Read File
  • Drakotrypa.gr
    Drakotrypa.gr
Αρχική Μεταξύ μας

Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Διαβάστε !!! (εκτός και αν΄ήδη το διαβάσατε αλλού...) (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) Επισκέπτης
Πάνε στο τέλος Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Διαβάστε !!! (εκτός και αν΄ήδη το διαβάσατε αλλού...)
#1400
Απ:Διαβάστε !!! (εκτός και αν ήδη το διαβάσατε αλλού...) πριν 5 Χρόνια, 5 Μήνες  
Γυμναστική και μουσική: κορυφαία πνευματικά αγαθά στην Αρχαία Ελλάδα…

H Ιωάννα Μάστορα, Δρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονική και Εργαστηριακή Συνεργάτις Α. ΤΕΙ Αθηνών, στην ομιλία της με τίτλο «Η έκφραση του Ολυμπιακού Ιδεώδους μέσω της μουσικής» κατά τη διάρκεια του 3ου Φιλοσοφικού Forum με θέμα: «Μουσική, Μαθηματικά, Αστρονομία και Φιλοσοφία», που διοργανώθηκε από το Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο ΑΝΑΔΡΑΣΙΣ, το Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Φιλοσοφίας (23/11)Video:
www.pemptousia.gr/video/gimnastiki-ke-mo...-stin-archea-ellada/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1413
Απ:Διαβάστε !!! (εκτός και αν ήδη το διαβάσατε αλλού...) πριν 5 Χρόνια, 2 Μήνες  
Ρωμαντισμός εναντίον καπιταλισμού

Όλο το τελευταίο διάστημα, από την 23η Απριλίου του 2010, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την ένταξή μας στην νεροσυρμή χωρίς επιστροφή που αποδείχθηκε πως ήταν το πρώτο «Μνημόνιο κατανόησης»(MoU), έχουν μειωθεί οι περισσότερο «οικουμενικού» χαρακτήρα αναζητήσεις και συζητήσεις από τον δημόσιο λόγο, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν εντάσσονται σε μια άμεσης χρησιμότητας πρακτική.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν την ιστορία των factory-workersιδεών και μάλιστα των ρηξικέλευθων ιδεών ανακινεί παραταύτα η πρόσφατη μετάφραση του δοκιμίου των Michael Lowy και Robert Sayre (Εκδ. Έρασμος, 09/2015, μτφ. Ρ. Πεσσάχ) «Ρομαντισμός εναντίον καπιταλισμού» με προλόγιση του καθ. Στ. Ροζάνη.
Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει με την φύση όπως και την σύμφυση των κοινωνικοοικονομικών ρευμάτων του καπιταλισμού, του αντικαπιταλισμού/σοσιαλισμού, καθώς και του Διαφωτισμού και του Ρωμαντισμού. Χαρακτηριστική πτυχή αυτού του ζητήματος είναι οι ολοκληρωτικές ιδεολογίες που εμφανίστηκαν κατά τον Μεσοπόλεμο και ειδικά ο ναζισμός.

Υπήρξαν ορισμένοι που ισχυρίστηκαν –στην Ελλάδα αυτή η προβληματική εκφράστηκε με κυρίαρχο τρόπο στον δημόσιο λόγο ειδικά από την εποχή της νεοφιλελεύθερης/εκσυγχρονιστικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ- ότι ο ναζισμός κατάγεται από τον Ρωμαντισμό. Αντίθετα, άλλοι υποστήριξαν ότι ευρύτερα ο φασισμός κατάγεται από τον διαφωτισμό. Ο μακαριστός ιερομόναχος Σεραφείμ Ρόουζ είχε υποστηρίξει(βλ. «Μηδενισμός», εκδ. Μυριόβιβλος, Ιούλιος 2007) ότι ο ναζισμός διακρίνεται μεταξύ άλλων από ένα «πρακτικό ματεριαλισμό», ένα χυδαίο πρακτικίστικο πνεύμα, το οποίο, στα πλαίσια της «ποσοτικοποίησης του κόσμου», προσμετρά ακόμη και το σκήνωμα του νεκρού ανθρώπου με βάση την ποσότητα των ωφέλιμων υλικών που μπορεί να αποδώσει ως πρώτες ύλες για την Βιομηχανία. Προεξάρχουσα θέση στην υποστήριξη της θέσης της καταγωγής του φασισμού από τον διαφωτισμό κατέχουν οι [αριστερής προέλευσης] Μαξ Χορκχάιμερ και Τέοντορ Αντόρνο της κοινωνιολογικής «σχολής της Φραγκφούρτης», με το μνημειώδες κοινό τους έργο, την «Διαλεκτική του Διαφωτισμού», καθώς και τα έργα του πρώτου «Το τέλος του Λόγου» και «Η έκλειψη του Λόγου». Στα καθ’ημάς ο Γ. Σεφέρης στα Ημερολόγιά του έβλεπε κατά τη διάρκεια του Β’ Π.Π. τον ναζισμό ως απόληξη του «επιστημονικού πολιτισμού της Ευρώπης». Οι Χριστιανοί αντιστασιακοί, τέλος, του «Λευκού Ρόδου» επικαλούνταν στις προκηρύξεις τους αποσπάσματα των Γερμανών Ρωμαντικών συγγραφέων Novalis και Schiller.

Ο Νικολάι Μπερντιάγεφ, ο μεγάλος Ορθόδοξος συγγραφέας της γαλλικής ρωσικής διασποράς, κατέτασσε στα απομνημονεύματά του τον εαυτό του στους ρωμαντικούς, διότι υπήρξε πάντα, όπως έλεγε, «αντικλασσικός». Οι Sayre και Lowy βρίσκουν τον πυρήνα που συνδέει όλους αυτούς τους συγγραφείς στην πεποίθηση ότι «μέσα στην νεωτερική καπιταλιστική πραγματικότητα κάτι πολύτιμο έχει χαθεί(…)Το παρόν στερείται ορισμένων ουσιωδών ανθρωπίνων αξιών που χάθηκαν: αξίες ποιοτικές, σε αντίθεση με τις ανταλλακτικές αξίες, που είναι καθαρά ποσοτικές, και οι οποίες κυριαρχούν μέσα στην νεωτερικότητα»(όπ.π., σελ. 13).

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πολλοί Ρωμαντικοί διαμορφώνουν τον πόθο τους για την μεταμόρφωση του «ξεπεσμένου παρόντος» σε μια «ουτοπική κοινότητα» (όπ.π., σελ. 14), η οποία συχνά συνδέεται πολύ στενά με την χριστιανική πίστη. Ο Ουίλλιαμ Μπλέηκ αναρωτιέται για την πραγματοποίηση της θείας παρουσίας στην Αγγλία πριν την εμφάνιση αυτών των «σκοτεινών σατανικών εργοστασίων», ενώ ο «πνευματικός αγώνας» τον οποίο προκηρύσσει δεν βρίσκει άλλο τέλος από «όταν θα έχουμε οικοδομήσει την Ιερουσαλήμ/Μέσα σε μια καταπράσινη και ευχάριστη Αγγλία» (όπ.π., σελ. 14-15).

Είναι άλλωστε πολύ χαρακτηριστική η σύμπτωση πολλών χριστιανών σοσιαλιστών με τους ρωμαντικούς σοσιαλιστές. Σημαντικό παράδειγμα ο βρεττανικής καταγωγής John Ruskin(Τζον Ράσκιν, 1819-1900), ο οποίος καταγράφεται στην βιβλιογραφία υπό αμφότερες τις κατηγοριοποιήσεις. Οι Sayre-Lowy στο έργο τους «Εξέγερση και μελαγχολία» τον καταγράφουν ως ρωμαντικό σοσιαλιστή, ενώ ο Νικ. Μπερντιάγεφ στα νεανικά του έργα ως χριστιανό σοσιαλιστή, που πρέσβευε ένα είδος μη-βίαιου σοσιαλισμού «εκ των άνω». Ο ίδιος κατέγραφε σε κείμενά του συχνά την αγάπη που είχε για ειδικές μορφές της ρωμαντικής κουλτούρας όπως η «γοτθική αρχιτεκτονική». Άλλα παραδείγματα αντικαπιταλιστών/σοσιαλιστών Χριστιανών ρωμαντικών είναι ο Γάλλος λογοτέχνης Ονορέ ντε Μπαλζάκ, ενώ στην ίδια κατηγορία μπορούμε να εντάξουμε και τον Νικολάι Μπερντιάγεφ (Ορθόδοξος/νεορρωμαντικός). Ειρήσθω εν παρόδω, παράδειγμα επαναστάτη φιλέλληνα ρωμαντικού ήταν και ο ίδιος ο Λόρδος Βύρωνας, καθώς και ο Φρανσουά Ρενέ ντε Σατωμπριάν, ο οποίος συμμετείχε για ένα διάστημα στην κυβέρνηση του Ναπολέοντα, πριν την Παλινόρθωση.

Σύμφωνα με τους Sayre και Lowy, η κριτική που επεφύλαξαν στην καπιταλιστική νεωτερικότητα οι Ρωμαντικοί συγγραφείς εκτείνεται σε πέντε βασικούς άξονες: στην απομάγευση, ποσοτικοποίηση και μηχανοποίηση του κόσμου, την «ορθολογιστική αφαίρεση» και τη «διάλυση των κοινωνικών συνδέσμων». Στην καπιταλιστική νεωτερικότητα κυριαρχεί η «μοναξιά του πλήθους», και ο άνθρωπος αλλοτριώνεται σε «εικόνα του μοναχικού εμπορεύματος».

Η ρωμαντική παράδοση εκτείνεται ως το σήμερα και ίσως η αναγέννησή της σε διάφορες μορφές και ειδικά σε νεανικές υποκατηγορίες πολιτισμού είναι ένα από τα πιο ελπιδοφόρα στοιχεία της κατά τα άλλα μάλλον «ανέμπνευστης» εποχής μας.


Πηγή:
philalethe00.wordpress.com/2016/05/20/%C...%BF%CF%8D/#more-4273


undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1426
Απ:Διαβάστε !!! (εκτός και αν ήδη το διαβάσατε αλλού...) πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Η τέχνη φορέας μηνυμάτων…

Ο Γεώργιος Α. Καλακαλλάς, Γλύπτης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην ομιλία του «Η λύτρωση της στιγμής όταν εισχωρεί στην αιωνιότητα μέσω της Τέχνης», στο πλαίσιο ημερίδας αφιερωμένης στην επέτειο των 5 ετών της Μύρτιδος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 15/5/2015.

Γενική θεματολογία της ημερίδας: «Μορφή, ταφή ή καύση και η καθημερινή ζωή στην Αθήνα του 5ου αιώνα».

Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε στο κοριτσάκι του λοιμού των Αθηνών, τα οστά του οποίου ανακαλύφθηκαν στην ανασκαφή του Κεραμεικού και έδωσαν τη δυνατότητα να προσδιοριστεί η ασθένεια που προκάλεσε τη μεγάλη καταστροφή στην πανίσχυρη μέχρι τότε Αθήνα.

Όλο το άρθρο και το video εδώ:
www.pemptousia.gr/video/techni/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1427
Απ:Διαβάστε !!! (εκτός και αν ήδη το διαβάσατε αλλού...) πριν 4 Χρόνια, 11 Μήνες  
Μουσική: εργαλείο για να εργαζόμαστε και να ζούμε με σωστό τρόπο

Η κ. Σύλβια Κουτρούλη, Kαθηγήτρια Mουσικής, Aρχιτέκτων-Mηχανικός στην ομιλία της «Η αρχαία ελληνική μουσική και η θέση της στον καθημερινό βίο», στο πλαίσιο ημερίδας αφιερωμένης στην επέτειο των 5 ετών της Μύρτιδος, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης στις 15/5/2015.


Video:
www.pemptousia.gr/video/mousiki-ergalio-...te-ke-na-zoume-kala/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
#1448
Απ:Διαβάστε !!! (εκτός και αν ήδη το διαβάσατε αλλού...) πριν 4 Χρόνια, 8 Μήνες  
Προσοχή, Οι Selfies Συνδέονται με Αυτές τις Διαταραχές Προσωπικότητας λένε οι Ψυχολόγοι!

Όλοι μας έχουμε φίλους που τους αρέσει να βγάζουν selfies με το κινητό τους και να τις ποστάρουν στο facebook ή στο instagram για να τις δουν οι ακόλουθοι τους.

Χάρη σε κάποια νέα στοιχεία, έχουμε πλέον μερικούς τεκμηριωμένους λόγους να ανησυχούμε για την ψυχική υγεία όσων είναι εθισμένοι σε αυτή τη συνήθεια. Βλέπετε, οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι η ψυχαναγκαστική ανάγκη κάποιον να βγάζουν selfies συνδέεται με μια σειρά διαταραχών της ψυχικής υγείας και της προσωπικότητας του ατόμου.

Ίσως σκέφτεστε πως οι διαταραχές, στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω, έχουν να κάνουν με άτομα που βγάζουν δεκάδες selfies κατά τη διάρκεια της μέρας και δεν αφορούν τους πιο συγκρατημένους από μας. Όμως, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, ακόμα και η λήψη τριών μόνο τέτοιων φωτογραφιών καθημερινά είναι αιτία ανησυχίας.

Ας ρίξουμε μια ματιά, λοιπόν, στις πιο σοβαρές διαταραχές που οι ειδικοί μας προειδοποιούν πως μπορεί να μας προκαλούν την καθημερινή ανάγκη μας να φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας με το κινητό.
Ναρκισσισμός

Έρευνα έχει δείξει πως άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας τείνουν να δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετές φωτογραφίες selfies. Ειδικά αυτοί που επεξεργάζονται αυτές τις φωτογραφίες διορθώνοντας ατέλειες με φίλτρα έντονου φωτισμού ή θόλωσης, είναι ένα σημάδι πως διακατέχονται από περισσότερο ναρκισσισμό.

Τα ναρκισσιστικά άτομα έχουν ανάγκη τον θαυμασμό των άλλων σε υπερβολικό βαθμό. Έτσι, μια selfie και η ανάρτησή της στο διαδίκτυο, τους επιτρέπει να πάρουν αυτό που θέλουν μετρώντας τα likes και σχόλια κάτω από τη φωτογραφία. Αυτό το είδος θαυμασμού είναι εξαιρετικά παραπλανητικό λόγω της ανειλικρινής φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και ένας νάρκισσος μπορεί να γνωρίζει ότι τα likes δεν λένε πάντα την αλήθεια, δεν θα σταματήσει από το να ικανοποιεί το πάθος του ανεβάζοντας καθημερινά τέτοιες φωτογραφίες.

Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

“Δύο στους τρεις από όσους πάσχουν από διαταραχή δυσμορφίας σώματος και έρχονται να με επισκεφθούν στο ιατρείο μου, από τότε που ενσωματώθηκε φωτογραφική κάμερα στα κινητά τηλέφωνα βγάζουν ψυχαναγκαστικά φωτογραφίες τον εαυτό τους και τις αναρτούν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης”, λέει ο ψυχίατρος Δρ Ντέιβιντ Veale.

Ένας 19χρονος έφηβος στη Μ. Βρετανία με τέτοια διαταραχή προσπάθησε να αυτοκτονήσει, όταν απέτυχε να τραβήξει την τέλεια selfie. Προσπαθούσε για 10 ώρες να βγάλει μια φωτογραφία του εαυτού του που να του αρέσει, ενώ συνήθιζε να βγάζει 200 selfies κάθε μέρα.

Για να ικανοποιήσει αυτόν τον ακραίο εθισμό, δεν βγήκε από το σπίτι του για έξι μήνες. Φυσικά, η περίπτωση του Ντάνι είναι ακραία. Όμως, θα μπορούσαν να ταυτιστούν αρκετοί μαζί του όταν είπε, «Το μόνο πράγμα που νοιαζόμουν ήταν να έχω το τηλέφωνό μου δίπλα μου έτσι ώστε να μπορώ να ικανοποιώ την επιθυμία μου να βγάζω φωτογραφίες τον εαυτό μου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας για να βρω μια που να μου αρέσει.»

Οι ασθενείς που πάσχουν από διαταραχή Δυσμορφίας βρίσκουν την εξωτερική τους εμφάνιση άσχημη, ακόμα και αν δεν έχουν κανένα ψεγάδι και προσπαθούν συνεχώς να δουν τον εαυτό τους έτσι όπως πιστεύουν στο μυαλό τους πως θα ήταν όμορφος. Οι selfies τους βοηθούν να ικανοποιήσουν αυτό τους το πάθος. Επίσης, συχνά αυτή η διαταραχή συνοδεύεται από διατροφικές διαταραχές.

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Χαμηλή Αυτοεκτίμηση και SelfiesΣύμφωνα με την εμπειρογνώμονα της ψυχικής υγείας Τίνα Σαντρι, μια τέτοια συμπεριφορά ενός ατόμου, δηλαδή να βγάζει συνέχεια selfies, «μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα άλμπουμ αυτοπαρουσίασης και να αντισταθμίζει την πολύ χαμηλή και εύθραυστη αυτοεκτίμηση του ατόμου”.

Ενώ με την πρώτη σκέψη, οι selfies φαίνεται να ενισχύουν την αυτοεκτίμηση κάποιου, το κάνουν με αρνητικό τρόπο. «Οι έφηβοι συχνά οδηγούνται από ανασφάλεια να κατασκευάζουν μια ιδεατή περσόνα του εαυτού τους ελκυστική σε αυτούς, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικά την αυτοεκτίμησή τους«, λέει ο ψυχολόγος Lucie Hemmen. «Αν μια νεαρή κοπέλα έκθεση μια επιτηδευμένη φωτογραφία της που αντιπροσωπεύει κάτι εξιδανικευμένο, αλλά όχι τον εαυτό της, και πάρει 300 likes, ο πραγματικός της εαυτός αντιλαμβάνεται πως η συμπάθεια του κόσμου πάει στην ψευδή εικόνα και η αυτοεκτίμησή της πλήττεται»

Πηγή:
share24.gr/prosochi-selfies-syndeonte-af...tas-lene-psychologi/

undisputed (Μέλος)
Gold Boarder
Δημοσιεύσεις: 312
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.  
Πάνε στην αρχή

Facebook Page

Αναζήτηση

Χορηγοί Ιστοσελίδας

___5
___9
_____1
___6
___8
_13_341_00__1

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookie. Για να μάθετε περισσότερα για το τι είναι τα cookies και πως χρησιμοποιούνται δείτε εδώ: Πολιτική Απορρήτου.

Να δέχομαι cookies από αυτή τη σελίδα.

EU Cookie Directive Module Information