124-4/


Επιστημονική εργασία για το χαμαιλέοντα της Πύλου


Την επιστημονική εργασία για τον χαμαιλέοντα του υδροβιότοπου της Γιάλοβας παρέδωσαν την Τρίτη οι εκπρόσωποι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στο δήμαρχο Πύλου – Νέστορος, Δημ. Καφαντάρη.

Το βιβλίο με τίτλο «Ο χαμαιλέοντας της Πύλου» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για παιδιά ηλικίας 5-13 ετών και θα μοιραστεί από το δήμο στα σχολεία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «σκοπός αυτού του πονήματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των παιδιών μας μέσω της βιωματικής μάθησης ώστε να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προστατεύσουν τον μοναδικό πανευρωπαϊκά «Χαμαιλέοντα της Πύλου», ο οποίος υπάρχει στον υδροβιότοπο της Γιάλοβας, σε περιοχή Natura 2000″.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/07/1106-11/


Διάσωση σπάνιων ειδών από λαθρέμπορους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), με την προσχώρησή της στη CITES, μια παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί στην ανάσχεση της παράνομης εμπορίας των αυτοφυών φυτών και των άγριων ζώων, συμβάλλει στην προστασία περισσότερων από 35 000 εμβληματικών ειδών και ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσχώρησε, ως 181ο μέλος, στη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES), μια παγκόσμια συμφωνία που αποσκοπεί να θέσει τέρμα στην παράνομη εμπορία αυτοφυών φυτών και άγριων ζώων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/06/1030-10/


«Μέση Δασική Σχολή Αγιάς, εκατό χρόνια από την ίδρυσή της»

Κυκλοφόρησε καλαίσθητη επετειακή έκδοση για την ίδρυση και λειτουργία της «Μέσης Δασικής Σχολής Αγιάς, εκατό χρόνια από την ίδρυσή της».

Για τη συγκέντρωση, επεξεργασία και αξιολόγηση του αρχειακού υλικού, καθώς και για τη συγγραφή του πονήματος συνεργάσθηκαν οι κ.κ.: α) Δρ Στέργιος Βέργος – πρώην Καθηγητής ΤΕΙ Λάρισας, β) MSc Βασίλειος Αρέτος – Δ.Υ. ΤΕΙ Θεσσαλίας, γ) Δρ Χριστίνα Πολέζε – πρώην Εκπαιδευτικός ΤΕΙ Λάρισας, και δ) Δρ Αχιλλέας Τσιρούκης – Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Οι επιδιωκόμενοι στόχοι της ερευνητικής-μελετητικής ομάδας είναι πολλαπλοί, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει «η συμβολή στην προσπάθεια καταγραφής της ιστορικής διαδρομής και των επιτευγμάτων της δασοπονικής εκπαίδευσης και έρευνας στη χώρα μας».

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/11/733-6/


Ημερίδα «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδος με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης» στην Θεσσαλονίκη

τα πλαίσια της Δια βίου Μάθησης, αλλά και της αύξησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας εν μέσω κρίσης, τα οποία πρεσβεύει και υπηρετεί το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης, διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εταιρία Συμβούλων ErgoQ και τηνΥδρογεωτεχνική, Ημερίδα με θέμα την «Αγροτική Επαγγελματική Διέξοδο με Θησαυρούς της Ελληνικής Γης».

Η Ημερίδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει το θέμα της Αγροτικής Παραγωγής Νέων Προσοδοφόρων Καλλιεργειών είτε από άνεργους, είτε από αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και γεωργούς οι οποίοι προβληματίζονται για το οικονομικό τους μέλλον.

Η χώρα μας διαθέτει θαυμαστή βιοποικιλότητα και μεγάλο αριθμό από γνωστά και άγνωστα στο ευρύ κοινό αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Καθώς η διεθνής φαρμακοβιομηχανία στρέφεται όλο και περισσότερο στη φύση για νέα φάρμακα και θεραπείες, η δυνατότητα επαγγελματικής αξιοποίησης της πλούσιας χλωρίδας της Ελληνικής Γης φαντάζει ολοένα και πιο ελκυστική.

Η Ημερίδα θα επικεντρωθεί συγκεκριμένα στην καλλιέργεια, μεταποίηση, εμπορία και εξαγωγή της Τσουκνίδας, του Τριβολιού, της Λουΐζας, του Δενδρολίβανου, της Πικραλίδας, και του Μάραθου.

Όλο το άρθρο εδώ:
www.paseges.gr/el/news/Hmerida-Agrotikh-...hs-sthn-THessalonikh


Νέα Ταχυδρομική διεύθυνση του Πελίτι


Αλλαγή σελίδας κάνει το Πελίτι αλλάζοντας την ταχυδρομική του διεύθυνση. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους από το ταχυδρομείο Παρανεστίου που από το 2003, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να διεκπεραιωθεί η αλληλογραφεί του Πελίτι που δεν ήταν και λίγη. Χάρη στην αλληλογραφία του Πελίτι κρατήθηκε ανοιχτό το ταχυδρομείο Παρανεστίου.

Ευχαριστούμε

Συνεχίζουμε στη νέα μας ταχυδρομική διεύθυνση

Πελίτι

Τ. Θ. 11

Τ. Κ. 66100 Δράμα

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...Itemid=2&lang=en

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1389
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 6 Μήνες  
Βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου-Μαθήματα Διατήρησης για Προστατευόμενες Περιοχές

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο με θέμα «Βιοποικιλότητα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου-Μαθήματα Διατήρησης για Προστατευόμενες Περιοχές», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου στο κτίριο του Φορέα Διαχείρισης, στη Δαδιά.

Παρουσιάστηκαν συνολικά 15 εργασίες οι οποίες κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα της γνώσης που έχει αποκτηθεί για το Εθνικό Πάρκο ΔΛΣ. όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επιστήμονες, πολιτικά πρόσωπα της περιοχής αλλά και απλοί πολίτες έδωσαν το παρόν για να συζητήσουν και να προβληματιστούν για την ποικιλία των οικοτόπων και των ζωντανών οργανισμών και να προτείνουν μεθόδους διαχείρισης και διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής και των ειδών που περικλείει.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/11/21/1030-11/


Συστήνεται Ομάδα Εργασίας για τη διάσωση σπάνιων φυλών


Τα προγράμματα διάσωσης αφορούν φυλές αιγοπροβάτων, βοοειδών, ιπποειδών, βούβαλου και χοίρου.

Συστήνεται δεκαμελής Ομάδα Εργασίας, η οποία καλείται εντός διετίας να καταρτίσει προγράμματα διάσωσης και διατήρησης των σπάνιων φυλών Αιγοπροβάτων, Βοοειδών, Ιπποειδών καθώς και του Βούβαλου και του εγχώριου Χοίρου που κατατάσσονται στην κατηγορία «κατάσταση εξαφάνισης», «κατάσταση επισφαλής» και «κατάσταση ευαίσθητη».

Το έργο της ομάδας εργασίας κινείται στο πλαίσιο της προστασίας και διατήρησης της γενετικής ποικιλομορφίας των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων εντός ή εκτός των οικοσυστημάτων στα οποία διαβιούν [ΠΔ 434/30.11.1995 (ΦΕΚ 248/Α’)].

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/16/1142-7/


Ινδία: Φύτευση δύο δισ. δέντρων και δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Ινδίας προωθεί ένα νέο σχέδιο με σκοπό την ταυτόχρονη αντιμετώπιση δύο μεγάλων προβλημάτων της χώρας, την ανεργία των νέων και την κακή ποιότητα του αέρα.

Το σχέδιο προβλέπει την πρόσληψη έως και 300.000 νέων για τη φύτευση δύο δισεκατομμυρίων δέντρων κατά μήκος των εθνικών οδών της χώρας.

«Το συνολικό μήκος των εθνικών οδών της χώρας είναι περίπου 100.000 χιλιόμετρα.

Ζήτησα από τους αρμόδιους υπαλλήλους να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τη φύτευση δύο δισεκατομμυρίων δέντρων κατά μήκος αυτών των οδών, το οποίο με τη σειρά του θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για τους ανέργους, και θα συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Νιτίν Τζαϊράμ Γκαντκάρι.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/19/658-3/


Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Φύσις αλατόμητος» με κείμενα του Γιώργου Ντούρου

Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου: «Φύσις αλατόμητος» με κείμενα του Γιώργου Ντούρου, η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη και η εταιρεία ΥΛΗ – Διαχείριση & Προστασία Περιβάλλοντος, σας προσκαλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015, στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας (οδός Ακαδημίας 50), για την παρουσίαση του βιβλίου.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, τ. Γενικός Διευθυντής Δασών
Κίμων Χατζημπίρος, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Γιώργος Σφήκας, μελετητής της ελληνικής φύσης, τ. πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης
Αντώνης Καπετάνιος, Δασολόγος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/22/1020-13/


Οι ερωτευμένοι σπίνοι χορεύουν… κλακέτες


Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατέγραψαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας τον αστραπιαίο χορό του φλερτ των μπλε σπίνων

Ο έρωτας απαιτεί θυσίες και συγκεκριμένα στην περίπτωση των μπλε σπίνων της Αφρικής απαιτεί τόσο καλή φωνή όσο και ιδιαίτερο ταλέντο στον… χορό! Για πρώτη φορά επιστήμονες από την Γερμανία και την Ιαπωνία με τη βοήθεια καμερών υψηλής ταχύτητας, κατέγραψαν τον αστραπιαίο χορό του φλερτ που πραγματοποιούν οι ερωτευμένοι αρσενικοί σπίνοι για να «ρίξουν» τα θηλυκά.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/21/218-2/


Πιάνουν τόπο οι έλεγχοι


Το 2012 και το 2013 θα μείνουν μάλλον στην ιστορία, ως τα χρόνια που παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα κρούσματα λαθροϋλοτομίας τόσο στην περιοχή της Ηπείρου όσο και γενικότερα, αφού από πέρυσι μέχρι και φέτος το φαινόμενο άρχισε να φθίνει.

Αν και είναι νωρίς για συγκριτικά στατιστικά στοιχεία από τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις και τα Δασαρχεία φαίνεται, ότι η εντατικοποίηση των ελέγχων και περιπολιών των δασικών υπαλλήλων σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, οι κατασχέσεις και η επιβολή διοικητικών προστίμων, λειτούργησαν προς την κατεύθυνση της αποτροπής.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/21/143-6/


Εντυπωσιακές φωτογραφίες σε τόπους μακρινούς!

Οι περισσότεροι έχουν δει την φωτογραφία του με την 12χρονη Αφγανή πρόσφυγα που θεωρείται και ως η πιο αναγνωρίσιμη φωτογραφία στην ιστορία του National Geographic (ήταν κι εξώφυλλο τον Ιούνιο του 1985.
Αξίζει να ρίξετε μία ματιά και στα υπόλοιπα δείγματα της δουλειάς του.O Steve McCurry μέσα σε 35 χρόνια έχει τραβήξει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που δείχνουν την καθημερινή ζωή σε τόπους μακρινούς.

Δείτε τις φωτογραφίες εδώ:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_821.html


Το Βόρειο Αιγαίο από ψηλά


Η Digapictures παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ταινία στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί από λήψεις drone. Το Aericon είναι μία καταπληκτική δουλειά της Diga Pictures για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Β. Αιγαίου, στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Πέλαγος Πολιτισμού", με πανέμορφες εναέριες λήψεις από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στο βίντεο θα δείτε υπέροχα πλάνα από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο, την Ικαρία, τα Ψαρά, τις Οινούσσες και τον Άγιο Ευστράτιο. Στο παρασκήνιο ακούγεται ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη στα ελληνικά. Το πρότζεκτ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_850.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Τελευταία διόρθωση: 23/11/2015 06:36 απο undisputed.
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1390
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 6 Μήνες  
Drone βοηθούν αγριοκάτσικα στην Ισπανία

Τα αγριοκάτσικα της Ιβηρικής Χερσονήσου αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό σοβαρό πρόβλημα ψωρίασης, η οποία είναι μεταδοτική και στους ανθρώπους.

Στην Sierra de las Nieves στη νότια Ισπανία, με τη βοήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των drone, οι επιστήμονες καταφέρνουν να συγκεντρώνουν τα κατσίκια εκεί που θέλουν και τα χτυπούν με βέλη, που περιέχουν αναισθητικό. Παίρνουν αίμα, το οποίο το αναλύουν στη συνέχεια στο εργαστήριο.

«Είναι καλύτερο που χρησιμοποιούμε ένα drone, γιατί η θέα που έχουμε από τον αέρα είναι άψογη. Όταν τα βλέπουμε τα πάντα από το έδαφος, υπάρχουν θάμνοι, βράχοι και βουνά. Την ώρα που στοχεύουμε το ζώο με ένα βέλος, παθαίνουν πανικό για δέκα λεπτά, το χρόνο που χρειάζεται για να αποκοιμηθούν. Στην άλλη περίπτωση με το drone, μπορείς να συνεχίζεις να βλέπεις, που κινείται το ζώο» εξηγεί ο Σαούλ Μάθιου, ιδρυτής της Airdronerc.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/28/1141-2-2/


Εγκαταλελειμμένοι ορεινοί οπωρώνες: ένας ξεχασμένος αλλά πολύτιμος οικότοπος


Οι ορεινοί οπωρώνες αποτελούσαν για αιώνες ένα συμπληρωματικό, αλλά σημαντικό πόρο για τις τοπικές κοινότητες. Αναπτυσσόταν γύρω από μόνιμους ή περιστασιακούς οικισμούς, καθώς και κοντά σε ορεινά χωράφια, βοσκολίβαδα και άλλους χώρους δουλειάς και φιλοξενούσαν συνήθως ποικιλία δέντρων, όπως μηλιές, αχλαδιές και γκορτσιές, κερασιές, δαμασκηνιές και κορομηλιές, συκιές, κυδωνιές, καρυδιές και φουντουκιές. Το τοπίο συμπληρωνόταν από συστάδες καστανιές, αμπέλια και καρποφόρους θάμνους, όπως κρανιές και αγριοτριανταφυλλιές. Με τη συγκέντρωση του πληθυσμού, την εγκατάλειψη των περισσότερων ορεινών οικισμών, την αλλαγή των παραγωγικών προτύπων και την εντατικοποίηση-εμπορευματοποίηση της αγροτικής παραγωγής, η οικονομική τους σημασία περιορίστηκε και οι περισσότεροι σταδιακά εγκαταλείφθηκαν. Ακόμα και έτσι όμως, παρέμειναν ένα σημαντικό στοιχείο του τοπίου, με μεγάλη οικολογική και κοινωνική σημασία.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/24/327-3/


«Hotspot» παγκοσμίως η Ελλάδα για τη βλάστηση και τη χλωρίδα της

Από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως, για τη βλάστηση και τη χλωρίδα της, είναι η Ελλάδα που συγκαταλέγεται εξολοκλήρου στα «hotspots» της γης!

«Hotspots» ονομάζονται οι περιοχές που βρίσκονται στο 2,3% της ξηράς της γης και σε αυτές εμφανίζονται περίπου το 50% όλων των ειδών παγκοσμίως!

Ενδεικτικά, στον Όλυμπο, απαντώνται πάνω από 1800 είδη και υποείδη φυτών, στην Πρέσπα πάνω από 2000, ενώ σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία είναι λιγότερα από 1500!

Χάρτης των σημαντικότερων περιοχών για τη χλωρίδα και τη βλάστηση της βόρειας Ελλάδας, δηλαδή για τις πιο σημαντικές σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Έργου «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)».

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/11/27/1203-8/


Ημερίδα: «Συνύπαρξη Ανθρώπου και Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης»

Ημερίδα με τίτλο: «Συνύπαρξη Ανθρώπου και Άγριας Ζωής στο Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης», διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2015, στις 9.00 πμ, στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Κομνηνών Σταυρούπολης.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν νέα στοιχεία σχετικά με την σημερινή κατάσταση διατήρησης συγκεκριμένων ειδών θηλαστικών στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Η διατήρηση και βιωσιμότητα δύο εξ’ αυτών (αρκούδα και λύκος) που ανήκουν στα μεγάλα σαρκοφάγα, εξαρτάται και από το καθεστώς συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/27/208-7/


Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης (δεύτερη έκδοση)


Ο καλύτερος Οδηγός Αναγνώρισης σε αναθεωρημένη έκδοση

Ο πιο σύγχρονος και ενημερωμένος Οδηγός αναγνώρισης των πουλιών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης και των περιοχών γύρω από τη Μεσόγειο μόλις κυκλοφόρησε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, με πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, τον βιότοπο, την κατανομή, την εμφάνιση και τη φωνή για 1.000 σχεδόν είδη, μέσα από χάρτες και 3.500 εικόνες! Ουσιαστικά πρόκειται για μια «εγκυκλοπαίδεια πουλιών», κατάλληλη για κάθε επαγγελματία του κλάδου, φοιτητή, ορνιθοπαρατηρητή ή απλώς φυσιολάτρη!

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/11/25/302-3/


Ίδρυση Δασικών Φυτωρίων


Με την ΚΥΑ 131759/3479/19-11-2015 (ΦΕΚ Β´ 2564) που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις των δικαιούχων για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας δασικών φυτωρίων:

1.στις δασικές Υπηρεσίες με σκοπό την παραγωγή και διάθεση αντί τιμήματος δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού για δασοπονικούς σκοπούς και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.
2.στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα με σκοπό την παραγωγή και εμπορία δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού για δασοπονικούς και μη σκοπούς και τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/27/1012-2/


Από 4 έως 6/12 το 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος καλεί στο 5ο Πανελλήνιο Μελισσοκομικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 και 6 Δεκεμβρίου 2015, στον Πειραιά, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν παράλληλα με το 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Apo-4-ews-6-12-to-5o-...lissokomiko-Synedrio


Τρίκαλα :Ο εντυπωσιακός καταρράκτης της Παλαιοκαρυάς από ψηλά


Εντυπωσιακές εικόνες από την «καρδιά» του φαραγγιού
Ένα θέαμα εντυπωσιακό και επιβλητικό. Ένα drone πετάει πάνω από τα φαράγγι της Παλαικορυάς και... εξερευνεί το μαγικό τοπίο της περιοχής που προκαλεί δέος σε όποιον έχει την τύχη να βρεθεί εκεί.


Video:
trelogiannis.blogspot.gr/2015/11/blog-post_997.html

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1391
Απ:Περιβαλλοντικά νέα... πριν 5 Χρόνια, 6 Μήνες  
Νέος Συνεταιρισμός καλλιεργητών αρωματικών φυτών στη Δυτική Θεσσαλία

Με την τεχνική υποστήριξη και βοήθεια του γνωστού γεωπόνου Ντίνου Μπλιάτσιου, Προέδρου και Δ/ντα Συμβούλου της εταιρίας «ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε.» ιδρύθηκε και στη Δυτική Θεσσαλία άλλη μια οργάνωση παραγωγών αρωματικών φυτών με το διακριτικό τίτλο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».

25 νέοι παραγωγοί, με όραμα και διάθεση ίδρυσαν την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2015 στα Τρίκαλα, συνεταιρισμό με βασική καλλιέργεια τα αρωματικά φυτά ιδιαίτερα δε, τη ρίγανη και το τσάι του βουνού.

Η έδρα του συνεταιρισμού θα είναι το Αγιόφυλλο. Οι συμμετέχοντες παραγωγοί έχουν ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες με ρίγανη και τσάι. Φιλοδοξία τους είναι να αναπτυχθούν στα συγκεκριμένα προϊόντα με στόχο την κάλυψη της Ελληνικής αγοράς.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/Neos-Synetairismos-ka...sth-Dytikh-THessalia


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση CHO.C.O. στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής

Επιτυχία γνώρισε η πιλοτική εφαρμογή του CHO.C.O. project το Σαββατοκύριακο 28-29 Νοεμβρίου 2015 στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Η δράση CHO.C.O. (CHOose, Cut, Offset) έδωσε τη δυνατότητα στους πολίτες να επισκεφθούν δυο καλλιέργειες ελάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως Χριστουγεννιάτικα Δέντρα, να περιηγηθούν σε αυτές, να επιλέξουν το δέντρο της αρεσκείας τους και να το πάρουν συσκευασμένο στην οικία τους.

Περίπου 100 ταξιδιώτες από τη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να διανύσουν την απόσταση των 140 χιλιομέτρων μετ’ επιστροφής και να πάρουν από τον Ταξιάρχη το δέντρο τους, παρόλο που φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχε δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς να μεταφέρουν και να πωλούν τα δέντρα τους στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Νοεμβρίου αντί την 1η Δεκεμβρίου, οπότε οι παραπάνω ταξιδιώτες μπορούσαν ήδη να το αγοράσουν το δέντρο μέσα από την πόλη.

Όλο το άρθρο εδώ:

dasarxeio.com/2015/11/30/1004-4/


Προστασία της χλωρίδας και της πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, με την πολύτιμη συνεργασία της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, του Αθλητικού Συλλόγου ερασιτεχνών αλιέων Ιωαννίνων “Ioannina Fishing Club”, των συναρμόδιων Υπηρεσιών, των Τοπικών Φορέων και των κατοίκων της περιοχής, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη επόπτευση – φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, από τις αρχές του καλοκαιριού έχει ξεκινήσει πιλοτικά η υλοποίηση προγράμματος επόπτευσης – φύλαξης της χλωρίδας και της πανίδας, συμπεριλαμβανομένης και της ιχθυοπανίδας, στην προστατευόμενη περιοχή με δύο βάρδιες περιπολιών όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/12/02/423-7/

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου:
tzoumerka-park.gr/


Το πράσινο κάνει καλό στην κοινωνική συνοχή και μειώνει την εγκληματικότητα

Μελέτη δείχνει ότι όσο περισσότεροι χώροι πρασίνου υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο μειώνεται η εγκληματικότητα.

Όταν οι άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, η κοινωνική συνοχή αυξάνεται και η εγκληματικότητα μειώνεται, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι η ύπαρξη πολλών χώρων πρασίνου, αλλά και ζώων, κάνει καλό στην κοινωνική υγεία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν αναδείξει τη σημασία του πρασίνου και της φύσης γενικότερα για την ψυχική και σωματική υγεία ενός ανθρώπου. Το άγχος και οι σωματικοί πόνοι μειώνονται, ακόμη και οι άρρωστοι αναρρώνουν πιο γρήγορα. Η νέα μελέτη έρχεται να επισημάνει ότι η επαφή με τη φύση αποτελεί γενικότερα ένα παράγοντα που βοηθά στην αρμονία και ασφάλεια των τοπικών κοινωνιών.

Όλο το άρθρο εδώ:
dasarxeio.com/2015/11/30/1231-6/


Η μελισσοκομία έχει προϊστορία τουλάχιστον 8.500 ετώνΟι άνθρωποι είχαν βρει τρόπο να αξιοποιούν τις μέλισσες ήδη από τη Λίθινη εποχή, πριν από 8.500 έως 9.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, με ελληνική συμμετοχή, η οποία μεταθέτει ακόμη πιο βαθιά στο παρελθόν τη σχέση των ανθρώπων με τις μέλισσες και τις ρίζες της ίδιας της μελισσοκομίας, η οποία παραμένει πάντως άγνωστο πότε ακριβώς ξεκίνησε.

Σκηνές από προϊστορικές βραχογραφίες στην υποσαχάρια Αφρική απεικονίζουν κυνήγι μελισσών, καθώς και τοιχογραφίες της Αιγύπτου των Φαραώ που δείχνουν σκηνές μελισσοκομίας, αλλά έως τώρα ήταν ασαφές κατά πόσο οι πρώτοι αγρότες ήσαν και μελισσοκόμοι, πράγμα που πλέον φαίνεται να επιβεβαιώνεται.


Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων ο καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Κωτσάκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Έβερσεντ της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Όλο το άρθρο εδώ:
paseges.gr/el/news/H-melissokomia-ehei-p...ylahiston-8.500-etwn


Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της 1954-2004

Με μεγάλη μας χαρά καταφέραμε να επανεκτιπώσουμε για 11η φορά (11.000 αντίτυπα) το βιβλίο του κ. Γιώργου Κηπουρού, "Η Παραδοσιακή Καλλιέργεια λαχανικών και τα μυστικά της 1954-2004. Χωρίς λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ραντίσματα, κοπριά.

Τιμή 15 ευρώ, συν έξοδα αποστολής.

Μπορείτε να το ζητήσετε από το Πελίτι στη διεύθυνση: peliti(ατ)peliti.gr

Δίνουμε σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά θέματα.

Πηγή:
peliti.gr/index.php?option=com_content&a...temid=13&lang=en


Ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση της Κρήτης - Υπέροχες εικόνες

Ένα ντοκιμαντέρ για την Κρήτη που υλοποίησε το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας συμβάλλοντας στην εκστρατεία της Περιφέρειας Κρήτης για τις περιοχές NATURA 2000 του νησιού.


Video:

www.ekriti.gr/%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%C...lSd94a.mKn57UQK.dpbs


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information